Hur är Victor Muller?

Det är sommar och det är varmt. Egentligen för varmt för att skriva. Som vanligt finns det ett hot om ett medial sommarhål i den här säsongen. Och plötsligt kommer du ihåg saker som du ville prata om för en tid. Det oroliga seriet sveper in i Nederländerna idag. Han är Victor Muller. Eftersom det har blivit väldigt tyst runt den tidigare VD för Saab Automobile AB. Saker lät så lovande för två år sedan.

För länge sedan. Spyker 2010 på Saab Museum Trollhättan
För länge sedan. Spyker 2010 på Saab Museum Trollhättan

En bildröm kunde ha utvecklats i svenska-nederländska samarbetet. Koenigsegg, tillverkare av superbilar från Ängelholm, levererar sina exklusiva V8-motorer till Spyker, en fin nederländsk lyxbilsproducent. Tillkännagavs före 2 år sedan av Christian von Koenigsegg och Victor Muller på Genèves Motor Show. Den förra ville köpa Saab från GM, men drog sitt erbjudande i sista stund. För det andra grep det som uppenbarligen inte gav honom lycka till. För att sedan slutet av Saab och hans affärer med Spyker inte längre springa runt.

Planer för att bygga ett fordon på den fortfarande oavslutade Saab-Phoenix-plattformen med kinesiska investerare misslyckades. Också Spyker B6 Venator, förvånad överraskad av hatten baserad på Artega GT, gick aldrig i produktion. C8 Preliator, med Koenigsegg V8 bör vara den sista 2017. Egentligen en fantastisk kombination, men även dessa planer fungerade inte. För inte en enda V8 byggdes i Ängelholm för Spyker och på sommaren meddelade 2018 Koenigsegg slutet på relationen. Bilvärlden, och det är klart, har saknat så två absoluta drömbilar. Vilket skulle dock ha varit överkomligt för bara några få.

C8 Aileron LM85 och avsluta sedan

Sedan dess finns det knappast några nyheter, sökandet efter ledtrådar är svårt. Från den senaste modellen av varumärket introducerade 2010 C8 Aileron med Audi V8, 2017 var fortfarande 3-bitar realiserade. De hålls i Le Mans look och samlarobjekt från början. Det är rättvist att spekulera om priset, liksom om de verkligen var färdiga och sålda. Aileron, med sina jet-liknande luftintag, är otvetydigt en sista hyllning till Spyker-märkets flyghistoria, som går tillbaka för mycket länge sedan.

Den senaste uppdateringen av Spyker hemsida kommer från november 2017Sedan har du inte gjort fler bilar. Företaget består emellertid fortfarande och i ett lager nära Zeewolde-butiken maskiner, delar och halvfabrikat. Tyvärr började hyresavdrag, så att den osäkra situationen blev offentlig för flera månader sedan. Men innan det kom till det värsta kunde Muller Avveckla efterskott, Spyker har nu en deadline för att rensa sin hall i slutet av oktober.

Hur det går vidare om Muller kan återuppliva Spyker Cars är osäkert. Miljön för den holländska tillverkarens lyxiga sportbil skulle faktiskt vara perfekt. Efterfrågan inom högprissegmentet utvecklas snabbare än marknadsmiljön. I Kina växer antalet miljonärer med 10% per år och därmed målgruppen för varumärken som Spyker.

Den som gillar små, exklusiva tillverkare eller Saab är skyldig att önska Muller lycka till. Eftersom det är uppenbart att inte den senaste Saab 9-5-generationen eller 9-4x utan användningen skulle ha existerat. Och båda var och är bra fordon. Och oavsett hur saker utvecklas i Zeewolde, har Victor Muller ett upptagen liv och säkert alltid något att berätta.

11 tankar om "Hur är Victor Muller?"

 • Jag är tacksam för VM, eftersom den enda har Saab som Saab räddade. Önskar honom framgång med Spyker.

 • Det är så som det är, eller var det ...

  GM hade tagit försiktighetsåtgärder. Om jag har rätt i huvudet, kunde GM vägrar nästan investerare eller neka tillstånd om en investerare skulle (till exempel Antonov) ombord som en avvisar själv. Vad nästan uppgår till samma sak.

  Vad SAAB hade då använt inmatning av VM skulle avtal med GM har varit vad de senaste modellerna och i rörledningen (9-4X och 9-5 SC) på kommersiellt meningsfulla villkor säker bindning under flera år och VM SAAB mer frihet hade gett i form av finansiering.

  Tyvärr fanns sådana kontrakt inte och vi vet resten ...

  Om jag har det rätt är VM en advokat själv. Men en ensam kämpe gör inte bara en armada. Men det skulle ha behövt det från början. En potentiell finansiär i bakkvartsparterna (Antonov), GM hade kontrakterat vorgebaut, då, tack vare bakgrunden då, tyvärr värdelös ...

  Det låter allt som VM-kritik nu, men jag vill inte veta det så. Inte bara försökte mannen mycket, han uppnådde också mycket. Också för SAAB. Han har min respekt ...

 • ... och ändå nästan och kanske fortfarande kan vika - VM var inte en ren enda fighter men fortfarande hade att tillhandahålla finansiering med tanke bländande Mr Antonov i cylindern med bästa Vebindungen och till synes obegränsade möjligheter. Men GM hade nog tagit försiktighetsåtgärder mot alla eventualiteter och åtminstone för mig då var en riktig chock när det avslöjades att vd Jan-Åke Jonsson har påverkat ödet för Saab-Spyker i en anda av GM.

 • Jag är fortfarande tacksam för VM att han hade modet att befria Saab från General Motors. Att han har konstruerat och byggt 9-5 NG jag kommer inte att glömma hela mitt liv. Vilken drömbil !! Jag hoppas att han mår bra.

 • Väl sagt GM-SAAB togs av GM: s hals och hungrade på den utsträckta armen.

  Och det var planerat och önskat av GM, för vem som skrattar sen skrattar bäst. Ingen borde kunna skratta på GM-chefer senare och säga, ja, det fungerar.

  En liten ensam kämpe som VM var där för denna runda i ringen, förmodligen så nära GM-Wunschkandidaten, som den går. Med Opel GM har försökt så synonymt, men som känt att inte kunna dra igenom. Eftersom jag undrar om SAAB ännu inte hade haft en chans mot GM om SAAB hade tagits över av ett annat företag och hade sin Armada förhandlade noggrann och detaljerad för att åklagare förhållanden (inkl. Millionaire påföljder) och, om nödvändigt stämde efterlevnad.

  Om bara, hade den gamla trollhätten cykelkedjan ...

 • Oavsett vem som tog över Saab då kunde ingen ha lyckats. GM-stränghållet var för stort och utan patent och rättigheter, det kan vara svårt att driva ett framgångsrikt företag. Ju större min respekt som VM har försökt, säkert med de bästa avsikterna och en massa Saabspirit!

 • Framför allt borde man vara tacksam för Christian von Koenigsegg. Om jag minns rätt, tog VM i princip över CvK: s affärsplan. Den verkligen sympatiska svenske hade gjort mycket grundarbete vid den tiden. VM hade påbörjats vid den tiden ganska snart. Satsen "sedan slutet av Saab, är hans affärer med Spyker inte längre runt" Jag skulle korrigera för att verksamheten i grunden aldrig var riktigt bra. Det var precis orsaken till förvärvet av Saab. Det finns intressant bok på holländska om Spyker med många detaljer om Saab Deal ... 😉

  7
  2
 • Hej i omgången.
  Först och främst tack till Tom för att ringa Victor Muller tillbaka till vårt minne och för att ge honom en liten (retrospectiv) hyllning.
  Jag var också euforisk vid den tiden och i ett stort lyckligt slut hopp om att en man med detta mod, vision och en uppenbar vilja att vinna var i spetsen för "vår" bilproducent.
  Tyvärr blev det snabbt klart att det inte fanns tillräckliga medel. Det är självklart också svårt om en "liten" vill komma överens med en "stor". Berättelsen visar till exempel i förvärvet Schaeffler / Continental, att den här eller den här kvinnan kan svälja också.
  Jag tror att Victor Muller hade stora avsikter om våra flygplan. Synd att det inte fungerade.
  Allt det bästa för den tidigare VD för Saab AG!

 • Jag tyckte verkligen inte om VM ändå.
  (dvs vad jag fick så långt från pressen / internet / vita / etc.) ...

  ... men du måste vara verkligen tacksam för honom, för han har ju förlängt Saabs liv trots allt
  ... och jag är också speciell, eftersom jag kan köra ett av "hans" sena verk varje dag ... 😉 🙂

 • Stor klass,

  att Tom håller koll på sådana frågor Sneaky Copy & Paste är lika främmande för den här bloggen som den skulle vara en karibisk strandbar på månen. Inte konstigt att det här är min favorit online läsning - särskilt eftersom jag själv själv redan frågat mig den här frågan. Och var kan jag få svar? Självklart här ...

  Jag önskar VM en positiv tur och lycka till.
  Och jag säger tack för en Spyker, 9-4X och 9-5 NG SC jag har träffat hittills.
  Och även för vackra 9-3-konvertibler och SC eller 9-5 NG-sedan, som inte skulle ha varit mer utan VM.

  11
 • Ett livligt liv stannar, det går upp och ner. Du måste vara tacksam för Muller eftersom han hade modet och åtminstone provat det. Utan sitt engagemang hade ljusen gått ut mycket tidigare.

  15

Kommentarer är stängda.