Saab 9-5 eller inkarnation av hållbarhet

Jag måste bekänna att jag faktiskt kom till Saab av misstag. Den som renoverar ett gammalt hus vet att det alltid finns något att transportera. Så körde jag en vit VW T3 dubbelkabin.
Saab 9-5 - ren hållbarhet
Saab 9-5 - ren hållbarhet


Fram till dagen kom när min dubbla stuga i Weser-tunneln med ett stort vitt rökmoln dog av cylinderhuvuddöd vid 375.000km. En ersättningsmotor kostar minst 1500 €. Den gamla turboladdaren och den gamla dieselpumpen, som också var inkontinent, växer på den nya motorn?

Inte riktigt!

Med installationskostnaderna skulle jag då uppgå till 3000 euro. Det var lite mycket för en tidigare takbil. Så jag satte honom på Facebook på T3-sidan som han var för € 800. Det var mindre än ett kvarter - och han var borta.

Sedan snubblade jag på en Saab 9-5 på Ebay-annonser i Osterholz. Utan TÜV, för 750 €. Eftersom det bara var 20 km - låt oss åka dit. Förutom att bromsarna är nere och en spricka i vindrutan gick "min" Saab ganska bra. Under förhandlingarna kunde jag förhandla fram nya bromsskivor och bromsbelägg. Perfekt!

Nästa morgon till vägtrafikkontoret. Där ville jag köpa "engångsskyltar" för att få hem min Saab. Då hörde jag: Osterholz är ett annat distrikt. Det finns inga enkelriktade registreringsskyltar för detta.

Skrotverksoperatören i Lemwerder hämtade den sedan för 50,00 € och löste mitt problem. Efter en lång ”läggning på varvet” har Saab kört i 3 1/2 år utan problem. Även 800 km turer till den amerikanska armén var aldrig ett problem. Under tiden har han avrundat 312.000 XNUMX km och springer som den första dagen.

Hållbarhet har ett namn: SAAB! Precis som min väns Borgward Isabella i grannskapet. Han kör fortfarande bröllopspar till kyrkan idag ...

Fråga mig om jag skulle köpa Saab igen ...


Tack till Michael Dabeck för Saabs historia på söndag! Hur är det i vardagen med en äldre Saab? Vad upplever du, hur reagerar vänner, kollegor och familjen? Med överflöd, entusiasm eller medkänsla? Hur håller du Saab vid liv, vad gör du med reservdelar och workshops, hur optimerar du eller återställer de gamla svenskarna?

Ett brett ämne för "Saab berättelser 2019!". Utmanande, men också intressant. Hur ser det ut med fansen, hur stark gör Saabs hjärtslag i vardagen? Skriv det till oss, det är värt det!

Vi tackar för varje publicerad artikel med ett exklusivt Saab-Scania-styrelse.

9 tankar om “Saab 9-5 eller inkarnation av hållbarhet"

 • blank

  Ja jag håller med. Även för mig lämnade artikeln bara en vag och ifrågasättande känsla på grund av dess korthet och innehåll, varför jag inte kommenterade det först. Jag är ingen skruvmejsel och känner bara till verkstadspriserna som jag betalade för bromsskivor (!) Och kuddar - den stackars säljaren skulle ha betalat ganska mycket mer med det. I detta avseende är det mycket trovärdigt för honom att han ändå ”gav bort” 9-5 istället för att byta ut den mot en ny bil och därmed ge den till skrotpressen - i syfte att samla in en statlig bonus från fonden för främjandet av den tyska bedrägeribranschen. Han var troligen knuten till 9-5 - av goda skäl - och var tacksam för den för alla dessa år med lojal tjänst. Låt oss hoppas att den nuvarande ägaren känner på samma sätt och att det förblir så när den gamle vännen behöver lite (dyrare) uppmärksamhet. Den sista meningen lyder så här ...

  • blank

   Det här är precis vad jag hade funderat på - om jag skulle avstå från att kommentera detta läsarbidrag på obestämd tid eller helt ...

   Michael Dabecks bidrag är lite kort och kortfattat och fokus verkar vara mycket på ens egna förhandlingskunskaper och personliga fördelar ...

   Under tiden har artikeln fallit för mig och jag ser också andra och positiva aspekter. Om du kan få en personlig förmån, talar sedan ja för förvärv och bevarande av Saabs. Och när allt kommer omkring, den spruckna vindrutan måste troligen förnyas på egen bekostnad och faktura (Michael dabeck) köparen.
   Annars skulle 9-5 inte ha passerat HU.

   Jag tror att läsarna av “Schwarzer Saab” och “Ken-Daniel S” är de enda som visste hur de skulle klassificera läsarens bidrag direkt. Två eller tre meningar till hade förmodligen hjälpt dig eller mig att komma till liknande slutsatser? Det är synd att de saknas och att deras frånvaro orsakar onödig förvirring ...

   Men i slutändan, Michael dabeck köpte en 9-5 utan MOT, drivs för tillfället 3,5 år (slutet öppen) och därmed bidragit till att hittills åtminstone två andra och fodrade HU, där ägaren inte längre var intresserad. Bulky story. För min del en sen insikt. Men kanske inte för sent?

   Michael Dabeck,
   Jag tar av min hatt och önskar dig mycket roligt, många kilometer och år med den mycket trevliga 9-5! ! !

 • blank

  Det är ingen hemlighet att våra äldre bilar är emotionellt väldigt värdefulla för oss, men verkligheten har bara små eurokuponger att erbjuda. Oavsett hur välskötta de är. Men är det inte Saab Spirit inte att ge vad andra ser för värden i våra bilar?

  2
  1
  • blank

   Allt är korrekt, men det handlar inte om de andra ...

   Tydligen och trots ett krympande lager finns det inget tillräckligt intresse för de för närvarande kvarstående SAAB-erna - beroende på modell och utrustning ibland lika bra som alls.

   Om bilen inte skulle kosta någonting tvivlar jag på att de berörda SAAB: erna alltid kommer att få allt de behöver. En hel del kommer att sluta som slaktkreatur eller i pressen de närmaste åren - med slitna däck, en trasig antändningskassett eller en sliten koppling (inte exakt billigt) ...

   Det kan vara "ingen hemlighet" och åtminstone kommer det att öka värdet på de återstående SAAB: erna någon gång, men jag tycker fortfarande att denna väg är sorglig och den är verkligen inte hållbar.

 • blank

  också en intressant historia som visar att en Saab inte behöver vara dyr

  • blank

   Jag är ledsen hur billig han var.
   Och jag är ledsen för den tidigare ägaren, som blev spanked av nya bromsar på denna krets.

   Det enda innehållet och slutsatsen är att mobila och pålitliga SAABs ges bort med lädersäten,
   att du fortfarande måste lägga nya delar i omslagspapper och förpackas med en rosett ...

   Skjut aldrig budbäraren. Ingenting mot Michael Dambeck. Trevligt att han hittade vägen till SAAB. Men jag klämmer verkligen inte mina händer när jag läser det en SAAB som är bra i tiotals år och tusentals miles är värt ingenting längre.

   Det säger mycket om utbud och efterfrågan. Och därmed också om hållbarhet i vårt samhälle. I detta avseende en verschenkter 9-5 inte förkroppsligar detta också är inte inkarnationen, men ett uttryck för throw-away samhället och deras brist på förståelse för befintliga men använda produkter - åtminstone om denna produkt är en SAAB 9-5 är. En sorglig historia. Men också en ärlig och en spegel av verkligheten.

   Ironiskt nog är det T3 som revs ur händerna trots kapitalem motorhaveri Michael Dambeck på mindre än 15 minuter och bör byggas väl, förkroppsligar hållbart tänkande i denna berättelse.

   6
   3
   • blank

    Det är så som det är. Naturligtvis är samhället nöjd med den rädda 95. Jag finner också skrämmande, för vilken kurs får man här ett medelklassfordon i mitten av livet. Detta gäller i princip också för andra märken som ligger utanför det vanliga. Men som vi såg vid skrotning systemet, hållbarhet uppenbarligen inte ville, när fullt fungerande bilar skrotas för att få en ny bil bland folket, desto mindre av några tiondels liter konsumeras av någon Fantasienorn.

 • blank

  INKARNATION

  Detta är synonymt med inkarnation och utföringsform. Så jag förstår att rubriken betyder att 9-5 skulle innebära hållbarhet. I grund och botten har jag inget att motsätta mig det ...

  Vad synd att historien inte går in i vad denna hållbarhet borde vara? Är det nu för eller emot hållbarheten en Saabs när du har draufpacken som tidigare ägare nya bromsar (!) Inte bli av med trafiksäkra bil för € 7 50? Vad gör en kostnadsmedveten och med stor förhandlingsteknik välsignade köparen när SAAB kanske något uppmärksamhet (och pengar) skulle kräva av honom?

  Är detta ett läsarbidrag som förespråkar bevarande av SAAB eller tvärtom den kostnadsmedvetna konsumtionen och slitaget från återstående SAAB? Frågor om frågor ...

  I vilket fall ingen sorglös läsning.
  Jag är glad att jag fick starta denna söndag med nya bilder från Essen! ! !

  2
  1
  • blank

   Jag skulle säga en liten kostnad och fortfarande pålitlig som galen. Det är vad författaren vill säga. Inte var och en av oss kan hantera såväl ord som dig.

   3
   1

Kommentarer är stängda.