Robottaxi från Trollhättan till Europa

2020 blir ett spännande år för Trollhättan. Koenigsegg vill producera en hybrid sportbil på fabriken, Sono Motors Sion - och NEVS från slutet av 2020 en robottaxi för Europa. NEVS är inget mindre än en ny typ av fordon, som bör stå för framtiden för en hållbar rörlighet i Europa.

NEVS InMotion Concept
NEVS InMotion Concept. Foto Kredit: NEVS

Mallen för den nya typen levererar 2017 som visas på CES Asia InMotion Concept, Utvecklarna på Stallbacka använder AutoX-teknik för att implementera den. Förra fredagen tillkännagav de två företagen inledandet av ett exklusivt strategiskt partnerskap för Europa.

AutoX vill demokratisera autonom körning

AutoX grundare är Jianxiong Xiao, en före detta Princeton datavetenskap professor. Hans koncept med autonom körning är överraskande enkel och fundamentalt annorlunda än hans konkurrenter. Medan dessa bygger på ett komplext teknikpaket, bestående av flera Lidar radar sensorer och differential GPS, är AutoX bara innehåll med vanliga webbkameror. 7-kameror per fordon, de kommer från Logitech, och en självutvecklad programvara uppfyller helt och hållet grundaren för att skicka en robottaxi på vägen. Intressant, eftersom AutoX inte är ensam. Även Elon Musk avhänder konsekvent med behovet av utarbetad teknik och kombinerar 8-kameror och 12 ultraljudssensorer med endast en framåtblickande radar. Från årets slut kunde Tesla för alla fordon Hårdvara uppdatering ge helt autonom körning aktiverad.

Kostnaden per bil ges av AutoX på $ 500. Ett pris långt under vad som skulle vara möjligt med Lidar-tekniken. Och begreppet AutoX verkar redan bevisa sig i vardagen. I San Jose och Santa Clara kan du begära robot taxi via smartphone app. De levererar mat eller mat från restauranger till någon plats, oavsett om de är hemma, på kontoret eller på parkeringsplatsen.

NEVS kommer att börja testa AutoX-tekniken i det tredje kvartalet 2019. I slutet av året 2020 kommer de första robotdiskserna i Europa att pilotas. Grunden för detta är ett nytt fordon baserat på det välkända InMotion Concept. Det utvecklas för närvarande för serieproduktion i Trollhättan.

Robottaxi är en revolution

Framtiden, hon kunde återigen komma från den lilla staden på Göta Älv. Ingen överraskning, för Trollhättan har redan gått igenom många raster och nya början. Visst är denna förändring annorlunda än många läsare drömmer om det. Tekniskt, kallare. Men frestelserna i det framtida konceptet är uppenbara, och de är revolutionära. Robot taxibilar vet inga raster, ingen vila. De kan användas dygnet runt och leda på medellång sikt till att färre fordon används för vår rörlighet. Robottaxi öppnar helt nya möjligheter och affärsområden.

14 tankar också "Robottaxi från Trollhättan till Europa"

 • Återigen ett meddelande från NEVS ...

  • Det kan vara mer än så. För första gången har NEVS fulla medel och en ambitiös huvudaktieägare.

   • Å andra sidan är tillkännagivandet allt mer fylligt.

    Utan den ambitiösa huvudaktieägaren var de nöjda med relativt dåliga meddelanden. Nu tillkännager man inget mindre än en allomfattande rörelserevolution som kräver en ny infrastruktur och nya beteenden. Det är en produkt för en hittills obefintlig framtida marknad, är en satsning och spekulation.

    Eftersom chansen inte ens är så dålig att skillnaden mellan meddelanden och implementeringar à la NEVS kommer att förbli den vanliga ...

    Kortfattat: Jag förstår och delar skepticismen hos Herr Nordmann och vill gärna se en Sion och en Koenigsegg från THN först innan jag gör en enda tanke om en robottaxi.

    Speciellt eftersom det redan finns en infrastruktur, en marknad och en efterfrågan på Sion & Koenigseggs. Du kan också kalla det ett tidsfönster. Eftersom klockan redan tickar och för en 9-3 EV börjar det långsamt men säkert igen, utan att det i det givna tidsfönstret skulle ha kommit till en enda leverans och godkännande ...

 • Det skulle vara ett mirakel om det fanns "Made by Trolls" bilar igen 2020. Jag är personligen fortfarande intresserad av mer information om SION. Tom, ville du inte skriva något annat?

  • En kort uppdatering av frågan: Mark och jag var i München hos Sono Motors. Artiklarna pågår, kanske vi börjar denna vecka redan. Lite tålamod, snälla tills du är redo!

   17
   1
 • Jag hoppas att dessa aktiviteter kan hjälpa Trollhattan igen för att få den här vackra staden och dess invånare en riktigt bra framtid.
  Denna stad har lidit tillräckligt från vad som hänt i 2011 sedan slutet av Saab. Varje positiv utveckling är välkommen

  10
  • Helt enig, men det handlar nu om en produktionsfabrik och inte längre om Saab ...... ..

 • Det revolutionerande med robottaxier är emellertid att de enkelt kan ta ställning och pauser, särskilt i form av väntetider - utan att medföra personalkostnader. Världen kommer säkert att bli lite "kallare" - även om jag inte riktigt missar de gamla dagar med rökt taxibilar ...

 • Allt som skapar arbete i Trollhättan är välkommen från min synvinkel!
  Ingenting är värre än när en stad / region är ekonomisk. Ojämlikhet och sedan avgång, åldrande, ledighet från fastigheten är resultatet.
  Så: Thumbs up för detta projekt!
  Även om jag inte riktigt vet om 2020 har färre fordon på vägarna ...

 • Om det är byggt i Trollhättan och skapar jobb är det en trevlig sak

 • Trollhättan och Saab betalade ett stort pris för GM: s inkompetens, misslyckanden och dumhet i 2008, och det 1ste decenniet av detta århundrade.
  Idag får Trollhättan kanske den nya starten, det är väldigt bra, men det finns också kapacitet i Holland också ....

  Nevs, har och har alltid varit avyttring av tillgångar (Teknologi), inget mer, varför skulle du annars transportera Saabs produktionslinje till Kina, men att kopiera den.

  Alla löften om en ny Saab betyder ingenting, tyvärr.

 • Bra projekt ... Jag avslöjar emellertid inte varför det finns lediga platser "men då borde egentligen bara varor och liknande transporteras? Jag är nyfiken på vad det kommer till verklighet!

  • AutoX kör för tillfället med konventionella bilvaror, vilket kan ses i bildfilmerna. Med begreppet NEVS är både en version för ren gods och persontransporter tänkbar.

  • Helt enkelt: Bilden med platserna är från NEVS.
   Uttalandet om godstransporter i artikeln refererar emellertid till AutoX ...

   Det är också uppenbart att introducera och testa denna typ av fordon på detta sätt. En pizza vet inga reservationer och Amazonas förvaltning inte heller. Detta sparar förare och saknade passagerare kan inte skadas under försöket. Om konceptet har bevisat sig i leveransleverans, har producerat några negativa rubriker och uppfyller acceptans, har den röda mattan rullats ut till passagerartrafik ...

Kommentarer är stängda.