Drömmen går i uppfyllelse -Saab 9-4X BioPower Concept

Den enda studien av Carl Peter Forster-eran som blev verklighet är 9-4X BioPower Concept. En dröm som gick i uppfyllelse – och som fortfarande har några oförklarliga hemligheter än i dag. Konceptbilen finns på museet i Trollhättan. Det är värt att ta en närmare titt. För man upptäcker vad man kunde ha fått, men som aldrig serverades till Saab-kunden.

Historien börjar 2008 på Nordamerikanska International Auto Show. I Detroit visar Saab en SUV. De försöker igen svenskarna. Efter den misslyckade 9-7x och den aldrig insåg 9-6x Försök nummer tre följer. 9-4X BioPower Concept ligger nära serien, och pressen undrar om en SUV kan vara en Saab.

Saab 9-4 BioPower Concept
Saab 9-4 BioPower Concept. Bild: Saab Automobile AB

Kan eller måste, eftersom SUV-boomen rasade på marknaderna redan 2008, och Saab har ingenting i sin portfölj för det. 9-4x utvecklades tillsammans med Cadillac SRX i GM-nätverket. Trollhättan bidrar med både turbo- och fyrhjulsdriftsexpertis. Designen, inifrån och ut, är typisk Saab. Och precis så mycket Saab som en SUV kan vara.

Under undersidan av studien arbetar en 300 PS stark, 2 liters stor BioPower Turbo. Alternativa bränslen är efterfrågade sedan innan de skickas till Sverige till förmån för dieselmotorer i exil. Men den riktiga spänningen väntar tittaren i inredningen.

framtid, aldrig tjänat. Kapitel nummer 1

Saab spelar för närvarande med det nordiska temat. Ljuset är isblått sedan Aero X-studien. Sverige hälsar island, snö och frusna sjöar. Designteamet runt Antony Lo tar 9-4X BioPower Concept ett steg längre. Isen flyttar nu också in i interiören. En Saab, avantgarde-märket i gruppen, bör också skilja sig inuti resten av bilindustrin.

Cockpiten och mittkonsolen har nu färgen på isen. En vågig satsning som skapar en sval atmosfär - och borde vara mallen för alla nya Saab-modeller.

För att 2008 ska ses i Detroit är det här inte en studie i traditionell mening. Men väldigt nära serien. Kort sagt, interiören i 9-4x och 9-5 NG borde ha sett precis som 2010.

Det hände inte, och frågan uppstår varför!

Under senare år har jag hört från olika källor, olika förklaringar till skälen. Eftersom Trollhättan i verkligheten skickade både 9-5 NG och 9-4x med en halv färdig, improviserad inredning på vägen. Läsaren själv kan bestämma vilken av de tre alternativ som han anser vara trolig.

Leverantör i finansiellt behov?

En förklaring är leverantörens insolvens för inredningen strax före serieproduktionen. Sedan improviserade Saab under Spyker med inredningsvarianter som trycktes på bärare av en sydlig europeisk leverantör. Flertalet fordon körde men med svart plast i bandets inre.

Inredning ovärderliga?

En annan förklaring talar om cirka 1.000 1 euro som Saab skulle ha fått betala för inredningen av isen per fordon. Om så vore så skulle det verkligen vara alldeles för mycket. För i branschen finns det en 10:100,00 regel. Och det fungerar så här: Tillverkaren investerar cirka 1.000,00 € i vad specialmediet sedan kallar kvalitetsintrycket i interiören. Och kunden hedrar denna känsla med ett tilläggspris på cirka XNUMX XNUMX €.

Misslyckat kraschtest?

Den tredje och sista möjliga förklaringen talar om säkerhetsproblem. Krasstest sägs ha visat splittrande, skarpt material i det inre och därmed slutet på isdekorationen. För Saab, ett av de säkraste bilmärkena i världen, skulle det ha varit absurt. Och med det slutet på avantgarden.

framtid, aldrig tjänat. Kapitel nummer 2

Saab fans ska vara tuffa, kanske kommer någon att fortsätta att läsa. Så en annan framtid. 9-4X BioPower Concept tjänar mer av det som aldrig hände. Lastsystemet på baksidan av fordonet är en eyecatcher. Och en syn på vad som var väldigt nära serien. En förbättring av det kända systemet, med mer variation och värde.

Fast planerat för det första ansiktslyftet av Saab 9-5 NG och Saab 9-4x. Tillverkad av en välkänd leverantör i Tyskland, verktygen för detta fanns redan. Men, och detta är den sorgliga sanningen: båda fordonen kom aldrig till den första revisionen.

Saab 9-4x, baserat på 9-4X BioPower Concept, byggdes i Mexiko mellan 600 och 700. Numret är inte helt klart, för att efter det att varumärket upphörde redan färdiga fordon skrotades eller användes internt hos GM.

14 tankar om “Drömmen går i uppfyllelse -Saab 9-4X BioPower Concept"

 • blank

  I rubriken förväntade jag mig något annorlunda ...
  Mina tankar gick genast till "barnfynd" eller något, den oväntade möjligheten att få en 9-4X ...
  OK, jag är vaken igen. 😉

  Tack för bidraget.

 • blank

  Tack Tom. Idag läste jag två artiklar (9-6X) igen. Som det var fallet nyligen med sonetten ...
  Inte minst tack vare länken lärde sig mycket igen. Jag visste inte ens denna SAABaru.

  För mig är motorn i 9-4X-konceptet bilens verkliga höjdpunkt. Följt av bagageutrymmet som ser väldigt elegant ut och påminner mig om modern yachtdesign. Men jag tror inte att konsolen alls är svensk och ganska motbjudande. Det väcker föreningar hos mig med de billigaste stereorna från jolleseglare och smutsiga import-exportaffärer som spelar dumma hits ...

  IS, ISBARN ... IS, IS! ! !

  Ämnet var mycket väl beläget i exteriördesignen och belysningselementen. Kall inredning tillhör mer Miami eller Italien, där den bidrar till välbefinnande vid 40 ° i skuggan. I vått och kallt väder vill jag dock inte gå in i en bil som denna, skaka i fuktiga kläder och röra iskristallina kontroller med klamiga fingrar ...

  Vid ett sådant väder vill jag inte äta isgazpacho, utan en varm soppa när jag kommer hem.

  Att denna design inte klarade krocktestet (isflisor och kan vara dödligt), tycker jag att det är helt okej. Det är bara synd att jag inte kan köpa en 9-5 NG SC med mörka beslag och den här fantastiska SAAB-motorn. Det är också synd att jag inte kan få biobränslet för denna hypotetiska eller min riktiga bil i Tyskland ...
  Det är ledsen.

  5
  1
 • blank

  Tyvärr har min dröm inte gått i uppfyllelse. 9-4X skulle ha varit min bil. Min miljö driver Q5, det skulle ha varit något! Så tyvärr måste jag vara nöjd med modellen och de två broschyrerna, också från konceptbilen. Trevlig och intressant rapport Tom.

 • blank

  Jag är alltid förvånad. Sedan vi skriver året har 2019 och Saab redan varit ganska lång död. Tom lyckas emellertid alltid ta oss och överraska oss. Genial!

  PS.: Det kanske händer något i Sverige och växten har en framtid. Och bloggen följer oss, med nytt material, sedan i många år.

  11
 • blank

  Jag är fortfarande och igen och igen inspirerad av arbetet med dessa innovativa andar som har arbetat i detta bo. Jag är glad att ha upptäckt det här en gång för mig och har använt det så länge det gick. Så länge.
  Tack för rapporterna.

  9
  1
 • blank

  Rrrrrrr ... Jag tycker alltid om att läsa rapporter så här!
  Men med rubriken fick jag HJÄRTKÖRNING mycket kort !!!!! 😉 😉

  Vad jag fortfarande saknar idag är "lastluckan" (en del av CargoSystem) istället för reservhjulet under bagageutrymmet !!
  Är förmodligen inte ens ombeställbar eller ”konvertibel”. 🙁

  Och de delvis "isblå" strålkastarna är fortfarande riktigt iögonfallande (speciellt i EU-versionen med "transparent / vitt" blinkande ljus)! Detsamma gäller för den "chic botten" (med ljusbandet)!

  10
 • blank

  Tom, du kan göra oss!

  20
 • blank

  Jag tycker fortfarande att 9-4X är fascinerande och alltid glad att se en eller två på Saab Suchomel. Jag skulle fortfarande hellre ha TTID-motorn med XWD och automatiskt i bilen, om man kunde ha beställt det.
  Varför var det aldrig ett huvud upp display i 9-4X?

  11
  • blank

   En diesel skulle aldrig ha funnits i 9-4x. Ett beslut som inte skulle ha varit dramatiskt med tanke på de få 100-spåren för Tyskland och Österrike varje år.

   Uppgivandet av HUD är förmodligen ett marknadsföringsbeslut för att behålla avståndet till 9-5 NG, den tidigare teknologibäraren i koncernen.

   • blank

    Intressant och fantastiskt.
    Beslutet måste ha fallit före dieselporten.
    Vet du också vem som bestämde när och varför?
    Har det något att göra med GM och VM-SAABs önskan om mer självständighet?

    Potentialen för en 9-4X diesel skulle inte bara ha varit inaktiv i Österrike och Tyskland ...
    Citat (Tom): "Alternativa bränslen var populära då, innan de skickades i exil i Sverige till förmån för dieseldrivning."

    Även här idag (i diesellandskandans moderland) tar registreringsnumren för diesel upp igen.
    Vem vet vad marknadspotentialen för en 9 4X diesel verkligen skulle ha varit?

    • blank

     Förklaringen är enkel. 9-4x skulle ha producerats huvudsakligen för Kina och USA. Inga marknader för en diesel SUV. Europa skulle ha fått så få kvantiteter, som aldrig hade förväntat sig en diesel.

     • blank

      Den enkla förklaringen utlöser många nya frågetecken för mig ...
      Men låt oss lämna det här. Detta ger utrymme för många nya bidrag,
      Jag skulle vilja läsa dem alla 😉

      Under tiden tack för AW 😉

    • blank

     Hej,
     9-4x är definitivt min drömbil ... eller en liten bror.
     Tyvärr fungerar det inte ...
     Så ett alternativ måste hittas ...
     En SUV som skiljer sig från de andra och kommer från en liten tillverkare - som det stora moderbolaget enkelt kan göra.
     Och han kommer från ett land som också börjar med S och varumärket har fyra bokstäver och börjar med S - ja, en SEAT Arteca ...
     Hälsningar från Oldenburg
     André

     2
     1
 • blank

  9-4x och 9-5 NG SC. Till denna dag tror jag - dessa två modeller skulle ha blivit nästa stora hit för det så små varumärket från Sverige. Otroligt vad som trollas fram på kontoren i Trollhättan då.

  Interiörkonceptet ser direkt ut mycket mer värdefullt, säkert ett alternativ som ofta skulle ha beställts. En av dessa rapporter, där du äntligen tänker på samma sak igen: Vad synd att det här innovativa varumärket inte längre finns!

  19

Kommentarer är stängda.