Mina Saab-berättelser. Hur allt började ...

Jag växte upp i den automatiska öknen i polsk kommunism. Medan mina föräldrar var år tills de fick Polski Fiat 126 tilldelade - och väntetiden varade sjutton - Jag avundades i hemlighet vår granne som körde en Lada.

Tidlös vacker Saab!
Tidlös vacker Saab!

Läkaren som bodde några dörrar hade en licensbyggd Fiat 131 Mirafiori. Enligt västerländsk standard var det jämförbart med en Rolls Royce ...

År senare - Jag var nu runt 20 och bodde i den trevliga Dusseldorf - kunde jag njuta av det ofta att resa som passagerare i en Saab 900 I Turbo. Hade faktiskt fortfarande ingen riktig uppfattning om Saab, men den magiska ljuset av beslagen, bruset av turbo och fint läder brände sig fast i mitt undermedvetna.

Jag fick ytterligare en "Saa-vaccinering" när vänner inte bara köpte en 900 Coupe Aero utan också lät mig använda den. Det var vitt - en freaky anpassad färg då -  vild och vacker. Jag bar svart i månader när han såldes. Vi är fortfarande glada idag.

Otroligt nog, i mitt eget garage, trots myntet, fanns det inget satiny länge.

Tills jag bestämde mig för att köra en Volvo V70 år senare: tiden har kommit !!!

Jag var på 40, pendlande mellan Spanien och Tyskland och hade en viktig anledning att presentera mig själv. Räkningen var ganska enkel: Gåva + Spanien + Cabriolet = SAAB. Från Saab scenen, till särdragen hos olika modeller och motorer, utveckling Drama 900 II, skillnaderna 900 II och 9-3 omedvetna, behandlade jag mig till något vad många Saabisten som härdsmälta: 900 II V6 cabrio år 1994.

Ja kära vänner. Jag gjorde det. För mig var Saab Saab. Och detta var rubinröd med lätt läder, automatisk, full checkbook, en mappräkning, garagebil och tvättades bara för hand. En dröm !!!!

Nu var han tvungen att köra till Spanien och registrera sig där. Vi skilde oss nästan två gånger från varandra. Trots oktober var jag - frostat på sommaren förstås - tillsammans med de första snöstormarna och ständigt regn på ritten. Under tiden gav de spanska myndigheterna mig tipset att lämna konvertiblen öppen i trädgården och att plantera ett palmer i mitten. Det spanska databladet för V6 kunde inte hittas eftersom V6 inte såldes i Spanien. Bara med hjälp av Saabs högkvarter i Madrid gjorde jag det.

Under tiden varar vår vänskap över 10 år. Med över 100.000 km ren njutning som ibland störs av en burstslang, elektroniska spinnverk eller ett trasigt plasthandtag.

Och jag lärde mig mycket om det. Att till exempel verkstäder vars fasader har flera varumärken bör i allmänhet undvikas. Men det finns också ett bra verkstadsnätverk som drivs av tidigare Saab-anställda.

Eller att nästan alla reservdelar är att hitta någonstans. Att 900 II är mycket saunterer än de som aldrig körde det betyder min. Att den sonorösa bubblingen av V6 är en fest för öronen. Att du inte behöver verkligen en konvertibel i Spanien - solen är helt enkelt för stark 10 månader om året. Men det finns vintern och förvånad utseende hos mina medborgare. Och det är inte att skämta med den spanska sommar hageln.

Gustav kommer att spricka 300.000 KM under de närmaste veckorna. Jag har gjort mycket för honom:

 • en motor och överföring med 80.000 kilometer - tack kollisionsskador på en coupe
 • ny topp - naturlig åldrande
 • ny färg - ovannämnda sommar hagel
 • nya framstolar - Ja. Läder i 900 Jag var bättre
 • och, naturligtvis, det regelbundna underhållet

Nu står han där som en årlig bil. Och vår vänskap kommer säkert att ta många år. Över tiden finner jag honom i sitt tydliga design språk alltid vackert. Och jag är också stolt över den långsiktiga kvaliteten på 900 II.

Det kunde ha varit min enda Saab om jag inte en dag hade läst en annons i den spanska Autoscout: Saab 9000 CS 2-3 Turbo Automatic, 11/91 (igen första tillverkningsåret), mörkgrönt, brunt läder och, och, och…..

Jag gjorde det. Men det är en annan historia.


Tack till "Lizzi" för Saab -berättelsen på söndag - som visas exceptionellt på påskmåndag! Hur kör du en äldre Saab i vardagen? Vad upplever du, hur reagerar vänner, kollegor och familj? Tålamod, entusiasm eller medkänsla? Hur håller du Saab vid liv, vad upplever du med reservdelar och verkstäder, hur optimerar eller återställer du det gamla Sverige?

Ett brett ämne för "Saab berättelser 2019!". Utmanande, men också intressant. Hur ser det ut med fansen, hur stark gör Saabs hjärtslag i vardagen? Skriv det till oss, det är värt det!

Vi tackar för varje publicerad artikel med ett exklusivt Saab-Scania-styrelse.

9 tankar om “Mina Saab-berättelser. Hur allt började ..."

 • blank

  Mycket trevlig och snyggt skriven berättelse!

  Den 902 konvertibel i cayenne röd med beige läder och de tidiga Moose bladen är ett verkligt blickfång i mina ögon, mycket sällan gör det.

  Paragrafen "Jag var över 40 [...]" får mig att le när jag läser den för tredje gången, och ja, ibland (och väldigt sällan) är det tur att inte bli informerad och lastad med alla klyschor. Jag skulle aldrig ha köpt en 3 CV före år 902, och absolut inte V96. Men som du kan se finns det också stora exemplar här som antagligen har deltagit i varje workshopkampanj och någon gång utvecklat den långsiktiga kvalitet som är karakteristisk för slutet av 6.

  Min '96 902 2.0i CC har nu spruckit 320 tkm, som en daglig förare, och allt utom tändfördelaren och slitdelar (koppling, bromsar ...) är från 1996, en långvarig kvalitet som min 931 jagar.

  Ha kul med den vackra spanska "vinter cabriolet"!
  och alltid olycksfri och punkteringfri körning!

 • blank

  Mycket trevligt!! Jag tycker alltid om att läsa såna här berättelser om 902. Mina två 902-tal (Cabrio & Coupé) är "bara" 22 år gamla, men det finns inget att klaga på över den långsiktiga kvaliteten 🙂

 • blank

  vacker historia, trevligt att höra också från den spanska Saabsituationen.

 • blank

  Tack för den stora Saab Story! 900 ser bra ut med denna rika, röda färg. Vi behöver inte prata om Zeptlos vackra form av 900 II och 93 I, som helt enkelt är fantastisk. Fortsätt att njuta av den vackra konvertibellen.

 • blank

  Jag läser med glädje. "Mina Saab -berättelser?" Det låter som mer ...

  Ser fram emot uppföljarna!

 • blank

  Trevlig rapport. Jag gillade det verkligen. Ha kul med den här fina Saab.

 • blank

  Tack Lizzi. Flott flott historia. Ett läsning nöje för påsken.

  Förväntade mig inte att den här långhelgen kommer att publiceras något. Tack också till Tom.

 • blank

  Fin rapport! 🙂
  (Jag skulle fortfarande vilja ha en illa cabriolet ... men tyvärr finns det inget utrymme för det i min plånbok eller gård ... tyvärr måste en svensk vara tillräckligt) ;-(

 • blank

  Hej Lizzi,
  välskriven, tack så mycket!
  Fortsätt att njuta av "bubblande" Saab.
  Jag rengörde precis mina med snabb efterbehandlare, ett nästan sensuellt nöje ...
  Hälsningar

Kommentarer är stängda.