Form följer funktion. Sion i serie design.

Sedan Sion från 2. Halvår 2020 som ska byggas på Göta Älv har han givetvis väckt intresse för. Ett möte med Mark och mig i München beror i juni, för att vi vill lära känna Sono Motors bättre. Även om uppstarten fortfarande visar prototyperna på testenheterna, är den slutliga utformningen av serien redan säker.

Så Sion bör gå in i serien
Så Sion bör gå in i serien. Bild: Sono Motors

Vid första anblicken kan du se att konstruktionen har fått märkbart och är mer tilltalande än testbilens. Ytterligare fönster föreslår en ljus och vänlig inredning. Tillsammans med den slående kantiga formen står Sion ut från bilmiljön. Dess design föreslår en bra allsidig vy och ett högt nyttjandevärde, endast med utsikten bakifrån kan det vara tätt. Mer detaljer kommer bara att vara kända 2020 under en provkörning.

Formen följer funktionen

248-solpanelerna, som gör Sion till ett Solar Electric Vehicle (SEV), är snyggt integrerade i kroppen. Modulerna förväntas generera upp till 35 kilometer av sortiment per dag, beroende på säsong.

I München talar man om en unik försäljningsplats, som dock inte är helt korrekt. För i Nederländerna rullar med Lightyear One en andra start på SEV på scenen. Dess tillvägagångssätt är lika engagerat i hållbarhet som Sion, men värdet av den delvis svenska elbilen bör vara betydligt högre. Eftersom alla Sion kan levereras i någon färg, om det är svart, är panelerna knappast märkbara för den informella observatören. En omröstning från Sion-samhället som har bestämt det. Kanske är beslutet rätt eftersom det gör Sion ut som ett vanligt fordon. Kanske var det fel. Eftersom den faktiska innovationen, de integrerade solmodulerna, inte är uppenbar vid första anblicken.

Ändå, och kanske på grund av det, är Sion ett fordon som är lugnande för det vanliga. Ingen stor show, ingen showmanship. Nyttjandevärdet som en bilfördelning är i förgrunden. Formen följer funktion, tillfälligt en maxim av Saab och credo för att bygga bilar i 80-åren. Men ord som "rymdekonomi" tar inte längre ordet för en autobody, eftersom mycket utrymme för människor i så kompakt ett utrymme som möjligt verkar vara oförskämt.

I München arbetar man mot trenden. Sionen kan vara ett projekt som står för ett nytt sätt att tänka. Inte förgäves, men väl genomtänkt och med ett högt nyttjandevärde. Detta stöds även av tillvalet tillhörande släpvagn, fortfarande en sällsynthet i elbilar och möjligheten att använda en Sion för att donera energi till ett annat elfordon. Det återstår att se om Sono Motors kommer att förbli så konsekvent puristiska i inredningen också. Bilder av den slutliga designen har ännu inte släppts.

Batterimodul från tysk produktion

Vad Sion passar bra med den enorma förändringen som bilindustrin genomgår för närvarande. Som företaget kring grundaren Laurin Hahn, som bara 24 år räknas, tänker och verkar, Mark och jag kommer att utforska snart i München. Vi är nyfiken.

Bakom Sion finns i ett utvecklingspartnerskap tyska billeverantörer som Bosch och ElringKlinger, Företaget från Dettingen / Erms är en traditionell del av fordonsindustrin och världsledande inom området cylindertätningar. Med 2011 har det relativt nya området för alternativ drivteknik tagit hänsyn till förändringarna. För Sion levererar Elringklinger den vätskekylda 48 V-batterimodulen, som är konstruerad för upp till 800 V total systemspänning. Sono Motors hävdar att man använder sig av en teknik som kräver mindre kontroversiell råmaterial kobolt än konventionella lösningar. Med 35 kWh-batteriet kommer sionen att komma mil efter WLTP 250. Modulen ska produceras på en tysk plats.

Men batterimodulen blir dubbelt så dyr som planerat av München start. pressen skriv 9.500 €, sjonens pris steg därför till 25.000 €. Detta har inte stoppat 10.000-förbeställare från att reservera och betala för en Sion.

34 tankar om "Form följer funktion. Sion i serie design."

 • Jag REVISERADE ...

  ... och säga det rätt: 1,15% av världens befolkning avger 0,575% av de globala CO2-utsläppen från privat transport. Gör vad han vill från vad som helst.

  Och faktorn mellan det globala genomsnittet per capita och vår CO2-utmatning är bara 2. Med tanke på det faktum att vi måste värma om vinteren och som en så kallad export världsmästare emitterar CO2 industriellt, som konsumerar andra (men vi räknas fortfarande) tror jag att balansen inte är så dålig.

 • Nåväl, nu måste jag räkna om allting.
  Jag litade på dig och min kommentar är redan på väg ...

  Nu är allt där, bara om faktor 10 bredvid den och gamla svenskar är inte längre så fel. Shit händer och misstag händer. Ingenting för Ungut. Men en faktor av bara 10 i namn av mänskligheten, världen och deras förmodade frälsning, tycker jag är ganska våldsam ...

  Men du har rättat det. Det förtjänar också respekt. Tack för det.

 • Annars beräknad:

  0,12% av världens befolkning avger 0,575% av den globala CO2-utmatningen genom privat transport ensam.
  Bara gånger faktor 5 av vad totalt oss, om vi inte vill spara och inte behöva. Bara av den enskilda trafiken, tänka dig ...

  Sammantaget ligger vi nära faktorn 20. Chockerande och bara trafiken ensam är inte acceptabel. Det är rätt, ingen tvekan.

  Och ändå har kommentarerna från Alter Schwede sin motivering. Om vi ​​orsakar 75% av vår CO2-utmatning utanför den individuella trafiken, skulle vi fortfarande gå ens till fots till en faktor 15 över världens befolkningsgenomsnitt.

  Eftersom man kan och kan redan komma överens om hur en energiomvandling ska se ut och vilka prioriteringar vi ska ställa när. Och det gör inte ont om att det är lite om det. Snarere är det blind actionism och snabbt hittade panacea som skrämmer mig mycket ...

  Det här är det historiska återkommande fallet. Är den förnyade sökningen efter den enda heliga graalen.
  Människan har alltid på ett tillförlitligt sätt misslyckats. Och hon kommer att misslyckas igen.

  Vi behöver olika och lokala (decentraliserade) lösningar.
  Den stora och allomfattande, den heliga graalen har alltid och tillförlitligt misslyckats.

 • Tillägg: Jag måste dock rätta till mig själv. I Tyskland bor 1,15% av världens befolkning.

 • Det läser så ofarligt, men det är det definitivt inte. Fakta: 0.12% av världsbefolkningen (Tyskland) orsakar 2,3% av Co2-utsläpp enligt dina siffror. Så vi tar inte bara en alltför stor bit av pajen, utan antar också att vi kan fortsätta göra det med tolerans av andra till deras nackdel.

  Det är inte acceptabelt.

  1
  11
 • Tyskland har en andel på cirka 2% av de globala Co2,3-utsläppen. Andelen privattransporter är nästan 25% av detta. Vi kan alla gå från imorgon. Klimatet kommer inte att förändras. Energiindustrin, tungindustrin etc. bör testas, men inte bilen.

  6
  2
 • Fiskar hade också solceller på taket, vilket gjorde det till 35km, men bilen var en hybrid - jag ser fram emot rapporten från München !!

 • Solcellerna måste placeras någonstans, vilket bör ladda upp ~ 30 km-serien i solskenet. I detta avseende är det förmodligen redan logiskt att flytta betraktningsslitsarna bakåt istället för att hindra dem på framsidan, där restriktionerna skulle vara ännu mer obekväma.

  Om jag förstod det korrekt med färgen, stod det vita eller svarta för valet och i en omröstning bestämde "gemenskapen" för svart. Om "samhället" ska vara ett representativt tvärsnitt av bilköpare är det troligt att de nuvarande fordonen ofta är så mörka eftersom kunder gillar det. Eller du tyckte inte om kontrasten mellan de mörka solcellerna och den vita kroppen. Åtminstone anser jag att det är smart att fråga potentiella kunder som du föredrar att ha så många potentiella köpare som möjligt.

  Naturligtvis är en färg inte ett stort val, men uppenbarligen bör det inte finnas någonstans i utrustningen. En modell och det var först. Det kan finnas ett affärsalternativ för filmskapare, om det finns transparenter med tillräcklig öppenhet, för att inte helt döda solaffären ...

 • BYPRODUCTS ...

  ... är ett bra nyckelord. Vi kan inte och bör inte kasta bort någonting. Trafiken och (endast) framdrivnings- eller energikonceptet får inte finnas. Tror det trots allt under denna premiss kommer framtiden att diskuteras (och beslutas) ...

  Det har länge varit klart att vi inte har råd att slänga biprodukter i stället för att utnyttja allt "det är redan där" så fullständigt som möjligt. Det måste omprövas tydligt i betydelsen av din kommentar.

 • Vad jag saknar i Sion och låt honom - förutom alla bra idéer - men en bil som jag för närvarande inte gillar:
  - Han blir mer tillbaka till buret, fönstersytorna är mindre, den (upplevda och optiska) anslutningen till omvärlden minskar. Finns det tekniska eller tekniska skäl för detta?
  - Han är svart, när jag läser uteslutande. Detta gör trafiken mörkare, mindre fredlig, och gör också bilen mer värme i solen än nödvändigt. För ljusa färger eller vita talar flera orsaker, som jag tycker mer lämplig för en sådan bil - och konceptet dras sedan mer konsekvent.
  Tillsammans verkar det inte så tillräckligt med mig. På SAAB, till en punkt hittade jag den konsekventa, ärliga och ärliga inställningen till den goda bilen och (inte bara) "form följer funktion" intressant och en stor del av mina skäl att köra bilarna.

 • ... eller LPG eller andra (biprodukter) som uppstår i produktionsprocesser och används annars lite eller inte?
  Jag har intrycket att det finns tillräcklig, vad som redan finns och med ytterligare fördjupning och eventuellt finansiering kan användas.

 • Det tar lite tid, utnämningen är bara i slutet av månaden. Jag är glad om ämnet möter ditt intresse!

 • NATURKA ENERGIKÄLLOR OCH FÖRHÅLL

  Pionjären och visionären Henry Ford berättade en gång om att framtidens bränsle var vegetabilisk. Han ville ursprungligen bygga och optimera sin XT-byggda Ford-T för E1928.

  I dagens Tyskland var under namnet monopol med en viss exklusivitet (namnet program) "bensin" som salufördes, vilket trots allt var E25. Växter behöver ljus. Etanol och ved är alla samtidigt - både förnybar och CO2-neutral energikälla och förvaring, och även den naturligt och självständigt växande och fullt komposterbara "solcellen" i unionen.

  Redan ganska bra och förfinad, den här naturen ...

  Oavsett om vi löser detta tekniskt bättre, med mindre resurser och mindre utrymme krav?
  Du kan vara nyfiken. Och du kan tvivla på ...

  Lagringen för (tekniskt skördad) sol- och vindkraft är dock problematisk.
  När allt kommer omkring, vätgas skulle vara ett alternativ, om än en kontroversiell ...

 • Förmodligen kommer vi att ha en mix av många drivtyper under de närmaste åren. Beroende på vad som är bättre för respektive miljö stoppar du bara med väte eller batterier. Och på långdistans (kanske ???) fortfarande en diesel, så är vätehistorien hittills så långt.

 • Det är också för monokalusal för mig.

  Kina byggde nya (!) Ånglok i 1980-åren, släppte dem på marknaden och körde dem hela vägen över staden till centralstationen ...

  Elektricitet, uppvärmning, trafik, du hade på alla områden, igår igår, fortsätter fortfarande kol- och kraftverken att byggas så att de var nedåt i staden, som då också var tillsammans med en eller flera kraftverk och industrin i en dal ...

  Vägtrafiken utvecklades inte i enlighet med västerländska normer under många år.

  Du måste överväga alla parametrar om du vill validera utvecklingen av kinesisk luftförorenings kontroll. Gränsen är en sak som definitivt inte står:

  Luftföroreningen skapades enbart av den enskilda trafiken, den hade antagit ett modernt och västligt motorfordon med förbränningsmotorer och avstängdes enbart genom främjande av elektrisk rörlighet.

  Det hör egentligen i storybooken ...

 • Det är ämnet. Vår andra bil kör också oerhört korta avstånd. SION skulle vara den idealiska storleken och med solcellerna behöver du inte ens "tanka" på sommaren. Priset skulle också vara i budgeten.

  Låt oss se vad Tom från München kommer att rapportera.

 • Kineserna har varit framgångsrikt i elektromobilitet under en tid. Det var det de gjorde för att de inte kunde andas luften i sina städer utan att skada deras hälsa. Din poäng är att luftkvaliteten har förbättrats mycket där.

  Om vår bilindustri inte förstår denna förändring kommer det säkert att vara såg av kineserna. De har sina sågar redan på jobbet.

  4
  2
 • Du kan bara inte tro på den tyska bilindustrins lögner, oljebolagen och deras lobbyister. Men det talas också mycket bland anhängarna av elektromobilitet.

  Det utelämnas i förbränningsmotorerna mycket i miljö och energibalans.
  Till exempel hålls det hemligt att en stor mängd värmeenergi vanligtvis krävs för produktion av bensin eller dieselbränsle för raffinering. Det betyder att cirka 1/3 så mycket CO2 produceras per liter bensin som när den bränns i motorn. Dessutom måste bensinen också transporteras till bensinstationerna. Dessutom hålls det hemligt att med varje kallstart ökar bränsleinnehållet för förbränningen, vilket inte bara resulterar i mer koldioxidutsläpp utan också ökar miljöpåverkan från andra föroreningar som CO.

  En kallstart i förbränningsmotorer skadar miljön som 500Km-drivenhet. Därför behöver vi en kombination av elektriska kortdistans-, kortdistans- och hybridfordon.

  Om du kör långa avstånd bara en eller två gånger om året kan du hyra en hybridbil eller bil med förbränningsmotor och annars kör en elbil.
  VW erbjuder sina kunder elektriska två gånger om året för att använda en gratis hyrbil med förbränningsmotor.

 • Ja, det skulle också försvaga den alltför stora diskussionen.
  Jag är en förare av yrke. För mitt arbete skulle en Tesla inte vara lämplig. För mig privat ser situationen väldigt annorlunda ut. Med vår privata bil (Toyota Yaris Hybrid) kör min fru 5Km tillbaka till jobbet varje dag och 5Km. En cykel är uteslutet, för att hon måste jobba i skift vid midnatt i mörkret på ensamma landsvägar. Dessutom reser hon två gånger i veckan till 2Km för sport och tillbaka. Dessutom, då och då inga resor för shopping (upp till 10Km avstånd). Sedan gör vi några Vesuxhe (till 40Km avstånd) och en eller två gånger om året kör vi till Östersjön (80Km avstånd). Dessa är, förutom de få resor till Östersjön, bara korta sträckor. För detta behöver vi inte en bil med lång räckvidd. Sådana kortslutningar är gift för en förbränningsmotor. De skadar inte en elmotor. Eftersom en elbil är idealisk.

 • Bränslet är energiskt ineffektivt, eftersom produktionen av väte kräver mycket energi och väte för ett respektabelt intervall på 350 eller 700 måste vara komprimerad bar, vilket i sin tur kräver mycket energi. Därför är väte väldigt dyrt.

 • Det är precis tanken på Sono Motors. Färre bilar istället för mer. Därför använder Sono Motors också mobilitetstjänster som Car Sharing Ride Shairing med sin Go Sono.

 • Den här ungdommen, med sin mediebrände gröna auto-aggressiva kretinism, skär av alla spjutspetsar för landets framtid och kommer att hamna välförtjänt som en kinesisk koloni och rockar på kamel på söndagar för nästa stening.
  Batterier är ett dåligt skämt och kineserna skrattar högt i slutet, för vårt folk kommer inte att kunna ta bränslecellen i tid, så nu.

  15
  5
 • Alla produkter

  De tar upp saken till den punkten. Statlig finansiering har även funnits för kylskåp. Och nej, under sådana förhållanden "denna ide" säkerligen inte råder. Men det gör inte ont för att hålla fast vid giltiga tankar ...

  Det är perfidiöst att om och om igen miljöskyddet (bara) tas som ett argument för bränsleförbrukning, försäljning och kasta samhället. Vad som också är perfekt är att ett finanspolitiskt deltagande tryck på medborgare och konsumenter är uppbyggt, vilket är nästan obligatoriskt ...

  Helt granne bor den snabba grannen, som betalar mindre skatter, men tar med sig varje tillskott och bonus som griner och stolt rapporterar om vad en räv han är. Fasad, fönster, värme, kylskåp och bil. Allt är alltid nytt ...

  Synd att det gamla kylskåpet (även A +) nu skrotas och dumt att det nya kort efter garantins utgång gav upp spöken. Eller att fasaden, som har isolerats med subventioner, måste förnyas efter 20 år, då finns det inte fler subventioner och tiotusentals euro uppstår enbart för bortskaffande av byggkemikalier. Naturligtvis, även i miljöens namn, i vars namn du har all smuts (Styrofoam och akrylgips) som tidigare limmade till huset. Argumentet drar alltid. Plus marknadsföring är nästan obligatorisk. Men bara nästan ...

  Trevligt att det finns människor som inte kan tvingas konsumera. Också i miljöens namn.

  10
 • Det är rätt och gäller för alla produkter. Längre livslängd skulle vara ett plus för miljön, inte bara för bilen. Bara den här ideen råder?

  Tänk dig att alla bilförare skulle använda sitt fordon istället för 2 eller 3 år för 5 år! Industrin skulle vara i trubbel.

  13
 • Åtminstone sitter ungdomen - sett i form av tid - på den längre spaken.

  16
  1
 • Jag anser också att elektromobilitet är en avvikelse. Det kommer troligen att politiken kommer att tvinga detta på oss. VW-gruppen uppgraderade så mycket, du kan inte hänga det!

  16
  13
 • Både såväl som vs. i stället?

  Kanske är den kungliga vägen i mitten? I själva verket, precis över 100 år sedan (i 1920 & 30 år) hade vi en konkurrens mellan el och brännare som tycktes vara öppna under lång tid.

  Ironiskt nog, och även i Amerika, försökte tillverkarna att elektrifiera lyxsedans och till och med (faktiskt luftvärdiga) flygplan och sprida konceptets överlägsenhet. Vid den tiden var självklart denna tävling rent tekniskt, även utan att ta hänsyn till miljö- och hälsoaspekter.

  Samtidigt var elleveransfordon ganska vanliga i Tyskland, åtminstone inom staden. Till exempel, för mjölk, på postkontoret eller för ölkottar. Faktum är att vissa vagnar och många hästar faktiskt ersattes av EV, utan att någonsin ha korsat vägen över en gasbrännare.

  Jag är helt med dig. Användningen av resurser, de saknade och öppna frågorna om infra- och laststrukturen. Bristen på räckvidd. Saknade eller oärliga totalbalanser och liknande mer ...

  Men vad jag skulle vilja föreställa mig och önska skulle vara politiska ramvillkor som skulle möjliggöra att båda koncepten i framtiden kan existera på lika villkor och kunna konkurrera med varandra.
  Kanske skulle resultatet bli en välkänd? Så igen flera EV i städer och storstadsområden, blandade med brännare som också kör långa avstånd ...

  Då skulle vi äntligen vara tillbaka där vi var före 100 år sedan.
  Så i framtiden ...

  9
  1
 • Super intressant! Jag ser också en konflikt i generationerna dra upp. Den gamla bilindustrin ger ett monster som Audi Q något E-tron och betyder något att göra för miljön. Ungdomen är emot Sion. Vilken elbil är smartare du behöver inte skriva extra, tror jag det är klart.

  Endast vem kommer att råda. Den rika, gamla industrin med sina monster? Eller den okonventionella ungdommen?

  18
  12
 • Jag tror att det inte finns något som heter ... Det måste vara en blandning av olika frekvensomriktare, bildelning osv ... Jag tror inte att Sion grundläggande idé är så fel. Om jag hade en hemma i Spanien, skulle jag troligen aldrig behöva ansluta den varje dag. Oavsett var den produceras ... .. enligt min mening är det fortfarande det största problemet. Jag är fortfarande övertygad om att den mest miljövänliga bilen är den som inte längre behöver tillverkas.

  Lizi

  20
 • SCHUKODOSE & RUMEKONOMI

  Om jag hade läst korrekt på Sono Motors kan du även ansluta och använda elektriska apparater på Sion. Det är också värt att markera och en ganska smart detalj, tror jag ...
  Jag kan i alla fall tänka på ett antal privata och professionella applikationer.

  Toms observation och beskrivning av förhållandet mellan bilar om ämnesekonomi är - med tanke på så kallade premiummärken - säkert rätt. Men cheferna är förmodligen fel ...

  Jag vet många bilister vars enda Audi eller Mercedes var eller är fortfarande en A2 eller den andra A-klassen och förmodligen kommer att stanna. Skrytet och besvikelsen var bra när A2 avbröts och A-klassen ersattes av en Mercedes Golf ...

  Rymdekonomiska fordon med en prägel som en första eller en andra bil, det finns ett separat marknadssegment som plötsligt helt bröt. Och i tider när dessa tillverkare rullar ut sina modellområden bredare än en 8-lane highway plus hårt axel och vila område ...

  Cheferna behöver veta, men ensam vet jag om besvikna 5-kunder som har förlorat dem.
  Ju mer potential en Sion har. Också bra ...

  12
 • Mindre kobolt är bra eftersom VW ensam redan behöver hela årsproduktionen för sin e-mobil ;-). Det är trevligt att det inte produceras i Kina, men det gör inte en e-bil smakligare. Jag tycker att det är allt ett stort misstag!

  22
  9
 • Vad mer bör betonas: Sionen är INTE byggd i Kina. Det som ensam gör honom intressant.

  25
  1
 • Bra fråga - inget svar för tillfället. Jag tar frågan till München!

  13
 • Vet du att solpaneler kan också luftkonditionera fordonet när bilen är parkerad?

  10

Kommentarer är stängda.