Saabs (nuvarande) drömbilar

Naturligtvis byggdes drömbilar i Stallbacka. Men Saab är inte längre, och trots detta var flera drömbilar av detta märke i media den senaste veckan. Anmärkningsvärd? Definitivt! Konvertiblerna har en mycket speciell karriär just nu. Priserna är stabila eller stiger över hela linjen. Och även åtta år efter produktionens slut uppnår vissa bilar fortfarande riktigt höga priser.

Saab 9-3 Griffin Aero Sky Blue Edition
Saab 9-3 Griffin Aero Sky Blue Edition. Bild: Auto Leitner

Så oavsett alla diskussioner om bilen finns det definitivt människor som vill köra Saab. Och bara detta märke. Och som är villiga att överföra ett betydande belopp till näringsidkarens konto. Det fanns ett exempel på detta de senaste dagarna med våra grannar i Nederländerna.

Saab 9-3 Griffin Aero Sky Blue Edition

En cabriolet med det skrymmande namnet Saab 9 3 Griffin Aero Blue Sky Edition var till salu sedan 2017 i Nederländerna-från modellår 2012, enligt den svenska pressen 2012 annonserades redan i Blocket för lite över 40.000 €. Auto Leitner i Nederländerna har erbjudit den sällsynta och extravaganta Saab för runt 2 år för 57.500,00 €. Förra veckan såldes Aero till en älskare för förmodligen 59.500,00 €.

Historien bakom den berättas helt enkelt och inte riktigt vad den verkar vid första anblicken. "Griffin Aero SkyBlue Edition" var inte tillgänglig från fabriken. Bilen byggdes ursprungligen i fabriken som en vanlig Aero Griffin Cabriolet för modellåret 2012 i färgen "Sky Blue". Senare, på ANA i Trollhättan, en gång den största Saab -återförsäljaren i världen, gjordes konverteringar med ökad prestanda och Hirsch -tillbehör. Ändringen, som gjordes på ett privat initiativ, gör den inte till en fabriksutgåva. Men fortfarande en exklusiv cabriolet.

Saab 9-5 NG sportkläder RHD
Saab 9-5 NG sportkläder RHD, kvar i bilden medan piloter ville ha 2014.

Saab 9-5 NG sportkläder RHD

En del bil- och Saab-historia är till salu i Kiel. Den enda återstående serienummer 9-5 Sport Kombi högerkörning letar efter en ny ägare. Den nuvarande ägaren bor i USA, import och licensiering till USA är juridiskt omöjligt.

För att köra sin stationsvagn flög han till Tyskland för 2 årliga möten. Living Saab passion kallas så bra. Och separation är förmodligen inte lätt, men är ett resultat av ren anledning. För vad är det med en bil på andra sidan Atlanten?

TiD-stationsvagnen i linjär utrustning är den sista överlevaren av en gång 4 högerdrivna förproduktionsmodeller. På hastighetsmätaren är bara 6.400 kilometer, parkerade Saab nästan i showroom i Kiel. Fordonet flyttas regelbundet och från återförsäljaren LaFrentz kompetent underhålls. Prisförväntningarna hos ägaren startar högt 9-5sc2012.com från 35.000 €. Potentiella köpare som är intresserade av en äkta singel från Sverige kan begära detaljer i Kiel.

Högerstyrda människor är inte mycket efterfrågade på kontinenten av förståbara skäl. Under de senaste åren har Lafrentz därför funderat på en omvandling. Med ratten på ”höger” sida skulle räntan och priset öka. Förutom de mycket höga kostnaderna skulle verksamheten också vara en förstörelse av fordonsarvet.

Begreppet drömbil definieras i termer av drömmar. Du har det, du kan uppfylla det. Eller inte. Sedan finns det också termen ”nationellt bilprojekt”. Det har också med drömmar att göra. Sådana projekt fanns i det avlägsna förflutna, till exempel i forna Jugoslavien eller i Iran. Framgången för dessa idéer var vanligtvis hanterbar och förblev territoriellt begränsad.

9-3-prototyperna 2015
9-3-prototyperna 2015

Den nationella, turkiska drömbilen

I en globaliserad värld luktar ett ”nationellt bilprojekt” på något sätt 50- eller 60 -talen. Och ändå finns det. Turkiet köpte rättigheter på Saab 9-3 från NEVS för att göra den till sin nationella bil. I ett utvecklingspartnerskap med svenskar bör 2020 9-3 lanseras senast.

Men då blev det tyst. I flera år.

Nu är de turkiska bilutrymmena tillbaka. Fortfarande 2019, så rapporterar Auto-Motor-Sport, de första prototyperna är att rulla och sedan gå i serieproduktion 2022, med en elektrisk räckvidd på 500 kilometer. Hundratals jobb kunde skapas, 85% av komponenterna kommer att vara av turkiskt ursprung. Och naturligtvis bör elbilen vara internationellt konkurrenskraftig.

Grunden för det nationella självförsöket kommer dock att vara nästan 1 / 4-talet, inklusive testning och planering. Om det lyckades skulle det vara en återkommande rekord. Men när det gäller de ekonomiska realiteterna på Bosporus kan man förbli skeptisk med ett gott samvete.

21 tankar om “Saabs (nuvarande) drömbilar"

 • blank

  Jag har en 2007 Saab 9-3 silver cabriolet som jag ursprungligen köpt i USA så det har en 2.8l-motor.
  Den har bara 56,000km och är i perfekt skick. Jag har varit den enda ägaren.
  Jag vill sälja den eftersom jag inte kan ta den till Australien när jag flyttar dit i september.
  Kan någon ge mig en uppfattning om vad det kan vara värt?
  Någon hjälp uppskattad!

  • blank

   Mycket svårt ...

   Perfekt skick och låg körsträcka. Det är bara bra.
   Ursprungligen köpt i USA. Men vart är det nu och vart vill du ha det?

   Hur som helst, för vissa (de flesta) människor är din cabriolet värt nästan ingenting. Och det är fingerlickande bra och betyder världen för andra. Försök att sälja den inom SAAB-samhället för att få ut det mesta i någon mening ...

 • blank

  SC och CV är båda vackra fordon, och det är att hoppas att de inte kommer att försvinna i en samling oanvända föremål utan snarare berika den dagliga gatubilden av vanliga VW, BMW, Audi, etc. En Saab byggdes för gatorna, inte för garaget eller showroom. ... Jag är glad att jag ser några fler Saab i Dresden varje dag och jag ler.

 • blank

  Om du köper Combi bör du lämna den som den är, eftersom bilen om den flyttas ändå bara för söndag körning skulle flyttas, kan du säkert leva med högra enheten.
  Cabriolet är vacker och värd pengarna på grund av dess unika karaktär, men jag föredrar att köpa en "normal" cabriolet från 2008 och sedan konvertera handtaget. Du kan också ha den inlindad i den här färgen eller i gul orange. Då kommer en billigare

  • blank

   Ja, det är en Griffin imitation naturligtvis billigare. Men de verkliga Griffins har, för om du hittar en, även några andra fördelar jämfört med den tidigare modellen, som inte alla får med en optisk justering. Till exempel väsentligt förbättrad motorer som förbrukar betydligt mindre ström med bättre, mindre CO2 avger (EUR 5 4 plats), mindre skattekostnad, etc. Dessutom finns det en verklig efter GM! 🙂

   Och folie? Är det så lätt? Du kan säkert se det på insidan av dörrarna. Och i det konvertibla utrymmet går även in i interiören, tills ca 20 cm under fönstret går på insidan av dörrarna, arket i ytterfärgen. Jag kan inte föreställa mig att du skulle få ett acceptabelt resultat med folie.

 • blank

  ... och för två år sedan hade jag "dåligt samvete" när jag köpte en 900 cabriolet, tillverkad 89 ' - med 14.800 1 km och 23.500 -minus skick. Med XNUMX XNUMX euro var det mitt dyraste köp, men varje kilometer är ren njutning.
  Och framförallt ingen pensionär silver, anonym mörkblå eller annan ofärgad.

  Men också 96, Bj. 79, gör glädje och sparar någon Mucki-Bude på grund av den tunga styrningen.

  Även då byggde Saab drömbilar, åtminstone för några sökande alternativ.

  Ha det roligt med din älskling önskar Uli

  9
  2
  • blank

   Det här är utan tvekan också drömbilar!
   Om jag kunde välja en av de som nämns idag, skulle det faktiskt vara din 1-minus cabriolet. Men kanske också 9-3X från Hans? Hur som helst skulle det vara en vacker SAAB som jag också vågar köra - inte ett unikt exemplar och utställning som fryser mig i vördnad ...

  • blank

   Jag är en pensionär och stolt ägare till en "Rentersilver-färgad" Cabriolet 2.0 T Vector! Varje sommar ser jag fram emot utlopp med min Rentercar

   • blank

    EN KLASSIKER …

    ... fordons- och teknisk färgpalett. Silver och metall, aluminium och stål, som alltid passar och passar som en knytnäve i ögat. Det finns andra färger som är föremål för mode som får dig att skaka på huvudet igen eller skaka om några år ...

    Den senaste galen i färgförsök är förvånansvärt pålitlig morgondagens skam.

   • blank

    HEIJO13

    En underbart fin spetsig kommentar om vilken jag hade en bra tid! 🙂 En stor konvertibel som du med rätta är stolt över! Och den speciella saken är redan den eleganta Saab-konvertibla, speciellt eftersom jag hittar kontrasten mellan svart mjuk topp och sexig sexig kroppsdel.

    Under de senaste åren har nästan alla bilar i Tyskland känts silver, från den minsta smutsiga bilen till den gigantiska pulkan. Men jag tror att detta under tiden har skiftat i riktning mot den stora "färgen" svart.

    Hur som helst - silver var faktiskt DEN klassiska sportbilfärgen från urminnes tider, tänk bara på Mercedes Pagoda, Sean Connery som 007 med silver Aston Martin, James Dean med sin Porsche, etc. En klassisk färg av längtan, matchande metall, som Herbert korrekt konstaterar, och hastighet .. Även i detta avseende passar det den sportiga vackra Saab cabriolet! Och är verkligen mycket mer lämplig för vägtrafik än den i Sky Blue.

    Med detta i åtanke önskar jag er många fler underbara resor - och vi alla en konvertibel sommar! 🙂

    • blank

     Väl observerad. Svart är det nya silver. När allt kommer omkring också en klassiker ...

     Men innan vi hade ett brett spektrum av alla möjliga och omöjliga röda, som hade sammanfört i första hand statistiken. Några lacker orsakade mig nästan fysisk smärta.

     Jag kände den efterföljande silvervågen som en återkomst och läkning ...

 • blank

  Stor konvertibel! Stor färg för en öppen Saab. Jag har tittat på det hundra gånger, men priset hindrade mig från att titta på det 😉

  • blank

   Ja, jag också - och laddade ner alla 60 foton i tid! För mig den perfekta cabrioleten. Jag skulle bara vilja ha andra fälgar och hitta instrumentbrädan, kugghjulets surround mm i titanutseende (som med min svarta cabriolet :-)) vackrare än i kol. Men det är en fråga om personlig preferens. Hur som helst hade Saab uppgraderat 9-3 med Griffin avsevärt med några förändringar och skapat ett estetiskt konstverk! 🙂 Också mycket trevligare inifrån (t.ex. utan denna silverband på instrumentbrädan) och med ett mycket mer värdefullt materialutseende. Det är såååååå sorgligt att det var så få av dem. 🙁

   Du fortsätter att njuta av den nya 9-3 X!

   • blank

    Tack!
    Den vita 9-3X kommer nära en dröm Saab och har inte kostat en förmögenhet. Men nu måste han stanna hemma. Saabfestivalen drivs av Lime Convertible. Ofta spenderar du också några soliga dagar i Trollhättan 🙂

    • blank

     På sommaren till Sverige, naturligtvis, bara med en cabriolet! 🙂 Vid den tidpunkt då den erbjöds hittade jag kalkfärgen att vänja sig vid - men nu är den helt enkelt lysande, särskilt i solskenet! Tyvärr måste min svarta, öppna skönhet stanna i norra Tyskland nästa helg eftersom jag inte kan följa med henne till festivalen i Sverige. 😉 Vilken synd! Jag hoppas att vi ses nästa gång?! Ha en bra resa - den kommer snart att gå - ha kul och mycket sol! 🙂

     • blank

      Ja, ikväll och sedan alltid norrut, till festivalen och sedan vidare till Nordkap, via Finland och färjan tillbaka till Tyskland. Lime vi kan göra det ... förhoppningsvis!

 • blank

  Cabriolet är en dröm ... nästan för bra för att utsätta den för "normal trafik".
  Grattis till den nya ägaren! Ha kul med det

 • blank

  Den konvertibla är en dröm. Och värt vartenda öre!

  11
  • blank

   Japp! 🙂

 • blank

  Tack för den här mycket intressanta informationen! Mycket intressant är också detaljbakgrunden i detta speciella fall för uppgraderingen av konvertibla på ANA.

  Tyvärr visste jag inte att Sky Blue Cabriolet var till salu över hela 2017. Jag hade alltid trott att det såldes 2017 och nu 2019 efter en existens som en bil på marknaden igen. Jag hade bara hittat en gammal annons från 2017 på nätet och sedan var det inte längre på Leitners sida tills det återkom i april 2019. Annars hade jag velat se juvelen i Natura (förstås inte att köpa den).

  Priset verkar galet, MEN: Det är nästan en ny bil, byggd i stora delar för hand (!) Och ett världsomspännande unikt stycke. Dessutom har det för mig den vackraste utrustningen (platserna!) Och en lysande, sällsynt färg. Jag är inte en fan av de eviga svarta grå-silver-gemuschlen. Tyvärr var inte annansdagen av årsdagen min favoritfärg heller.

  OCH: Enligt min mening är Griffin Cabrio (fortfarande) den vackraste fyrsitsströmmen (jag menar exakt det!) Verklig cabriolet som kör på våra gator. Det finns inget bättre! Tänk bara på den helt oproportionerliga A5, Mercedes-modellerna som var helt misslyckade, särskilt bakifrån, eller 6-serie BMW cabriolet - den senare är verkligen en designkatastrof!

  Med alla extrafunktioner och med tanke på ovanstående finner jag 60 T Euro då igen helt ok

  MEN: Kan / borde / ska man köra ett enda stycke, av vilket det aldrig kommer att bli fler systrar? Eller behöver du bara göra det? En mycket svår fråga för den stolta ägaren!

  12
  • blank

   Frågan är bra. Mycket bra jämnt och även giltigt för 9-5 NG SC RHD ...

   Personligen skulle jag inte lita på någon av dem i trafik. Ännu mindre, att parkera en av de två i allmänhet. Men jag skulle glädja mig som en snögun om någon annan gjorde det och jag skulle se henne en dag och någonstans 😉

Kommentarer är stängda.