Tillbaka till framtiden

Om någon nyligen berättade för mig att du kan vara väldigt nöjd med ett 20 år gammalt fordon, skulle jag noga ha tittat på det krökt och tänkt på reparationer, rost, säten etc.

immaculate interiör
Immaculate interiör

Jag ska nu själv en 20 år gammal Saab 9-5 hände: jag fortfarande rida professionellt runt 50 tkm per år - och sedan 1997 i flera Saabar. Den nuvarande 9-3 X har nu kört 234 tkm och borde sparas lite så att den kommer att ta lång tid. När tanken kom fram för att köra 9-3 X "på rätt sätt" på vintern och att köpa en annan stationsvagn för sommaren. Problem: round 10 eller 8 år efter utgången av produktionen av kombi Saab är praktiskt taget bara fordon med hög körsträcka bås på marknaden. Och jag ville också ha min favoritfärgkombination bordeaux metallic med läderbeige - en sökning efter stiftet i en höstack.

Tillfällighet, jag såg i januari autoscout.ch till Saabs, särskilt som den schweiziska bilen ska vara i gott skick, och hör och häpna, det erbjöds en 1999er 9-5 kombination vinröd metallic med beige läder, med sensationella tkm 99 på klockan, och som körsbär på toppen av V6 bensinmotorn under huven. Wow! Så kontaktade återförsäljaren i Zürich, frågas ut olika saker WhatsApp videosamtal, där han visade mig olika detaljer, och sedan gjorde köpekontraktet. Då tullförfarande som måste hanteras på internet i förväg kom och i slutet av januari Saab verkstad för mitt självförtroende tog fordonet på en trailer till Tyskland - Jag var på den tiden på grund av influensa inte att rida kan.

9-5 fick TÜVs fullständiga godkännande, en tjänst och skivfilmtoneringen, så att solen inte bränner så mycket ryttaren på pälsen. Nu kör han med säsong ID 03-11.

Tja, kroppen är inte dellenfrei (det kommer att ge några kosmetiska reparationer), men det som var absolut viktigt för mig är: Interiören inklusive lädersäten är verkligen 1a! Och 99 tkm var förståeligt inte bara på grundval av servicehäftet utan också på typiska detaljer som: nollstenflis på huven, noll minischips på vindrutan. Självklart är Saab rostfri, oljetät och alla elektriska hjälpare arbetar.

Allt som allt: en lycka till! Och den smidiga V6 med automatisk är en dröm! Efter kilometer som hittills reste 3.500 själv, är den genomsnittliga bränsleförbrukningen för 9,7 l / 100km - 1 liter mer än för 4 cylinder turbo. Självklart kommer detta värde med en avslappnad körstil, och bilen debiterar alltid för det.

Slutligen 9-5 igen, efter fyra och ett halvt år "abstinens". Ännu en gång: Den snygga dubbel solskyddet, den praktiska parkeringsbiljetthållaren, de superbekväma platserna, det generösa utrymmet.

När det gäller värde och hållbarhet hos äldre bilar, Saab 900-flickvän i läsarens bidrag av 17.02.2019 sade redan allt - jag kan bara hålla med. Även de infiltrerade trenderna imponerar inte på oss Saab-drivrutiner.

Min 9-5 stationvagn var verkligen det bästa som kom från linjen i Trollhatten vid den tiden. Och denna Vorsprung durch Technik gör körglädje även idag 😉


Tack till Thomas Zecher för Saabs historia på söndag! Hur är det i vardagen med en äldre Saab? Vad upplever du, hur reagerar vänner, kollegor och familjen? Med överflöd, entusiasm eller medkänsla? Hur håller du Saab vid liv, vad gör du med reservdelar och workshops, hur optimerar du eller återställer de gamla svenskarna?

Ett brett ämne för "Saab berättelser 2019!". Utmanande, men också intressant. Hur ser det ut med fansen, hur stark gör Saabs hjärtslag i vardagen? Skriv det till oss, det är värt det!

Vi tackar för varje publicerad artikel med ett exklusivt Saab-Scania-styrelse.

31 tankar om “Tillbaka till framtiden"

 • Hallå ! Allt gjort rätt, bra färgkombination och vad jag gillar särskilt och inte ens annonseras på den tiden; bilen har den fantastiska GHSD. Jag sparade också data / annons, om du inte tänkte på det just nu. Själv har jag sett intressanta begagnade bilar flera gånger i Schweiz. Enligt min erfarenhet finns det dock Saab-partner som är mycket ovilliga att sälja till Tyskland och som är ärliga om det, för jag kan förstå att de är mer intresserade av att behålla fordonen och därmed kunderna i Schweiz. Jag kommer inte längre ihåg den exakta proceduren för 100 st, men var det inte så att du bland annat kan få den schweiziska momsen visad och krediterad hos återförsäljaren? Hade du tullar? Var det inte något med den så kallade EUR1, dvs är inte tullen delvis satt till noll? Men jag är inte helt uppdaterad längre ...

 • blank

  Som författare vill jag tacka dig så mycket för många gratulationer efter så många och fler kommentarer än väntat. Bilen väcker många känslor och minnen ...
  Visst kommer Saab-emblemen att bytas ibland!
  Jag tror att jag ska tillkännage köpeskillingen: 4.500, - Euro plus 10% plikt plus 19% importomsättningskatt. Även med dessa extrakostnader är det fortfarande ett stort värde för pengarna.
  Listpriset var 1999 vid ca 80.000, - DM, som jag har tagit från en prislista, som jag hittade i min fond.

 • blank

  Jag skulle vilja skicka en varm hälsning till Thomas Zecher. Jag har kört från 1999 till 2010 samma modell, inte som en stationsvagn, utan samma färg och inredning och med den underbara V6 bensinmotorn med automatisk. 2010 Jag bytte ut bilen med 100 tkm för en 9-5 Combi Vector Griffin, som under tiden även drivit 109 tkm.

  Min återförsäljare i Berlin har fortfarande V6 i sin inventering och jag kunde köra den för en dag medan min stationsvagn var i tjänst på verkstaden. V6 har nu 236 tkm på mätaren och kör fortfarande som en dröm!

  Jag önskar Thomas Zecher mycket roligt med sin Saab!

 • Underbart, denna interiör! Tyvärr är det generellt väldigt svårt att få en 9-5:a med ljust läder OCH "trä" i Tyskland. Bara ratten är fantastisk! Jag hade en gång en 99'er 9-5 Aero som sedan med exakt den här interiören (inklusive en ratt i delträ!) I scarab-grönt med alla klockor och visselpipor - en dröm som jag saknar än idag! Bilen såldes sedan till Norge(!). Jag skulle köpa den igen idag om det fanns en... 🙁

 • blank

  "... dubbla solskydd, den praktiska parkeringsbiljetthållaren, de superbekväma sätena..."

  Bland annat var det precis det jag älskade med våra 9-5 på den tiden (dessa oansenliga "småsaker")!

  Min nuvarande 2011'er (åtminstone sådär) har tyvärr inte allt det längre heller.... ;-(

 • Jag vill inte vara kräsen, men bilen är så fantastiskt underhålls, som jag skulle sätta på originalitet och huven logotypen mot en autentisk Saab-Scania logotyp för att matcha ratten bytas ut. Den MY99 var slutligen innan hela GM började med förändring Saab-Scania logotyp utan. Ansosnsten super vacker färgkombination och 8,7 L är redan svårt att nå med 4 cylindergivare, kör mig till 9-5 både LPT och som FPT Aero. Därför tycker jag 9,7 L med automatisk V6 sensationellt. Kan själv väl ihåg annonsen ännu hade också blivit medvetna om honom. Grattis!

 • blank

  Mycket fint inlägg som inspirerar varje Saab-hjärta. Bra bil. Jag kan inte vänta med att få min 9.3-konvertibel från 2000 ut ur vinterkvarteren idag. Solen skrattar lämpligt och kommer att återspeglas i den gula färgen. Ser optiskt och tekniskt inte ut som 19 år.

  • blank

   @ Wolfgang, jag gick också idag! 93er Cabriolet 1998 kom ut i viloläge i gult och ser fram emot en påskkanin 🙂

 • blank

  Ja, bra bil så 9-5. Min 9 5-vagn kommer från Japan, extremt väl underhållen och underhållen, bara 40.000 km sedan 2 år sedan. Som högerkörning är det extremt billigt och faktiskt avsett för vår sommarlov i England. Så populär i familjen att det inte bara används för det.

  • blank

   Har du importerat Saab själv eller köpt från en tysk återförsäljare? En japansk saab skulle också vara värd en blogghistoria

   • blank

    Åh ja, jag skulle gärna vilja läsa den här berättelsen (arna) också ...

    Oavsett vilken av de många möjliga. Var det förvärvshistorien eller den geniala lyxen att ta en semester på ön i din egen SAAB-högerstyrning ...

    Det låter verkligen drömskt. Oavsett hur bra du kommer överens med vänsterstyrningen på stan eller på M-Anyway så kan jag av egen erfarenhet säga att du vill att ratten ska vara på "rätt" sida senast på en landsväg bakom en lastbil.

    Den som har uppfyllt denna önskan måste vara en väldigt glad person och har definitivt en eller flera bra historier i butik ...

 • blank

  Och 2,3-litersmotorn byggs fortfarande idag.
  Shanghai Motors har köpt den kompletta motorns produktionslinje och fortsätter att bygga motorn på linjen.
  Bara det borde vara svårt att få därifrån reservdelar.

  • Bra rapport! Och jag gratulerar till den här riktigt vackra 9-5 med detta interiör!
   Under tiden blir jag riktigt svag med 70- och 80-tals Saab i silvergrå med en plyschröd interiör, din / din interiör är den moderna tolkningen, men också helt fri från dagens bling bling.
   Grattis, men jag upprepar mig själv ..

 • blank

  Jag tackar också för historien, jag tycker intressant att fordon som tidigare presenterades i kategorin nu, hade alla inte den klassiska Saab turbomotorn. Jag körde också V6 som en servicebil, 300 000km har inte riktigt sett i bilen och drivs är den som ny.

  • blank

   "(...) alla hade inte den klassiska Saab-turbomotorn."

   Är det rätt? "Rubrik" betyder läsarberättelse 2019? Innan denna V6:an fanns två sugare men även två 2.0 4-cylindriga turbos. En 900 Turbo och en 9-5 2.0t. Jag har alltid trott att en SAAB turbomotor inte kunde vara mer klassisk än i 900 I?

 • Ett exempel

  1994 Saab 900 S $ 23,900

  Körsträcka 22,777 XNUMX
  Till salu av ÅTERFÖRSÄLJARE
  Färg mörkgrön
  VIN YS3AK75E2R7003068
  Växellådsmanual
  Kropp KONVERTIBEL
  Motor 4-CYLINDER
  Fråga säljaren om funktioner och alternativ

 • Ja, så är det i USA, på grund av växelkurserna, en sådan bil köpte också mycket billigare och de erbjöds också där billigare.
  Och det finns också några reservdelar i mycket gott skick att du enkelt kan handla. Jag har redan gjort det själv. De har en bra service.
  Du får allt från Saab Sonnet till slutet.

 • blank

  Ja, grattis också från min sida.
  ! Ett bra beslut!
  9-5 anses faktiskt vara impopulär, men enligt min mening, tillsammans med 9000, den bästa Saab som producerades av svenskarna.
  Med nästan 100.000 kilometer kan du nästan prisflygplanet som nytt.
  Men jag måste säga att oljeläget kommer att börja med åren.
  Mycket arbete, men allting gjordes rätt!

  • blank

   9-5 igår och idag

   Jag tror att (det är förmodligen fortfarande opopulärt) beror på att många SAAB-förare lärde känna och uppskatta hatchbacken genom 900 och 9000. 9-5 var samtidigt avvikelsen från vanor (relaterade till SAAB) och special (relaterade till hela marknaden) ...

   En 9-5 SC med eller utan takräcke kan inte riktigt anklagas för att dess verktyg skulle vara lägre än förrörarnas föregångare. Och ändå vet jag en EX-SAAB-förare som var så arg över flytten från 9000 till 9-5 att han bytte varumärke. Självklart fick han inte en annan hatchback eller till och med en helt ny 9000 där, men en annan stationsvagn. Som följaktligen irrationell och oskälig SAAB kände jag varumärkesändringen vid den tiden.

   Men den tid då 9-5 har anklagats för att överge hatchbacken verkar mig långsamt men säkert kommer till sin sista ände.

   • blank

    95er Kombi var bara för sent! Saab-folket har redan missat några trender (stationvagn, liten bil, fyrhjulsdrift)

    Jag återvände till Schweiz efter nästan 1993 år på den svarta kontinenten och ville ha en rymlig stationsvagn. Citroen eller Saab det borde vara, Citroen XM jag tyckte inte om och Saab hade ingen stationsvagn i programmet. Så det var förstås en 10er från Volvo. Också en mycket bra bil. Och tyvärr kom jag först till min första Saab i 945.

    • blank

     Jag förstår väl ...

     Jag hade också nöjet att köra 940 kombi. Den största bagageutrymmet jag någonsin har flyttat i en vanlig bil. Jämfört med sina föregångare (som 245) har jag väldigt bra minnen från chassit, motorn (en mjuk turbo) och växeln, minst lika progressiv inom varumärket. Det var verkligen en fantastisk bil med mycket utrymme ...

     Visst har SAAB tagit för mycket tid i olika riktningar (små och stora bilar) och överträffat några trender. Men de har gjort allt de någonsin har gjort ganska noggrant och mycket bra, tog mycket tid och investerat i bra bilar. Det är därför vi gillar SAAB 😉

 • Om du vill ha en bra Saab bör du kolla in en av Saabs huvudmarknader.
  Eftersom huvudmarknaden var USA.
  Och det finns mycket bra fordon från gammalt till nytt.
  Och transport är inget problem med Schenker, som även tar hand om tullklareringen
  Även återtagandet i Tyskland är problemfritt med ett TÜV-certifikat.

  2011 Saab 9-4X Aero XWD AWD 4dr SUV - $ 20991 (+ Choice Auto Center) dölj den här annonsen visa

  • Det är rätt, marknaden i USA tillåter alltid ett eller annat fynd. Generellt verkar det som om många modeller i Amerika är (väsentligen) billigare än i Europa. Modeller som en Turbo X eller 9-4x är mycket billigare att ha.

 • blank

  Grattis till det fantastiska köpet. Och av min egen erfarenhet kan jag bara säga: det kommer att förbli så. Min 91-serie 9000 CSE, 93-serie 900 coupé soft turbo och en 94-serie 900 konvertibel V6 ser ut och känns som en årets bil. Jag frågar mig själv - speciellt när jag går ut ur en hyrbil - vad premiumbilutvecklarna har gjort de senaste 30 åren ...
  Och det är omöjligt att föreställa sig var Saab kunde ha varit idag ... Men vi börjar inte ens med det.
  Och ta hand om det som fortfarande finns där ... Hälsningar till samhället.

  Lizi

  • blank

   Jag kan bara bekräfta dessa positiva erfarenheter. Jag har kört två V6 bensin sedan ett tag. Jag var tvungen att investera mycket, men jag ångrar definitivt inget. Särskilt bra över långa avstånd. Som jag skrev tidigare lyssnar jag ständigt på mina gamla favoritkassetter i bra kvalitet och låter gärna alla "performers" komma ikapp.

 • blank

  Bra rapport, bra fordon! Ha kul med det!

  Jag bor i gränsområdet mellan Tyskland och Schweiz och fortsätter att se till Saabs i Schweiz. Som regel har de betydligt färre kilometer på klockan (litet land skickar sina hälsningar ...) och kostar inte längre i CHF vad en Saab kostar i euro i Tyskland. Sedan finns det tullen och acceptansen. Men det är inte så vildt. Jag har redan exporterat två Saab och en Lancia från CH till D. Allt gick utan problem och med en rimlig tid. Men det är bara möjligt om du bor mycket nära gränsen.

  Jag gillar hur mycket här på bloggen. Jag är passionerad för att köra min 15-20 åriga Saab. Jag står på 93er-serien. De är så snygga och kompakta och som Aero Coupe bara vackra! Jag skulle inte förhöra en stor 95er Aero.

  Bra tid och bra kör till våren!

 • Bra rapport !!! Kan jag bara bekräfta allt. Min 93 Cabriolet Bj 1999 är i så bra skick (ingen rost, inga slitna säten, etc.) som du kommer att hitta sällan.

 • Därefter (senare) Grattis på riktigt vackra 9-5 😉 Och 9,7l på 100 km för en V6 är fortfarande riktigt acceptabelt.

 • blank

  En riktigt fin bil. Jag kör just nu min tredje 9-5 kombi och på något sätt kan jag inte komma ifrån den eftersom allt på bilen bara "passar".
  Ha en trevlig resa!

  • blank

   Jag kan egentligen bara bekräfta det. Framförallt dock säkerheten vid en krock, idag ser jag fordon som bara är säkra i det aktuella krocktestområdet. Allt annat försummas.

 • blank

  Den här snygga 9-5 kommer tydligen från goda händer ...

  ... och är sedan tillbaka i goda händer som det valda fordonet i den färg och utrustning du väljer. Det är nästan lika bra som om Thomas Zecher hade beställt en ny SAAB-bil från återförsäljaren.

  En trevlig, uppmuntrande och tröstande söndagshistoria (tack vare författaren). Om det inte finns några nya, varför inte leta efter SAAB som du alltid ville ha så länge och gränsöverskridande?

  PS
  Herr Zecher, du skriver om en hund. Bakluckans inre handtag är utformat för detta ändamål. Föräldrakontrollen också. Först tar du ut det fackliga djuret själv och då måste du säkra det 😉

Kommentarer är stängda.