Sion provkörningar i Trollhättan

Något händer på det historiska testspåret på den gamla Saab-fabriken! Sono Motors inbjuder till testkörningen från Sion. Finns det ett annat kapitel i Trollhättans bilhistoria? Välkommen till våra korta meddelanden.

Sion kan testas i Trollhättan
Sion kan testas i Trollhättan. Foto: Sono Motors

Förra veckan uppträdde ett nytt namn: Sono Motors. En start från München, som vill bygga den innovativa Sion i den gamla Saab-fabriken från och med hösten. På ett nästan otrevligt sätt verkar Sono Motors passa Saabs historia. Eller vem, om inte ett tvärtänkande, ungt lag, sätter redan Moos för luftfiltrering i inredningen?

Medan jag överväger att ge Sion och Sono Motors lite uppmärksamhet på bloggen, kan du testa bilens elbil i Sverige. På 27. och 28. April på den gamla Saab testspår, sedan i Trosta Park och på Malmö Raceway. Ett intelligent drag, för i samband med produktionen i Trollhättan blir Sion halv sverige, och en del av produktionen kan stanna kvar i landet. Elektromobilitet ligger mycket längre i storstäderna Göteborg och Stockholm än i Tyskland. Oddsen är bra.

De bästa annonserna från Saab

Eftersom vi är i Sverige just nu ... byggde Saabs sidledare inte bara fascinerande bilar. Den delvis mycket humoristiska annonsen från Trollhättan var också legendarisk. Från de gamla 93-tiderna, till de starka 9000-åren, till slutet, kom annonsörerna alltid upp med något vanligt.

Saab glömmer inte i Sverige, även om varumärket försvinner synligt från vardagen. den Auto-Motor-Sport har satt ihop de bästa annonserna. Och det är fortfarande kul att titta på dem.

Saab och Volvo 2018 på de klassiska dagarna
Saab och Volvo 2018 på de klassiska dagarna

Klassiska dagar Schleswig Holstein

Inte några tror Schleswig Holstein för en södra del av Sverige. Det kan vara - åtminstone när det gäller fordonsrelaterade intressen - något för det. I det nordligaste staten, och även i Hamburg, var Saab alltid starkt representerad.

På 18. och 19. Kan hitta i Holstenhallen Neumünster Klassiska dagar stället. De två svenska varumärkena kommer att vara närvarande vid en gemensam ställning i hall 5. Förutom två volvos till den nuvarande planeringen är en Saab 9000-CD, en 900-serie och en Saab 90 att ses.

Ett möte som bör noteras.

17 tankar också "Sion provkörningar i Trollhättan"

 • Du verkar uppleva dina höjdpunkter när något produceras i de gamla Saab-produktionshallarna, även om produkten inte har någon direkt länk till Saab-branden. Det lämnar mig relativt kallt. På min sista resa till norra Norge körde jag inte ens i Trollhättan. Men jag skulle vara intresserad av att veta vad som skulle vara dagens eller morgondagens möjligheter att återaktivera Saab-varumärket och köpa / köpa från GM för att ersätta honom och använda den igen för framtida produktioner av den senaste fordonsindustrin. Det skulle vara en riktig utmaning. Kan någon berätta för mig om någon bryr sig eller vad de nuvarande hindren är? Vad ser den här situationen ut idag? Det har trots allt varit några år i buskarna sedan det senaste försöket ....

  1
  8
  • En höjdpunkt är verkligen inte. I grund och botten är det ett steg i rätt riktning. Innan du kan tänka på "Saab Brand", som endast ägs av Saab AB och inte GM, måste du visa substans. Detta har uppenbarligen saknats under de senaste åren.
   Kontraktstillverkning för Sono Motors och eventuell produktion av Koenigsegg i Stallbacka kan vara ett sätt att komma dit. Perspektivet för platsen är nu tillbaka i tillvägagångssätten, men beviset är fortfarande avvaktande. Allt annat är bara önsketänkande just nu.

   23
  • "Du verkar så (...)"

   Detta kallas solidaritet - med trollarna, folket, platsen, regionen.

   Och personligen är jag inte så säker på om jag vill se namnet SAAB någonsin igen på en annan bil, jämfört med de som SAAB har byggt hittills. Det beror självklart på bilen ...

   Men en branding ensam skulle inte göra mig glad, ganska ledsen. Namnet vill redan bli förtjänat.

   22
   2
 • Så det verkar verkligen vara något att göra? De i München är allvarliga. Jag är nyfiken på vad som hände på hösten 2020 verkligen. För närvarande tror jag att allt är möjligt, förändringen i rörlighet kan vara en riktig möjlighet för Sion.

  Självklart tar SAAB inte allt tillbaka. Det är historia. Åtminstone för tillfället borde du aldrig ge upp hoppet helt.

  10
 • Världen fortsätter att vända, eller hur? Så mycket som jag gillar Saab, förändras tiderna snabbt. Skriv om Sono? Varför inte? Om han kommer från Trollstad, så mycket desto bättre!

  17
 • Solidaritet med Trollhättan och svenskarna arbetar där, det är en anledning till att jag tycker om att "rörelse" kommer in i det ärafulla gamla SAAB-arbetet.
  Den nya sidodänkare återuppliva ett arbete från den gamla sidotänkaren är en bra start. Jag håller mina fingrar korsade.
  Därför: Som fler rapporter om den nya starten! 🙂

  13
  1
 • MOOS - vilken charmig detalj ...

  Vid en tidpunkt blir Trollhättan FLIEWATÜÜT verklighet - drivs av blå eller hallonjuice. Eller med havtorn. Bränsle i blått, rött och guld - bara den välkända SAAB-logotypen.

  Skämtar bara, men ett mossfilter är coolt.

  8
  3
 • Det är naturligtvis trevligt att någonting händer igen i Trollhättan - men varför i hela världen ser elbilar utöver några få undantag så hemskt ut? Eftersom Sionen inte fungerar. Något som du gillar inte att titta på? Men jag är nog bara en gammal vit man som inte vill se tecken på tiderna ...

  7
  1
  • Men jag är nog bara en gammal vit man. Jag slänger mig lite bort. Tübingen borgmästare Palmer talar också så. Till utseendet på elbilar, håller jag helt med dig. Teslas är designtekniska återvunna Mazdas, Renault Zoe är ok. På något sätt har man intrycket med många elbilar: i slutet är en kropp packad runt batteriet. Därför fanns det 60-ger år 70-ger år och i Asien, även med bilarna ganska lovlösa designade fordon.

   • Kanske är Sion bara den första tjänsten - och då finns det något "trevligt" ... 😉

 • Självklart skulle det vara bättre för våra Saab-fans om Saabs byggdes där igen, men det är tyvärr inte så. Och det är verkligen en viss hållbarhet att använda befintliga. I det fallet Saabwerk.

 • Jag tittar på framtiden kring Sono Motors kritiskt. Inte bara det, jag ser här en likhet med NEVS (upprepade gånger tillkännagav produktion, tidsfördröjning, etc.) är till den andra halvan av 2020 fortfarande gott om tid. Inte bara är Sono Motors strax över 1-året i efterskott, jag tror att då kommer andra tillverkare att ha segrat. Att jag tycker att batteridriven bil är helt olämplig är en personlig åsikt.
  För Trollhättan hade jag velat starta om ämnen som väte, syntetiska bränslen eller liknande. Batterier gör dock många - synd.

  Jag tror att en start för varumärket SAAB skulle vara ganska realistisk. Redan vid den tidpunkten tänkte jag alltid, varför produktion och utveckling satte sig på nivån hos en sportbilstillverkare som Lotus / Spyker etc. En smart Start Up som ett företag som bär SAABs tankar skulle säkert ha en chans.

  • Vätgas och syntetiska bränslen är ineffektiva och praktiskt taget döda inom bilsektorn. Och det är bra

   • Vilket väte är ineffektivt?

    Den i en brännare? Den i bränslecellen i en EV? Den stationära energilagringen och bufferten för regenerativ energi? Eller är de två av de tre (om någon?) Eller ens alla tre? Och varför var?

    Jag gillar att lära mig. Många SAAB-drivrutiner gillar att lära sig. Och vem frågar inte, förblir dum ...

    Vänligen ljusa oss (menas väldigt seriöst) ...

  • Tack Jan_HH för denna åsikt, som jag verkligen delar i alla avseenden. SAAB har alltid stått för framsteg och var alltid några steg framåt, åtminstone årtionden före GM. Och nu är allt i övergång i bilindustrin, en ny utgåva i SAABs anda med helt nya moderna begrepp som är före tiderna, skulle vara rätt motiverade. Att sörja förbi utan att oroa sig för hur man formar framtiden med en möjlig SAAB-remake (vilket skulle vara rätt tid att göra det) räcker inte. Men om du inte tänker på det och inte tror på det och inte drömmer om några möjliga begrepp, så ja, inget är garanterat att hända. Självklart är det bra att veta att arbetet pågår igen i de tidigare SAAB-fabrikerna, som jag också besökte, om än bara med utländska produkter och utländska märken, men det enda är inte tillräckligt för mig som framtidsvision.

   1
   1
   • Om igen en svensk bil skulle byggas i Trollhättan, som jag absolut ville ha, skulle jag nästan (!) Oavsett vad det betyder. Om så skulle gamla byggnader återupplivas, service, försäljning, leverans av reservdelar från en enda källa, så kan dessa nya "SAABs" kallas Orio för min skull.

    En ny SAAB skulle vara trevligt. Men det skulle räcka för mig om han var en ny och värdig SAAB - (nästan) oavsett vad han kallar sig själv ...

    2
    1
 • Dumma bara att provkörningarna sker med en bil som inte har mycket gemensamt med den färdiga produkten (2 testbilar har fortfarande bakhjulsdrift, medan den färdiga bilen kommer att ha framhjulsdrift, inredning ännu inte slutgiltig ...). Förse mig inte, jag glädjer mig över alla jobb som återkommer fram till slutet av Saab och över varje elbil som kommer på gatan, men det finns fortfarande en lång väg att gå innan Sion byggs ...

  2
  1

Kommentarer är stängda.