Unpainted - SAAB med eyeliner

Sommar i staden. Blå himmel med vitt får ovanför och ett rött trafikljus framför oss. Saabs standardfärgade fönster och silvertakfilter eller reflekterar solen, vilket gör det enkelt att lufta 9-3 I. Vi håller bakom en Mercedes i E-klassen. Bredvid mig min älskade fru med kulmage.

Okomplicerad och lika bra som ny: 9-5 (EZ 2007) 2011 på Rømø
Okomplicerad och lika bra som ny: 9-5 (EZ 2007) 2011 på Rømø

Min högra hand vandrar till vänster eller till och med på magen. Jag kommer inte ihåg exakt. Under alla omständigheter kunde stämningen i SAAB inte ha varit vackrare. Vi ler på varandra och är i lycklig förväntan ...

... som det kraschar och splinter och vi kastas framåt.

Ett sorgligt farväl

E-klassen framför oss var några inches kortare, utan att du har tittat på framsidan av SAAB mycket. SAAB bak eller framsidan av Ford Mondeos, som finns där, men redan. Scenen och konsekvenserna kan beskrivas mer i detalj, men i övrigt är det att 9-3 jag hade gjort sitt jobb och sin plikt oavsiktligt och utan fel mycket bra. Den växande familjen var bra, men hon behövde en ny SAAB.

En ny eyeliner

Valet faller på en svart 9-5 SC med BioPower 2.0t och kromglaset. Han var redan hos en återförsäljare, var omgående tillgänglig och billig. Och han mår bra. Han trivs även så länge han är ny och obekant. Så snyggt som bakluckan var, är bagageutrymmet större och framför bilen känns vägen och skyltarna dubbelt så ljusa på natten tack vare xenonljuset. 9-5 är tystare. Vid krypning uppstår tvivel om och om igen, om motorn är jämn. En spark på acceleratorn ger klarhet. Den anställda Turbo spelar i en annan liga än den naturligt aspirerade motorn som vi hade i 9-3.

Ett nytt favoritspel med enkla regler. På byggarbetsplatser på motorvägarna sitter en fast vid hastighetsgränsen och accelererar inte tills man tillåter igen. Under en lång tid har en Audi, en Mecedes och vad en eller två körfält lämnat till vänster, växer i ytterspeglarna eller redan i samma höjd bredvid oss.

Först då ansluts SAAB. Med "bara" 340 Nm och 220 PS från regenerativ energi. Förarens sidovy är plötsligt tomt igen och i BioPower speglar verkar resten av världen sakta ner. Passagen är fascinerande ...

Kromglaset är nytt, SAAB lever fortfarande och ens levande myt! Kommentarer från vår miljö var: "Vad är det för ett slagskepp?" Eller "Åh, en SAAB! Visst inte utan! Vad finns det under huven? "Ryttare var entusiastiska. Inget spår av medlidande

Men hur är din egen uppfattning 2019, efter nästan 12 år och bra 125.000 Km?

Åldrande och en svenskas vardag

Den torra sanningen är att SAAB har varit konkurs under lång tid, och idag är jag varken en "brand ambassadör" eller ekologiskt överlägsen. Jag kör inte längre en ung och tekniskt godtycklig bensinmotor, en kombination av den övre medelklassen med en 5 växellåda. Utan E 85 driver det ekologiska samvetet och jag kör långsammare, tystare och mindre övergripande. Jag kör SAAB. I vardagen och som en bil.

Investeringar är begränsade till en ny lastare och 2018 en ny koppling, vilket är bra. Och ändå, den ursprungliga avsikt att hålla den vackra bilen noggrant i ordning och underhålla, tyvärr länge sedan överges. Det är de små saker som är svåra att genomföra.

Eftersom de välbekanta användningarna någonsin är heta lim eller kabelband för att fixera glasramen eller motorlocket. Eller ett defekt manöverorgan i det blockerade tanklåset flyter ut utan att bytas ut. När den är tillgänglig igen måste innerfoderet gå ut för andra gången och sedan tillbaka in.

Det kostar tid, nerver, pengar och gör inte bilen bra. Plastdelar är inte avsedda att beröras oftare än nödvändigt. Utanför garanterar de åldrande och improviserade lösningarna visuellt mindre avvikelser och mer vindbrus. Även under huven eller inuti, uppstår ljud som gradvis, från en teknisk synvinkel, kan ignoreras, men totalt sett är det inte vackert. Jag är osäker om mina kromglasögon fortfarande är tystare än 9-3 jag var?

Jag kör henne på. Fortfarande glad! Men åren (och reservdelsituationen) ignoreras inte av bilen, min första entusiasm eller min ursprungliga ägarstolthet. Och är inte de andra bilarnas hjul lika runda?

Jag fortsätter att köra henne för att hon gör sitt jobb och för att, så länge du fortfarande kan köra SAAB i vardagen, föredrar jag att sitta i en SAAB. Detta beror igen på små saker - men det finns många och de är positiva. Det övergripande paketet är precis rätt och designen är bra. Det känns bara mer och mer naturligt genom åren. Men jag kan bara komma ihåg hur den röda belysningen av en avlastad och överbelastad instrumentbräda nästan körde mig arg på en lång nattresa. Hur mycket jag önskar resan kan sluta eller jag kunde fortsätta det i en SAAB.


Tack till Herbert Hürsch för denna Saab-berättelse! Hur är det i vardagen med en äldre Saab? Vad upplever du, hur reagerar vänner, kollegor och familjen? Med överflöd, entusiasm eller medkänsla? Hur håller du Saab vid liv, vad gör du med reservdelar och workshops, hur optimerar du eller återställer de gamla svenskarna?

Ett brett ämne för "Saab berättelser 2019!". Utmanande, men också intressant. Hur ser det ut med fansen, hur stark gör Saabs hjärtslag i vardagen? Skriv det till oss, det är värt det!

10 tankar också "Unpainted - SAAB med eyeliner"

 • Tack för den här riktiga SAAB-berättelsen. Ingen vitkalkning, verklig, som vardagen är nu. Med upp och ner. Och ändå: fortsätt att njuta av mer än otur med "kromglaset"! 🙂

  PS: Även om det inte finns i det här kommentaren fältet, men jag tror att det är minst 1 nämnde (eller jag har något överskattat ???) värt: Välkommen till 1111-abonnenterna! Det långsamt ökande antalet visar: Intresset för den supera SAAB-bloggen fortsätter att vara behagligt hög! Därför också: Ett stort tack till hela blogglaget för intressanta och spännande historier och idéer för att utnyttja SAABiansna ... Fortsätt det bra arbetet!

  14
 • Men precis där (i kommentarfältet) hör det till. Om du inte gratulerade bloggen på 1.111ten-abonnenter och tackade för ditt bra arbete, skulle jag ha gjort det. Eller kanske en annan läsare ...

  SAAB lever bara - ganska riktigt och med mer glädje än otur.

 • Trevligt, för mycket ärlig rapport. Nyktra? Realistiskt? Båda, men jag är glad att mina kromglas är bättre. Hur som helst är jag övertygad om att jag får det, trots 240.000km. Förutom de mycket söta lädersätena ... är allt bra och små nickeliteter görs alltid snabbt!

 • Oskyddad och ärlig. Saab på söndag är kul och 9-5 är fortfarande en fin bil. De små sakerna, som det försänkta greppet, men borde kunna lösa alla någorlunda dedicerade SAAB-verkstäder. Eller är det en brist på den i huvudstaden?

 • Krämglaset jag aldrig hittat så gnistrande, tvärtom. Jag var förskräckt när jag såg de första bilderna på nätet. Dessutom glömde de Saab Schrifzug på radiatorns galler, eller hur?

  År senare finner jag att mer avslappnad. Glasögonen har till synes sina egenskaper och förblir en sann Saab genom och igenom. Även med små svagheter, som tydligen har alla bilar. Tack för artikeln!

  • FACELIFT

   Jag kände mig likadana. Du kan se (särskilt i direkt jämförelse med föregångaren) att bilen troddes annorlunda. Utan eyeliner och med de gamla bakljusen är designen verkligen gjord av en enda gjutna ...

   Och ändå är jag mycket tacksam för SAAB för kromglasögonen. Det ser mycket modernare ut och är faktiskt faktiskt effektivt (xenon exempel). Samtidigt har det hållits på en relativt brant vindruta och stora, djupa accreting sidorutor som ger en bra analog vy och känsla av rymd. Denna kombination av väl beprövade och omoderna men tekniskt och visuellt sig fortfarande slags modern, som det mycket. Och hon är nog ganska unik ...

   ... när SC fastställdes av MY 2010, hektiska modellbyten och därmed respektive ilska också idiotiska mode och design har länge varit vanligt förekommande.

   2
   1
  • ja ja, "kromglaset" ...
   När jag först såg SAAB 9-5 i 1x, tänkte jag: vad är bara att gå med svenskarna ??? Ugly high3! För få köptes / drevs med mig i regionen. Det var länge vid detta första intryck. Det förändrades inte förrän jag stannade i Motala i några dagar för att cykla många cyklar. Jag tittade på varje gathörn div. "Chrome Glasses", i de mest tilltalande färgkombinationer och utrustning. Som min första uppfattning tippade. Jag insåg hur mycket det var SAAB modern men egentligen och förväntan vid tidpunkten för de senare modeller: Till exempel, den sista 9-3 han eller den sista 9-5 NG.
   Tyvärr förblir efterlysningen om "kromglas" efter den här vistelsen i Sverige ouppfylld. Under tiden råder glädjen i de sista riktiga exemplen.
   Alla ägare en bra avslappnad och olycksfri resa!

 • Kan du redan gratulera barnet, om så är fallet, så grattis och alla de bästa!

  1
  1
  • "Barnet" kommer snart också att få finnar. Gilla takantennen ...

   Kanske borde jag ha gjort timingen tydligare? Jag trodde att resultaten från stolpen ( "Men hur är din egen uppfattning 2019, efter nästan 12 år och väl 125.000 Km?"), Bilderna och bildtexter ( "Två fyraåringar: den testade Wunschkind prenatal olycka och ersättning för 9-3 ") ...

 • När det gäller kromglasögon gillar jag dem bäst från den första 9-5I-serien. Det ser fortfarande modernt ut på gatorna och anses inte som en gammal bil.

Kommentarer är stängda.