Sono Motors i Trollhättan

De korta meddelandena är mycket skandinaviska idag. De börjar med Sono Motors, hoppet på Trollhättan. München startade på de sista dagarna i Sverige. Potentiella kunder kunde testa prototyperna hos elbilen på tre platser. Med viss framgång. Eftersom antalet förbeställda betalningar översteg ett magiskt varumärke.

Sono Motors prototyp i den tidigare Saab-fabriken i Trollhättan
Sono Motors prototyp i den tidigare Saab-fabriken i Trollhättan. Foto: Sono Motors

10.000 förbeställningar för Sion

På onsdagen meddelade Sono Motors 10.000 förbeställningar för den innovativa SEV. Intressant: 87% av ordern gjordes i Tyskland, Österrike och Schweiz. Framförallt har Tyskland inte varit iögonfallande som en ledande marknad för elbilar.

På Sono Motors är 10.000-order för cirka 214 miljoner € försäljning. Utvecklingen verkar få fart och sedan juni 2018 har fördubblats, enligt tillverkaren, de befintliga beställningarna. Vilket är positivt för Sono Motors, men också bra för Trollhattan som bilplats. Att bo i den gamla Saab-fabriken skulle bygga på en fordonsindustri som började mer än 70 år sedan.

Människorna i München har publicerat en video om sitt besök i NEVS. En titt på de gamla fabrikslokalerna och en spännande swing mot framtiden. Konceptet av Sion är annorlunda än konventionella elbilar. Finns det något om sidledningar bakom det unga laget som gjorde Saab så intressant? Vi kommer att se.

För att Trollhättans hopp ska vara trogen är 10.000-order en start. En inledning till en affärsmodell som måste accepteras allmänt för långsiktig framgång.

E85 före comebacken?

Ett annat meddelande gör att du sätter dig upp och märker. De gröna (Miljöpartiet) föreslår främjandet av E85. Biobränslen var en gång mycket populär i Sverige. Saab pioneered denna teknik med BioPower Concept. Därefter tippades produktionen av etanol till förmån för dieseldrivna fordon under pressen av mineraloljalobbyn. Miljödieselbilarna har sedan dess ansetts miljövänliga, vilket de gröna anser vara felaktiga med några års frånvaro.

Främjd eftermontering av fordon till E85 kan vara en effektiv lösning för att minska växthusgaser. Hållbar också, eftersom äldre fordon skulle vara attraktiva längre och i daglig användning. Dessutom skulle det bli mer allmänt accepterat i ekonomiskt svagare landsbygdsområden än straffavgifter på fossila bränslen, säger den svenska utgåvan av rapporten Auto-Motor-Sport.

För år sedan planerade svenskar produktion av E85 i stor skala från skogsavfall. Detta hände aldrig, eftersom främjandet av dieselbilar orsakade bioetanolmarknaden att kollapsa. I Frankrike är etanol väldigt populärt och ett hållbart medel för omedelbar minskning av växthusgaser.

I Tyskland hade E85 blivit främjad endast till 2014, och sedan effektivt återtaget från cirkulation genom full beskattning. En avkastning är inte upp till debatt, istället sätter man helt på den elektriska rörligheten som ett framtida koncept.

26 tankar också "Sono Motors i Trollhättan"

 • Spännande information, men med 10.000-betalningar är fortfarande mycket utrymme för förbättringar. Men det ska vara tillräckligt för en produktionsstart. Jag håller mina fingrar korsade för Sono.

  15
 • Spännande, faktiskt! Jag önskar uppstarten ljusa huvuden, elektrifierande idéer du. framgångsrika produkter!
  Namnet på det nya företaget passar Trollhättan-fabriken:
  Innan 4 börjar med S, nu 4 börjar med S! 🙂
  Solig helg, soliga tider!

 • spännande information. Intressant också, att i de tre länderna gjordes så många förbeställningar. Kanske har en av oss här beställt en sådan elbil?

  • En läsare finns där. Ja.

   13
   • 2-läsare, jag beställde också en

    • Klass!

 • E85

  Också i D var det ibland (privata) planer på att initiera "produktion av E85 i stor skala från avfall". Det är långt borta och misslyckades på grund av politiska förhållanden. Mot denna bakgrund noterade jag nyligen överraskningen ÖRs bidrag.

  Eftersom radiorapporten inklusive intervjuer rapporterade eller hade en heltäckande finländsk tillverkare av biobränslen (upp till levererad världsomspännande kerosin) att prata. För havet och luften och för vägen. Redan idag, åtminstone delvis från avfall. Rapporten var grundligt positiv.

  Alienera tenoren av bidraget var inte om eftersom du kan faktiskt kan ta illa upp, men eftersom samma eller den mer eller mindre jublade - men åtminstone okritiskt accepteras - var att du har begravt denna form av avfall poäng i D politik. En förlorad chans ...

  Även om den enskilde trafik i framtiden elektriskt mest känsla och om detta var obestridliga, som fortfarande inte alls betyda att man inte kommer att utnyttja användbara växt- och djuravfall som ingen användbar applikation för biobränslen (även om "bara" stationär eller till sjöss och luftfart) skulle ge mer ...

  Om du lämnar värdefulla och fria resurser (jordbruk, skogsbruk och animaliskt avfall) faller kan det bara betyda två saker. Antingen vi och denna planet är fortfarande alltför väl, eller vår självutnämnda elit ser varken problem eller lösningar över alla parter.

  Låt oss se när den första tyska E-fregatten sätter seg, det första E-statsflygplanet lyfter från BER, om det någonsin öppnas. Allt är löjligt. Allt bara ledsen, men tyvärr är allt sant ...

  14
 • Jag skulle verkligen uppskatta Sono Motors som ger ett nytt liv till Trollhausen. Fram till 2020 finns det mycket elbilkonkurrens av den etablerade. VW har just börjat före beställningsfasen. 30.000-stycke ID. Vare sig en uppstart har en chans där? I vilket fall som helst skulle de behöva höja sin profil ännu mer. Utan en blogg skulle Sono och Sion aldrig bli känd för mig.

  12
  • VW har behövt 24 timmar för 10.000 förbeställningar av ID 3. Överbelastningen var så stor att IT-infrastrukturen hade problem och vissa kunder behövde 2 timmar att registrera sig. Det till verkligheten.

  • Sono försöker väldigt svårt att öka namnsigenkänningen. Du reser med bil över hela Europa och på alla mässor.
   Jag blev medveten om München före 2 år och beställde för ett år sedan.
   Jag är de åtta tusen och jag ser fram emot bilen, som jag fick prova.

 • Återintroduktionen av E85-kampanjen skulle inte vara en dålig idé som jag älskade doften. T och även med 2-modeller kan tankas. SONOS är ett e-koncept som appellerar till mig mer än resten av bilmarknaden. Hittills har bekanta med de mest varierande e-modellerna gjort mer dåliga än goda erfarenheter. Förutom en, har de landat igen vid brännare eller en andra bil med klassisk körning.

  • Fortfarande ledsen E85 i Tyskland skulle raderas i 2014.
   Eftersom jag alltid var utbytbar med min 9-5 NG Biopower i Europa, var det så lätt i Tyskland, Schweiz och Frankrike att tanka E85. Saab var en av de första som erbjöd bensin och E85 båda och det var verkligen billigt. Men politikerna har inte alltid en långsiktig strategi i åtanke och kan ofta påverkas av lobbyister. Men jag måste också säga att det i Belgien har varit niemahl E85 eftersom de olika regeringarna aldrig kan komma till ett gemensamt beslut :). Förhoppningsvis kommer E85 återigen att klassas av Europa som ett rent alternativ.

   8
   1
 • Är jag den enda skeptiska här på bloggen? Denna hyped elektromobilitet, jag tror bara inte på det. Var ska all el komma från ev. 2-3 miljoner eller mer El. Att skjuta fordon? Från kolkraftverk eller kärnkraft? Det skulle vara en våldsam framsteg ...... Och sedan demontering av råmaterial och vidare bearbetning till färdiga fordonet. Jag är ingen expert, men du hör att en El.Auto minst 100000km måste köra för att rimligen komma i en rimlig energibalans. Och då kommer det troligen att behöva en uppsättning nya batterier ....
  Jag stannar hos min gamla Saab och kör tills den inte fungerar längre. (eller omöjligt av politiken, vilket är ett mycket vanligt sätt att driva nya försäljningsmarknader i D!)

  27
  3
  • Hans, jag följer dig 100%. Det är inte möjligt att producera el om alla vill flytta framåt via elektromobilitet.
   Och produktion av nödvändiga batterier är en kostsam och miljöskadlig åtgärd. Klinken är ren men det finns många nackdelar, som det är med våra bilar idag. Gräs är inte alltid grönare på den andra sidan.

   10
   2
  • MILJONER OCH BILDER

   För övrigt finns det bra 46 miljoner fordon för D-en, som kommer att ersättas där och i framtiden vill levereras med el, batterier och laddstationer.

   Det är långt ifrån mig att korrigera dig på denna punkt för att motsäga dig. Tvärtom. Vilken marknad. Det lönar sig att nämna "push" som nämns av dig och diagnostiseras som populär för D speciellt.

   Det tar 10 12 miljoner ton litiumjonbatterier för D och runt 15 miljoner privata och kommersiella laddstationer. Det här är stor affär och ger finansministern våta drömmar på natten. Och för övrigt räddar du också världen ...

   Detta är det nollalternativ och äggläggande ullmjölkssåg. Den här gången är hon verkligen. Igen ...

  • Kanske kan ett inslag från vetenskap hjälpa till:
   Nätverk i Tyskland är för närvarande utformade för cirka 6 miljoner e-bilar. Det kan ses som en kritisk gräns. Eftersom e-bilar i stor utsträckning använder mellanspänningsnät, är 6s godkännandenummer endast baserat på dessa nät. Frågor om strömmen (var kommer den ifrån, vilka villkor etc) finns inte där än.

   Ett mycket spännande ämne, som förmodligen kunde diskuteras för evigt!

   • DEN NYA ELEKTRISKA ELEMENTEN

    Det finns otaliga vetenskapligt grundade invändningar mot ämnet. Och ändå bär alla parter elektrifiering inte bara av privat transport som den enda lösningen för (fossil) CO2 som räddar framför honom, som en korsfarare, Bibeln, hans svärd och det avskilda huvudet av en otroende ...

    Det förutsätts i religiöst till fanatiskt enkel enkelhet att (sol och vind) el i framtiden i vilken mängd som helst för att producera miljömässigt neutral, butik och transport. Och inte bara för vägen. Öppna frågor och verkliga problem? Tyvärr ersätter E-tron och e-bönen tänkandet och leder svärdet.

    Historiskt har detta sin korrespondens i A-bönerna och A-beliefs av 1950 och 60ers till atomenergi och dess potentiella användningsområden som en hälsosam och obestämd. Upp till den lilla reaktorn i sin egen bil, som i framtiden, naturligtvis, som Jesus kan gå över vattnet (Hovercraft) ...

    Och verkligen drömmarna är redan liknande idag. Varför stanna på marken när energin kostar ingenting och är tillgänglig på obestämd tid? Då kan även e-droner leverera pizza- och Amazon-order och till och med ta över passagerartransporter i städer. Med andra ord drömmer de e-troende (precis som de tidigare A-troende) för länge sedan att de kan använda mer energi i framtiden i stället för mindre ...

    Exakt det (vetenskapligt grundade men helt ignorerade invändningar) är det,
    som alltid driver på handflatan. Ditt e-rike kommer ...

 • Tankskivans konflikt över bränsle har kompenserats med etanol. Jag tror att förutom E10 kommer det aldrig att finnas bränslen med högre etanolinnehåll i Tyskland igen - synd! Förmodligen förblir en skandinavisk sak för alltid. Ytterligare en anledning att åka på semester i Sverige.

  10
  • Vansinnan är att blandningen av plattan i tanken reglerades och beställdes enligt lag - samtidigt som biodiesel och E85 ... avskaffades.

   Om människor och miljö verkligen ville göra något bra, skulle vi idag producera etanol från avfall i stor skala och hemma. I stället bor tankskivan konflikten på, men är nu bara i fina tryck. Vem tror att Super Plus är E5 eller 5% Teller i Diesel?

   Vi har nog aldrig haft så många tallrikar i tanken som idag. Men idag kan plattan bättre svepa under mattan. Med de stora och upplysta prisbrädorna för biodiesel och E85-tankning var det svårt.

   7
   1
 • Marknadsföring?

  Tyvärr kommer jag inte hitta någonting. Alla artiklar på Wikipedia om biobränslen och deras faktiska eller påstådda marknadsföring, lagar och förordningar i D förblir vaga ...

  Vad gör z. B. "skattebefriad" i den långa kedjan från producenten till en privat slutanvändares tank och handväska?

  Var det inte sant att förutom beskattningen av producenter, distributörer och mervärdesskatt, skulle oljeskatt på biobränslen i slutändan betalas? Kan man prata om främjande alls innan?

  Hur som helst, när jag läste ämnet var jag tyvärr inte smartare, skulle jag vilja veta mer exakt, men hittade ett smug och roligt stycke:

  Det sägs att en Koenigsegg med E85 i tanken och 1140 PS under huven skulle avge mindre fossil CO2 per km än en genomsnittlig EV i den tyska kraftblandningen ...

  @ Hans S.,
  Nej, du är verkligen inte den enda här som diskuterar EV och andra aspekter
  anser att energi- och miljöpolitiken är kritisk.

  10
 • Denna kommentar passar även dagens ämne, förändringen inom bilindustrin.

  Det finns något jag inte förstår. Inte bara att deras historia karaktäriseras av idéstöld (t.ex. VW Beetle = Tatra 97), VW verkar ha talangen att fatta annars fel beslut. Enligt mina upplysningar var de eller är en av de största tillverkarna av etanolmotorer i Sydamerika och i Europa direkt eller indirekt inblandade i avskaffandet av E85.

  I Wikipedia-artikeln om "Volkswagen do Brasil" finns i historien under - 1977: ... start av produktionen av alkoholmotorerna för modellerna Sédan 1300, Passat och Brasilia; under - 2003: ... För att fira 50-årsdagen för Volkswagen do Brasil kommer Gol Total Flex att släppas. Det är den första brasilianska bilen som kan köras på en blandning av bensin och alkohol ... "och på deras hemsida kan du också hitta informationen för året 2003" Volkswagen är den första tillverkaren i landet för att använda sina bränsleekonomiska flexibilitetsbilar - och / eller bio-etanol körs in i programmet. ". Eller se också.

  Om man betänker att VW har satt som en halv statligt bolag, med lobbyister vid varje "hörn regeringen" i Europa under många decennier till diesel kortet och nu demonis honom ... En rogue som tänker illa om det! Och nu strikt definition på batteri, som begärts av den tyska regeringen, eller är det tvärtom? Naturligtvis är "inget alternativ" som en välkänd tysk politiker gillar att säga!

  Jag har kört dieselbilar i många år och sedan dess 8 år en av Saab, för mig är denna enhet "Alternativ". Och det kommer jag att göra tills den onda dieseldrivna bensinmotorn äntligen är förbjuden och dieselförsäljningen slutade.

  • Tack vare biodiesel har deras eller alla dieslar redan uppnått en marknadsandel av 12% mer eller mindre CO2-neutrala biobränslen som producerats övervägande inhemskt utan tankplattskonflikt.

   Då växte Red-Green-regeringen till GroKo, oljebolagsöret var öppet igen och allt hopp och växande marknadsandelar blev brutna. Inhemska producenter flyttade till Federal Constitutional Court, där de - men regeringen och slutligen Shell & Co. - är föremål.

   Mer eller mindre för att upprätthålla utseendet att ha ett hjärta för miljön, en decentraliserad och lokal produktion och borgen för medborgarna i tredjeländer, föreskrev man samtidigt tillsatsen av etanol och biot diesel i det vanliga ämnet. Men det var kvar för mineraloljebolagen att få denna tillsats på världsmarknaden. Så också från plantager på området olagligt rensade skogar och i direkt konkurrens med mat ...

   Det är åtminstone så som det ser ut för mig för tillfället - som en skandalös skandal. Begränsande, jag måste tillägga att jag inte undersöker uttömmande och till och med har ett antal frågetecken.

 • Lt. Felix Andlauer, "Product Strategist" hos NEVS, säger att du inte vill bygga bilar till bil fans (åtminstone 3: 53). Tja, det passar in i bilden, det är precis vad jag uppskattar utvecklingen.

  • Herr Andlauer verkar definitivt sakna entusiasmen för sin egen produkt. Så du blir inte upphetsad över NEVS-kunder.

 • Det här är redan spännande kommentarer. En uppfattning som skulle kunna vara flertalet kan inte existera. Jag tycker att utvecklingen är spännande och Sono är ett nytt tillvägagångssätt och mer trovärdigt för mig än vad de stora gör. Allt jag behöver göra är att tänka på Audis E-Tron Monster. Det är knappast hållbart.

  Jag tycker det är mycket mer sympatisk för SION. Eftersom han är byggd i Trollhättan skulle jag vara glad om Tom hade mer att berätta om det. Även om det kan vara svårt för honom. Tom & elbil?

  • Sionen har redan fått många sympatier här.
   Inte bara för produktionsplatsen. Även för konceptet. Till exempel, för integrerade solceller eller en bra idé att kunna leverera el som en mobil PowerPack överallt och att leverera andra enheter.

   Varken Tom eller majoriteten av läsarna, antar jag, skulle det vara svårt att rapportera eller välkomna bra idéer.

   E-mobilitet finns inte ännu. Snarare finns det mycket konkurrens om framtiden och rätt koncept. Bakom alla tillvägagångssätt (litium-ikonbatteri, bränslecell, e-bränsle, BioPower eller BioPower hybrider) finns fortfarande många frågetecken. Vissa är mer sympatiska, andra ("monster") verkar anakronistiska igen idag och står för en oansvarig användning av energi och resurser ...

   Tja, om du inte skrek hurra bara för att något är elektriskt. "Tom & Electric Car?". Jag ser ingen motsägelse här och känner att ämnet här åtföljs av Tom och läsaren kommenterar tillräckligt och kritiskt. Det finns ingen snabb hastighet, men inte nekad klimatförändring. Det finns en intensiv tanke om hållbarhet och konsumtion. Det verkar för mig att allt är lika bra och korrekt som det kan vara ...

Kommentarer är stängda.