Saab 9000 CD Rescue (2)

Att skriva om att upprätthålla värdet på äldre bilar har blivit ett sociopolitiskt uttalande. Det var inte alltid så, särskilt inte 2011 när jag började skriva. Tiderna har förändrats. Att behålla gamla fordon är också en kritik av systemet.

Du tror knappt det: 1. Hand och bara 93.000 kilometer!
Du tror knappt det: 1. Hand och bara 93.000 kilometer!

Goda, värdiga bilar från 80er och 90er år skrotades sist till förmån för nya bilar. Oändlig, meningslös. Om vi ​​vill förbättra vår miljö skulle vi inte behöva andra bilar, men längre levande som används intelligent.

Förlusten av Youngtimern är enorm och bör fortsätta. Det är synd eftersom vi förstör en historia med varje fordon. Gamla bilar har någonting att berätta, och ibland blir en otäck andning till en stor svan.

En bit av (tyska) samtida historia

Innan 9000 CD: n rullar i riktning mot verkstaden och TÜV, forskar Oli om limousinens historia och blir bilarkeolog. Eftersom Saab har en speciell historia som bara gradvis blir tydlig och den läser så här:

I 1993 det rådet ambassaden Baltic, som då fortfarande har sitt huvudkontor i den federala huvudstaden Bonn importerat en helt ny Saab 9000 CD 2.3i till Tyskland. Saab är nästan fullt utrustad. Han saknar bara soltaket. En ädel, prestigefylld bil, med en mycket populär då mörkgrön färg och sittplatser med tungt, svart läder.

Saab bor inte i Bonn, det vidarebefordras till ambassadrådets moder till Hamburg. Skälet till transaktionen inom familjen är förmodligen de mycket gynnsamma förhållanden som Trollhättan erbjuder för diplomatiska fordon. Ägaren, en kvinna i en högre ålder, tillåter 9000-cd-skivan på 1.10.1993. Hon kommer att köra bilen fram till sin död. Vem är den här damen? Vi vill inte skriva hennes namn, bara så mycket: hon är medlem i vetenskapsakademierna i flera skandinaviska länder, samt en professor emeritus vid universitetet i hamburg.

Den representativa CD: n servas på Saab Uhlenhorst, den kontrolleras kontinuerligt. När hans ägare dog av ålderdom avregistrerades han 2016 och hamnade hos återförsäljaren, där Oli skulle rädda honom två år senare.

Historiken är tydlig, vilket ofta är fallet med en Saab 9000. Många av dessa svenska S-klasser drivs av den första ägaren under mycket lång tid, vilket gör det lättare att undersöka deras historia. Att CD: n också transporterar en annan ovanlig teknik från 90-talet, märker Oli först efter en ytterligare granskning.

Folksam data recorder

Detta markerar starten på en utflykt till de tidiga år av olycksforskning, som utfördes extremt konsekvent i Skandinavien. Förutom att en swabian bilmakare var det i första hand svenskarna som investerade mycket energi i denna disciplin tidigt.

Saab byggde de säkraste bilarna i världen under 80 och 90 år. För att vara objektivt blev allt som kom från Sverige sedan betraktat som extremt säkert. Medansvar var bredvid Saab, Volvo och Autoliv som drivkraft för försäkring Folksam. Det syftade målmedvetet efter olycksforskning och installerade datainspelare i fordonen.

Folksam data recorder från 90 år
Folksam data recorder från 90 år

Under året introducerade 1992 Folksam den första inspelaren (CPR), som svarade på en mekanisk kraschimpuls. Apparaten installerades i 260.000 svenska bilar från Toyota, Saab, Opel och Honda. I mitten av 2008 ersattes HLR med en ny elektronisk generering av inspelare (ECR).

Fram till november 2018 hade Oli aldrig sett en kraschinspelare från 90-talet - tills han köpte CD-skivan och hittade en konstig, svart låda i reservhjulet. Med Saab-klistermärke och bladbokstäver. Teckensnittet “Crash Pulse Recorder” lämnade inga tvivel. En tidig datainspelare som lyckligtvis aldrig behövde bevisa sin funktion.

Ur historisk synvinkel visar sig 9000 CD: n vara ett mångfald. En tidigare ägare med en spännande bakgrund, en sällsynt Folksam dataregistrering. Modet att köpa 9k har betalat sig hittills. Auto-arkeologen Oli hade kul.

Nu finns verkstaden, TÜV, godkännande och wellness-programmet på listan. Och självklart vill Oli att cd-skivan konverteras till Euro 2.

Hur man fortsätter med 9000-cd: n kommer snart på bloggen.

13 tankar om “Saab 9000 CD Rescue (2)"

 • blank

  "Lite kritik av systemet [...] meningslöst, meningslöst."

  Tom, det är fortfarande ett stort nöje att läsa dina blogginlägg, men ..

  .. med denna snabba korta introduktion till 2. En del av den informativa, snabba 9000-CD-historien har du verkligen överträffat dig själv! "Grandios" som Herbert Hürsch skrev ..

  Chapeau! och Merci

  • blank

   PS
   Korrigering: Herbert Hürsch skrev "bra".

   2
   1
 • blank

  Baksätet ser verkligen ut som ingen någonsin har satt där. Detta visar igen att ibland annonser med "sorgliga" foton förtjänar en titt mer. Stor historia!

 • blank

  väldigt intressant historia, trevligt att bilen skulle kunna sparas

 • blank

  Verkligen sanna ord som är relaterade till miljön! Bli förlöjligad för min CD / kör "gamla" SAAB av vänner som sympatiserar med fredagen för framtida demonstranter. Den gamla bilen skulle inte vara uppdaterad. Istället för en gammal bil ber du om alla elbilar ... Jag tror att det inte finns något behov av ytterligare kommentarer just nu.

  Men det är bara en gammal bil hållbar. När jag funderar på hur många bilar från 9000-kretsen som länge har överlevt. Ren skakning av huvudet. Ju bättre att en annan CD skulle kunna sparas.

  10
 • blank

  Det stämmer, jag minns när min första 9000 CS i Bryssel när jag återställa en av dessa fantastiska konkreta bautastenar (bara så höga att de är i backspegeln såg inte) rammade: pollaren var platt och min vackra bakre stötfångaren sköts våldsamt jag pressades dåligt! Tillbaka i Köln ville jag undersöka skadan närmare - på grund av reparationsorder. Och se och se: ingen mer skada att se! Bara lätta färgskrapor, som jag tog som en bekräftelse, inte bara att ha drömt det hela.

 • blank

  BUMPERS

  "Mållös, meningslös (e)" skrotning och "kritik av systemet". Introduktionen är fantastisk ...

  Det var inte förrän i morgon att en stor parkeringsplats slog mig om hur mycket hela industrin har gått bort från något krav på hållbarhet över alla märken (delvis av politiska skäl och med avsikt).
  Främre och bakre element blir större och större och dras längre och längre runt fordonets sida - fyllda med sensorer och andra element ...

  Stötfångare och skärmar har haft sin dag. Det är bättre att byta halva bilen eller hela bilen om någon ser fel på en ...

  En baklucka (Tiguan) fångade mitt öga, vars nedre ände formades optiskt och praktiskt som en del av det bakre förklädet / ”stötfångaren”. En baklucka som stötfångare? Är du galen?

  Om du ville utforma bilar på ett sådant sätt att de minsta stötar - vare sig det är höger, bak, vänster eller fram - orsakar en ekonomisk totalförlust och innebär potentiell skrotning, då skulle yngre bilar vara precis på rätt spår ...

  Jag är glad att CD: n är sparad och jag ser fram emot del III ...

  20
  • blank

   PS
   Om jag har rätt i åtanke var det tester på kvaliteten på deras bumpers med 9000 och andra samtida bilar. SAABs ingenjörer hade valt plastkvaliteten och strukturen (bikakestrukturen) bakom ytterhöljet så att 9000 var långt ifrån provtagaren.

   Det mättes vilka slaghastigheter respektive fordon / stötfångare tillåter innan permanent deformation eller annan strukturell skada kan bestämmas. Det var väldigt, mycket hållbart ...

  • blank

   Helt korrekt. Tyvärr har Saab också gått igenom denna un-fashion med hatchbacken på 9-5 NG SC.

   • blank

    Du träffar spiken på huvudet ...

    Huruvida SAAB skulle eller skulle kunna dra nytta av lagar och förordningar idag är helt och hållet tvivelaktigt.
    Helmut Kohl talade om nådens sena födelse i ett annat sammanhang. Kanske är den tidiga konkursen också en viss nåd?
    Hur som helst, som en älskare av varumärket är att kunna mäta det i lyxiga situationen Saabs idag eller tillåtas, som de en gång avskurna jämfört med samtida och hur bra de är fortfarande.

    Jag kan inte säga om SAAB fortfarande skulle bygga bilar idag som jag skulle föredra överlägset andra nya bilar. Vad som kunde ha varit blir mer och mer spekulativt och intresserar mig mindre och mindre ...

    Jag ser mer och mer av min personliga bil framtid inom begagnade bilar och veteranbilar. Jag skulle inte ha tänkt för några år sedan, men nu är det. Och det är otroligt befriande. Ska de alla göra: deras un-mode och un-maners men inte med mig ...

 • blank

  Stor historia om denna 9000-CD!
  Att denna 9000 CD också var en "riktig CD-Limo" är verkligen fantastiskt i den här historien!
  Forskning var definitivt roligt och roligt ... 🙂
  Jag ser också fram emot uppföljaren!

 • blank

  Auto arkeologi, det är coolt. Otroligt vad SAAB har för en historia. Bra att hon är så väl dokumenterad. Jag ser fram emot att dela 3!

  10

Kommentarer är stängda.