Mina Saab berättelser. Hur allt började ... ..

Jag växte upp i den automatiska öknen i polsk kommunism. Medan mina föräldrar var år tills de fick Polski Fiat 126 tilldelade - och väntetiden varade sjutton - Jag avundades i hemlighet vår granne som körde en Lada.

Tidlös vacker Saab!
Tidlös vacker Saab!

Läkaren som bodde några dörrar hade en licensbyggd Fiat 131 Mirafiori. Enligt västerländska standarder var det jämförbart med en Rolls Royce ... ..

År senare - Jag var nu runt 20 och bodde i den trevliga Dusseldorf - kunde jag njuta av det ofta att resa som passagerare i en Saab 900 I Turbo. Hade faktiskt fortfarande ingen riktig uppfattning om Saab, men den magiska ljuset av beslagen, bruset av turbo och fint läder brände sig fast i mitt undermedvetna.

En annan "Saabimpfung" fick jag när vänner inte bara köpte en 900 Coupe Aero, men lät mig också använda. Han var vit - då en freaked speciell färg - vild och vacker. Jag bar svart i månader när han såldes. Vi är fortfarande glada idag.

Otroligt nog, i mitt eget garage, trots myntet, fanns det inget satiny länge.

Tills jag bestämde mig för att köra en Volvo V70 år senare: tiden har kommit !!!

Jag var på 40, pendlande mellan Spanien och Tyskland och hade en viktig anledning att presentera mig själv. Räkningen var ganska enkel: Gåva + Spanien + Cabriolet = SAAB. Från Saab scenen, till särdragen hos olika modeller och motorer, utveckling Drama 900 II, skillnaderna 900 II och 9-3 omedvetna, behandlade jag mig till något vad många Saabisten som härdsmälta: 900 II V6 cabrio år 1994.

Ja kära vänner. Jag gjorde det. För mig var Saab Saab. Och detta var rubinröd med lätt läder, automatisk, full checkbook, en mappräkning, garagebil och tvättades bara för hand. En dröm !!!!

Nu var han tvungen att köra till Spanien och registrera sig där. Vi skilde oss nästan två gånger från varandra. Trots oktober var jag - frostat på sommaren förstås - tillsammans med de första snöstormarna och ständigt regn på ritten. Under tiden gav de spanska myndigheterna mig tipset att lämna konvertiblen öppen i trädgården och att plantera ett palmer i mitten. Det spanska databladet för V6 kunde inte hittas eftersom V6 inte såldes i Spanien. Bara med hjälp av Saabs högkvarter i Madrid gjorde jag det.

Under tiden varar vår vänskap över 10 år. Med över 100.000 km ren njutning som ibland störs av en burstslang, elektroniska spinnverk eller ett trasigt plasthandtag.

Och jag lärde mig mycket om det. Att till exempel verkstäder vars fasader har flera varumärken bör i allmänhet undvikas. Men det finns också ett bra verkstadsnätverk som drivs av tidigare Saab-anställda.

Eller att nästan alla reservdelar är att hitta någonstans. Att 900 II är mycket saunterer än de som aldrig körde det betyder min. Att den sonorösa bubblingen av V6 är en fest för öronen. Att du inte behöver verkligen en konvertibel i Spanien - solen är helt enkelt för stark 10 månader om året. Men det finns vintern och förvånad utseende hos mina medborgare. Och det är inte att skämta med den spanska sommar hageln.

Gustav kommer att spricka 300.000 KM under de närmaste veckorna. Jag har gjort mycket för honom:

 • en motor och överföring med 80.000 kilometer - tack kollisionsskador på en coupe
 • ny topp - naturlig åldrande
 • ny färg - ovannämnda sommar hagel
 • nya framstolar - Ja. Läder i 900 Jag var bättre
 • och, naturligtvis, det regelbundna underhållet

Nu står han där som en årlig bil. Och vår vänskap kommer säkert att ta många år. Över tiden finner jag honom i sitt tydliga design språk alltid vackert. Och jag är också stolt över den långsiktiga kvaliteten på 900 II.

Det kunde ha verkligen förblir min enda Saab, jag hade inte en dag läste en annons i den spanska bilen Scout: Saab 9000 CS 2-3 Turbo automatisk, 11 / 91 (återigen det första året av konstruktion), mörkgrön, brunt läder och och, och ... ..

Jag gjorde det. Men det är en annan historia.


Tack vare "Lizzi" för Saab-berättelsen på söndag - som framträder för en gång på påskmåndagen! Hur är det i vardagen med en äldre Saab? Vad upplever du, hur reagerar vänner, kollegor och familjen? Med överflöd, entusiasm eller medkänsla? Hur håller du Saab vid liv, vad gör du med reservdelar och workshops, hur optimerar du eller återställer de gamla svenskarna?

Ett brett ämne för "Saab berättelser 2019!". Utmanande, men också intressant. Hur ser det ut med fansen, hur stark gör Saabs hjärtslag i vardagen? Skriv det till oss, det är värt det!

Vi tackar för varje publicerad artikel med ett exklusivt Saab-Scania-styrelse.

9 tankar också "Mina Saab berättelser. Hur allt började ... .."

 • Hej Lizzi,
  välskriven, tack så mycket!
  Fortsätt att njuta av "bubblande" Saab.
  Jag har just rengjort med snabb efterbehandlare, ett nästan sensuell nöje ...
  Hälsningar

 • Trevlig rapport! 🙂
  (Jag skulle ha velat en Saabiges konvertibel om och om igen ... men tyvärr finns inget rum i väska och gård ... en svensk måste tyvärr vara tillräckligt) ;-(

 • Tack Lizzi. Flott flott historia. Ett läsning nöje för påsken.

  Förväntade mig inte att den här långhelgen kommer att publiceras något. Tack också till Tom.

 • Trevlig rapport. Jag gillade det verkligen. Ha kul med den här fina Saab.

 • Jag läste med nöje. "Mina Saab-berättelser?" Det låter som mer ...

  Ser fram emot uppföljarna!

 • Tack för den stora Saab Story! 900 ser bra ut med denna rika, röda färg. Vi behöver inte prata om Zeptlos vackra form av 900 II och 93 I, som helt enkelt är fantastisk. Fortsätt att njuta av den vackra konvertibellen.

 • vacker historia, trevligt att höra också från den spanska Saabsituationen.

 • Mycket trevligt !! Jag är alltid glad att läsa sådana historier om 902. Mina två 902 (konvertibla och coupe) är "bara" 22 år gammal, men den långsiktiga kvaliteten, det finns inget att stöta på 🙂

 • Mycket fin och vackert skriftlig historia!

  Den 902 konvertibel i cayenne röd med beige läder och de tidiga Moose bladen är ett verkligt blickfång i mina ögon, mycket sällan gör det.

  Avsnittet "Jag handlade om 40 [...]" lämnar mig också med 3. le läsning, och ja, är det ibland (och mycket sällsynt) tur, inte informerade och att laddas med alla klichéer. Jag skulle aldrig ha köpt ett 902 CV före Bj. 96, och absolut inte V6. Men när du leder oss i åtanke, även här finns stora exemplar som förmodligen har gått igenom varje verkstad kampanj och så småningom utvecklades sent 902 egen långsiktig kvalitet.

  Min '96er 902 2.0i CC har nu knäckt tkm 320 som bruksbil, och alla utom distributören och slitdelar (koppling, broms ...) är 1996, en långsiktig kvalitet, hinterherhechelt min 931.

  Ha det roligt med den vackra spanska "vinterkonvertibla"!
  och alltid olycksfri och punkteringfri körning!

Kommentarer är stängda.