Tillräckligt är nog. Verkligen? Finalen

Innan 2-veckorna klagade Matthias från Schweiz om rosten på sin 9-5 Aero. Det var nog, sa han. Eftersom reparationen vid schweiziska priserna var för dyrt. Och det måste finnas en ersättare. Vilket förstås borde vara en Saab, en 9-5 och en Aero. Eller inte?

Visuellt bra. Om det inte fanns några problem
Visuellt bra. Om det inte fanns några problem.

För då fick jag följande mail, och uppföljaren till föregående del läs ganska spännande:

Hej folk, efter min rapport om den starka rosten på min älskade 9-5 Aero, kunde en lösning hittas. Flera veckor gick emellertid tills resultatet blev upprättat. Efter att jag rapporterade att avlägsnandet av gallret i en ex Saab-verkstad skulle kosta 8000,00 till 10.000,00 SFr, letade jag efter alternativ. Jag kunde spendera 3000,00 till 4500,00 SFr snabbt. 3000,00 SFr var min maximala budget för rosten.

Så jag tittade runt för att flytta Saab-alternativ. De var också där. Om möjligt skulle det igen vara en 9-5 Aero-stationsvagn. Jag blev van vid den stora bilens komfort för mycket och känner till dess svagheter.

En återförsäljare nära min bostad fortsätter att hantera 9-5er och ibland med 9-3er. En möjlig 9-5er hittades på Autoscout av samma återförsäljare och återförsäljaren kontaktade. Jag tror att vi omedelbart var sympatiska och på samma våglängd.

Efter ett långt telefonsamtal sa han: ”9-5 du är intresserad av är hemma hos mig. Tändningsnyckeln sitter i bilen med ... ... (kommer inte att förråda här). Prova det ett par dagar så får vi se. Den säljs antingen på plats för 3500,00 SFr, eller efter fordonskontrollen för cirka 4500,00 SFr. ”Det var en 9-5 Vector 2.3t kombi i grått med soltak och ventilerade lädersäten. Med Hirsch Tuning.

Bilen gick mycket bra och även på grund av soltaket, jag är en soltakare, han skulle ha gillat mig väldigt mycket. Tyvärr hade han några brister som var mer eller mindre också testrelevanta. Några ganska dyra problem men inte synonymt. Så var det igen rosten på de vanliga platserna. Slippery spegel (vikningsmekanism) och mycket mer. Åtminstone var soltaket tätt.

Jag bryr mig inte om det hela. Gruvan skruvas igenom tekniskt, det kan komma med obehagliga överraskningar. Trots TÜV. Jag höll fingrarna borta. Ändå lurade han mig med mer 9 5er i sitt erbjudande!

Jag blev särskilt tagen med en svart aero. En 9-5 Aero från 2006 med ett hjortpaket (chassi och dubbla avgaser). Jag fick också köra denna bil genom området i en vecka - i kombination med övergången från vinter till sommarcyklar. Tyvärr var sommaren gummi helt igenom. Följaktligen led körkomforten kraftigt. Ändå blev jag lite kär i detta fordon.

Kort i förväg sa min garageoperatör till mig: "Du kommer inte nödvändigtvis att ha kul med fordonet om du är van vid en tidig 9-5."

Och han hade rätt! Förutom utseendet. Grillen och kromögonen måste naturligtvis målas svarta igen utan att kontrasten mellan "glasögonen" är för stark för mig, vilket jag inte gillar med de flesta bilfärgerna på 9-5. Jag var tvungen att ta reda på att utförandet i interiören inte motsvarar vad jag var van vid från min Aero 2002. Knarriga säten, plastdelar som inte sitter ordentligt eller dörrhandtaget som är täckt med mjuk färg flagnar. Bara det hade varit uthärdligt om inköpspriset hade varit rätt. När allt kommer omkring, precis som Vector, hade bilen redan sprungit långt över 200.000 XNUMX km. Men det jag märkte när jag tittade under bilen ändrade mig helt.

Egentligen nyligen kontrolleras i kantonen i Lucerne i december, jag hittade en stor förlust av olja på motorn och mycket rost på underkroppen. De vanliga rostfläckarna i botten av bilen, rostade fjäderben framtill och en tonad film på bakrutan. Dessutom fanns det ett trasigt bältesspänne i den främre passagerarsätet och en motorlampa som ibland kunde lysa upp. För att inte nämna de slarviga ytterspeglarna. Så nej tack! Även om - jag hade redan gillat Hirsch avgassystem.

Samtidigt med den svarta Eros provkörningen var min Aero i en annan garage gäst för att låta rosten döma av någon annan. Här kom det väldigt glädjande budskapet att de kunde eliminera rosten, inklusive litet rostförebyggande för flabby 2500,00 SFr.

Jag kunde inte tro min tur! Så jag skulle inte behöva lämna min Aero till skrothandlaren eller delprocessorn.

Naturligtvis kom jag överens och när han pratade med chefen, har hans pojkar redan jobbat med verve på Aero. Efter några dagar kunde jag hämta bilen. Nu måste han bara passera TÜV eller MFK, som vi säger här, och då borde jag njuta av bilen i några år. Dessutom ger jag min Aero igen den ursprungliga märkningen av bilen i svansen, som han aldrig hade, samt en stämd motorstyrenhet: 285PS och 420 Nm som ska få hästarna igen, vilket förmodligen har brutit ut de senaste åren.


Tack för Saabs historia på söndagen. Hur är det i vardagen med en äldre Saab? Vad upplever du, hur reagerar vänner, kollegor och familjen? Med överflöd, entusiasm eller medkänsla? Hur håller du Saab vid liv, vad gör du med reservdelar och workshops, hur optimerar du eller återställer de gamla svenskarna?

Ett brett ämne för "Saab berättelser 2019!". Utmanande, men också intressant. Hur ser det ut med fansen, hur stark gör Saabs hjärtslag i vardagen? Skriv det till oss, det är värt det!

Vi tackar för varje publicerad artikel med ett exklusivt Saab-Scania-styrelse.

12 tankar om “Tillräckligt är nog. Verkligen? Finalen"

 • blank

  Jag kan bara hålla med de tidigare talarna.

  Jag kör för närvarande 2001 han Saab 95.
  Det här är min 4ter 95er och den bäst behandlade i inredningen.
  Om 250.000 på klockan och ingenting rasar.
  Speciellt cockpitet av kromglas har aldrig övertygat mig. Jag hade två av dem själv.
  Plastet var billigt, läder av platserna var dåligt.
  Överallt skulle lampor sparas på bakdörrarna,
  I bagageluckan etc, bakluckans ögla - genialt!
  Inget skydd vid ingångarna eller utan foder av plåten i bagageöppningen.
  Bortsett från driften av luftkonditioneringen.
  Nattpanelen lämnades ogynnsamt bakom ratten under körningen, knappt synlig.
  Sätesuppvärmningen är knappast igenkännbar och allt är ett vildt inget till material.

  Slutsats: De som brukar 9000er och den därmed sammanhängande kvaliteten serveras väl med tidigt 95er - om historien är rätt.
  Annars blir du besviken.
  Samtidigt tror jag att han kommer som en framtida klassiker.
  Du behöver bara hålla ögonen på rosten.

 • blank

  Är det bara jag eller kommer 95?
  Speciellt försvinner de första årens konstruktion mycket snabbt
  från relevanta börser.

  • blank

   Det är verkligen sant. Av de första åren är det inte så många, jag tror med kromgrill (inte kromglas) mycket framgångsrik och värdefull.

 • blank

  Hej alla, ja, jag njuter av min 9-5er igen. Nu går det bakom min, 97-konvertibel. (ny suspension)
  Garaget ligger i Zollikofen nära Bern. Är lite dolt i ett industriområde.
  Namnet är NC Garage Hr. Capitan, 3052 Zollikofen BE på Industriestrasse 47.
  Du kan nämna att du har min adress. Kanske får du ett speciellt pris.

  Hälsningar Matthias

 • blank

  Jag gillar att gå med i Jonny.
  Skulle också vara glad för en liten ingång där du läser rostfixarna.
  Är med min 9-5 också bara mycket på spetsen
  Tack för feedback.

 • blank

  hej matthias, kan jag fråga vem du gjorde rostföreskriften? Har du erfarenhet av saab?

 • blank

  Jag är väldigt glad och för Matthias att Saab 9-5 sparades och reparerades så snyggt.
  Bilen ser bra ut på bilderna igen !!!
  Matthias kommer nu att få de svaga punkterna bättre i ögat och regelbundet nachdichtiegeln. Då kan han köra 9-5 han förlorar 15 år.
  Så fungerar hållbarheten, och på något sätt är bilen fortfarande modern.
  Jag kan inte föreställa mig ett bättre fordon.

 • blank

  trevligt att bilen skulle kunna sparas

 • blank

  Det är bara så här: De tidigare årgångarna behandlas bättre och högre kvalitet än kromglaset. Synd, men sant. Grattis till Matthias för hans beslut! Det är hållbarhet utan marknadsföring slagord som lever!

  10
  • blank

   Ja, GM dödade Saab, långt innan de försökte 2010-2012…. De sänkte produktens kvalitet istället för att göra den till en mässa i klass ... Uppenbarligen hade reservdelsfacket @ Opel inte bra delar ... Skam för deras företagsinställning ...… !!

   7
   2
 • blank

  SPARAD ...

  ... före återvinnaren. Vilken fin final. Och skrivet spännande. Tack Matthias för det här söndagsläsglädjen.

  Och förresten får jag reda på att jag inte är ensam med dörrhandtagen på mina kromglasögon. I allmänhet verkar plast eller deras beläggning vara ett problem för 9-5 med glasögon. Dörrhandtag, tändningsnycklar, infällt grepp på bakluckan etc. ...

  Det skulle ge dig en tanke, du skulle ha aggressivt fingerfett eller svettfett, även om plastdelar som du aldrig rörde skulle ruttna och misslyckas. Visuellt gillar jag kromglaset, men kanske föregångaren är den bättre och mer hållbara bilen?

  Hur som helst, det är trevligt att en SAAB sparas och repareras genom och igenom.

 • blank

  Mycket trevligt, jag är nöjd med Matthias om denna lyckliga slump!

  15

Kommentarer är stängda.