30 år och 500.000 km en och samma Saab 900 turbo

Från 1985 till 1989 körde jag ett 5-årigt Saab 900 turboår 1980. Erfarenhet av detta fordon när det gäller komfort, synlighet, motorljud, design och säkerhet fick mig att beställa en helt ny Saab 1989 turbo från Saab-återförsäljaren tidigt i 900.

Saab 900 Turbo Sedan
Saab 900 Turbo Sedan

Trots det då mycket höga priset på omkring 45.000, -DM var det ingen tvekan om att det måste vara det här fordonet igen. Efter en körtid på 180.000 km på nio år frågade jag
hos Saab-återförsäljaren, vad jag får när jag köper en ny Saab än för min rostfria, nioåriga Saab.

Det besvikande svaret var 5.000, -DM. För det här löjliga beloppet ville jag inte ge bort min fortfarande pålitliga och uppriktiga Saab. Så jag bestämde mig för att köra bilen tills ett stort motorbrott slog honom ut. Vänta på det här
Jag menar att 30 år har gått över och över 500 000. Han körde förgäves.

Naturligtvis har det under åren skett vissa reparationer, såsom cylinderhuvudpackning, motorstyrenhet, alla pumpar mm men ingen motorskador, inga problem med överföringen. Endast styrsystemet har upprepade gånger uppmärksammat genom åren genom inkontinens. Eftersom det inte finns någon originalutbyte har jag gått upp de senaste åren
instruerade reparerade begagnade delar, men delade upp sig direkt efter installationen. Detta var naturligtvis irriterande och utan ett andra eller tredje fordon att inte åstadkomma.

Reparera arbete i oberoende verkstäder, som inte har någon Saab-upplevelse och inte längre uppskattar en gammal bil, lämnar jag efter flera dåliga erfarenheter inte mer
göra. Det är kvar, beroende på problemet, bara beslutet att ta bilen till Mannheim eller Frankfurt (från Heidelberg).

Under några år används Saab 900 endast för utvalda och mest kortare sträckor. För långa sträckor kommer 2015 en Saab Sportcombi 1.9 Ttid som används.
Men tillbaka till Saab 900, kommer jag att stilla och nästan som den första dagen med mycket glädje, eftersom det kan drivas inte bara mycket enkel och lugn (trots Turbo), men ljudet av motorn orsakar en behaglig känsla i hela kroppen ,

Nu är den troende följeslagaren 30 år gammal i nästa månad och beslutet är att erkänna honom med H-skylt som en klassisk bil. Oavsett om han får det på grund av färgets tillstånd är det tveksamt. 30 år med vind och väder, sol och regn, snö och is och alltid under gatulampan har lämnat sitt märke. Om jag en dag måste säga adjö, så kommer jag säkert att expandera några delar av inredningen
(t.ex. sittplatser, ratt) och lägg dem i min studie, som en påminnelse om många olycksfria år i en av de vackraste och säkraste bilarna i 80er och 90er år.


Tack vare Dietmar Erhard för den här Saab-berättelsen! Hur är det i vardagen med en äldre Saab? Vad upplever du, hur reagerar vänner, kollegor och familjen? Med överflöd, entusiasm eller medkänsla? Hur håller du Saab vid liv, vad gör du med reservdelar och workshops, hur optimerar du eller återställer de gamla svenskarna?

Ett brett ämne för "Saab berättelser 2019!". Utmanande, men också intressant. Hur ser det ut med fansen, hur stark gör Saabs hjärtslag i vardagen? Skriv det till oss, det är värt det!

19 tankar om “30 år och 500.000 km en och samma Saab 900 turbo"

 • blank

  Stor historia, många fler kilometer. Ha en vän i Tjeckien på en Saab 9000 redan på 500 000 kilometer på den.

 • blank

  Trevlig historia.
  Respekt - 30 år är redan en prestation!

 • blank

  En SAAB är helt enkelt det långsiktiga fordonet par excellence! Bra historia!

 • blank

  ... fortsätt, precis rätt! Tack för den fantastiska historien

 • blank

  Bra! Jag kan bara hålla med om det! och hoppas att mina 900, som hittills har "bara" 250.000 XNUMX på sina axlar, kommer att hålla lika länge ... Jag hoppas också på H-registreringsskyltar, levande museumstycken då!
  Lycka till och många varma hälsningar!

  10
  • blank

   Tack för de goda hälsningarna och de varma hälsningarna, som jag gillar att återfå.
   Ha det roligt med dina Saabs och framför allt alltid olycksfria.

 • blank

  Trevlig bil. Tack för söndagsdosen SAAB.

  Jag skulle definitivt prova H-märket. Från bilderna är jag optimistisk. Min oldtimer (49 år) ser sämre ut, men kör som en ny bil (för tiden). Man hör om och om igen rykten om noggranna granskare, inte beviljade eller återkallade H-status, men mina erfarenheter och de i omedelbar närhet är olika ...

  Och för mig är det ingen mening att en vintagebil med tecken på användning inte borde tjäna en vintagebilstatus.
  Lyckligtvis ser många granskare det så och inte annorlunda. Känslan och syftet med en H-registreringsskylt är inte djup sömn utan förekomsten av historiska fordon i det offentliga rummet. En prisbelönt Trailer Queen för mässor, möten och evenemang behöver inte H-registreringsskylt. En Trailer Queen behöver inte en registreringsskylt, förutom kanske en röd ...

  Underhållet med H är sensationellt billigt och försäkringen tillåter 9.000 11 km per år. Ta det lugnt och om 900 år kommer 600.000 att ha fullgjort XNUMX km ...

  • blank

   hej Herbert, tack för dina trevliga och tekniskt intressanta kommentarer som alltid talar från min själ.

  • blank

   Kraven för att få ”H” har blivit strängare de senaste åren, vilket förresten är bra. Betydelsen av "H" är officiellt "bevarande av bilkulturella tillgångar" och inte gondol genom stadens centrum med gamla ryggsäckar så billigt som möjligt (vilket naturligtvis inte är fallet här). Marginalen mellan "museumstycke" och "förbrukad" lämnar lite utrymme ...
   Jag var också irriterad över att jag var tvungen att ta bort min MP3-CD-radio eftersom granskaren skulle ha vägrat "H". Men det stämmer, 1987 fanns det inga MP3-kompatibla radioapparater ...

   2
   1
   • blank

    Ämnet "billiga gondoler genom stadens centrum med gamla skolväskor" har länge avgjort för D, eller hur?

    Det är nästan ett mirakel att det faktiskt fortfarande finns bilar på 30 år eller mer här enligt de olika skattesatserna för fordonsskatt, efter skrotning och växlingspremier, som klassificeras enligt utsläppsnormen. Och dessa oldtimers är sällan i händerna på de arbetslösa eller Hartz IV-mottagarna, för de har sedan länge kastat mycket yngre bilar (cirka 10 år gamla) för en rulle och ett ägg ...

    Min uppfattning av en inspektör, morerna H status på innehållet i stammen (gammal ost eller färsk ekologisk mjölk) eller innehållet i en ISO axeln i instrumentpanelen (yngre eller äldre radio), hävdar att i en mycket, mycket snäva gränser , Lyckligtvis tickar många granskare i samma fält. Eftersom du säkert har sökt fel?

    Trevligt att du fortfarande är nöjd och få så mycket förståelse.

    Det är dock sorgligt att du samtidigt ifrågasätter existensen av så många klassiska bilar, bara för att de kan ha fel mejeriprodukt i bagageutrymmet ...

    Det kan inte och bör inte vara. Hur äkta är min oldtimer (EZ 1970) utan bly i tanken och med helårsdäck som producerades 2016? Inte ens radion är original. Under de senaste fem åren har jag bara sett ett andra exemplar av ett yngre byggår och med ett antal visuella förändringar. Min klassiska bil är ganska unik men åtminstone sällan. Enligt dina kriterier (”Men det är rätt så ...”) skulle han fortfarande inte ha förtjänat sin H-status. Tack så mycket för detta. Världen har blivit lite bättre igen.

    2
    2
    • blank

     Det var gjort för länge sedan ...? Titta bara på vilka bilar som för närvarande är 30 år gamla eller snart kommer att vara. Dessa inkluderar många volymmodeller som Golf II som fortfarande är billiga. Även för 9000CC och 901 med H behöver du inte lägga en förmögenhet. Hittills har oldtimers befriats från körförbud eller miljözoner. Jag tror inte att det nu finns massor av Euro 3 och 4 dieselförare Gölfe / Kadett etc. i Stuttgart för att fortsätta komma in i stadens centrum, men det skulle inte vara poängen med att privilegiera klassiska bilar.
     Jag ifrågasätter inte heller existensrätten för många klassiska bilar: Det finns en katalog med krav som, som jag redan har skrivit, har skärpts. Granskaren och ägaren måste följa detta. Om det inte passar mig att jag inte kan ladda min smartphone trådlöst i ett> 30 år gammalt fordon och strömma musik via WiFi, måste jag tänka på om ett sådant fordon är rätt för mig. Du är välkommen att köra en gammal bil, även med hål på storleken av en knytnäve i plåten (om det inte stör dig eller TÜV), oavsett om du ska få skattelättnader och billiga oldtimerpriser från försäkringsbolagen? Du borde kunna förvänta dig ett anständigt tekniskt och optiskt tillstånd. Det betyder specifikt inte: museumstycke eller ingenting.

     Jämförelsen "utan bly" och 2016-däck ... du vet själv att det inte passar i sammanhanget. Det är inte heller i testreglerna att du måste vara på väg med 40 år gamla däck ... ;-)

     • blank

      Du har absolut rätt. Hinz och Kunz kommer att flytta upp de närmaste åren ...

      För tillfället hade jag nästan bara gamla svenskar i mitt huvud. Ett (helat) fall av önsketänkande och selektiv uppfattning. Tack för tipset.

     • blank

      VW Beetles har också ett H-märke, så varför inte Golf 2 och andra solida modeller?

     • blank

      Sant igen. Du kan inte sjunga den höga hållbarhetslåten på varje SAAB du har fått och samtidigt kämpa med det faktum att även sådana bilar inte kastas på 30 år eller mer som du kanske är mindre entusiastisk över personligen ...

      Ska de alla ha sitt H-märke - mot bortkastningssamhället.

      Ändå tycker jag att det är fascinerande att många bilar redan uppfattas som en klassiker, om den fortfarande går ur produktionslinjen. Så jag gick med Beetle, Defender och även olika Volvos och SAABs. 9-5 NG var för mig från början men senast i konkursen en baby timer.

      Karaktären, modellens körtid, unikheten eller godtyckligheten är inte giltiga H-kriterier. Och det är också bra och rätt, om ämnet inte är byråkratiskt uppblåst.

 • blank

  Så nu har du 2 900er, 85 och 89? Men en bra rapport är det och är den ultimata SAAB, 900er

  • blank

   Hej Jörn, på bilden är min dotter, som också driver en Saab 900 Sedan. Jag har din här
   som en första bil av säkerhetsskäl. Gilla min son en Saab 900 hatchback.
   Efter ett år kraschade han det dock på grund av en rollover. Förblir oförskämd.
   Investeringen var värt det. Bättre som en livförsäkring.

 • blank

  Tack för den här trevliga och fina söndagshistorien. Underbart.
  Var försiktig med SAAB! Blir alltmer sällsynt, särskilt som en sedanversion!
  Istället för att sälja 5000 DM vid den tiden var det ett bra beslut att behålla SAAB. Idag är det värt mer än 5000 € (!) ... trotz och trots några reparationer plus DRIVING FUN en trevlig "investering".
  Fortsätt olycksfri utlopp!
  SAABige hälsningar

 • blank

  Fantastisk historia - det händer säkert inte så ofta, men när det gör det gör det på Saab!

  • blank

   Det är precis så. Under de senaste åren har jag frågat förare om deras 900 eller 9000 mycket. Alla var inte till salu och många var faktiskt första gången ägare. Och det i Tyskland, skrotnings- och valutapremiernas land. Det är antingen väldigt fantastiskt, helt oförklarligt eller bara helt enkelt SAAB ...

Kommentarer är stängda.