Saab i Kina. Bye Senova - ShēnBǎo!

Det fanns en tid då Saab-förare tittade på Kina med avund. Det är redan 10 år sedan, eftersom 2009 förvärvade BAIC-verktyg och rättigheter till gamla 9-5 och 9-3. Under varumärket Senova och ShēnBǎo-etiketten som tidigare använts av Saab i Kina försökte de etablera ett inhemskt premiummärke med svenska gener - till en början med viss framgång och åtföljt av stor medieuppmärksamhet.

Senova D70 Concept 2017
Senova D70 Concept 2017. Fotokredit: Granstudio

Det faktum att kineserna tog grepp om det svenska arvet, var en av konsekvenserna. Saab 9-5 blev Senova D70, den ursprungliga Saab citerades, Saab jaktflygplan dundrade genom annonserna, och till och med det tidigare prestandateamet demonstrerade med Senova Derivatives att en Saab kan vara snabb på två hjul också. En av dess höjdpunkter nådde kampanjen med sin egen racing seriesom var kortlivad.

Även till Tyskland rusade ShēnBǎo-vågen. Åtminstone lite. De fria importörerna tog med sig några fordon till Europa och förmodligen litade på Saab-myten. Och även på bloggen hanterade de asiatiska släktingarna. Vi kunde få en BAIC BJ40 att köra med Saab och jag insåg att livet bara inte är rättvist. Kineserna hade gifte sig med denna fantastiska maskin med en Aisin 6-växellåda. Saab 9-5 I-förare borde ha fått tårar i ögonen eftersom de ursprungliga 5-växellådorna alltid var över. Dessutom stoppade den svenska motorn med mindre ändringar den dåvarande nuvarande Euro-6-utsläppsnormen, som alltid avvisades som omöjlig i Trollhättan.

Koncept av Granstudio 2017

Men verkligheten fångade upp projektet på kort tid. Mer eller mindre stora ansiktslyftningar och elektrifieringen av 9-3-plattformen kunde inte dölja en punkt: Basen blev gammal och hon hade sina bästa tider redan bakom sig. Trots intensiv reklam låg siffrorna alltid under förväntningarna. I en provkörning med en BAIC X55 SUV, jag insåg varför. BAIC levereras med Senova eller ShēnBǎo maximal solid hemlagning. Av premium eller extravagans var du långt borta, som du använde av den Saab-förvärvade nattpanelen ingenting.

2017 kunde ha kommit igen. BAIC beställde Turin Gran Studio med tolkningen av D70. Resultatet blev en intressant design som tolkade italiensk elegans och den kinesiska idén om lyx. En blandning av aktuella stilistiska inslag, en nypa GM-företag, något Audi och långt bort från vad som en gång låg till grund. Kanske skulle insikten ha lyckats, men samtidigt försvagades hela Senovapaletten, som hade blivit ett dödläge av modeller av olika ursprung.

Försäljningssiffror Senova D70 (ex Saab 9-5) högt Carsalesbase:

20185.594
201751
2016997
20151.438
20145.213
201310.011

Senova - ShēnBǎo blir Peking

2018 sålde Senova-etikettens försäljning med 21.4% till endast 65.000-enheter. Beslutade för lite för att överleva, och också för att Saab-basen verkligen inte längre var livskraftig. Det är därför BAIC nu slår samman Senova / ShēnBǎo och dess utskjutning BAIC BJEV nytt märke tillsammans. Under namnet "Peking" försöker man en ny start. Som den första modellen bär en SUV som heter Zhida X3, huvudstadens namn fram och bak. Detta har ingenting att göra med den korta Saab-episoden i Kina.

8 tankar också "Saab i Kina. Bye Senova - ShēnBǎo!"

 • Intressanta nyheter från Kina som får mig att tänka. Efter att det kinesiska SAAB-namnet ShenBao skulle vara gratis, kan NEVS säkra det? Eller? Och då kan du köpa en licens från SAAB AB i Sverige och starta en ny start. Jag tror att SAAB bara låter bättre än NEVS.

  Svara
  • Bakom en Saab-logotyp hör en turbo, inte en e-skräp! 😉

   14
   2
   Svara
   • Bakom en turbo hörde nu en elmotor, skulle jag kunna säga, men sanningen är naturligtvis snarare att den elektriska kompressorn är installerad parallellt med turbo.

    Svara
 • annalist

  Åter och igen fascinerande (och berikande), som man upplever här så runt ämnet SAAB.
  Tack.

  Svara
 • Synd att det inte har blivit mer

  Svara

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.