Sion provkörningar i Trollhättan

Något händer på den historiska testbanan vid den gamla Saab-fabriken! Sono Motors inbjuder dig att provköra Sion. Öppnar du ett annat kapitel i Trollhättans fordonshistoria? Välkommen till våra nyheter i korthet.

Sion kan testas i Trollhättan
Sion kan testas i Trollhättan. Foto: Sono Motors

Förra veckan uppträdde ett nytt namn: Sono Motors. En start från München, som vill bygga den innovativa Sion i den gamla Saab-fabriken från och med hösten. På ett nästan otrevligt sätt verkar Sono Motors passa Saabs historia. Eller vem, om inte ett tvärtänkande, ungt lag, sätter redan Moos för luftfiltrering i inredningen?

Medan jag överväger att ge Sion och Sono Motors lite uppmärksamhet på bloggen, kan du testa bilens elbil i Sverige. På 27. och 28. April på den gamla Saab testspår, sedan i Trosta Park och på Malmö Raceway. Ett intelligent drag, för med produktionen i Trollhättan blir Sion halvsvenskar och en del av produktionen kan stanna kvar i landet. I storstadsområdena Göteborg och Stockholm är elrörligheten mycket mer avancerad än i Tyskland. Chanserna är goda.

De bästa annonserna från Saab

Eftersom vi är i Sverige just nu ... Saabs sidotänkare byggde inte bara fascinerande bilar. Den ibland mycket humoristiska reklamen från Trollhättan var också legendarisk. Från de gamla 93 gånger, till och med de starka 9000-talet, till slutet, kom annonsörer alltid med något ovanligt.

Saab glömmer inte i Sverige, även om varumärket försvinner synligt från vardagen. den Auto-Motor-Sport har satt ihop de bästa annonserna. Och det är fortfarande kul att titta på.

Saab och Volvo 2018 på de klassiska dagarna
Saab och Volvo 2018 på de klassiska dagarna

Klassiska dagar Schleswig Holstein

Inte ett fåtal anser att Schleswig Holstein är en södra del av Sverige. Det kan finnas något åt ​​det - åtminstone vad gäller fordonsböjningar. I den nordligaste staten, och även i Hamburg, var Saab alltid väl representerad.

På 18. och 19. Kan hitta i Holstenhallen Neumünster Klassiska dagar stället. De två svenska varumärkena kommer att vara närvarande vid en gemensam ställning i hall 5. Förutom två volvos till den nuvarande planeringen är en Saab 9000-CD, en 900-serie och en Saab 90 att ses.

Ett möte som bör noteras.

17 tankar om “Sion provkörningar i Trollhättan"

 • Synd att provkörningarna sker med en bil som inte har mycket gemensamt med den färdiga produkten (de 2 testbilarna har fortfarande bakhjulsdrift, medan den färdiga bilen kommer att ha framhjulsdrift, inredningen är ännu inte slutgiltig ...). Missförstå mig inte, jag är glad över varje jobb som kommer att skapas där efter Saabs slut och för varje elbil som kommer ut på gatorna, men det finns fortfarande en lång väg att gå innan Sion tillverkas ...

  2
  1
 • Jag tittar på framtiden kring Sono Motors kritiskt. Inte bara det, jag ser här en likhet med NEVS (upprepade gånger tillkännagav produktion, tidsfördröjning, etc.) är till den andra halvan av 2020 fortfarande gott om tid. Inte bara är Sono Motors strax över 1-året i efterskott, jag tror att då kommer andra tillverkare att ha segrat. Att jag tycker att batteridriven bil är helt olämplig är en personlig åsikt.
  För Trollhättan skulle jag ha velat starta kring ämnen som väte, syntetiska bränslen etc. Men många gör batterier - synd.

  Jag tror att en start för varumärket SAAB skulle vara ganska realistisk. Redan vid den tidpunkten tänkte jag alltid, varför produktion och utveckling satte sig på nivån hos en sportbilstillverkare som Lotus / Spyker etc. En smart Start Up som ett företag som bär SAABs tankar skulle säkert ha en chans.

  • Vätgas och syntetiska bränslen är ineffektiva och praktiskt taget döda inom bilsektorn. Och det är bra

   • Vilket väte är ineffektivt?

    Den i en brännare? Den i bränslecellen i en EV? Den stationära energilagringen och bufferten för regenerativ energi? Eller är de två av de tre (om någon?) Eller ens alla tre? Och varför var?

    Jag gillar att lära mig. Många SAAB-förare gillar att lära sig. Och om du inte frågar, förblir du dum ...

    Snälla upplysa oss (menas väldigt seriöst) ...

  • Tack Jan_HH för denna åsikt, som jag verkligen delar i alla avseenden. SAAB har alltid stått för framsteg och var alltid några steg framåt, åtminstone årtionden före GM. Och nu är allt i övergång i bilindustrin, en ny utgåva i SAABs anda med helt nya moderna begrepp som är före tiderna, skulle vara rätt motiverade. Att sörja förbi utan att oroa sig för hur man formar framtiden med en möjlig SAAB-remake (vilket skulle vara rätt tid att göra det) räcker inte. Men om du inte tänker på det och inte tror på det och inte drömmer om några möjliga begrepp, så ja, inget är garanterat att hända. Självklart är det bra att veta att arbetet pågår igen i de tidigare SAAB-fabrikerna, som jag också besökte, om än bara med utländska produkter och utländska märken, men det enda är inte tillräckligt för mig som framtidsvision.

   1
   1
   • Om en annan svensk bil byggdes i Trollhättan som jag verkligen ville ha skulle jag nästan (!) Inte bry mig om vad den heter. Om gamla strukturer också återupplivades, service, försäljning och reservdelsförsörjning kom från en enda källa, skulle dessa nya "SAAB" också kallas Orio, om du vill.

    En ny SAAB skulle vara trevlig. Men det skulle räcka för mig om han var en ny och värdig SAAB - (nästan) oavsett vad han kallar sig själv ...

    2
    1
 • Självklart skulle det vara bättre för våra Saab-fans om Saabs byggdes där igen, men det är tyvärr inte så. Och det är verkligen en viss hållbarhet att använda befintliga. I det fallet Saabwerk.

 • Det är naturligtvis trevligt att något händer igen i Trollhättan - men varför i hela världen måste elbilar (förutom några få undantag) alltid se så hemska ut? Sion går inte ens dit. Du gillar inte att titta på något sådant? Men jag är nog bara en gammal vit man som inte vill se tidens tecken ...

  7
  1
  • Men jag är nog bara en gammal vit man. Jag slänger mig lite bort. Tübingen borgmästare Palmer talar också så. Till utseendet på elbilar, håller jag helt med dig. Teslas är designtekniska återvunna Mazdas, Renault Zoe är ok. På något sätt har man intrycket med många elbilar: i slutet är en kropp packad runt batteriet. Därför fanns det 60-ger år 70-ger år och i Asien, även med bilarna ganska lovlösa designade fordon.

   • Kanske är Sion bara den första serven - och sedan något "i vackert" ... 😉

 • MOSS - vilken charmig detalj ...

  Vid en tidpunkt blir Trollhättan FLIEWATÜÜT verklighet - drivs av blå eller hallonjuice. Eller med havtorn. Bränsle i blått, rött och guld - bara den välkända SAAB-logotypen.

  Skämtar bara, men ett mossfilter är coolt.

  8
  3
 • Solidaritet med Trollhättan och svenskarna som arbetar där, det är en anledning till att jag är mycket glad över uttalandet att "rörelse" kommer in i den ärafulla gamla SAAB-fabriken.
  Den nya sidodänkare återuppliva ett arbete från den gamla sidotänkaren är en bra start. Jag håller mina fingrar korsade.
  Därför: Som fler rapporter om den nya starten! 🙂

  13
  1
 • Världen fortsätter att vända, eller hur? Så mycket som jag gillar Saab, förändras tiderna snabbt. Skriv om Sono? Varför inte? Om han kommer från Trollstad, så mycket desto bättre!

  17
 • Så det verkar verkligen vara något att göra? De i München är allvarliga. Jag är nyfiken på vad som hände på hösten 2020 verkligen. För närvarande tror jag att allt är möjligt, förändringen i rörlighet kan vara en riktig möjlighet för Sion.

  Självklart tar SAAB inte allt tillbaka. Det är historia. Åtminstone för tillfället borde du aldrig ge upp hoppet helt.

  10
 • Du verkar uppleva dina höjdpunkter när något produceras igen i de gamla Saabs produktionshallarna, även om produkten inte har en direkt länk till Saabs varumärke. Det gör mig relativt kall. På min sista resa till Nordnorge körde jag inte ens förbi Trollhättan. Men jag skulle vara intresserad av vad nuvarande eller morgondagens alternativ skulle vara att återaktivera Saab-varumärket och att släppa loss / köpa det från GM för att släppa det och använda det igen för framtida produktioner av den senaste fordonstekniken. Enligt min mening skulle det vara en verklig utmaning. Kan någon berätta för mig om någon bryr sig eller vilka hinder som fortfarande finns idag. Hur ser situationen ut idag När allt kommer omkring har några år gått in i buskarna sedan det senaste försöket ....

  1
  8
  • Det är verkligen ingen höjdpunkt. I grund och botten är det dock ett steg i rätt riktning. Innan du kan tänka på "Saab Brand", som tillhör Saab AB och inte GM, måste du kunna visa substans. Uppenbarligen har detta saknats de senaste åren.
   Kontraktstillverkning för Sono Motors och eventuell produktion av Koenigsegg i Stallbacka kan vara ett sätt att komma dit. Perspektivet för platsen är nu tillbaka i tillvägagångssätten, men beviset är fortfarande avvaktande. Allt annat är bara önsketänkande just nu.

   23
  • "Du verkar (...)"

   Detta kallas solidaritet - med trollarna, folket, platsen, regionen.

   Och personligen är jag inte längre så säker på om jag vill se namnet SAAB på en annan bil än de som SAAB hittills har byggt. Det beror naturligtvis på bilen ...

   Men en branding ensam skulle inte göra mig glad, ganska ledsen. Namnet vill redan bli förtjänat.

   22
   2

Kommentarer är stängda.