Orio AB. Ersättning i Nyköping.

Ersättning i Nyköping. Orio AB VD Jonas Tegström lämnar företaget efter 5 år. Sökningen efter en efterträdare körs redan. Förändringen har också något att göra med svensk politik. Och med ett gammalt löfte.

Orio logistikcenter i Nyköping. Bild: Orio AB

Jonas Tegström har förvaltat Orio ABs verksamhet för 5 år. Under hans ledning, den tidigare Saab Automobile Parts AB, från en efterhandssäljare för Saab till ett logistikföretag för externa företag. Logistikverksamheten i Nyköping går bra, Orio har etablerat sig på marknaden. Dessutom är affären med Saab reservdelar, företagets rötter, fortfarande lönsam. Även om antalet registrerade fordon med Saab Greif på huven är internationellt konsekvent. Men det krymper långsammare än förutspådd i den ursprungliga planeringen.

Saab reservdelar lönsamma

Och även om Orio vissa segment, till exempel ständigt ignoreras utbudet av klassiska reproduktioner: Trading Saab reservdelar är fortfarande lönsamt. Inte alls de strategier som Tegström satte igenom under sin tid i Nyköping var så framgångsrika och kunde etablera sig på alla marknader. Slutligen behövde företaget på grund av hög avskrivning igen rapportera förluster och antalet anställda halverades under de senaste åren 5 400 av det förflutna för att endast ca 200. Med stränga kostnadsdisciplin var Tegström nyligen optimistisk för att kunna återvända till svarta i år. Nu sökandet efter hans körningar efterföljare och nuvarande VD kommer att vara kvar i tjänst tills dess att den startade.

Skälen till detta kan, förutom den nedslående utvecklingen, också återspeglas i företagets händelserika historia. Det mycket lönsamma dotterbolaget efter försäljning tjänade staten som ett pantsättning för ett EIB-lån på 2 miljarder svenska kronor till Saab Automobile AB. När fabriksporten stängdes i december 2011 tog den svenska staten över ett år senare och innehar det sedan dess.

Den dåvarande regeringen uppskattad värdet på 2.5 till 3 miljarder kronor och gav löftet att skattebetalaren inte skulle stå för lånet. Sedan dess har utvecklingen i Nyköping varit i allmänhetens intresse, även om regeringen i Stockholm har bytt hand under tiden. För de uppskattade värdena visade sig under de följande åren som kanske för optimistiska och måste korrigeras av Riksgälden om och om igen.

Politiskt tryck, ett gammalt löfte

Senast i april i år kom ämnet tillbaka till allmänheten. Trots de positiva utsikterna för de närmaste åren måste ekonomiministeren Ibrahim Baylan erkänna att värdet av det i princip lönsamma företaget har fallit under senare år. Han lovade allmänheten att minimera förlusten av skatteintäkter.

Tegströms optimistiska förutsägelser har kanske inte varit tillräckligt övertygande för detta mål. Efter 5 år kommer en annan att ta företaget som arbetar i 52-länder till framtiden.

7 tankar om "Orio AB. Ersättning i Nyköping."

 • FÖRSTÅELSE

  Även de yngsta SAAB: erna blir långsamt gamla, vilket gör det möjligt att identifiera typiska sårbarheter och typiska långsiktiga brister för varje modell. Till exempel, bakljusen i 9-5 NG. Men även för många andra delar av andra modeller ...

  • Trots allt, vad exakt bär på och så småningom misslyckas och när misslyckas och vilken modell misslyckas?

  • Hur många fordon i respektive modell är på väg?

  • Vad ska Orio-sortimentet se ut så att så många SAAB-drivrutiner som möjligt kan korrigera vanliga brister?

  • Vad ska eventuellt läggas till i produktutbudet när tid och modeller är redo för det?

  • Hur ekonomiskt och lönsamt uppnår SAAB-flottans lägsta möjliga krympningsprocess?

  Jag tror att den eller den verkställande direktören frågar den här frågan och att hitta svar är helt enkelt den ena eller rätta vd. Allt är privat och oavsett vad ...

  Dessa fördömda tre artiklar på högtyska och deras inflytande på tänkande. Fruktansvärt ...
  Ur-Berliner tänker bara, vem, eller VD? Jag är shitjal. Det viktigaste är att (!) VD gör ett skämtjobb.

 • Visar förmodligen att de återstående Saabarna kommer mer och mer i älskarnas händer och tack vare Orio är det inte svårt att hålla bilarna. Från tid till annan extra åtgärder som våren och vi kan ha mycket roligt länge

 • Tack för informationen om Orio, som visade sig vara för optimistisk för mig:
  Citat: ... går bra, ... etablering på marknaden, ... som tidigare lönsam, ... godkända kistor krymper långsammare.
  1. En del av artikeln låter lovande, men det handlar om det.
  Därefter är det mer med "höga förluster", avskrivningar, MA uppsägningar på. Mindre optimistisk så ...
  Eftersom det är uppenbart att VD snart ska ta sin hatt. Särskilt eftersom staten S förväntar sig några kronor ...
  Jag hoppas hellre att Orio "får kurvan" och "krympningsprocessen" visar långsiktig framgång.
  Orio verkar vara "Achilles-hälen" i SAAB-reservdelsförsörjningen ...
  Den nya VD "kreativa idéer"! För alla inblandade då bra.

 • Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump skulle vara ganska coolt ...

  4
  7
 • Kanske är det dags att en kvinnlig vd för SAAB förstår?

  12
  3
 • PING! ! !

  Roligt. Bara i morse, av vilken anledning som helst, jag har tänkt på att inte ha läst om Orio ett tag. Ping, och det finns något ...

  Aspekt klokt, även bra. Till exempel minskar antalet godkända SAABs långsammare än förutspådd. Och det är ganska möjligt att flottans krympningsprocess fortsätter att sakta ner, eftersom de återstående SAABerna i allt högre grad är i goda händer hos sanna vänner av detta varumärke.
  Inte bara skiljer veteffären, men det gör konsumenten också från ägaren. Och egendom begåtts.

  Låt oss hoppas att Orio och den kommande verkställande direktören också gör något av det. Att de ser det mycket mer än bara ett citron som du fortfarande kan klämma lite.

Kommentarer är stängda.