SAAB och naturlig aspirerad motor

Ja, jag erkänner det. Jag älskar också bilar med turbomotorer, särskilt de från det gamla skottet och kornet. Numera även utrustad ner till småbilssegmentet, nästan alla bilar med turbomotor, och det är i sig också målet i unitsDevelopment, känns mer som stora volymer sugmotor (jag är i många år på en större biltillverkare i södra delen av landet som arbetar som en enhet strateg !).

En Saab behöver inte alltid vara turbo
En Saab behöver inte alltid vara turbo

Men, var var den exklusiva och booriska karaktären hos tidigare turbomotorer kvar? Den här "nere runt" är fortfarande låg, men desto mer buzz när turbo kompressortrycket har byggt upp tillräckligt. Jag hade några sådana fordon och inte bara SAAB.

Jag började med en Nissan Silvia 1.8 Turbo från 1988 med bakhjulsdrift. Bilen var mycket roligt och hade en mycket bättre elasticitet vid den tiden än till exempel en prestanda-matchad BMW318is med en sextonventilmotor. Sedan följde en Audi 200 quattro 20V med legendarisk 5 cylinder turbo-motor och 309 Nm vid redan 1.950 min-1. Detta följdes av 2 SAAB 900 Turbo 16 (som förresten fortfarande äger jag båda) och en 9-3 mjuk turbo (som jag tyvärr handlade in).

Nu undrar du förmodligen vad detta har att göra med titeln? Jag ville inte göra min SAAB 900 Turbos saltet på vintern längre. Så godkännande endast med årstidens skylt. Under de senaste vintrarna körde jag antingen min fru eller dotters bil eller till och med en buss, vilket är bra för miljön men fördubblar min restid. Och 5-månaderna avstå från SAAB-körning blev allt svårare att uthärda!

Det innebar: en "Daily Driver" SAAB måste komma! Men han borde vara rimligt prissatt och mest av allt en 9-3-kupé, en manuell växel med en turbo förstås. Eftersom jag bara hittade på Mobile.de nära 9 3 5T 2.0i med automatisk, så bara motsatsen till det jag letade efter. Jag körde bilen men ändå prova och blev positivt överraskad. Och eftersom bilen annars var i gott skick för sin ålder (nästan ingen rost), köpte jag den.

Ja, det är inte en sportbil. Men för daglig pendling, mestadels på motorvägen och i staden, är körförmågan fullständigt tillräcklig. Dessutom sänks bilen och lindrar spänningen. Efter att jag har bytt automatikens olja, växlar den igen smörjig mjuk. Även om nästan 20 år är unga och 210.000 km, känns chassit fortfarande skarpt och är utan stötar.

Annars finns det inga "squeaks och rattles". Den riktningsstabilitet är oklanderligt, styrningen ger skön känsla och en bra bromseffekt med unika pedalkänsla kompletterar den positiva bilden. En annan absolut styrka hos bilen kör i snön. Kombinationen av nya, mycket bra vinterdäck (Conti TS 860), lågt vridmoment och vinterprogrammet automatiskt (med början i 3. Gear) säkerställer att bilen gräver flitigt genom någon snö (och i vinter det fanns en hel del snö! ).

Som det kan ses i bilderna skiner färgen även om jag bara tvättar då och då. Visst är några små saker alltid där: de vanliga pixelfelen är närvarande (den viktigaste informationen är fortfarande identifierbar), luftmätaren var bruten och måste bytas ut, avgasen berodde och den automatiska luftkonditioneringen är inte cool. Men totalt sett gör det bara bilen glad och jag ser fram emot varje tur!

Låt oss komma till min slutsats: Pojkar och naturligtvis tjejer, vågar dig till en SAAB med naturlig aspirerad motor! Det behöver inte alltid vara en turbo för att vara lycklig med en SAAB.


Tack till Herman Verbeek för den här Saab-berättelsen! Hur är det i vardagen med en äldre Saab? Vad upplever du, hur reagerar vänner, kollegor och familjen? Med överflöd, entusiasm eller medkänsla? Hur håller du Saab vid liv, vad gör du med reservdelar och workshops, hur optimerar du eller återställer de gamla svenskarna?

Ett brett ämne för "Saab berättelser 2019!". Utmanande, men också intressant. Hur ser det ut med fansen, hur stark gör Saabs hjärtslag i vardagen? Skriv det till oss, det är värt det!

13 tankar också "SAAB och naturlig aspirerad motor"

 • Slutligen söndag igen och en ny dos SAAB.

  Jag hade också bilar och motorer. Som omkopplare i silver. Reunion är kul. Jag har aldrig haft några klagomål om bilen eller motorn, och logiskt sett behövde jag aldrig byta lastare eller någon av slangarna eller andra delar som fästs på den. Med en 2.3i i 9000 var jag också några tusen kilometer på vägen. Stor motor.

  Se detta såväl som författaren. SAABs behöver inte bevisa någonting längre och den yngre SAAB-sugaren simmar bra och kan också vara på resande fot snabbt. Naturligtvis konsumerar de lite mer än kursen har blivit i alla fordonsklasser och för varje förskjutnings turbos, dra små motorer med 90 eller 105 turbo hk men ändå och hålla 200.000 km längre än en gräsklippare motor i en bil med mer än ett ton ...

  Vem idag SAAB Young- eller en yngre årgång ser, ser utan tvekan bättre skick och utrustning och även efter färg, som exklusiv och prioritet i riktning mot en forcerad ventilation schielen.Und Jag tycker det är ganska coolt när någon i den tyska bilindustrins Bröd tjänar och SAAB-enheter. Många tack till Herman Verbeek, för hans turbo-tankar och söndags Saabi-underhållning.

  11
 • Mycket bra bidrag från Herman. I stadstrafiken i Freiburg flyttar jag växelvis en 9000 2.3-suger och en med turbo och kan bara hålla med författaren. Den superladda motorn är verkligen onödig i många situationer. Vad gör Toms vita 9000CS 2.3i?

  • CS är parkerad (fortfarande) i hangaren. Eftersom min strukturella situation sannolikt kommer att förändras är framtiden öppen. Uppdateringar, om någon skulle komma, naturligtvis, på bloggen.

 • Återigen en fin Saab-berättelse, tack.
  Naturligtvis är turbos roliga, men även sugarna kan vara mycket roliga. Jag själv skulle inte bry dig om en 9-3II 1,8i. På grund av de enda 122PS samt underhållskostnaderna kvarstår i ramen.

 • Har också sökt en sådan SAAB för nybörjare, utan Trionic och Turbo problem och äntligen hittat. 9-3 S handbok och kontrollbok hålls. Rida på det under 4 år, nu har 236.000 och jag är väldigt nöjd. Mindre är ibland mer)))

 • Tack för dosen Saab-berättelsen. Det är alltid trevligt att läsa att det finns andra entusiaster för Saab.
  Jag gillar 93 sedan mycket bra. Har bara en fin och tidlös form. Min 93 sedan är en av de sällsynta 5-dörrviggenerna. Den Saab naturligt aspirerade motorn jag har i mitt 93er konvertibelt år 1998. Det är 2.3i-motorn med 150 PS, i kombination med 4-växeln automatiskt. Tja, bilen är lite långsam på vägen, men det spelar ingen roll, det är en konvertibel för cool kryssning. Och det skulle givetvis vara orättvist att jämföra 2.3 med 2.3 Turbo Viggen, för det som händer som en Viggen 😉
  Den gula 2.3i-konvertibelen väntar redan otåligt för första gången! Från 1.4. när det är dags igen, då kan du börja 🙂
  En bra början på veckan och våren som borde komma!

  2
  1
 • En annan stor Saab-historia. Tack för det.
  Även om jag inte har haft en "icke-turbo", men kan berätta för bekanta att dessa Saabs inte alls underpowered. Särskilt på landsbygdsvägar är dessa motorer helt adekvata. Endast förbrukningen bör vara något högre, eftersom du vill kompensera för brist på ström genom att vrida växlarna högre. Hur som helst skulle jag köra varje Saab. Med omsorg, alla motorer varar länge. En av min 9-5 Aero hade 579000km ner!
  Alla Saab-förare är en trevlig vecka

  • Det är precis vad det är. Förbrukningen är något högre eller till och med något lägre beroende på körstilen ...

   Syftet med en turbo är strängt att kunna bränna mer bränsle vid samma förskjutning och samma motorvarvtal eftersom det ger mer luft och därmed syre än en dammsugare skulle dra. I detta avseende konkurrerar turbos inte ens direkt med sugarna med samma volym och cylinderantal.

   Turbos uppnår en lägre förbrukning jämfört med suger med samma kraft och liknande vridmoment, vilket är en mycket viktig skillnad. skulle en sucker samma styrka behövs mer förskjutning och cylinder hade mer friktion och högre massorna han rumschleppen i många driftsförhållanden (stadstrafik eller konstant måttlig rida på en landsväg), till skillnad från en mindre turbo helt meningslös och värdelös med det och hålla sig i rörelse ,

   Så du kan inte anta att en 2.0- eller 2.3-dammsugare med 4-cylindrar i sig skulle konsumera mer än sin superladda (och kraftfullare turbo) motsvarighet med samma motorblock.
   Och SAAB dammsugare kan inte bara komma på motorvägen utan att vara underpowered. Utanför Tyskland är det inte ett problem ändå. Ironiskt nog, med en sucker (9000 2.3i) Jag är 1994 min väl evig högsta personliga medelhastighet över 600 Km driven - en liten BAB Talladega med en SAAB-suga!
   En fantastiskt avslappnad och mycket snabb natttur med Nightpanel men utan turbo.

   25 år (kvart i sekel) senare är jag bättre motoriserad, men trots Turbo i genomsnitt långsammare väg. Även i D spelar motorisering bara en mindre roll. Begränsande faktorer är mycket mer trafiksituationen, byggplatser, hastighetsbegränsningar och tankstopp. Under dessa förhållanden behåller SAAB dammsugare på BAB mycket enkelt med SAAB turbos. Idag mer än någonsin ...

 • Ett uttalande för sucker, hur trevligt! 9-3 I är ändå en av de vackraste bilarna från Trollhättan. Tack för läsning nöje!

 • Jag bytte från 99 EMS till 99 turbo för många decennier sedan - och kände för och nackdelar. Injektorn var på något sätt mer direkt på gasen, turbo (åtminstone i lägre hastighetsintervall) ganska indirekt. Så var fallet med följande 900-turbo. Den 9000 jag följde var igen mer spontan. Men turbosna hade blivit bättre och så blev det äntligen följt av en turbo igen, en 9000er. Tja, och då försvann en av de mest framgångsrika Saab-återförsäljarna, och sedan dess finns det inget kvar öster om Hamburg. Men det finns många Saabs här, inte bara i vår carport.

 • Trevlig rapport, tack! Men: Tja! Min Saugerbejiisterung är begränsad (Den 900 S jag hade, jag var minst rolig av alla Saabs). I vårt land i Bergisches Land finns det ofta övergripande situationer på vägen där jag måste accelerera från 60 till 100. Eftersom jag har funnit att hjärtklappning i sug och turbo är densamma, en gång för att det är spännande, om jag kommer i tid och en gång för att ... "Wow, hur cool är det".
  Igår i Emsland (familjebesök) var jag 600km, varav 550 motorväg, ganska avslappnad 140, farthållare och bra musik. Eftersom jag inte behövde turboen, men han störde inte! Och 5,8l / 100km diesel i 9-5-stationsvagnen räknas också för mig, sugaren gjorde det aldrig under 9 l. Så: Jag älskar min turbos!

  • Ja, ja!

   Jag vet också effekten av de olika "Wows". Det är dock lite orättvist om man inte bara jämför turbo med suger, utan även diesel (turbo) med bensinmotor (suger), bränna konsumtionen i spelet och sedan jämn per liter mått, istället för den faktiska energianvändningen ...

   Du kan också jämföra körsbär med gummy björnar. Äpplen och päron har haft sin dag ...

   PS
   I övrigt motsvarar 5,8 liter diesel motsvarande ca 7 liter bensin när det gäller energi och CO2-utsläpp. Det är också okej, men med konstant 140 slår det inte riktigt mig i avföringen och ligger ungefär inom det som skulle vara ganska möjligt med en sugande bensinmotor.

 • En mycket trevlig rapport för och för den naturligt aspirerade motorn.
  Visst är en turboladdad motor hos SAAB en absolut effektförstärkare, men även en dammsugare kan vara bekväm och snabb. Kör 2,3 i-motorn i 9000 i några år nu. Motorn kan vara tyst men om det beror på snabb körning. Visst, inget förhållande till turbo men för mig är det tillräckligt att kunna simma på motorvägen ibland kvar.
  På den sista resan av HH -> Hessen var förbrukningen vid 130 km / h vid 7,9 liter, vilket jag verkligen tycker mycket respektabelt för en så stor motor och motsvarande ålder.

Kommentarer är stängda.