Saab i Kina. Bye Senova - ShēnBǎo!

Det fanns en tid då Saabs förare såg avundsjuka på Kina. Det har gått tio år sedan BAIC förvärvade verktyg och rättigheter till gamla 10-2009 och 9-5 9. Under varumärket Senova och ShēnBǎo-märket som Saab tidigare använde i Kina gjordes försök att etablera ett inhemskt premiummärke med svenska gener - inledningsvis med viss framgång och åtföljd av stor medieuppmärksamhet.

Senova D70 Concept 2017
Senova D70 Concept 2017. Fotokredit: Granstudio

En av konsekvenserna var att kineserna grep det svenska arvet utan några begränsningar. Saab 9-5 blev Senova D70, den ursprungliga Saab citerades, Saabs stridsflygplan dundrade genom annonserna, och till och med det tidigare prestationslaget visade med Senovaderivat att en Saab också kan vara snabb på två hjul. Kampanjen nådde en av sina högsta punkter med sin egen racing seriesom var kortlivad.

Även till Tyskland rusade ShēnBǎo-vågen. Åtminstone lite. De fria importörerna tog med sig några fordon till Europa och förmodligen litade på Saab-myten. Och även på bloggen hanterade de asiatiska släktingarna. Vi kunde få en BAIC BJ40 kör en Saab-motor och jag upptäckte att livet bara inte är rättvist. Kineserna hade gift sig med denna fantastiska maskin med en Aisin 6-växlad automat. Saab 9-5 I-förare borde ha fått tårar i ögonen, för originalet var alltid i 5 växellådor. Dessutom, med små modifieringar, uppfyllde den svenska motorn den dåvarande Euro 6-utsläppsnormen, som Trollhättan alltid hade avfärdat som omöjlig.

Koncept av Granstudio 2017

Men verkligheten kom ikapp med projektet på kort tid. Mer eller mindre stora ansiktslyftningar och elektrifiering av 9-3-plattformen kunde inte dölja en punkt: Basen fortsatte på flera år, och den var redan förbi sin topp. Trots intensiv reklam låg antalet enheter alltid under förväntningarna. Under en provkörning med en BAIC X55 SUV insåg varför. Med Senova eller ShēnBǎo levererade BAIC maximalt fast hemlagad mat. De stannade långt från premium eller extravagans, och den nattpanel som Saab tog över var inte heller till nytta.

Vändpunkten kunde ha kommit igen 2017. BAIC gav Turin Granstudio i uppdrag att tolka D70 igen. Resultatet blev en intressant design som tolkade italiensk elegans och det kinesiska lyxkonceptet. En blandning av aktuella stilelement, en nypa GM-oro, en liten Audi och långt borta från det som en gång var grunden. Kanske skulle förverkligandet ha varit framgångsrikt, men under tiden försvagades hela Senova-sortimentet, som hade blivit en blandning av modeller från olika ursprung.

Försäljningssiffror Senova D70 (ex Saab 9-5) högt Carsalesbase:

2018 5.594
2017 51
2016 997
2015 1.438
2014 5.213
2013 10.011

 

Senova - ShēnBǎo blir Peking

2018 sålde Senova-etikettens försäljning med 21.4% till endast 65.000-enheter. Beslutade för lite för att överleva, och också för att Saab-basen verkligen inte längre var livskraftig. Det är därför BAIC nu slår samman Senova / ShēnBǎo och dess utskjutning BAIC BJEV nytt märke tillsammans. En ny start försöker under namnet "Beijing". Som den första modellen bär en SUV med beteckningen Zhida X3 huvudstadens namn fram och bak. Detta har ingenting att göra med det korta Saab -avsnittet i Kina.

8 tankar om “Saab i Kina. Bye Senova - ShēnBǎo!"

 • blank

  Synd att det inte har blivit mer

 • blank

  annalist

  Åter och igen fascinerande (och berikande), som man upplever här så runt ämnet SAAB.
  Tack.

 • blank

  Senova såg trevlig ut.

 • blank

  Intressanta nyheter från Kina som får mig att tänka. Efter att det kinesiska SAAB-namnet ShenBao skulle vara gratis, kan NEVS säkra det? Eller? Och då kan du köpa en licens från SAAB AB i Sverige och starta en ny start. Jag tror att SAAB bara låter bättre än NEVS.

  • blank

   Bakom en Saab-logotyp hör en turbo, inte en e-skräp! 😉

   14
   2
   • blank

    Bakom en turbo hörde nu en elmotor, skulle jag kunna säga, men sanningen är naturligtvis snarare att den elektriska kompressorn är installerad parallellt med turbo.

   • blank

    Jag håller med

Kommentarer är stängda.