Hjulnavmotorn som turbo i framtiden

Om Saabs fans tittar norrut har de mest varit ledsna eller oroliga de senaste åren. Sedan NEVS har varit ansvarig på Göta Älv har de förgäves väntat på de innovationer som Saab en gång var känd för. Det kan förändras nu, för för första gången sedan Saabs egendom togs över händer något anmärkningsvärt i Sverige.

NEVS är beroende av hjulnavmotorer
NEVS är beroende av hjulnavmotorer. Foto: NEVS

På 30. Mai tar över ett NEVS-dotterbolag för ett obeskrivet köpeskilling Protean Electric, Den brittiska tillverkaren, grundad 2008, är en av de viktigaste utvecklarna av hjulnavsmotorer (in-wheel-teknik), vilket förutses en bra framtid. Hjulnavmotorn ska vara något som turbo elektromobilitet.

En dröm om generationer blir sann

Hubmotorer är inte nyheter i sig. De representerar en gammal dröm om bilutvecklare, och till och med Ferdinand Porsche behandlade detta ämne en gång. Han utrustade med honom i år 1900 Lohner Porsche med styrbara hjulnavmotorer. Men hans idé vid den tiden var ännu inte genomförbar. För stora och för tunga var motorerna. Deras känslighet för att tränga in fukt och smuts lämnade dem med resten.

Det som fascinerade generationer före oss blir nu verklighet. Installationen direkt i hjulen ger designarna ny frihet i utformningen av fordon och revolutionerar köregenskaperna. Dessutom är ljuddrivningarna - en hjulnavmotor från Protean väger mellan 28 - 36 kg, beroende på typ - mycket effektiva. Många variationer, såsom en separat styrning av varje enskilt hjul via styrningen, är tänkbara och kan öppna nya horisonter när det gäller kördynamik.

Det gamla problemet med hjulnavmotorerna, en hög vikt och känslighet för miljöpåverkan, anses nu lösas. Även om kostnaden för ett fordon med 4 individuellt drivna hjul fortfarande är något högre än med ett konventionellt arrangemang av drivenheten. Men han bör åtminstone delvis kompenseras genom att spara andra komponenter. Dessutom, med inmatningen i massproduktionen, som alltid med elektroniska komponenter, faller man på fallande priser.

Protean har två motorer i sitt sortiment. Den kraftfullare “PD18” -motorn levererar hela 1.250 Nm och 80 KW som toppeffekt. En systemeffekt på 4 KW är möjlig med fyra motorer. Motorerna är lämpliga för användning i personbilar och för lätta nyttofordon upp till 320 ton.

Nu går allting väldigt snabbt

Hjulnavmotorn är dock inte en unik försäljningsplats för NEVS. Den första elbilen med "hjulteknologi" är tillverkad av GAC-gruppen producerad i Kina. Din underbrand Aion fokuserar på en japansk utveckling med ”S”.

Nidec in-wheel motor
Nidec in-wheel motor. Foto: Nidec

Eftersom i Japan arbetar stark konkurrens med samma lösning. Namnet Nidec kan vara en term för IT affine läsare, allmänheten kan göra lite med det. Samtidigt är företaget ett stort namn i elektronikvärlden. Nästan varje person har, utan att förstå det, redan arbetat med en Nidec-komponent. Motorerna från de japanska pionjärerna befann sig i tidiga tider på hårddiskar, idag speciellt i fläktar och hårddiskar. Nidec har en lång historia av tillverkning av höghastighetsmotorer och strävar efter inget mindre än globalt marknadsledande inom fordonsindustrin.

Bara i mars gjorde japanerna sin nya Prototyper en navmotor före. Redan i maj offentliggjordes serieproduktionen. Han ska driva Aion S, en kompakt sedan med ett specificerat intervall på 510 kilometer. Aion S använder batterier från den tidigare NEVS-partnern CATL. Nidec-elmotorn sägs väga endast 32 kilogram och ge 100 KW-prestanda.

Tävlingen sätter press

Investeringen i Protean Electric ger ett nytt perspektiv på utvecklingen av Göta Älv. Sportiga, tekniskt intressanta lösningar är möjliga. En återkommande för Trollhattan? Det är möjligt. Det som är mest angeläget är hastigheten. Från Aion S meddelar GAC-koncernen att 200.000-elbilar ska produceras varje år. Och konkurrent Nidec har redan meddelat ett partnerskap för sina hjulnavmotorer med PSA-koncernen. Hjulnavmotorn är stigande. Drömmen om generationer av utvecklare blir verklighet.

7 tankar om “Hjulnavmotorn som turbo i framtiden"

 • blank

  Att göra navet på motorn är bra, gör det också bromsarna (eller vid jag saknar något).

  • blank

   Inte säker, men jag antar att det är tänkt att vara så här.

  • blank

   Kanske sa jag detta på fel sätt, så här:

   Att göra navet är motorn, gör nu motorn (navet) hjärnan också (eller vid jag saknar något).

   = Motorn driver inte bara fordonet i rörelse utan fungerar också som stoppkraft samt avlägsnar konventionella bromsar [skivor, dynor osv.].

   • blank

    Nej, du sa inte det fel. Det är precis så jag förstod din första kommentar redan och du har rätt ...

    Elektriska motorer är fullt kapabla att fungera som bromsar, kan stoppa och till och med vända omedelbart. 1920s eller tidiga 30s (historiska bilder finns på YouTube) som redan gjorde detsamma. Denna plan behövs bredvid banan för landningar.

 • blank

  femtusen

  Jag tycker att systemets vridmoment är ännu mer imponerande än 4 x 80 KW ...
  Jag förstår inte varför 320 KW och 5.000 Nm bara ska vara bra för fordon upp till 4.5 ton (påhängsvagnar har ungefär hälften av det maximala vridmomentet), men att ett sådant AWD-system för bilar öppnar nya horisonter när det gäller kördynamik och har också en annan design och nya koncept gör det omedelbart uppenbart för mig. Mycket, mycket spännande ...

  Tack Tom, för den här informationen.

 • blank

  Hoppas det kommer genom denna typ av utveckling tillbaka till livet på Göta Älv!

 • blank

  Verkligen fantastiskt, NEVS kan också vara progressiva? Är detta verkligen det företag som inte har reglerats i åratal? Jag är nyfiken på hur det går.

Kommentarer är stängda.