Hjulnavmotorn som turbo i framtiden

Om Saab-fansen blickar norrut, har han varit mestadels ledsen eller orolig de senaste åren. Eftersom NEVS har ansvaret för Göta Älv väntar de förgäves för de innovationer som Saab en gång var känd för. Det kan förändras nu, för för första gången sedan förvärvet av Saab-fastigheten är anmärkningsvärt i Sverige.

NEVS är beroende av hjulnavmotorer
NEVS är beroende av hjulnavmotorer. Foto: NEVS

På 30. Mai tar över ett NEVS-dotterbolag för ett obeskrivet köpeskilling Protean Electric, Den brittiska tillverkaren, grundad 2008, är en av de viktigaste utvecklarna av hjulnavsmotorer (in-wheel-teknik), vilket förutses en bra framtid. Hjulnavmotorn ska vara något som turbo elektromobilitet.

En dröm om generationer blir sann

Hubmotorer är inte nyheter i sig. De representerar en gammal dröm om bilutvecklare, och till och med Ferdinand Porsche behandlade detta ämne en gång. Han utrustade med honom i år 1900 Lohner Porsche med styrbara hjulnavmotorer. Men hans idé vid den tiden var ännu inte genomförbar. För stora och för tunga var motorerna. Deras känslighet för att tränga in fukt och smuts lämnade dem med resten.

Vad som fascinerat generationer framför oss blir nu verklighet. Installationen direkt i hjulen kommer att ge designers ny frihet i konstruktionen av fordon och revolutionera köregenskaperna. Dessutom väger lätta enheter - en hjulnavsmotor från Protean beroende på typen mellan 28 - 36 kg - en hög effektivitet. Många variationer, som en separat kontroll av varje hjul på styrningen, är tänkbara och kan öppna nya horisontella kördynamik.

Det gamla problemet med hjulnavmotorerna, en hög vikt och känslighet för miljöpåverkan, anses nu lösas. Även om kostnaden för ett fordon med 4 individuellt drivna hjul fortfarande är något högre än med ett konventionellt arrangemang av drivenheten. Men han bör åtminstone delvis kompenseras genom att spara andra komponenter. Dessutom, med inmatningen i massproduktionen, som alltid med elektroniska komponenter, faller man på fallande priser.

Protean har två motorer inom sitt sortiment. Den starkare "PD18" -motorn ger rik 1.250 Nm och 80 KW som toppkraft i toppen. För 4-motorer är systemprestanda för 320 KW möjlig. Motorerna är lämpliga både för personbilar och lätta nyttofordon upp till 4.5 ton.

Nu går allting väldigt snabbt

En unik egenskap är dock hjulnavsmotorn för NEVS inte. Den första elbilen med "in-wheel-technology" tillverkas av GAC-gruppen producerad i Kina. Hennes Subbrand Aion sätter med "S" på en japansk utveckling.

Nidec in-wheel motor
Nidec in-wheel motor. Foto: Nidec

Eftersom i Japan arbetar stark konkurrens med samma lösning. Namnet Nidec kan vara en term för IT affine läsare, allmänheten kan göra lite med det. Samtidigt är företaget ett stort namn i elektronikvärlden. Nästan varje person har, utan att förstå det, redan arbetat med en Nidec-komponent. Motorerna från de japanska pionjärerna befann sig i tidiga tider på hårddiskar, idag speciellt i fläktar och hårddiskar. Nidec har en lång historia av tillverkning av höghastighetsmotorer och strävar efter inget mindre än globalt marknadsledande inom fordonsindustrin.

Bara i mars gjorde japanerna sin nya Prototyper en navmotor före. Redan i maj offentliggjordes serieproduktionen. Han ska driva Aion S, en kompakt sedan med ett specificerat intervall på 510 kilometer. Aion S använder batterier från den tidigare NEVS-partnern CATL. Nidec-elmotorn sägs väga endast 32 kilogram och ge 100 KW-prestanda.

Tävlingen sätter press

Investeringen i Protean Electric ger ett nytt perspektiv på utvecklingen av Göta Älv. Sportiga, tekniskt intressanta lösningar är möjliga. En återkommande för Trollhattan? Det är möjligt. Det som är mest angeläget är hastigheten. Från Aion S meddelar GAC-koncernen att 200.000-elbilar ska produceras varje år. Och konkurrent Nidec har redan meddelat ett partnerskap för sina hjulnavmotorer med PSA-koncernen. Hjulnavmotorn är stigande. Drömmen om generationer av utvecklare blir verklighet.

7 tankar också "Hjulnavmotorn som turbo i framtiden"

 • Verkligen fantastiskt, NEVS kan också vara progressiva? Är detta verkligen det företag som inte har reglerats i åratal? Jag är nyfiken på hur det går.

 • Hoppas det kommer genom denna typ av utveckling tillbaka till livet på Göta Älv!

 • femtusen

  Systemets vridmoment finner jag ännu mer imponerande än 4 x 80 KW ...
  Varför 320 KW och 5.000 Nm bör vara bra bara för fordon upp till 4.5 ton, förstår jag inte (dragbilar har ungefär hälften av max. Vridmoment), men att en sådan AWD-system Bilar kör dynamiska nya horisonter och en annorlunda design och nya koncept tillåter mig att lysa direkt. Mycket, väldigt spännande ...

  Tack Tom, för den här informationen.

 • Att göra navet på motorn är bra, gör det också bromsarna (eller vid jag saknar något).

  • Inte säkert, men jag antar att det är tänkt att vara så här.

  • Kanske sa jag detta på fel sätt, så här:

   Att göra navet är motorn, gör nu motorn (navet) hjärnan också (eller vid jag saknar något).

   = Motorn driver inte bara fordonet i rörelse utan fungerar också som stoppkraft samt avlägsnar konventionella bromsar [skivor, dynor osv.].

   • Nej, du sa inte att det var fel. Det är precis vad jag förstod din första kommentar och du har rätt ...

    Elektriska motorer är fullt kapabla att fungera som bromsar, kan stoppa och till och med vända omedelbart. 1920s eller tidiga 30s (historiska bilder finns på YouTube) som redan gjorde detsamma. Denna plan behövs bredvid banan för landningar.

Kommentarer är stängda.