SAAB och naturlig aspirerad motor

Ja, jag erkänner det. Jag älskar också bilar med turbomotorer, särskilt de från det gamla skottet och kornet. Numera även utrustad ner till småbilssegmentet, nästan alla bilar med turbomotor, och det är i sig också målet i unitsDevelopment, känns mer som stora volymer sugmotor (jag är i många år på en större biltillverkare i södra delen av landet som arbetar som en enhet strateg !).

En Saab behöver inte alltid vara turbo
En Saab behöver inte alltid vara turbo

Men, var var den exklusiva och booriska karaktären hos tidigare turbomotorer kvar? Den här "nere runt" är fortfarande låg, men desto mer buzz när turbo kompressortrycket har byggt upp tillräckligt. Jag hade några sådana fordon och inte bara SAAB.

Jag började med en Nissan Silvia 1.8 Turbo från 1988 med bakhjulsdrift. Bilen var väldigt rolig och hade vid den tiden en betydligt bättre elasticitet än till exempel en BMW318 med samma prestanda med en sextonmotor. Detta följdes sedan av en Audi 200 quattro 20V med den legendariska 5-cylindriga turbomotorn och 309 Nm vid 1.950 1 varv / min. Detta följdes av 2 SAAB 900 Turbo 16 (som jag förresten fortfarande äger båda) och en 9-3 mjuk turbo (som jag tyvärr bytte).

Nu undrar du förmodligen vad detta har att göra med titeln? Jag ville inte göra min SAAB 900 Turbos saltet på vintern längre. Så godkännande endast med årstidens skylt. Under de senaste vintrarna körde jag antingen min fru eller dotters bil eller till och med en buss, vilket är bra för miljön men fördubblar min restid. Och 5-månaderna avstå från SAAB-körning blev allt svårare att uthärda!

Det innebar: en "Daily Driver" SAAB måste komma! Men han borde vara rimligt prissatt och mest av allt en 9-3-kupé, en manuell växel med en turbo förstås. Eftersom jag bara hittade på Mobile.de nära 9 3 5T 2.0i med automatisk, så bara motsatsen till det jag letade efter. Jag körde bilen men ändå prova och blev positivt överraskad. Och eftersom bilen annars var i gott skick för sin ålder (nästan ingen rost), köpte jag den.

Ja, det är inte en sportbil. Men för daglig pendling, mestadels på motorvägen och i staden, är körförmågan fullständigt tillräcklig. Dessutom sänks bilen och lindrar spänningen. Efter att jag har bytt automatikens olja, växlar den igen smörjig mjuk. Även om nästan 20 år är unga och 210.000 km, känns chassit fortfarande skarpt och är utan stötar.

Annars finns det inga "squeaks och rattles". Den riktningsstabilitet är oklanderligt, styrningen ger skön känsla och en bra bromseffekt med unika pedalkänsla kompletterar den positiva bilden. En annan absolut styrka hos bilen kör i snön. Kombinationen av nya, mycket bra vinterdäck (Conti TS 860), lågt vridmoment och vinterprogrammet automatiskt (med början i 3. Gear) säkerställer att bilen gräver flitigt genom någon snö (och i vinter det fanns en hel del snö! ).

Som det kan ses i bilderna skiner färgen även om jag bara tvättar då och då. Visst är några små saker alltid där: de vanliga pixelfelen är närvarande (den viktigaste informationen är fortfarande identifierbar), luftmätaren var bruten och måste bytas ut, avgasen berodde och den automatiska luftkonditioneringen är inte cool. Men totalt sett gör det bara bilen glad och jag ser fram emot varje tur!

Låt oss komma till min slutsats: Pojkar och naturligtvis tjejer, vågar dig till en SAAB med naturlig aspirerad motor! Det behöver inte alltid vara en turbo för att vara lycklig med en SAAB.


Tack till Herman Verbeek för den här Saab-berättelsen! Hur är det i vardagen med en äldre Saab? Vad upplever du, hur reagerar vänner, kollegor och familjen? Med överflöd, entusiasm eller medkänsla? Hur håller du Saab vid liv, vad gör du med reservdelar och workshops, hur optimerar du eller återställer de gamla svenskarna?

Ett brett ämne för "Saab berättelser 2019!". Utmanande, men också intressant. Hur ser det ut med fansen, hur stark gör Saabs hjärtslag i vardagen? Skriv det till oss, det är värt det!

13 tankar om “SAAB och naturlig aspirerad motor"

 • En mycket trevlig rapport för och för den naturligt aspirerade motorn.
  Visst är en turboladdad motor hos SAAB en absolut effektförstärkare, men även en dammsugare kan vara bekväm och snabb. Kör 2,3 i-motorn i 9000 i några år nu. Motorn kan vara tyst men om det beror på snabb körning. Visst, inget förhållande till turbo men för mig är det tillräckligt att kunna simma på motorvägen ibland kvar.
  På den sista resan från HH -> Hessen var förbrukningen 130 km / h vid 7,9 liter, vilket jag tycker är väldigt respektabelt för en så stor motor och dess ålder.

 • Trevlig rapport, tack! Men ja! Min entusiasm för sug är begränsad (900 S som jag hade var minst roligt av alla Saabs). Här i Bergisches Land finns det ofta omkörningssituationer på landsvägen där jag måste accelerera från 60 till 100. Sedan märkte jag att hjärtklappningen i dammsugaren och turbo är desamma, ibland för att det är spännande om jag kan komma dit i tid och ibland för att ... ”wow, hur coolt är det”.
  Igår i Emsland (familjebesök) var jag 600km, varav 550 motorväg, ganska avslappnad 140, farthållare och bra musik. Eftersom jag inte behövde turboen, men han störde inte! Och 5,8l / 100km diesel i 9-5-stationsvagnen räknas också för mig, sugaren gjorde det aldrig under 9 l. Så: Jag älskar min turbos!

  • Ja, ja!

   Jag känner också till effekten av de olika "wows". Det blir dock lite orättvist om man inte bara jämför turbo med sug utan även diesel (turbo) med bensin (sug), tar med förbrukningen och sedan mäter per liter istället för baserat på den faktiska energianvändningen ...

   Du kan också jämföra körsbär med gummibjörnar. Äpplen och päron är föråldrade ...

   PS
   I övrigt motsvarar 5,8 liter diesel motsvarande ca 7 liter bensin när det gäller energi och CO2-utsläpp. Det är också okej, men med konstant 140 slår det inte riktigt mig i avföringen och ligger ungefär inom det som skulle vara ganska möjligt med en sugande bensinmotor.

 • För många decennier sedan bytte jag från 99 EMS till 99 turbo - och kände fördelarna och nackdelarna. Injektorn var på något sätt mer direkt ansluten till bensin, turboen (åtminstone i det lägre hastighetsområdet) mer indirekt. Så var det också med följande 900 turbo. 9000 i som följde var mer spontan igen. Men turboen hade blivit bättre och så till slut följde en turbo, en 9000. Nåväl, och sedan försvann en av de mest framgångsrika Saab-återförsäljarna, och sedan dess har det inte funnits någon öster om Hamburg. Men det finns fortfarande många Saabs här, inte bara i vår carport.

 • Ett uttalande för sucker, hur trevligt! 9-3 I är ändå en av de vackraste bilarna från Trollhättan. Tack för läsning nöje!

 • En annan stor Saab-historia. Tack för det.
  Jag har inte ägt en "icke-turbo" än, men jag kan berätta för mina vänner att dessa Saabs inte är underdrivna. Dessa motorer är helt adekvata, särskilt på landsvägar. Endast förbrukningen ska vara lite högre eftersom du vill kompensera för bristen på kraft genom att vrida växlarna högre. Hur som helst skulle jag köra vilken Saab som helst. Alla motorer håller länge med god vård. En av mina 9-5 Aero hade 579000 km nere!
  Alla Saab-förare är en trevlig vecka

  • Det är precis så. Förbrukningen är lite högre eller till och med lite lägre beroende på körstil ...

   Syftet med en turbo är strängt att kunna bränna mer bränsle vid samma förskjutning och samma motorvarvtal eftersom det ger mer luft och därmed syre än en dammsugare skulle dra. I detta avseende konkurrerar turbos inte ens direkt med sugarna med samma volym och cylinderantal.

   Turbos uppnår en lägre förbrukning jämfört med suger med samma kraft och liknande vridmoment, vilket är en mycket viktig skillnad. skulle en sucker samma styrka behövs mer förskjutning och cylinder hade mer friktion och högre massorna han rumschleppen i många driftsförhållanden (stadstrafik eller konstant måttlig rida på en landsväg), till skillnad från en mindre turbo helt meningslös och värdelös med det och hålla sig i rörelse ,

   Så du kan inte anta att en 2.0- eller 2.3-dammsugare med 4-cylindrar i sig skulle konsumera mer än sin superladda (och kraftfullare turbo) motsvarighet med samma motorblock.
   Och SAAB dammsugare kan inte bara komma på motorvägen utan att vara underpowered. Utanför Tyskland är det inte ett problem ändå. Ironiskt nog, med en sucker (9000 2.3i) Jag är 1994 min väl evig högsta personliga medelhastighet över 600 Km driven - en liten BAB Talladega med en SAAB-suga!
   En fantastiskt avslappnad och mycket snabb natttur med Nightpanel men utan turbo.

   25 år (ett kvarts sekel) senare är jag bättre driven, men i genomsnitt, trots turbo, reser jag långsammare. Även i Tyskland spelar motoriseringen bara en underordnad roll. Begränsande faktorer är mycket mer trafiksituationen, vägarbeten, hastighetsgränserna och tankstopp. Under dessa förhållanden håller SAAB-dammsugaren enkelt med SAAB-turboerna även på BAB. I dag mer än någonsin ...

 • Tack för dosen Saab-berättelsen. Det är alltid trevligt att läsa att det finns andra entusiaster för Saab.
  Jag gillar 93 sedan mycket bra. Har bara en fin och tidlös form. Min 93 sedan är en av de sällsynta 5-dörrviggenerna. Den Saab naturligt aspirerade motorn jag har i mitt 93er konvertibelt år 1998. Det är 2.3i-motorn med 150 PS, i kombination med 4-växeln automatiskt. Tja, bilen är lite långsam på vägen, men det spelar ingen roll, det är en konvertibel för cool kryssning. Och det skulle givetvis vara orättvist att jämföra 2.3 med 2.3 Turbo Viggen, för det som händer som en Viggen 😉
  Den gula 2.3i-konvertibelen väntar redan otåligt för första gången! Från 1.4. när det är dags igen, då kan du börja 🙂
  En bra början på veckan och våren som borde komma!

  2
  1
 • Har också sökt en sådan SAAB för nybörjare, utan Trionic och Turbo problem och äntligen hittat. 9-3 S handbok och kontrollbok hålls. Rida på det under 4 år, nu har 236.000 och jag är väldigt nöjd. Mindre är ibland mer)))

 • Återigen en fin Saab-berättelse, tack.
  Naturligtvis är turbos roliga, men även sugarna kan vara mycket roliga. Jag själv skulle inte bry dig om en 9-3II 1,8i. På grund av de enda 122PS samt underhållskostnaderna kvarstår i ramen.

 • Mycket trevligt bidrag från Herman. I Freiburgs stadstrafik flyttar jag en 9000 2.3 dammsugare och en med turbo omväxlande och jag kan bara hålla med författaren. Den kompressormotorn är verkligen onödig i många situationer. Vad gör Toms vita 9000CS 2.3i egentligen?

  • CS är parkerad (fortfarande) i hangaren. Eftersom min strukturella situation sannolikt kommer att förändras är framtiden öppen. Uppdateringar, om någon skulle komma, naturligtvis, på bloggen.

 • Slutligen söndag igen och en ny dos SAAB.

  Jag hade också bilar och motorer. Som omkopplare i silver. Reunion är kul. Jag har aldrig haft några klagomål om bilen eller motorn, och logiskt sett behövde jag aldrig byta lastare eller någon av slangarna eller andra delar som fästs på den. Med en 2.3i i 9000 var jag också några tusen kilometer på vägen. Stor motor.

  Jag håller med författaren. SAAB behöver inte längre bevisa någonting och de yngre SAAB-dammsugarna simmar med dem och kan också vara på språng snabbt. Naturligtvis förbrukar de lite mer än turbosna som har blivit en självklarhet i alla fordonsklasser och för varje förskjutning, men de drar fortfarande de små motorerna med 90 eller 105 turbohk och håller 200.000 XNUMX km längre än en gräsklippare i en bil på över ett ton ...

  Vem idag SAAB Young- eller en yngre årgång ser, ser utan tvekan bättre skick och utrustning och även efter färg, som exklusiv och prioritet i riktning mot en forcerad ventilation schielen.Und Jag tycker det är ganska coolt när någon i den tyska bilindustrins Bröd tjänar och SAAB-enheter. Många tack till Herman Verbeek, för hans turbo-tankar och söndags Saabi-underhållning.

  11

Kommentarer är stängda.