Bilindustrin. Den perfekta stormen håller på att ta fart.

Efter till synes oändliga år med framgång samlas en våldsam storm över den tyska bilindustrin. Det kan vara en perfekt storm eftersom orsakerna inte bara är hemlagade. Något brygger i Tyskland och en nyckelindustri visar svagheter. Vid Audi är skyltarna larma. i Neckarsulm 2018 körde bara 186.000 nya bilar utanför linjen, med en kapacitet på 300.000. Och Ingolstadt är också bara upptagen på 80%. Och hoppas på produktionen av VW Passat.

Bilindustrin - den perfekta stormen tar upp
Bilindustri - kommer den perfekta stormen upp? Foto: Ute Kolla-Bliesener

Nyheterna sprids över hela branschen. Du kan välja valfritt. På Opel har varje 3 sålts till PSA-gruppen sedan dess försäljning. Jobb demonteras, nu är fler 500 anställda att åka i Kaiserslautern och Eisenach. Ford avbryter i Tyskland 5.000 inläggBosch bygger inte bara in Bamberg Jobb och Daimler chockar med en miljarder förlust och skickar en vinstvarning till aktiemarknaden för andra gången.

Problemen med den kommersiella tvisten

Ett tyskt problem och hemlagad? Avgaskandalen är långt ifrån slut, de politiska osäkerheterna kring möjliga körförbud oroar de privata köparna. Men det finns mer, och den samlande stormen är global. Som ett exempel kan Volvo ansöka. Svenskarna har ett ungt sortiment av modeller och de erbjuder exakt vad kunderna vill ha. SUV: er i alla klasser och storlekar, köparna belönar erbjudandet. Och vid första anblicken visar strömmen Halvårsrapport bra siffror. Rekord i försäljning och sålda fordon. Med en ökning med 7,3% växer Volvo snabbare än marknaden, men avkastningen på försäljningen har kollapsat. Från 6,4% till 4,2% jämfört med första halvåret 2018. Med fallande tendens, för i 2. Q3 2019 fortsatte att sänka avkastningen till bara 3,9%.

Göteborg har kört ett starkt åtstramningsprogram sedan början av året. På ägaren Li Shufu kan man inte hoppas, huvudaktieägaren pawned nyligen köpte sina aktier i AB Volvo för ett lån på 400 miljoner euro. Volvo har blivit ett offer för handelskonflikten mellan Kina och USA. Göteborgs bilproducenters globala produktionsstrategi är bara slöseri. I stället för att leverera fordon från Kina till USA och vice versa, kommer fler volvo från kinesiska fabriker in på den europeiska marknaden. Produktionsomställningen och transportvägarna knaprar i avkastningen. Svenska tillverkade fordon är dyrare att tillverka och exporteras nu till Nordamerika istället för kinesiska fordon.

Kina kommer inte att rädda bilmarknaden den här gången

För några år sedan skulle problemen ha varit hanterbara, eftersom det hade varit en lösning. Kina var det magiska ordet i årtionden. Världens största marknad med nästan oändliga möjligheter. Biltillverkarna, särskilt tyskarna, kunde tillförlitligt lita på administrationen i Peking. Om ekonomin visade svaghet ändrades vissa parametrar och tillväxten drevs ytterligare. Det är över, särskilt när det gäller bilar. Och orsakerna är i Kina, varför många lokala faktorer kan skapa en perfekt storm.

Under första halvåret 2019 kunde nästan alla bilproducenter som är aktiva på den kinesiska marknaden sälja sina säljplaner för innevarande år. Den bortskämda vinstdrivande Geely Group nedgraderade sina årliga mål med 10%, med andra tillverkare som riktade sig till 30 eller 40% av försäljningsmålen för helåret. För en tid sedan skulle Pekingadministrationen ha stimulerat marknaden och nu överlämnat den till stor del efter kundens efterfrågan. Och det finns goda skäl för det ur ett kinesiskt perspektiv.

Försäljning av elbilar, trots generösa subventioner, inte som förväntat. Även om en årlig ökning av marknadsandelen föreskrivs i reglering, och krav när det gäller räckvidd och behörighet ökar ständigt. Men trots en tillväxt på 65% till 575.061 40 "Nya energifordon" under första halvåret förblir inhemska tillverkare långt under sina självpålagda försäljningsmål. Varken BYD, BAIC BJEV eller GAC uppnår XNUMX% av den planerade försäljningen.

Antalet hoppfulla är nykter

Om du tittar närmare på förhoppningarna i den kinesiska bilindustrin är dilemmaet i full ära. Trots miljarder subventioner i mer än ett decennium anses endast mycket få varumärken kunna ha internationell framgång. Bland dem är elbilsleverantörerna Nio och Xpeng. Nio levererade 2018 8.101 elbilar, det var 2019 i juni 1.092 piece, Och detta trots att tillverkaren investerar stora resurser i ett nätverk av laddstationer och representativa försäljningsställen. Tillverkaren Nio anses vara en av de hetaste kandidaterna för språnget till Europa och har en filial i München.

Saker är lite bättre på Xpeng. Med Nio är leverantören ett av hopparna i Mellanriket, som troligen kommer att betraktas som en internationell framgång. Efter 371 elbilar år 2018 klättrar siffrorna långsamt, men stadigt. I juni har 2019 redan varit 2.237 levererade rent elektriska fordon. En framgång, men långt under de värden som hoppats på för hållbar rörlighet i Kina. Och uppmätt med Volkswagen-försäljningen i juni, 233.181 fordon, högst en fotnot i statistiken.

Mot denna bakgrund kommer Peking inte att rädda bilmarknaden, som blev lite positiv i juni men är tvåsiffrig negativ under året. Eftersom regeringen inte är intresserad av en ökande försäljning av brännare, förlitar den sig på batteri-elektriska enheter och väte. Att ytterligare stärka denna marknad med subventioner är redan tidskrävande för dem. Dessutom lägger äntligen det efterlängtade av Peking shakeout a. Inte på frivillig basis, som hoppats på. Men genom den brutala verkligheten på en krympande marknad. Och regeringen bör inte vara ovälkommen.

Marknadsrörelse i Kina

Små leverantörer gillar Hawtai och  Youngman På grund av ekonomiska problem blir det inte mycket tid kvar, båda tillverkarna var intresserade av Saab 2011. Qoros kan inte heller uppfylla sina skyldigheter och kämpar med fallande efterfrågan och tomma kistor. Och även med elbilstarter, börjar den stora döende. Changjiang, Enovate, Bordrin, Qiantu, Reech, Singulato, Zhidou och Hanteng lider av brist på pengar och kommer att försvinna från marknaden.

Peking drömmer fortfarande om ett halvt dussin stora, internationellt framgångsrika leverantörer. En stark exportnation för rörlighet, det är önskan. Sanningen förblir emellertid nykter. Under första halvan av 2019, den internationella exporten för att returnera 4,69% till 487.700 fordon. Endast i elfordon läses statistiken bra. Fördelen med 105% i exporten är dock bara för 5.339-bilar.

Underutnyttjade fabriker över hela världen, krympande vinster. Krisen kommer att utvecklas till en perfekt storm vars resultat ingen vet. En lösning för försäljning av förbränningsmotorer, som är kritikerna över hela världen, kommer inte att hittas. Å andra sidan är frågan om omfattande acceptans av elbilar inte bara öppen i Kina, men ingen tillverkare har råd med svagheten att inte investera. Samtidigt står ämnena väte, syntetiska bränslen och skärpta utsläppsnormer fortfarande på dagordningen. Kombinerat med den snabbt framåtgående digitaliseringen är detta en obekväm situation för en bransch som har varit på solsidan i flera år. Man bör förbereda sig för förluster som en försiktighetsåtgärd. För att bara de starkaste borde kunna överleva stormen framgångsrikt.

16 tankar om “Bilindustrin. Den perfekta stormen håller på att ta fart."

 • blank

  Ändra eller storma

  Svårt ämne. Det hotar föreningen mellan två fordonsområden med lågtryck. Grovt sett är Kinas nationella ekonomiska intressen och den kinesiska marknaden en av dessa stormlågor. Det andra är Damocles tekniska förändringens svärd och en ny rörlighet (inklusive bildelning, autonom körning osv.), Som svävar över hela branschen och åtminstone känns dagligen skärpt skarpare.

  Å andra sidan är bilens verklighet överraskande imponerad av allt detta. Bildelning hade nu ett kvarts sekel för att sätta stopp för bilindustrin. Istället visade det sig vara en ytterligare verksamhet för etablerade tillverkare och öppnade upp nya målgrupper för dem. De första hybriderna uppnår ungdomsstatus och under tiden har någon väntat i ett halvt år på sin Wolfsburg diesel SUV (av allt) eller till och med bara för att äntligen få ett bindande leveransdatum ...

  Fordonets nuvarande domineras fortfarande av individuellt ägande (inklusive leveranstider), bensin och diesel. Och om man tittar på registreringssiffrorna är det svårt att ens tro på en förändring som faktiskt äger rum - än mindre i en fullblåst och förestående perfekt storm ...

  Det kommer förmodligen att dröja några år till innan mobilitet och bransch har förändrats utan erkännande. Massdöd för kinesiska nystartade företag eller de ekonomiska svårigheterna och ofyllda förväntningar från de "etablerade" kinesiska varumärkena talar för denna avhandling.

  Det är mycket möjligt att en storm inom en snar framtid främst skulle sjunka den ömtåliga flottan av elektromobila guldgrävare och skona de etablerade varven på konventionella havsfartyg ...

  Men det är som möjligt, de absolut säkraste är förmodligen de stora tillverkarna som betjänar dagens marknad parallellt med varandra, där de kan utnyttja försäljning och avkastning och ställa in sina (electromobile nisch) produkter för en osäker framtid.

  • blank

   Som vanligt kommer sanningen vara någonstans mitt i detta problem. För brännarna kommer antagligen på en bred basis, 48V Mildhybridisierung, som kan hålla den aktuella tekniken i minst ett decennium uppdaterad, om det därför skulle länge efter att erkända plug-in hybrider, eventuellt ännu längre.

   Det är emellertid osannolikt att det kommer att vara möjligt att snubla runt högspännings-plug-in hybrider och batteri-elektriska fordon om tillkännagivanden från olika stater och enskilda regioner angående ett förbud mot förbränningstillstånd (https://www.autozeitung.de/zev-benziner-diesel-verbot-bis-2050-116894.html#), ibland till och med förbud mot användning (https://www.elektroauto-news.net/2019/amsterdam-verbrenner-verbot-ab-2030/), borde verkligen komma som de tillkännages.

   Detta är också möjligheten för nya aktörer inom fordonssektorn, eftersom de stora tillverkarna förmodligen skulle vilja göra det som tidigare och vill introducera innovationerna företrädesvis top-down. Det kan bara vara för sent att prata om 2030 för e-fordon.
   Om de uppför sig smarta, men varje större tillverkare borde också ha sin chans, eftersom det antagligen finns i 20 eller 30 år någonstans på världsmarknaderna som tar bort brännare, till exempel Östeuropa, Sydamerika eller Afrika.

   Hur du löser laddningsproblemet måste du se. Förmodligen den första att ta sig runt på ett e-fordon som har råd med det och för butiken är inte ett stort problem. För de andra kan bättre batterier, om de skulle komma, eller räckviddsläckare, kanske med väte, vara en möjlig lösning.

   Autonom körning kanske inte är ett så stort problem. Antagligen är halvautomatisk körning (t.ex. stop-and-go i trafikstopp) relativt snabb, där föraren fortfarande måste vara tillgänglig som backup när fordonet känner sig överväldigat eftersom de definierade parametrarna finns kvar. Här kan tillverkarna ändå ändra ansvaret till föraren, om bilen känner sig i tid. Den verkliga autonoma körningen (bil kör ensam)
   är, förutom den tekniska utmaningen, förmodligen framför allt ett ansvarstekniskt problem, vad det kan misslyckas ännu längre, eftersom det gör intrycket just nu.

   Men stormen kan komma från en riktning som inte talas så tydligt just nu. Om USA och Kina fortsätter att leverera sina handelsskydd, som kommer att förvandlas till ett fullständigt ekonomiskt krig, kan marknader runt om i världen vara i en nedåtgående spiral, med bilmarknaden kanske bara en av de mindre frågorna eftersom människor tar mer väsentlig vård behöver.

 • blank

  Även om mitt hjärta slår för svenskt stål, tycker jag att du inte bör underskatta den tyska bilindustrin. Hon har gjort misstag, inte bara idag utan också tidigare, utan också ganska mycket! Diskussionerna som pågår just nu är meningslösa och borde inte bara skada bilindustrin utan hela landet. Och där bör vår politik uppmärksamma. Det kan sägas att alltför mycket produceras, vilket är sant, men inte bara inom bilindustrin. Elektromobilitet är inte framtiden, åtminstone inte för all trafik. Och här bör man se till att batterimiljön (människor) är vänlig.

 • blank

  Vidgade vyer?

  Nej, den här artikeln är mycket mer än en vardaglig blick lite bortom det. För tillfället kan jag bara säga tack. Komplexiteten och dimensionen av det som har sagts måste ännu mätas ...

  För tillfället är jag nöjd med inmatningen och med att vara på rätt sida. Var annars får du sådan mat för tankar och giltiga förslag? Detta är tyvärr bristfälligt. Tack Tom! ! !

  Efter matsmältningsprocessen tillåter jag mig en åsikt igen. För tillfället noterar jag (och förslaget) att debatten om individuell rörlighet verkar vara mycket mer öppen för resultat (med avseende på dess energikällor och en nationell preferens) än den har visat sig under tiden ...

  Det är riktigt, riktigt spännande ...

 • blank

  Tack Tom, igen (!) En fantastisk avslöjande artikel.
  Dimensionen med "stormen" är, tror jag, ännu inte begriplig ...
  Förändring är alltid ...
  Om bara ”de starka” kommer igenom krisen eller ”den bästa anpassningsbara” återstår att se.
  Det blir obekvämt på solsidan ...

 • blank

  Tillståndet på bilmarknaden var inte så spännande på länge. Stora etablerade spelare vaklar (men faller ännu inte), många mindre företag utnyttjar möjligheten och tidigare nischleverantörer säkra sin plats (t.ex. Volvo).

  För mig är den perfekta grogrunden för ett märke som Saab, som tänker annorlunda och hade en lösning än andra fortfarande letade efter. Individuell, annorlunda. Ekonomiska turbos, BioPower och vem vet om det inte ens hade funnits en vätelösning från Stallbacka. Synd att du inte kommer att vara en del av framtiden i Trollhättan.

  Eller är det? Kanske kommer det att ta ett andra försök?

 • blank

  .... väl marknaden reglerar mycket, men inte allt. SAAB togs av marknaden genom ett företagsbeslut med många tidigare felaktiga beslut. Så jag kan inte köpa den produkt jag vill ha, det finns ingen riktig ersättning med faktorn “Jag vill ha det”.
  Politiska beslut som utsläppsgränser, brist på parkeringsplatser, körförbud, parkeringsförbud, ändrade trafikljus (inga fler gröna vågor), inte mer E85, LPG med en avtagande skattemässig fördel, e-bilhype har lett mig till beslutet, både privat och privat, 9-23 För att fortsätta köra den gamla SAABe, investera i något som Apple Carplay (vilket är bra i 9-7x, som också är miljövänligt med LPG).
  Skulle det behövas något nytt eftersom de inte låter mig som hyresvärdinna med mina SAAB-stinkare i staden, är det ingenting jag köper. Det kan inte vara politiskt korrekt i morgon, eller så kommer du att vara kvar i regnet med försprång med bedrägeri. Tja då skulle jag falla tillbaka på erbjudanden som Care by Volvo, för du är fordonet som går igen när det inte längre är påortun eller byter ut det i ett annat. Det är bara tankarna från en intet ont konsument som lyckligtvis fortfarande har tillräckligt med utrymme på hastighetsmätaren på sin SAAB!

  13
  1
 • blank

  En artikel som har allt och uppmuntrar mig absolut i tankeprocesserna väte. Bara igår diskuterades: ”Hur vill till exempel en storstad utrusta sina parkeringshus för 1000 fordon med elektriska laddstationer? En otänkbar tanke.
  Och det finns många större städer i Tyskland! En anställd från den övre utvecklingsnivån i DaimlerAG sa igår att e-bilen bara är en kort hype, företagen är bara intresserade av BALANSER !!!!! , Dessa vågar poleras nu tills tornaden sprider sig vidare, han sa också att produktionen av batterierna och räckviddsalternativen är slut. Det kan inte bara vara SUV: er som kan matas med stora batterier, de små bilarna med en Range vid 60 km / h under 200 km kan inte vara framtiden. Lösning: väte, med alla konsekvenser, som Tom redan har skrivit. Jag frågade varför detta inte görs så transparent och skalbaggarna fortsätter att luras strängt? Tyvärr inget svar ... ..Och Kina? Det blå miraklet på vår blå planet syns tydligare än många tror.
  Bara förra veckan tog jag tillbaka min gamla Saab, jag körde in med hans underbara 4-cylindrar och magnifika turboteknologi från året 2002 med 205 PS utan slut 6,8 till 7,3 liter / 1ookm. Värden för en 17 år gammal bil som är oöverträffad. Jag beklagar djupt att SAAB inte längre är där, jag tror att vi skulle ha gjort en mycket bra siffra under den nuvarande tiden.

  22
  2
  • blank

   Så är det en tillfällighet att subventionerna för batteribilar skärs ned i Kina och subventionerna för vätteknik ökar? Jag tror inte det. På Hyundai är batteriet helt avlägsnat och bara tillägnad väte - och en tidigare högt uppsatt BMW-chef ansvarar nu för hela utvecklingsavdelningen.

   E-bilen är av mode innan den ens var i. I slutet en liten sidnot i den aktuella fordonshistorien. Andra tekniker är helt enkelt mer meningsfulla (bara av miljöskäl).

   12
  • blank

   Enligt min uppskattning har vätgasstationen lämnat, i denna riktning, förmodligen de kommande 10 åren, åtminstone i Europa, inget stort. Och hur kommer jag till bedömningen?

   För en sak är väte troligen ännu inte fullt utvecklad i branschen. Google för vätebritning, diffusionsförlust eller vätgaslagring. Inte alla har det under kontroll, och förmodligen inte ens Toyota och Hyundai.

   Å andra sidan måste de också sälja det till kunderna, och var var stormen på LPG och naturgasfordon? Det finns fortfarande uttalanden om att du inte vill köpa en sådan bomb.
   Å andra sidan, enligt min mening, är propan och butan faktiskt tillhörande luftkonditioneringen, men bland annat av ovanstående orsaker vill du förmodligen inte förvänta dig att kunden, men har lyckats köpa utan att klaga, brandfarligt R1234yf, det också Kan producera fluorvätesyra. Och vem hanterar det verkligen offensivt och öppet? Troligen fortfarande Mercedes, men pratar inte heller riktigt om det.

   Och då skulle det vara gasens största problem: Ingen har pengar för att bygga vätgaspåfyllningsstationer. Med blygsam, snarare än överväldigande framgång försöker man utöka laddningsinfrastrukturen för att driva e-bilen. Och vändningen är förmodligen ganska osäker just nu. Vem ska nu ha pengar för en andra sådan runda med väte? Fordonstillverkarna snarare inte och i politiken ser jag inte det heller.

   Antingen lugnar vi med det som kommer eller inte. Men vad som bättre kommer, det ser jag inte.

   8
   2
   • blank

    VÄTE

    Visste det en gång forskat. Tyvärr är allt rätt, vad du säger.
    I synnerhet är förmågan hos de minsta av alla atomer att sprida sig genom allt möjligt och omöjligt ganska förvånande och extremt problematiskt ...

 • blank

  Mycket avslöjande artikel! Tack Tom för den fina forskningen.
  Jag menar att vi har kommit till många sektorer med en absolut mättnadsgräns och det kommer att återspeglas i en del industri.
  Nästan alla har allt på våra breddegrader och du behöver inte alltid mer. Och i andra delar av världen saknar medlen att konsumera på ett stort sätt.

  10
 • blank

  Det är spännande igen och upplysande. Vic Mullers förhoppningar Youngman och Hawtai hade ingen stor framtid? Med andra ord kunde SAAB inte heller ha sparat. Kanske kommer det att fortsätta med Evergrande, du kan ha lite hopp.

  • blank

   Bra rapport! Tack Tom. Du kan inte läsa något sådant i någon biltidning!
   För det älskar jag bloggen !!!

Kommentarer är stängda.