Elbil. Skulle du köra en sion?

Utan produktionsplatsen Trollhättan skulle jag inte ha lagt märke till Sion-projektet. Efter ett besök i Sono Motors och artiklar om elbilen slutar det i en avgörande fråga. Skulle du köra en sion? Svaret borde inte vara så enkelt. För det är hon inte.

Sion prototyp interiör. Skulle du köra en sion?
Sion prototyp interiör. Skulle du köra en sion? Bild: Sono Motors

Klimatförändringar. Värmerekord.

Det är onsdag 25. Juli 2019. Den varmaste dagen någonsin i Tyskland sedan väderrekordens början. Min Saab är parkerad i skuggan, men temperaturdisplayen säger 39 grader. I skuggan, tänk dig! Det automatiska klimatet svalnar interiören till en behaglig 22 grader, okej? Är det inte tvärtom! Klimatförändringarna träffar landet med full kraft, men inte alla har verkligen märkt det.

42,6 grader kommer att finnas där i onsdag i Lingen. En ny tysk rekord. TV-stationerna byter speciella sändningar, många intelligenta människor formulerar meningar. Knappast någon får konsekvenser. Annars skulle du knappast kunna förklara det ständigt ökande antalet kryssningar och flygresor, för även på denna dag väntar resenärerna på Frankfurts flygplats i långa rader. Landet svettas, politiken diskuterar CO2-avgifter, och i norra München har en startup ett fordon i rörledningen, som faktiskt borde vara timmen. Nej! Skulle!

Hur köper jag bilar?

Det är mycket enkelt att analysera mitt köpbeteende. Jag gillar bara märken som använder tekniska funktioner. Allt började med Citroen. Varumärket med den dubbla vinkeln. Visa Chrono GT, Citroën BX, CX GTI Turbo 2. Hydropneumatik, du vet, några andra driftskoncept, smart lätta konstruktion. Flera BX-kopior kom till och med till vår företagsflotta. 500.000 kilometer var inga problem, oavsett vad pressen skrev om honom. Robust, bekväm, sparsam. Och fältarbetarna grät när VW ersatte BX Passat.

25. Juli 2019. Värme rekord i Tyskland. Och skulle du köra en sion?
25. Juli 2019. Värme rekord i Tyskland. Och skulle du köra en sion?

Efter Citroen kom Saab. Turboladiga motorer och i princip en slags Citroen för rationella människor. Den sista Saab som jag köpte med övertygelse var en 9-5 kromram för BioPower, Bilen var en åldrande diva, men BioPower-konceptet övertygade mig. CO2-neutrala bränslen från förnybara råvaror, helst från avfall från jordbruks- och träindustrin, lovade framtiden. Vid denna tid hade humoristiska amerikaner till stor del drivit ut svenskarnas sidotänkande. I princip var etanolidén bara en biprodukt av Trionic-projektet, trolllat från någon låda i Trollhättan. Tyvärr fanns det ingen framtid i Sverige eller Tyskland.

En regering som ordförande för en kansl för klimatförändringar som förkunnade energivändningen dumpade E85-finansiering till förmån för Diesel-lobbyn. Där detta led är uppenbart. Chansen för en snabb och billig C02 minskning av vägtrafiken förlorades. Våra franska grannar är mer pragmatiska. E85 är på plats och vem som helst kan bidra till C02-neutralitet med liten ansträngning.

Sion är timans bil?

Sion kan sätta en trend, konceptet ger alla grunderna. Hög användbarhet, ett batteri som håller en rimlig balans balans mellan praktiska och fordonsvikt. En bil som passar inte bara för stadsmiljön utan också för daglig pendling. Höjdpunkten är dock att den är integrerad i kroppens solpaneler. De genererar upp till 34 kilometer grön tur varje dag - när de får sol. Om det inte räcker kan du ladda din Sion direkt till ditt eget solsystem utan någon strömförlust.

34 kilometer per dag kan vara gratis. Detta är ett tillkännagivande.

För lite? Man kan ha en tendens att acceptera 34-kilometerna som en trevlig marknadsföringsgag. Tyvärr är vårt samhälle tråkigt och översvämmat av stimuli. Vissa meddelanden är okända. Därför höll en liten, medvetet konservativ redogörelse för detta: Antag att Sion genererade under året 10 fria kilometer per dag. Detta är inte optimistiskt, men resulterar i 12 månader tillsammans ståtliga 3.650 kilometer. Dessutom inser du att genomsnittet årlig körsträcka 2018 per bil var på 13.922 kilometer, med en fallande tendens, då skulle alla vara 4. Kilometrar i SEV av Sono Motors en CO2 neutral fri biljett. I procenttal: 26,21% av körsträckan ges som gåva. Och ett gott samvete med det.

26,21%! Anta att alla på Shell eller Esso skulle vara 4. Liters gratis, vilket troligen aldrig kommer att hända, vad skulle det innebära för en familjers månatliga kostnadsberäkning? Eller Audi och BMW skulle ge 3.650 kilometer gratis resa år efter år. Rubrikerna skulle vara feta, efterfrågan otroligt. Sion är faktiskt timans bil, den kommer vid rätt tidpunkt. De framtida somrarna och vintrarna kommer att vara svalare i våra drömmar som mest, den nuvarande värmeposten kommer inte att hålla länge.

Är du redo för systembytet?

Klimatet och vår rörlighet behöver något som en systemförändring. Och han måste komma snabbt. Om det måste vara nya bilar och konsumtion, vänligen ha en hållbar och gilla idé som en SEV med sin egen kraftproduktion.

Sion i den tidigare Saab-fabriken i Trollhättan
Sion i den tidigare Saab-fabriken i Trollhättan. Bild: Sono Motors

Hittills 10.000 människor Reserverade och betalade en Sion. Endast 10.000 eller redan 10.000? Det beror på perspektivet. VW har fler reservationer för ID, Porsche för sin första elektriska sportbil. Båda fordonen är betydligt dyrare än en Sion. Inte lika hållbart och arresterades med stora, tunga batterier i gammalt, konventionellt tänkande.

Så bara 10.000?

Förmodligen ja, vilket är synd. Om du arbetar mer intensivt med projektet, inser du att basen fortfarande är ganska hanterbar. Kanske för att det kommer med för många okända. Eller för att den medieeffektiva effekten ännu inte har utvecklat det slag som hon förtjänar. Kanske för att projektet, som jag aldrig skulle ha lagt märke till utan produktionsplatsen Trollhättan, bara är en sympatisk utopi för en viss grupp människor i Tyskland.

Hur ser läsarna detta? Skulle du vara beredd att tänka om och ändra systemet? Eller är det alltför mycket att fråga?

Skulle du köra en sion?

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

39 tankar också "Elbil. Skulle du köra en sion?"

 • Min näst sista Saab 9.5 Jag körde upp till 360'ooo km. Den nuvarande han har 160'000 och kör fortfarande som i början !!

 • Sion är fortfarande bara några datorbilder och mycket långt ifrån produktion. Finansiering och utveckling saknas.
  Jag skulle hellre köra en NEVS 9-3 EV. Om NEVS kunde hitta verktygen för 9 3-cabrioleten, skulle jag komma först när jag gör en beställning.

  13
  6
  • Tyvärr hittar du inte verktygen. Cabrioleten är GM, NEVS har inga designrättigheter.

   9
   4
  • Om det kommunicerade schemat är åtminstone lite verklighet, kan Sion egentligen inte vara så långt ifrån produktion. En produktionsstart Slutet av 2020 kallas vanligtvis modellår 2021 och börjar klassiskt efter sommarväxtferien 2020. Oavsett om det är baserat på de svenska eller de bayerska semestern är det möjligt att ifrågasätta om nollserien före eller efter semestern drivs, men i princip talar vi om perioden augusti till oktober 2020.

   Det handlar om tummen som är inriktad på ungefär ett år, och motsvarar således ungefär den tid som är nödvändig för den experimentella säkerheten och frisläppningen, om du fortsätter klassiskt (1 provslinga med prototyper för funktionssäkerhet, ta med nödvändiga förändringar, sedan 1 provslinga för godkännande och homologation ).
   Om man är modig eller kan lita på befintliga resultat finns det möjlighet att utföra den första testslingan praktiskt taget med hjälp av simulering, å andra sidan är detta nästan en garanti för att upptäcka okända problem i frisläppningen / homologationen.

   Hur som helst betyder detta ungefärliga år i det första skisserade tillvägagångssättet att försöken bör inledas i år från augusti till oktober. Om du vill ha delar först och sedan hela fordon inom de kommande 3 månaderna måste leverantörerna tas i drift, ha slutfört sin förutveckling och är faktiskt på väg att producera de första prototypdelarna.
   Även med ett simulerat funktionstest måste leverantörerna vara ombord och delarna måste anpassas till respektive produktionsmöjligheter, annars är denna procedur inte möjlig.
   Allt detta preliminära arbete kommer förmodligen inte att göra det om de tror att de inte kommer att få betalt för det.

   Så antingen det kommunicerade schemat är omöjligt att hålla, eller så måste Sion vara både utvecklingsmässigt och ekonomiskt, långt bortom några datorbilder och en oskyddad finansiering.

   Ändå måste inte allt komma som tillkännagivna, till exempel är Borgward eller Nevs ganska illustrativa exempel, men åtminstone har det varit där för några nya bilar.
   Exakt hur exakt Sion är nu, det är bara människor med insikt i Sono Motors internals som vet och vi utomstående måste vänta bara på Erlkönigbilder, mässiga presentationer och försäljningslanseringen, om det kommer till det.

   11
   • Sono har lovat att en prototyp kommer att visas under andra kvartalet 2020. Det finns inget som tyder på att framsteg har gjorts i tillverkningen av prototypdelar. Jobbannonserna visar att leverantörer inte tas i drift. "Projektingenjör (f / m / x) chassi - bromssystem" - "Du fattar leverantörs- och materialbeslut"

    • KAN ...

     ... nästa affärsbrottshistoria? ? ?

     NEVS verkar äntligen ge lite mer gas, verkar ekonomiskt väl positionerat då och då för att vara intresserad av ingenjörer. Under den långa raden med faktiskt ganska sporadiska tillkännagivanden och presentationer talade NEVS också om en ny EV som skulle utvecklas, som man ville bygga i Trollhättan och vars funktioner - så långt de kallades - förvånansvärt eftertanke för en Sion är ...

     Kanske NEVS och Sono bör samarbeta ännu tätare?
     Kanske har du redan gjort det länge och varit i bakgrunden länge?
     Kanske kan du kompensera för personliga flaskhalsar?
     Kanske är NEVS intresse för Sion större än du inser vid första anblicken?
     Kanske ligger Sonos och NEVS ömsesidiga intressen bakom fasaderna något eller till och med helt annorlunda än vad som tidigare var offentligt?

     Sono skulle inte vara den första starten, vars grundare med relativt liten ansträngning att göra en vacker brud i skyltfönstret och hoppas på medgift (övertagande), som de skulle ha tagit hand om sig själva ...

     Och NEVS skulle inte vara den första potentiella brudgummen att se igenom och spela för tiden - att veta att listan över utmanare är kort och att tiden spelar mot den åldrande bruden, att hon kommer att tigga för det förr eller senare, inte i bitar och av konkursförvaltaren demonteras för att vara förklädda ...

     Spännande ämne och ett riktigt brett fält för spekulation.
     Fantastiskt att du lär dig här hur den här historien fortsätter ...

     Jag är så upphetsad över den här uppföljaren nu,
     som en riktigt skarp armbåge ...

     @Stephan,
     Tack för den riktigt inspirerande kommentaren! ! !

    • Så vitt jag vet säger Sono också att produktionen börjar slutet av 2020. Med detta menar jag början på massproduktion, kanske är jag den enda, även om jag inte tror det nu. Så vitt jag vet kommuniceras det också i informationen för investerare. Och vid den tiden stängdes mina kommentarer.

     För att dra slutsatsen från en (eller flera) jobbannons att den här uppgiften inte har någon annan gjort (eller gjort) tidigare behöver inte nödvändigtvis vara sant. För övrigt skulle det faktum att antalet anställda måste gå uppåt också passa in i början av produktionen av delarna, eftersom det typiskt uppstår många detaljerade frågor under implementeringen / produktionen, som t.ex. en designer, som tidigare har tagit hand om flera delar, inte längre har råd med på samma gång.

     Som sagt ser det inte helt orealistiskt ut för mig nu, men det är bara min bedömning, men jag har aldrig sagt något annat, enligt min förståelse.

 • Sedan 5 år och 5 månader kör jag en BMW i3 varje dag, tack arbetsgivaren. För att min 9000er kan vila nu och kommer bara att aktiveras i fall. Kommer att säga, elektromobilitet är i vår familj i mer än ett halvt decennium helt normalt och jag kan förstå alla reservationer till och med villkorligt. SION - kom igen!

  23
  5
  • Bra rapport som frågar efter.
   Ett litet solcellssystem inklusive batteriet har varit på taket sedan maj 19 ... Alternativ till EV skulle vara n ebike ...

   7
   1
 • Tyvärr började jag också med Citroen CX, efter flera år med 100 Audi 1971, detta var min första bil. Behövde CX, eftersom de var billiga och en bra DS då, mitt i 80iger, hade kultstatus och var för dyr. Det var en bra tid, och den hydrauliska åkningen har aldrig toppat en bil. Tidshopp.

  Ändå tror jag e-bilar för en övergångsteknologi och kör för långa sträckor och har till exempel aldrig sett en Tesla-enhet så det skulle föreslå designen. En sportbil som inte körs av någon idrottare? Ganska konstigt koncept. För närvarande kör jag 750 eller 1000 km med en tank - båda diesel. Passar för mig så. Och ärligt talat, bara för att det kommer från Trollhättan gör det inte bättre för mig. Jag kan förstå att vissa känner sig nostalgiska om platsen, men så länge det inte finns några Saabs eller delar kvar är jag inte riktigt intresserad av vad som händer där, och tycker det är ganska tröttande, eftersom varje hänvisning till Saab är mer och mer viktig för mig Mer är förlorat ... Inget brott.

  23
  10
  • Tesla är inte en sportbil ... om bara en snabb husbil! Han har ingen enastående prestanda (acceleration och KmReichweite) och ingen långsiktig kvalitet! Attribut som alltid tillskrivs TESLA är "på inget sätt tillgängliga" ... Jag tror att de tidiga köpare som har bundit upp i förväg, skulle ha bestämt något i efterhand och värmt upp för en annan produkt! Elon Musk kan bara inte driva ett företag som kommer att vara så framgångsrikt på lång sikt (åtminstone 15-30 år) att företaget är OK! Vi är här nära Mannheim ... om en Tesla-drivrutin behöver kundservice kan det fungera relativt snabbt här "är Tesla-föraren men från jwd kommer det att vara extremt svårt att snabbt få en tekniker! Alla dessa fakta talar samma språk ... På TESLA är de enda saker som fastnar och kunderna kvar med sina problem. Något sådant skulle ha fungerat för BORGWARD i 60ers, men idag får 2019 'inte stödja en sådan taktik för ett företag !! // Bra att min AERO 9-5 Estate Bj.02-2002'med 302.169 km på klockan (ersättningsmotor före 50.000 km) Jag hoppas fortfarande 3-5 år god service 'så länge TÜV mig inte för stor nedre rad i räkningen gör! SAAB är fortfarande en bekväm, säker och till och med relativt billig bil efter 17 1 / 2 år (9 liter på 100 km-A-BahnStadtLand) !!

   6
   11
 • Moin!
  Jag har svårt att byta till en bil som jag inte säkert kan köra till mina barn vid någon utomhustemperatur utan att ladda. Och den bostadsområde nunmal rd. 250 km bort. Jag bor på landsbygden, användningen av kollektivtrafik är inte heller något alternativ.
  Så en "Stromer" måste ha ett större batteri, tror jag.

  Jag har följt Sion-projektet länge. Tyvärr kan jag inte bli vänner med designen, jag tycker bara inte att det är trevligt.

  Hälsningar från Bad Salzdetfurth
  uli

  15
  3
 • Bra kolumn och i ett nötskal! Den yttersta raden som i slutändan kommer att vara avgörande är mobilitetspriset. Gratis "fria kilometer" är svåra att slå.

  17
  1
  • Gratis miles finns inte.
   Tillägget för solcellerna bör vara> 2000 Euro ...

   1
   3
   • Helt ut ur luften

    Och oavsett vad du hänvisar till. EK, inkl. Eller utan montering eller det verkliga Storbritannien? ? ?

    Alla företag som fästs ganska rent i det övre rummet skulle helt enkelt öka räckvidden under sådana förhållanden och hindra en högre batterikapacitet för några euro mer.
    Eller bara använda konkurrensfördelen och erbjuda Sion utan sol återigen billigare än han redan beräknat ...

    Det skulle vara Sion, en prisnedgång på minst 10 och upp till 30 eller till och med 40%, beroende på vad du exakt vill ha sagt?

    När det gäller EG och tillverkning bör en tresiffrig mängd för en liten extra solenergi vara mycket mer realistisk än över 2.000 € ...

    Förresten, är kilometerna naturligtvis inte helt gratis. Åtminstone är de för portmoney och miljön endast när den första användningen av energi, resurser och pengar till förmån för konceptet och jämfört med andra bilar kompenseras. Men med lite god vilja skulle du ha förstått Anna Marias kommentar från början i denna mening ...

    För att utforska möjligheten till sådan kompensation - att undersöka den mer detaljerat, tvivla på den på ett underbyggt sätt eller till och med utesluta det på ett välgrundat sätt - verkar du inte alls vara orolig? Varför då en kommentar?

 • I princip ja - men!
  Jag är 84 år gammal och kör efter många Saabs en SUV Volvo CX 60.
  10.000 km per år 7,9 l Diesel per 100 km.
  Om jag säljer det kommer det inte att skrotas, men det kommer att köra 30.000 km per år med 8,5 l per 100 km från den nya ägaren.
  Är det inte "grönare" att stanna med SUV: n. Jag ville faktiskt använda el. kör men jag måste skydda miljön
  HJK

  22
  4
  • Tom skriver alltid att en längre användning är mer hållbar. Jag håller med honom, även om det förmodligen inte är lämpligt för mainstream.

   14
 • Jag drömmer inte om att köpa eller hyra en e-bil. Jag kan inte förstå hysterin runt bilen. Det är inte bilen eller dess fördelar som ansvarar för den globala uppvärmningen, eller skulle kunna påskynda eller bromsa den, än mindre förhindra den. Vi hade också 20 grader sommar före 40, men ingen verkar komma ihåg eller komma ihåg.

  25
  22
  • Ja, men de som kommer ihåg vet skillnaden mellan klimat och väder ...

   22
   5
  • Rätt i fel

   Att det någonsin har varit en liknande temperatur under samma månad sedan början av väderrekorden, är långt ifrån en förklaring till att sådana temperaturer har blivit standarden i några år ...

   (Väder och klimat) poster bryts i rader i någon form. I form av den minsta eller tyngsta nederbörden, de högsta temperaturerna på flera år i rad, de högsta vindhastigheterna och den snabbaste glaciärsmälten genom alla tider etc. osv. Och så vidare ...

   Och så finns det en annan indikator som är helt fri från tolkningsutrymme:
   Syrehalten i vår atmosfär minskar långsamt men stadigt, andelen CO2 ökar i samma utsträckning.

   Orsakerna är verkligen inte i enskilt trafik ensam. Även där har du rätt i fel. Men varken klimatförändringar eller en viss roll inom transportsektorn kan förnekas.

   Om du ville säga att du borde leta efter enskilda transporter efter lösningar, är jag helt med dig. Om du ville säga att du fortfarande borde leta efter andra och intelligenta lösningar inom privat transportområdet är jag också helt med dig. Men om du vill känna till den enskilda trafiken utanför, så motsätter jag mig härmed och gör det väldigt hårt ...

   19
   3
 • Spännande diskussion här. Företrädare för e-bil möter traditionister. Nästan som i verkliga livet.

  16
 • Moin tillsammans.

  ... Jag har alltid kört mina tre senaste bilar i cirka 3 år (och har redan köpt dem ”begagnade”).
  Den nuvarande Drömbil har också köpts "begagnad" och jag hoppas kunna leva i 12-15 år med det (det är ju en "ganska ny" Saab). 😉

  Efter det kommer det förmodligen inte längre att vara en bensin.

  Men med e-mobilitet är jag alltid så trasig:
  bra, dålig; pro, kontra; miljö- och resurseffektivt eller inte; etc. 🙁

  På senare tid har jag redan läst / sett rapporter om att "batteri" antas vara en tillfällig lösning ändå och att väte skulle vara mer en långsiktig rekommendation i framtiden (och förmodligen hoppar Kina också på bandvagnen och inte längre är på väg endast på batteri).

  Som lekmästare ser jag för närvarande inte längre, jag är mer en "förvirrad" person och är därför glad över att jag (förhoppningsvis) fortfarande kan köra med min "gamla smutsslingan" under en tid.

  PS: Men jag vill följa rapporterna om Sion här (och också mycket mer intresserad än de flesta av NEVS tidigare). 🙂

  14
  • Jag tror detsamma, batteriet är bara en broteknologi, kineserna kommer att hitta ett billigt sätt att förse hela världen med väte och EU och USA gnäller hela tiden. Européerna har dZ det första stora väteprojektet i Afrika i sanden, jag litar på den tiden bara kineserna som gör något rätt på benen.

   • Kineserna kommer att göra det säkert. Det finns för närvarande en mycket spännande vändmanöver i Kina. Bort från batteri-elektriska enheter, till väte och alternativa bränslen. Subsidier för batteri elbilar raderas helt från 2021.

   • Vad du kanske borde göra klart är att en vätebil utan batteri är ganska nonsens. Visst kommer det naturligtvis att vara mycket mindre än ett rent batterielektriskt fordon, mer som med nuvarande hybridfordon (men också har ett brett sortiment, från mild hybrid till PHEV).

    Det är absolut nödvändigt för återhämtning (skulle naturligtvis också vara hydrauliskt möjligt, men varför, om det elektriska systemet redan finns i fordonet), kommer denna förbrukningsminskning att vilja undvika, och att stödja bränslecellen i mycket dynamisk körning (från rostning till full belastning i bråkdelar av en sekund) ,

    Så du kan ordna vätefordonet med den så skällda litium- och koboltnedbrytningen och om väteproduktionen faktiskt produceras genom elektrolys (är för närvarande inte fallet) kommer tillbaka till elblandningen i spel.

    Ett varmt välkomnande till koldioxiden vid bakdörren och adjö enkla lösningar ...

    Åh ja, alla som säger att batterierna kommer att bli bättre, eller att det kommer att finnas ny teknik som kan säga välkomna en batteri elbil ...

    • Det stämmer, ämnet är mycket mer komplicerat än ett sprickat gasprov i skolundervisningen.
     Det skulle vara nödvändigt att skriva tjocka böcker och tvinga dem att omorientera vätgasperspektivet i dess offentliga, politiska och ekonomiska uppfattning.

     För närvarande påminner det om euforin från 1950-åren runt atomen och dess uppdelning. Allt, men också allt verkade möjligt för de euforiska optimisterna (inklusive publicitet och opinionsbildande delar av vetenskapen). Helt ner till den kärnkraftsdrivna bilen. Allt möjligt och omöjligt ansågs också problemfritt och ansågs redan verkligt för den omedelbara framtiden.

     Enligt Fontane är en optimist någon som utöver sina medel beställer ostron i restaurangen i hopp om att hitta en pärla i dem och sedan lösa räkningen. Hur passande ...

     Jag saknar realism och fakta i mycket av H-diskussionen.
     Så tack för din kommentar.

 • Jag tycker ändå att det mest förnuftiga sättet att ta sig runt är det befintliga fordonet. Om min Saabe en dag skulle ge upp spöket - vilket är osannolikt - skulle det vara ett fordon som Sion ett ganska tänkbart alternativ. Större delen av året bor jag i Spanien och kör främst kortdistans. Kan förmodligen få en andel av solenergin på 90%.
  Och för längre resor bytte jag bilen med en av mina bekanta. Vi övar redan i dag. Beroende på dina behov har vi en cabriolet, coupe, skåpbil, liten bil och SUV ... ..

  Hälsning

  Lizi

  13
 • Denna fråga är inte så lätt för mig att svara. Det beror på frågan.

  Om jag accepterar min status quo och sedan bestämmer mig, skulle jag säga nej. Jag kör en förgasare, som vanligtvis fungerar utan klagomål och som jag inte skulle skrapa efter ett nytt fordon. För om jag fortsätter att använda den sparar jag resurserna som behövs för en ny bil. Och så gör jag mer för miljön än att sätta ett motoriserat batteripaket framför lägenheten. Dessutom bor jag i en hyreslägenhet utan att ta betalt för det här fordonet och vad min arbetsgivare skulle säga om jag laddar det där ...? Jag har fortfarande för många obesvarade frågor, förutom övervinner jag ibland mig själv och tar till och med cykeln för min 40 km-pendel (UTAN E!).

  Om jag teoretiskt tittar på frågan och överväger Sion jämfört med alternativen, kunde jag redan föreställa mig, ja att säga. Han har smarta detaljlösningar och de fria kilometerna är också ett argument. Men om jag till exempel tänker på frågan om bekvämlighet kan det se annorlunda ut. Eller varför köra så få Dacia och liknande. Billiga bilar på gatorna? De har ju allt som krävs för att vara tillsammans i en trafikstockning, bara inte så mycket komfort.

  Jag tror att Sion är ett sätt i rätt riktning och vi måste alla korrigera våra påståenden enormt! Dessa små och fina detaljlösningar från Sion påminner om och om igen om Saab. Personligen tror jag inte att drivkonceptet är så gynnade för tillfället. Hela problemen med anskaffning av råvaror för hela batteriet och e-tekniken förflyttas så. Det är lätt att säga, ja, vi här i Tyskland är i framkant inom miljöskyddet (ja, åtminstone tror vi det ofta). Men vad som händer i de regioner med miljön där de nödvändiga råvarorna bryts är inte intressant för någon. De är lyckligtvis långt borta!

  Med våra (köp) beslut påverkar vi politiska och ekonomiska beslut och påverkar därmed människors liv i andra regioner i världen.

  Se t.ex. här: https://www.businessinsider.de/e-autos-hinter-dem-rohstoff-lithium-steckt-ein-dunkles-geheimnis-2017-12

  11
 • FRÅGA

  Artikeln är bra igen. Jag kan inte hitta någon punkt där jag ville motsäga.
  Och för att svara på författarens fråga, ja, jag kunde tänka mig en Sion ...

  Men jag är jag - jag är varken allmänheten, och jag skulle inte vara före någonting. Nej, en Sion skulle bara vara bra
  och passar in i mitt personliga liv i bara några år.

  Under andra omständigheter - ingen andra bil (SAAB) för resor och långdistans, ingen laddning på egna skäl - skulle Sion vara synonymt med mig utan någon chans. Frågan för oss medborgare och konsumenter kommer för tidigt. Inte för att det inte var hög tid, utan för att politik och tillverkare har lyckats för länge med att skapa mer gynnsamma och generellt giltiga villkor för ett sådant fordon.

  Det är sorgligt att en ny typ av fordon, som i stadens centrum (partiklar och kväveoxider) skulle ha sitt största plus, precis där på grund av brist på laddningsalternativ knappast kommer att möta kärlek.

  Under de givna förhållandena ser jag i Sion det perfekta komplementet för en turnébil.
  Vilken av de två som ska definieras som en första eller andra bil, jag vet inte ...

 • Bra artikel! Stimulerar att tänka ...
  Vad betyder rörlighet för mig i det praktiska livet?
  När jag besöker vänner i området går jag.
  Shopping på plats eller i närmaste stad (6 km bort), jag använder min cykel med panniers eller för den så kallade "stora shopping" lastcykeln med e-support. 🙂 Hög kul faktor!
  Besök familjen i D, DB plus "Shuttle of the family" 😉
  Teater i staden eller HH, jag använder bilen plus kollektivtrafik. Här kan jag också föreställa mig en e-bil i Spe.
  Semester i DK, S, N och naturligtvis D jag använder delvis i D DB, annars bilkombinationen. Även här i Spe en hyrbil.
  Semestrar i Sydtyrolen eller södra Frankrike med Kombi DB plus hyrbil. Semestrar utan cykel är "otänkbara" ... 😉
  Så: för min rörlighet behöver jag olika stöd, vilket naturligtvis borde vara miljövänligt. Jag kommer att använda min nuvarande bil (tyvärr inte längre en SAAB) "till det bittera slutet".
  DAN kommer bara att beslutas igen.
  Då kommer det också att visa om D har tillräckligt med bussförare för kollektivtrafik och tillräckligt med lokomotivförare för DB ..., eller tillräckligt med fordon för autonom transport ...
  Om ÖPNV tunnas ut användaren ovänlig, kommer det ingenting med rörelsevändningen att göra!
  Det är fortfarande spännande!

  • ALL

   Det du inte tar upp eller påverkar allt. Ett mycket, mycket brett och även på ministernivå tvärvetenskapligt område. Jag vill inte motsäga din kommentar på någon punkt - tvärtom ...

   Så länge jag läste detta är din kommentar förmodligen kommentarerna till alla kommentarer, vilket tydligast visar att det inte är så lätt som du (medborgare, politik, ekonomi och media - helt enkelt alla) skulle vilja göra det.

   Till exempel skickades tyska bussförare (tillsammans med snickare, läkare, lärare, snickare och andra) från Mecklenburg-Vorpommern till Skandinavien med språkkurser sponsrade av arbetsförmedlingen. Ett enda andetag blev senare bristen på landläkare, yrkeskunniga arbetare, situationen för kollektivtrafiken på landsbygden i landet. Special och att klaga på landsflykt i allmänhet ...

   Och just idag ryckte ÖK ryktet om att AKK skulle agera för en skrotningspremie av oljevärmare. Skulle inte vara ytterligare dåligt om hon inte var i en regering som främjar samma dag oljetermisk termisk fortfarande tillstånd ...

   Men hur som helst är allt inte så enkelt och inte fritt från inre motsägelser.
   Detta antyder mycket bra på din kommentar ...

   Det är svårt att skicka bussförare utomlands på bekostnad av andra skattebetalare (för att förbättra arbetslöshetsstatistiken) och samtidigt kräva mer kollektivtrafik och mer användning av samma. Som du sa, "det kommer inte att fungera med rörelsevändningen!" ...

   Om det skulle vara något, så är statliga och federala ministerier
   vänligen lära dig tvärvetenskapligt tänkande så snabbt som möjligt.

 • Man talar bara om elektriska fordon med batterier, mindre en talar om fordon som drivs med väte och bränsleceller. Varför är ett batteri hållbart om kisel främjas med ett stort vattenavfall i fattigare länder under utarmningen. Se rapporter från prof Lesch! Dessutom kommer elen främst från fossila bränslen, till exempel miljövänlig E-produktion av brunkol. Var är hållbarheten? Jag ser inte framtiden i E-mobilitet med batterier, snarare vann med väte med förnybar energi. Fram till dess kommer jag att fortsätta att flytta min Saab 900 Classic och 9-3 konvertibla på ett hållbart sätt.

  12
  4
 • En intressant fråga. Men enligt min mening är övergången till en elbil inte klimatvänlig. Jag talade med experter som bekräftar mitt intryck. Kort sagt är tillverkningen av batterierna (och deras bortskaffning) miljömässigt katastrofala. Bortsett från det är elbilar inte längre säljbara efter ungefär 5 år.
  Det verkliga problemet är vår överbefolkning på jorden och globaliseringen (om klimatförändringar). Utan betyg. Men elbilar kommer inte att förändra någonting på lång sikt. Jag kör min Saab tills ingenting fungerar. Detta skyddar naturen och dess reserver. Jag hoppas att de flesta användare gör det också.

  18
  2
 • YTTRANDE

  Spännande, vad Tom har initierat här. Jag hoppas att politiken läser med ...
  Förutom stor skepsis till fördelarna och miljövänligheten med e-mobilitet finns det också kommentarer
  vem skulle ha mindre att klaga på Sion än mycket mer om de allmänna villkoren under vilka den borde och bör drivas om du "redan" bestämde dig för att köpa idag.

  På önskelistan finns laddningsalternativ i staden och även oavbruten transporttjänster för kollektivtrafik och järnväg, med vilka bekväma och miljövänliga även dessa mål skulle kunna förverkligas som skulle överväldiga handlingsområdet för en rimlig stor strömmare ...

  Man kan också se denna önskelista som en politisk träningsbok för en trafikomgång, som känns starta Sono Motors konceptuellt. Det gör antagligen ont två gånger när du gör dina egna läxor, bara för att inse att politiker lämnar dig utan laddningsstationer ...

  Vem vet hur många förbeställningar Sono skulle ha fått om D var redo för Sion och politik hade gjort sina läxor också?

  Sion förkroppsligar en avgång - men kanske bara en för tidig och falsk start?
  Nästan ett politiskt missförstånd ...

  Ingen har någonsin sagt att en (och eventuellt vilken?) Av de många miljöpolitiken och energin eller trafiken som vänder politiska startskott är nu verkligen menat på allvar ...

  Allt utan garanti och på egen risk.
  Ekonomiskt tillförlitliga förhållanden för en bilstart ser verkligen annorlunda ut ...

 • Det är fascinerande för mig hur saker och ting kan utvecklas. Jag har alltid varit ett "bensinhuvud", jag antar att det kommer att förbli så, men till skillnad från år sedan.

  I slutet av Saab började jag tänka om. Det fanns några bilar efter det som kom och gick. Men fordon blev mer och mer bara ett transportmedel utan känslomässig laddning. Idag gillar jag fortfarande att se kraftfulla eller innovativa fordon. Och ändå gör ämnet mig allt kallare, jag behöver inte längre äga det. Kanske också ett indirekt inflytande från zeitgeisten. Oavsett om jag skulle ta en Sion - nu kämpar mitt "gamla" tänkande fortfarande mot det "nya", varför jag har valt oavgjort. Innovativa eller inte, e-bilargument utanför, han ser bara ut att fly. När den "gamla" passionen blinkar igen kort. Vem vet hur mycket längre ...

  • Tack för kommentaren! Kan jag uppträda, jag liknar de senaste åren.

 • Mycket intressant artikel och en mycket trevlig diskussion här!

  Jag kommer ut som en Sion-förbeställning. Sion gillar att glömma några aspekter, eller kanske inte ta itu med dem, eftersom mer konkreta detaljer för deras implementering fortfarande saknas, nämligen: bildelning, ride-delning och maktdelning. För allt detta är Sion också beredd. I vilken utsträckning man vill erbjuda detta som en möjlig ägare, det är frågan, för min del har jag åtminstone två grannar, till vilka jag litar på den noggranna hanteringen och som gör bildelning på annat sätt. Innan Sion är på semester, annars dum på vägen, skulle jag inte ha några problem att identifiera honom som en mobil laddningsstation.

  Men jämfört med gasbrännaren har jag också några begränsningar: en spontan resa> 250 km? Hm ... Sommarsemester i Sydtyrolen / Frankrike / etc. Nope. För något skulle jag då bara ta en hyrbil. Men de vardagliga rutinerna, Sion täcker lätt, förmodligen måste jag mellan mars och november bara en handfull gånger till laddstationen!

  Men det finns också några aspekter där jag fluktuerar mycket. Garanti? 2 år, det är lite. Speciellt för ett ”första verk”. Gratis verkstadshandbok och inga specialverktyg är alla bra och bra, men när min gratis verkstad säger att de fortfarande föredrar att hålla händerna borta från "orkidéer", står jag där. Och år 2020 kommer även andra intressanta BEV: er ut. I slutändan kan Sion vara relativt billig, en investering på 16-25 kEUR (utan / med batteri) är inte heller några lekpengar för mig. Ur ekonomisk synvinkel kör jag förmodligen mer använda förbränningsmotorer med min låga körsträcka tills bensin är förbjuden ... och jag tror att det finns några i dilemmaet.

  Men jag kommer förmodligen att våga ta steget, särskilt eftersom produktionen av Sion (det är så den kommunicerar) CO2 borde vara neutral (eller kompenserad). Så om det inte är ekonomiskt för mig kör jag fortfarande med ett mindre CO2-fotavtryck.

  8
  1
 • Jag röstade nej. Bilen är ful och kan inte dra en hästvagn. Jag tror att det kommer att ta lite tid tills batteritekniken är klar så att e-bilar verkligen är universella för vardagligt bruk. Då kommer naturligtvis Trollhättan att listas, oavsett vad butikens namn då.

Kommentarer är stängda.