Orio AB. Ersättning i Nyköping.

Ersättning i Nyköping. Orio AB VD Jonas Tegström lämnar företaget efter 5 år. Sökningen efter en efterträdare körs redan. Förändringen har också något att göra med svensk politik. Och med ett gammalt löfte.

Orio logistikcenter i Nyköping. Bild: Orio AB

Jonas Tegström har drivit Orio AB i 5 år. Under hans ledning bytte den tidigare Saab Automobile Parts AB från en leverantör för Saab till en logistik för externa företag. Logistikverksamheten på Nyköpings plats går bra, Orio kunde etablera sig på marknaden. Saabs reservdelar, företagets rötter, är också fortfarande lönsamma. Det stämmer att antalet godkända fordon med Saab Greif på huven ständigt minskar internationellt. Men den krymper långsammare än prognosen i den ursprungliga planen.

Saab reservdelar lönsamma

Och även om Orio ihärdigt ignorerar vissa segment, till exempel klassiska utbud av reproduktioner, är handeln med Saab-reservdelar fortfarande lönsam. Inte alla strategier som Tegström genomförde under sin tid i Nyköping var så framgångsrika och kunde etablera sig på alla marknader. Senast var företaget tvunget att visa förluster igen på grund av höga avskrivningar och antalet anställda har halverats de senaste 5 åren från 400 till endast cirka 200. Med strikt kostnadsdisciplin var Tegström nyligen optimistisk att han skulle återgå till svart i år burk. Nu söker han efter hans efterföljare och nuvarande VD kommer att vara kvar i tjänst tills dess att den startade.

Skälen till detta kan, förutom den nedslående utvecklingen, också återspeglas i företagets händelserika historia. Det mycket lönsamma dotterbolaget efter försäljning tjänade staten som ett pantsättning för ett EIB-lån på 2 miljarder svenska kronor till Saab Automobile AB. När fabriksporten stängdes i december 2011 tog den svenska staten över ett år senare och innehar det sedan dess.

Den dåvarande regeringen uppskattad värdet på 2.5 till 3 miljarder kronor och gav löftet att skattebetalaren inte skulle stå för lånet. Sedan dess har utvecklingen i Nyköping varit i allmänhetens intresse, även om regeringen i Stockholm har bytt hand under tiden. För de uppskattade värdena visade sig under de följande åren som kanske för optimistiska och måste korrigeras av Riksgälden om och om igen.

Politiskt tryck, ett gammalt löfte

Senast i april i år kom ämnet tillbaka till allmänheten. Trots de positiva utsikterna för de närmaste åren måste ekonomiministeren Ibrahim Baylan erkänna att värdet på det i princip lönsamma företaget har minskat de senaste åren. Han lovade allmänheten att hålla förlusten av skatteintäkter så låga som möjligt.

Tegströms optimistiska förutsägelser har kanske inte varit tillräckligt övertygande för detta mål. Efter 5 år kommer en annan att ta företaget som arbetar i 52-länder till framtiden.

7 tankar om “Orio AB. Ersättning i Nyköping."

 • Visar förmodligen att de återstående Saabarna kommer mer och mer i älskarnas händer och tack vare Orio är det inte svårt att hålla bilarna. Från tid till annan extra åtgärder som våren och vi kan ha mycket roligt länge

 • blank

  Tack för informationen om Orio, som visade sig vara för optimistisk för mig:
  Citat: ... går bra, ... etablerar det på marknaden, ... lika lönsamt som tidigare, ... godkända SÄÄBE krymper långsammare.
  1. En del av artikeln låter lovande, men det handlar om det.
  Därefter är det mer sannolikt att fortsätta med ”höga förluster”, avskrivningar, uppsägningar av anställda. Så mindre optimistisk ...
  Så det är uppenbart att VD snart ska ta av sig hatten. Speciellt eftersom staten S förväntar sig några kronor tillbaka ...
  Jag hoppas snarare att Orio "får kurvan" och att "krympningsprocessen" visar långsiktig framgång.
  Orio verkar vara "akilleshälen" i SAAB: s reservdelsförsörjning ...
  Den nya VD ”kreativa idéer”! Bra för alla inblandade.

 • blank

  Kanske är det dags att en kvinnlig vd för SAAB förstår?

  12
  3
  • blank

   Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump skulle vara ganska cool ...

   4
   7
  • blank

   FÖRSTÅELSE

   Till och med de yngsta SAAB: erna går långsamt på flera år, vilket gör det möjligt att identifiera typiska svaga punkter och långvariga defekter som är typiska för respektive modell. Till exempel bakljusen från 9-5 NG. Men även för många andra delar av andra modeller ...

   • Trots allt, vad exakt bär på och så småningom misslyckas och när misslyckas och vilken modell misslyckas?

   • Hur många fordon i respektive modell är på väg?

   • Vad ska Orio-sortimentet se ut så att så många SAAB-drivrutiner som möjligt kan korrigera vanliga brister?

   • Vad ska eventuellt läggas till i produktutbudet när tid och modeller är redo för det?

   • Hur ekonomiskt och lönsamt uppnår SAAB-flottans lägsta möjliga krympningsprocess?

   Jag tror att den VD som ställer den här frågan och hittar svaren är automatiskt rätt VD. Det beror på huvudet och vad som finns inuti, allt under är privat och lika irrelevant som någonting ...

   Dessa fördömer tre artiklar på högtyska och deras inflytande på tänkandet. Hemskt ...
   Originalberlinare tänker helt enkelt, vem, det eller VD? Jag bryr mig inte. Det viktigaste är att (!) VD gör ett bra jobb.

 • blank

  PING! ! !

  Rolig. Just i morse föll det mig - av vilken anledning som helst - att jag inte hade läst något om Orio på ett tag. Ping, och det finns något ...

  Aspekt klokt, även bra. Till exempel minskar antalet godkända SAABs långsammare än förutspådd. Och det är ganska möjligt att flottans krympningsprocess fortsätter att sakta ner, eftersom de återstående SAABerna i allt högre grad är i goda händer hos sanna vänner av detta varumärke.
  Inte bara skiljer veteffären, men det gör konsumenten också från ägaren. Och egendom begåtts.

  Låt oss hoppas att Orio och den kommande verkställande direktören också gör något av det. Att de ser det mycket mer än bara ett citron som du fortfarande kan klämma lite.

Kommentarer är stängda.