Samtida vittnen berättar en historia. Saab - VI gjorde det!

Efter att den första boken om Gunnar Ljungström-eraen i Saab snabbt var slutsåld, vågade författarna till ett annat verk. Under titeln ”SAAB - WE dit it” belyser Gunnar Larsson och Gunnar Johansson Ljungström-perioden för en andra gång.

Saab - vi gjorde det. Ny Saab bok
Saab - vi gjorde det. Ny Saab-bok

Den här gången ligger fokus på de som började tillsammans med Gunnar Ljungström Saab som automaker på vägen. Den nya boken är inte så mycket en berättelse med små episoder om varumärket. Det är en dokumentär mot att glömma eftersom den första generationen av Saab-ingenjörer inte längre bor hos oss.

Vittnen berättar hur allt började

Men det finns fortfarande ögonvittnen som arbetade som ungdomar med Ljungström och hans besättning. Hennes intryck, personliga minnen och vad vi idag skulle kalla insiderkunskap gör boken stark. Det finns också bilder från svenska privata arkiv som aldrig tidigare varit tillgängliga för allmänheten.

Vad vill boken berätta för? Huvudpersonen är Gunnar Ljungström. Hans liv, hans bakgrund och hans familjebakgrund tar upp en stor del av boken. Under åren förlorar personen Ljungström lite, men andra aktörer är mer i rampljuset. Svante Holm, Ragnar Wahrgren, Sven Otter Beck, Hugo Möller, Tryvge Holm och Karl Erik Andersson Sixten som alla vet som Sixten Sason. Du och många andra personligheter finner sin uppskattning i mer eller mindre detaljerade kapitel.

Förutom de människor vars prestationer erkänns spelar Saabs ursprung och påverkan från mäktiga svenska familjer också en roll. Övergången från flygplanstillverkare till biltillverkare, gränserna som alltid var flytande. Ingenjörer som fortfarande utvecklar ett flygplan idag hittade ett erbjudande nästa dag att arbeta med ett projekt för Autodivisionen. Och vice versa.

Frö av misslyckande

Som en kritisk läsare märker man också att redan i Ljungström eran, var fröet för misslyckande lagat. För liten, för liten expansion, för mycket nykterhet i bakgrunden. Detta går genom den tidiga Saab-berättelsen och finner sitt första klimax med 99. Det första riktigt nya fordonet sedan 92, och redan en alltför stor efterfrågan på den lilla tillverkaren.

99-historien går nästan fel, bilen är inte riktigt mogen när den träffar marknaden, och motorn orsakar allvarligt problem. Men Saab löser alla problem, bara så, och det går vidare till den fantastiska 900, som är ett derivat av 99. Då börjar problemen upp, löses med den magnifika 9000, och slutar slutligen på GM. Men det är en annan historia.

Efter att ha läst den, tänk på personen Ljungström - som ledde Saab väl och noggrant. Men som enligt sitt eget uttalande inte hade någon passion för bilar. Kanske då, tror man, skulle saker ha varit annorlunda med lite mer passion i bakgrunden. Tänk om det hade funnits mer? Gillar andra stora märken?

Ett monument till pionjärerna

Ska du köpa boken? Som skrivet är det inte en berättelse med små avsnitt. Men en biografi för Ljungström och hans män, till vilka Gunnar Larsson och Gunnar Johansson har uppfört ett minnesmärke. Varumärkets tidiga historia, utvecklingen av Trollhättan, rensning med några myter och ifrågasättandet av mycket gamla ögonvittnen, allt detta gör arbetet mycket speciellt.

Om du mäter den med vanliga standarder kommer du att klaga på mycket. Mycket bättre kunde ha varit iscensatt och bättre utrustad. Ännu ämnet förtjänar det. Men det är inte en vanlig bok. Det har skrivits och finansierats av människor som åkte till fabriken med mycket bilkompetens och kärlek för varumärket. Det finns ingen förläggare bakom arbetet eftersom Saab Car Museum och supportorganisationen har insett det. Det enbart förtjänar respekt, men framför allt det faktum att det har publicerats på engelska och därför är tillgängligt för en internationell läsare.

Därför tummen upp måste boken finnas i varje Saab-bokhylla. Det kan över musei~~POS=TRUNC butik~~POS=HEADCOMP beställt eller plockas upp när du besöker Trollhättan.

7 tankar om “Samtida vittnen berättar en historia. Saab - VI gjorde det!"

 • blank

  Jag tror att jag ska fråga en vän att få mig boken när han är på Saabfestivalen

 • blank

  Verkligen värt att läsa. Tom har rätt: det måste vara på hyllan med alla Saab-fans. Jag vet också att det har förekommit kontakter mellan familjerna Walenberg och Volvo men tyvärr har det blivit ingenting. Men Saab skulle bli såld till GM vet alla; det var det största misstaget och faktiskt den förreste i slutet av Saab. Tyvärr sägs ingenting om samtalen mellan Saab och Volvo i boken.

 • blank

  Redan något. Man måste bara tänka på den eviga klamringen i tvåtaket. Det skulle ha kostat SAAB nästan huvudet då. Ändå kunde de bygga briljanta bilar. Var det det ständiga bristet på resurser som anförde SAAB-ingenjörer till geniala lösningar? Du kan tro det.

  • blank

   Det finns definitivt något i det ...

   Både ovanför boken och dess kommentarer. Men det gäller också att man alltid är smartare efteråt. Och SAAB var inte den sista av alla 2T Mohicans ...

   Vid den tiden, särskilt i D, förlitade sig många på tvåtaktsmotorer och SAAB på de från D. Tillverkarna hävdade att deras 2-cylindriga skulle ersätta en 3-cylindrig. Men även och av alla människor byggde ”klassfienden” tvåtaktsmotorer under lång tid och långt bortom SAAB / Scania. Nämligen enorma dieselmotorer för imponerande lastbilar med massor av krom och avgasrör i storlek på fabrikskorstenar.

   Mot den givna historiska bakgrunden är jag mild och min motvilja mot dessa motorer löser sig till stor del i förståelse och nöje. Då var det troligen principer för tro. Jag har ingen aning om vilken jag skulle ha fallit för ...

  • blank

   PS ENGEN SVERIGE

   Det är omöjligt att prata om 2- och 4-taktsprincipen utan att nämna Husqvarna ...
   De uppfann en slags hybrid. En 4-Takter, som har använt övergångskanalerna i en 2-klocka (dock stängd för förbränningskammaren) för smörjning. Så du kan spara en oljepump, flera rörliga delar, friktionstab och vikt. Cykeln var mycket framgångsrik åtminstone i tävlingar. Husqvarna är mer benägna att dela SAABs historia men lever under paraplyet av ett utländskt och utländskt företag
   som ett varumärke som fortfarande finns, är det fortfarande en skuggig existens. Trots allt …

   Jag kunde inte lämna unmentioned här. Ursäkta. I mitt försvar:
   Efter andra världskriget ser jag ett slags mönster i vad svenska designers och ingenjörer har producerat under flera decennier. Det improviserade och räknade ut vad som hände. Resultaten har ofta satt standarder på alla möjliga områden under många år. I fotografi, på gatan, på fältet, på byggarbetsplatser, till fots och på vatten ...
   För mig är SAAB ”bara” en byggsten i den övergripande modellen. Men en som fortfarande rör mig varje dag.

 • blank

  Tack för boktipset. Lyckligtvis står museet och butiken på programmet i år ...

  Felaktigheten

  När det gäller utvecklingen av varumärket, dess modeller och derivat berörs varken huvudpersonerna eller kronikerna bör gå för långt med sig själva eller varumärket. Framförallt kan de inte och måste inte mätas enligt dagens standarder för nuvarande modellflod och nuvarande produktions- och utvecklingscykler. Två exempel:

  Innan Mercedes introducerade 190 (senare C-klass) hade MB i princip bara två modellinjer. Hos Volvo levde Amazonas derivat 1956 i form av 240 nästan 40 år fram till 1990-talet. Åtminstone man kan tolka chassit med sin oförändrade spårbredd och samma eller något längre hjulbas som ett derivat. Om du inte vill gå så långt, ta 1966, som introducerades 140. Den levde med praktiskt taget identiska dörrar och vindrutor i 240 fram till 1993 i nästan 30 år (i huvudsak fortfarande på Amazonas "plattform", som är tio år äldre). ...

  Visst många fler exempel kunde hittas. Men min poäng blir redan klar, tänker jag och hoppas. SAAB var i gott sällskap med sina utvecklingscykler och framsteg. Det faktum att det lilla och fina nordiska varumärket alltid har lyckats sätta impulser och signaler, även glida in i rollen som pionjär, kan inte krediteras huvudpersonerna och ingenjörerna tillräckligt ...

  Att SAAB också orsakade anekdoter under de tidiga åren - till exempel strömlinjeformade hjulbågar på framhjulen, som isade upp på långa otydliga raka sträckor längst norr och inte längre tillät en kurva, eller tävlingsförare som var tvungna att fortsätta accelerera vid bromsning och ibland landade på tak , men ibland faktiskt att vinna - gör varumärket ännu mer tilltalande för mig ...

  De var fantastiska och avancerade bilar. Eller “bara” men ändå samtida. Allt väl. Jag känner inte till någon SAAB för vilken ingenjör skulle behöva skämmas för den första eller en senare timmen.

  16

Kommentarer är stängda.