Den sista viloplatsen ...

Vi skriver året 2083, NEVS har varit konkurs under lång tid. Nästan 10 år efter existens, man var tvungen att böja sig till den snabba bilmarknaden. För gammal designen, för stor aktieägarens tryck, vilket även Tesla fick känna och inte längre kunde göra rätt till en mycket välbärgad aktie.

Slutlig viloplats för en Saab 900?
Slutlig viloplats för en Saab 900?

Den tyska bilindustrin har hävdat sin plats och nu rullar E-Golf och Porsches genom landet, beroende på laddning av kablar och stationer. Någonstans i republiken, en elektriskt driven bil tystnos tystnad genom en liten by. Bilen, en tysk premiumprodukt, stannar strax före stadens skylt, i baksätet är chefen för en liten pojke som ser ut ur fönstret i förvåning.

Han har aldrig sett vad han ser just nu. Han känner bara tysta, UFO-utseende bilar som behöver bytas om varje natt för att vara igång igen nästa dag. Nitro? I allra högsta grad diskuteras de fortfarande i historielektioner. Vad frågar han sin far, som ser så förvånad ut som han är intresserad.

Det, min son, är SAAB. SAAB, den lilla pojken formar sina läppar och beundrar platsen med ett förbjudet utseende. Ett ställe kvar för årtionden sedan, där naturen återställer vad den en gång togs ifrån. Och där finns det många SAABs som bär märket sitt senaste arv och som har varit på sin senaste resa under lång tid.

Tillbaka till nutid är förstås början av denna historia bara fiktiv, och om skrivandet någonsin kommer att inträffa, och kan representera slutet av märket? Det är osannolikt att varje läsare kan bestämma sig själv som verkar rätt eller felaktigt. Platsen som beskrivs med de femtedelaste SAAB: erna är dock faktiskt. Platsen har länge behållit SAAB-flaggan i landet, var mer än 20 år till 1994 entreprenör och verkstad på SAAB Tyskland, men sparkades ut ur försäljningsnätet efter förvärvet av GM.

Men den mycket citerade SAAB-andan flyter över terrängen, där otaliga modeller har ackumulerats över tiden. Det otroliga antalet 31 SAABs har kommit ihop här genom åren, och om någon skulle visa upp sortimentet av SAAB-Scania AB till någon främling, skulle man åtminstone hitta nästan alla bilmodeller som produceras.

Från den giftiga grön 96 till 9000 Aero representeras mer eller mindre varje bil minst en gång. Den förstnämnda är förmodligen nästan 30 år på samma plats, åtminstone lämnar TÜV sigill 1989 föreslår, och så är ursprunget till den märkliga samlingen. Han var avstängd någon gång här och aldrig plockas upp igen. Ett sorgligt faktum som har varit en verklighet för 30 år. Precis som han är det också de otaliga turbosna, mestadels 900er, förstås. Men mer på det senare.

Den svarta Aero har emellertid lidit "bara" en motorskada. Med lite olja går det bra, dåligt och ännu värre om du vill komma ut ur 2,3 liter turbo med noll liter i blocket på motorvägen. Följaktligen försvagade ett motorfel den svenska S-klassen. Ägaren hänger dock på sin Aero och så repareras 9000 igen och kommer med all sannolikhet strax innan en TÜV-examinator presenteras. Vad ska göra båda bilarna klara? På det här stället finns sådana fordon, för vilka någon räddning kommer för sent, vilket antingen bara återstoden eller pressen av en återvinningsenhet kvarstår, men även fordon som ska räddas av.

Ett exempel? Dig!

I nästan två år väntar en 9000 på räddningen. I trim-CD och med Turbo, som är begränsad av en 4-växellåda, har han just avslutat 171.000 KM. Hans kol-grå färgen har lidit något under solen och den sista varma sommaren, men hans blå interiören ser ut orörd, till trä inredning som vid leverans och den stora SAAB ljudsystem från det förflutna bara väntar klassiskt fodrad analogi med nya CD vara , Vagnar som dessa förtjänar att hitta en ny ägare, för dem är en slakt alltför snabbt, vägen till pressen ändå.

Är det trots allt (svenska) historiska bilvaror. Det finns många 9000ers att rädda här. En annan CD, flera CS och CSE med och utan turbo, med manuell eller automatisk växellåda. Alla är utrustade med trädekoration och därför mestadels läderratt och stort ljudsystem. Bilarna som står här belyser exakt vad som hade varit möjligt vid den tiden och gav intrycket att de en gång var försiktigt monterade där. Och ändå är du här nu.

Precis som de fyra CC-modellerna, som till och med döljer en av de första turbona. Om du har lämnat de nästan otaliga 9000nerna på platsen kommer du in i området 900 Sedans, GLs och Turbos. Tidens härjningar kan ibland tydligt känna igen dem. Rostiga dörrar, motorhuvar eller skador på grund av vandalism. Om du vill se (rost) sjukdomarna i de tidigare bilarna i deras absoluta slutstadier - snälla, här är en unik möjlighet.

För dem för första gången klart vad som är dolt bakom denna plats. Bilarna ser delvis ut som ny parkerade, hjulen tog fortfarande som om de hade parkerats här förrgår och skulle hämta igen imorgon. Verkligheten visar: Dessa bilar är minst 10 år här. Framför en 900er växer de första vårblommorna, medan i ett annat ett litet träd har hittat sin väg mellan stötfångaren och gallret.

Bilen verkar vara i ordets riktaste bemärkelse, som är fast rotad i stället. I en annan bil växer en betande liknande gröda. I alla bilar hänger himmelen, även 20 år senare, bara typiskt SAAB.

Den ena eller den andra bilen har till de första slaktningarna. Ibland saknas en fender här, på turboen det eftertraktade ventilationsgalleret på baksidan, eller bilen saknar en fälg och han står på reservhjulet. Andra har sällsynta delar, till exempel en taklucka på en 900 Gls eller en bakspoiler för 99.

Och även om bilarna är nästan bortglömda, berättar varje sin egen historia. Gilla den röda höger 99 från Irland. Han är också nära förfall, inredningen ser oftast ut efter SAAB, även här har rosten blivit tidens mästare. Det var en gång drivet av 500.000 km av sina ägare i Irland och Storbritannien. På baksätet är kartmaterialet från en annan gång, en karta över Tyskland ligger bredvid den, takstativet kommer från IKEA och bilen skulle ha en Flux-kompensator du kanske tror att han bara kommer från en lång resa från en annan tid därför. Det som slutligen lämnade honom strandsade här är ren spekulation. Kanske motorn misslyckades efter 500.000 km någonstans på en semesterresa i Tyskland, och ägaren såg ingen chans att rädda bilen.

Om det verkligen är så, blir det svårt att bevisa. Anländer till baksidan av platsen, vi är i början av berättelsen igen. Där står den omgiven av buskar och häckar, den gröna 96, något nedsänkt i marken. Ursprungets hela, man kunde nästan kalla honom förmyndare på denna plats. Han har sett allt som kommer, vissa har lämnat, men många har stannat och har hållit honom företag på sin långa nedgångsresa. Stänkskärmar, dörrar eller fönsterkarm. Överallt beror rosten på årtionden av glömska.

Vi byter ut ett sista utseende, och har både positiva och negativa tankar i åtanke. Vare sig varumärkesfläkt eller inte, imponerar detta ställe från första början. Denna plats, omgiven av fullständig lugn, fängsar dig omedelbart. Dessa till synes oändliga varianter av gamla svenska bilar är förtjusta först, en sann älskare av varumärket men han är otroligt enig i det andra ögonblicket. Nästan 8 år efter slutet av varumärket är denna plats som en kniv i hjärtat.

Vid någon tid gick någon till återförsäljaren eftersom han ville ha en bil också, handlade med tillbehörskatalogen och plockade upp sin nya Saab någonstans. Och ändå var de flesta av dessa bilar avsiktligt eller omedvetet kvar här. De visar varumärkets långa tradition och, trots deras nedgång, är små ambassadörer av varumärket. De visar vad som händer när vi glömmer varumärket, hur det slutar när vi investerar ingenting i ditt kvitto.

Dagen långsamt närmar sig sitt slut, vi traska bokstavligen från 96 gång över grunderna tillbaka till SAAB av herbrachte oss en sista blick då får vi in. Eftersom de två huvudpersonerna från början av historien rusar vi så småningom vidare, i motsats till tystnad ett e-scooter s 9-3 Turbo bubblande men än en gång lugnt men kärnfulla på, sedan rusa vi bort. SAAB får efter flera timmars väntan på nytt fart kommer Turbo belöna och med den typiska SAAB sound vi försvinner bakom den senaste höjningen, den sista biten av turbo bubbla fortfarande ekon efter återgår sedan fullständig vila och platsen försvinner i glömska.

Text: Jan / Video: Justus


Denna berättelse var främst avsedd för att visa läsare en av de mest speciella SAAB-platserna i Tyskland och ägna dem till en plats i samhället. Även vi är fortfarande lite förlorade eftersom det kan hända, men det här stället har bidragit i flera år till att SAAB-andan även kunde sprida sig i Tyskland. Eventuella skyldigheter till tidigare ägare som har lämnat sina bilar bör därför undvikas.

Och ja, berättelsen bestod för de flesta av de gamla bilarna, som säkert inte längre är i gott skick, vilket i sista hand beror på lite dramaturgi. SAAB: s, som bara har en platta eller en bruten avgas, kan knappast skriva.

Vi vill också använda den här artikeln för att ge en del av dessa bilar ett nytt hem och därmed en chans för ett andra liv. För förr eller senare kommer dessa bilar att lämna platsen för gott. Vare sig vägen in i pressen eller i händerna på en älskare, hoppas vi att vi har givit denna text en impuls att spara.

Den nämnda 9000er tenderar att vara allt i ett tillstånd som säkert skulle kunna räddas. Medan fordonen definitivt behöver mycket kärlek och det behövs vissa finansiella investeringar, men de har potential att bli en livslång följeslagare.

Om du fortfarande söker en 9000 eller en annan SAAB för att bygga om, är du välkommen att kontakta oss, vi skulle då förmedla!

Förutom berättelsen och de otaliga bilderna har vi också producerat två biografiska bidrag till denna plats. Den som upptäcker en bil av sin önskan i videon, är välkommen att kontakta oss!

I den första videon går vi tillbaka till bilarna och visar dem, justus kommenterade den sedda. Den andra videon är en liten filmisk kompilering och är avsedd att komplettera hela berättelsen som ett filmiskt bidrag till texten.

Till slut tackar vi verkligen ägaren för tillståndet att skjuta och vi hoppas att en eller två bilar kommer att hitta en ny ägare genom vårt lilla bidrag och så småningom känna frisk asfalt under hans hjul igen.

22 tankar om “Den sista viloplatsen ..."

 • blank

  Jag tror att det fortfarande finns tillräckligt med "substans" bland de färdiga körningserbjudandena innan jag räddar en från slakteriet! Men framför allt: det måste också finnas (begagnade) reservdelar. Jag skulle därför vilja se en professionell kannibalisering från många fler återvinnare! Egentligen borde ingen Saab gå in i pressen utan att utöka allt som är användbart. Det handlar inte om billiga delar alls, utan om att få delar alls.

 • blank

  Varför ska man ge sig in med restaureringen av ett sådant fordon.
  Risken och kostnaderna är oklara även om du får bilen gratis.
  Jag känner till en 9000er Bj 1990 med 40T km som ser ut som fabriksnya.
  Om du vill sälja en sådan bil, undrar du hur lite erbjuds.
  Det är värt att söka efter ett fordon i bättre skick.

  3
  4
  • blank

   Jag ser exakt så. Vi pratar om Saab och inte om en VW T1 Samba. Klipp ut användbara delar och släng sedan av resten. Nyligen auktionerades hela beståndet av SAAB Tischendorf på ebay. Det fanns flera halls fulla. Ingen ville verkligen ha dem heller. Flyttningen ensam skulle ha tagit flera veckor.
   Om du fortfarande vill återvinna fordonen på något sätt, måste du organisera en slags ”slakthelg” eller två. Du kommer förbi, skruva loss vad du behöver och betala ägaren vad delarna är värda för dig. Vad som är kvar efterfrågas inte och kan vara borta.

   3
   1
   • blank

    Priset på de förbundna Samba-bussarna har varit på väg ned i flera månader. Eller stå som bly. Bara så mycket tid.

    En av de 9000 som visas kan vara för ett par räkningar ingången i Saab-världen. För någon som älskar varumärket och som inte kan / vill inte investera de stora pengarna. Kanske någon som är ung och vill få erfarenhet. Jag kan inte föreställa mig något bättre än en robust 9000 för den.

    Jag skulle inte se allt det negativa direkt. Ge saken en chans innan allt skrivs ner igen.

   • blank

    Innan jag köper en rostad slaktkropp av en T1 utan axlar, utan motor och utan interiör för 30.000 100.000 euro eller en körbar modell för 2 3 euro plus, föredrar jag att köpa två eller tre svenskar plus en ram-off restaurerad amerikansk - och om så bara för att det visar hur smarta svenskarna var ...

    Med all respekt är en samba ett dumt exempel om du vill bedöma marknaden realistiskt och förhindra oönskad utveckling ...

    • blank

     Ja, men oldtimermarknaden består inte bara av en herr Herbert Hürsch ... Det fanns och finns fortfarande tillräckligt många människor som lägger mer pengar på bordet än en perfekt restaurerad 1 bara på grund av chassinumret på en annars helt rostad T911 eller 901. Det betyder inte att jag gillar den här utvecklingen. Du måste bara ta en titt på anledningarna till varför några av Saabs till och med populära modeller säljs: skador på topplock? Om det överstiger restvärdet, så kom dig undan med det.

     Det finns de facto ingen ”marknad” för helt rostad Saab som har stått på en fuktig äng i 10 år eller mer. Då och då kan det finnas en entusiast med nödvändig förändring och / eller utmärkta skruvmejselfärdigheter som startar ett sådant projekt eftersom han helt enkelt ”känner för det”. Men det är inte regeln. Varför? Det finns helt enkelt för många bra fordon eller de som jag tydligt förstår! mindre ansträngning för att komma tillbaka på vägen.
     Idén om oldies som en investering kanske inte är lika utbredd i Saab-cirklar som i 911-aktien, men det är ganska ofta en kostnad / värdeberäkning.

     5
     1
     • blank

      Självklart finns det inte bara Herr Hürsch som tycker om att skriva här. Men ditt argument går helt fel, för att du jämför äpplen med päron här. Vid 911 och T1 är företag bakom det, vilket brandar hype inte bara för några dagar. Det är där långsiktigt tänkande lönar sig, och ibland finns det till och med en marknadskorrigering, som det är fallet nu med helt överkomliga T1-priser.

      Saab hade aldrig en plan eller referens till sin historia. Bry sig? Fel! Min pappa kommer ihåg tider när du var ovälkommen med en 901 i mitten av Saab eftersom de bara var gamla boxar av tiden. Och Orio verkar inte ha någon aning om vad man ska göra med Saabs förflutna.

      Så ledsen som det är, men utan blogg och forum, skulle varumärket vara så dött och glömt.

      Jämför situationen bättre med Lancia eller Rover. Det är Saab, också på grund av åtaganden från många fans, men ganska bra där. En investering, naturligtvis, är fordonen nästan aldrig, och du kan inte spara allt. Saab är roligt, prisvärd och tacksam för god omsorg.

      10
     • blank

      Det var inte min mening alls. Det är helt utom räckhåll för att kräva en exklusiv representation för vintagebilmarknaden. Också, med bara en av hundratusentals eller till och med miljontals H-kategorifordon i D? ? ?

      De jämför Samba och SAAB, äpplen med päron och körsbär med tomater och är säkra på att göra förutsägelser. Jag gör inte det. Antingen har du något framför mig professionellt, eller är du helt enkelt redo att luta dig längre ut genom fönstret? Eller det är en blandning av båda ...

      Vad det än är, herr Daniel, du måste vara en ganska cool strumpa. Det skulle vara trevligt om du fortfarande kunde respektera andra män och kvinnors åsikt här eller åtminstone le mot dem med mer mildhet och behålla din form, herr Daniel ...

      Om Jan och Justus lyckas förmedla till och med en enda SAAB från kyrkogården och ta tillbaka den på gatan, om den rapporteras här, kommer jag att tänka på dig särskilt när jag läste, herr Daniel ...

      PS
      Det är sorgligt att du faktiskt och i princip inte säger något fel. Personligen uppskattar jag verkligen dina kommentarer och förslag. Om du, herr Daniel, också skulle vara uppmärksam på formuläret utöver innehållet, skulle det vara tio gånger lättare för mig att följa dina förklaringar ...

      1
      4
     • blank

      Jag ger upp. Om du uppenbarligen inte går med i Saabs jublande kanon, anklagelser haglar. Kanske bör vissa bara sälja mer gamla Saab eller delar ... då får du mer en idé och erfarenhet av vilka samtida du delvis har att göra med.
      Ett praktiskt exempel: Så vitt jag vet finns det en! tidigare Saab-återförsäljare som fortfarande erbjuder en original, ny motorhuv till 901 (förmodligen den sista du kan köpa). Pris, något runt 5000 € (nej, inte noll för mycket). Åh, det måste målas ... Om jag nu erbjuder en begagnad för 120 € och jag får samtal om jag skulle vara nöjd med 100 € och om jag också kunde leverera huven (nej, det handlar inte om 5-10 km) tror någon verkligen att en sådan kundkrets drar en rosthög från ängen för att göra den till en vacker, vardaglig 99/901 eller 9k? Jag tror inte det. Tyvärr är min erfarenhet inte heller ett individuellt öde. När jag lyssnar på människor som inte kom igenom HU med sin faktiskt ganska acceptabla 901 eller 9000 på grund av en mindre rostperforering och sedan föredrar att sälja bilen istället för att reparera defekten ... ja, där vi skulle vara igen med de mindre farbara modellerna från rapporten ...

     • blank

      Rolig Herr Daniel,

      De skrev tre kommentarer till artikeln och alla tre (för närvarande) råkar ha 2 tummar upp.
      Mitt svar på dig av misstag 2 tummar ner.
      Två tummen ner råkar också ha en annan kommentar från mig som inte har något att göra med dig och ses positivt av majoriteten (fyra tummen uppåt). Vem kan motsätta sig denna (mycket neutralt skrivna) kommentar och varför skulle det vara ett mysterium för mig om det inte vore för dig ...

      Dessa är tillfälligt (?) Equal to 5 gånger någonsin exakt 2 tummar till deras fördel. Det finns ett misstankar att du utvärderar dig själv från 2-enheterna varje positiv och devalverad läsare eller deras kommentarer som du inte gillar från 2-enheter och diskrediterar.

      Det kan givetvis vara en slump. Men om inte, skulle det vara ganska dumt och eländigt. Eller vad menar du?

     • blank

      @ Herr Daniel,

      Du är inte den enda som har uttryckt skepsis om en möjlig räddning och föreslagit återhämtning. Men du är den enda som bråkar om det ...

      Du är den enda som nu utsätts för ett hagel av anklagelser för att han ”inte gick med i Saabs jubelkanon”, som du förnedrande kallar det till andra.

      Jag tror att om du inte tog någon avvikande åsikt personligen, var bara objektiv och inte blev personlig, skulle du göra dig själv och en eller annan läsare en stor tjänst. När det gäller innehåll och teknik, uppskattar jag din kommentar mycket - utan trappings.

  • blank

   Det är precis vad jag har.

   Men även Jan och Justus verkar vara medvetna om ämnet. Videon börjar med en CD-9000 500 vrak för € tillsammans med en indikation på att man var tvungen att le åt det och kunde inte komma överens med säljaren - inte mot bakgrund av att jämförbara bilar från 799 € stod med TUV i nätet.

   Av rent ekonomiska överväganden kan en gammal svensk knappt räddas eller till och med återupplivas ...

   Även om jag är sällsynt och jag ständigt lägger in pengar, förnekar marknaden och min gamla Goteborgger mig allvarligt mervärde. Men det är bara hälften av historien och bara hälften av räkningen.

   För på tiotals år har jag inte haft någon värdeförlust och har nu ett antal nya delar i min bil som inte oroar mig och gör felsökning enklare om något inte går bra. Slutsatsen är att underhållet per år är mycket, mycket billigt, även inklusive alla nya delar som du själv har installerat och de åtgärder som företaget vidtagit. Och när jag kommer till en välfylld parkeringsplats efter att ha handlat i snabbköpet följer jag tillförlitligt av känslan av att det inte finns någon annan bil som jag hellre vill gå in i ...

   Jag tror att det är något sådant med SAAB: erna på kyrkogården, som Jan och Justus skulle vilja se räddade. Kanske går något verkligen och det kan till och med löna sig? Var det emotionellt eller ekonomiskt. Av min egen erfarenhet kan jag åtminstone säga att det att ha eller få göra mycket på den ”nya” bilen också har sina fördelar. Hur som helst tycker jag att det är väldigt lugnande att ha en lång lista med nya delar och arbete gjort i mitt huvud och dokumenteras skriftligt och jag är inte bara ute och reser med min Göteborgsmedborgare i vardagen, utan har till och med använt det för semestrar.

   Det kräver förtroende. Och det kan du inte köpa för några euro till. Inte med gamla bilar. Du måste räkna ut det själv på ett eller annat sätt. Kanske finns det faktiskt en eller annan SAAB på kyrkogården som är lämplig som bas och utgångspunkt i denna mening? Jag vet inte. Det är bara en tanke ...

   5
   2
 • blank

  en väldigt känslomässigt skriftlig spännande och litterär historia. Tack för den här rapporten. Känner också till en plats där det fortfarande finns många gamla Saabs som rostar bort. Många av dem kunde fortfarande räddas, men de säljer inte bilarna, jag fick höra

 • blank

  Skulle inte ha misstänkt denna kyrkogård i den tätbefolkade D. Mer i S eller DK eller Finland ...

  Om jag förstår korrekt, finns det några SAAB som skulle behöva kasseras av en köpare av fastigheten i anslutningen eller säljaren före en försäljning mot en avgift?
  Istället kan du köpa dem och den nuvarande hyresvärden hoppas fortfarande på några euro?

  Med all kärlek till varumärket, men jag tror knappast att denna beräkning kommer att fungera ...

  4
  4
  • blank

   Vi skulle inte ha förväntat oss en sådan plats, men det finns det. Tyvärr!
   För tydlighet:
   Fastigheten är inte till salu och ägaren hoppas inte ens att du tar bilen som en last eller gör bilarna med vinst. Som nämnts finns det också några bilar, för vilka en räddning är definitivt för sent.
   De få som ska räddas i alla fall hoppas vi kanske att ta med till mannen. Liksom den beskrivna 9000.
   Först och främst handlar det om att spara bilarna som är för bra för pressen. Om du inte tar något kommer du att slaktas, vilket skulle vara lika dåligt!

   • blank

    Tack för förtydligandet. Jag finner också ditt engagemang stort och videon igår bra!

    Men en sådan plats i Tyskland och din historia idag skapar fortfarande fler frågetecken än förståelse för mig. För många frågor för att jag ska skriva ut dessa nu. I alla fall har jag en känsla av att du har skäl att lämna vissa frågor obesvarade. Annars kunde du ha berättat historien annorlunda och jag vet nu varför de återvinningsbara bilarna inte bara annonseras gratis. Eller jag vet varför ...

    Nåväl, jag önskar mycket framgång och håller mina fingrar korsade för SAAB: erna, så att räddningsriddare befinner sig utan rädsla (framför frågetecken) och utan skuld.

    • blank

     Det stämmer, vissa frågor lämnades medvetet lämnad obesvarad / lämnad öppen.
     Men det är vad jag kan säga
     Bilarna var en gång alla avsedda att återarbetas. I slutändan visade det sig vara för många och det hela tog sin kurs.

     Men jag kan försäkra dig om att det fortfarande finns några frågor kvar.

 • blank

  mycket välskriven, och naturligtvis gör du aptiten på Saab igen ... ..

  • blank

   Tack! Kanske kan det vara en CD med Turbo? 😉

 • blank

  Mycket känslomässigt! En riktigt ledsen historia. Förhoppningsvis kan några fordon fortfarande ordnas.

 • blank

  Var ska denna "Saabfriedhof" vara? Jag känner åtminstone två andra platser där ett liknande antal, om inte fler, Saab-modeller är "parkerade".

  2
  1
  • blank

   Platsen förblir hemlig på begäran av ägaren, så det blev avgjort för denna historia! Därför börjar historien någonstans i Tyskland. Jag känner också en annan plats själv.

Kommentarer är stängda.