En man som heter Uwe ...

Jag heter Uwe och jag kör (också) en blå Saab. Men dessa är nästan alla matcher till Ove från romanen "En man som heter Ove".

I den underbara färgen "Fjord-Blue"
I den underbara färgen "Fjord-Blue"

För närvarande har jag tre Saabs: a 900 Turbo Cabriolet, byggd 1988, 9-3 jag Turbo Coupe, byggd 2001 och 9-5 NG, byggd 2011. Beroende på väder och nuvarande skadedjur hos bilarna kan jag bestämma varje morgon vilken bil jag vill köra den dagen. Varje fordon har sin historia och historier ...

900

är den perfekta bilen för avslappnade resor. Från föregående ägare importerad från USA. Det är därför det har 175 PS och en reglerad 3-vägskatt. Tyvärr sänker prestandan i den treväxlade automatväxeln bort. Men upp till den maximala hastigheten i den amerikanska licensierade 70 mph det är tyst och förbrukningen är mycket begränsad. Men ve hastighet på ungefär 120 km / t ut - då lasten är så högt att du inte längre förstår passageraren och bra mer än 15 l / 100 km går genom insprutarna. Innan topphastigheten på 200 km / h uppnås, ger jag upp frivilligt ...

Jag köpte bilen i år 2000 för mycket lite pengar. Det var nästan skrämmande och reparerades (nästan) under åren: motorrevision, nytt läder för sätena och en ny mjukstopp. För närvarande bör 900 få ett H-märke. Därför uppgraderade jag radion till en modell från perioden 1988 - plus högst 10 år för tillbehör - förra helgen.

9-3 I

är den roliga bilen. Köpte för fem månader sedan som en födelsedagspresent från mig till mig - jag hade en stor födelsedag förra året; och i mitten mellan de andra två saabarna var ett mellanrum ... Samtidigt är 9-3 I turbosna ganska sällsynta. Det finns en variant med den ursprungliga 205 PS (inklusive cabriolet och 5-dörren) eller 244-godkända fordon i Tyskland.

För två veckor sedan blev han lurad (Steg 1, 230 PS), Viggen bromsar installerades och TÜV avskedade allt. Dessutom fanns nya däck, nya bakre bromsskivor, främre kompletta AT-struts och nya wishbones. Med befintlig styrspärr är upphängningen nu snäv och lätt att hantera. Det finns fortfarande några byggarbetsplatser de närmaste veckorna: Demontera fläktlådan för att ställa in ventilationsjusteringen i rörelse, rostborttagning vid bakhjulsbågar och demontering av oljesumpen. Men även nu är det otroligt roligt att känna 340 Nm accelererande och veta att de nya bromsarna också stoppar belastningen i enlighet med detta.

9-5 NG

är den orimliga rationella bilen. Orimligt eftersom Exot används nästan dagligen och har några egenskaper. Rimligt, eftersom den största och längsta av mina bilar har de lägsta driftskostnaderna (det är en diesel med 190 PS).

Jag är alltid inspirerad av designen; ute och inne i en typisk Saab. Min variant har som "Vector" det stora navigationssystemet, ljusa lädersäten och matchande finish i Fjord Blue. Förmodligen är denna variant i kombination med 190-PS diesel i Tyskland en unik del. (Vänligen anmäla om någon vill motsätta sig det.) Bi-turbo diesel levererades alltid med HiPerStrut-suspensionen. Således är "tjockleken" på alla vägytor utmärkt även utan Drive Sense på vägen. Min genomsnittliga bränsleförbrukning ligger under 9 l / 100 km vid ca 180 km / h på motorvägen och relativt många stadskörningar. 400 Nm och 190 PS gör också 1,8 t lossa mycket roligt.

När man köpte tre år sedan blev strålkastaren nivån på xenon-strålkastarna bruten, navigationssystemet visade "Belgiens syndrom" och bakluftsuppvärmningen fungerade inte. Nivelleringen på strålkastaren fick en ny sensor på bakaxeln, navigationssystemet uppdaterades till E800 och bakre värmaren var ansluten, eftersom det här uppenbarligen glömdes under installationen. Dessutom var kroppen förseglad eftersom rostförebyggandet Saab var atypiskt. Under de tre åren körde jag om 50.000 km och allt var bra. Men visa nu de första tecknen på slitage. EGR-kylhuset hade en spricka och oljepumpen gav inte tillräckligt med tryck under den första minuten efter start av motorn. Båda delarna måste bytas ut. Lyckligtvis är reservdelarna utan problem och lyckligtvis finns det bra workshops - även om min miljö på grund av de kostsamma reparationerna nu anser mig något konstigt.

Med mina tre Saabs finns det fortfarande en match till Ove från romanen: en viss "envishet" om Saabs och bevarande av värden.

På så sätt: Bra tid med dina Saabs!


Tack till Uwe för Saab-berättelsen på söndagen. Hur är det i vardagen med en äldre Saab? Vad upplever du, hur reagerar vänner, kollegor och familjen? Med överflöd, entusiasm eller medkänsla? Hur håller du Saab vid liv, vad gör du med reservdelar och workshops, hur optimerar du eller återställer de gamla svenskarna?

Ett brett ämne för "Saab berättelser 2019!". Utmanande, men också intressant. Hur ser det ut med fansen, hur stark gör Saabs hjärtslag i vardagen? Skriv det till oss, det är värt det!

Vi tackar för varje publicerad artikel med ett exklusivt Saab-Scania-styrelse.

12 tankar om "En man som heter Uwe ..."

 • Det finns ännu mer galen Saabfahrer med 3 godkända och drivna fordon utom mig. Det lugnar ner enormt.

 • Wow Uwe, vilken fantastisk saga och vilken vacker Saab! Fjordblå 95NG är helt enkelt fantastisk! Och om du känner mig lite kan du veta hur mitt hjärta slår till 9-3 I. Är bara bra bilar. Idag har jag min 5-dörr Viggen (förmodligen ännu sällsyntare än en 9-3 I Coupe) tillbaka i drift (körs mt säsongskylt 05-09) och vände en runda. Gjorde mycket roligt 🙂

  Fortsätt att njuta och ha en bra resa med din vackra trio!

 • Stor Saab-samling. En Saab bara om du vill. Min favorit skulle vara 9-3 Aero. Kompakt, baklucka och kraft utan änd. Allt som gjorde en Saab så.

  Självklart är 9-5 NG och 900 Cabriolet fortfarande värda!

 • TRE Saab ..? Ger det ekonomisk mening ...? Förmodligen inte, och det är den första punkten jag tycker om den här historien. (Hur kunde du övertyga världens bästa hustru till det här ..?) Jag är under tiden - ganska ofrivilligt - nu också på tre. Ja, du ler eller skakar på huvudet, men det gör dig också sympatisk. Ove skulle inte låta det stoppa henne ...
  För det andra innebär det att man får en nästan rubbad Saab på vägen. Det är synd om vart och ett av dessa fordon, som landar i skräppressen. (Om du vill se riktigt chockerande bilder, bör du kolla in XELUMX-9 Ng på Bildelsbasen.se. Sällsynta Saab-historien är framgångsrikt förstörd). Hur trevligt att du inte lät frustration och kostnader släcka dig.
  Och äntligen: Det är enligt min mening verkligen de tre bilarna med den mest framgångsrika Saab-designen. Kan de bevaras under lång tid. Vackra bilar, bra historia. Tack för det.

 • Jag skulle inte oroa mig mycket, eller hoppas inte för mycket ...

  Drag- och lastförändringarna är välkända. I första växeln ger knappast en framhjulsdrift sin potential på vägen - oavsett om det är 190 diesel-PS eller upp till 300 bensin PS (om en broms 9 5 Aero-kromglasögon).

  Den snabbaste kvartmiljön eller segern vid innerstrålkastarna var aldrig Saabs filosofi. Fokusen var alltid på säker övervakning av manövrar och passage i högre växlar. Såvitt jag vet kan en FWD NG flyttas så säkert och snabbt som alla sina förfäder - vare sig det är bensin eller diesel ...

  Och ingen tvekan, en XWD sträcker visserligen utbudet av körsituationer där känslan av överlägsenhet skulle uppstå oftare. Som XWD och SC skulle NG från läsarens bidrag vara min absoluta drömbil. Speciellt eftersom konsumtionen är måttlig.

  Den interna konkurrensen är emellertid redan mycket intensiv. Trevligt för Ove ... Uh, Uwe ..., att han inte behöver bestämma mellan en Viggen och en NG, eller kan bestämma sig dagligen ...

  Avundsvärd men hyllade av hjärtat.

 • Vad jag fortfarande skulle vara intresserad skulle vara hur 190 diesel PS med framhjulsdrift beter sig, det finns betydande dragproblem?

 • En fantastisk rapport för en "april söndag" i den glada månaden i maj! 🙂
  3 CUTTERS är fantastiska!
  Synd att 900-ter så full och ger prestanda "suboptimal" på drivaxeln ...
  9-3 är en coupe och färgen på en absolut pärla, en tidlös klassiker, redan!
  9-5 NG är en visuellt framgångsrik top-SAAB med färgkombinationen blå metallisk utsida och lätt läder inuti. Bi-turbosna är så mycket roliga ..., kan jag föreställa mig!
  Ännu mer glädje än att "oroa sig" med SÄÄBEN! Vissa envishet kan vara till hjälp ... 😉
  Tack för den här rapporten från HH!

 • Stora Saabs (också eller speciellt 9-3 |; ville alltid ha formen - fram till idag), trevlig historia…. och "Fjord Blue" är fantastisk! 🙂

 • Tack för den fina historien! Som en "flera gärningsmän" med fyra Saabs i daglig drift - en av dem en 9-3 I Aero Cabrio en 9-5 nG, kan jag förstå dig väl ...
  De ogillar en ibland - i går verreckt endast ett fönster i 9-3II kombination av min fru - men jag älskar den gamla svensk ...

 • Det läser allt bra. Trevliga bilar och många bilder.

  En absolut drömtrio med en liten överföringssvaghet. Men vem vet, med så mycket kärlek till varumärket, att ta hand om sina egna bilar och en viss envishet, Ove ... um Uwe ... kanske ut och automatiskt byta ut den med manuell växellåda?

  Tack för söndagsberättelsen! ! !

 • Fantastisk historia, tack för det. Jag gillar flottan. Färgen Fjord Blue går mycket bra med sin bil, som är lika sällsynt som 9-5NG.

  13

Kommentarer är stängda.