Hur är Victor Muller?

Det är sommar och det är varmt. Egentligen för varmt för att skriva. Som vanligt finns det ett hot om ett medial sommarhål i den här säsongen. Och plötsligt kommer du ihåg saker som du ville prata om för en tid. Det oroliga seriet sveper in i Nederländerna idag. Han är Victor Muller. Eftersom det har blivit väldigt tyst runt den tidigare VD för Saab Automobile AB. Saker lät så lovande för två år sedan.

För länge sedan. Spyker 2010 på Saab Museum Trollhättan
För länge sedan. Spyker 2010 på Saab Museum Trollhättan

En bildröm kunde ha utvecklats i svenska-nederländska samarbetet. Koenigsegg, tillverkare av superbilar från Ängelholm, levererar sina exklusiva V8-motorer till Spyker, en fin nederländsk lyxbilsproducent. Tillkännagavs före 2 år sedan av Christian von Koenigsegg och Victor Muller på Genèves Motor Show. Den förra ville köpa Saab från GM, men drog sitt erbjudande i sista stund. För det andra grep det som uppenbarligen inte gav honom lycka till. För att sedan slutet av Saab och hans affärer med Spyker inte längre springa runt.

Planer för att bygga ett fordon på den fortfarande oavslutade Saab-Phoenix-plattformen med kinesiska investerare misslyckades. Också Spyker B6 Venator, förvånad överraskad av hatten baserad på Artega GT, gick aldrig i produktion. C8 Preliator, med Koenigsegg V8 bör vara den sista 2017. Egentligen en fantastisk kombination, men även dessa planer fungerade inte. För inte en enda V8 byggdes i Ängelholm för Spyker och på sommaren meddelade 2018 Koenigsegg slutet på relationen. Bilvärlden, och det är klart, har saknat så två absoluta drömbilar. Vilket skulle dock ha varit överkomligt för bara några få.

C8 Aileron LM85 och avsluta sedan

Sedan dess har det knappast kommit några nyheter, och sökandet efter ledtrådar är svårt. Av märkets sista modell för tillfället, C2010 Aileron med Audi V8 som presenterades 8, realiserades 2017 enheter 3. De har ett Le Mans-utseende och är samlarobjekt från början. Man kan säkert spekulera i deras pris, samt om de faktiskt slutfördes och såldes. Aileron, med sina jetliknande luftintag, är otvetydigt en sista hyllning till Spyker-märkets flygförflutna, som verkligen går långt tillbaka.

Den senaste uppdateringen av Spyker-hemsidan är från november 2017, sedan dess har inga fler bilar gjorts. Företaget finns fortfarande och maskiner, delar och till och med halvfärdiga fordon lagras i ett lager nära Zeewolde. Tyvärr har restskulden ökat så att den osäkra situationen blev offentlig för flera månader sedan. Innan det värsta kunde komma kunde Muller göra det Avveckla efterskott, Spyker har nu en deadline för att rensa sin hall i slutet av oktober.

Hur det går vidare om Muller kan återuppliva Spyker Cars är osäkert. Miljön för den holländska tillverkarens lyxiga sportbil skulle faktiskt vara perfekt. Efterfrågan inom högprissegmentet utvecklas snabbare än marknadsmiljön. I Kina växer antalet miljonärer med 10% per år och därmed målgruppen för varumärken som Spyker.

Den som gillar små, exklusiva tillverkare eller är ansluten till Saab önskar Muller lycka till. Eftersom det är uppenbart att utan hans åtagande hade varken den senaste Saab 9-5 generationen eller 9-4x funnits. Och båda var och är fantastiska fordon. Oavsett hur saker och ting utvecklas i Zeewolde, har Victor Muller ett händelserikt liv och verkligen alltid något att berätta.

11 tankar om “Hur är Victor Muller?"

 • blank

  Jag är tacksam för VM, eftersom den enda har Saab som Saab räddade. Önskar honom framgång med Spyker.

 • blank

  Jag är fortfarande tacksam för VM att han hade modet att befria Saab från General Motors. Att han har konstruerat och byggt 9-5 NG jag kommer inte att glömma hela mitt liv. Vilken drömbil !! Jag hoppas att han mår bra.

 • blank

  Oavsett vem som tog över Saab då kunde ingen ha lyckats. GM-stränghållet var för stort och utan patent och rättigheter, det kan vara svårt att driva ett framgångsrikt företag. Ju större min respekt som VM har försökt, säkert med de bästa avsikterna och en massa Saabspirit!

  • blank

   Väl sagt GM-SAAB togs av GM: s hals och hungrade på den utsträckta armen.

   Och det var planerat och önskat av GM, för vem som skrattar sen skrattar bäst. Ingen borde kunna skratta på GM-chefer senare och säga, ja, det fungerar.

   En liten ensam kämpe som VM var där för denna runda i ringen, förmodligen så nära GM-Wunschkandidaten, som den går. Med Opel GM har försökt så synonymt, men som känt att inte kunna dra igenom. Eftersom jag undrar om SAAB ännu inte hade haft en chans mot GM om SAAB hade tagits över av ett annat företag och hade sin Armada förhandlade noggrann och detaljerad för att åklagare förhållanden (inkl. Millionaire påföljder) och, om nödvändigt stämde efterlevnad.

   Skulle, skulle ha, den gamla trollhatten cykelkedjan ...

   • blank

    ... och fortfarande det nästan och kanske kunde det ha fungerat - VM var inte en ren ensam kämpe men hade ändå den bländande herr Antonov i topphatten med de bästa anslutningarna och till synes obegränsade möjligheter att erbjuda finansiering. Men GM hade antagligen vidtagit försiktighetsåtgärder mot alla händelser och åtminstone för mig var det en riktig chock när det kom ut att VD Jan-Åke Jonsson hade påverkat Saab-Spykers förmögenheter i GM: s intresse.

    • blank

     Det är precis så det är, eller var det ...

     GM hade tagit försiktighetsåtgärder. Om jag har rätt i huvudet, kunde GM vägrar nästan investerare eller neka tillstånd om en investerare skulle (till exempel Antonov) ombord som en avvisar själv. Vad nästan uppgår till samma sak.

     Vad SAAB hade då använt inmatning av VM skulle avtal med GM har varit vad de senaste modellerna och i rörledningen (9-4X och 9-5 SC) på kommersiellt meningsfulla villkor säker bindning under flera år och VM SAAB mer frihet hade gett i form av finansiering.

     Tyvärr fanns det inga sådana kontrakt och vi vet resten ...

     Om jag har det i åtanke är VM själv advokat. Men en ensam kämpe gör inte en armada. Men det hade behövt det från början. En potentiell givare i backhand (Antonov), som GM hade tillhandahållit enligt kontrakt, är tyvärr värdelös med tanke på den givna bakgrunden ...

     Allt detta låter som VM-kritik, men jag vill inte att det ska förstås på det sättet. Mannen försökte inte bara mycket, utan uppnådde också mycket. Också för SAAB. Han har min respekt ...

 • blank

  Framför allt bör man vara tacksam mot Christian von Koenigsegg. Om jag inte minns rätt tog VM i princip över affärsplanen från CvK då. Den riktigt sympatiska svensken hade gjort mycket förberedande arbete på den tiden. VM engagerade sig med ganska kort varsel då. Jag skulle rätta meningen "sedan slutet av Saab har hans affärer med Spyker inte heller fungerat smidigt" till att affärer aldrig har gått bra. Det var precis anledningen till övertagandet av Saab. Finns det en intressant bok på holländska om Spyker med många detaljer om Saab -affären ... 😉

  7
  2
 • blank

  Hej i omgången.
  Först och främst tack till Tom för att ringa Victor Muller tillbaka till vårt minne och för att ge honom en liten (retrospectiv) hyllning.
  På den tiden var jag också euforisk och i ett stort lyckligt slut hoppas att en man med detta mod, vision och en uppenbar vilja att vinna hade satt sig i spetsen för ”vår” biltillverkare.
  Tyvärr blev det snabbt klart att otillräckliga medel fanns tillgängliga. Naturligtvis är det också svårt när en "liten" vill komma överens om en "stor". Historien visar till exempel vid övertagandet av Schaeffler / Continental att en (eller) eller i detta fall -kvinna- också kan kvävas av sig själv.
  Jag tror att Victor Muller hade stora avsikter om våra flygplan. Synd att det inte fungerade.
  Allt det bästa för den tidigare VD för Saab AG!

 • blank

  Jag tyckte verkligen inte om VM ändå.
  (Så vad jag fick från pressen / internet / vita / etc. vid den tiden) ...

  ... men du måste verkligen vara nästan tacksam mot honom, för han har åtminstone förlängt Saabs liv något
  ... och jag särskilt, eftersom jag får köra ett av "hans" sena verk varje dag ... 😉 🙂

 • blank

  Stor klass,

  att Tom fortsätter att leta efter sådana frågor. Tråkig copy & paste är lika främmande för den här bloggen som det skulle vara en karibisk strandbar på månen. Inte konstigt att det här är min favoritläsning på nätet - speciellt eftersom jag redan hade ställt mig själv den här frågan. Och var kan jag få svar? Naturligtvis här ...

  Jag önskar VM en positiv tur och lycka till.
  Och jag säger tack för en Spyker, 9-4X och 9-5 NG SC jag har träffat hittills.
  Och även för vackra 9-3-konvertibler och SC eller 9-5 NG-sedan, som inte skulle ha varit mer utan VM.

  11
 • blank

  Ett livligt liv stannar, det går upp och ner. Du måste vara tacksam för Muller eftersom han hade modet och åtminstone provat det. Utan sitt engagemang hade ljusen gått ut mycket tidigare.

  15

Kommentarer är stängda.