Dieseldöd

"Dieselmodellernas försäljningsgrader har stigit i månader för första gången igen" - Så eller något liknande, läste nyheterna förra veckan i en tidning. Dieselskandalen. Redan nästan fyra år gammal blev nästan bortglömd till förra veckan. Och det trots att jag, som infödd i Hamburg, hade republikens första trafikförbudsområde nästan på min tröskel. Men gratis.

Oavsett var du ser ut
Diesel dör - oavsett var du tittar


Vid den tiden, när skandalen blev offentlig och miljörelaterade bonusar sprang upp, hade jag redan en uppfattning att detta inte skulle lämna det svenska varumärket utan spår. Även om en turbin bensinmotor har sina fördelar, hade många 9-5 och 9-3-modeller också en dieselmotor under huven. På den tiden var jag orolig för att många av dem skulle försvinna från marknaden, i utbyte mot ett par tusen belöningar euro, bara för att ersättas med ett nytt märke från VW, BMW eller Mercedes.

Premierna gick så, enligt VW blev fler bilmakare omarbetade och historien tog sin kurs. Autoåtervinningsföretag överskreds för att få de påstådda så miljövänliga skrotningsbevisen.

Plötsligt blev press- och TV-team intresserade av landets skrynkronor, som inte längre visste var de skulle gå med alla dieselmodeller. Ett slumpmässigt, så att mitt största dörr ligger i Tyskland, kanske till och med (norra) Europa. I åratal har jag inte betalat honom ett besök. Varför var det?

Trots dess storlek sågs det sällan, SAAB-modeller har sökt förgäves de senaste åren, och i så fall slogs de snabbt. Att få bra delar innebar att man letade efter nålen i en höstack. Men tillbaka till början. Den ökade försäljningen gör att jag kan köra på 9000.

Besök på Tysklands största skymning

Jag hade aldrig kontrollerat om min rädsla bekräftades. Hoppas på att ha fel. Men jag letade efter den slutliga bekräftelsen och jag ville övertyga mig själv om att jag som alltid inte skulle hitta några SAAB om jag besöker platsen igen efter år.

Så på vägen hem en avgång som tidigare togs, med 9000 i riktning mot Norderstedt, strax utanför Hamburg. Kort före stängning parkeras 9000 nära en Volvo 850. Förutom gamla Opel och VW Lupos med överdimensionerade utloppsrör, vill jag inte stänga av 9000, så parkera bredvid de svenska grannarna.

Kör snabbt över torget, förbi otaliga rader av Audi, Mercedes, BMW och VW. De tyska varumärkena dominerar tydligt. Redan märkbar: Fordonen ser väldigt ung ut. Vägen till det svenska hörnet är fodrad med rader bilar från Wolfsburg. Olika Caddy, Touran och Golf modeller. Även om jag ger märket från Wolfsburg så lite uppmärksamhet som möjligt, räcker det med att säga att de flesta modeller inte är 10 år gamla. Rester från limet i motorbeteckningarna indikerar: 100% Diesel.

I det bortre hörnet hittar du dig själv. Exotics hörn. Volvo och SAAB blandade. Tillsammans med Rover har de hittat sin egen plats. Och det jag ser det gör mig mer än förvånad. Jag är helt obekant med en bild. Och min rädsla har blivit sann. Du kan räkna olika SAAB, åtminstone 15-20-bitar. Så mycket som i de senaste 10-åren tillsammans, snyggt uppradade.

Diesel dör - oavsett var du tittar

Och här också: nästan 100% diesel. Diverse 2.2 TID Diesel 9-5, vare sig sedan eller stationsvagn, samma med den första 9-3-modellen. De blir alltmer sällsynta i gatorna, här ser jag plötsligt 5-6-modeller. Ett silver SE skapar kortvarig sort. Även en 9-3 med full utrustning har landat här. När du försöker expandera SID dela den sällsynta Carbon Dashboard. En 3.0 TID eller en kromglas. Att känna alla färger och former finns att hitta. Nästan alla fordon kan fortfarande bevisa ett gott skick.

Läderklädseln är knappast sliten, kol- eller träpaneler installerades eller förstördes när man försökte ta bort det. Jag beklagar att de elektroniska hastighetsmätarna förhindrar en titt på körsträckan. Jag skulle ha älskat att veta hur många kilometer de svenska produkterna har flyttats.

Jag såg mer än nog efter några minuter, och jag börjar tänka igen. Inte bara har jag nästan chockat hela SAAB-modellerna, jag ifrågasätter hela systemet för förorenande klasser, körförbud och miljöbidrag.

Körförbud, miljöbonusar - konsumtion?

SAAB-hörnet är symboliskt för överdriven konsumtion och visar återigen i vilket blatant kasta samhälle vi lever. SAAB: erna är i ett tillstånd som skulle ha varit tillräckligt för en eller annan tiotusen kilometer. I stället bortskaffas och mest sannolikt för alla premier och därmed en nyproducerad bil utbyts. Situationen liknar de svenska grannarna har nästan en tröstande effekt. Vad som är hållbart eller miljövänligt och ekologiskt är obegripligt för mig som någonsin.

Tillbaka på parkeringen, jag träffar ägarna av Volvo, är korta blickar utväxlas man ser fram högt över över välskötta Sverige, en kort hälsning, tumme. Den nästan typiska. Vad som återstår är bara rent samvete, för att inte vara en del av det här samhället, som kan vilseledas av flashiga premier att köpa någon råvara eller fallande företag som gör affärer med hopp om att kunderna återigen med gott samvete genom miljözoner att köra tyska städer.

Istället hålls 9000 igång, bär delar ersätts för att hålla bilen så länge som möjligt. En attityd som faktiskt verkar hållbar och miljövänlig. Men med dieselens syn kunde man helt luras, det verkar nästan som om hållbarheten definieras med ett nyförvärvat motorfordon.

Oavsett hur. Till SAAB: erna är det synd, väntar på dem om några veckor och månader, sista gången till pressen. Sedan är de borta och med dem en ytterligare liten del av det historiska kulturarvet.

53 tankar om “Dieseldöd"

 • blank

  Tack för denna mycket intressanta iInformation! Jag är rädd att inte bara den tyska regeringen agerar galen i denna fråga. 🙁 Och i zonen?

 • blank

  För Storbritannien (GB) är centrala London nu en ULEZ (zon med extremt låga utsläpp), och INGA Saabs med dieselmotor slipper en dagsladdning på 12.50 pund… Även NG 9-5.
  MEN värre, från 2021 vill zonen sträcka sig till hela London inom Circular Road i norra och södra. Alla bilar vill inte betala £ 12.50p per dag för att köra i detta område.
  Detta kommer att omfatta bensinmotorbilar som 9000 och äldre 900.

  Värre är att min 9-5 (2009) körs på LPG (ren motor), men jag måste ändå betala ......

  Detta är ett verkligt hot mot äldre Saabs vistelse på vägarna, när en ägare måste betala för att köra kanske 1-2 miles ...

 • blank

  Anledningen till att människor inte lär sig är att den större bilden har blivit så oöverstiglig: Vilka bilar testar tidskrifter, tidningar och tidskrifter? Vilka bilar ser du på vägen och kan du tilldela dem - om det går särskilt bra? Vilka bilar ser du på TV? Under tiden har varje sändning nästan bara placerat produkter ... och det är vad tre företag i detta land utgör varandra.
  Opel eller Ford? - Nämns knappast och är alltid bara andra vinnare.
  Fransmännen? - Dykning som ett exempel för "Hur man inte gör det för för mjukt / för lekfullt / ser billigt ut ..." eller som ett Dacia -derivat. På grund av priset.
  Japanerna? - Bara värt att nämna med hybrider.
  Fiat? - Kallas inte ens ett dåligt exempel längre. Egna tester: Inget resultat.
  Nya Skoda verkar för mig vara Hyundai / Kia för tillfället: "Testvinnare i summan av fastigheterna och prisvärda" - Oavsett vad som definieras under den senare ...
  Koreanerna betalar förmodligen ganska bra för reklam och / eller har testfordonen som följaktligen är trevliga att få tag på ...

  Genomsnittlig konsument kan välja mellan: Skoda / Seat / VW / Hyundai / Kia. Det är allt.

  5
  2
 • blank

  Tack för den här väldigt vackra artikeln. Det gör ont i min själ vad som händer här. Tyvärr blev jag personligen smittad av denna dieselport och sålde min fantastiska 95NG TiD Automatic långt under värdet (utan att köpa en annan bil). Naturligtvis är jag själv ansvarig för det, men drivkraften kom från denna arroganta VW-grupp med sin skitstrategi! Jag är så arg på dessa bröder. Och om jag ser 4 nya Tiguan och 2 nya T-Roc i mitt närmaste närområde kan jag ..., ja, jag håller tillbaka och är glad över min Saab (den senaste är redan 15 år gammal) och kör dem tills det inte längre fungerar.
  Jag hoppas vi ses snart i Trollhättan. Jag ser fram emot det! Ren Saab och ingenting annat än Saab!

  6
  2
  • blank

   Sörja inte ...

   Och vänta lite med skulden. Det är nog VW, som gjorde början. BMW, Mercedes och andra har länge följt. Importerar USA importen lekfullt alla normer, är tekniskt långt överlägsen européerna, eller har de aldrig blivit mätta?

   Jag vet inte heller svaret, men det har förhandlats politiskt och politiskt önskat att nya VW-dieslar fortfarande finns i grannskapet, att diesel och eldningsolja fortfarande främjas politiskt (skattemässigt eller genom bonusar). Det är tråkigt när en 9-5 NG kommer under hjulen ...

   Men vi måste fortfarande hitta den eller de verkliga syndarna. Och sedan gillar jag att lyfta den andra stenen, för det var klart från början att denna värld inte kunde räddas bara genom en häxjakt. Inkvisitorerna är det verkliga ontet, så mycket är redan säkert för mig ...

   5
   1
   • blank

    VW ... och vad gör de andra? Jag har ställt mig själv den här frågan så ofta och har inte hittat något svar. Allt
    TÜV kontrollerar avgasutsläpp i två år och om dessa inte uppfyller de lagliga kraven finns det ingen
    Plack. Hur ser du avgasutsläppen från Saab-fordon, Volvos eller de andra utländska tillverkarna
    ut. Överensstämmer de med gränserna?

    • blank

     Tja, AU och Hu-utsläpp test där upp 2006 2018 praktiseras av formen väl ses som Abkassierungslizenz för att testa organisationer. Eftersom endast felminnet var läst ut för motsvarande fordon år med inbordsdiagnos och om det inte fanns någon felinmatning var allt bra. Och vilket manipulerat fordon har redan lämnat ett fel i minnet? Rätt, ingen.
     Och även en gång genomförs för äldre fordon och sedan 2018 på alla fordon avgasrör mätning kan bara upptäcka felaktiga eller uppgraderade katalysatorer och partikelfilter med kolmonoxid och grumlighet mätning faktiskt. En avgasanalys för att bestämma avgasernas sammansättning kostar några tusen euro, och förmodligen ingen vill betala i sin huvudutredning.
     HU är redan fel plats för att verkligen upptäcka avgasgasmanipulation. Och sedan har Kraftfahrtbundesamt endast lämnat in de uppgifter som tillverkarna har rapporterat, utan order eller möjlighet att kontrollera dem, det har just kommit som det har kommit.
     Det händer bara när marknaden tar hand om saker. Och det riktigt skrämmande är nog att vårt system i Europa har visat sig vara mer tandlöst än det i USA. Även om "vår" självbild är annorlunda.

     • blank

      Tack för det detaljerade svaret. Jag tyckte det i avgasmätningen i TÜV-rapporten
      värden har något att göra med de föroreningar som ett fordon avger.

      På min tiden var 30-åriga Saab 900 turbo med uppskattad 550.000 km
      8 år sedan på 417.000 km), sa granskaren i undersökningen: Mycket goda utsläpp
      för en sådan gammal bil.

    • blank

     De andra har bara mer sofistikerade system för avgasrening. Varför har hittills inte varit en enda diesel från Japan och Korea påfallande? Siffrorna kan inte vara, eftersom dessa tillverkare verkligen säljer mer än synlig Cayenne Diesel.

     VW / Audi har aldrig varit känt för högkvalitativ motorteknik utan snarare för bröd- och smörbilar. Och var det inte så att denna mjukvarulösning bara var billigare än en större Kat? Tack till köpmännen!

     2
     2
     • blank

      Kanske har Donald Trump mer nötkött med tyska bilar och det tyska "exportöverskottet" ...

      Och kanske tyska politiker vågar inte betala tillbaka det med samma mynt? En annan punkt är EU: s krav på flottanförbrukning. Japanska, Koreanska och amerikanska fordon påverkas inte. Tekniskt har du en klassisk målkonflikt, om du ska bränna så lite som möjligt bränsle så effektivt som möjligt, men det kan inte uppstå kväveoxider.

      Amerikanerna säljer helt enkelt en V6-diesel med 2,8 liter, som gör mindre men förbrukar mer och är bra. Det märks att de gamla (tyska) dieslarna som kunde producera mindre kväveoxider än de senaste och sofistikerade motorerna ...

      Vem vet hur dumt och enkelt svaret är i slutet? Jag talar om politiska (och globalt ojämlika) förhållanden.

    • blank

     Fantastiskt - tummen upp! Uppskattningsvis 550.000 417.000 och en hastighetsmätare som stannade vid XNUMX XNUMX för åtta år sedan! 🙂 Vilken fantastisk bil, grattis!

   • blank

    Ja, jag "tror" inte heller (men jag vet förstås inte i alla fall) att VW var den enda eller första gangstern, därav de andra förkortningarna i min kommentar ovan. Åklagarmyndigheterna har redan vidtagit åtgärder mot BMW, Mercedes och Opel. Det är givet att de tyska monopolisterna kommit överens (som förbundskartellverket nyligen upptäckte igen när det gäller andra frågor).

    Jag är också väldigt intresserad av hur de amerikanska produkterna (påstås?) Som inte har tävlat i många andra frågor (förmodligen?) Har (har) satt sina egna stränga gränser.

    • blank

     USA (och andra)

     Eller var det på grund av det faktum att amerikanerna och följaktligen de amerikanska tillverkarna alltid har drivit eller producerat bensin? Diesel var där bara ett marginellt fenomen, bensin smuts billigt, eftersom det subventionerades av staten (som med oss ​​diesel). Så det spelade ingen roll om bensinen, även den jätte SUV, behövde 15 liter. Och eftersom alla tillåter bara att köra 80 ändå påverkar bränsleförbrukningen då inte så stor.

     Då VW kom och gjorde stora ord, uppfann de ägget av Columbus med sina dieselmotorer. Fantastisk prestation, extremt låg bränsleförbrukning och bästa miljö värden (som för övrigt när det gäller diesel i termer CO2 också att inte avfärdas ur handen, ibland förutom etanol, vilket är ett annat ämne).

     Senast med utvecklingen av gemensam järnvägsteknik skulle de resulterande fördelarna emellertid ha blivit alltmer investerade i ny energibesparande implementering och koncept snarare än bara mer kraft. Den lätta A2 gjord av aluminium var till exempel en strålande bil. Min man brukade ha en 90 PS diesel som förbrukade mycket lite och körde också 200. Men han blev snart massa.

     Jag antar att koreaner, japaner, franska, italienare osv. Om de någonsin byggt dieselmotorer i stor skala, har helt enkelt andra prioriteringar, inte äggläggande ullmjölk. Inte alltid större motorer med påstådda lägre utsläpp.

     Jag började nyligen köra 9-3 SportCombi TTiD, modell 2011, 160 hk, Euro 5 som en andra bil - den sista och mest uppdaterade dieselmotorn som Saab hade i sitt sortiment. En Fiat-motor (italiensk!) Som enligt den vänliga hantverkaren i Kiel är den bästa och smidigaste dieselmotorn han vet! Och inte heller några fler problem med virvelflikar, etc. 160.000 6 körningar och det är rent nöje att köra den: Stor acceleration, beror mycket på bensin, är extremt tyst och behöver mindre än 7 liter, i ren stadstrafik XNUMX.

     Den tidigare ägaren sålde den till mig för att hon inte ville skrota den - ett första handsmycke som har blivit välskött med en checkhäfte och vars lack ser ut som en ny bil! Hon skulle ha fått 7.000 XNUMX euro om hon hade lagt det i skrotpressen!

     • blank

      Att koreaner, japaner, franska, italienare eller andra har byggt renare dieselmotorer kan tveka säkert. Även om ADAC inte kan tro på allt, men på följande webbplats (https://www.zeit.de/wirtschaft/unternehmen/2017-08/adac-test-import-auto-marken-erhoehte-abgaswerte-stickoxid) är redan intressanta.

      Uppenbarligen eller inte kan utländska tillverkare lika enkelt kasta klubbar mellan benen, som är fallet med hushållet, utan att investera med lämpliga utländska regeringar.
      Nu kan man naturligtvis fråga sig om vår regering överskrider märket, eller om de andra är för tysta? Även om det förmodligen inte är deras orsak alls, vill du bara inte skrämma dina egna konsumenter eller väljare och du kan leva med det om "problemet" bara uppfattas som tyskt.

      Intressant nog har förväntad livslängd blivit längre under de senaste decennierna (https://de.wikipedia.org/wiki/Lebenserwartung), trots att fordonets täthet och de avstånd som omfattas har alltid ökat. Detta bör i en första approximation innebära att det enskilda fordonet har blivit renare. Så det är bara hälften så illa?
      Eller finns det fler influenser på jobbet än bara biltrafik? Systemet är lika stort som planeten och på motsvarande sätt komplext, det finns nog inga enkla lösningar som inte skadar någon. Men det motiverar inte en "business as usual", eftersom resurserna är begränsade.

      Vad var eller kanske varit smart, så är det naturligtvis mycket lättare att säga i efterhand i 5, 10, 20, eller ännu fler år sedan ...

      2
      1
     • blank

      @ StF

      Mycket trevligt, för en balanserad och omtänksam kommentar. Och rätt, det borde inte vara längre. Inte länge. Tyvärr, dock, hur det kan fortsätta i stället, tyvärr, kanske inte länge kan prata. Vägen har sedan länge bestämts - politiskt och medialt.

      Någon fortfarande skeptisk uttryckts om huruvida det verkligen allt betraktas som pekar på krokar eller ögon, utan att någonsin vågat i landet av alternativ för att hänvisa till alternativ klipps samtidigt med klimatskeptiker med samma pensel.
      Det spelar ingen roll om du inte har exakt det - nämligen klimatet och miljöskyddet - till dina egna bekymmer och ärligt och seriöst i åtanke.

      Det är som kärnenergi var på 1950- till 80-talet. Mänskligheten hade återigen hittat en helig gral. Och ve alla som hade något att klaga på eller som uttryckte välformulerade och välgrundade bekymmer med extrem försiktighet ...

      Vem vid den tiden pekade på det nästan evigt strålande kärnavfallet, var en reaktionär och vägran att framsteg av den värsta typen. Vad betyder det att de hade det bra?

      I landet för den så kallade dieselskandalen finns det fortfarande en kansler som förenar båda under en hatt: vetskapen om att det inte finns något alternativ till kärnenergi (går ut ur avvecklingen) och nu vet allt om hur man formar energi- och transportförändringar vara. Naturligtvis än en gång i stor skala, heltäckande och utan alternativ ...

      Det finns inte ens tillräckligt med utrymme för jordbrukaren som vill pressa biodiesel till sin traktor i sin egen oljekvarn, som drivs av elektricitet från biogas, på ett miljöneutralt sätt. Nej, det är inte en del av planen. Han kunde göra det idag och danska kollegor har gjort det länge ...

      Men den tyska bonden måste fortfarande vänta och kan i 50 år köpa en självständig körbil. Så snart BER har kommit i drift kom vi ut ur kolet och har solinfrastruktur och lagring för den.

     • blank

      @StF

      Tack för länken, intressant artikel. Huruvida det är rätt, är naturligtvis frågan, men värt att läsa i alla fall. Jag kan bara hålla med den andra delen av kommentaren, ett mycket differentierat tillvägagångssätt.

      Vad som dock mer än säkert kan tvivlas på är antagandet att den tyska regeringen ”inte skulle kasta en pinne mellan benen” på utländska tillverkare av rädsla för relationer med främmande länder. Motsatsen är uppenbarligen sant: I inget annat land i världen betraktas den inhemska bilindustrin så starkt av regeringen som en ”nyckelindustri”, subventionerad och marknadsförd (2x skrotningspremie etc.) som i Tyskland. Ingen tysk regering tar sig an de stora tyska tre (varav några är statliga), vars hand sträcker sig in i transportministeriet och därefter. Ingenstans är den inhemska billobbyn så stark som i D. Om det kunde, skulle tyska politiker ”kasta så många klubbor mellan benen” på utländska tillverkare att de inte längre kan gå för att stanna kvar i bilden. Med sin "nyckelindustri" viker D inte ifrån ens sina bästa EU -vänner. Kom bara ihåg teatern om märkning av bilar med avseende på förbrukning och utsläpp. Upprepade gånger uppskjuten av D, urvattnad, ifrågasatt - för att få de tyska PS -maskinerna och SUV -tonerna att se bra ut jämfört med de franska små bilarna.

      Bakgrunden i förhållande till de utländska dieslarna måste vara annorlunda, vilket vi - tyvärr - inte alla vet.

      1
      1
     • blank

      @ Ebasil,

      Jag tror att det inte är så extremt, inte så ensidigt och entydigt ...
      Nära förbindelser med staten visas av större bilföretag i olika länder.
      Finansieringspolitik, protektionism och korruption har många sätt att spela fotboll. Skrotningsbonusen i D var kontraproduktiv på många sätt. Också i den meningen att tyska skattepengar fördelades över hemmamarknaden men över den globala fordonsindustrin. Målmedveten finansiering ser annorlunda ut.

      Fråga Trump eller Xi Jinping om de underskattar den centrala rollen i sin egen bilindustri och om de kan lära sig något från tyska politiker. Frågan tolkas antingen som ett mycket skämt eller som en personlig förolämpning, du skördar skrattet eller en säck.

 • blank

  Många tack till Jan för den här mycket bra och väldigt ledsna artikeln, även för de stora (wistful) bilderna! Bra forskning och skrivet! Denna (underliggande) galenskap gör mig så arg att jag först måste reagera med sarkasm mot ämnet (se ovan).

  Jag kan bara fullt ut understryka alla uttalanden om hållbarhet, konsumtion mm Och det snittar i ditt hjärta, så bra och vackra Saabs, årets (tio?) E-lojala service och deras förare skulle kunna tycka om att se eviscerated. Till exempel, 9-5 i den vackra, sällsynta kosmos-blå metalliska. En skam! 🙁

  En liten tröst kanske: Det faktum att så många Saab-specifika komponenter redan har kannibaliserats och tagits bort visar att behovet finns, så det finns många Saab-vänner som tar hand om sina (gamla) favoriter och även reservdelar falla tillbaka från skräpgården, eller hur? (För vad mer kan du förmodligen inte använda dessa speciella Saab-komponenter, jag hoppas ...)

  • blank

   Tack! Saabarna utnyttjas faktiskt ganska för bensin och diesel.

 • blank

  En mycket hälsosam åsikt Jan_HH. Förhoppningsvis kommer rätt Saab Old-timers att fortsätta köra på våra gator. Även om det bara finns några tusen KM per år. Saab får aldrig försvinna från gatan.

  • blank

   Inte bara Saabs borde gå bort. Varje byggd bil ska springa så länge som möjligt. Speciellt på grund av miljön ....

 • blank

  Bilarna hade så mycket potential, så många kilometer kunde ha drivits. Jag är ledsen för att någon Saab skrotades utan anledning. Stora säkra bilar som kan köra med 5-liter diesel har förstörts. Vi kommer inte att ge vår diesel 9-3, här i Österrike är vi tack och lov inte påverkade av körförbud

 • blank

  Jag kan bara hålla med tidigare talare !! Det otroliga nonset kulminerar i det faktum att de tyska dödliga dieslarna exporteras till andra europeiska länder - inklusive grannländer - för att fortsätta där med gröna miljöpaket. Den tyska handelspressen rapporterar till och med i detalj om detta .... (ams, AutoZeitung, Auto Bild osv ...) Européerna skrattar av sig och köper nya bilar för mindre än deras värde. Konstigt att jag ännu inte har hittat en artikel i den tyska pressen som handlar om den övergripande balansräkningen för nya bilar ... Som ni kanske vet från mina tidigare inlägg bor jag delvis i Barcelona-området. Diesel från Euro IV kan användas här utan några begränsningar. Nu vill jag gratulera alla nya bilköpare - särskilt de som är lojala mot VW - för deras förstörelse av pengar och deras bidrag till miljöföroreningar. För min del fick jag precis en av mina Saabs genom TÜV utan några defekter, och jag ser fram emot varje ytterligare kilometer.

  Hälsningar till samhället

  Lizzi

  17
  1
  • blank

   Den "övergripande balansräkningen" är också en av mina favoritord och slagord. Det saknas för allt och allt. Den nya bilen kontra den begagnade eller EV mot förbränningsmotorn är bara toppen av isberget ...

   Det är trevligt att politik och media fortfarande vet vägen. Den här gången står vi verkligen inför en avgrund och den här gången är det verkligen hög tid att vi alla tar ett steg framåt. Vem bryr sig om den totala balansräkningen? Vid kanten av en avgrund tar du ett modigt steg och du är bra - en gång för alla ...

   • blank

    Frågan är varför är Saab Diesel där i skymningen? Vad är trasigt?
    På min tank läckte i år och Orio kan inte leverera längre. Min Saab har kört under 180000 km och är slutet av 2007. Jag kan inte gå utan en tank !!!
    Lyckligtvis hittade jag en begagnad, men vad sägs om tre år framåt ....
    Då kanske jag måste skrapa en topp välskött Saab!

    • blank

     Nej,
     Det är inte rätt fråga för den här artikeln. Frågan är, varför finns det bara diesel?
     Annars är dina kommentarer, tankar och rädslor givetvis giltiga. Och tyvärr har jag inget svar men delar dina frågetecken helt.

     • blank

      Dieseln är naturligtvis också mer mottaglig än en bensinmotor ... virvelklaffar, svänghjul med dubbelmassa, sotfilter, etc. ... denna fråga uppstår.
      Och om det fortfarande saknas delar, som en trasig tank.
      Självklart finns det också människor som lockas av skrotning.

     • blank

      Jag skulle separera båda ämnena. Det finns reservdelstillförsel och det finns bensin- och dieselmotorer. Båda har en tank eller andra SAAB-specifika delar. Och ändå hamnar bara SAAB-dieslar i stort antal i den så kallade återvinningen ...

      Teoretiskt sett skulle reservdelsförsörjningen av dieselspecifika delar (GM) vara betydligt bättre än SAAB bensinmotorns. Dessutom går SAAB-dieselen inget speciellt sätt, men följer bilarna till andra märken utomlands eller bara på skrotet. Anledningarna är desamma för alla märken, är politiska.

      För mig är artikeln av Jan_HH samstämmig och avgörande.

 • blank

  1.000 Tack Jan_HH,

  rapporten och bilderna är mycket imponerande. Att ämnet är sorgligt gör inte den mycket framgångsrika artikeln värre ...

  Tvärtom har jag en känsla av att detta samhälle inte kan få tillräckligt med artiklar och tankeväckande ...

  I ÖR hörde jag nyligen och nu flera gånger att det nya oljevarmeriet subventionerade med flera tusen euro. En tänkande förstår inte längre det.

  DIESEL SMÖRING I LOKALA REGIONER STATLIGT STÖD

  Väl värt en rubrik och en artikel. Men det slår faktiskt ingen ...

  Fastigheter drivs av bränsle och så kallade bilar står stilla på nätet. Både ståtligt och samtidigt marknadsfört. Välsignad är alla som inte ser motsättningen eller inte vill se ...

  Omvänt skulle det vara tekniskt enklare och mer förnuftigt. Fastigheten uppvärmd med el skulle klara sig utan cirkulationspumpar, värmerör, ventiler, fyllning, ventilation, underhåll, acceptans, utan oljetank och leverans och utan skorsten (svep). Byggkostnaderna för enfamiljshus ensam skulle reduceras med ett femsiffrigt belopp. Elektriska radiatorer av olika storlekar och utgångar har funnits i decennier i järnaffären för ett äpple och ett ägg.

  Låt oss inte kidna oss själva, det enklaste och inte heller det mest miljövänliga sättet finansieras, men alltid det mest komplexa, tekniskt komplexa, kostsamma och ekonomiskt och ekonomiskt lovande sättet. Således också den som kostar mest resurser men också säkrar flest jobb och ger det största kassaflödet. Miljöskydd är inte ett ärligt bekymmer. Jag undrar alltmer om han ens är en oro ...

  Vi kan inte konsumera miljön friska.

  5
  2
  • blank

   Mycket intressant information och en fängslande tanke (mobil med orörlig energikälla och vice versa)! "Föroreningen" med kväveoxider från värmesystem i bostadsområden diskuteras i mitt intryck lika lite offentligt (till skillnad från här på bloggen) som koldioxidföroreningar från produktion av nya fordon, dyra elfordon, förbrukning av sällsynta jordar, etc. Dessutom är det helt Det är dolt från det faktum att den oh-så miljövänliga elen i detta land fortfarande övervägande kommer från fossila energikällor (och kärnkraft). Det betyder att luften (förmodligen) inte är "förorenad" i stadens centrum, utan i Hamburg-Moorburg (nytt kolkraftverk!), Till exempel där många människor också bor! På något sätt känner jag mig påmind om invånarna i Schilda…. 🙁

   • blank

    Schilda ...

    ... är ett bra nyckelord, eftersom de bar ljus i säckar in i stadshuset, såvitt jag vet.

    Historien om mer ”energieffektiva” hus är också historien om fönster och fönsterglas. Samtidigt är glasningens historia också historien om förstörelsen av europeiska skogar. Skriv bara "skogsglas" på Wikipedia.

    Det verkar mig ganska symboliskt för den nuvarande situationen och de politiska kraven. Om vi ​​investerar mycket energi och resurser idag kan vi spara 10 och 15% imorgon och igen. Halleluja!

    Så vi isolerar gamla byggnader eller förbannar de gamla. Vi förstör och slösar bort energi och resurser. Men till skillnad från tidigare räddar vi världen den här gången och räddar den verkligen den här gången. Och den som tror det kommer att räddas. Den här gången redan ...

   • blank

    SCHILDA 2.0

    En granne vill lägga till en ouppvärmd vinterträdgård i sitt moderna, isolerade hus. I princip ett växthus med de välkända effekterna. Husets energibehov skulle minska ytterligare och ett lås och en vestibule skulle placeras framför altandörrarna. Jämfört med ett fristående växthus skulle en glasvägg och resurser sparas ...

    Och ändå bör grannen sätta ett enda glasat och fristående växthus i trädgården (det vill han inte alls), men inte bygga vinterträdgården bredvid huset. Enligt byggkoden skulle det vara en del av den yttre fasaden och skulle behöva motsvara den när det gäller energi ...

    Schilda 3.0 blir att även fristående växthus kan exporteras med 3 treglasfönster, stå på isolerade golvpaneler och måste ha en elektrisk forcerad ventilation med värmeåtervinning. Och då kommer världen att bli frälst, för komplexitet och maximal användning av energi och resurser har länge varit den färdplan som tillhandahålls av (politiska) sätt.

    Det har den skrapa diesel och en förhindrad vinterträdgård något gemensamt. Namnlösa: Politiska riktlinjer, som arbetar djupt in i borgerliga såväl som ekonomiska och industriella räckvidd, utan att tänka människor kunde känna igen deras nytta eller nödvändighet.
    Jag har ännu inte tagit fram ett slutligt yttrande om den så kallade dieselskandalen, men det finns vissa tecken på att det i slutändan i första hand kommer att ses som en politisk skandal ...

 • blank

  Vilken briljant affärsidé! Jag bygger en fuskare programvara i min dieselbil och geriere mig med det i flera år som en pionjär inom skydd och utsläpps miljökrav, allt föras i misstro, även i svåra USA, och därmed sälja mer än någon annan.

  Någon gång kommer de dumma amerikanerna att ta reda på mig - men hej, det är ännu bättre! Efter att den första skrotningsbonusen (som "hjälp" mot finanskrisen orsakad av USA) redan hade spolat min kassa fullt ut, men nu tyvärr torkat, använde jag denna geniala affärsidé för att säkerställa att Merkel & Co. beslutade om nästa . Rubeln fortsätter att rulla, hjulet fortsätter att rotera!

  Det är bara dumt att vi måste betala amerikanerna sådana fruktansvärda ersättningar. Men åh, sch ... på det, de dumma tyska skattebetalarna finansierar i slutändan allting, och den stora majoriteten av våra dumma kunder, det största antalet av våra köpare, de tyska kunderna, får ingenting. Varför då? De har ingen skada! De får alla fantastiska nya bilar från oss med en ny bilbonus! Att de alla måste gå mycket längre eftersom deras diesel inte längre är värt någonting - vem är det ... som är intresserad? Åtminstone inte jag! Kunde ha behållit sin diesel och fortsatte att köra (utom i HH, Stuttgart, Ruhr-området, etc.).

  Men ingen måste eller vill åka dit. Jag tycker att det är mycket trevligare här vid den bayerska sjön. Och jag hade en bra tid i Wolfsburg, jag betalade bara 4,50 euro per kvadratmeter för min stora villa, jag behöver inte betala tillbaka mina miljoner i bonus, för jag har gjort fantastiska saker - för VW, för företaget, konsumenterna, den tyska ekonomin - Åh, vad säger jag för den globala ekonomin! Och naturligtvis för miljöskydd och hållbarhet !! Ts ts, jag glömde nästan den sista ...

  Det är bara dumt att åklagarmyndigheten på något sätt ser det annorlunda. De tuffa tjänstemännen! Men jag kan också få kon från isen. Det är tydligt att jag inte visste någonting och att andra måste svara för det! De kommer inte att kunna bevisa någonting för mig ... Skulle de bara boka några från mellanledningen, som den idiot som är fängslad i Amerika. Därför avslutade vi detta utan föregående meddelande. En genialt billig lösning!

  Undertecknad Mr W. (och resten av styrelsen och styrelsen, och även av BMx och Mexxxxxx och Oxxx)
  😉

  10
  2
  • blank

   Jag kunde inte ens ta reda på vem jag skulle skylla på vad ...

   En bok kommer troligen att dyka upp någon gång: BERÄTTELSEN OM DIESEL & VÄRMEOLJA. Undertitel: På uppgång och nedgång - en global ekonomisk och politisk thriller.

   Kanske kommer någon historiker en dag att äntligen kunna arbeta igenom och utvärdera denna galenskap? Kanske kommer vi att få veta om de amerikanska dieslar som exporterats till oss var ännu bättre och mer ärliga. Eller om utsläppsnormerna inte kunde uppfyllas tekniskt för någon, eftersom atmosfären innehåller 78% kväve. Huruvida de politiska riktlinjerna var nonsens och ovetenskapliga. Och jag har 1.000 fler frågor till den här oskrivna boken ...

  • blank

   Du skriver till mig från hjärtat! Jag har en sådan skit ... ilska över detta VW-företag! Och vad måste jag titta på hela dagen? En leguan eller pelikan efter den andra, nu avbruten av T-Rocs. Bara att gråta!
   Människor är bara flockdjur. VW, du vet vad du har ...

   11
   2
 • blank

  Jag har min 9.5 SportCombi och kommer att behålla den under lång tid framöver. Trots detta letar jag för närvarande efter symbolerna 9.5 och 2.2TiD, som jag tappade efter en krasch. Alla borde se: Jag står vid min diesel.

 • blank

  Länge leve kristallkulan ... eller hur bestämde författaren att fordonen är "i ett skick som skulle ha varit tillräckligt för en eller andra tiotusen kilometer"?
  Jag spekulerar även: 3.0TID stå där allt på grund av en motorbortfall, en 2.2TID kan säga adjö en gång och 1.9er påverkas också av virvel flikar problem.
  (Fortfarande) god diesel är fortfarande mycket intressant för exporthandlare och inte nödvändigtvis ett fall för skrotet.

  3
  5
  • blank

   spekulation

   Det är där jag brukar spekulera. Det är också mycket mer sannolikt att tre olika motorer av olika generationer och körsträckor tillsammans är överens om ett datum för en kollektiv självmord.

   Ja, precis där försvinner författarens fantastiska tankar - det kan vara politiskt så önskat och påverkat av premier - omedelbart i dimma av de många andra konspirationsteorier som annars cirkulerar i nätverket. Tack för den aktuella noten.

   Allvarligt, herr Daniel, du har uppenbarligen viss erfarenhet och teknisk kunskap. Och du verkar känna dig kopplad till SAAB-märket. Hur är det att du inom den mycket välvilliga ramen för den här bloggen och dess läsare alltid har en lukrativ röst?

   3
   8
   • blank

    Jag kan inte se på texten att Saab nämnde alla var parkerade där samtidigt, men jag tvivlar inte på att en skrotningsbonus gör ett nyförvärv intressant. Du skrotar inte en intakt Saab bara för att det finns några tusen fler från VW än vad bilen möjligen är värd. Från en annan synvinkel, vid en mycket dyr reparation (t.ex. motorskada), kan du överväga om du ska "ta" en bonus med dig. Därav mina tvivel om skrotfordonens förment goda skick.
    Jag känner inte heller en ledsen ton i mina bidrag. Jag tror att det ibland bara är lite stort när man klagar på det bortkastade samhället (vanligtvis är det alltid de andra) och när man frågar vem som verkligen kör en 901, 9000 eller kanske en 902 i vardagen, som huvudbil, stämmer det förblir tyst. Trots all kritik från andra kan din egen bil fortfarande vara lite modernare ... ;-) Hos Saab-förare är det mer troligt att hållbarhet tvingas. Jag minns fortfarande för bra hur många knappt kunde vänta med att köpa en 9-3 efterträdare för deras egen 9-3 hade under tiden kört 150000 6 km och var redan XNUMX år gammal. Om Saab inte hade gått i konkurs hade Saab-förarens hållbarhet inte varit mycket bättre än andra märken.
    Du borde vara så ärlig.

    11
    • blank

     Citat: "Du skrotar inte en intakt Saab bara för att det finns några tusen fler från VW än vad bilen möjligen är värd."

     Det gör du inte och du är hedrad. Tyvärr har inte alla SAAB-ägare samma entusiasm. Vissa tittar bara på fordonets värde eller på miljö- och körförbudszoner ...

     När det gäller önskan om nya bilar och hållbarhetsämnet har du naturligtvis rätt - åtminstone delvis. Världen skulle vara lättare om alla SAAB-förare var som du. Eller om de alla kunde klippas ihop med någon annan kam ...

     Statistiskt sett är SAAB-förare lojala mot varumärket och statistiskt sett kör de sina bilar längre och investerar mer. Statistiskt! Men statistiken och trenden är inte absolut, de är bara en latent förändring i beteendet hos förare från andra märken. Detta lämnar mycket utrymme för SAAB-förare att få skrotade ett antal (bra) bilar eller att vilja eller köpa en ny bil innan den gamla verkligen blir helt gungad ...

     Men statistiskt är våra SAAB-drivrutiner mer hållbara. När allt kommer omkring!
     Du bör inte alltid se allt som absolut, tillåta fler nyanser av grå mellan den vita och den svarta och sedan din världsutsikt och din bild av SAABs och SAAB-drivrutiner skulle vara okej igen.

    • blank

     Tur att författaren av texten flyttar en 9000 CD i vardagen;). Sommar och vinter, sol och regn, snö eller hagel. Men - och detta måste också nämnas - inte mycket längre. Dagarna som den dagliga föraren av 9k är numrerade. Även han kommer snart att få H-märket. Efter 30 års kontinuerlig användning kommer han att skonas av det dagliga jobbet, till exempel på vintern.

     Anledningen är enkel: 9000 ska följa med mig länge, det dagliga jobbet tar sedan över en annan bil. Kanske en Saab Diesel?!

     • blank

      Det är vad jag har också just gjort: För att skydda min cabriolet, så det är fortfarande med mig så länge som möjligt, har jag köpt en 9-3 TTiD, år 2011 .. Ett bra på alla sätt köp! Jag är helt nöjd med smycke som går fantastiskt, mycket lite behov och också en lysande långväga fordon. Den största utmaningen var inte förbudet mot att köra in Stresemannstraße, men det nödvändiga andra parkeringsplats i den gamla byggnaden kvartal i mitten av HH. Dessutom hoppas jag så fortfarande (åtminstone en del) känsla av auktoritet i form av upptagande av uppgraderingen hårdvara för € 5 diesel. Även en fråga för mina läsare enastående bidrag till hållbar utveckling. 🙂

    • blank

     Det är säkert sant i delar. Om det fortfarande fanns SAAB, skulle det bli blasphemed igen i forumet hur bra var den evigt gudomliga 900 och hur illa den nuvarande produkten. Kan jag fortfarande komma ihåg det? Hållbarhet kan också genomföras, som i fallet med SAAB.
     Tyvärr är saken rätt med skrotningen. Endast nu upplevd med en 9-3 1-konvertibel i kunskapskretsen. Ska faktiskt få sonen. De nödvändiga investeringarna skulle ha varit 1.500 i verkstaden. Vid VW var emellertid 7.000 miljöbonus. Det var slutet på SAAB. Sonen driver nu en sådan VW-kompaktbil.

     • blank

      Vilken skam! 🙁 För övrigt också ur ekonomisk synvinkel - en 9-3 I cabriolet är en klassiker och kommer med god vård att behålla sitt värde nu, medan en sådan 08/15 liten burk gurka från 2019 inte längre kommer att hitta en köpare på några år. För att inte tala om klassens körkomfort och glädjen att köra en cabriolet (och köra Saab ändå).

    • blank

     När det gäller nya Saabar eftersom de gamla 6 år gammal, sant, de flesta av oss skulle önska så, att i Trollhättan bilar byggs igen och sedan förhoppningsvis köpa dem om de inte har möjlighet och tillfälle. Om man är övertygad om varumärket och uppföljaren är bättre än den gamla, är det förståeligt att du vill förbättra. När det gäller diesel döende, så jag talade nyligen med en vän och även Saabfan att det nu förmodligen många 9-5NG diesel combis med Euro 5 och 9-4X om det också skulle få en € 5 diesel, skulle ge om Saab skulle inte ha gått i konkurs och dessa skulle förmodligen säljas i Tyskland nu på grund av körrestriktionerna till låga priser. Självklart är det rent hypotetiskt och teoretiskt, men jag ville tillämpa denna ärlighet. Men det här är hur vi försöker hålla den befintliga så väl som möjligt.

  • blank

   Förhållandet var främst förtöjt vid inredningen. Tyvärr har digitala speedos förhindrat en körsträcka. Så mycket sägs att utsikten under dieselkåpan visar här också spår av exploateringen.

 • blank

  en artikel som är skriven till mig från själen, en artikel som skulle väcka en artikel
  som var skrivet bra och fylldes med många bilder, inte bara en Saab-fan
  tankeväckande men ledsen. Vad ska våra efterkommare tänka på oss när
  vars grundval inte längre skulle räcka för ett annat, mer blygsamt liv?

  14
 • blank

  Bra rapport Tom!
  Bränsle med bränslecell.
  Jag är nyfiken på vilka impulssystem som kommer att råda.
  Så länge det inte är klart, kör jag vackra svenska klassiker, du får kostnaden och med god omsorg är de en klassisk klassiker och stiger vanligtvis i värde.
  Trevligt dumt Vem för några år sedan för dyra pengar är ett Porsche stort problem i allmänhet ingen som vet vilka drivsystem som kommer att råda i framtiden.
  Elektriska motorer är inte lämpliga för daglig användning och på grund av framtiden stramad generell förorening av EU, skulle jag för närvarande köpa en ny bensin.
  Jag har inte en mycket större debatt från politikerna och även forskning om alternativa framdrivningssystem, som syntetiska bränslen, naturgasbränslen, bränslecelldrivning etc
  Toyota kommer till exempel att erbjuda betydligt fler fordon med bränsleceller i framtiden, och Japan skulle också vilja köpa elbilar samt Cayenne Diesel….

  • blank

   Inte min, inlägget är från Jan!

 • blank

  Vårt system har ett mycket bestämt misstag: det är baserat på permanent förbrukning. För att cykeln ska gå snabbare och snabbare måste nya produkter konsumeras. Oavsett om du behöver det eller inte.

  Varje elbil, antingen med batteri eller väte, föds först med en enorm resursförbrukning. Skulle det inte vara bättre att använda produkter längre och slutligen ifrågasätta det? Men nej, då stannar ekonomin och tillväxten och ändå. När lär vi oss att vi måste välja?

  20
  • blank

   Man bör ge premier för "äldre modellkörning" så att man bara gör miljön bra!

 • blank

  Vad som verkligen förvånar mig är det faktum att då börjar alla igen och köpa den senaste VW Golf, Touran, Bulli, etc.!

  Lär inte dessa människor någonting?

  23

Kommentarer är stängda.