Dieseldöd

"Dieselmodellernas försäljningsgrader har stigit i månader för första gången igen" - Så eller något liknande, läste nyheterna förra veckan i en tidning. Dieselskandalen. Redan nästan fyra år gammal blev nästan bortglömd till förra veckan. Och det trots att jag, som infödd i Hamburg, hade republikens första trafikförbudsområde nästan på min tröskel. Men gratis.

Oavsett var du ser ut
Diesel - Oavsett var du ser ut


Vid den tiden, när skandalen blev offentlig och miljörelaterade bonusar sprang upp, hade jag redan en uppfattning att detta inte skulle lämna det svenska varumärket utan spår. Även om en turbin bensinmotor har sina fördelar, hade många 9-5 och 9-3-modeller också en dieselmotor under huven. På den tiden var jag orolig för att många av dem skulle försvinna från marknaden, i utbyte mot ett par tusen belöningar euro, bara för att ersättas med ett nytt märke från VW, BMW eller Mercedes.

Premierna gick så, enligt VW blev fler bilmakare omarbetade och historien tog sin kurs. Autoåtervinningsföretag överskreds för att få de påstådda så miljövänliga skrotningsbevisen.

Plötsligt blev press- och TV-team intresserade av landets skrynkronor, som inte längre visste var de skulle gå med alla dieselmodeller. Ett slumpmässigt, så att mitt största dörr ligger i Tyskland, kanske till och med (norra) Europa. I åratal har jag inte betalat honom ett besök. Varför var det?

Trots dess storlek sågs det sällan, SAAB-modeller har sökt förgäves de senaste åren, och i så fall slogs de snabbt. Att få bra delar innebar att man letade efter nålen i en höstack. Men tillbaka till början. Den ökade försäljningen gör att jag kan köra på 9000.

Besök på Tysklands största skymning

Huruvida mina rädslor var bekräftade, hade jag aldrig kontrollerat. I hopp om att vara fel. Men jag letade efter den slutliga bekräftelsen, ville övertyga mig om jag - som alltid - inte hade några SAAB-möten, om jag skulle betala platsen efter år igen ett besök.

Så på vägen hem en avgång som tidigare togs, med 9000 i riktning mot Norderstedt, strax utanför Hamburg. Kort före stängning parkeras 9000 nära en Volvo 850. Förutom gamla Opel och VW Lupos med överdimensionerade utloppsrör, vill jag inte stänga av 9000, så parkera bredvid de svenska grannarna.

Kör snabbt över torget, förbi otaliga rader av Audi, Mercedes, BMW och VW. De tyska varumärkena dominerar tydligt. Redan märkbar: Fordonen ser väldigt ung ut. Vägen till det svenska hörnet är fodrad med rader bilar från Wolfsburg. Olika Caddy, Touran och Golf modeller. Även om jag ger märket från Wolfsburg så lite uppmärksamhet som möjligt, räcker det med att säga att de flesta modeller inte är 10 år gamla. Rester från limet i motorbeteckningarna indikerar: 100% Diesel.

I det bortre hörnet hittar du dig själv. Exotics hörn. Volvo och SAAB blandade. Tillsammans med Rover har de hittat sin egen plats. Och det jag ser det gör mig mer än förvånad. Jag är helt obekant med en bild. Och min rädsla har blivit sann. Du kan räkna olika SAAB, åtminstone 15-20-bitar. Så mycket som i de senaste 10-åren tillsammans, snyggt uppradade.

Diesel dör - oavsett var du ser ut

Och här också: nästan 100% diesel. Diverse 2.2 TID Diesel 9-5, vare sig sedan eller stationsvagn, samma med den första 9-3-modellen. De blir alltmer sällsynta i gatorna, här ser jag plötsligt 5-6-modeller. Ett silver SE skapar kortvarig sort. Även en 9-3 med full utrustning har landat här. När du försöker expandera SID dela den sällsynta Carbon Dashboard. En 3.0 TID eller en kromglas. Att känna alla färger och former finns att hitta. Nästan alla fordon kan fortfarande bevisa ett gott skick.

Läderklädseln är knappast vald, kol- eller träpaneler installerades eller förstördes när de försökte ta bort dem. Den elektroniska hastighetsmätaren förhindrar - till min ånger - en bild av körsträckan. Jag skulle ha velat veta hur många kilometer den svenska gör flyttades.

Jag såg mer än nog efter några minuter, och jag börjar tänka igen. Inte bara har jag nästan chockat hela SAAB-modellerna, jag ifrågasätter hela systemet för förorenande klasser, körförbud och miljöbidrag.

Körförbud, miljöbonuser - konsumtion?

SAAB-hörnet är symboliskt för överdriven konsumtion och visar återigen i vilket blatant kasta samhälle vi lever. SAAB: erna är i ett tillstånd som skulle ha varit tillräckligt för en eller annan tiotusen kilometer. I stället bortskaffas och mest sannolikt för alla premier och därmed en nyproducerad bil utbyts. Situationen liknar de svenska grannarna har nästan en tröstande effekt. Vad som är hållbart eller miljövänligt och ekologiskt är obegripligt för mig som någonsin.

Tillbaka på parkeringen, jag träffar ägarna av Volvo, är korta blickar utväxlas man ser fram högt över över välskötta Sverige, en kort hälsning, tumme. Den nästan typiska. Vad som återstår är bara rent samvete, för att inte vara en del av det här samhället, som kan vilseledas av flashiga premier att köpa någon råvara eller fallande företag som gör affärer med hopp om att kunderna återigen med gott samvete genom miljözoner att köra tyska städer.

Istället hålls 9000 igång, bär delar ersätts för att hålla bilen så länge som möjligt. En attityd som faktiskt verkar hållbar och miljövänlig. Men med dieselens syn kunde man helt luras, det verkar nästan som om hållbarheten definieras med ett nyförvärvat motorfordon.

Oavsett hur. Till SAAB: erna är det synd, väntar på dem om några veckor och månader, sista gången till pressen. Sedan är de borta och med dem en ytterligare liten del av det historiska kulturarvet.

53 tankar också "Dieseldöd"

 • Vad som verkligen förvånar mig är det faktum att då börjar alla igen och köpa den senaste VW Golf, Touran, Bulli, etc.!

  Lär inte dessa människor någonting?

  23
 • Vårt system har ett mycket bestämt misstag: det är baserat på permanent förbrukning. För att cykeln ska gå snabbare och snabbare måste nya produkter konsumeras. Oavsett om du behöver det eller inte.

  Varje elbil, vare sig med batteri eller väte, kommer först till "världen" med en stor mängd resurser. Skulle det inte vara bättre att använda produkter under en längre tid, och äntligen ifrågasätta det? Men nej, då kommer ekonomin och tillväxten att stanna och ändå. När lär vi oss att vi måste bestämma?

  20
  • Man bör ge premier för "äldre modellkörning" så att man bara gör miljön bra!

 • Bra rapport Tom!
  Bränsle med bränslecell.
  Jag är nyfiken på vilka impulssystem som kommer att råda.
  Så länge det inte är klart, kör jag vackra svenska klassiker, du får kostnaden och med god omsorg är de en klassisk klassiker och stiger vanligtvis i värde.
  Trevligt dumt Vem för några år sedan för dyra pengar är ett Porsche stort problem i allmänhet ingen som vet vilka drivsystem som kommer att råda i framtiden.
  Elektriska motorer är inte lämpliga för daglig användning och på grund av framtiden stramad generell förorening av EU, skulle jag för närvarande köpa en ny bensin.
  Jag har inte en mycket större debatt från politikerna och även forskning om alternativa framdrivningssystem, som syntetiska bränslen, naturgasbränslen, bränslecelldrivning etc
  Toyota, till exempel, kommer att erbjuda mycket mer bränslecellfordon i framtiden, liksom Japan, som skulle vilja köpa e-bilar såväl som elektriska e-fordon ... Cayenne Diesel ....

  • Inte min, inlägget är från Jan!

 • en artikel som är skriven till mig från själen, en artikel som skulle väcka en artikel
  som var skrivet bra och fylldes med många bilder, inte bara en Saab-fan
  tankeväckande men ledsen. Vad ska våra efterkommare tänka på oss när
  vars grundval inte längre skulle räcka för ett annat, mer blygsamt liv?

  14
 • Långt lever glasbollen ... eller hur upptäckte författaren att fordonen är "i en stat som skulle ha varit tillräckligt för en eller annan tiotusen kilometer"?
  Jag spekulerar även: 3.0TID stå där allt på grund av en motorbortfall, en 2.2TID kan säga adjö en gång och 1.9er påverkas också av virvel flikar problem.
  (Fortfarande) god diesel är fortfarande mycket intressant för exporthandlare och inte nödvändigtvis ett fall för skrotet.

  3
  5
  • spekulation

   Det är där jag brukar spekulera. Det är också mycket mer sannolikt att tre olika motorer av olika generationer och körsträckor tillsammans är överens om ett datum för en kollektiv självmord.

   Ja, precis där försvinner författarens fantastiska tankar - det kan vara politiskt så önskat och påverkat av premier - omedelbart i dimma av de många andra konspirationsteorier som annars cirkulerar i nätverket. Tack för den aktuella noten.

   Allvarligt, herr Daniel, du har uppenbarligen viss erfarenhet och teknisk kunskap. Och du verkar känna dig kopplad till SAAB-märket. Hur är det att du inom den mycket välvilliga ramen för den här bloggen och dess läsare alltid har en lukrativ röst?

   3
   8
   • Även om jag inte kan utgå från texten som Saab var parkerad där samtidigt, tvivlar jag inte ens på att ett skrotningsschema gör ett nytt köp intressant. En intakt Saab skrotas inte bara för att den ger VW några tusen mer än bilen kan fortfarande vara värt. Ur en annan synpunkt, man tycker mycket bra i en mycket dyr reparation (t.ex. motorskador) om du inte tar bort ett premie. Därför mina tvivel om de förmodade goda förutsättningarna för skrotfordon.
    Jag känner inte igen en klagande ton i mina bidrag. Jag tycker det är delvis bara lite bigotta om man klagar engångs samhälle (oftast är det alltid de andra), och frågan om vem som verkligen flyttar en 901, 9000 eller kanske en 902 i vardagen, som den viktigaste bilen, det sedan ganska är tyst. För all kritik till andra egen bil måste då vara något modernt ... ;-) På Saab förare är hållbarhet förmodligen ganska påtvingad. Jag minns alltför väl hur även här, många var angelägna om att köpa en 9-3 efterträdare på grund av sin egen 9-3 hade nu gått 150000km och var redan 6 år gammal. Saab skulle inte ha gått i konkurs om hållbarheten i Saab förare är inte mycket bättre än andra märken.
    Du borde vara så ärlig.

    11
    • Citat: "En intakt Saab skrotas inte bara för att VW ger det några tusen mer än bilen kan fortfarande vara värd."

     Det gör du inte och det hedrar dig. Tyvärr ger inte alla SAAB-ägare samma entusiasm. Vissa skryter bara efter fordonets värde eller enligt miljö- och körförbudsområden ...

     Självklart har du också rätt med önskan om nya bilar och hållbarhetsfrågan - åtminstone delvis. Världen skulle vara lättare om alla SAAB-drivrutiner var som du. Eller om de alla skulle kunna sitta ihop över någon annan kam ...

     Statistiskt SAAB-förare är varumärkes lojala och statistiskt kör de sina bilar längre, investerar mer. Statistiskt! Men statistiken och trenden är bara inte absoluta, är bara en latent övergång till beteendet hos förare av andra märken. Så det finns massor av luft kvar för SAAB-ryttare att få några (bra) bilar skrotade eller att önska eller köpa en ny bil innan den gamla är helt rockad ...

     Men statistiskt är våra SAAB-drivrutiner mer hållbara. När allt kommer omkring!
     Du bör inte alltid se allt som absolut, tillåta fler nyanser av grå mellan den vita och den svarta och sedan din världsutsikt och din bild av SAABs och SAAB-drivrutiner skulle vara okej igen.

    • Lycklig att författaren av texten i vardagen flyttar en 9000-CD;). Sommar och vinter, sol som regn, snö eller hagel. Men - och detta måste nämnas - inte för länge. Dagen som den dagliga föraren av 9k är numrerade. Han kommer också snart att få H-märket. Han kommer då att rädda det dagliga jobbet, till exempel på vintern, efter 30 års kontinuerlig användning.

     Anledningen är enkel: 9000 ska följa med mig länge, det dagliga jobbet tar sedan över en annan bil. Kanske en Saab Diesel?!

     • Det är vad jag har också just gjort: För att skydda min cabriolet, så det är fortfarande med mig så länge som möjligt, har jag köpt en 9-3 TTiD, år 2011 .. Ett bra på alla sätt köp! Jag är helt nöjd med smycke som går fantastiskt, mycket lite behov och också en lysande långväga fordon. Den största utmaningen var inte förbudet mot att köra in Stresemannstraße, men det nödvändiga andra parkeringsplats i den gamla byggnaden kvartal i mitten av HH. Dessutom hoppas jag så fortfarande (åtminstone en del) känsla av auktoritet i form av upptagande av uppgraderingen hårdvara för € 5 diesel. Även en fråga för mina läsare enastående bidrag till hållbar utveckling. 🙂

    • Det är säkert sant i delar. Om det fortfarande fanns SAAB, skulle det bli blasphemed igen i forumet hur bra var den evigt gudomliga 900 och hur illa den nuvarande produkten. Kan jag fortfarande komma ihåg det? Hållbarhet kan också genomföras, som i fallet med SAAB.
     Tyvärr är saken rätt med skrotningen. Endast nu upplevd med en 9-3 1-konvertibel i kunskapskretsen. Ska faktiskt få sonen. De nödvändiga investeringarna skulle ha varit 1.500 i verkstaden. Vid VW var emellertid 7.000 miljöbonus. Det var slutet på SAAB. Sonen driver nu en sådan VW-kompaktbil.

     • Vad synd! 🙁 vägen i ekonomiska termer - en 9-3 I Cabrio är ett klassiskt och med god vård hålla sitt värde nu, medan en sådan 08 / 15 liten bil konserverad gurka Bj 2019 inom några år inte längre finner en köpare .. Att inte tala om komfort klassen och glädjen av att köra en cabriolet (och Saab kör ändå).

    • När det gäller nya Saabar eftersom de gamla 6 år gammal, sant, de flesta av oss skulle önska så, att i Trollhättan bilar byggs igen och sedan förhoppningsvis köpa dem om de inte har möjlighet och tillfälle. Om man är övertygad om varumärket och uppföljaren är bättre än den gamla, är det förståeligt att du vill förbättra. När det gäller diesel döende, så jag talade nyligen med en vän och även Saabfan att det nu förmodligen många 9-5NG diesel combis med Euro 5 och 9-4X om det också skulle få en € 5 diesel, skulle ge om Saab skulle inte ha gått i konkurs och dessa skulle förmodligen säljas i Tyskland nu på grund av körrestriktionerna till låga priser. Självklart är det rent hypotetiskt och teoretiskt, men jag ville tillämpa denna ärlighet. Men det här är hur vi försöker hålla den befintliga så väl som möjligt.

  • Förhållandet var främst förtöjt vid inredningen. Tyvärr har digitala speedos förhindrat en körsträcka. Så mycket sägs att utsikten under dieselkåpan visar här också spår av exploateringen.

 • Jag har min 9.5 SportCombi och kommer att behålla den länge. I strid med sökningen bara symbolerna 9.5 och 2.2TiD, som jag har förlorat efter en krasch. Alla ska se: Jag står vid min diesel.

 • Vilken briljant affärsidé! Jag bygger en fuskare programvara i min dieselbil och geriere mig med det i flera år som en pionjär inom skydd och utsläpps miljökrav, allt föras i misstro, även i svåra USA, och därmed sälja mer än någon annan.

  Vid något tillfälle de dumma amerikanerna kom till mig då, men fortfarande på repen - men hey, sch ... det, är det ännu bättre! Efter den första utrangeringar systemet hade (som mot sjukdom orsakad av den amerikanska finanskrisen "hjälp") redan helt sköljas mig pengar, men nu tyvärr torkades upp, gjorde jag denna geniala affärsidé som Merkel & Co. nästa avgöra detsamma. Rubeln fortsätter att rulla, hjulet fortsätter att vrida!

  Dumma bara att vi måste göra amerikanerna så fruktansvärda kompensationsbetalningar. Men åh, ja ... de dumma tyska skattebetalarna finansierar det som allt och de flesta av våra dumma kunder, det största antalet våra köpare, de tyska kunderna, får ingenting. För vad? De har ingen skada! De får alla de stora nya bilarna från oss med en ny bilbonus! Att de alla måste göra mycket mer för att deras diesel är värt ingenting - vem fu ... är intresserad? Inte jag! Hade hennes Diesrl behålla och fortsätta köra (utom i HH, Stuttgart, Ruhrgebiet, etc.).

  Men ingen måste och vill gå dit. Jag tror här på den bayerska sjön ändå mycket trevligare. Och jag hade en bra tid i Wolfsburg har betalat bara 4,50 euro per kvadratmeter för min stora Villa, jag vet inte zurückzshlen mina miljoner bonus, eftersom jag har gjort stora ting - för VW, för koncernen, konsumenter, den tyska ekonomin - oh Vad säger jag för världsekonomin! Och naturligtvis för miljöskydd och hållbarhet !! Tja, jag glömde nästan den sista ...

  Helt dumt bara att åklagarmyndigheten fortfarande är ganska annorlunda. Dessa pissade tjänstemän! Men jag får också koen från isen. Det är klart att jag inte visste någonting, och andra måste stå upp för det! De kommer inte att kunna bevisa någonting för mig ... Skulle de bara boka några mellanhantering, som den här idiot sitter i Amerika. Det är därför vi slutar detsamma utan föregående meddelande. En lysande billig lösning!

  Undertecknad Mr W. (och resten av styrelsen och styrelsen, och även av BMx och Mexxxxxx och Oxxx)
  😉

  10
  2
  • Jag kunde inte bestämma vem jag skulle skylla på vad ...

   Förmodligen kommer en bok att visas en dag: DIESEL & HEIZÖLs STORY. Undertexter: Rise and Fall - en global ekonomisk och politisk brottslighet.

   Kanske kan någon historiker äntligen arbeta igenom och utvärdera denna galenskap någon gång? Kanske då vet vi om US-Diesel som exporteras till oss var ännu bättre och mer ärlig. Eller huruvida utsläppsnormerna var tekniskt för att någon skulle träffas, eftersom atmosfären var nunmal 78% kväve. Oavsett om de politiska riktlinjerna var nonsens och oscientiska. Och jag har fortfarande 1.000 frågor om den här oskrivna boken ...

  • Du skriver till mig från hjärtat! Jag har en sådan skit ... Ånger på denna VW-grupp! Och vad måste jag titta på hela dagen? En leguan eller pelikan efter den andra, avbruten av T-Rocs. Häll bara!
   Folk är bara hjorddjur. VW, för att du vet vad du har ......

   11
   2
 • 1.000 Tack Jan_HH,

  rapporten och bilderna är mycket imponerande. Att ämnet är ledset gör inte den mycket framgångsrika artikeln lite värre ...

  Tvärtom har jag en känsla av att detta samhälle inte kan få tillräckligt med sådana artiklar och tankar för att tänka ...

  I ÖR hörde jag nyligen och nu flera gånger att det nya oljevarmeriet subventionerade med flera tusen euro. En tänkande förstår inte längre det.

  DIESEL SMÖRING I LOKALA REGIONER STATLIGT STÖD

  Skulle egentligen vara en rubrik och en artikel värd. Men det stör inte riktigt någon ...

  Fastigheter drivs av bränsle och så kallade bilar hänger på nätet. Båda stiliga och främjas samtidigt. Välsignad är den som inte ser motsättningen eller inte vill se ...

  Tekniskt sett skulle det vara enklare och mer användbart. Den uppvärmda med egendom el kom från utan cirkulatorer, värmeledningar, ventiler, fyllning, avluftning, underhåll, inspektion, utan oljetanken och leverans och utan en skorsten (-feger). Byggkostnaderna för ett enfamiljshus skulle ensam reduceras med en 5-siffrig mängd. Elektriska radiatorer av olika storlek och kraft har funnits i årtionden för en äpple och ett ägg i hårdvaruaffären.

  Om vi ​​inte lurar oss själva, blir det enklaste och minst miljövänliga sättet aldrig främjat, men alltid det mest komplexa, tekniskt mest komplexa, kostsamma och ekonomiskt och ekonomiskt lovande sättet möjligt. Så den som kostar mest resurser men också säkrar de flesta jobb och ger det största kassaflödet. Miljöskydd är inte ett ärligt bekymmer. Jag undrar alltmer om han ens är en oro ...

  Vi kan inte konsumera miljön friska.

  5
  2
  • Mycket intressant information och en lysande idé (mobil med orörlig energikälla och vice versa)! Den "förorening" med kväveoxider genom uppvärmning i bostadsområden är mitt intryck offentligt eller diskuteras (till skillnad från här på bloggen) som CO2 stress genom att producera fler och fler nya bilar, dyra elfordon, förbrukningen av sällsynta jordartsmetaller, etc. Dessutom helt gömd att ack så miljövänlig el i detta land fortfarande i huvudsak från fossila energikällor (och kärnkraft) erhålls. Så att luften är (förmodligen) inte är i centrum, men till exempel i Hamburg-Moorburg (ny koleldade kraftverk!) "Förorenad", men där många människor bor! På något sätt känner jag att folk Schilda minns .... 🙁

   • Schilda ...

    ... är ett bra sökord, eftersom de bära ljus i påsar till rådhuset, så vitt jag vet.

    Historien om "mer energieffektiva" hus är också historien om fönster och fönsterglas. Samtidigt är glasrutans historia också förstörelsen av europeiska skogar. Skriv bara in "skogsglas" på Wikipedia.

    Det verkar mig ganska symboliskt för den nuvarande situationen och de politiska kraven. Om vi ​​investerar mycket energi och resurser idag kan vi spara 10 och 15% imorgon och igen. Halleluja!

    Så vi dammar gamla byggnader eller jävla gamla. Vi förbannar och slösar bort energi och resurser. Men i motsats till innan vi räddar världen den här gången, sparar de verkligen den här gången. Och den som tror det kommer att vara lycklig. Den här gången redan ...

   • SCHILDA 2.0

    En granne vill växa en ouppvärmd vinterträdgård till sitt moderna och isolerade hem. I princip är ett växthus med de kända effekterna. Husets energibehov skulle därför fortsätta att minska och uteplatsdörrarna skulle vara uppströms om ett lås och en vindruta. Jämfört med ett frittstående växthus skulle en glasvägg och resurser sparas ...

    Och ändå, även om grannen får sätta ett helt enkelt glaserat och fristående växthus i trädgården (det vill han inte), men inte vinterträdgården att bygga huset. Enligt byggnadskodens läsning skulle det vara en del av den yttre fasaden och det måste energiskt överensstämma med den ...

    Schilda 3.0 blir att även fristående växthus kan exporteras med 3 treglasfönster, stå på isolerade golvpaneler och måste ha en elektrisk forcerad ventilation med värmeåtervinning. Och då kommer världen att bli frälst, för komplexitet och maximal användning av energi och resurser har länge varit den färdplan som tillhandahålls av (politiska) sätt.

    Det har den skrapa diesel och en förhindrad vinterträdgård något gemensamt. Namnlösa: Politiska riktlinjer, som arbetar djupt in i borgerliga såväl som ekonomiska och industriella räckvidd, utan att tänka människor kunde känna igen deras nytta eller nödvändighet.
    Jag har ännu inte bildat en slutgiltig åsikt om den sk dieselskandalen, men det finns några tecken på att det i slutändan kommer att bli framförallt en politisk skandal ...

 • Jag kan bara hålla med tidigare talare !!!! Den otroliga ojämligheten kulminerar i det faktum att den tyska dödliga dieseln exporteras till andra europeiska länder, inklusive grannländer, med glädje att fortsätta driva med gröna miljöpaket. Det rapporterar även i detalj den tyska handelspressen .... (ams, AutoZeitung, bilbild etc ....) Européerna skrattar och köper nya bilar under värde. Konstigt att jag inte har hittat en artikel i den tyska pressen, som handlar om den totala balansen i nya bilar ... .. Som jag vet från mina tidigare bidrag bor jag delvis i Greater Barcelona. Här finns diesel tillgänglig från Euro IV utan några begränsningar. Nu vill jag gratulera alla köpare av nya bilar - särskilt de som är lojala mot VW - för sina pengar och deras bidrag till miljöföroreningar. För min del har jag just tagit en av mina Saabs genom TÜV utan defekter, och jag ser fram emot varje kilometer.

  Hälsningar till samhället

  Lizzi

  16
  1
  • Den totala balansräkningen är också ett av mina favoritord och nyckelord. Det saknas för allt och allt. Den nya bilen vs. den använda eller EV vs brännaren är bara toppen av isberget ...

   Trevligt att politik och media vet vägen ändå. Den här gången är vi alla verkligen inför en nederbörd och den här gången är det verkligen hög tid att vi alla tar ett steg framåt. Vem bryr sig om totala balansräkningar? På kanten av en nedgång tar du ett modigt steg och bra är - en gång för alla ...

   • Frågan är varför är Saab Diesel där i skymningen? Vad är trasigt?
    På min tank läckte i år och Orio kan inte leverera längre. Min Saab har kört under 180000 km och är slutet av 2007. Jag kan inte gå utan en tank !!!
    Lyckligtvis hittade jag en andra hand, men hur är det med två år ....
    Då kanske jag måste skrapa en topp välskött Saab!

    • Nej,
     Det är inte rätt fråga för den här artikeln. Frågan är, varför finns det bara diesel?
     Annars är dina kommentarer, tankar och rädslor givetvis giltiga. Och tyvärr har jag inget svar men delar dina frågetecken helt.

     • Diesel är naturligtvis mer mottaglig än en bensinmotor. .Drallklappen, dubbelmass svänghjul, sotfilter mm .. ..och mig frågan.
      Och om det fortfarande saknas delar, som en trasig tank.
      Självklart finns det också människor som lockas av skrotning.

     • Jag skulle skilja båda ämnena. Det finns reservdelar och det finns bensin och diesel. Båda har en tank eller andra SAAB-specifika delar. Och ändå bara SAAB-Diesel landar i stort antal i den så kallade återvinningen ...

      Teoretiskt sett skulle reservdelsförsörjningen av dieselspecifika delar (GM) vara betydligt bättre än SAAB bensinmotorns. Dessutom går SAAB-dieselen inget speciellt sätt, men följer bilarna till andra märken utomlands eller bara på skrotet. Anledningarna är desamma för alla märken, är politiska.

      För mig är artikeln av Jan_HH samstämmig och avgörande.

 • Bilarna hade så mycket potential, så många kilometer kunde ha drivits. Jag är ledsen för att någon Saab skrotades utan anledning. Stora säkra bilar som kan köra med 5-liter diesel har förstörts. Vi kommer inte att ge vår diesel 9-3, här i Österrike är vi tack och lov inte påverkade av körförbud

 • En mycket hälsosam åsikt Jan_HH. Förhoppningsvis kommer rätt Saab Old-timers att fortsätta köra på våra gator. Även om det bara finns några tusen KM per år. Saab får aldrig försvinna från gatan.

  • Inte bara Saabs bör försvinna. Varje byggd bil ska köra så länge som möjligt. Speciellt för miljön ....

 • Många tack till Jan för den här mycket bra och väldigt ledsna artikeln, även för de stora (wistful) bilderna! Bra forskning och skrivet! Denna (underliggande) galenskap gör mig så arg att jag först måste reagera med sarkasm mot ämnet (se ovan).

  Jag kan bara fullt ut understryka alla uttalanden om hållbarhet, konsumtion mm Och det snittar i ditt hjärta, så bra och vackra Saabs, årets (tio?) E-lojala service och deras förare skulle kunna tycka om att se eviscerated. Till exempel, 9-5 i den vackra, sällsynta kosmos-blå metalliska. En skam! 🙁

  En liten liten tröst det kanske :: som redan har utnyttjats så många Saab-specifika komponenter och utvidgas, visar att behovet är där, så det finns många Saab-entusiaster med en speciell sina (gamla) favoriter och även reservdelar tillgripa junkyard, eller hur? (För vad mer kan du inte använda dessa speciella Saab-komponenter, hoppas jag ...)

  • Tack! Saabarna utnyttjas faktiskt ganska för bensin och diesel.

 • Tack för den här läskiga vackra artikeln. Det gör ont i min själ vad händer här. Personligen kan jag tyvärr bli smittad trots diesel grind och min stora 95NG TiD Automatic långt under värdet säljs (utan en annan bil för att köpa). Naturligtvis är jag själv ansvarig för det, men drivkraften kom från denna arroganta VW Group med sin strategi bluff! Jag har sådan ilska vid dessa bröder. Och när jag ser hur min omedelbara närhet 4 nya Tiguan och 2 nya T-Roc är då jag kunde ...., Tja, eftersom jag hålla tillbaka och ser fram emot min Saab (nyaste redan 15 år) och kör det tills det inte längre fungerar.
  Jag hoppas vi ses snart i Trollhättan. Jag ser fram emot det! Ren Saab och ingenting annat än Saab!

  6
  2
  • Oroa dig inte ...

   Och vänta lite med skulden. Det är nog VW, som gjorde början. BMW, Mercedes och andra har länge följt. Importerar USA importen lekfullt alla normer, är tekniskt långt överlägsen européerna, eller har de aldrig blivit mätta?

   Jag vet inte svaret ännu, men det är politiskt förhandlat och politiskt önskat, men ändå är det fortfarande nya VW-dieslar i närheten, att diesel och värmeolja fortfarande främjas politiskt (skattemässigt eller premier). Tyvärr, om det finns en 9-5 NG under hjulen ...

   Men vi måste fortfarande hitta den verkliga syndaren. Och då gillar jag att höja den andra stenen, för det var tydligt från början att denna värld inte skulle bli räddad av en häxjakt. Inquisitorerna är den verkliga onda, det är för mig nu ...

   5
   1
   • VW ...... och vad gör de andra? Jag har ställt mig själv denna fråga så många gånger och fann inget svar. allt
    TÜV kontrollerar avgasutsläpp i två år och om dessa inte uppfyller de lagliga kraven finns det ingen
    Plack. Hur ser du avgasutsläppen från Saab-fordon, Volvos eller de andra utländska tillverkarna
    ut. Överensstämmer de med gränserna?

    • Tja, AU och Hu-utsläpp test där upp 2006 2018 praktiseras av formen väl ses som Abkassierungslizenz för att testa organisationer. Eftersom endast felminnet var läst ut för motsvarande fordon år med inbordsdiagnos och om det inte fanns någon felinmatning var allt bra. Och vilket manipulerat fordon har redan lämnat ett fel i minnet? Rätt, ingen.
     Och även en gång genomförs för äldre fordon och sedan 2018 på alla fordon avgasrör mätning kan bara upptäcka felaktiga eller uppgraderade katalysatorer och partikelfilter med kolmonoxid och grumlighet mätning faktiskt. En avgasanalys för att bestämma avgasernas sammansättning kostar några tusen euro, och förmodligen ingen vill betala i sin huvudutredning.
     HU är redan fel plats för att verkligen upptäcka avgasgasmanipulation. Och sedan har Kraftfahrtbundesamt endast lämnat in de uppgifter som tillverkarna har rapporterat, utan order eller möjlighet att kontrollera dem, det har just kommit som det har kommit.
     Det händer när marknaden reglerar sakerna. Och det verkligen skrämmande är förmodligen att vårt system i Europa har visat sig vara tandlöst än det i USA. Även om "vår" självbild är annorlunda.

     • Tack för det detaljerade svaret. Jag tyckte det i avgasmätningen i TÜV-rapporten
      värden har något att göra med de föroreningar som ett fordon avger.

      På min tiden var 30-åriga Saab 900 turbo med uppskattad 550.000 km
      8 år sedan på 417.000 km), sa granskaren i undersökningen: Mycket goda utsläpp
      för en sådan gammal bil.

    • De andra har bara mer sofistikerade system för avgasrening. Varför har hittills inte varit en enda diesel från Japan och Korea påfallande? Siffrorna kan inte vara, eftersom dessa tillverkare verkligen säljer mer än synlig Cayenne Diesel.

     VW / Audi har aldrig varit känd för högkvalitativ motorteknik, utan snarare för bröd och smör bilar. Och var det inte så att den här programvaran "lösning" var billigare än en större? Tack till handlarna!

     2
     2
     • Kanske har Donald Trump mer nötkött med tyska bilar och det tyska "exportöverskottet" ...

      Och kanske tyska politiker vågar inte betala tillbaka det med samma mynt? En annan punkt är EU: s krav på flottanförbrukning. Japanska, Koreanska och amerikanska fordon påverkas inte. Tekniskt har du en klassisk målkonflikt, om du ska bränna så lite som möjligt bränsle så effektivt som möjligt, men det kan inte uppstå kväveoxider.

      Amerikanerna säljer helt enkelt oss en V6 diesel med 2,8 liter, vilket är mindre kraftfull men mer utmattad och bra. Det är redan märkbart att den gamla (tyska) Diesel ibland kunde producera mindre kväveoxider, som de yngsta och högrevlade motorerna ...

      Vem vet hur dumt och enkelt svaret är i slutet? Jag talar om politiska (och globalt ojämlika) förhållanden.

    • Stor - tummen upp! Beräknad 550.000 och en hastighetsmätare fast med 417.000 åtta år sedan! 🙂 Vilken bra bil, grattis!

   • Ja, jag "tror inte" (men det gör det inte ändå) att VW var ensam eller första gangster, så i min kommentar ovan, de andra genvägarna. Åklagarmyndigheten har redan vidtagit motsvarande åtgärder vid BMW, Mercedes och Opel. Det är uppenbart att de tyska monopolerna hade förnekat sig (som det var senast med andra frågor från Bundeskartellamt).

    Jag är också väldigt intresserad av hur de amerikanska produkterna (påstås?) Som inte har tävlat i många andra frågor (förmodligen?) Har (har) satt sina egna stränga gränser.

    • USA (och andra)

     Eller var det på grund av det faktum att amerikanerna och följaktligen de amerikanska tillverkarna alltid har drivit eller producerat bensin? Diesel var där bara ett marginellt fenomen, bensin smuts billigt, eftersom det subventionerades av staten (som med oss ​​diesel). Så det spelade ingen roll om bensinen, även den jätte SUV, behövde 15 liter. Och eftersom alla tillåter bara att köra 80 ändå påverkar bränsleförbrukningen då inte så stor.

     Då VW kom och gjorde stora ord, uppfann de ägget av Columbus med sina dieselmotorer. Fantastisk prestation, extremt låg bränsleförbrukning och bästa miljö värden (som för övrigt när det gäller diesel i termer CO2 också att inte avfärdas ur handen, ibland förutom etanol, vilket är ett annat ämne).

     Senast med utvecklingen av gemensam järnvägsteknik skulle de resulterande fördelarna emellertid ha blivit alltmer investerade i ny energibesparande implementering och koncept snarare än bara mer kraft. Den lätta A2 gjord av aluminium var till exempel en strålande bil. Min man brukade ha en 90 PS diesel som förbrukade mycket lite och körde också 200. Men han blev snart massa.

     Jag antar att koreaner, japaner, franska, italienare osv. Om de någonsin byggt dieselmotorer i stor skala, har helt enkelt andra prioriteringar, inte äggläggande ullmjölk. Inte alltid större motorer med påstådda lägre utsläpp.

     Jag går nu nyligen som en andra bil 9-3 Sportcombi TTiD, år 2011, 160 PS, Euro 5 -. Den sista och senaste dieselmotor Saab hade i programmet. En Fiat motor (italienska!), Som är den bästa och tystaste dieselmotor, enligt uppgifter från den vänliga mästare i Kiel han vet! Och ingen virvel klaffar frågan mer etc. 160.000 köra och det är einpures nöje att köra det: Great acceleration beror på super gas, är extremt tyst och behöver enligt 6 liter i ren stadstrafik 7.

     Den tidigare ägaren sålde den till mig för att hon inte ville ha den skrotad - en första hand, kontrollerad underhållsdel av smycken som ser ut som en ny bil! 7.000 Euro skulle ha fått henne om hon hade helgat honom till skräppressen!

     • Att koreaner, japaner, franska, italienare eller andra har byggt renare dieselmotorer kan tveka säkert. Även om ADAC inte kan tro på allt, men på följande webbplats (https://www.zeit.de/wirtschaft/unternehmen/2017-08/adac-test-import-auto-marken-erhoehte-abgaswerte-stickoxid) är redan intressanta.

      Uppenbarligen eller inte kan utländska tillverkare lika enkelt kasta klubbar mellan benen, som är fallet med hushållet, utan att investera med lämpliga utländska regeringar.
      Självklart kan man fråga sig om vår regering överskrider målet, eller de andra har för mycket fred iväg? Även om det här förmodligen inte är orsaken, vill du bara inte skrämma dina egna konsumenter eller väljarna och kan leva bra med det, om problemet fortfarande fortsätter att uppfattas som tyska.

      Intressant nog har förväntad livslängd blivit längre under de senaste decennierna (https://de.wikipedia.org/wiki/Lebenserwartung), trots att fordonets täthet och de avstånd som omfattas har alltid ökat. Detta bör i en första approximation innebära att det enskilda fordonet har blivit renare. Så det är bara hälften så illa?
      Eller är det mer inflytande på arbetet än bara biltrafiken? Systemet är lika stort som planeten och därmed komplicerat, det finns förmodligen inga enkla lösningar som inte skadar någon. Den rättfärdiga men förmodligen nej "fortsätt som tidigare", eftersom resurserna bara är slutligen.

      Vad var eller kanske varit smart, så är det naturligtvis mycket lättare att säga i efterhand i 5, 10, 20, eller ännu fler år sedan ...

      2
      1
     • @ StF

      Mycket trevligt, för en balanserad och omtänksam kommentar. Och rätt, det borde inte vara längre. Inte länge. Tyvärr, dock, hur det kan fortsätta i stället, tyvärr, kanske inte länge kan prata. Vägen har sedan länge bestämts - politiskt och medialt.

      Någon fortfarande skeptisk uttryckts om huruvida det verkligen allt betraktas som pekar på krokar eller ögon, utan att någonsin vågat i landet av alternativ för att hänvisa till alternativ klipps samtidigt med klimatskeptiker med samma pensel.
      Det spelar ingen roll om du inte har exakt det - nämligen klimatet och miljöskyddet - till dina egna bekymmer och ärligt och seriöst i åtanke.

      Det är precis som det var med kärnkraft i 1950er till 80ern. Människan hittade återigen en helig graal. Och ve den som hade något att klaga på eller till och med med stor försiktighet välformulerade och motiverade bekymmer hade uttryckt ...

      Vem vid den tiden pekade på det nästan evigt strålande kärnavfallet, var en reaktionär och vägran att framsteg av den värsta typen. Vad betyder det att de hade det bra?

      Ironiskt nog, i det land där den så kallade diesel skandal härskade fortfarande en kansler som båda samlar under samma tak: att göra den överlägsna attityd som kärnkraft är inget alternativ (avfart från exit) och nu know-it-exakt hur energi- och transport Kontakt är. Naturligtvis, återigen storskalig, allomfattande och utan alternativ ...

      Det finns inte ens bondens plats, som vill pressa egen biodiesel för sin egen traktor och drivas av el från biogasoljemiljö, som är miljömässigt neutral. Nej, ingår inte i planen. Han kunde göra det idag och danska kollegor gör det också ...

      Men den tyska bonden måste fortfarande vänta och kan i 50 år köpa en självständig körbil. Så snart BER har kommit i drift kom vi ut ur kolet och har solinfrastruktur och lagring för den.

     • @StF

      Tack för länken, intressant artikel. Huruvida det är rätt, är naturligtvis frågan, men värt att läsa i alla fall. Jag kan bara hålla med den andra delen av kommentaren, ett mycket differentierat tillvägagångssätt.

      Men det som förmodligen kan ifrågasättas är antagandet att den tyska regeringen, av rädsla för förbindelserna med utlandet, "skulle inte göra några knep på utländska tillverkare". Det motsatta är helt klart sant: I inget land i världen är den inhemska bilindustrin så starkt ansedd, subventionerad och främjad av regeringen som en "nyckelindustri" (2 x skrotningsbonus etc.) som i Tyskland. Ingen tysk regering lägger sig ihop med de stora tyska tre (som också är statliga), vars hand når in till ministeriet för transport och bortom. Ingenstans är den inhemska billobban lika stark som i D. Om det skulle kunna, skulle Tysklands politik kasta så många "tricks" på utländska tillverkare att de inte kan springa längre för att stanna kvar på bilden. D skrämmer inte bort från de bästa EU-kompisarna med sin "nyckelindustri". Kom bara ihåg teatern om märkning av bilarna när det gäller konsumtion och utsläpp. Från D uppskjutas upprepade gånger, vattnas, ifrågasätts - för att göra de tyska PS-maskinerna och SUV-Tonner jämfört med de franska lilla bilarna ser bra ut.

      Bakgrunden när det gäller utländsk diesel måste vara en annan, som - tyvärr - vi alla inte vet.

      1
      1
     • @ Ebasil,

      Jag tycker inte att det är så extrema, inte så ensidigt och klart ...
      Nära förbindelser med staten visas av större bilföretag i olika länder.
      Finansieringspolitik, protektionism och korruption har många sätt att spela fotboll. Skrotningsbonusen i D var kontraproduktiv på många sätt. Också i den meningen att tyska skattepengar fördelades över hemmamarknaden men över den globala fordonsindustrin. Målmedveten finansiering ser annorlunda ut.

      Fråga Trump eller Xi Jinping om de underskattar den centrala rollen i sin egen bilindustri och om de kan lära sig något från tyska politiker. Frågan tolkas antingen som ett mycket skämt eller som en personlig förolämpning, du skördar skrattet eller en säck.

 • Det faktum att människor inte lär sig beror på det faktum att den större bilden är så oöverbrygglig: Vilka bilar testa tidningar, tidningar och tidskrifter? Vilka bilar kan ses på vägen och kan tilldelas dem - om det fungerar riktigt bra? Vilka bilar ser du på TV? Nu har nästan varje försändelse bara placerat produkter ... och det är det som gör tre företag i detta land.
  Opel eller Ford? - Är knappast nämnd och är då bara andra vinnare.
  Franska? - Dykning som ett exempel på "Hur man inte gör det eftersom det är för mjuk / för lekfullt / verkar billigt ..." eller som Dacia-derivat. På grund av priset.
  Japanska? - Högst värt att nämna med hybrider.
  Fiat? - Kallas inte ens ett dåligt exempel. Egna test: ingen indikation.
  Den nya Skoda verkar för mig just nu när Hyundai / Kia är: "testvinnare i summan av egenskaperna och överkomliga" - vad som än definieras under den senare ...
  Koreanerna betalar antagligen bra för reklam och / eller har motsvarande trevliga att få tag på provfordon ...

  Den genomsnittliga konsumenten har således valet: Skoda / Seat / VW / Hyundai / Kia. Det är det.

  5
  2
 • För Storbritannien (UK) centrala London är nu Ułęż (ultra low emission zon), och NO Saab 'med dieselmotor komma undan med en £ 12.50p daglig avgift ... även NG 9-5.
  MEN värre, från 2021 vill zonen sträcka sig till hela London inom Circular Road i norra och södra. Alla bilar vill inte betala £ 12.50p per dag för att köra i detta område.
  Detta kommer att omfatta bensinmotorbilar som 9000 & äldre 900.

  Sämre, min 9-5 (2009) körs på LPG (ren motor), men jag måste fortfarande betala ......

  Saabs vistelse på vägarna 1-2 miles ...

 • Tack för denna mycket intressanta iInformation! Jag är rädd att inte bara den tyska regeringen agerar galen i denna fråga. 🙁 Och i zonen?

Kommentarer är stängda.