En Saab 9000 CD-räddning (Del 1)

Livet är inte alltid rättvist. Framför allt är det inte objektivt, för annars skulle Saab 9000-CD vara en bil som rankades högt på popularitetsskalan. Det motsatta är fallet. 9k med stammen ignoreras av fansen. Han skulle ha så mycket att erbjuda.

Saab 9000 CD, den minst populära versionen av det stora Sverige
Saab 9000 CD, den minst populära versionen av det stora Sverige

prolog

Året 2018. I Hamburg kvadrerar en 9000 CD däck. I månader har det erbjudits via en onlineportal och diskuterats i ett forum. Hans utseende är sorgligt, bilderna är kärleksfulla, han är inte beredd. Men - priset är lågt, kilometeren under 100.000 1 och det verkar vara förstahands.

Varför köper ingen det? Jag har aldrig haft en CD, Saab skulle inte vara utan charm för mig. Men jag är medveten om att mina paradisiska garage och hallförhållanden kommer att förändras inom överskådlig framtid. En annan Saab är inte diskutabel, jag måste minska. Så ingen 9000-CD, men jag håller S-klassen från Trollhättan under observation.

Sommaren kommer, sommaren går. Saab står fortfarande, priset är listat under 2.000 XNUMX euro. Vad måste hända innan någon köper det? Men ingen har medlidande med mig och jag har nästan glömt historien när min vän Oli kontaktade mig i oktober.

Saab 9000 CD och protektorinstinkt

Han kan vara den första som tittar direkt på CD: n. Visuellt är Saab pitiable. Men Oli ser också 93.000-kilometer, rostfritt tillstånd, 1. Hand. Och det stora skicket i inredningen. En 9000 är generellt en av bilarna där du kan lita på din känsla. Ett bra, välskött interiör talar för den första ägaren och sträcker sig vanligtvis till vårdtillståndet.

Om Saab är kärlekslös, försummad, har rost, så måste du titta närmare. På min Anna-projektet Det var så. Alla larmlampor gick vidare, men jag ville definitivt bilen. Trots alla regler flyttade Anna till 7. April 2013 med mig. Jag har inte ångrat köpet sedan dess. Men om man tittar på kostnaderna kan man ha finansierat två projekt med det.

Tillbaka till Oli, som tycker om mig tenderar att vara dumt när det gäller bilar från Trollhättan. När det gäller 9000-cd, närmar han sig situationen med anledning. Rost är inte synlig, kroppen verkar olycksfri och bra. Visst, det finns några små bulkar, repor, quirks på stötdämparna. Men Saab kommer från året 1993. 25 år lämnar repor eller patina. Det kan vara!

Vad är det att göra? Särskilt 4-bromsarna, bakpanelen ska bytas ut eller målas, utloppet måste vara nytt från mitten. En trimremsa, några belysningsdelar, bytet av alla vätskor och oljor. En professionell förberedelse rekommenderas, en bump skulle behöva dras ut, fälgarna skulle göra en bra plastikkirurgi.

Listan är inte lång, ansträngningen är hanterbar. De vanliga sakerna, om du vill spara en 25 år gammal bil från slaktaren. Vissa saker stannar kvar i det grå området. Airbagens ljusbrännskador, växellåda och motor ger ett bra intryck, men är det permanent?

Risken är beräkningsbar och jag kan inte tänka mig något som talar emot att köpa den. Oli slår dagen därpå. Saab sparas för lite pengar. Nu får han ett workshop- och hälsoprogram. Och vän Oli upptäcker nya aspekter av sig själv. Han utvecklas till en automatisk arkeolog.

För som som alltid uppstår frågan vad du drog från gården på trailern. När bytet är hemma följer uppvaknandet. Eller överraskningen. Eftersom saker ofta skiljer sig från vad de verkar.

Vad är nästa med 9000-cd-skivan? För att fortsätta på bloggen, håll dig uppdaterad!

16 tankar om “En Saab 9000 CD-räddning (Del 1)"

 • blank

  Åh, hur trevligt. Jag har ett mycket liknande projekt just nu:

  Jag köpte en 9000 CD M91 med 2,0i-motor från Sverige (omväg över Polen). Ärligt talat, för för mycket pengar och inte riktigt det villkor som jag hade hoppats på. En bit av rost i slutet av tipsen måste elimineras hos coachbuilder, men annars är bilen ok från plattan och inredningen är bra.

  Med 101tkm också med låg km prestation.

  Kör snyggt CD: n är verkligen bekvämare än CC (jag har en CC från samma tillverkningsår) - tystare och styvare.

  Men CD: n är en wallflower och är ganska täppt. Min son tycker att aktern är hemsk (han föredrar att köra en utmattad 901 - förstås).

  Så faktiskt nästan ingenting talar till förmån för bilen. Men jag ville ha honom en gång. Det är en mysig bil ... och jag kan alltid justera något. Växellådan är fortfarande kvar (differentialhyllen) och växelströmmen fungerar inte (måste konverteras). Annars avvände jag bilen från oljedroppen (oljepumpens tätningsring och KW-tätningsringen) och gjorde olika andra saker. Underbar…..

 • blank

  I Österrike var två 9000CD-annonser annonserade under en längre tid, men jag vet inte om de hittade en ny ägare. Varför CD-skivorna faktiskt så lite sökt? Har alla Saab-förare alltid så mycket att transportera?

  • blank

   Saab-förare väntar bara på hatchbacken. Men objektivt sett ingenting mot en CD, tvärtom. CD: n är tystare i inredningen, hans kropp vred mindre.

   • blank

    Att han är tystare och styvare jag inte skulle ha tänkt det men meningsfullt och är bra att veta. Om du inte behöver transportera något större, eller om du också har en 9-3, 9-5 Combi, så kan du vara väldigt nöjd med en CD

 • blank

  Det är fantastiskt att dessa skatter dyker upp !!!! Vissa av er kommer kanske ihåg en röd 9000 CS 2.0t med en icke-verifierbar men förståelig 86.000 km som dök upp på internet förra sommaren. Liknande tillstånd - kaross försummat och obearbetat men nästan rostfritt. Oklanderlig teknik. Och en ny inredning. Hela saken till ett rimligt pris. På grund av närheten till säljaren var jag snabbast. Och efter en teknisk och visuell makeover på Ratzmann i Frankfurt väntar han på många resor genom sommaren. Fortsätt det community. Spara skatterna !!!

  Lizi

 • blank

  Bonjour. Du bekräftar att du är säker på att du är säker på att du är säker på att du är säker på att du ska få en bra bild av Saab même si maintenant ce sera des Nevs.

  1
  19
 • blank

  Tja, ett sådant projekt irriterar och släpper ut ofattbara energier, men är helt förståeligt.

  Ibland hjälper lite tur också. Nyligen kunde jag lösa ”logiproblemet” för min 20 år gamla mini-flotta med ytterligare ett supertorrt ”DDR-garage”. Nu är "långväga jägare", som har förberetts ordentligt igen, väl inrymda. Totalt 9 5 mil har redan täckts på två år och förutom en defekt luftkonditioneringskompressor i vinterfordonet fungerar allt annat. Men vinterbilen behöver lite "rostkur" för nästa AU, annars kommer det inte att finnas något nytt märke.

  En sådan rostfri 9000 är en bra sak och skulle också tilltala mig. Tyvärr har min fru strängt förbjudit mig att hyra eller köpa ytterligare "DDR-garage". Jag måste acceptera det och den nuvarande väntelistan för sådana garage är väldigt, väldigt lång ändå. I slutändan liknar det nästan Trabi-försäljningskontraktet. Du beställer, väntar och väntar och ser fram emot en ny bil när du går i pension.

  Lycka till och ha kul med 9000er-cd-skivan.

 • blank

  Jag glömde helt klart att vår CD var också förstahands, 119.000 km. Stå för evigt och tre dagar hos återförsäljaren i Niedersachsen. I Talladega Red verkade bilen oåtkomlig, bibehållen trots checkbook, färsk MOT och vätskor. Nästan 63.000 km senare och de typiska 9000-sjukdomarna, kör bilen fortfarande som ny.

 • blank

  Jag tycker att det är bra att CD-skivan äntligen får lite mer uppmärksamhet. Kanske producerade den sällsynta 9000. Vid möten är man med modellen absolut outsider, om 9000 så ser man mestadels bara Turbos eller CS-modellerna.
  Det är för många CD-modeller som dör. Men vem vet, kanske en liten hype kommer att utvecklas runt den märkliga 9000 modellen 😉

 • blank

  Tack vare Oli för att spara SAAB. Kan denna sällsynta 9000-er ge honom mycket nöje! 🙂
  Ja, den här historien är spännande. Det är alltid fantastiskt vilka underbara SAAB-berättelser livet kan göra.
  Redan med denna bakgrund och CV kommer denna SAAB 9000 CD (förhoppningsvis) att bli en ikon.
  Det måste vara modellen ...
  Under den senaste veckan köpte jag en 9-3 “dammsugare” Bj. 2002 (?), Till ett lika lågt pris, framför min näsa i regionen. Även här var ämnet första ägare, cirka 80 tusen km på hastighetsmätaren och "liten Ditscher" närvarande. Föraren hade dött, änkan lämnade in SAAB. SAAB var inte tre dagar! Zack, då var han borta och jag gjorde en lång näsa ... Så: det finns en efterfrågan på SAAB-fynd! Kvaliteten på den gamla serien är fortfarande i medvetande! Bra!
  Bra vårhelg!

 • blank

  MYCKET STOR (S) KLASS

  Det är fantastiskt att CD: n sparas. Tom är återigen nära åtgärden och tänker på utvecklingen i scenen med och även framåt ...

  Motoriserings- och kroppsstilar blir alltmer oväsentliga. Detta visas också av de senaste läsarens bidrag och kommentarerna. Hälften av läsaren i 2019 har hittills handlats av SAAB-dammsugare.
  En 900 Turbo var inte en cabriolet, coupe eller 5-dörrars kombi, utan faktiskt en sedan. Sedan fanns en 9-5 SC ...
  Inte ett enda fordon har mött den vanliga SAAB-klichén och utbredd ideell bild av turbomotorn i en Swedish hatchback - och ändå är alla en sann SAAB genom och igenom.

  Med varje passande år och varje SAAB välsignar tiden kommer vår glädje att växa i alla SAAB vi får köra eller se - oavsett vilken motor som finns i den och vilken kropp den är.

  Jag ser fram emot uppföljaren, trycker Oli och CD-skivan båda fingrarna korsade! ! !

 • blank

  Jag har haft en preferens för 9000 CD sedan 1982. Min första 900 var redan en 4-dörrars. Mitt första nya köp, efter några begagnade, en 9000CD 2,3 FPT, fortfarande i första hand sedan maj 1995. I år ska det vara tillbaka i backen, förutom några slitdelar är allt fortfarande i sitt ursprungliga skick. Den betydligt lägre vikt än min Eros gör det fortfarande roligt att köra. Efter att den ursprungliga 195/65 15 var tvungen att ge plats för 225/50 16 är hanteringen också okej. Jag tror inte att det finns många fordon kvar i första hand och jag är glad att han har varit lojal mot mig så länge. Nästa år har vi ”silverbröllopsdag”.

 • blank

  Det finns förmodligen något med min förmåga att skriva en anständig post som har gått fel. Jag ber om Olis kontakt. Jag skulle bygga om bilen. LG

 • blank

  Skriv snabbt och spänna mig inte på tortyren! Jag har lekt med en 9000er i flera år, även om samma avgrundsort öppnar sig för mig som det gör för Tom, kommer han någon gång till.

  • blank

   Jag hittar också en CD charmig, också på grund av dess sällsynthet. Vad förvånar mig, speciellt för en praktisk Saab: Det var uppenbart att det aldrig fanns ett konvertibelt baksät på CD-skivan, men bara en lucka, eller har jag fel?

   • blank

    Det är rätt. CD-skivan var aldrig med hopfällbar baksätet, vilket berodde på baksidan. Luckan var avsedd för alla skidsemester eller liknande. En av de väldigt få nackdelarna med CD-skivan, som jag stör ibland, även om du kan leva bra med det. Annars är det här en fantastisk bil. Oavsett turbo eller inte, en riktigt bra bil!

Kommentarer är stängda.