Sono Motors i Trollhättan

De korta meddelandena är mycket skandinaviska idag. De börjar med Sono Motors, hoppet på Trollhättan. München startade på de sista dagarna i Sverige. Potentiella kunder kunde testa prototyperna hos elbilen på tre platser. Med viss framgång. Eftersom antalet förbeställda betalningar översteg ett magiskt varumärke.

Sono Motors prototyp i den tidigare Saab-fabriken i Trollhättan
Sono Motors prototyp i den tidigare Saab-fabriken i Trollhättan. Foto: Sono Motors

10.000 förbeställningar för Sion

På onsdagen meddelade Sono Motors 10.000 förbeställningar för den innovativa SEV. Intressant: 87% av ordern gjordes i Tyskland, Österrike och Schweiz. Framförallt har Tyskland inte varit iögonfallande som en ledande marknad för elbilar.

På Sono Motors är 10.000-order för cirka 214 miljoner € försäljning. Utvecklingen verkar få fart och sedan juni 2018 har fördubblats, enligt tillverkaren, de befintliga beställningarna. Vilket är positivt för Sono Motors, men också bra för Trollhattan som bilplats. Att bo i den gamla Saab-fabriken skulle bygga på en fordonsindustri som började mer än 70 år sedan.

Befolkningen i München har publicerat en video om sitt besök på NEVS. En titt på de gamla fabrikslokalerna och en spännande vändning mot framtiden. Sion-konceptet skiljer sig från konventionella elbilar. Finns det något lateralt tänkande bakom det unga laget som gjorde Saab så intressant? Vi får se.

För att Trollhättans hopp ska vara trogen är 10.000-order en start. En inledning till en affärsmodell som måste accepteras allmänt för långsiktig framgång.

E85 före comebacken?

Ett annat meddelande gör att du sätter dig upp och märker. De gröna (Miljöpartiet) föreslår främjandet av E85. Biobränslen var en gång mycket populär i Sverige. Saab pioneered denna teknik med BioPower Concept. Därefter tippades produktionen av etanol till förmån för dieseldrivna fordon under pressen av mineraloljalobbyn. Miljödieselbilarna har sedan dess ansetts miljövänliga, vilket de gröna anser vara felaktiga med några års frånvaro.

Främjd eftermontering av fordon till E85 kan vara en effektiv lösning för att minska växthusgaser. Hållbar också, eftersom äldre fordon skulle vara attraktiva längre och i daglig användning. Dessutom skulle det bli mer allmänt accepterat i ekonomiskt svagare landsbygdsområden än straffavgifter på fossila bränslen, säger den svenska utgåvan av rapporten Auto-Motor-Sport.

För år sedan planerade svenskar produktion av E85 i stor skala från skogsavfall. Detta hände aldrig, eftersom främjandet av dieselbilar orsakade bioetanolmarknaden att kollapsa. I Frankrike är etanol väldigt populärt och ett hållbart medel för omedelbar minskning av växthusgaser.

I Tyskland hade E85 blivit främjad endast till 2014, och sedan effektivt återtaget från cirkulation genom full beskattning. En avkastning är inte upp till debatt, istället sätter man helt på den elektriska rörligheten som ett framtida koncept.

26 tankar om “Sono Motors i Trollhättan"

 • blank

  Det här är redan spännande kommentarer. En uppfattning som skulle kunna vara flertalet kan inte existera. Jag tycker att utvecklingen är spännande och Sono är ett nytt tillvägagångssätt och mer trovärdigt för mig än vad de stora gör. Allt jag behöver göra är att tänka på Audis E-Tron Monster. Det är knappast hållbart.

  Jag tycker att SION är mycket trevligare. Eftersom den byggs i Trollhättan skulle jag vara glad om Tom hade mer att berätta om det. Även om det kan vara svårt för honom. Tom & elbil?

  • blank

   Sionen har redan fått många sympatier här.
   Inte bara för produktionsplatsen. Också för konceptet. Till exempel för integrerade solceller eller god idé att kunna leverera el överallt som en mobil PowerPack och att leverera andra enheter.

   Varken Tom eller majoriteten av läsarna, antar jag, skulle det vara svårt att rapportera eller välkomna bra idéer.

   E-mobilitet finns inte ens ännu. Det är snarare en intensiv kamp för framtiden och rätt koncept. Det finns fortfarande många frågetecken bakom alla metoder (litiumikonbatteri, bränsleceller, e-fuel, BioPower eller BioPower-hybrider). Vissa är mer personliga, andra ("monster") agerar redan anakronistiskt igen och står för en ansvarslös användning av energi och resurser ...

   Det är bra om du inte ropade hurra bara för att något var elektriskt. "Tom & elbil?" Jag ser ingen motsättning och känner att Tom och läsarens kommentarer har följt ämnet adekvat och kritiskt. Det finns inget hastigt hurra här, men det finns inte heller några förnekade klimatförändringar. Det finns intensiv tanke om hållbarhet och konsumtion. Allt verkar så bra och precis här som det kan vara ...

 • blank

  Lt. Felix Andlauer, ”Product Strategist” på NEVS, vill inte bygga fler bilar för bilfläktar (min. 3:53). Det passar in i bilden, det är precis så jag ser utvecklingen.

  • blank

   Herr Andlauer verkar definitivt sakna entusiasmen för sin egen produkt. Så du blir inte upphetsad över NEVS-kunder.

 • blank

  Denna kommentar passar även dagens ämne, förändringen inom bilindustrin.

  Det finns något jag inte förstår. Inte bara att deras historia karaktäriseras av idéstöld (t.ex. VW Beetle = Tatra 97), VW verkar ha talangen att fatta annars fel beslut. Enligt mina upplysningar var de eller är en av de största tillverkarna av etanolmotorer i Sydamerika och i Europa direkt eller indirekt inblandade i avskaffandet av E85.

  I Wikipedia -artikeln om ”Volkswagen do Brasil” hittar du i historien under - 1977: ... start av produktion av alkoholmotorer för modellerna Sédan 1300, Passat och Brasilia; under - 2003:… För att fira 50 -årsjubileet för Volkswagen do Brasil lanseras Gol Total Flex. Det är den första brasilianska bilen som kan köras med alla blandningar av bensin och alkohol ... "och på deras webbplats kan du också hitta informationen för år 2003" Volkswagen är den första tillverkaren i landet som använder bensindrivna flexi -bränslebilar -och / eller bio -etanol kör in i programmet. ". Eller se också.

  Om du anser att VW, som ett halvstatligt företag, med lobbyister vid varje ”regeringshörna”, har lagt många decennier på dieselskortet i Europa och nu demoniserar det ... En skurk som tänker dåligt! Och nu det strikta åtagandet att batteridriva, som den tyska regeringen begärde, eller är det tvärtom? Naturligtvis finns det inget alternativ, som en känd tysk politiker brukar säga!

  Jag har kört dieselbilar i många år och en från Saab i 8 år nu, för mig finns det inget alternativ till denna körning. Och jag kommer att fortsätta att göra det tills de onda dieseldrivna brännarna äntligen är förbjudna och försäljningen av diesel har stoppats.

  • blank

   Tack vare biodiesel har deras eller alla dieslar redan uppnått en marknadsandel av 12% mer eller mindre CO2-neutrala biobränslen som producerats övervägande inhemskt utan tankplattskonflikt.

   Sedan bytte regeringen från rödgrönt till GroKo, örat för oljebolag var mer öppet igen och allt hopp och växande marknadsandelar upphörde plötsligt. Inhemska producenter gick till Federal Constitutional Court, där de - regeringen och i slutändan Shell & Co. - var föremål för.

   Mer eller mindre för att bevara utseendet att ha ett hjärta för miljön, decentraliserad och lokal produktion och medborgarna i tredjeländer föreskrevs samtidigt blandningen av etanol och biodiesel i det vanliga materialet. Det överlämnades emellertid åt mineraloljebolagen att köpa denna blandning på världsmarknaden. Så också från plantager i området med olagligt rensade skogar och i direkt konkurrens med mat ...

   Det är åtminstone så som det ser ut för mig för tillfället - som en skandalös skandal. Begränsande, jag måste tillägga att jag inte undersöker uttömmande och till och med har ett antal frågetecken.

 • blank

  Marknadsföring?

  Tyvärr hittar jag inget. Alla artiklar på Wikipedia om biobränslen och deras faktiska eller förmodade marknadsföring, lagar och förordningar i Tyskland förblir vaga ...

  Vad gör z. B. "Skattefri" i den långa kedjan från producenten till tanken och plånboken hos en privat slutkonsument?

  Var det inte sant att förutom beskattningen av producenter, distributörer och mervärdesskatt, skulle oljeskatt på biobränslen i slutändan betalas? Kan man prata om främjande alls innan?

  Hur som helst, när jag läste ämnet var jag tyvärr inte smartare, skulle jag vilja veta mer exakt, men hittade ett smug och roligt stycke:

  Det sägs att en Koenigsegg med E85 i tanken och 1140 PS under huven skulle avge mindre fossil CO2 per km än en genomsnittlig EV i den tyska elmixen ...

  @ Hans S.,
  Nej, du är verkligen inte den enda här som diskuterar EV och andra aspekter
  anser att energi- och miljöpolitiken är kritisk.

  10
 • blank

  Bränsleplattans konflikt över bränsle som har blandats med etanol. Jag tror att förutom E10 kommer det aldrig att finnas bränslen med högre andel etanol i Tyskland igen - synd! Kommer förmodligen att förbli en del av skandinaverna för alltid. Ytterligare en anledning att semestra i Sverige.

  10
  • blank

   Galenskapen här är att tillägget av plattan till tanken reglerades och beställdes enligt lag - samtidigt som avlägsnande av biodiesel och E85 ...

   Om människor och miljö verkligen ville göra något bra, skulle vi idag producera etanol från avfall i stor skala och hemma. I stället bor tankskivan konflikten på, men är nu bara i fina tryck. Vem tror att Super Plus är E5 eller 5% Teller i Diesel?

   Vi har nog aldrig haft så många tallrikar i tanken som idag. Men idag kan plattan bättre svepa under mattan. Med de stora och upplysta prisbrädorna för biodiesel och E85-tankning var det svårt.

   7
   1
 • blank

  Är jag den enda skeptikern här på bloggen? Denna hypade elektriska rörlighet, jag tror bara inte på det. Var ska all el komma ifrån, eventuellt 2-3 miljoner el eller mer. Att skjuta fordon? Från kolkraftverk eller kärnkraft? Det skulle vara ett kraftfullt framsteg ... Och sedan demontering av råmaterial och vidare bearbetning till det färdiga fordonet. Jag är ingen expert, men du kan höra att en elbil måste köra minst 100000 XNUMX km för att uppnå en rimlig energibalans. Och då kommer det antagligen att behöva en uppsättning nya batterier ....
  Jag stannar hos min gamla Saab och kör tills den inte fungerar längre. (eller omöjligt av politiken, vilket är ett mycket vanligt sätt att driva nya försäljningsmarknader i D!)

  27
  3
  • blank

   Hans, jag följer dig 100%. Det är inte möjligt att producera el om alla vill flytta framåt via elektromobilitet.
   Och produktion av nödvändiga batterier är en kostsam och miljöskadlig åtgärd. Klinken är ren men det finns många nackdelar, som det är med våra bilar idag. Gräs är inte alltid grönare på den andra sidan.

   10
   2
  • blank

   MILJONER & MILJARDER

   För övrigt finns det bra 46 miljoner fordon för D-en, som kommer att ersättas där och i framtiden vill levereras med el, batterier och laddstationer.

   Det är långt ifrån mig att rätta dig på denna punkt för att motsäga dig. Men tvärtom. Vilken marknad. Det "tryckande" du nämnde och diagnostiserade som populärt för D är särskilt värt.

   Var 10: e år krävs cirka 12 miljoner ton litiumjonbatterier för D ensam och cirka 15 miljoner privata och kommersiellt drivna laddstationer. Det här är en stor affär och ger finansministern våta drömmar på natten. Och förresten, du räddar också världen ...

   Detta är den icke-alternativa och äggläggande ullmjölksugan. Men den här gången är det verkligen. Igen ...

  • blank

   Kanske kan ett inslag från vetenskap hjälpa till:
   Nätverk i Tyskland är för närvarande utformade för cirka 6 miljoner e-bilar. Det kan ses som en kritisk gräns. Eftersom e-bilar i stor utsträckning använder mellanspänningsnät, är 6s godkännandenummer endast baserat på dessa nät. Frågor om strömmen (var kommer den ifrån, vilka villkor etc) finns inte där än.

   Ett mycket spännande ämne, som förmodligen kunde diskuteras för evigt!

   • blank

    DEN NYA ELEKTRISKA ELEMENTEN

    Det finns otaliga vetenskapligt grundade invändningar om ämnet. Och ändå bär alla parter elektrifieringen inte bara av privata transporter som den enda lösningen för (fossila) koldioxidbesparingar, som en korsfarare med Bibeln, hans svärd och en otroendes avskuren huvud ...

    Det förutsätts i religiöst till fanatiskt enkel enkelhet att (sol och vind) el i framtiden i vilken mängd som helst för att producera miljömässigt neutral, butik och transport. Och inte bara för vägen. Öppna frågor och verkliga problem? Tyvärr ersätter E-tron och e-bönen tänkandet och leder svärdet.

    Historiskt har detta sin korrespondens i A-bönerna och A-tron på 1950- och 60-talet i atomenergi och dess potentiella användningsområden, som antas vara fördelaktiga och obegränsade. Helt upp till den lilla reaktorn i sin egen bil, som i framtiden naturligtvis också kan gå över vatten som Jesus (svävare) ...

    Och i själva verket är drömmarna lika igen idag. Varför stanna på marken om energin kostar ingenting och finns i obegränsade mängder? Då kan e-drönare också leverera pizza- och Amazon-beställningar och till och med ta över persontransporter i staden. Med andra ord har e-troende (precis som A-troende en gång gjorde) länge drömt om att kunna använda mer energi i framtiden istället för mindre ...

    Exakt det (vetenskapligt grundade men helt ignorerade invändningar) är det,
    vilket gör dig galen om och om igen. Ditt e-rike kommer ...

 • blank

  Återintroduktionen av E85-kampanjen skulle inte vara en dålig idé som jag älskade doften. T och även med 2-modeller kan tankas. SONOS är ett e-koncept som appellerar till mig mer än resten av bilmarknaden. Hittills har bekanta med de mest varierande e-modellerna gjort mer dåliga än goda erfarenheter. Förutom en, har de landat igen vid brännare eller en andra bil med klassisk körning.

  • blank

   Fortfarande ledsen E85 i Tyskland skulle raderas i 2014.
   Eftersom jag alltid var utbytbar med min 9-5 NG Biopower i Europa, var det så lätt i Tyskland, Schweiz och Frankrike att tanka E85. Saab var en av de första som erbjöd bensin och E85 båda och det var verkligen billigt. Men politikerna har inte alltid en långsiktig strategi i åtanke och kan ofta påverkas av lobbyister. Men jag måste också säga att det i Belgien har varit niemahl E85 eftersom de olika regeringarna aldrig kan komma till ett gemensamt beslut :). Förhoppningsvis kommer E85 återigen att klassas av Europa som ett rent alternativ.

   8
   1
 • blank

  Jag skulle verkligen uppskatta Sono Motors som ger ett nytt liv till Trollhausen. Fram till 2020 finns det mycket elbilkonkurrens av den etablerade. VW har just börjat före beställningsfasen. 30.000-stycke ID. Vare sig en uppstart har en chans där? I vilket fall som helst skulle de behöva höja sin profil ännu mer. Utan en blogg skulle Sono och Sion aldrig bli känd för mig.

  12
  • blank

   VW har behövt 24 timmar för 10.000 förbeställningar av ID 3. Överbelastningen var så stor att IT-infrastrukturen hade problem och vissa kunder behövde 2 timmar att registrera sig. Det till verkligheten.

  • blank

   Sono försöker väldigt svårt att öka namnsigenkänningen. Du reser med bil över hela Europa och på alla mässor.
   Jag blev medveten om München före 2 år och beställde för ett år sedan.
   Jag är de åtta tusen och jag ser fram emot bilen, som jag fick prova.

 • blank

  E85

  Även i Tyskland fanns det en gång (privata) planer på att inleda ”storskalig produktion av E85 från avfall”. Det var länge sedan och det misslyckades på grund av de politiska ramarna. Mot denna bakgrund noterade jag nyligen ett bidrag från ÖR med förvåning.

  Eftersom radiorapporten inklusive intervjuer rapporterade eller hade en heltäckande finländsk tillverkare av biobränslen (upp till levererad världsomspännande kerosin) att prata. För havet och luften och för vägen. Redan idag, åtminstone delvis från avfall. Rapporten var grundligt positiv.

  Artikelns tenor var konstig inte för att man objektivt kunde ha kränkt, utan för att samma ÖR mer eller mindre jublade - åtminstone accepterade det okritiskt - att denna form av avfallsvärdering politiskt begravdes i Tyskland. Ett missat tillfälle ...

  Även om framtidens enskilda vägtrafik skulle vara mest elektrisk och om det var obestridligt, skulle det inte innebära att växt- och djuravfall inte skulle återvinnas på ett vettigt sätt, att det inte finns någon vettig användning för biobränslen (även om det är "bara" stationär eller för sjöfart och luftfart) skulle det finnas mer ...

  Om du lämnar värdefulla och fria resurser (jordbruk, skogsbruk och animaliskt avfall) faller kan det bara betyda två saker. Antingen vi och denna planet är fortfarande alltför väl, eller vår självutnämnda elit ser varken problem eller lösningar över alla parter.

  Jag är nyfiken på att se när den första tyska e-fregatten kommer att segla och det första e-regeringsflygplanet kommer att ta fart från BER, om det någonsin öppnas. Allt löjligt. Allt bara sorgligt, men tyvärr allt sant ...

  14
 • blank

  spännande information. Intressant också, att i de tre länderna gjordes så många förbeställningar. Kanske har en av oss här beställt en sådan elbil?

  • blank

   En läsare finns där. Ja.

   13
   • blank

    2-läsare, jag beställde också en

    • blank

     Klass!

 • blank

  Spännande, faktiskt! Jag önskar uppstarten ljusa huvuden, elektrifierande idéer du. framgångsrika produkter!
  Namnet på det nya företaget passar Trollhättan-fabriken:
  Innan 4 börjar med S, nu 4 börjar med S! 🙂
  Solig helg, soliga tider!

 • blank

  Spännande information, men med 10.000-betalningar är fortfarande mycket utrymme för förbättringar. Men det ska vara tillräckligt för en produktionsstart. Jag håller mina fingrar korsade för Sono.

  15

Kommentarer är stängda.