En Saab 9000 CD-räddning (Del 1)

Livet är inte alltid rättvist. Framför allt är det inte objektivt, för annars skulle Saab 9000-CD vara en bil som rankades högt på popularitetsskalan. Det motsatta är fallet. 9k med stammen ignoreras av fansen. Han skulle ha så mycket att erbjuda.

Saab 9000 CD, den minst populära versionen av det stora Sverige
Saab 9000 CD, den minst populära versionen av det stora Sverige

prolog

Året 2018. I Hamburg är en 9000-CD däcken vinklad. I månader har det erbjudits via en onlineportal och diskuteras i ett forum. Hans utseende är ledsen, bilderna är slarviga, han behandlas inte. Men - priset är lågt, kilometer under 100.000, och han verkar från 1. Att vara hand.

Varför köper ingen det? Jag har aldrig haft en CD, Saab skulle inte vara utan charm för mig. Men jag är medveten om att mina paradisiska garage och hallförhållanden kommer att förändras inom överskådlig framtid. En annan Saab är inte diskutabel, jag måste minska. Så ingen 9000-CD, men jag håller S-klassen från Trollhättan under observation.

Sommaren kommer, sommaren är på. Saab står fortfarande, priset är under 2.000 €. Vad måste det hända tills någon köper en? Men ingen tar synd på mig och jag glömde nästan historien när min vän Oli kontaktade mig i oktober.

Saab 9000 CD och protektorinstinkt

Han kan vara den första som tittar direkt på CD: n. Visuellt är Saab pitiable. Men Oli ser också 93.000-kilometer, rostfritt tillstånd, 1. Hand. Och det stora skicket i inredningen. En 9000 är generellt en av bilarna där du kan lita på din känsla. Ett bra, välskött interiör talar för den första ägaren och sträcker sig vanligtvis till vårdtillståndet.

Om Saab är kärlekslös, försummad, har rost, så måste du titta närmare. På min Anna-projektet Det var så. Alla larmlampor gick vidare, men jag ville definitivt bilen. Trots alla regler flyttade Anna till 7. April 2013 med mig. Jag har inte ångrat köpet sedan dess. Men om man tittar på kostnaderna kan man ha finansierat två projekt med det.

Tillbaka till Oli, som tycker om mig tenderar att vara dumt när det gäller bilar från Trollhättan. När det gäller 9000-cd, närmar han sig situationen med anledning. Rost är inte synlig, kroppen verkar olycksfri och bra. Visst, det finns några små bulkar, repor, quirks på stötdämparna. Men Saab kommer från året 1993. 25 år lämnar repor eller patina. Det kan vara!

Vad är det att göra? Särskilt 4-bromsarna, bakpanelen ska bytas ut eller målas, utloppet måste vara nytt från mitten. En trimremsa, några belysningsdelar, bytet av alla vätskor och oljor. En professionell förberedelse rekommenderas, en bump skulle behöva dras ut, fälgarna skulle göra en bra plastikkirurgi.

Listan är inte lång, ansträngningen är hanterbar. De vanliga sakerna, om du vill spara en 25 år gammal bil från slaktaren. Vissa saker stannar kvar i det grå området. Airbagens ljusbrännskador, växellåda och motor ger ett bra intryck, men är det permanent?

Risken är beräknad, och jag kan inte tänka på någonting som skulle prata mot köpet. Oli slår på följande dag. Saab är sparad, för lite pengar. Nu får han ett verkstads- och hälsoprogram. Och vän Oli upptäcker nya sidor i sig. Han utvecklas till en bilarkitekt.

För som alltid uppstår frågan vad som drogs på släpvagnen från gården. När bytet är hemma följer uppvakningen. Eller överraskningen. För saker är ofta olika än de verkar.

Vad är nästa med 9000-cd-skivan? För att fortsätta på bloggen, håll dig uppdaterad!

16 tankar om "En Saab 9000 CD-räddning (Del 1)"

 • Åh, hur trevligt. Jag har ett mycket liknande projekt just nu:

  Jag köpte en 9000 CD M91 med 2,0i-motor från Sverige (omväg över Polen). Ärligt talat, för för mycket pengar och inte riktigt det villkor som jag hade hoppats på. En bit av rost i slutet av tipsen måste elimineras hos coachbuilder, men annars är bilen ok från plattan och inredningen är bra.

  Med 101tkm också med låg km prestation.

  Körs bra CD-skivan är väldigt bekväm än CC (har ett CC samma år av konstruktion) - tystare och styvare.

  Men cd-skivan är en väggblomma och är ganska spiessig. Min son tycker att baksidan är hemsk (han föredrar att köra en smugglad 901 - det är klart).

  Så talar nästan ingenting för bilen. Men jag ville ha det. Det är en bekväm bil ... och jag kan alltid skruva på den. Gearet är fortfarande avstängt (det hyser differentialen) och växeln är inte funktionell (måste återkallas). Annars har jag bilen oljedropparna avvände (oljepumpens tätningsring och KW-tätningsring) och olika andra saker gjort. Wonderful ... ..

 • Att han är tystare och styvare jag inte skulle ha tänkt det men meningsfullt och är bra att veta. Om du inte behöver transportera något större, eller om du också har en 9-3, 9-5 Combi, så kan du vara väldigt nöjd med en CD

 • Saab-förare väntar bara på hatchbacken. Men objektivt sett ingenting mot en CD, tvärtom. CD: n är tystare i inredningen, hans kropp vred mindre.

 • I Österrike var två 9000CD-annonser annonserade under en längre tid, men jag vet inte om de hittade en ny ägare. Varför CD-skivorna faktiskt så lite sökt? Har alla Saab-förare alltid så mycket att transportera?

 • Bra att dessa skatter fortsätter att komma upp !!!! Vissa av er kanske kommer ihåg en röd 9000 CS 2.0t med otillåtna, men spårbara 86.000 km som surfar på nätet förra sommaren. Liknande tillstånd - Karoserrie försummade och obehandlade men nästan rostfria. Oklanderlig teknik. Och ett myntinteriör. Hela saken till ett rimligt pris. På grund av närheten till säljaren var jag den snabbaste. Och efter en teknisk och optisk makeover på Ratzmann i Frankfurt väntar han på många turer genom sommaren. Håll upp det. Spara skatterna !!!

  Lizi

 • Bonjour. Du bekräftar att du är säker på att du är säker på att du är säker på att du är säker på att du ska få en bra bild av Saab même si maintenant ce sera des Nevs.

  1
  19
 • Tja, ett sådant projekt irriterar och släpper ut ofattbara energier, men är helt förståeligt.

  Ibland hjälper lite tur. Nyligen kunde jag lösa ”boendeproblemet” för min 20-åriga 9-5 miniflotta med ett annat supertorrt ”GDR-garage”. Nu är "långväga jägare", som har återställts ordentligt, nu väl inpassade. Totalt 2Tkm har täckts på 30 år och bortsett från en defekt luftkonditioneringskompressor i vinterfordonet fungerar allt annat. Vinterbilen behöver dock lite "rostbota" för nästa AU, annars finns det inget nytt märke.

  En sådan rostfri 9000er är en bra sak och skulle irritera mig också. Tyvärr har min fru förbjudit att hyra eller köpa fler "GDR-garage". Jag måste acceptera det och den nuvarande väntelistan för sådana garage är väldigt lång i alla fall. I slutändan är det nästan lika med Trabi-köpavtalet. Du beställer, väntar och väntar och ser fram emot Rentenbrginn på en ny bil.

  Lycka till och ha kul med 9000er-cd-skivan.

 • Jag glömde helt klart att vår CD var också förstahands, 119.000 km. Stå för evigt och tre dagar hos återförsäljaren i Niedersachsen. I Talladega Red verkade bilen oåtkomlig, bibehållen trots checkbook, färsk MOT och vätskor. Nästan 63.000 km senare och de typiska 9000-sjukdomarna, kör bilen fortfarande som ny.

 • Jag tycker att det är bra att CD-skivan äntligen får lite mer uppmärksamhet. Kanske producerade den sällsynta 9000. Vid möten är man med modellen absolut outsider, om 9000 så ser man mestadels bara Turbos eller CS-modellerna.
  Det är för många CD-modeller som dör. Men vem vet, kanske en liten hype kommer att utvecklas runt den märkliga 9000 modellen 😉

 • Det är rätt. CD-skivan var aldrig med hopfällbar baksätet, vilket berodde på baksidan. Luckan var avsedd för alla skidsemester eller liknande. En av de väldigt få nackdelarna med CD-skivan, som jag stör ibland, även om du kan leva bra med det. Annars är det här en fantastisk bil. Oavsett turbo eller inte, en riktigt bra bil!

 • Tack vare Oli för att spara SAAB. Kan denna sällsynta 9000-er ge honom mycket nöje! 🙂
  Ja, den här historien är spännande. Det är alltid fantastiskt vilka underbara SAAB-berättelser livet kan göra.
  Redan med denna bakgrund och CV kommer denna SAAB 9000 CD (förhoppningsvis) att bli en ikon.
  Det måste vara på modellen ...
  Under den senaste veckan i min region i regionen har ett 9-3 "sucker" år 2002 (?), För ett liknande litet pris, köpt ut i min näsa. Återigen var första ägandet ämnet, om 80 Tsd. Km på klockan och "liten Ditscher" tillgänglig. Föraren dog, änkan gav SAAB. SAAB stod inte 3 dagar !!! Zack, då var han borta och jag gjorde en lång näsa ... Så: det finns en efterfrågan på SAAB fynd !!! Kvaliteten på den gamla serien är fortfarande i medvetandet! Roligt!
  Bra vårhelg!

 • Jag hittar också en CD charmig, också på grund av dess sällsynthet. Vad förvånar mig, speciellt för en praktisk Saab: Det var uppenbart att det aldrig fanns ett konvertibelt baksät på CD-skivan, men bara en lucka, eller har jag fel?

 • MYCKET STOR (S) KLASS

  Trevligt att cd-skivan är sparad. Tom är igen nära åtgärden och tycker utvecklingen i scenen med och även framåt ...

  Motoriserings- och kroppsstilar blir alltmer oväsentliga. Detta visas också av de senaste läsarens bidrag och kommentarerna. Hälften av läsaren i 2019 har hittills handlats av SAAB-dammsugare.
  En 900 Turbo handlade inte om en cabriolet, coupe eller 5-dörrlucka, men faktiskt en sedan. Då fanns en annan 9-5 SC ...
  Inte ett enda fordon har mött den vanliga SAAB-klichén och utbredd ideell bild av turbomotorn i en Swedish hatchback - och ändå är alla en sann SAAB genom och igenom.

  Med varje passande år och varje SAAB välsignar tiden kommer vår glädje att växa i alla SAAB vi får köra eller se - oavsett vilken motor som finns i den och vilken kropp den är.

  Jag ser fram emot uppföljaren, trycker Oli och CD-skivan båda fingrarna korsade! ! !

 • Jag har haft en preferens för 9000 CD sedan 1982. Min första 900 var en 4-dörr. Mitt första nya köp, efter några begagnade, en 9000CD 2,3 FPT, fortfarande i första hand, sedan maj 1995. I år borde det vara tillbaka i backarna, med undantag för några slitdelar, allt är fortfarande i originalt skick. Den betydligt lägre trottoarkanten än min eros gör fortfarande körkul. Efter att originalet 195/65 15 hade fått plats för 225/50 16 är körbeteendet också okej. Jag tror att det inte finns många fordon i första hand längre och jag är glad att han har varit lojal mot mig så länge. Nästa år har vi ”silverbröllop”.

 • Det finns förmodligen något med min förmåga att skriva en anständig post som har gått fel. Jag ber om Olis kontakt. Jag skulle bygga om bilen. LG

 • Skriv snabbt och håll mig inte spänd! Jag har flirta med en 9000 i flera år, även om samma rymdutrymme öppnar mig som för Tom, vid någon tidpunkt kommer han att komma.

Kommentarer är stängda.