Två dagar av bilkultur. Techno Classica mat.

Essen, Norbertstrasse, omkring 9:00 på fredagen. Kaos regerar, kampen om parkeringsplatser rasar. Oavsett förluster, som varje år. Techno Classica ringer - den ledande mässan när det gäller antik plåt. Innan du kan njuta av bilkulturen måste du kämpa för en parkeringsplats nära hallen.

Saab 96 på scenen
Saab 96 på scenen

Om man vill vara vaggas inte med en buss från de första dagarna av transport teknologi från en av fjärr parkering mot Grugahalle, som tar en evighet och i princip för en ledande internationell mässa är orimligt. Stötfångare till stötfångare trycker på lakan i parkeringshuset, mässan ligger bara några minuters promenad bort. Det börjar!

Det som dominerar på Techno Classica är mycket dyr plåt. Att spendera en halv miljon euro på en morgon för bara en klassiker är inget problem. Lite mer också. Fordon som du kan lägga ned 7-siffriga belopp för är lätta att hitta. Är det verkligheten?

Egentligen är jag inte intresserad av dyra klassiker. Jag åker till Essen på grund av den exotiska arten. Varumärken som inte används i stor utsträckning eller som inte längre finns. Jag gillar gamla Alfas, Lancias, Citroens och naturligtvis Saabs. Plus allt som kom eller kommer från Brexit Island, och även det andra svenska märket.

Techno Classica 2019 - allt verkar som alltid

Men med tanke på den pågående Porsche-översvämningen, den stora Mercedes-närvaran och utseendet på Wolfsburg-konglomeratet väcker redan frågor. En vän som jag träffar lite senare klassificerar allt detta som en glittrande fasad på en marknad som inte längre existerar. Utseende, och han kunde ha rätt. Hallarna är tätare än för ett år sedan, och även vid lunchtid är antalet besökare lägre än 2018. Den rättvisa publiken är övervägande äldre, manlig. Det domineras av besökare som är långt i pensionsåldern. Jag, med något över 50 år, räknar nästan till de ungdomliga besökarna.

Det här är ingen överraskning. Kampanjen mot brännaren lämnar spår. Techno Classica kommer sannolikt att anmäla färre besökare i år, och på annat håll kommer klassiska bilmässor att avbrytas helt. Dessutom, den statliga posten av 25 € per person, bristen på billiga klassiker att komma igång i hobbyen. Hur vill du inspirera så ungdomar i massor för mobilkultur?

Visst, det finns en "fyndmarknad". En kärlekslös innergård där genomsnittliga varor presenteras till över genomsnittliga priser. Ett skämt. Hur saker kommer att göras med detta koncept, och med de aktuella diskussionerna och förändringarna, kommer att vara om tio år för mässan, är förutsägbart.

Men de finns, de ljusa fläckarna. Det är klubbarna som fortfarande är saltet i soppan på varje show. 1. Tyska Saab Club presenterar två vackra klassiker. Den provisoriska salen är obekväma men välplacerad nära en entré. De Borgward fans är som alltid mycket ursprungliga vägen, Citroen presen klubbarna till 100-årsjubileum på en enorm monter. Subaru monter är liten, Volvo Club styrde i närheten jämfört nästan den sista gränsen. Men på dessa bås är livet, det är medelåldern, fordonen är överkomliga.

Svenska gästfrihet hos Volvo.

Åh ja ... det andra svenska märket. Volvo är naturligtvis närvarande på Techno Classica. Standen i Essen är inte organiserad av importören utan av svenskarna själva. Atmosfären är motsvarande avslappnad och gästvänlig. Det finns de extremt läckra kanelrullarna (var försiktig - extrem risk för missbruk!) Och kaffe. Volvo presenterar nya S60. En dynamisk, vackert tillverkad sportsedan. Frestelse? Ja, i alla fall.

Åtminstone i teorin. Eftersom och detta är ogynnsamt parkerade våra svenska vänner en kvicksilvergul 60 T-850R och en 5 Turbo bredvid S240. Vi är nu tre på vägen, och frågan uppstår, vilken bil skulle vi föredra? Naturligtvis är 850 T-5R den enhälliga uppfattningen. Eller kanske 240 Turbo, tänker jag fortfarande för mig själv.

Och vad gör Saab? Som förväntat är närvaron svag. Du kan hitta dem men ibland, även om jag inte har sett allt. En mycket fin 900 Turbo Convertible med bara några kilometer är märkbar, en 96 presenteras på en hiss. Det finns fortfarande en son någonstans, och på utomhusområdet möter vi de gottmummade svenskar med deras Saab 9000i igen. Det var, trots att något intresse var där, såldes inte 2018. Varför? Ingen överenskommelse om priset, de två ser sportiga. Jag önskar dig lycka till, kanske det kommer att fungera 2019. Eller 2020.

Och även om jag inte kommer att upptäcka en enda Saab på 600 kilometer motorväg den dagen är varumärket närvarande. I parkeringshuset finns en riktig Griffin Cabriolet, i utgången kommer träffa mig en nederländsk 9-3 sedan. Höjdpunkten är en tidig, gyllene Saab 9000 CC Turbo med franskt godkännande.

Märket är litet men internationellt. Efter några timmar på mässan är det tillbaka till Frankfurt på eftermiddagen. Nästa dag är Saab-Grillen på kalendern. Väderrapporten talar om snö och regn och låga temperaturer. Det kan vara roligt.

8 tankar om “Två dagar av bilkultur. Techno Classica mat."

 • blank

  Har någon skrivit ner priser som kunde ha utfärdats av Saabs?

  • blank

   För 22.000 € 900-konvertibelen var 9000 CC runt 7000 €.

 • blank

  Jag har inte varit på mässan i Stuttgart på tre år, det rivaliserande evenemanget i Essen, reklamen är bara för mycket i förgrunden, det är inte längre kul ...
  Jag rekommenderar mässan i Friedrichshafen, 10.-12.05., Det är mycket mer varierat.
  Båtar, flygplan och snabba bilpresentationer på utomhusområdet är jättekul. Min röda 99iger och jag kör i alla fall!

 • blank

  Tack för den här rapporten och bilderna.

 • blank

  Min son och jag har åkt på mässan i mer än tio år. Och vi såg fantastiska unika bilar att förundras över, inte att köpa. Vi såg också 10 och 96 Cabrio och frågade oss om fler Saabs kanske hittar vägen till mässan om fyra till fem år ?! Volvoboden och servicen var utmärkt, särskilt den ursprungliga volvoen var en höjdpunkt. Mercedes som någonsin närvarande, men BMW nästan nedsänkt. Laget var inte riktigt nöjd med det heller. Min / vår slutsats, det var trevligt (med betydande förändringar) och vi kommer tillbaka nästa år.

 • blank

  Tack Tom, för dessa intryck.

 • blank

  Hos Porsche & Co spekuleras mer än kärlek till varumärket. Och du får nästan aldrig de dyra klassikerna ur den (förmodligen) luftkonditionerade hallen. Det är trevligt att våra Saabs fortfarande är mobila och prisvärda, det är riktigt kul. Och det varje dag!

  9
  1

Kommentarer är stängda.