Nya jobb, men många frågetecken

Vad intresserar oss om utvecklingen i Sverige? Först och främst är det ödet för den gamla Saab-fabriken. Att kanske en tradition skulle kunna ha en framtid här, även om fordonen inte längre bär den bekanta bokstaven, kommer först.

Gamla Saabfabrik i Trollhättan
Gamla Saabfabrik i Trollhättan. Foto Kredit: NEVS

Efter Evergrands ankomst verkar saker vara avkopplande i norr. För första gången på lång tid meddelar NEVS nya jobb. den jobb erbjuds inom forskning och utveckling, men det krävs också verktygstillverkare. Ingenting kan hittas för själva verket, och det vore för tidigt att hoppas på det.

För det första krävs större investeringar i den tidigare Saab-fabriken, och för det andra finns det ingen produkt i sikte som framgångsrikt kan marknadsföras i Sverige och Europa. Det finns inget behov av att börja med Saab-baserade 9-3 EV. Eftersom dessa planer redan har kritiserats i den kinesiska pressen. Plattformen och kroppskonceptet ligger bakom dem - 17 år efter lanseringen och bortom alla Saabs sentimentaliteter. Den spännande frågan är hur som helst huvudägare Evergrande planerar med NEVS. Eftersom de senaste händelserna i Kina väcker frågor om den långsiktiga strategin.

Frågetecken - vart är Evergrande på väg?

På 25. januari grundade Xu Jiayin ett nytt företag som heter "Evergrande New Energy Vehicle Co. Ltd." Det registrerade kapitalet på 2 miljarder US $ är påkostade, och företagets syfte med de fyra delbolagen täcker hela värdekedjan för elbilar genom forskning och utveckling till försäljning. Den 4 februari ändrades namnet till "Evergrande National New Energy Vehicle Group Co.Ltd." och det är anmärkningsvärt att alla aktiviteter ägde rum efter att ha anslutit sig till NEVS.

Huruvida NEVS kommer att spela en viktig roll i utvecklingen av den framväxande gruppen är inte klart och förblir inom spekulationens område. För att den 28 februari meddelade Evergrande i Zengzhou vill etablera en tillverkningsanläggning för batterier och elbilar. Inget spår av Sverige, Trollhättan och planerna för ”varumärket” NEVS och Europa. Och inte heller ett ord om fabriken i Tianjin och produktionslicensen för NEVS EV.

Elbilar har en ganska kort utvecklingstid. Om man antar tillräckliga likvida medel och kompetenta utvecklare kan en färdig, modern produkt rulla bort banden i 12 till 18 månader. Kinesiska startar för elektromobilitet gör det, Evergrande kan följa med. Det nuvarande samarbetet med Koenigsegg, uppstarten i Kina. En riktig strategi kan inte läsas ännu. Ödret i den gamla Saab-fabriken är fortfarande osäker, även om molnen över Stallbacka sakta försvinner.

8 tankar om “Nya jobb, men många frågetecken"

 • Tyvärr allt jag ser är ett kinesiskt företag, som använder bättre expertis ti design och göra verktyg, etc för användning i Kina ...

  Inte mycket för arbetaren i Sverige, tyvärr !!

  • Och vad hände med trollarna? Har de blivit kedjade och skickade redan?
   Hoppas att de stannade och ser nu fram emot att arbeta på Koenigseggs ...

 • Det återstår att se hur fordonen är tillverkade. Med mycket tur kommer SAAB-andan att komma tillbaka - ett emblem med ordet SAAB är inte avgörande här.

  Min önskan skulle vara en trevlig hybrid hatchback-serie (elektrisk drivenhet i samband med bensin / biobränsle) - exklusiv e-mobilitet (uttag) finns inte på önskelistan för de flesta bilister i alla fall.

  5
  1
 • Låt oss vänta på början av våren ... uppenbarligen "något" förändras i företagets strategi i ca tre veckors steg ... 😉
  Jag vågar tvivla på om NEVS-idén någonsin kommer att bli något. För närvarande ser jag vägen för NEVS i en skicklig övertagande och bearbetning ... vilket jag naturligtvis inte hoppas på från anläggningen i Troll City! Där hoppas jag på liv och jobb för regionen. Vem vet vad "SAAB-andan" fortfarande framkallar ... ingenjörerna där har alltid kunnat tänka utanför lådan, brist har alltid varit ett medföljande ämne. Sådana situationer får kreativiteten att växa! I den meningen: lycka till i Trollhättan! 🙂

 • NEVS med ingenting så länge att hålla flytande är redan sensationella ...

 • Die Fabrik sieht noch immer beeindruckend aus (zumindest aus der Ferne). So viel Potential …

  ... och ingen produktion på länge, och till och med innan så lite produktion under ett antal år. Det skulle vara trevligt om det skulle förändras på något sätt och någon gång. Även om det hade lite att göra med SAAB ...

 • Är NEVS inte det enda dramat? Eller hör företaget till de döda som lever längre? Jag är som författaren. Jag ser bara frågetecken.

 • Bonjour. En resumé la situation de NEVS s'éclairci, avec un peu de chance nous aurons peut-être des NEVS en Europe, mais je suis perdu dans les participations et le reprises dans NEVS.

Kommentarer är stängda.