Drömmen blir sann. Saab 9-4X BioPower Concept.

Den enda studien av Carl Peter Forster-tiden som blev verklighet är 9-4X BioPower Concept. En dröm som kom i uppfyllelse - och det har fortfarande lite olöst mysterium i dag. Konceptbilen finns i museet i Trollhättan. Titta noga är det värt. Eftersom du upptäcker vad du kunde ha fått vad Saab-kunden aldrig serverades.

Saab 9-4 BioPower Concept
Saab 9-4 BioPower Concept. Bild: Saab Automobile AB

Historien börjar 2008 på Nordamerikanska International Auto Show. I Detroit visar Saab en SUV. De försöker igen svenskarna. Efter den misslyckade 9-7x och den aldrig insåg 9-6x Följ prov nummer 3. 9-4X BioPower Concept ligger nära serien, och pressen undrar om en SUV kan vara en Saab.

Kan eller måste, för att även 2008 stöter SUV-boomen genom marknaderna, och Saab har inget i portföljen. 9-4x utvecklades tillsammans med Cadillac SRX i GM-nätverket. Trollhättan bidrar både turbo och fyrhjulskompetens. Designen, inifrån och ut, är vanligtvis Saab. Och lika mycket Saab som en SUV kan vara.

Under undersidan av studien arbetar en 300 PS stark, 2 liters stor BioPower Turbo. Alternativa bränslen är efterfrågade sedan innan de skickas till Sverige till förmån för dieselmotorer i exil. Men den riktiga spänningen väntar tittaren i inredningen.

Framtida, aldrig serveras. Kapitelnummer 1.

Saab spelar för närvarande med det nordiska temat. Ljuset är isblått sedan Aero X-studien. Sverige hälsar island, snö och frusna sjöar. Designteamet runt Antony Lo tar 9-4X BioPower Concept ett steg längre. Isen flyttar nu också in i interiören. En Saab, avantgarde-märket i gruppen, bör också skilja sig inuti resten av bilindustrin.

Cockpiten och mittkonsolen bär nu isens färg. Ett vågat företag som skapar en underkyld atmosfär - och ska vara mallen för alla nya Saab-modeller.

För att 2008 ska ses i Detroit är det här inte en studie i traditionell mening. Men väldigt nära serien. Kort sagt, interiören i 9-4x och 9-5 NG borde ha sett precis som 2010.

Detta hände inte, och frågan uppstår varför!

Under senare år har jag hört från olika källor, olika förklaringar till skälen. Eftersom Trollhättan i verkligheten skickade både 9-5 NG och 9-4x med en halv färdig, improviserad inredning på vägen. Läsaren själv kan bestämma vilken av de tre alternativ som han anser vara trolig.

Leverantör i finansiellt behov?

En förklaring är leverantörens insolvens för inredningen strax före serieproduktionen. Sedan improviserade Saab under Spyker med inredningsvarianter som trycktes på bärare av en sydlig europeisk leverantör. Flertalet fordon körde men med svart plast i bandets inre.

Inredning ovärderliga?

En annan förklaring talar om några 1.000 € att Saab skulle ha varit tvungen att betala för den interiöra glassdekorationen per fordon. Om det var så, skulle det verkligen vara för mycket. Eftersom det finns en 1: 10-regel i branschen. Och det fungerar så här: Tillverkaren investerar runt 100,00 € i vad som kallas i handelsmedia då kvalitet utseende i inredningen. Och kunden hedrar denna känsla med en avgift på runt 1.000,00 €.

Misslyckat kraschtest?

Den tredje och sista möjliga förklaringen talar om säkerhetsproblem. Kraschtest sägs ha resulterat i splittring, skarpt material i inredningen och därmed slutet av isinredningen. För Saab, en av de säkraste bilmärken i världen, skulle det ha varit en absurditet. Och därmed slutet av avantgarde.

Framtida, aldrig serveras. Kapitelnummer 2.

Saab fans ska vara tuffa, kanske kommer någon att fortsätta att läsa. Så en annan framtid. 9-4X BioPower Concept tjänar mer av det som aldrig hände. Lastsystemet på baksidan av fordonet är en eyecatcher. Och en syn på vad som var väldigt nära serien. En förbättring av det kända systemet, med mer variation och värde.

Fast planerad till den första ansiktslyftan av 9-5 NG och Saab 9-4x. Producerad av en känd leverantör i Tyskland var verktygen redan där. Men, och det är den sorgliga sanningen: båda fordonen har aldrig gjort det till den första revisionen.

Saab 9-4x, baserat på 9-4X BioPower Concept, byggdes i Mexiko mellan 600 och 700. Numret är inte helt klart, för att efter det att varumärket upphörde redan färdiga fordon skrotades eller användes internt hos GM.

14 tankar också "Drömmen blir sann. Saab 9-4X BioPower Concept."

 • 9-4x och 9-5 NG SC. Till denna dag tror jag - de här två modellerna skulle ha varit nästa stora hit på det så lilla varumärket från Sverige. Otroligt, det var det som blev konfronterat då vid kontoren i Trollhättan.

  Interiörkonceptet ser direkt ut mycket mer värdefullt, säkert ett alternativ som ofta skulle ha beställts. En av dessa rapporter, där du äntligen tänker på samma sak igen: Vad synd att det här innovativa varumärket inte längre finns!

  19
 • Jag tycker fortfarande att 9-4X är fascinerande och alltid glad att se en eller två på Saab Suchomel. Jag skulle fortfarande hellre ha TTID-motorn med XWD och automatiskt i bilen, om man kunde ha beställt det.
  Varför var det aldrig ett huvud upp display i 9-4X?

  11
  • En diesel skulle aldrig ha funnits i 9-4x. Ett beslut som inte skulle ha varit dramatiskt med tanke på de få 100-spåren för Tyskland och Österrike varje år.

   Uppgivandet av HUD är förmodligen ett marknadsföringsbeslut för att behålla avståndet till 9-5 NG, den tidigare teknologibäraren i koncernen.

   • Intressant och fantastiskt.
    Beslutet måste ha fallit före dieselporten.
    Vet du också vem som bestämde när och varför?
    Har det något att göra med GM och VM-SAABs önskan om mer självständighet?

    Potentialen för en 9 4X diesel skulle inte bara ha fallit i Österrike och Tyskland ...
    Citat (Tom): "Alternativa bränslen meddelas då, innan de skickas till förmån för dieseldrifter i Sverige i exil."

    Även här idag (i diesellandskandans moderland) tar registreringsnumren för diesel upp igen.
    Vem vet vad marknadspotentialen för en 9 4X diesel verkligen skulle ha varit?

    • Förklaringen är enkel. 9-4x skulle ha producerats huvudsakligen för Kina och USA. Inga marknader för en diesel SUV. Europa skulle ha fått så få kvantiteter, som aldrig hade förväntat sig en diesel.

     • Den enkla förklaringen utlöser många nya frågetecken från mig ...
      Men låt oss lämna det här. Detta ger utrymme för många nya bidrag,
      Jag skulle vilja läsa dem alla 😉

      Under tiden tack för AW 😉

    • Hej,
     9-4x är definitivt min drömbil ... eller en litenbror.
     Tyvärr kommer det inte att ...
     Så var tvungen att sluta n Alternativ sedan ...
     En SUV som skiljer sig från de andra och kommer från en liten tillverkare - vilket gör det stora moderbolaget enkelt.
     Och han kommer från ett land som också börjar med S och varumärket har fyra bokstäver och börjar med S - Ja en SEAT Arteca ...
     Hälsningar från Oldenburg
     André

     2
     1
 • Tom, du kan göra oss!

  20
 • Rrrrrrr ... Jag gillar alltid att läsa sådana rapporter!
  Men med rubriken fick jag en kort HERZRASEN !!!!! 😉 😉

  Vad jag saknar till idag med mig är "luckan" (en del av lastsystemet) istället för reservdäcken under bagaget!
  Är förmodligen inte ens omorganiserbar eller "konvertibel". 🙁

  Och de delvis "isblå" strålkastarna är verkligen fortfarande en blickfångare (speciellt i EU-Ausflührung med "transparent / vitt" blinkande ljus)! Detsamma gäller för "chic butt" (med ljusbandet)!

  10
 • Jag är fortfarande och igen och igen inspirerad av arbetet med dessa innovativa andar som har arbetat i detta bo. Jag är glad att ha upptäckt det här en gång för mig och har använt det så länge det gick. Så länge.
  Tack för rapporterna.

  9
  1
 • Jag är alltid förvånad. Sedan vi skriver året har 2019 och Saab redan varit ganska lång död. Tom lyckas emellertid alltid ta oss och överraska oss. Genial!

  PS.: Det kanske händer något i Sverige och växten har en framtid. Och bloggen följer oss, med nytt material, sedan i många år.

  11
 • Tyvärr blev min dröm inte sant. 9-4X skulle ha varit min bil. Min miljö driver Q5, det skulle ha varit något! Så tyvärr måste jag vara nöjd med modellen och de två broschyrerna också från konceptbilen. Vacker och intressant rapport Tom.

 • Tack Tom. Idag läste jag igen två artiklar (9-6X). Precis som senast till sonen ...
  Inte minst tack vare länken lärde sig mycket igen. Jag visste inte ens denna SAABaru.

  Motorn i 9-4X-konceptet är för mig den riktiga höjdpunkten i bilen. Efterföljd av bagaget av ser mycket ädla och påminner mig om modern yacht design. Konsolen tror jag men inte alls alls svenska och ganska motbjudande. Det framkallar föreningar med billiga stereoanläggningar från grubby och verkramten import-export butiker som dumma dumma träffar ...

  ICE, ICE BABY ... ICE, ICE! ! !

  Temat för den yttre designen och belysningselementen var mycket väl belägen. Kall inredning hör mer till Miami eller Italien, vilket bidrar till 40 ° välbefinnande i skuggan. I vått och kallt väder vill jag inte komma in i en sådan bil som skakar i våta kläder och berör iskristallkontroller med numbfingrar ...

  Vid ett sådant väder vill jag inte äta isgazpacho, utan en varm soppa när jag kommer hem.

  Att denna design har misslyckat kraschtestet (issplinters nunmal och kan vara dödligt), finner jag helt okej. Bara synd att jag inte kan köpa en 9-5 NG SC med mörka beslag och den här snygga SAAB-motorn. Synd att jag inte kan få biobränslen för den här hypotetiska eller för min riktiga bil i D ...
  Det är ledsen.

  5
  1
 • Jag hade förväntat mig något annat än rubriken ....
  Mina tankar gick genast till "barnfynd" eller något, den oväntade möjligheten att få 9-4X ...
  OK, jag är vaken igen. 😉

  Tack för bidraget.

Kommentarer är stängda.