Sono Motors företaget - vi upplever hållbarhet

En grå, ej prydd industribyggnad i norra München. Förmodligen byggd någon gång under 70 åren. Obetydligt, inte alls representativt och inte alls lämpligt för statens huvudstads glamour. Förutom Sono Motors har andra företag hyrt utrymme. På gården parkeras flera cyklar, några Tesla och en prototyp av Sion. Tillträde till pressen och allmänna utrymmen är direkt efter ingången.

Sono Motors i München. I förgrunden Sion, företagets logotyp i bakbyggnaden
Sono Motors i München. I förgrunden Sion, företagets logotyp i bakbyggnaden

Den mycket mer spännande delen av byggnaden är på baksidan. Sion utvecklas där. Den är skyddad av en barriär, och åtminstone förblir den nere för oss idag. Har du någonsin varit gäst hos en av de etablerade tillverkarna? Den externa besökaren kan förvänta sig representativa rum, ädla material och det stora program som industrin, som är van vid framgång, firar. Ingenting lämnas åt slumpen och allt är iscensatt till minsta detalj.

Inte så med Sono Motors.

Eftersom inte bara konstruktionen är funktionell, ingången är också. En receptionen verkar självbyggd, i bakgrunden den stora företagets logotyp på en vägg med grön mossa. Detta borde förmodligen visa närhet till naturen och hållbarheten. Och det är samma mossa som ska rensa luften i Sion. Vi hälsas varmt och märker att du på Sono verkar vara en integrerad del av företagskulturen.

Hållbarhet, bevarande av resurser

Mark och jag är lite tidigt och måste vänta. En prototyp av Sion är parkerad i hörnet, mittemot är ett sofflandskap där unga anställda sitter med anteckningsböcker, kommunicerar och arbetar. Jag använder tiden och tittar på scenen. Teamet är ungt, mestadels långt under 30 år. Stämningen är avslappnad, avslappnad. Inte ett bilföretag, du har en känsla av att vara på ett datorföretags campus. Vi stannar inte länge ensam.

En anställd blir medveten om oss, förklarar Sion och berättar om företaget. De som tar hand om oss är anställd nummer 1. Den första av nästan 90 personer som arbetar för den snabbt växande start i München. Han har känt företaget från början. Sono Motors, berättar han för oss, lever hållbarhet. Konsekvent och inte bara läppjärn. Anläggningen i byggnaden är ett exempel. Det får ett andra liv här, för det kommer delvis från rivningsprojekt i München-området och omarbetades eller renoverades för det nya huvudkontoret. Det är bevarande av resurser i praktiken.

Företaget - konversationen

Faktiskt skulle grundarna Laurin Hahn och Jona Christian ha velat svara på våra frågor. De har fortfarande en annan tid, så Alexa Rauscher och Tanja Wenisch från pressavdelningen vill svara på våra frågor.

Jag känner till spelet i sådana konversationer från båda sidor av bordet. Å ena sidan finns det någon som letar efter svar, å andra sidan finns det någon som inte kan, gillar eller inte får ge det. Det händer särskilt när man fortfarande är halvvägs okänd och mötet innebär en slags lära känna varandra. Det var samma sak i vårt fall. Många frågor kunde inte eller ännu inte klargöras tillräckligt. Vilket beror på att Sono är ett företag på resande fot och att många saker ännu inte har slutförts. Frustrerande för mig just nu, men förståeligt ur Sonos perspektiv. För det finns fortfarande mycket spännande och händelserika månader inför laget.

Trollhättanfrågan

Trollhättan frågan är ju och varför du letar efter NEVS och Saab-fabriken har beslutat, hittar en första förklaring. Svenskarna förbinder sig till produktion med grön el, hållbart tänkande och visionerna om framtida rörlighet i Stallbacka har övertygat. Det är åtminstone en skillnad för de stora kontraktstillverkarna. Hur NEVS avser att uppfylla avtalet med den nuvarande svenska elmixen är för närvarande oklart. Som andra saker.

Frågor om framtida produktion, som är riktigt intressanta, klargör vi inte. Sion bygger på ett rymdramskoncept av aluminium och är det första elektriska fordonet i världen som har storskaliga integrerade solceller. En utmaning för serien. Erfarenhet av tillverkning av ett sådant fordon men har varken Sono Motors eller NEVS. Och hur kommer man i München att säkerställa kvalitet och skydda sin egen teknik?

Jag får en första förklaring några dagar senare. Det finns ett öppet hus i huvudkontoret och en karta över Saab-anläggningen visas offentligt. Produktionen kommer att delas upp i tre områden 2020, varav endast Sono-anställda kommer att ha tillgång till.

En stor verkstadskedja kunde ta över tjänsten

Produktionen i Sverige antyder att Orio kan vara ombord som NEVS logistikpartner. men Orio AB är inte inblandad i projektet, varken som logistiker eller kommer Orio-verkstadsnätverket att vara involverat. Istället kunde en stor kedja av verkstäder i Tyskland tillhandahålla tjänster för Sion, men frågan verkar inte ha avgjorts ännu. Ändå ger utsikten att få en Sion vänta vid en viss kedja mig en liten rysning.

Min nyfikna fråga om när förserien startar förblir öppen, liksom många andra detaljerade frågor. Vi lär oss grunderna om Sono Motors. Leverantörer åtar sig hållbarhet och rättvisa löner för sina anställda, Sonos verkstadshandbok är fritt tillgänglig och alla verkstäder som är intresserade kan betjäna elbilen.

Tiden går för snabbt, vi täcker utnämningen avsevärt, mötesrummet är redan tilldelat nästa grupp. Vi flyttar spontant till entréområdet och sitter i prototypen. Tyvärr har detta bara arbetats, vi kan inte starta programvaran.

Vi börjar på en liten promenad runt byggnaden. Vissa bilder av det resulterande mötesrummet och loungen är tillåtna. Överallt där anställda är upptagna med anteckningsböcker har mötesrummen namn som är viktiga för företagets historia. Ett rum heter Trollhättan. Naturligtvis. Jag måste ta en bild!

Ja, allvarligt. Rum Trollhättan på Sono Motors
Ja, allvarligt. Rum Trollhättan på Sono Motors

 

 

 

 

 

 

Tillverkad i Trollhättan. Och Laurin Hahn.

Dörren med skylten Trollhättan öppnas och grundarna Laurin Hahn och Jona Christians kommer ut. Ett kort hej, och jag kommer ihåg de två "Made in Trollhättan by Trolls" -klistermärken som jag faktiskt ville ha på Sion i ett obemärkt ögonblick. För tillfället existerade inte Laurin Hahn och Jona Christians får klistermärkena i present med en kort förklaring av historien. Jona Christians försvinner efter en kort tid med "du kan göra något ur det" och Laurin Hahn bjuder in oss till en pratstund.

Några meningar om Trollhättan, hans positiva intryck av staden och den tidigare Saab-fabriken. Vi pratar om Saab och Sono Motors försäljningsstrategi. En privat delningsflotta skulle kunna finnas, privata kunder förblir i alla fall i fokus. Inte en självklarhet i en tidpunkt då vissa företag filosoferar om de bara vill sälja till flottoperatörer i framtiden.

Mötet är över och jag har några timmars motorväg framför mig. Det var intressant, men var mötet en framgång och vad jag förväntade mig, med en start som i grunden vill förändra inget mindre än vår rörlighet? Jag måste tänka på det. Eftersom hårdvaran fortfarande saknas är Sion nyckeln till framtiden och berättar något om företagsfilosofin. Har han chansen att lyckas? Vi kommer att klargöra det under de närmaste dagarna.

22 tankar om “Sono Motors företaget - vi upplever hållbarhet"

 • blank

  2: a LIV & KLÄDER

  Låt oss se vad som kommer till Sono Motors i nästa artikel. Vad händer sedan efter att ha snifitat varandra? Vilka insikter och information beviljas, vad lär vi oss mer här?

  Jag tycker att parallellen mellan möbler och begagnade bilar är intressant. Om den gamla barstolen har fått ett nytt liv på Sono Motors, vilket sparar resurser och skyddar miljön (mycket trevligt), gäller detta två gånger för mer komplexa och dyra produkter (som en SAAB) ...

  Man rekommenderas förmodligen väl (och miljön med), om du enkelt och stoiskt kan köra den perfekta stormen, omvälvningar och självupptäckten av fordonsindustrin på väl beprövade hästar.

  1
  1
  • blank

   Kära Herbert, läs några artiklar om miljövänliga e-bilar ... det finns bara den ekonomiska faktorn, ytterligare exploatering av tredje världen och inget annat! Tyvärr….

   • blank

    Kära Alex från C,

    Tack för ledtråden och tanken. Jag var faktiskt redan fast besluten att lära mig läsa. För den som kan göra det borde ha en klar fördel ...

    Så snart jag är redo läser jag förmodligen också några artiklar om e-mobilitet. Samtidigt rekommenderar jag att du läser min kommentar igen.

    Om det fungerar med bokstäverna och förståelsen av texten kommer du att upptäcka att jag inte har tappat några positiva eller okritiska ord om "miljövänliga e-bilar" ...

    Tvärtom, jag går inte in i ämnet till en början, men drar en parallell mellan begagnade möbler och befintliga bilar (till exempel SAAB), eftersom båda av min irrelevanta åsikt är mer hållbara än den senaste gråten eller den senast körda genom bynssåen.

    Läsning, förståelse av texten och behållna tummar och svar är för mig ett positivt inslag i denna blogg. Särskilt tummen ner verkar för mig att jag hittar här endast med största begränsning och efter noggrant övervägande en applikation. Jag gillar det.

    Så tummen upp för den här bloggen och även för alla dina kommentarer, förutsatt att de är motiverade eller berikande ...

    1
    1
  • blank

   Min första tanke efter att ha läst den här artikeln:
   Hållbart eftersom återanvändad interiör är sympatisk för ett ungt företag, men inget annat än ett anbud fikonblad jämfört med resursförbrukning och exploatering i samband med återproduktion av kortlivade batteridrivna fordon.

   Hållbarhet: Ytterligare begagnade möbler och fortsatta (Saab) bilar, Chapeau Herbert Hürsch!
   (och "enkel och stoisk ridning på väl beprövade hästar" är en underbar allegori)

 • blank

  Intressant artikel. Tack för insikten.

 • blank

  Med varje inlägg om Sion tycker jag att starten är mer spännande. Jag skulle vara glad om det skulle bli något med trollen. Var snäll och häng med ämnet, vi kan använda lite hållbarhet för framtiden!

  • blank

   Varför talas det alltid om hållbarhet och grönt när människor och djur i de fattiga delarna av världen utnyttjas ännu mer än de kan tolerera ????
   Vår policy är bara att slå ut ... och alla som köper en sådan jävel stöder fortfarande killarna och tycker att han gör något bra?
   Det finns inget bra att läsa i länken ... eller har jag fel?

   https://www.google.com/amp/s/m.faz.net/aktuell/wissen/forschung-politik/kostbare-rohstoffe-fuer-batterien-die-e-mobilitaet-koennte-ein-teures-unterfangen-werden-15502495.amp.html

   Vätgas / bränslecellen skulle vara ett bra eller bättre alternativ eller bara ge ingenjörerna fria tyglar när det gäller förbränningsmotorer, så mycket skulle fortfarande vara möjligt ... men nej, den nya skiten kallas en elbil ... Jag kunde bli utslagen.
   Nästa problem kommer med kassering av batterier och alla delar ... vad händer med skräpdatorn idag? Den transporteras till tredje världen (med mycket koldioxid från fartygets diesel) och där bränner de bort det mesta av plasten så att delar av metallen finns kvar, som sedan föras tillbaka hit eller till Kina under ”miljövänliga” förhållanden. Du kan sedan köpa en falsk Apple-klocka (för de coola e-bilförarna) på Wish för 2 € ... Mänskligheten är verkligen det dummaste djuret på planeten!
   Och sedan ÖKO…. hur är det med alla krigsleksaker som tas upp överallt? Är det också eko?
   I Amazonas gjorde folk förra året !!!!!
   500.000.000 XNUMX XNUMX träd avverkade !!!! Det borde finnas mer ... för mer pengar ... de kommer säkert att köpa alla e-bilar ... det finns inget mer dricksvatten utan hållbara e-bilar från Kina tillverkade i Sverige 🙂
   Jag älskar varje kilometer i min gamla låda och är glad över hur hållbar den är ...
   Njut av det vackra vädret ... och snälla klaga inte på värmen, det är bara början ... 😉

   Rock'n Roll ...

   8
   3
 • blank

  Sono Motors har en startkaraktär och är väl representerad på olika sociala mediekanaler. Det finns några intressanta podcast där det är mycket prat om företaget, konceptet och fordonet. I den klassiska pressen är de mindre representerade hittills.

 • blank

  Intressant bidrag, som alltid. Ingen av mina kollegor här kände till Sion. En bil som tillverkar elektricitet med solceller själv? Åtminstone har de lärt sig något. Bloggen gör pedagogiskt arbete.

 • blank

  Vem utvecklar bilen? Om du letar på LinkedIn har Sono Motors ungefär 70 personer som är registrerade i Management and Marketing.

  • blank

   För närvarande arbetar 85-anställda för Sono. Systemleverantörerna i bakgrunden inkluderar Continental och Bosch. Utveckla, om så önskas, varje fordon redo för produktion. Sono fokuserar, enligt min uppskattning, på programvara (men använder också Bosch-strukturer) och integration av solceller.

   • blank

    Enligt min information använder man mindre kompetens hos partnerna inom teknik och mer som systemleverantör. När företaget fortfarande var ung hade samhället något att säga i saker, till exempel bakljusens design. Du fick dock inte bakljusen tillverkade efter dina egna önskemål, men hade flera redan "färdiga" komponenter att välja mellan för din egen byggsats och bestämde dig sedan för en av dem. Det gör det hela billigare, eftersom tekniken redan har ”betalats” av någon annan.
    Vissa komponenter används också av BMW.

    • blank

     Det är vad jag skrev, Bosch och Continental är systemleverantörer. Jag kan bekräfta iakttagelsen att Sono Motors använder befintliga komponenter. Enligt min mening är det en tankeväckande sak att hålla kostnaderna under kontroll och förverkliga projektet alls. I princip är detta ingenting att klaga på, till och med Tesla grep sedan Roadster tillbaka på ett kit. I nästa steg, med en annan modell, kan det förändras.

     • blank

      Även idag (nästan) utvecklas ingen längre. Magna levererar kompletta bilar till BMW, det är inget fel med det. Sono Motors ställer in ramvärdena, resten görs externt. Så här fungerar det, jag håller fingrarna korsade!

    • blank

     En mycket gammal hatt (1920- och 30-talet) från bilindustrin ...

     Strängt taget var de allra flesta bilmärken en gång sadelmaskiner och karossbyggare. Efter vagnen kom den motoriserade vagnen. Bara i Berlin var det en gång mer än 100 karossbyggare som skapade sitt eget bilmärke ...

     Knappt något företag hade kompetens och produktionskapacitet för bromsar, motorer, växellådor, glas eller elektriska komponenter. Bortsett från trä, lack, tyger och läder samt för hand gedengelter karosspaneler kom nästan aldrig någonting från den egna bearbetningen.

     Och i 1930er var verkligen inte slutet på det. Även i 1980ern var det lätt att dela vissa komponenter med varandra och över varumärken, eftersom de var universella delar av till exempel Bosch.

     Jag ser inget avbrott i leverantörernas roll. Pausen är att komponenterna har blivit mindre universella och utbytbara. Att dagens bilar inte längre är på väg med identiska tändspolar, fördelare eller kontakter och runda strålkastare ...

     Oavsett om denna diversifiering nu är en förbannelse eller en välsignelse, ligger naturligtvis i betraktarens öga. Personligen är jag ett stort fan av branschövergripande standarder. Var skulle vi vara idag utan USB? ? ?

     Företag som hoppar på tåg i rörelse, som använder befintlig design så intelligent som möjligt och använder dem på ett hållbart sätt, är de som gör mig mindre rädd för vår framtid än de som tror att de måste uppfinna (och marknadsföra) ratten varje år ...

   • blank

    Bosch levererar internetkommunikationsmodulen och Continental den elektriska enheten. Det är bara en bråkdel av allt som behövs. Någon måste integrera allt, utveckla ett chassi etc. Förhandla med delleverantörer för att få delar till ett rimligt pris. En riktig prototyp kommer att tillkännages för andra kvartalet 2020. Kommer 2020 att vara klar för produktion under det fjärde kvartalet?

    • blank

     Jag misstänker att fler externa inköp kommer att göras. Annars är det inte alls realistiskt att vilja gå i serieproduktion under fjärde kvartalet 4. Kanske finns det en annan systemleverantör bakom, även om Bosch och Continental kunde göra allt helt.

     Personligen tycker jag att schemat är ambitiöst. Slutlig inredning senare i år, ytterligare en kanske avgörande finansieringsrunda i februari 2020 (?), Inköp av verktyg, homologation, produktionsförberedelser, anställning av anställda, förproduktion. Något är ihop. Inte omöjligt, men snävt.

     • blank

      Enligt https://sonomotors.com/en/career/ Se att de letar efter ingenjörer som gör det möjligt. Dessa personer är ansvariga för en del av delköpet. CAD-designer ansvarig för hela fordonet. Kommer du att göra det i tid? NEVS har anställt hundratals ingenjörer i flera år och har nyligen påbörjat produktionen av 9-3 EV.

      • blank

       De gör det. Detta är dock övervägande organ som övervakar och samordnar i samarbete med leverantörer. Å andra sidan skulle det fortfarande inte finnas tillräckligt med personal för att hantera utvecklingen av Sion själv.

       Sono är inte jämförbar med NEVS, inte ens i utveckling. NEVS har tidigare utvecklat mycket för externa projekt som inte har (eller inte) blivit verklighet. Dessutom utför ingenjörer fortfarande ingenjörsuppgifter för andra etablerade tillverkare idag. Den egna EV behandlades med en lägre prioritering, vilket också berodde på bristen på likviditet vid den tiden. En situation som har förändrats fundamentalt.

 • blank

  Jag tycker det är fantastiskt att läsa ett livstecken från Sion igen. Det hade blivit väldigt tyst under de senaste månaderna. En intressant artikel, med insikter mellan raderna om du läser den noggrant. Klass!

 • blank

  Det läser intressant och efter en grupp Querdenkt och mycket ifrågasatt. För Trollhättan är definitivt en fantastisk möjlighet och jag skulle gärna se Sion 2020 live i Sverige!

  9
  1

Kommentarer är stängda.