Saab 9000 CD Rescue (2)

Att skriva om värdet bevarande av äldre bilar har blivit ett socio-politiskt uttalande. Det var inte alltid så, särskilt inte i år 2011 när jag började skriva. Tiderna har förändrats, bevarandet av gamla fordon är också en kritik av systemet.

Du tror knappt det: 1. Hand och bara 93.000 kilometer!
Du tror knappt det: 1. Hand och bara 93.000 kilometer!

Goda, värdiga bilar från 80er och 90er år skrotades sist till förmån för nya bilar. Oändlig, meningslös. Om vi ​​vill förbättra vår miljö skulle vi inte behöva andra bilar, men längre levande som används intelligent.

Förlusten av Youngtimern är enorm och bör fortsätta. Det är synd eftersom vi förstör en historia med varje fordon. Gamla bilar har någonting att berätta, och ibland blir en otäck andning till en stor svan.

En bit av (tyska) samtida historia

Innan 9000-cd-skivan rullar i riktning mot verkstaden och TÜV, utforskar Oli sedanets historia, blir en bilarkitekt. Eftersom Saab har en speciell historia som bara gradvis blir klar och det läser så här:

I 1993 det rådet ambassaden Baltic, som då fortfarande har sitt huvudkontor i den federala huvudstaden Bonn importerat en helt ny Saab 9000 CD 2.3i till Tyskland. Saab är nästan fullt utrustad. Han saknar bara soltaket. En ädel, prestigefylld bil, med en mycket populär då mörkgrön färg och sittplatser med tungt, svart läder.

Saab bor inte i Bonn, det vidarebefordras till ambassadrådets moder till Hamburg. Skälet till transaktionen inom familjen är förmodligen de mycket gynnsamma förhållanden som Trollhättan erbjuder för diplomatiska fordon. Ägaren, en kvinna i en högre ålder, tillåter 9000-cd-skivan på 1.10.1993. Hon kommer att köra bilen fram till sin död. Vem är den här damen? Vi vill inte skriva hennes namn, bara så mycket: hon är medlem i vetenskapsakademierna i flera skandinaviska länder, samt en professor emeritus vid universitetet i hamburg.

Den representativa cd-skivan upprätthålls hos Saab Uhlenhorst, han underhålls konsekvent. När hans ägare dör i en mycket äldre ålder, loggas han av 2016 och hamnar hos återförsäljaren där Oli kommer att rädda honom två år senare.

Historien är tydlig, vilket ofta är fallet med en Saab 9000. Många av dessa svenska S-klasser har under lång tid drivits av den första ägaren, vilket gör det enklare att utforska sin historia. Oli märker att cd-skivan också bär en annan, ovanlig del av teknik från 90-åren på en annan recension.

Folksam data recorder

Detta markerar starten på en utflykt till de tidiga år av olycksforskning, som utfördes extremt konsekvent i Skandinavien. Förutom att en swabian bilmakare var det i första hand svenskarna som investerade mycket energi i denna disciplin tidigt.

Saab byggde de säkraste bilarna i världen under 80 och 90 år. För att vara objektivt blev allt som kom från Sverige sedan betraktat som extremt säkert. Medansvar var bredvid Saab, Volvo och Autoliv som drivkraft för försäkring Folksam. Det syftade målmedvetet efter olycksforskning och installerade datainspelare i fordonen.

Folksam data recorder från 90 år
Folksam data recorder från 90 år

Under året introducerade 1992 Folksam den första inspelaren (CPR), som svarade på en mekanisk kraschimpuls. Apparaten installerades i 260.000 svenska bilar från Toyota, Saab, Opel och Honda. I mitten av 2008 ersattes HLR med en ny elektronisk generering av inspelare (ECR).

Fram till november 2018 hade Oli aldrig sett en kraschspelare från 90-åren - tills han köpte cd-skivan och hittade en konstig svart låda i reservhjulet. Med en Saab-klistermärke och Folksam-bokstäver. Tecknet "Crash Pulse Recorder" lämnade ingen tvekan. En tidig dataregistrator som lyckligtvis aldrig behövde bevisa sin funktion.

9000-cd-skivan visar sig historiskt sett som ett stort slag av lycka. En tidigare ägare med en spännande bakgrund, en sällsynt Folksam-datainspelare. Modet att köpa 9k har betalat ut hittills. Auto-arkeolog Oli hade sin kul.

Nu finns verkstaden, TÜV, godkännande och wellness-programmet på listan. Och självklart vill Oli att cd-skivan konverteras till Euro 2.

Hur man fortsätter med 9000-cd: n kommer snart på bloggen.

13 tankar om "Saab 9000 CD Rescue (2)"

 • PS
  Korrigering: Herbert Hürsch skrev "bra".

  2
  1
 • "En kritik av systemet [...] obevekligt, meningslöst."

  Tom, det är fortfarande ett stort nöje att läsa dina blogginlägg, men ..

  .. med denna snabba korta introduktion till 2. En del av den informativa, snabba 9000-CD-historien har du verkligen överträffat dig själv! "Grandios" som Herbert Hürsch skrev ..

  Chapeau! och Merci

 • Baksätet ser verkligen ut som ingen har någonsin satt där. Det visar igen att ibland reklam med "ledsna" foton förtjänar en titt mer. Bra historia!

 • väldigt intressant historia, trevligt att bilen skulle kunna sparas

 • De slog spiken på huvudet ...

  Huruvida SAAB skulle eller skulle kunna dra nytta av lagar och förordningar idag är helt och hållet tvivelaktigt.
  Helmut Kohl talade om nådens sena födelse i ett annat sammanhang. Kanske är den tidiga konkursen också en viss nåd?
  Hur som helst, som en älskare av varumärket är att kunna mäta det i lyxiga situationen Saabs idag eller tillåtas, som de en gång avskurna jämfört med samtida och hur bra de är fortfarande.

  Om SAAB fortfarande skulle bygga bilar idag och förmodligen skulle, som jag föredrar mycket bättre än andra nya bilar, kan jag inte säga. Vad kunde ha varit, blir mer spekulativt och mindre och mindre intresserad av mig ...

  Min personliga fordons framtid Jag ser allt mer inom begagnade bilar till vintagebilar. Om jag inte hade tänkt för några år sedan, men nu är det så. Och det är otroligt befriande. Ska de alla göra: deras un-fashion och un-customs men inte med mig ...

 • Verkligt sanna ord som är relaterade till miljön! Kommer att bli ridiculed av vänner som sympatiserar med fredagen för framtida demonstranter för min cd / kör "gamla" SAABs. Den gamla bilen skulle inte dateras upp till 2. I stället för en gammal bil kräver du alla elbilar ... Jag tror att det inte behövs någon ytterligare kommentar.

  Men det är bara en gammal bil hållbar. När jag funderar på hur många bilar från 9000-kretsen som länge har överlevt. Ren skakning av huvudet. Ju bättre att en annan CD skulle kunna sparas.

  10
 • Helt korrekt. Tyvärr har Saab också gått igenom denna un-fashion med hatchbacken på 9-5 NG SC.

 • Det stämmer, jag minns när min första 9000 CS i Bryssel när jag återställa en av dessa fantastiska konkreta bautastenar (bara så höga att de är i backspegeln såg inte) rammade: pollaren var platt och min vackra bakre stötfångaren sköts våldsamt jag pressades dåligt! Tillbaka i Köln ville jag undersöka skadan närmare - på grund av reparationsorder. Och se och se: ingen mer skada att se! Bara lätta färgskrapor, som jag tog som en bekräftelse, inte bara att ha drömt det hela.

 • PS
  Om jag har rätt i åtanke var det tester på kvaliteten på deras bumpers med 9000 och andra samtida bilar. SAABs ingenjörer hade valt plastkvaliteten och strukturen (bikakestrukturen) bakom ytterhöljet så att 9000 var långt ifrån provtagaren.

  Det mättes, vilka slaghastigheter tillåter respektive fordon / stötdämpare innan en permanent deformation eller annan strukturell skada kan bestämmas. Det var väldigt mycket hållbar tanke ...

 • BUMPERS

  "Oändlig, meningslös (e)" skrotning och "kritisera systemet". Introduktionen är bra ...

  Det var inte förrän i morgon att en stor parkeringsplats slog mig om hur mycket hela industrin har gått bort från något krav på hållbarhet över alla märken (delvis av politiska skäl och med avsikt).
  Front och bakre element är konstruerade för att vara större och större och dras i sidled runt bilen - runt med sensorer och andra element ...

  Bumpers och fenders har tjänat sitt syfte. Det skulle vara bättre att byta ut hälften av bilen eller hela, om man såg fel på ...

  En baklucka (Tiguan) fångade mitt öga, vars undersida var visuellt och praktiskt utformad som en del av bakre stötfångaren / "stötfångaren". En baklucka som en stötfångare? Är det fortfarande möjligt?

  Om du ville designa bilar så att minsta bump - det var rätt, rygg, vänster eller front - orsak som en ekonomisk totalförlust, vilket innebär att potentialen skrotning, då yngre bilar var på exakt rätt spår ...

  Jag är glad att cd-skivan är sparad och ser fram emot del III ...

  20
 • Stor historia om denna 9000-CD!
  Att denna 9000-CD också var en "riktig CD-limo" är verkligen fantastisk i den här historien!
  Säker forskning var roligt och roligt ... 🙂
  Jag ser också fram emot uppföljaren!

 • Auto arkeologi, det är coolt. Otroligt vad SAAB har för en historia. Bra att hon är så väl dokumenterad. Jag ser fram emot att dela 3!

  10

Kommentarer är stängda.