Säsongstart, Saab 96-projekt och Porsche-katastrof

Vi skriver helgen efter påsken. Säsongen har börjat för länge sedan, de dagliga SAAB-observationerna skyrocketterar och vädret i påsk var redan mycket varmt på sommaren. Kommer det vara en helg senare? Vi hoppades att vi hade det, tyvärr hände det inte. Men lyckligtvis är vädret den enda besvikelsen idag - men alla i rad.

Klassisk från Göta Älv. Saab 9000 CD och Saab 900.
Klassisk från Göta Älv. Saab 9000 CD och Saab 900. Fotokredit: Niels Burock / https://www.proformance-studios.de

Vad som organiserades förra året i en privat cirkel sker nu för första gången offentligt. Mötet i Harz. Efter att fler och fler förare i Justus rapporterade om rapporten från första nummeret förra året och uttryckte intresse för nästa möte bestämde vi oss för att öppna cirkeln och bjuda in andra förare. Så två gånger delad på Instagram, en gång nämnd i videon på lämplig YouTube-kanal och redan antalet deltagare har nästan fyrdubblats. Betydelse: 5 blev nästan 20-bilar.

Liksom förra gången kom de tillbaka från alla håll. Från Hesse, Hamburg, Berlin eller precis runt hörnet. Till och med en 9-3 med bayersk skyltskylt hade kommit fram. Nästan alla deltagare reser flera hundra kilometer den dagen, för att kunna prata i några timmar, för att träffa nya förare och att njuta av en eller annan drink med lämplig catering från grillen.

När det gäller flottan var (nästan) varje SAAB-årtionde representerat igen. En 900 från 85 markerade den äldsta deltagaren, en 9-3 SC med handtagssats den modernaste. Däremot samlades två SAAB i Talladega-färgtonen (Attention rarity!), En 16 S Vollturbo och olika 9-3, från Combi till diesel till Viggen. För Blogger Justus var det också den första längre avslutningen i den nyligen förvärvade 900i 8V.

96-projektet

Bland annat pojkarna från Saab-projektet 96, och deras talladega-röda 900 Aero. Båda har nyligen börjat återställa en gammal SAAB 96 och vill göra hela projektet såväl som scenen tillsammans. Om alla bakgrunder, varifrån bilen kommer ifrån, hur tanken kom och vad det nuvarande läget för restaureringen är, under de kommande veckorna mer på bloggen!

Projektet lovar definitivt SAAB-spänning - och förtjänar det för oss att titta närmare på bloggen. Om du inte vill vänta och vill veta mer, lägger jag in det lämpliga Instagram-kontot å ena sidan och de två sidorna på den andra.

Porsche katastrofen

Mötet ägde rum igen på vanligt sätt, en stor parkeringsplats i den lilla byn Langelsheim. En plats som inte bara är bra för ett SAAB-möte, men också verkar vara populärt med andra märken. För kort tid efter det officiella mötet startade de plötsligt.

Porsche-drivrutinerna.

Minst 40-bilar, mer eller mindre snyggt uppradade i rader av tre, hittar sig till den mycket parkeringsplats där SAABs smala gränd har samlats. Från den klassiska 911 till den elakt dyrbara GT3. Den regionala Porscheszene ryddar upp ordentligt. Zuffenhausers står nära SAABS, klämma igenom mellan en 9000 CD och 900 Aero. I slutändan återstår bara en. Porsche-drivrutins rena arrogans.

Leende, de ser över till svenskarna, nästan som om de inte vill höra bilarna från Göta kanal. Från 40-drivrutiner blir bara en inblandad i ett litet trevligt konversation, lyssnar med intresse och bekänner i slutändan: även en SAAB kan vara en ganska fin bil. Och så är vi alla eniga om en sak: För att vara glad att din egen scen inte visar en så eländig bild offentligt.

För en Porsche-drivrutin är evenemanget redan färdigt innan. Hade han lyckats krascha sin Carrera Cabrio mot den enda lykta på den stora parkeringsplatsen? Med brutet bakre förkläde och skadat bakljus drar han sig bort, vildt förbannar över det faktum att hans parkeringssensorer skulle ha pekat honom på det övergående hinderet så inte ens. Det som återstår är ett leende på SAAB-ryttarnas ansikte, medan andra skulle kalla det karma.

Hur som helst, Porsche-vågan är inte permanent och efter 15-minuten är alla tyska bilar borta igen.

Nästa generation

Och vid någon tidpunkt då exakt vad Justus och jag hade fruktade hela tiden. Himlen öppnar sina dörrar, vinden blåser och det blir snabbt obehagligt. Efter 3 ½ timmar rensas platsen, SAABs rulle från gården. Vi från Orgagruppen lyckas undkomma regnet i en halvtimme, flyga tillbaka i konvojen och använda de sista regnfria minuterna för en liten fotografering.

Är vi nöjda med vårt första möte? I vilket fall som helst. Trots det mycket blandade vädret har fler SAABer kommit fram än vad som ursprungligen trodde, bland dem nästan bara unga SAAB-ryttare som letar efter tillgång till scenen och därmed ha chans för smart nätverk bland likasinnade piloter.

Också frågan om det kommer att finnas en annan utgåva löses snabbt. Och svaret är klart: JA. Liksom förra året kommer det att finnas ett annat möte på den vanliga platsen i slutet av säsongen. Sedan annonseras också här på bloggen, så att andra förare också har chansen att delta i hela spektret. Vi ser redan fram emot att tacka alla förare som har samlats för vårutgåvan!

23 tankar också "Säsongstart, Saab 96-projekt och Porsche-katastrof"

 • Skriven rolig! Min morgon är sålunda räddad. Tack till Jan & Justus ...

  15
  • Du är välkommen!

 • En sådan snygg lykta! 🙂 Hach, Schadenfreude är något trevligt! 😉 Mycket välskriven, tack! Och ett meddelande om nästa möte på bloggen skulle säkert vara väldigt glad - då har Zuffis inget rum, va!

  17
  • Nästa möte kommer! och sedan med tillkännagivande på bloggen. När allt kommer 50 - 70 bilar passar perfekt i den beskrivna platsen.

 • 5, 6, 7, 8 ...

  redan i fyra dagar varje ett bidrag eller ett meddelande (händelsekalender) ...
  Alltid med coola foton och till och med videor ...

  Niels Burocks två skott är stora. Och jag skulle vilja och skulle vilja säga mycket mer positiva tankar om dagens bidrag, mötet, generationsändringen och avkomman på scenen eller om författarna och bloggen ...

  Om jag sparar det nu beror det på att du är för snabb och för bra.
  Ett försvunnet varumärke har sin egen dagliga press ...
  Otroligt. Otroligt bra.

  15
  • Daglig press - väldigt snällt i ett nötskal! Ja, bloggen är bra på alla sätt och blir fortfarande bättre! En känsla av lycka, över 7 år efter produktionsänden! A selbiges kom över mig vägen i fredags efter att jag hade just kommit tillbaka från semester (flygning, utan min älskade Saab), jag är i ett litet ärende här i Hamburg på väg hem och skriva 7 Saabs (utom mig, där jag satt) - inom 5 minuter på en sträcka av 3 km! Jag kunde inte tro det och det har sötat slutet av min semester väldigt mycket! 🙂

   12
   • Alla lokala egenskaper?
    Annars kunde SAAB-trafiken ha varit ankomsten till mötet Brandshof ...

    • Ja, alla verkade vara härifrån - ändå bara 3 gående, 4 parkerade på mycket olika ställen på mitt sätt. Så "normal" - även om jag måste säga att vårt distrikt verkar vara ett riktigt Saab Cabrio-fäste. Självklart vet du redan några av dem. Den här gången var det bara 3-konvertibler, en i en mycket fin sällsynt ljusblå. 2 från 7 är nu på samma parkeringsplatser, bland annat en Rostock 900 I med H-plattor, som jag har, naturligtvis, noggrant tagits under tiden på en promenad under mikroskop. Tyvärr kunde jag inte komma till mötet vid bensinstationen, men så nära. Men det är vägen till Sverige i juni! 🙂 Jag är väldigt exalterad!

     • Det faktum att även en lokal Hamburg och beprövad SAAB-entusiast inte gjorde det till tanken, lättade mitt samvete och befriade mig lite från min (främmande) och mammas självvikt. Tack!

      Ibland kan du inte ta med allt under ett tak ...

 • Underbart skrivet, bra bilder, bra video. Åh ja, denna PDC känner inte igen allt ...
  Det är glädjande att ungdomar träffas för sådana möten och till och med lyckligare är att de är entusiastiska över Saabs.
  Jag tycker också att bloggen fortfarande är så mångsidig och att du fortfarande kan uppleva så mycket nytt.

  15
 • Därför sålde jag min 11er år sedan. Bilden är ganska ambivalent ....
  Men med min Saab, alltid snygga samtal med helt okänd!

  20
  1
  • PORSCHEFAHRER NAMN OVE

   Då är du ett bra exempel på det faktum att du inte får raka en Porsche-förare överallt

   Ett exempel. Min barnläkare körde en 911. Alltid samma till pensionen. För omkring 30 år stod han alltid på samma parkeringsplats. Mannen var så nära en tysk utgåva av Ove som det blir.

   Med de små 6-cylindriga 4-takts boxare i bak och bakhjulsdrift av Primal typ av 911 var ganska mycket raka motsatsen till den samtidigt byggda SAAB Sonett med ännu mindre 3-cylinder 2-stroke radmotor i fronten, men också idiosynkratiska, inte mindre bisarra ...

   Trots eller kanske på grund av dessa idiosynkratiska kontraster kan man åter tolka detta som ett visst broderskap i anda. Även Porsche var ännu en gång en liten fin varumärke som gick sin egen väg helt och konsekvent innan börjar jämförbar konventionell front och Audi motorer och bygga stora lådor runt den.

   Och min barnläkare var inte sämre när det gäller hållbarhet och förnekande av konsumtionen.
   Han är i nivå med den äldre gentleman som jag nämnde på hans 9000.
   Ej till salu, första ägare, den bästa bilen han någonsin haft. En annan skulle inte komma till honom i detta liv i huset.
   En annan ove ...

   Jag gillar den här killen, han borde köra, ta hand om och värna om vad han vill ...

   13
  • Hej Robert, och jag trodde då då jag också sålde en 911er, Carrera 4S, år sedan och köpte en annan Saab, antar jag att jag är den enda som byter en Porsche för en Saab. Nu är jag glad att jag inte är den enda "spinner".
   Jag känner mig väldigt bekväm i Saab. Kommer till min inställning till livet Mer än att vara än utseende redan mycket nära!
   Hälsning Hans S.

   • Intressant, det verkar vara en konstig koppling mellan SAAB och Porsche. Å andra sidan känner jag till två långvariga SAAB-drivrutiner, som nu kör en 911.

    Men hur säger min SAAB-verkstad? SAAB-förare är inte fattiga människor 😉

    • Verkstaden måste känna till 😉

     Annars öppnar du ett forskningsfält där.
     Det finns andra märken där fler förare har bytt till SAAB eller SAAB till en annan.
     Nu skulle du behöva använda prevalensen av respektive märken och deras modeller och jämföra med det av Porsche i allmänhet eller 911 i synnerhet ...

     Subaru var alltid här ämnet (för idiosynkratisk) eller Volvo (för minst en gång svensk). Men även italienare, fransmän och nu även Porsche ...

     Prata om italienare, vid synen av den röda SAAB-katarina, sköt Alfa Romeo mig spontant genom huvudet. Även grillen är jätte nära. Grunden är att det finns många bilar med vissa egenskaper och egna egenskaper, att det ibland finns likheter, korsningar och paralleller, men att endast en SAAB är verkligen en SAAB.

     PS
     "Long-time SAAB ryttare" och "911" låter som personer vars barn (om någon) har lämnat huset nu och har förändrat sina liv. Kanske är 911 bara en bekvämlighet för det och en motståndsreaktion mot det faktum att du inte kunde köpa en ny SAAB Aero-Cabrio, med vilken man annars skulle vilja fira barnens avgång och avgången av föräldrakontraktstjänster?

     • I båda fallen är barnen antingen på jobbet eller i slutet av sina studier. Taxitjänsterna har avbrutits under lång tid. 911 är en SAAB Aero (hjort) ersättning, eller något. Varav båda ex SAAB-förare anser att Porsche med SUV nu bryter mot märket. Dessutom skulle båda skicka sitt meddelande till Zuffenhausen, det skulle vara en lämplig ersättare i Trollhausen.

     • Därefter handlade min gissning om rätt ...
      Så SAAB-förare är lojala själar, även om de tvingas köpa en Porsche.
      Tack för det upplysande svaret.

  • Kanske du inte vågar prata med en Porsche-chaufför lika mycket som en Saab-förare, tror inte att Porsche-chaufförer hälsar varandra, åtminstone den yngre Porsche och Porsche SUV-föraren säkert inte.
   Eftersom Porsche jämförs med Saab-massvaror, men ändå annorlunda, kan det väl dra en eller andra Saab-förare till Porsche. Det är bilarna är trevliga och roliga är tydliga.
   Det skulle också vara intressant om de klassiska Saab-chaufförerna med Saab 900 också skulle tänka på Saab SUVS, vilket förmodligen skulle finnas idag om Saab fortfarande producerade idag. Då skulle det finnas en 9-1X, 9-3X och 9-4X och 900-fansen skulle säga att det inte har något att göra med Saab längre.

 • Hello. Jag gillar videon.
  är också 11er förare, men en av de (mycket real) förra 9-3 MY11 (uhhhh) TTiD Sportcombi förare ... ja. ingen galning 🙂 men strax efter 9-5 vår följeslagare ... ..
  Jag är glad att det finns så kåt möten med dig. Jag vet inte det för mig ....
  Men snart kommer jag att vara nära Hamburg, med min 9-3 från Bern, ... 🙂

  • Vem vet, kanske en dag kommer det att bli en offshoot i Österrike och Schweiz? Hur långt från HH skulle du vara? Annars kan det erbjuda ett litet spontant möte som kompensation!

  • Eller organisera en Bernese Saab med hjälp av bloggen själv. Det behöver inte vara stort, men i en trevlig kaffebrygga med parkering tränger några Saab-bilister tillsammans och du har ett litet möte. En slovakisk vän anordnade ett möte i Bratislava för några veckor sedan. Framför parkeringen av en pizzeria 12 Saabs anlände några av dem tidigare, vissa stannade längre. Även små möten kan vara trevliga

   • Bra idé. Dessutom kanske ett meddelande med ex-SAAB-återförsäljaren. Och / eller gå till en klubb?

    Var det inte de schweiziska folket själva som fick höra om en genial SAAB-körkväll med Ove?
    Och även Schweiz, som fortfarande har en tilltalande hög densitet av SAAB och service?

    Något ska gå ...

   • Inget ämne. Om bloggen kan vara till hjälp, hjälper vi gärna till.

Kommentarer är stängda.