30 år och 500.000 km en och samma Saab 900 turbo

Från 1985 till 1989 körde jag ett 5-årigt Saab 900 turboår 1980. Erfarenhet av detta fordon när det gäller komfort, synlighet, motorljud, design och säkerhet fick mig att beställa en helt ny Saab 1989 turbo från Saab-återförsäljaren tidigt i 900.

Saab 900 Turbo Sedan
Saab 900 Turbo Sedan

Trots det då mycket höga priset på omkring 45.000, -DM var det ingen tvekan om att det måste vara det här fordonet igen. Efter en körtid på 180.000 km på nio år frågade jag
hos Saab-återförsäljaren, vad jag får när jag köper en ny Saab än för min rostfria, nioåriga Saab.

Det besvikande svaret var 5.000, -DM. För det här löjliga beloppet ville jag inte ge bort min fortfarande pålitliga och uppriktiga Saab. Så jag bestämde mig för att köra bilen tills ett stort motorbrott slog honom ut. Vänta på det här
Jag menar att 30 år har gått över och över 500 000. Han körde förgäves.

Naturligtvis har det under åren skett vissa reparationer, såsom cylinderhuvudpackning, motorstyrenhet, alla pumpar mm men ingen motorskador, inga problem med överföringen. Endast styrsystemet har upprepade gånger uppmärksammat genom åren genom inkontinens. Eftersom det inte finns någon originalutbyte har jag gått upp de senaste åren
instruerade reparerade begagnade delar, men delade upp sig direkt efter installationen. Detta var naturligtvis irriterande och utan ett andra eller tredje fordon att inte åstadkomma.

Reparera arbete i oberoende verkstäder, som inte har någon Saab-upplevelse och inte längre uppskattar en gammal bil, lämnar jag efter flera dåliga erfarenheter inte mer
göra. Det är kvar, beroende på problemet, bara beslutet att ta bilen till Mannheim eller Frankfurt (från Heidelberg).

Under några år används Saab 900 endast för utvalda och mest kortare sträckor. För långa sträckor kommer 2015 en Saab Sportcombi 1.9 Ttid som används.
Men tillbaka till Saab 900, kommer jag att stilla och nästan som den första dagen med mycket glädje, eftersom det kan drivas inte bara mycket enkel och lugn (trots Turbo), men ljudet av motorn orsakar en behaglig känsla i hela kroppen ,

Nu är den troende följeslagaren 30 år gammal i nästa månad och beslutet är att erkänna honom med H-skylt som en klassisk bil. Oavsett om han får det på grund av färgets tillstånd är det tveksamt. 30 år med vind och väder, sol och regn, snö och is och alltid under gatulampan har lämnat sitt märke. Om jag en dag måste säga adjö, så kommer jag säkert att expandera några delar av inredningen
(t.ex. sittplatser, ratt) och lägg dem i min studie, som en påminnelse om många olycksfria år i en av de vackraste och säkraste bilarna i 80er och 90er år.


Tack vare Dietmar Erhard för den här Saab-berättelsen! Hur är det i vardagen med en äldre Saab? Vad upplever du, hur reagerar vänner, kollegor och familjen? Med överflöd, entusiasm eller medkänsla? Hur håller du Saab vid liv, vad gör du med reservdelar och workshops, hur optimerar du eller återställer de gamla svenskarna?

Ett brett ämne för "Saab berättelser 2019!". Utmanande, men också intressant. Hur ser det ut med fansen, hur stark gör Saabs hjärtslag i vardagen? Skriv det till oss, det är värt det!

19 tankar också "30 år och 500.000 km en och samma Saab 900 turbo"

 • Stor historia - det är inte ofta fallet, men om så är fallet, gå till Saab!

  • Det är precis vad det är. Jag har pratat med förare på deras 900 eller 9000 oftare de senaste åren. Alla var inte till salu och många faktiskt första ägare. Och det i Tyskland, landet av skrotning och utbyte premier. Detta är antingen fantastiskt, oförklarligt eller helt enkelt SAAB ...

 • Tack för den här trevliga och fina söndagshistorien. Underbart.
  Var försiktig med SAAB! Blir alltmer sällsynt, särskilt som en sedanversion!
  Istället för att plugga in 5000 DM då var det ett bra beslut att hålla SAAB. Idag är detta verkligen värt mer än 5000 € (!) ... 😉 och trots vissa reparationer plus FAHRSPASS en tilltalande "investering".
  Fortsätt olycksfri utlopp!
  SAABige hälsningar

 • Så nu har du 2 900er, 85 och 89? Men en bra rapport är det och är den ultimata SAAB, 900er

  • Hej Jörn, på bilden är min dotter, som också driver en Saab 900 Sedan. Jag har din här
   som en första bil av säkerhetsskäl. Gilla min son en Saab 900 hatchback.
   Efter ett år kraschade han det dock på grund av en rollover. Förblir oförskämd.
   Investeringen var värt det. Bättre som en livförsäkring.

 • Trevlig bil. Tack för söndagsdosen SAAB.

  Jag skulle försöka H-märket i varje fall. Från bilderna är jag optimistisk. Min vintagebil (49 år gammal) är visuellt värre där, men kör som en ny bil (tiden). Du hör om och om 3 hörn några rykten om noggrann granskare, inte beviljad eller nekad H-status, men min erfarenhet och de som finns i omedelbar närhet är andra ...

  Och för mig är det ingen mening att en vintagebil med tecken på användning inte borde tjäna en vintagebilstatus.
  Lyckligtvis ser många granskare det exakt på samma sätt och inte annars. Syftet med ett H-märke är inte slumret, men förekomsten av historiska fordon i offentliga utrymmen. En prisbelönad Trailer Queen för mässor, möten och evenemang behöver ingen H-skylt. En trailer queen behöver ingen skyltfält, förutom kanske för en röd ...

  Underhållet med H är sensationellt billigt och trots allt tillåter 9.000 Km anno försäkringen. Bara mod och i 11 år har 900 600.000 Km full ...

  • hej Herbert, tack för dina trevliga och tekniskt intressanta kommentarer som alltid talar från min själ.

  • Kraven för att erhålla "H" har blivit strängare de senaste åren, vilket för övrigt är bra. Betydelsen av "H" är officiellt "bevarande av bilarvet" och inte billigt som möjligt med gamla Ranzkarren genom stadens centrum till gondoler (vilket tydligen inte är fallet här). Spännet mellan "museumstycke" och "upptaget" lämnar något utrymme för manövrering ...
   Jag var också irriterad att jag var tvungen att ta bort min MP3-CD-radio eftersom granskaren skulle ha förnekat mig "H". Men det är rätt, 1987 hade inga MP3-kompatibla radioer än ...

   2
   1
   • Ämnet, "billigt till gondoler med gamla Ranzkarren genom centrum", har förmodligen redan gjort för D, eller hur?

    Det faktum att här efter de olika och beroende på utsläppsnormen förskjutna avgiften för motorfordonsskatten, efter skrotning och utbytespremier som faktiskt fortfarande är bilar på 30 år eller mer, gränsar ett mirakel. Och dessa klassiska bilar är sällan i händerna på arbetslösa eller Hartz IV-mottagare, eftersom de får mycket yngre bilar (ungefär 10 år gammal) som sedan länge kastades för en äpple och ett ägg bakom ...

    Min uppfattning av en inspektör, morerna H status på innehållet i stammen (gammal ost eller färsk ekologisk mjölk) eller innehållet i en ISO axeln i instrumentpanelen (yngre eller äldre radio), hävdar att i en mycket, mycket snäva gränser , Lyckligtvis tickar många granskare i samma fält. Eftersom du säkert har sökt fel?

    Trevligt att du fortfarande är nöjd och få så mycket förståelse.

    Tyvärr är det dock samtidigt som du tvivlar på existensrätten för så många vintagebilar, bara för att de får bära den felaktiga mjölkprodukten i bagaget.

    Det kan inte och borde inte vara. Hur äkta är min vintagebil (EZ 1970) utan bly i tanken och tillverkad med 2016 heltäckande däck? Inte ens radioen är original. Under de senaste 5-åren har jag bara sett en andra kopia av ett yngre år och med en hel del optiska ändringar. Min vintagebil är helt unik, men åtminstone sällan. Enligt dina kriterier ("men det är rätt ...") skulle han inte ha förtjänat sin H-status. Tack för det. Världen har blivit lite bättre igen.

    2
    2
    • Sedan länge sedan gjort ...? Titta bara på vilka bilar som nu är 30 år eller snart. Bland dem finns många volymmodeller som Golf II som fortfarande är billiga att ha. Även för 9000CC och 901 med H måste ligga ner en förmögenhet. Hittills har klassiska bilar uteslutits från körförbud eller miljözoner. Jag tror inte att det nu i Stuttgart masse Euro3 och 4 diesel förare köper Golfs / Cadet etc. för att fortsätta att komma in till centrum, men detta skulle nu inte syftet med förmånen att veteranbilar.
     Jag föredrar inte heller rätten att existera i många vintagebilar i fråga: Det finns en katalog över krav som, som jag redan har skrivit, stramades. Det är upp till granskaren och ägaren. Om det inte passar mig, att jag inte trådlöst kan ladda min smartphone i ett> 30 år gammalt fordon och strömma musik över WiFi, måste jag tänka på om ett sådant fordon passar mig. Du kan köra som en gammal bil, även med häftade hål i metallplåten (om det inte stör dig eller TÜV) bara om du då ska få skattelättnader och billiga oldtimer-avgifter i försäkringen? Ett korrekt tekniskt och optiskt tillstånd borde redan förväntas. Det betyder inte: museumstycke eller ingenting.

     Jämförelsen "utan bly" och 2016er-däck ... eftersom du känner dig själv som inte passar ihop. Är inte i provreglerna, att du måste resa med 40 Jahtre gamla däck ... ;-)

     • Du har helt rätt. Hinz och Kunz kommer under de kommande åren att flytta ...

      För tillfället hade jag nästan bara gamla svenskar i mitt huvud. Ett (helat) fall av önsketänkande och selektiv uppfattning. Tack för tipset.

     • VW Beetles har också ett H-märke, så varför inte Golf 2 och andra solida modeller?

     • Återigen sant. Du kan inte sjunga den höga låten av hållbarhet till någon överlevande SAAB, och samtidigt kan du inte neka att även dessa bilar kastas inte bort i 30 år eller mer, av vilka du kanske är mindre entusiastisk ...

      Ska de alla ha sitt H-märke - mot bortkastningssamhället.

      Ändå tycker jag att det är fascinerande att många bilar redan uppfattas som en klassiker, om den fortfarande går ur produktionslinjen. Så jag gick med Beetle, Defender och även olika Volvos och SAABs. 9-5 NG var för mig från början men senast i konkursen en baby timer.

      Karaktären, modellens körtid, unikheten eller godtyckligheten är inte giltiga H-kriterier. Och det är också bra och rätt, om ämnet inte är byråkratiskt uppblåst.

 • Great! Jag kan bara hålla med det! och hoppas att min 900 som varit 'bara' 250.000 på axlarna, kommer det att stå så länge ... och jag hoppas på H-plattor, levande museum bitar då!
  Lycka till och många varma hälsningar!

  10
  • Tack för de goda hälsningarna och de varma hälsningarna, som jag gillar att återfå.
   Ha det roligt med dina Saabs och framför allt alltid olycksfria.

 • ... fortsätt köra, precis rätt! Tack för den stora historien

 • En SAAB är helt enkelt det långsiktiga fordonet par excellence! Bra historia!

 • Trevlig historia.
  Respekt - 30 år är redan en prestation!

 • Stor historia, många fler kilometer. Ha en vän i Tjeckien på en Saab 9000 redan på 500 000 kilometer på den.

Kommentarer är stängda.