Två dagar av bilkultur. Techno Classica mat.

Essen, Norbertstraße, mot 9: 00 klockan på fredagen. Kaoset rasar, kampen för parkeringsplatserna är rasande. Oavsett förluster, som varje år. Techno Classica ringer - den ledande mässan när det gäller antik plåt. Innan du kan njuta av bilkultur måste du kämpa för en parkeringsplats nära hallen.

Saab 96 på scenen
Saab 96 på scenen

Om man vill vara vaggas inte med en buss från de första dagarna av transport teknologi från en av fjärr parkering mot Grugahalle, som tar en evighet och i princip för en ledande internationell mässa är orimligt. Stötfångare till stötfångare trycker på lakan i parkeringshuset, mässan ligger bara några minuters promenad bort. Det börjar!

Det som dominerar på Techno Classica är mycket dyr metallplåt. Tillbringa en halv miljon euro på morgonen, för bara en klassiker, är lätt möjlig. Också lite mer. Fordon för vilka 7 siffror får ligga är lätta att hitta. Är det verkligheten?

Egentligen är jag inte oroad över högprisklassikerna. Jag ska till Essen för exotics. Varumärken som inte är mycket vanliga eller som inte längre existerar. Jag gillar gamla Alfas, Lancias, Citroens och naturligtvis Saabs. Allt som kom eller kommer från Brexit Island, liksom det andra svenska varumärket.

Techno Classica 2019 - Allt verkar som vanligt

Men med tanke på den pågående Porsche-översvämningen, den stora Mercedes-närvaran och utseendet på Wolfsburg-konglomeratet väcker redan frågor. En vän som jag träffar lite senare klassificerar allt detta som en glittrande fasad på en marknad som inte längre existerar. Utseende, och han kunde ha rätt. Hallarna är tätare än för ett år sedan, och även vid lunchtid är antalet besökare lägre än 2018. Den rättvisa publiken är övervägande äldre, manlig. Det domineras av besökare som är långt i pensionsåldern. Jag, med något över 50 år, räknar nästan till de ungdomliga besökarna.

Det här är ingen överraskning. Kampanjen mot brännaren lämnar spår. Techno Classica kommer sannolikt att anmäla färre besökare i år, och på annat håll kommer klassiska bilmässor att avbrytas helt. Dessutom, den statliga posten av 25 € per person, bristen på billiga klassiker att komma igång i hobbyen. Hur vill du inspirera så ungdomar i massor för mobilkultur?

Visst finns det en "fyndmarknad". En kärleksfull innergård där genomsnittliga varor presenteras till ett över genomsnittligt pris. Ett skämt. Hur det kommer att vara med detta koncept, och i de nuvarande diskussionerna och förändringarna, i 10 år runt mässan, är förutsägbar.

Men de finns, de ljusa fläckarna. Det är klubbarna som fortfarande är saltet i soppan på varje show. 1. Tyska Saab Club presenterar två vackra klassiker. Den provisoriska salen är obekväma men välplacerad nära en entré. De Borgward fans är som alltid mycket ursprungliga vägen, Citroen presen klubbarna till 100-årsjubileum på en enorm monter. Subaru monter är liten, Volvo Club styrde i närheten jämfört nästan den sista gränsen. Men på dessa bås är livet, det är medelåldern, fordonen är överkomliga.

Svenska gästfrihet hos Volvo.

Åh ja ... det andra svenska varumärket. Naturligtvis är Volvo närvarande hos Techno Classica. Stativet i Essen är inte organiserat av importören utan av svenskarna själva. Stämningen är därför avslappnad och gästvänlig. Det finns de extremt läckra kanelrullarna (varning - extrem beroendeframkallande!) Och kaffe. Volvo presenterar den nya S60. En dynamisk, vackert tillverkad sportsladd. En frestelse? Ja, definitivt.

Åtminstone i teorin. Jo, och det är ofördelaktigt, utöver S60 våra svenska vänner en Mercury-gul T-850 5 240R och Turbo parkerad. Under tiden är vi tre i vägen, och frågan uppstår, vilken bil föredrar vi? Självklart är 850 T-5R den enhälliga åsikten. Eller kanske 240 Turbo, tror jag fortfarande i tystnad.

Och vad gör Saab? Som förväntat är närvaron svag. Du kan hitta dem men ibland, även om jag inte har sett allt. En mycket fin 900 Turbo Convertible med bara några kilometer är märkbar, en 96 presenteras på en hiss. Det finns fortfarande en son någonstans, och på utomhusområdet möter vi de gottmummade svenskar med deras Saab 9000i igen. Det var, trots att något intresse var där, såldes inte 2018. Varför? Ingen överenskommelse om priset, de två ser sportiga. Jag önskar dig lycka till, kanske det kommer att fungera 2019. Eller 2020.

Och även om jag inte kommer att upptäcka en enda Saab på 600 kilometer motorväg den dagen är varumärket närvarande. I parkeringshuset finns en riktig Griffin Cabriolet, i utgången kommer träffa mig en nederländsk 9-3 sedan. Höjdpunkten är en tidig, gyllene Saab 9000 CC Turbo med franskt godkännande.

Märket är litet men internationellt. Efter några timmar på mässan är det tillbaka till Frankfurt på eftermiddagen. Nästa dag är Saab-Grillen på kalendern. Väderrapporten talar om snö och regn och låga temperaturer. Det kan vara roligt.

8 tankar också "Två dagar av bilkultur. Techno Classica mat."

 • På Porsche & Co finns det mer spekulation än kärlek till varumärket. Och de prissatta klassikerna kommer nästan aldrig ut ur den (förmodligen) luftkonditionerade salen. Trevligt att våra Saabs fortsätter att vara överkomliga och körande, det är jättekul. Och varje dag!

  9
  1
 • Tack Tom, för dessa intryck.

 • Min son och jag har gått till showen i mer än 10 år. Och vi har sett fantastiska unika bilar att beundra, inte köpa. Vi såg också 96er och 900 Convertible och undrade om i fyra fem år kanske fler Saabs kommer på showen! Volvo står och servicen var stor, speciellt Urvolvo i sitt ursprungliga skick var en höjdpunkt. Mercedes som någonsin för närvarande, men BMW sjönk nästan. Teamet var inte riktigt nöjd med det heller. Min / vår slutsats, det var trevligt (med betydande förändringar) och nästa år går det tillbaka.

 • Tack för den här rapporten och bilderna.

 • Sedan 3 år kör jag inte längre mässan i Stuttgart att äta tävlingen händelsen är bara för mycket i förgrunden kommersiella gör inget kul mer ...
  Jag rekommenderar mässan i Friedrichshafen, 10.-12.05., Det är mycket mer varierat.
  Båtar, flygplan och snabba bilpresentationer på utomhusområdet är jättekul. Min röda 99iger och jag kör i alla fall!

 • Har någon skrivit ner priser som kunde ha utfärdats av Saabs?

  • För 22.000 € 900-konvertibelen var 9000 CC runt 7000 €.

 • Pingback:

Kommentarer är stängda.