En man som heter Uwe ...

Jag heter Uwe och jag kör (också) en blå Saab. Men dessa är nästan alla matcher till Ove från romanen "En man som heter Ove".

I den underbara färgen "Fjord-Blue"
I den underbara nyansen av "Fjord Blue"

Jag äger för närvarande tre Saabs: en 900 Turbo Cabriolet, byggd 1988, en 9-3 I Turbo Coupé, byggd 2001 och en 9-5 NG, byggd 2011. Beroende på vädret och bilens nuvarande situation kan jag bestämma varje morgon vilken bil jag vill köra den dagen. Varje fordon har sin egen historia och historier ...

900

är den perfekta bilen för avslappnade resor. Importerad från USA av den tidigare ägaren. Därför har den 175 hk och en reglerad 3-vägs katalysator. Tyvärr försvinner kraften i den treväxlade automatväxeln. Men upp till den maximala tillåtna hastigheten i USA på 70 miles per timme är det tyst och konsumtionen är begränsad. Men ve att du accelererar längre än de cirka 120 km / h - då blir lasten så hög att du inte längre förstår passageraren och mer än 15 l / 100 km springer genom insprutningsmunstyckena. Innan toppfarten på 200 km / h uppnås ger jag frivilligt upp ...

Jag köpte bilen 2000 för mycket lite pengar. Den var nästan klar för skrot och reparerades (nästan) genom åren: motorrevision, nytt läder för sätena och en ny huva. För närvarande ska 900 få en H-registreringsskylt. Därför konverterade jag förra helgen radion till en modell från 1988 - plus högst 10 år för tillbehör.

9-3 I

är den roliga bilen. Köpt för fem månader sedan som en födelsedagspresent från mig - jag hade en milstolpsfödelsedag förra året; och i mitten mellan de andra två Saabs fanns det ett gap ... Nu är 9-3 I Turbos ganska sällsynta. Det finns fortfarande 205 fordon registrerade i Tyskland av varianten med de ursprungliga 5 hk (inklusive konvertiblerna och 244-dörren).

För två veckor sedan stagade den (steg 1, 230 hk), Viggen-bromsar installerades och allt godkändes av TÜV. Dessutom fanns det nya däck, nya bakre bromsskivor, kompletta AT-fjäderben och nya låsben. Med den befintliga styrväxelklämman är chassit nu tätt och lätt att hantera. Det finns fortfarande några byggarbetsplatser de närmaste veckorna: demontera fläktlådan för att sätta ventilationsjusteringen i rörelse, ta bort rost på bakre hjulhus och demontera oljekärlet. Men det är redan mycket roligt att känna 340 Nm när man accelererar och att veta att de nya bromsarna stoppar lasten igen.

9-5 NG

är den orimliga rationella bilen. Orimligt eftersom Exot används nästan dagligen och har några egenskaper. Rimligt, eftersom den största och längsta av mina bilar har de lägsta driftskostnaderna (det är en diesel med 190 PS).

Jag är alltid inspirerad av designen; ute och inne i en typisk Saab. Min variant har som "Vector" det stora navigationssystemet, ljusa lädersäten och matchande finish i Fjord Blue. Förmodligen är denna variant i kombination med 190-PS diesel i Tyskland en unik del. (Vänligen anmäla om någon vill motsätta sig det.) Bi-turbo diesel levererades alltid med HiPerStrut-suspensionen. Således är "tjockleken" på alla vägytor utmärkt även utan Drive Sense på vägen. Min genomsnittliga bränsleförbrukning ligger under 9 l / 100 km vid ca 180 km / h på motorvägen och relativt många stadskörningar. 400 Nm och 190 PS gör också 1,8 t lossa mycket roligt.

När man köpte tre år sedan blev strålkastaren nivån på xenon-strålkastarna bruten, navigationssystemet visade "Belgiens syndrom" och bakluftsuppvärmningen fungerade inte. Nivelleringen på strålkastaren fick en ny sensor på bakaxeln, navigationssystemet uppdaterades till E800 och bakre värmaren var ansluten, eftersom det här uppenbarligen glömdes under installationen. Dessutom var kroppen förseglad eftersom rostförebyggandet Saab var atypiskt. Under de tre åren körde jag om 50.000 km och allt var bra. Men visa nu de första tecknen på slitage. EGR-kylhuset hade en spricka och oljepumpen gav inte tillräckligt med tryck under den första minuten efter start av motorn. Båda delarna måste bytas ut. Lyckligtvis är reservdelarna utan problem och lyckligtvis finns det bra workshops - även om min miljö på grund av de kostsamma reparationerna nu anser mig något konstigt.

Med mina tre Saabs finns det fortfarande en match till Ove från romanen: en viss "envishet" om Saabs och bevarande av värden.

På så sätt: Bra tid med dina Saabs!


Tack till Uwe för Saab-berättelsen på söndagen. Hur är det i vardagen med en äldre Saab? Vad upplever du, hur reagerar vänner, kollegor och familjen? Med överflöd, entusiasm eller medkänsla? Hur håller du Saab vid liv, vad gör du med reservdelar och workshops, hur optimerar du eller återställer de gamla svenskarna?

Ett brett ämne för "Saab berättelser 2019!". Utmanande, men också intressant. Hur ser det ut med fansen, hur stark gör Saabs hjärtslag i vardagen? Skriv det till oss, det är värt det!

Vi tackar för varje publicerad artikel med ett exklusivt Saab-Scania-styrelse.

12 tankar om “En man som heter Uwe ..."

 • blank

  Det finns ännu mer galen Saabfahrer med 3 godkända och drivna fordon utom mig. Det lugnar ner enormt.

 • blank

  Wow Uwe, vilken fantastisk saga och vilken vacker Saab! Fjordblå 95NG är helt enkelt fantastisk! Och om du känner mig lite kan du veta hur mitt hjärta slår till 9-3 I. Är bara bra bilar. Idag har jag min 5-dörr Viggen (förmodligen ännu sällsyntare än en 9-3 I Coupe) tillbaka i drift (körs mt säsongskylt 05-09) och vände en runda. Gjorde mycket roligt 🙂

  Fortsätt att njuta och ha en bra resa med din vackra trio!

 • blank

  Stor Saab-samling. En Saab bara om du vill. Min favorit skulle vara 9-3 Aero. Kompakt, baklucka och kraft utan änd. Allt som gjorde en Saab så.

  Självklart är 9-5 NG och 900 Cabriolet fortfarande värda!

 • blank

  TRE Saab ..? Ger det ekonomisk mening ...? Förmodligen inte, och det är det första jag verkligen gillar med den här historien. (Hur skulle du kunna övertyga världens bästa fru ...?) Under tiden är jag - ganska ofrivilligt - nu med tre. Ja, du ler eller skakar huvudet då och då, men det gör dig verkligen också trevlig. Ove skulle inte ha låtit det stoppa henne heller ...
  För det andra innebär det att man får en nästan rubbad Saab på vägen. Det är synd om vart och ett av dessa fordon, som landar i skräppressen. (Om du vill se riktigt chockerande bilder, bör du kolla in XELUMX-9 Ng på Bildelsbasen.se. Sällsynta Saab-historien är framgångsrikt förstörd). Hur trevligt att du inte lät frustration och kostnader släcka dig.
  Och äntligen: Det är enligt min mening verkligen de tre bilarna med den mest framgångsrika Saab-designen. Kan de bevaras under lång tid. Vackra bilar, bra historia. Tack för det.

 • blank

  Vad jag fortfarande skulle vara intresserad skulle vara hur 190 diesel PS med framhjulsdrift beter sig, det finns betydande dragproblem?

  • blank

   Jag skulle varken oroa mig eller hoppas för mycket ...

   Drag- och lastförändringarna är välkända. I första växeln ger knappast en framhjulsdrift sin potential på vägen - oavsett om det är 190 diesel-PS eller upp till 300 bensin PS (om en broms 9 5 Aero-kromglasögon).

   Den snabbaste kvartsmilen eller segern vid stadens trafikljus var aldrig SAAB-filosofi. Fokus låg alltid på säkra omkörningsmanövrer och genomträngning i högre växlar. Såvitt jag vet kan en FWD NG flyttas lika säkert och snabbt som alla dess förfäder - vare sig det är en bensin eller diesel ...

   Och ingen tvekan, en XWD sträcker visserligen utbudet av körsituationer där känslan av överlägsenhet skulle uppstå oftare. Som XWD och SC skulle NG från läsarens bidrag vara min absoluta drömbil. Speciellt eftersom konsumtionen är måttlig.

   Den interna konkurrensen är dock redan mycket hård. Trevligt för Ove ... öh, Uwe ... att han inte behöver välja mellan en Viggen och en NG, eller snarare kan bestämma på nytt varje dag ...

   Avundsvärd men hyllade av hjärtat.

 • blank

  En fantastisk rapport för en "april-söndag" i den underbara maj månad! 🙂
  3 CUTTERS är fantastiska!
  Det är synd att 900-ter dricker så och ger prestanda "suboptimal" till drivaxeln ...
  9-3 är en coupe och färgen på en absolut pärla, en tidlös klassiker, redan!
  9-5 NG är en visuellt framgångsrik topp SAAB med färgkombinationen blå metallic utsida och lätt läder inuti! Bi-turbos är riktigt roliga ..., kan jag föreställa mig!
  Fortfarande mer glädje än "bekymmer" med SÄBEN! Den viss envisheten kan vara till hjälp ... 😉
  Tack för den här rapporten från HH!

 • blank

  Stora Saab (även eller särskilt 9-3 |; ville alltid ha formen - fram till idag), trevlig historia…. och "Fjord Blue" är fantastisk! 🙂

 • blank

  Tack för den fina historien! Som "multipelbrottsling" med fyra Saabs i daglig drift-en av dem en 9-3 I Aero Cabrio en 9-5 nG Jag kan förstå dig väl ...
  De irriterar dig ibland - igår dog en fönsterregulator i min frus 9-3II stationvagn - men jag älskar de gamla svenskarna ...

 • blank

  Det läser allt bra. Trevliga bilar och många bilder.

  En absolut drömtrio med en liten överföringssvaghet. Men vem vet, med så mycket kärlek till varumärket, vård för dina egna bilar och en viss envishet, kommer Ove ... uh Uwe ... kanske en dag också slänger ut automaten och byter ut den med en manuell växellåda?

  Tack för söndagsberättelsen! ! !

 • blank

  Fantastisk historia, tack för det. Jag gillar flottan. Färgen Fjord Blue går mycket bra med sin bil, som är lika sällsynt som 9-5NG.

  13

Kommentarer är stängda.