Saabs (nuvarande) drömbilar

Naturligtvis byggdes drömbilar i Stallbacka. Men Saab är inte längre, och hittills hittades den senaste veckan, flera drömbilar i det här varumärket i media. Anmärkningsvärt? Hur som helst! En mycket speciell karriär lägger på konvertiblerna just nu. Priserna är stabila eller ökar över hela linjen. Och till och med 8 år efter produktionsslutet uppnår vissa bilar sanna maximala priser.

Saab 9-3 Griffin Aero Sky Blue Edition
Saab 9-3 Griffin Aero Sky Blue Edition. Bild: Auto Leitner

Så det verkar, oavsett alla diskussioner runt bilen, att ge ganska folk som vill köra Saab. Och bara det här märket. Och vem är villiga att överföra ett betydande belopp till försäljarens konto. Ett exempel på detta kom under de senaste dagarna från våra grannar i Nederländerna.

Saab 9-3 Griffin Aero Sky Blue Edition

En cabriolet med det skrymmande namnet Saab 9 3 Griffin Aero Blue Sky Edition var till salu sedan 2017 i Nederländerna-från modellår 2012, enligt den svenska pressen 2012 annonserades redan i Blocket för lite över 40.000 €. Auto Leitner i Nederländerna har erbjudit den sällsynta och extravaganta Saab för runt 2 år för 57.500,00 €. Förra veckan såldes Aero till en älskare för förmodligen 59.500,00 €.

Historien bakom den är helt enkelt berättad och inte riktigt som det verkar vid första anblicken. Fabriken hade inte "Griffin Aero SkyBlue Edition". Bilen var ursprungligen byggd som en vanlig Aero Griffin Cabriolet för modellår 2012 i färgen "Sky Blue" på fabriken. Senare vid ANA i Trollhättan, en gång den största Saab-återförsäljaren i världen, gjordes konverteringar med prestationsförbättringar och hjorttillbehör. Modifieringen, som gjordes på privat initiativ, gör det inte till en fabriksupplaga. Men fortfarande en exklusiv konvertibel.

Saab 9-5 NG sportkläder RHD
Saab 9-5 NG sportkläder RHD, kvar i bilden medan piloter ville ha 2014.

Saab 9-5 NG sportkläder RHD

En del bil- och Saab-historia är till salu i Kiel. Den enda återstående serienummer 9-5 Sport Kombi högerkörning letar efter en ny ägare. Den nuvarande ägaren bor i USA, import och licensiering till USA är juridiskt omöjligt.

För att köra sin stationsvagn flög han till Tyskland för 2 årliga möten. Living Saab passion kallas så bra. Och separation är förmodligen inte lätt, men är ett resultat av ren anledning. För vad är det med en bil på andra sidan Atlanten?

TiD-stationsvagnen i linjär utrustning är den sista överlevaren av en gång 4 högerdrivna förproduktionsmodeller. På hastighetsmätaren är bara 6.400 kilometer, parkerade Saab nästan i showroom i Kiel. Fordonet flyttas regelbundet och från återförsäljaren LaFrentz kompetent underhålls. Prisförväntningarna hos ägaren startar högt 9-5sc2012.com från 35.000 €. Potentiella köpare som är intresserade av en äkta singel från Sverige kan begära detaljer i Kiel.

Högerhanterare är inte i så hög efterfrågan på kontinenten av förstårliga skäl. Under de senaste åren tänkte Lafrentz redan på en omvandling. Rattet på "höger" sida skulle öka räntan och priset. Förutom den mycket stora ansträngningen skulle operationen också bli en förstörelse av bilarv.

Begreppet drömbil definieras av drömmar. Du har dem, du kan uppfylla dem. Eller inte. Det finns också termen "nationell bilprojekt". Det har också något att göra med drömmar. Sådana projekt fanns i det avlägsna förflutna, till exempel i fd Jugoslavien eller Iran. Framgången av dessa idéer var vanligtvis hanterbar och förblev territoriellt begränsad.

9-3-prototyperna 2015
9-3-prototyperna 2015

Den nationella, turkiska drömbilen

I en globaliserad värld luktar ett "National Car Project" på något sätt 50er eller 60er år sedan. Och ändå existerar den. Turkiet köpte 2015 under året rättigheter på Saab 9-3 från NEVS för att göra den till sin nationella bil. I ett utvecklingspartnerskap med svenskar bör 2020 9-3 lanseras senast.

Men då blev det tyst. I flera år.

Nu är de turkiska bilutrymmena tillbaka. Fortfarande 2019, så rapporterar Auto-Motor-Sport, är de första prototyperna, 2022 går sedan in i produktion, med 500 kilometer av elektrisk räckvidd. Många hundra jobb kunde skapas, 85% av komponenterna kommer att vara av turkiskt ursprung. Och självklart skulle elbilen vara internationellt konkurrenskraftig.

Grunden för det nationella självförsöket kommer dock att vara nästan 1 / 4-talet, inklusive testning och planering. Om det lyckades skulle det vara en återkommande rekord. Men när det gäller de ekonomiska realiteterna på Bosporus kan man förbli skeptisk med ett gott samvete.

21 tankar också "Saabs (nuvarande) drömbilar"

 • Tack för den här mycket intressanta informationen! Mycket intressant är också detaljbakgrunden i detta speciella fall för uppgraderingen av konvertibla på ANA.

  Tyvärr visste jag inte att Sky Blue Cabriolet var till salu över hela 2017. Jag hade alltid trott att det såldes 2017 och nu 2019 efter en existens som en bil på marknaden igen. Jag hade bara hittat en gammal annons från 2017 på nätet och sedan var det inte längre på Leitners sida tills det återkom i april 2019. Annars hade jag velat se juvelen i Natura (förstås inte att köpa den).

  Priset verkar galet, MEN: Det är nästan en ny bil, byggd i stora delar för hand (!) Och ett världsomspännande unikt stycke. Dessutom har det för mig den vackraste utrustningen (platserna!) Och en lysande, sällsynt färg. Jag är inte en fan av de eviga svarta grå-silver-gemuschlen. Tyvärr var inte annansdagen av årsdagen min favoritfärg heller.

  OCH: Griffin Convertible är min åsikt (fortfarande) den finaste fyrsitsströmmen (det är precis vad jag menar!) Verklig konvertibel som kör på våra gator. Det finns inget bättre! Tänk bara på den helt felaktiga A5, speciellt bakom helt misslyckade Mercedes-modeller eller 6er BMW-konvertibla - den senare är verkligen en designkatastrof!

  Med alla extrafunktioner och med tanke på ovanstående finner jag 60 T Euro då igen helt ok

  MEN: Kan / borde / ska man köra ett enda stycke, av vilket det aldrig kommer att bli fler systrar? Eller behöver du bara göra det? En mycket svår fråga för den stolta ägaren!

  12
  • Frågan är bra. Mycket bra jämn och också giltig för 9-5 NG SC RHD ...

   Personligen skulle jag inte lita på någon av dem i trafik. Ännu mindre, att parkera en av de två i allmänhet. Men jag skulle glädja mig som en snögun om någon annan gjorde det och jag skulle se henne en dag och någonstans 😉

 • Den konvertibla är en dröm. Och värt vartenda öre!

  11
  • Japp! 🙂

 • Den konvertibla en dröm ..., nästan synd att exponera den för "normal trafik".
  Grattis till den nya ägaren! Ha kul med det

 • Stor konvertibel! Stor färg för en öppen Saab. Jag har tittat på det hundra gånger, men priset hindrade mig från att titta på det 😉

  • Ja, jag också - och ladda ner alla 60 bilder i rätt tid! 🙂 För mig den perfekta konvertibla. Jag vill bara ha andra fälgar och hitta instrumentbrädan, Schaltknüppelumrandung etc.in titanium look (som i min svarta konvertibel :-)) vackrare än i kol. Men det är en smakfråga. Under alla omständigheter hade Saab signifikant uppgraderat 9-3 med Griffin med några ändringar och skapat ett estetiskt konstverk! 🙂 Även från insidan mycket trevligare (t ex utan denna omkretsliga silverremsa på instrumentbrädan) och med betydligt mer värdefullt materialutseende. Det är sååå ledsen att det har varit så få av dem. 🙁

   Du fortsätter att njuta av den nya 9-3 X!

   • Tack!
    Den vita 9-3X kommer nära en dröm Saab och har inte kostat en förmögenhet. Men nu måste han stanna hemma. Saabfestivalen drivs av Lime Convertible. Ofta spenderar du också några soliga dagar i Trollhättan 🙂

    • På sommaren till Sverige förstås bara med cabriolet! 🙂 Kalkfärgen jag hittade då, när den erbjöds, vänjer sig ganska - men nu är det bara fantastiskt, särskilt i solskenet !! Tyvärr, min svarta öppna skönhet måste stanna i norra Tyskland nästa helg, eftersom jag inte kan följa med henne till Sverige för festivalen. 😉 synd! Jag hoppas att vi ses nästa gång? Ha en bra resa - jag är säker på att det börjar snart - ha kul och mycket sol! 🙂

     • Ja, ikväll och sedan alltid norrut, till festivalen och sedan vidare till Nordkappen, via Finland och färjan tillbaka till Tyskland. Kalk vi kan göra det ... .., förhoppningsvis!

 • ... och jag hade ett "skyldigt samvete" för två år sedan när jag fick en 900 Convertible, BJ '89 - med 14.800 km och 1minus-staten. Det var mitt dyraste köp med 23.500 Euro, men varje kilometer är ren njutning.
  Och framförallt ingen pensionär silver, anonym mörkblå eller annan ofärgad.

  Men också 96, Bj. 79, gör glädje och sparar någon Mucki-Bude på grund av den tunga styrningen.

  Även då byggde Saab drömbilar, åtminstone för några sökande alternativ.

  Ha det roligt med din älskling önskar Uli

  9
  2
  • Det här är utan tvekan också drömbilar!
   Om jag kunde välja en av de som nämns idag, skulle det faktiskt vara din 1-minus-konvertibel. Eller kanske 9-3X från Hans? I vilket fall som helst skulle det vara en trevlig SAAB som jag också vågar köra - inte unik och utställning, vilket gör att jag är fryst i vördnad ...

  • Jag är en pensionär och stolt ägare till en "Rentersilver-färgad" Cabriolet 2.0 T Vector! Varje sommar ser jag fram emot utlopp med min Rentercar

   • En klassisk ...

    ... den bil-och tekniska färgpalett. Silver och metall, aluminium och stål, som alltid passar och passar som en knytnäve i ögat. Det finns andra färger som är föremål för mode som kommer att skaka på huvudet igen eller skaka om några år ...

    Den senaste galen i färgförsök är förvånansvärt pålitlig morgondagens skam.

   • HEIJO13

    En underbart fin spetsig kommentar om vilken jag hade en bra tid! 🙂 En stor konvertibel som du med rätta är stolt över! Och den speciella saken är redan den eleganta Saab-konvertibla, speciellt eftersom jag hittar kontrasten mellan svart mjuk topp och sexig sexig kroppsdel.

    Silvery var de senaste åren i Tyskland, men kände bara nästan alla bilar, från den minsta skräpvagnen till den jätteglada. Men jag menar att det har skiftats under tiden i riktning mot den stora "färgen" svarta.

    Hur som helst - silver faktiskt brukade alltid klassikern sportbil färg, tänk bara på Mercedes Pagoda, Sean Connery som 007 med silver Aston Martin, James Dean och hans Porsche, etc. Ett klassiskt önskan färgmatchning metall såsom Herbert korrekt upptäcker och hastighet .. även i detta avseende, passar det perfekt för sport vacker Saab cabriolet! Och säkert mycket bättre för vägtrafik än Sky Blue.

    I denna mening önskar jag er många underbara utgångar - och vi har alla en konvertibel lämplig sommar! 🙂

    • Väl övervakad. Svart är det nya silver. Trots allt, en klassiker också ...

     Men innan vi hade ett brett spektrum av alla möjliga och omöjliga röda, som hade sammanfört i första hand statistiken. Några lacker orsakade mig nästan fysisk smärta.

     Den efterföljande silvervågen kände jag som återvändande och helande ...

 • Om du köper Combi bör du lämna den som den är, eftersom bilen om den flyttas ändå bara för söndag körning skulle flyttas, kan du säkert leva med högra enheten.
  Konvertibelen är vacker och värt pengarna på grund av unikheten, men jag vill hellre köpa en "normal" konvertibel från 2008 och sedan göra en Griffinumbau. Kanske då också i denna färg eller i gul orangefärgad folie. Kom en då billigare

  • Ja, det är en Griffin imitation naturligtvis billigare. Men de verkliga Griffins har, för om du hittar en, även några andra fördelar jämfört med den tidigare modellen, som inte alla får med en optisk justering. Till exempel väsentligt förbättrad motorer som förbrukar betydligt mindre ström med bättre, mindre CO2 avger (EUR 5 4 plats), mindre skattekostnad, etc. Dessutom finns det en verklig efter GM! 🙂

   Och folie? Är det så lätt? Du kan säkert se det på insidan av dörrarna. Och i det konvertibla utrymmet går även in i interiören, tills ca 20 cm under fönstret går på insidan av dörrarna, arket i ytterfärgen. Jag kan inte föreställa mig att du skulle få ett acceptabelt resultat med folie.

 • SC och CV är både vackra bilar, och förhoppningen är att de inte kommer att försvinna i en samling ungefahrener föremål, men den dagliga gatu av mainstream VW: s, BMW: s, Audis så berikande. En Saab byggdes för vägarna och inte för garaget eller showroom. ... Jag är glad att jag har ett par Saab ser varje dag i Dresden, och le stund.

 • Jag har en 2007 Saab 9-3 silver cabriolet som jag ursprungligen köpt i USA så det har en 2.8l-motor.
  Den har bara 56,000km och är i perfekt skick. Jag har varit den enda ägaren.
  Jag letar efter att sälja det, jag kommer inte att kunna ta den till Australien när jag flyttar dit i september.
  Kan någon ge mig en uppfattning om vad det kan vara värt?
  Någon hjälp uppskattad!

  • Mycket svårt ...

   Perfekt skick och låg miljon. Det är bara bra.
   Ursprungligen köpt i USA. Men vart är det nu och vart vill du ha det?

   Hur som helst, för vissa människor är din konvertibla värd värt intill ingenting. Och det är finger som slickar bra och betyder världen för andra. Försök att sälja den inom SAAB-gemenskapen för att få ut det mesta av det på något sätt ...

Kommentarer är stängda.