Tillbaka till framtiden

Om någon nyligen berättade för mig att du kan vara väldigt nöjd med ett 20 år gammalt fordon, skulle jag noga ha tittat på det krökt och tänkt på reparationer, rost, säten etc.

immaculate interiör
Immaculate interiör

Jag ska nu själv en 20 år gammal Saab 9-5 hände: jag fortfarande rida professionellt runt 50 tkm per år - och sedan 1997 i flera Saabar. Den nuvarande 9-3 X har nu kört 234 tkm och borde sparas lite så att den kommer att ta lång tid. När tanken kom fram för att köra 9-3 X "på rätt sätt" på vintern och att köpa en annan stationsvagn för sommaren. Problem: round 10 eller 8 år efter utgången av produktionen av kombi Saab är praktiskt taget bara fordon med hög körsträcka bås på marknaden. Och jag ville också ha min favoritfärgkombination bordeaux metallic med läderbeige - en sökning efter stiftet i en höstack.

Tillfällighet, jag såg i januari autoscout.ch till Saabs, särskilt som den schweiziska bilen ska vara i gott skick, och hör och häpna, det erbjöds en 1999er 9-5 kombination vinröd metallic med beige läder, med sensationella tkm 99 på klockan, och som körsbär på toppen av V6 bensinmotorn under huven. Wow! Så kontaktade återförsäljaren i Zürich, frågas ut olika saker WhatsApp videosamtal, där han visade mig olika detaljer, och sedan gjorde köpekontraktet. Då tullförfarande som måste hanteras på internet i förväg kom och i slutet av januari Saab verkstad för mitt självförtroende tog fordonet på en trailer till Tyskland - Jag var på den tiden på grund av influensa inte att rida kan.

9-5 fick TÜVs fullständiga godkännande, en tjänst och skivfilmtoneringen, så att solen inte bränner så mycket ryttaren på pälsen. Nu kör han med säsong ID 03-11.

Tja, kroppen är inte dellenfrei (det kommer att ge några kosmetiska reparationer), men det som var absolut viktigt för mig är: Interiören inklusive lädersäten är verkligen 1a! Och 99 tkm var förståeligt inte bara på grundval av servicehäftet utan också på typiska detaljer som: nollstenflis på huven, noll minischips på vindrutan. Självklart är Saab rostfri, oljetät och alla elektriska hjälpare arbetar.

Allt som allt: en lycka till! Och den smidiga V6 med automatisk är en dröm! Efter kilometer som hittills reste 3.500 själv, är den genomsnittliga bränsleförbrukningen för 9,7 l / 100km - 1 liter mer än för 4 cylinder turbo. Självklart kommer detta värde med en avslappnad körstil, och bilen debiterar alltid för det.

Slutligen 9-5 igen, efter fyra och ett halvt år "abstinens". Ännu en gång: Den snygga dubbel solskyddet, den praktiska parkeringsbiljetthållaren, de superbekväma platserna, det generösa utrymmet.

När det gäller värde och hållbarhet hos äldre bilar, Saab 900-flickvän i läsarens bidrag av 17.02.2019 sade redan allt - jag kan bara hålla med. Även de infiltrerade trenderna imponerar inte på oss Saab-drivrutiner.

Min 9-5 stationvagn var verkligen det bästa som kom från linjen i Trollhatten vid den tiden. Och denna Vorsprung durch Technik gör körglädje även idag 😉


Tack till Thomas Zecher för Saabs historia på söndag! Hur är det i vardagen med en äldre Saab? Vad upplever du, hur reagerar vänner, kollegor och familjen? Med överflöd, entusiasm eller medkänsla? Hur håller du Saab vid liv, vad gör du med reservdelar och workshops, hur optimerar du eller återställer de gamla svenskarna?

Ett brett ämne för "Saab berättelser 2019!". Utmanande, men också intressant. Hur ser det ut med fansen, hur stark gör Saabs hjärtslag i vardagen? Skriv det till oss, det är värt det!

Vi tackar för varje publicerad artikel med ett exklusivt Saab-Scania-styrelse.

31 tankar också "Tillbaka till framtiden"

 • Denna snygga 9-5 kommer tydligen från bra händer ...

  ... och returneras sedan som önskat fordon i önskad färg och utrustning tillbaka i goda händer. Det är nästan lika bra som om Thomas Zecher hade beställt en ny SAAB-bil från återförsäljaren.

  En trevlig, uppmuntrande och tröstande söndagshistoria (tack vare författaren). Om det inte finns några nya, varför inte leta efter SAAB som du alltid ville ha så länge och gränsöverskridande?

  PS
  Herr Zecher, du skriver om en hund. Bakluckans inre handtag är utformat för detta ändamål. Föräldrakontrollen också. Först tar du ut det fackliga djuret själv och då måste du säkra det 😉

 • En riktigt fin bil. Jag kör för närvarande min tredje 9-5-stationsvagn och kan inte bli av med det eftersom allt bara "passar" bilen.
  Ha en trevlig resa!

  • Jag kan bara bekräfta det. Framför allt säkerhet när det kraschar. Jag ser idag fordon som är säkra endast i det relevanta kraschprovområdet. Allt annat försummas.

 • Därefter (senare) Grattis på riktigt vackra 9-5 😉 Och 9,7l på 100 km för en V6 är fortfarande riktigt acceptabelt.

 • Bra rapport !!! Kan jag bara bekräfta allt. Min 93 Cabriolet Bj 1999 är i så bra skick (ingen rost, inga slitna säten, etc.) som du kommer att hitta sällan.

 • Bra rapport, bra fordon! Ha kul med det!

  Jag bor i gränsområdet D / CH och jag fortsätter titta på Saabs i Schweiz. I allmänhet är det betydligt mindre km på klockan (lilla landet skickar hälsningar ....) Och inte längre kostar i CHF som kostar en Saab i euro i Tyskland. Då kommer tullen och abgen. Men det är inte så illa. Jag har redan exporterat två Saab och en Lancia från CH till D. Allt gick smidigt och med en rimlig tid. Men det går bara bra om du bor väldigt nära gränsen.

  Jag gillar hur mycket här på bloggen. Jag är passionerad för att köra min 15-20 åriga Saab. Jag står på 93er-serien. De är så snygga och kompakta och som Aero Coupe bara vackra! Jag skulle inte förhöra en stor 95er Aero.

  Bra tid och bra kör till våren!

 • Grattis till det stora köpet. Och från min egen erfarenhet kan jag bara säga: det stannar så. Min 91-9000 han CSE, 93-900 han Coupe Turbo Mjuk och 94-900 han Convertible V6 ser ut och känns som vid förra årets bil. Jag fortsätter att fråga mig själv, särskilt när jag går ut ur en hyrbil, vad premiumutvecklarna har gjort under de senaste 30-åren ....
  Och för att inte föreställa sig var Saab kunde ha varit idag ... .. Men vi börjar inte ens det.
  Och behåll det som finns kvar ...... Hälsningar till samhället.

  Lizi

  • Jag kan bara bekräfta dessa positiva erfarenheter. Kör för en tid två V6 bensiner limousiner. Även om jag var tvungen att investera mycket, men jag har definitivt inte ångrat. Särskilt på långt avstånd underbart. Alltid, som jag en gång skrev, lyssna på mina gamla favoritkassetter i god kvalitet och låt alla "artister" komma över.

 • Om du vill ha en bra Saab bör du kolla in en av Saabs huvudmarknader.
  Eftersom huvudmarknaden var USA.
  Och det finns mycket bra fordon från gammalt till nytt.
  Och transport är inget problem med Schenker, som även tar hand om tullklareringen
  Även återtagandet i Tyskland är problemfritt med ett TÜV-certifikat.

  2011 9 Saab Aero XWD-4X AWD 4dr SUV - $ 20991 (+ Val Auto Center) dölja detta inlägg unhide

  • Det är rätt, marknaden i USA tillåter alltid ett eller annat fynd. Generellt verkar det som om många modeller i Amerika är (väsentligen) billigare än i Europa. Modeller som en Turbo X eller 9-4x är mycket billigare att ha.

 • Ja, grattis också från min sida.
  ! Ett bra beslut!
  9-5 anses faktiskt vara impopulär, men enligt min mening, tillsammans med 9000, den bästa Saab som producerades av svenskarna.
  Med nästan 100.000 kilometer kan du nästan prisflygplanet som nytt.
  Men jag måste säga att oljeläget kommer att börja med åren.
  Mycket arbete, men allting gjordes rätt!

  • 9-5 igår och idag

   hade (förmodligen var han fortfarande impopulär) kommer, tror jag, därför att många SAAB förare vet halvkombi av 900 och 9000 och uppskattar. Den 9-5 var också nedläggning av vanor (baserat på SAAB) och Special (baserat på hela marknaden) ...

   En 9-5 SC med eller utan takräcke kan inte riktigt anklagas för att dess verktyg skulle vara lägre än förrörarnas föregångare. Och ändå vet jag en EX-SAAB-förare som var så arg över flytten från 9000 till 9-5 att han bytte varumärke. Självklart fick han inte en annan hatchback eller till och med en helt ny 9000 där, men en annan stationsvagn. Som följaktligen irrationell och oskälig SAAB kände jag varumärkesändringen vid den tiden.

   Men den tid då 9-5 har anklagats för att överge hatchbacken verkar mig långsamt men säkert kommer till sin sista ände.

   • 95er Kombi var bara för sent! Saab-folket har redan missat några trender (stationvagn, liten bil, fyrhjulsdrift)

    Jag återvände till Schweiz efter nästan 1993 år på den svarta kontinenten och ville ha en rymlig stationsvagn. Citroen eller Saab det borde vara, Citroen XM jag tyckte inte om och Saab hade ingen stationsvagn i programmet. Så det var förstås en 10er från Volvo. Också en mycket bra bil. Och tyvärr kom jag först till min första Saab i 945.

    • Kan jag förstå

     Jag hade också nöjet med 940-stationsvagnen. Den största bagage jag någonsin har flyttat i en vanlig bil. Jämfört med föregångare (till exempel 245) har jag chassi, motor (en mjuk turbo) och krets åtminstone så inbyggd progressiv i mycket gott minne. Det var verkligen en bra bil med mycket utrymme ...

     Visst har SAAB tagit för mycket tid i olika riktningar (små och stora bilar) och överträffat några trender. Men de har gjort allt de någonsin har gjort ganska noggrant och mycket bra, tog mycket tid och investerat i bra bilar. Det är därför vi gillar SAAB 😉

 • Ja, så är det i USA, på grund av växelkurserna, en sådan bil köpte också mycket billigare och de erbjöds också där billigare.
  Och det finns också några reservdelar i mycket gott skick att du enkelt kan handla. Jag har redan gjort det själv. De har en bra service.
  Du får allt från Saab Sonnet till slutet.

 • Ett exempel

  1994 Saab 900 S $ 23,900

  Mileage 22,777
  Till salu av DEALER
  Färg Mörkgrön
  VIN YS3AK75E2R7003068
  Överföringshandbok
  Kropp CONVERTIBLE
  Motor 4 CYLINDER
  Fråga säljaren om funktioner och alternativ

 • Jag tackar också för historien, jag tycker intressant att fordon som tidigare presenterades i kategorin nu, hade alla inte den klassiska Saab turbomotorn. Jag körde också V6 som en servicebil, 300 000km har inte riktigt sett i bilen och drivs är den som ny.

  • "(...) alla hade inte den klassiska Saab turbo-motorn."

   Är det sant? "Rubrik" kallas förmodligen läsarlistor 2019? Framför denna V6 var de två sugarna men också två 2.0 4-cylindrar Turbos. En 900 Turbo och en 9-5 2.0t. Jag tänkte alltid, klassisk än i 900 Jag kunde inte vara en SAAB turbo-motor?

 • Och 2,3-litersmotorn byggs fortfarande idag.
  Shanghai Motors har köpt den kompletta motorns produktionslinje och fortsätter att bygga motorn på linjen.
  Bara det borde vara svårt att få därifrån reservdelar.

  • Bra rapport! Och jag gratulerar till den här riktigt vackra 9-5 med detta interiör!
   Nu blir jag väldigt svag på 70-er & 80-årens Saab i silvergrå med en plysch röd inredning. Din interiör är den moderna tolkningen, men också helt fri från dagens Bling Bling.
   Grattis, men jag upprepar mig själv ..

 • Ja, bra bil så 9-5. Min 9 5-vagn kommer från Japan, extremt väl underhållen och underhållen, bara 40.000 km sedan 2 år sedan. Som högerkörning är det extremt billigt och faktiskt avsett för vår sommarlov i England. Så populär i familjen att det inte bara används för det.

  • Har du importerat Saab själv eller köpt från en tysk återförsäljare? En japansk saab skulle också vara värd en blogghistoria

   • Åh ja, jag skulle gärna vilja läsa den här historien ...

    Oavsett vilken av de många som är möjliga. Var det förvärvshistorien eller den geniala lyxen att ha din egen SAAB högerkörningsresa på ön ...

    Det låter verkligen fantastiskt. hur väl du får tillsammans oavsett i stan eller på M-Hursomhelst, med vänsterstyrd, av egen erfarenhet kan jag säga att ratten vill senast en landsväg bakom en lastbil på "rätt" sida.

    Den som har uppfyllt denna önskan måste vara en väldigt glad person och har säkert en eller flera bra historier i butik ...

 • Mycket fint inlägg som inspirerar varje Saab-hjärta. Bra bil. Jag kan inte vänta med att få min 9.3-konvertibel från 2000 ut ur vinterkvarteren idag. Solen skrattar lämpligt och kommer att återspeglas i den gula färgen. Ser optiskt och tekniskt inte ut som 19 år.

  • @ Wolfgang, jag gick också idag! 93er Cabriolet 1998 kom ut i viloläge i gult och ser fram emot en påskkanin 🙂

 • Jag vill inte vara kräsen, men bilen är så fantastiskt underhålls, som jag skulle sätta på originalitet och huven logotypen mot en autentisk Saab-Scania logotyp för att matcha ratten bytas ut. Den MY99 var slutligen innan hela GM började med förändring Saab-Scania logotyp utan. Ansosnsten super vacker färgkombination och 8,7 L är redan svårt att nå med 4 cylindergivare, kör mig till 9-5 både LPT och som FPT Aero. Därför tycker jag 9,7 L med automatisk V6 sensationellt. Kan själv väl ihåg annonsen ännu hade också blivit medvetna om honom. Grattis!

 • "... dubbla solskydd, den praktiska parkeringsbiljetthållaren, de superbekväma platserna ..."

  Det är precis vad jag älskar om 9-5!

  Allt detta har min nuvarande 2011'er (åtminstone så), tyvärr inte mer .... ;-(

 • Underbart, detta interiör! Tyvärr är det generellt mycket svårt att få en 9-5er med lätt läder och "trä" i Tyskland. Bara ratten är fantastisk! Jag hade en gång en 99'er 9-5 Aero sedan med exakt denna interiör (inklusive del trähjul!) I scarab green med alla klockor och visselpipor - en dröm som jag fortfarande saknar idag! Bilen såldes sedan till Norge (!). Skulle jag köpa igen idag, om det fanns en sådan sak ... 🙁

 • Jag skulle vilja skicka en varm hälsning till Thomas Zecher. Jag har kört från 1999 till 2010 samma modell, inte som en stationsvagn, utan samma färg och inredning och med den underbara V6 bensinmotorn med automatisk. 2010 Jag bytte ut bilen med 100 tkm för en 9-5 Combi Vector Griffin, som under tiden även drivit 109 tkm.

  Min återförsäljare i Berlin har fortfarande V6 i sin inventering och jag kunde köra den för en dag medan min stationsvagn var i tjänst på verkstaden. V6 har nu 236 tkm på mätaren och kör fortfarande som en dröm!

  Jag önskar Thomas Zecher mycket roligt med sin Saab!

 • Som författare vill jag tacka dig, efter så många och mer som förväntat, för de många gratulationerna. Bilen väcker så många känslor och minnen ...
  Visst kommer Saab-emblemen att bytas ibland!
  Jag tror att jag ska tillkännage köpeskillingen: 4.500, - Euro plus 10% plikt plus 19% importomsättningskatt. Även med dessa extrakostnader är det fortfarande ett stort värde för pengarna.
  Listpriset var 1999 vid ca 80.000, - DM, som jag har tagit från en prislista, som jag hittade i min fond.

 • Hej! Allt blev gjort rätt, bra färgkombination och vad jag gillar väldigt mycket och var inte ens annonserad då Bilen har den stora GHSD. Jag sparade också data / annons om du inte tänkte på det då. Jag har sett intressanta begagnade bilar flera gånger i Schweiz. Enligt min erfarenhet är det dock ganska Saab-partner som är ovilliga att sälja till Tyskland och berätta ärligt eftersom de, jag förstår, är mer intresserade av att hålla fordonen och därmed kunderna i Schweiz. Jag har inte komma ihåg det exakta förfarandet för 100-PC, men var det inte så att man kan identifiera och kreditera återförsäljaren med CH moms? Tullavgifter som uppkommer? Var det inte något med den så kallade EUR1, dvs tullen är inte delvis inställd på noll? Men inte så up-to-date ...

Kommentarer är stängda.