Robottaxi från Trollhättan till Europa

2020 blir ett spännande år för Trollhättan. Koenigsegg vill producera en hybrid sportbil i fabriken, Sono Motors the Sion - och NEVS en robottaxi för Europa från slutet av 2020. NEVS handlar om ingenting mindre än presentationen av en ny typ av fordon som borde stå för framtiden för hållbar rörlighet i Europa.

NEVS InMotion Concept
NEVS InMotion Concept. Foto Kredit: NEVS

Mallen för den nya typen levererar 2017 som visas på CES Asia InMotion Concept, Utvecklarna på Stallbacka använder AutoX-teknik för att implementera den. Förra fredagen tillkännagav de två företagen inledandet av ett exklusivt strategiskt partnerskap för Europa.

AutoX vill demokratisera autonom körning

AutoX grundare är Jianxiong Xiao, en före detta Princeton datavetenskap professor. Hans koncept med autonom körning är överraskande enkel och fundamentalt annorlunda än hans konkurrenter. Medan dessa bygger på ett komplext teknikpaket, bestående av flera Lidar radar sensorer och differential GPS, är AutoX bara innehåll med vanliga webbkameror. 7-kameror per fordon, de kommer från Logitech, och en självutvecklad programvara uppfyller helt och hållet grundaren för att skicka en robottaxi på vägen. Intressant, eftersom AutoX inte är ensam. Även Elon Musk avhänder konsekvent med behovet av utarbetad teknik och kombinerar 8-kameror och 12 ultraljudssensorer med endast en framåtblickande radar. Från årets slut kunde Tesla för alla fordon Hårdvara uppdatering tillhandahålla som möjliggör helt autonom körning.

Kostnaden per bil ges av AutoX på $ 500. Ett pris långt under vad som skulle vara möjligt med Lidar-tekniken. Och begreppet AutoX verkar redan bevisa sig i vardagen. I San Jose och Santa Clara kan du begära robot taxi via smartphone app. De levererar mat eller mat från restauranger till någon plats, oavsett om de är hemma, på kontoret eller på parkeringsplatsen.

NEVS kommer att börja testa AutoX-tekniken under tredje kvartalet 2019. De första robottaxibilarna i Europa ska testas i slutet av 2020. Grunden för detta är ett nytt fordon som ska baseras på det välkända InMotion Concept. Den utvecklas för närvarande för serieproduktion i Trollhättan.

Robottaxi är en revolution

Framtiden kan den komma igen från den lilla staden på Göta Älv. Ingen överraskning, för Trollhättan har redan upplevt många pauser och nya början. Denna omvälvning skiljer sig verkligen från vad många läsare drömmer om. Mer tekniskt, kallare. Men framtidsbegreppets frestelser är uppenbara och de är revolutionerande. Robot taxibilar har inga pauser, inget stillastående. De kan användas dygnet runt och på medellång sikt kommer det att leda till färre fordon som används för vår rörlighet. Robottaxin öppnar helt nya möjligheter och affärsområden.

14 tankar om “Robottaxi från Trollhättan till Europa"

 • Helt enkelt: Bilden med platserna är från NEVS.
  Uttalandet om varutransport i artikeln avser dock AutoX ...

  Det är också uppenbart att introducera och testa denna typ av fordon på detta sätt. En pizza känner inga reservationer och inte heller Amazonas ledning. Detta sparar föraren och saknade passagerare kan inte skadas under testet. Om konceptet har visat sig i leveranstrafik, knappt har producerat några negativa rubriker och möter acceptans, rullas den röda mattan ut för persontrafik ...

 • AutoX kör för tillfället med konventionella bilvaror, vilket kan ses i bildfilmerna. Med begreppet NEVS är både en version för ren gods och persontransporter tänkbar.

 • Bra projekt ... Jag förstår inte varför det finns platser ´ men då borde bara gods och liknande faktiskt transporteras ?? Jag är nyfiken på vad som kommer att hända i verkligheten!

 • Trollhättan och Saab betalade ett stort pris för GM: s inkompetens, misslyckanden och dumhet 2008 och det första decenniet av detta århundrade.
  Idag får Trollhättan kanske den nya början, det är väldigt bra, men det finns kapacitet billigt i Holland också ...

  Nev's, är och har alltid varit en avskalare av tillgångar (Teknik), inget mer, varför skulle du annars transportera Saabs produktionslinje till Kina utan att kopieras ..

  Alla löften om en ny Saab betyder ingenting, tyvärr.

 • Helt överens, men det här handlar nu om en produktionsfabrik och inte längre om Saab ...... ..

 • Å andra sidan är tillkännagivandet allt mer fylligt.

  Utan den ambitiösa huvudaktieägaren var de nöjda med relativt dåliga meddelanden. Nu tillkännager man inget mindre än en allomfattande rörelserevolution som kräver en ny infrastruktur och nya beteenden. Det är en produkt för en hittills obefintlig framtida marknad, är en satsning och spekulation.

  Chansen är inte så dålig att avvikelsen mellan meddelanden och NEVS-implementeringar förblir densamma ...

  Kortfattat: Jag förstår och delar skepticismen hos Herr Nordmann och vill gärna se en Sion och en Koenigsegg från THN först innan jag gör en enda tanke om en robottaxi.

  Speciellt eftersom Sion & Koenigseggs redan har en infrastruktur, en marknad och en efterfrågan. Du kan också kalla det en tidslucka. Klockan tickar redan och för en 9-3 EV går den sakta men säkert ner igen utan en enda leverans och godkännande i det angivna tidsfönstret ...

 • Om det är byggt i Trollhättan och skapar jobb är det en trevlig sak

 • Allt som skapar arbete i Trollhättan är välkommen från min synvinkel!
  Ingenting är värre än när en stad / region är ekonomisk. Ojämlikhet och sedan avgång, åldrande, ledighet från fastigheten är resultatet.
  Så: Thumbs up för detta projekt!
  Även om jag inte riktigt vet om det kommer att bli färre fordon på vägarna 2020 ...

 • Det revolutionerande med robottaxi är dock att de lätt kan klara stillestånd och pauser, särskilt i form av väntetider - utan personalkostnader. Världen kommer säkert att bli lite ”kallare” - även om jag inte riktigt saknar gamla dagar med rökiga taxibilar ...

 • Jag hoppas att dessa aktiviteter kan hjälpa Trollhattan igen för att få den här vackra staden och dess invånare en riktigt bra framtid.
  Denna stad har lidit tillräckligt från vad som hänt i 2011 sedan slutet av Saab. Varje positiv utveckling är välkommen

  10
 • En kort uppdatering av frågan: Mark och jag var i München hos Sono Motors. Artiklarna pågår, kanske vi börjar denna vecka redan. Lite tålamod, snälla tills du är redo!

  17
  1
 • Det skulle vara ett mirakel om det fanns bilar "Made by Trolls" igen 2020. Personligen är jag fortfarande intresserad av mer information om SION. Tom, ville du inte skriva något annat?

 • Det kan vara mer än så. För första gången har NEVS fulla medel och en ambitiös huvudaktieägare.

 • Återigen ett tillkännagivande från NEVS ...

Kommentarer är stängda.