Sono Motors företaget - vi upplever hållbarhet

En grå, ej prydd industribyggnad i norra München. Förmodligen byggd någon gång under 70 åren. Obetydligt, inte alls representativt och inte alls lämpligt för statens huvudstads glamour. Förutom Sono Motors har andra företag hyrt utrymme. På gården parkeras flera cyklar, några Tesla och en prototyp av Sion. Tillträde till pressen och allmänna utrymmen är direkt efter ingången.

Sono Motors i München. I förgrunden Sion, företagets logotyp i bakbyggnaden
Sono Motors i München. I förgrunden Sion, företagets logotyp i bakbyggnaden

Den mycket mer spännande delen av byggnaden är i det bakre området. Där utvecklas Sion. Han är skyddad av en barriär, och det återstår för oss åtminstone idag. Har du varit gäst hos en av de etablerade tillverkarna? De externa besökarna förväntar sig representativa utrymmen, fina material och det stora programmet som firar den framgångsrika branschen. Ingenting lämnas till slumpen och allt iscensätts till minsta detalj.

Inte så med Sono Motors.

Eftersom inte bara konstruktionen är funktionell, ingången är också. En receptionen verkar självbyggd, i bakgrunden den stora företagets logotyp på en vägg med grön mossa. Detta borde förmodligen visa närhet till naturen och hållbarheten. Och det är samma mossa som ska rensa luften i Sion. Vi hälsas varmt och märker att du på Sono verkar vara en integrerad del av företagskulturen.

Hållbarhet, bevarande av resurser

Mark och jag är lite för tidiga och måste vänta. I hörnet parkeras en prototyp av Sion, mittemot ett sofflandskap, där unga anställda sitter, kommunicerar och arbetar med anteckningsböcker. Jag använder tiden och tittar på scenen. Teamet är ungt, mestadels under 30 år. Stämningen är avslappnad, avslappnad. Inget bilföretag, du känner att du befinner dig på ett datorföretag. Vi stannar inte ensamma länge.

En anställd kommer att vara medveten om oss, förklarar Sion och berättar om företaget. Vem bryr sig om oss är anställd nummer 1. Den första av nästan 90 personer som arbetar för den snabbt växande uppstarten i München. Han känner till företaget från början. Sono Motors, säger han, lever hållbarhet. Konsekvent och inte bara läpptjänst. Byggnadens inre är ett exempel. Hon finner ett andra liv här, eftersom hon delvis kommer från rivningsprojekt i Münchenområdet och omarbetades eller byggdes om för det nya huvudkontoret. Detta är bevarade resurser.

Företaget - konversationen

Faktiskt skulle grundarna Laurin Hahn och Jona Christian ha velat svara på våra frågor. De har fortfarande en annan tid, så Alexa Rauscher och Tanja Wenisch från pressavdelningen vill svara på våra frågor.

Jag känner till spelet i sådana konversationer från båda sidor av bordet. Å ena sidan sitter någon som letar efter svar, å andra sidan någon som inte kan, får eller inte kan ge. Detta händer särskilt om du fortfarande är halvvägs okänd och mötet betyder en slags lärdom. Det var så det gick i vårt fall. Många frågor kunde inte besvaras eller inte tillräckligt klargjorda. Vad som händer är att Sono är ett företag på väg och många saker är ännu inte slutförda. Frustrerande för mig i det ögonblicket, men förståeligt ur Sonos perspektiv. För innan är laget fortfarande väldigt spännande och händelserika månader.

Trollhättanfrågan

Trollhättan frågan är ju och varför du letar efter NEVS och Saab-fabriken har beslutat, hittar en första förklaring. Svenskarna är engagerade i att producera grön el som har övertygat om hållbart tänkande och visionen om framtida mobilitet på Stallbacka. Det är åtminstone en skillnad för de stora kontraktstillverkarna. Hur NEVS vill uppfylla avtalet i den nuvarande svenska elmixen är fortfarande oklart för närvarande. Som andra saker också.

Frågor om framtida produktion, som är riktigt intressanta, klargör vi inte. Sion bygger på ett rymdramskoncept av aluminium och är det första elektriska fordonet i världen som har storskaliga integrerade solceller. En utmaning för serien. Erfarenhet av tillverkning av ett sådant fordon men har varken Sono Motors eller NEVS. Och hur kommer man i München att säkerställa kvalitet och skydda sin egen teknik?

Jag får en första förklaring några dagar senare. Det kommer att vara ett öppet evenemang i huvudkontoret och en plan för Saab-anläggningen visas offentligt. 2020 kommer att dela upp produktionen i 3-avsnitt, och i en av dem är det bara Sono-anställda som har åtkomst.

En stor verkstadskedja kunde ta över tjänsten

Produktionen i Sverige antyder att Orio kan vara ombord som NEVS logistikpartner. men Orio AB är inte involverad i projektet, varken som logistiker eller kommer Orio verkstadsnätverk att vara involverat. Istället skulle tjänsten för Sion kunna ta över en stor kedja av verkstäder i Tyskland, men ämnet verkar inte slutgiltigt än. Fortfarande, utsikterna att få en Sion att vänta vid en viss kedja får mig att skrika.

Min nyfikna fråga när pre-serien kommer att starta förblir lika öppen som många andra detaljerade frågor. Vi lär oss grunder om Sono Motors. Leverantörerna är engagerade i hållbarhet och rättvis lön för anställda, Sono Workshop Manual är fritt tillgängligt och alla intresserade verkstäder kan tillhandahålla tjänsten för elbilen.

Tiden går för snabbt, vi täcker utnämningen avsevärt, mötesrummet är redan tilldelat nästa grupp. Vi flyttar spontant till entréområdet och sitter i prototypen. Tyvärr har detta bara arbetats, vi kan inte starta programvaran.

Vi börjar på en liten promenad runt byggnaden. Vissa bilder av det resulterande mötesrummet och loungen är tillåtna. Överallt där anställda är upptagna med anteckningsböcker har mötesrummen namn som är viktiga för företagets historia. Ett rum heter Trollhättan. Naturligtvis. Jag måste ta en bild!

Ja, allvarligt. Rum Trollhättan på Sono Motors
Ja, allvarligt. Rum Trollhättan på Sono Motors

Tillverkad i Trollhättan. Och Laurin Hahn.

Dörren med skylten Trollhättan öppnas och grundarna Laurin Hahn och Jona Christian kommer ut. Ett kort hej, och jag minns de två "Made in Trollhättan by Trolls" -klistermärkena, som jag faktiskt ville hålla fast på Sion i ett obemärkt ögonblick. Det fanns inget ögonblick, Laurin Hahn och Jona Christian får klistermärkena i present som en kort förklaring av historien. Med ett "något kan göras av det" försvinner Jona Christian efter en kort tid, och Laurin Hahn ber oss in för en prat.

Några meningar om Trollhättan, hans positiva intryck av staden och den tidigare Saab-fabriken. Vi pratar om Saab och Sono Motors försäljningsstrategi. En privat delningsflotta skulle kunna finnas, privata kunder förblir i alla fall i fokus. Inte en självklarhet i en tidpunkt då vissa företag filosoferar om de bara vill sälja till flottoperatörer i framtiden.

Utnämningen är i slutet, framför mig finns några timmars motorväg. Det var intressant, men var händelsen en framgång och vad jag förväntade mig att hända i en start som vill göra en stor skillnad för vår rörlighet? Jag måste tänka på det. Eftersom hårdvaran saknas är Sion nyckeln till framtiden och avslöjar något om företagets filosofi. Har han chansen att lyckas? Vi kommer att klargöra det under de närmaste dagarna.

22 tankar också "Sono Motors företaget - vi upplever hållbarhet"

 • Det läser intressant och efter en grupp Querdenkt och mycket ifrågasatt. För Trollhättan är definitivt en fantastisk möjlighet och jag skulle gärna se Sion 2020 live i Sverige!

  9
  1
 • Jag tycker det är fantastiskt att åter läsa ett livstecken från Sion. Det hade blivit väldigt tyst under de senaste månaderna. En intressant artikel med insikter mellan raderna om du läser den noggrant. Klass!

 • Vem utvecklar bilen? Om du letar på LinkedIn har Sono Motors ungefär 70 personer som är registrerade i Management and Marketing.

  • För närvarande arbetar 85-anställda för Sono. Systemleverantörerna i bakgrunden inkluderar Continental och Bosch. Utveckla, om så önskas, varje fordon redo för produktion. Sono fokuserar, enligt min uppskattning, på programvara (men använder också Bosch-strukturer) och integration av solceller.

   • Enligt min information använder man inte partnerens färdigheter inom teknik utan snarare som systemleverantör. När företaget fortfarande var ungt kunde samhället säga saker och ting, till exempel bakgrundsbelysningen. Men du hade inte bakljusen gjorda enligt dina egna önskemål, utan hade istället flera "färdiga" komponenter för ditt eget kit att välja mellan och bestämde dig sedan för en av dem. Det gör hela saken billigare, eftersom tekniken redan har "betalat" någon annan.
    Vissa komponenter används också av BMW.

    • Det är vad jag skrev, Bosch och Continental är systemleverantörer. Jag kan bekräfta iakttagelsen att Sono Motors använder befintliga komponenter. Enligt min mening är det en tankeväckande sak att hålla kostnaderna under kontroll och förverkliga projektet alls. I princip är detta ingenting att klaga på, till och med Tesla grep sedan Roadster tillbaka på ett kit. I nästa steg, med en annan modell, kan det förändras.

     • Även idag (nästan) utvecklas ingen längre. Magna levererar kompletta bilar till BMW, det är inget fel med det. Sono Motors ställer in ramvärdena, resten görs externt. Så här fungerar det, jag håller fingrarna korsade!

    • En mycket gammal hatt (1920er och 30er år) från bilindustrin ...

     Strängt taget brukade de flesta bilmärken vara saddlers och coachbuilders. Efter vagnen kom vagnen. Enbart i Berlin fanns det tider över 100 coachbuilders som genererade sitt eget bilmärke ...

     Knappt något företag hade kompetens och produktionskapacitet för bromsar, motorer, växellådor, glas eller elektriska komponenter. Bortsett från trä, lack, tyger och läder samt för hand gedengelter karosspaneler kom nästan aldrig någonting från den egna bearbetningen.

     Och i 1930er var verkligen inte slutet på det. Även i 1980ern var det lätt att dela vissa komponenter med varandra och över varumärken, eftersom de var universella delar av till exempel Bosch.

     Jag ser inget brott i leverantörernas roll. Brottet är att komponenterna har blivit mindre universella och utbytbara. Att bilar idag inte längre har identiska tändspolar, distributörer eller kontakter och runda strålkastare på vägen ...

     Oavsett om denna diversifiering nu är en förbannelse eller en välsignelse, ligger naturligtvis i betraktarens öga. Personligen är jag ett stort fan av branschövergripande standarder. Var skulle vi vara idag utan USB? ? ?

     Företag som hoppar på rörliga tåg, använder befintliga mönster så intelligent som möjligt och använder dem hållbart är de som gör mig mindre orolig för vår framtid än de som tror att jag måste uppfinna (och marknadsföra) min cykel varje år ...

   • Bosch levererar internetkommunikationsmodulen och Continental den elektriska enheten. Det är bara en bråkdel av allt som behövs. Någon måste integrera allt, utveckla ett chassi etc. Förhandla med delleverantörer för att få delar till ett rimligt pris. En riktig prototyp kommer att tillkännages för andra kvartalet 2020. Kommer 2020 att vara klar för produktion under det fjärde kvartalet?

    • Jag misstänker att mer "köps in" externt. Annars är det inte nästan realistiskt att vilja gå in i serieproduktion under det fjärde kvartalet 4. Kanske finns det en annan systemleverantör bakom sig, även om Bosch och Continental skulle kunna göra allt fullständigt.

     Personligen tycker jag att schemat är ambitiöst. Slutlig inredning senare i år, ytterligare en kanske avgörande finansieringsrunda i februari 2020 (?), Inköp av verktyg, homologation, produktionsförberedelser, anställning av anställda, förproduktion. Något är ihop. Inte omöjligt, men snävt.

     • Enligt https://sonomotors.com/en/career/ Se att de letar efter ingenjörer som gör det möjligt. Dessa personer är ansvariga för en del av delköpet. CAD-designer ansvarig för hela fordonet. Kommer du att göra det i tid? NEVS har anställt hundratals ingenjörer i flera år och har nyligen påbörjat produktionen av 9-3 EV.

     • De gör det. Detta är dock övervägande organ som övervakar och samordnar i samarbete med leverantörer. Å andra sidan skulle det fortfarande inte finnas tillräckligt med personal för att hantera utvecklingen av Sion själv.

      Sono är inte jämförbar med NEVS, inte ens i utveckling. NEVS har tidigare utvecklat mycket för externa projekt som inte har (eller inte) blivit verklighet. Dessutom utför ingenjörer fortfarande ingenjörsuppgifter för andra etablerade tillverkare idag. Den egna EV behandlades med en lägre prioritering, vilket också berodde på bristen på likviditet vid den tiden. En situation som har förändrats fundamentalt.

 • Intressant bidrag, som alltid. Ingen av mina kollegor här kände till Sion. En bil som tillverkar elektricitet med solceller själv? Åtminstone har de lärt sig något. Bloggen gör pedagogiskt arbete.

 • Sono Motors har en startkaraktär och är väl representerad på olika sociala mediekanaler. Det finns några intressanta podcast där det är mycket prat om företaget, konceptet och fordonet. I den klassiska pressen är de mindre representerade hittills.

 • Med varje inlägg om Sion tycker jag att starten är mer spännande. Jag skulle vara glad om det skulle bli något med trollen. Var snäll och häng med ämnet, vi kan använda lite hållbarhet för framtiden!

  • Varför talas det alltid om hållbarhet och grönt när människor och djur i de fattiga delarna av världen utnyttjas ännu mer än de kan tolerera ????
   Vår policy är bara för ko ... och alla som köper ett sådant skräp kan stödja killarna ännu och tror att han gör något bra?
   I länken finns inte goda nyheter att läsa ... eller ser jag det fel?

   https://www.google.com/amp/s/m.faz.net/aktuell/wissen/forschung-politik/kostbare-rohstoffe-fuer-batterien-die-e-mobilitaet-koennte-ein-teures-unterfangen-werden-15502495.amp.html

   Vätet / bränslecellen skulle vara ett bra eller bättre alternativ eller bara låta ingenjörerna löpa vilt när det gäller förbränningsmotorerna, det skulle vara så mycket möjligt ... men nej, den nya skitsna kallas E-bil ... Jag skulle kunna ...
   Nästa problem kommer med bortskaffandet av batterierna och alla delar ... vad händer med datorskrotet idag? Den skickas till tredje världen (med mycket koldioxid från fartygets diesel) och där bränner de av plasten för det mesta så att delar av metallen blir kvar, som sedan föras hit eller till Kina under "miljövänliga" förhållanden du kan sedan köpa en falsk Apple-klocka (för de coola e-bilförarna) på Wish för 2 € ... Mänskligheten är verkligen det dummaste djuret på planeten!
   Och sedan ECO .... Vad sägs om alla krigsleksaker som körs överallt? Är det också miljö?
   I Amazonas gjorde folk förra året !!!!!
   500.000.000 träd som !!!! Det kommer att finnas fler ... för mer pengar ... de kommer säkert att köpa alla e-bilar ... det kommer inte att finnas fler dricksvatten utan hållbara e-bilar tillverkade i Kina tillverkade i Sverige 🙂
   Eftersom jag älskar varje kilometer i min gamla låda och jag är glad över hur hållbart det är ...
   Njut av det fina vädret ... och snälla inte klaga om värmen, det är bara början ... 😉

   Rock'n Roll ....

   8
   3
 • 2nd LIFE & TOWELECTION

  Låt oss se vad som kommer till Sono Motors i nästa artikel. Vad händer sedan efter att ha snifitat varandra? Vilka insikter och information beviljas, vad lär vi oss mer här?

  Jag tycker att parallellen mellan möbler och begagnade bilar är intressant. Om den gamla barstolen har fått sitt andra liv på Sono Motors, sparat resurser och skydda miljön (mycket sympatisk), är det dubbelt så mycket för mer komplexa och dyra produkter (som en SAAB) ...

  Man rekommenderas förmodligen väl (och miljön med), om du enkelt och stoiskt kan köra den perfekta stormen, omvälvningar och självupptäckten av fordonsindustrin på väl beprövade hästar.

  1
  1
  • Kära Herbert, snälla låt mig få några artiklar om de så miljövänliga elbilarna genom ... det finns bara den ekonomiska faktorn, ytterligare utnyttjande av den tredje världen och inget annat! Tyvärr ....

   • Kära Alex från C,

    Tack för antydan och mat för eftertanke. Jag hade faktiskt redan beslutat att lära mig läsa. För vem som kan göra det borde helt klart ha en fördel ...

    Så snart jag är redo läser jag förmodligen också några artiklar om e-mobilitet. Samtidigt rekommenderar jag att du läser min kommentar igen.

    Om det fungerar med bokstäverna och förståelsen av texten, kommer du att upptäcka att jag inte har tappat några positiva eller okritiska ord om "miljövänliga e-bilar" ...

    Tvärtom, jag går inte in i ämnet till en början, men drar en parallell mellan begagnade möbler och befintliga bilar (till exempel SAAB), eftersom båda av min irrelevanta åsikt är mer hållbara än den senaste gråten eller den senast körda genom bynssåen.

    Läsning, förståelse av texten och behållna tummar och svar är för mig ett positivt inslag i denna blogg. Särskilt tummen ner verkar för mig att jag hittar här endast med största begränsning och efter noggrant övervägande en applikation. Jag gillar det.

    Så tummen upp för den här bloggen och även för alla dina kommentarer, om detta är motiverat eller berikande ...

    1
    1
  • Min första tanke efter att ha läst den här artikeln:
   Hållbart eftersom återanvändad interiör är sympatisk för ett ungt företag, men inget annat än ett anbud fikonblad jämfört med resursförbrukning och exploatering i samband med återproduktion av kortlivade batteridrivna fordon.

   Hållbarhet: Ytterligare begagnade möbler och fortsatta (Saab) bilar, Chapeau Herbert Hürsch!
   (och "enkel och stoisk ridning på välprovade hästar" är en underbar allegori)

 • Pingback:

Kommentarer är stängda.