Den allra sista Saab. Men verkligen.

Ingen Saab Festival utan en överraskning! Även i år var NEVS bra för en rubrik. Den allra sista Saab meddelades för auktion. Ett av 420-byggda Saab 9-3 modellår 2014 och egentligen avsett för ett kraschtest. Men lägg sedan bort och nu rullade till festivalen framför fabriksporten.

Numret 1 modellår 2014
Numret 1 modellår 2014

Faktum är att modellåret 2014 skulle ha varit förevänden till återfödelsen av Saab-märket. Några ansträngningar var att NEVS firade produktionsstart och en minister flög speciellt från Stockholm till Trollhättan. Tyvärr var ju bara 420-kopiorna slutliga, vilket inte berodde på bilen och dess egenskaper.

Prelude till återfödelse. Den inte fungerar.

NEVS installerade säten från den gamla Volvo XC90 som var några centimeter för höga, men gav dem en Saab-logotyp. Men chassit var det bästa, en blandning av Aero och Turbo X-installation. Och därmed förmodligen det bästa som någonsin har funnits i den lilla serien. Utförandet och bullerkomforten var imponerande, de tidigare Saab-ingenjörerna hade lagt tonvikt på finjustering. En stor kostnad för en ännu större plan. En ansiktslyftning för modellåret 2015, återfödelsen av sportdräkten. Allt bestämdes, men misslyckades på grund av flera faktorer.

NEVS lyckades inte skapa en förnuftig försörjningskedja. Onda tungor hävdar att skrotvarven i området sökte efter produktion. Det kan inte bevisas, men det är uppenbart att NEVS använde det välsorterade Orio reservdelar lageret i Nyköping. Motorerna köptes dyrt på den fria marknaden, ett leveranskontrakt med GM eller Opel gav aldrig det. Större kvantiteter skulle inte ha varit möjliga under dessa omständigheter. Avsaknaden av likviditet slutade slutligen äventyret.

I månader var osålda fordon för den asiatiska marknaden fortfarande framför fabriken. Slutligen omvandlades de till europeiska specifikationer och såldes till anställda på attraktiva villkor. Under tiden hade NEVS också förlorat rätten till varumärket Saab, vilket var det sista kapitlet i varumärkeshistoriken.

Den allra sista Saab. Och en av de bästa.

Idag har 2014-fordon en samlarstatus. Inte lika uttalad som 9-5 NG och 9-4x, men åtminstone. De är utan tvekan de bästa bilarna i 9-3-serien som någonsin lämnat fabriken på Göta Älv. De är resultatet av en lång utveckling sedan premiären 2002 och följer den typiska Saab-traditionen.

Den allra sista Saab. NEVS via Instagram
Den allra sista Saab. NEVS via Instagram

Nu är det dags för ett slut och den allra senaste Saab, en silver 9-3, kommer att auktioneras. Auktionen kommer att börja på hösten och intäkterna doneras av NEVS AB för ett välgörande syfte. Det kan vara slutet på en saga. Men du är aldrig säker. För kanske i en hall mellan, låt oss säga Trollhättan och Vänersborg, fortfarande en Rohkarosse. En tidigare anställd parkerade som en försiktighetsåtgärd och från vilken han så småningom samlar den riktigt sista Saab.

16 tankar om “Den allra sista Saab. Men verkligen."

 • blank

  Tellement ledsen, désespérant de voir qu'une också belle marque bil soit anéantie!

 • blank

  ÄVENTYRNING ...

  ... dessa berättelser och bakgrundsinformation. Och alltid spännande att läsa.
  Och de onda tungorna är inte helt fel om en komplett leverantörskedja aldrig organiseras, om allt har samlats ihop eller köpts till ett högt pris på den öppna marknaden. Du överdrev bara kraftigt ...

  ... att ge uttryck för en giltig tanke. NEVS ville med all kraft och helvete ut titeln biltillverkare. Och du är inte tillverkare förrän du har levererat bilar.

  • blank

   Förhoppningsvis är det inte 9.3 vi donerade för att komma in på museet

   • blank

    Oroa dig inte, det är han inte. Vid den tiden handlade det om ett modellår 2012.

    • blank

     Jag sökte i mina mappar och 2012 skulle ha varit en vit, registreringsskylt DJA 880. Tack Tom.

     • blank

      Hej 9.3Wolfgang,
      Den vita DJA 880 är säker i museet. Jag såg honom först på SAABs bilmuseumfestival 2019.
      Martin

   • blank

    Det var den sista 9-3 som tillverkades av Saab AB, det här är den uppståndna 9-3 som NEVs skulle marknadsföra direkt till konsumenterna, eftersom den globala Saab-återförsäljarnätverket vid den här tiden nästan inte längre fanns.

    Jag tror att det bara var tillgängligt i Black också ...

    • blank

     Jag tror att den bara finns i svart ... ..

  • blank

   Äventyrlig eller ogenomskinlig, vem ville ha vad? NEVS ville säkert vara en automaker, men jag misstänker att de var mer drivna än för modiga och äventyrliga.

   I mitt minne säger jag att en ny kinesisk investerare (stad / region Tianjin?) Har gjort sitt ekonomiska stöd beroende av att NEVS har en fungerande produktion.
   Inledningsvis var det också uttalandet från NEVS att produktionen bör startas om så snart som möjligt, men då hände ingenting. Istället har det diskuterats att 9-3 inte uppfyller krav på fotgängares skydd, vilket är ett problem. Det överraskade mig då då det var ett typgodkänt fordon som inte behövde uppfylla de relativt nya krav på fotgängare. Förmodligen, som en del av uppgörelsen av Saab, gick ett meddelande om slutprodukt till tillsynsmyndigheten, så 9-3 måste återigen homologeras. Därför bör endast en liten serieproduktion med högst 1000-fordon per år påbörjas, för då uppfylldes inte fotgängarnas skyddskrav. Mer än 1000 EU-fordon per år var aldrig planerat.

   I efterhand ser det mig som om NEVS, förmodligen desperat, hade varit upptagen med att bygga försörjningskedjor för att starta produktionen alls. Volvo-platserna visar att det inte var så lätt att hitta leverantörer för alla delar som behövs. Jag kommer ihåg hur förvånad jag var när det sägs att produktionen kommer att börja igen i december, strax före jul, snarare än januari 2014. Förmodligen hade de gått med på att starta produktionen 2013 men hoppades sedan på det förväntade ekonomiska stödet från Kina.

   Men då verkar det aldrig ha kommit. I det här sammanhanget verkar alla på-pile Asien fordon intressant för mig. Förmodligen borde de gå till Kina, men det är uppenbarligen inte. Har de hållits tillbaka eftersom pengarna inte kom? Kunde du inte levereras eftersom ett kinesiskt tillstånd saknades? Bör NEVS få det eller investeraren?

   Även om detta inte förändras någonting, kan det åtminstone berätta om NEVS gjorde misstag eller lämnades hängande av den kinesiska investeraren? Å andra sidan tar det alltid två för något, så kanske det inte spelar någon roll?

   Åtminstone NEVS har kommit i konkurs på grund av detta, varför de har förlorat namngivningsrättigheterna för Saab. Kanske kan någon i 20 år skriva en bok om hur det kom till Saabs sista ände som bilmärke, om den här personen kommer ut det.

   • blank

    Jag ville undvika att behöva gå igenom händelserna 2013/14 igen. ”Bristen på likviditet” beskriver bäst situationen som uppstod på grund av bristen på betalningar från Quindao. Det handlade om korruption och inte hållna löften. Frågan hade konsekvenser för alla inblandade i Kina och misstagen som gjorts ligger på båda sidor.
    NEVS planeras med mer än 1000 fordon. Med MY 2015 (ansiktslyftning) skulle alla giltiga regler ha respekterats. Hur 9-3 skulle ha tittat visar sedan Turbo Edition.

   • blank

    Hej StF
    Jag förstår hennes sätt att tänka och kan underteckna henne helt. Men jag tror att förutom korruption (inte ovanligt i Kina och definitivt inte i Tyskland) har leverantörens brist på beredskap att leverera också spelat en viktig roll. De dåliga erfarenheterna av leverantörer i det förflutna har säkert lämnat sitt varumärke. Av detta skäl misstänker jag användningen av Volvo delar, eftersom ingen trodde på den realistiska fortsättningen av varumärket. Oavsett. Kanske kommer vi en dag att få reda på vad den verkliga orsaken var. Det är synd om Saab, ändå.
    Så ta hand om dina Saabs. Jag gör det också. Trots 250000 kilometer på klockan.

    12
   • blank

    BOKEN …

    ... Jag skulle också vilja läsa. Fram till dess tycker jag att historien är både äventyrlig och ogenomskinlig.

    Jag tycker det är förståeligt att en potentiell investerare gör sitt finansieringsåtagande beroende av en fungerande produktion.
    Vem som har gett vilka löften till vem och inte har hållit sig då finns också i den hypotetiska boken, "om den här (som skriver den) får reda på", som du helt korrekt säger.

    Till exempel, vilken sida har definierat en fungerande produktion? Definitionen av NEVS beskrivs i artikeln. Detta inkluderade plundring Orios reservdelslager, uppköp av Volvos motorer och sittplatser på den öppna marknaden.

    Men har den potentiella investeraren också definierat en fungerande produktion när det gäller tillverkningskostnader och en rimlig försörjningskedja som NEVS?

    NEVS har dock blivit en tillverkare och har hittat andra investerare och partners.
    Utan att ha någonsin insåg en liten serie, hade de förmodligen varit borta från fönstret för länge sedan.

    Istället bygger de nya fabriker och har höga planer. Vad och om det blir något återstår att se. Tack vare MY 2014 är de skyldiga till de senast byggda SAAB-erna.

    Det är fantastiskt vad du kan bygga på en handfull 9-3 ...

 • blank

  Så ganska NEVS kan inte motstå att spela SAAB-kortet, eller hur? Någonstans kan du fortfarande hitta en SAAB parkerad i tidningen eller någon annanstans. Men när kommer dina egna produkter?

 • blank

  Är huvudstöd Volvo eller Saab eller något eget?

  5
  1
  • blank

   Volvo leverantörer, knappast någonting av sig själv.

  • blank

   Nevs var tvungen att ändra monteringen, eftersom GM ägde upphovsrätten ...

Kommentarer är stängda.