Ny bok: Saab - Vi gjorde det!

Efter den första boken om Gunnar Ljungström-tiden såldes snabbt på Saab, författarna har vågat till ett annat arbete. Under titeln "SAAB - WE dit it" kommer Gunnar Larsson och Gunnar Johansson att kasta ljus på Ljungströms tid en gång till.

Saab - vi gjorde det. Ny Saab bok
Saab - vi gjorde det. Ny Saab bok

Den här gången ligger fokus på de som började tillsammans med Gunnar Ljungström Saab som automaker på vägen. Den nya boken är inte så mycket en berättelse med små episoder om varumärket. Det är en dokumentär mot att glömma eftersom den första generationen av Saab-ingenjörer inte längre bor hos oss.

Vittnen berättar hur allt började

Men det finns fortfarande ögonvittnen som arbetade som ungdomar med Ljungström och hans besättning. Hennes intryck, personliga minnen och vad vi idag skulle kalla insiderkunskap gör boken stark. Det finns också bilder från svenska privata arkiv som aldrig tidigare varit tillgängliga för allmänheten.

Vad vill boken berätta för? Huvudpersonen är Gunnar Ljungström. Hans liv, hans bakgrund och hans familjebakgrund tar upp en stor del av boken. Under åren förlorar personen Ljungström lite, men andra aktörer är mer i rampljuset. Svante Holm, Ragnar Wahrgren, Sven Otter Beck, Hugo Möller, Tryvge Holm och Karl Erik Andersson Sixten som alla vet som Sixten Sason. Du och många andra personligheter finner sin uppskattning i mer eller mindre detaljerade kapitel.

Förutom de människor vars prestation uppskattas spelar Saabs historia och påverkan av mäktiga svenska familjer en roll. Övergången från flygplanstillverkaren till automaker, gränserna som alltid var flytande. Ingenjörer som utvecklat ett flygplan idag hittade ett erbjudande att arbeta på ett bilprojekt nästa dag. Och vice versa.

Frö av misslyckande

Som en kritisk läsare märker man också att redan i Ljungström eran, var fröet för misslyckande lagat. För liten, för liten expansion, för mycket nykterhet i bakgrunden. Detta går genom den tidiga Saab-berättelsen och finner sitt första klimax med 99. Det första riktigt nya fordonet sedan 92, och redan en alltför stor efterfrågan på den lilla tillverkaren.

99-historien går nästan fel, bilen är inte riktigt mogen när den träffar marknaden, och motorn orsakar allvarligt problem. Men Saab löser alla problem, bara så, och det går vidare till den fantastiska 900, som är ett derivat av 99. Då börjar problemen upp, löses med den magnifika 9000, och slutar slutligen på GM. Men det är en annan historia.

Efter läsning tänker man på personen Ljungström - Saab har ledsat väl och omtänksamt. Men vem, enligt eget uttalande, höll ingen billidenhet. Kanske, så tänker man då, med lite mer passion i bakgrunden hade sakerna varit annorlunda. Vad händer om det hade varit mer? Som med andra stora varumärken?

Ett monument till pionjärerna

Ska jag köpa boken? Som skrivet är det inte en berättelse med små episoder. Men en biografi för Ljungström och hans män, till vilka Gunnar Larsson och Gunnar Johansson har satt ett minnesmärke. Tidig historia av varumärket, utvecklingen av Trollhättan, städningen med några myter och ifrågasättandet av mycket gamla ögonvittnen gör allt detta arbetet något väldigt speciellt.

Om du mäter det med de vanliga standarderna så kommer du att säga något. Du kunde ha lagt mycket bättre på scenen och kan utrusta den med högre kvalitet. Temat ensam förtjänar det. Men det är inte en vanlig bok. Den skrevs och finansierades av människor som kom till fabriken med en hel del bilkompetens och tillgivenhet för varumärket. Det finns ingen utgivare bakom arbetet, eftersom Saabs bilmuseum och supportorganisationen har insett det. Det som ensam förtjänar respekt, men framförallt det faktum att det publicerades på engelska och därmed tillgängligt för en internationell läsare.

Därför tummen upp måste boken finnas i varje Saab-bokhylla. Det kan över musei~~POS=TRUNC butik~~POS=HEADCOMP beställt eller plockas upp när du besöker Trollhättan.

7 tankar också "Ny bok: Saab - Vi gjorde det!"

 • Tack för boktipset. Lyckligtvis är museet och butiken på programmet i år ...

  Felaktigheten

  När det gäller utvecklingen av varumärket, dess modeller och derivat berörs varken huvudpersonerna eller kronikerna bör gå för långt med sig själva eller varumärket. Framförallt kan de inte och måste inte mätas enligt dagens standarder för nuvarande modellflod och nuvarande produktions- och utvecklingscykler. Två exempel:

  Innan Mercedes introducerade 190 (senare C-Klass) hade MB väsentligen endast två modellserier. På Volvo bodde derivatet av den 1956-lanserade Amazon i form av 240 strax under 40 år i 1990er. Åtminstone kan du tolka upphängningen med sin oförändrade mätare och samma eller något utvidgade hjulbas som ett derivat. Om du inte gillar att gå så långt, tar du bara 1966 introducerade 140. Han bodde med nästan identiska dörrar och vindrutor i 240 till 1993 strax under 30 år (huvudsakligen fortfarande på "plattformen" av den igen 10 år äldre Amazon) ...

  Visst kan många fler exempel hittas. Men min punkt är redan klar, jag tror och hoppas. SAAB var ett bra företag med sina utvecklingscykler och framsteg. Att det är de små och fina nordiska varumärket någonsin kunnat ge impulser och karaktär om och om igen att glida även i rollen som en föregångare, kan du inte dra av huvudpersonerna och ingenjörer tillräckligt höga ...

  Att Saab har gjort under de första åren efter anekdoter - om strömlinje förklädda hjulhus av framhjulen, gjorde isen längst norrut på lång uncleared rakt och inte ge mer kurva eller förare som var tvungen att passera gas vid bromsning och ibland landade på taket , men ibland segrar även - får jag märket all the more sympathetic ...

  Dessa var fantastiska och progressiva bilar. Eller bara "bara" men fortfarande samtida. Allt bra. Jag vet inte något SAAB för vilket en ingenjör av den första eller en senare timmen skulle skämmas.

  15
 • Redan något. Man måste bara tänka på den eviga klamringen i tvåtaket. Det skulle ha kostat SAAB nästan huvudet då. Ändå kunde de bygga briljanta bilar. Var det det ständiga bristet på resurser som anförde SAAB-ingenjörer till geniala lösningar? Du kan tro det.

  • Det finns något i varje fall ...

   Både ovanför boken och hennes kommentar. Men det är också sant att efteråt är du alltid smartare. Och SAAB var inte den sista av alla 2T-Mohicans ...

   Tillbaka i D ställde många människor sin tro på 2-slagmotorer och SAAB på baksidan av D. Tillverkare hävdade att deras 3-cylinder skulle ersätta en 6-cylinder. Men även och bara "klassfesten" byggdes under lång tid och långt bortom SAAB / Scania 2-Takter. Namnlösa: Stora dieselmotorer för imponerande lastbilar med många krom- och avgasrör i dimensionen av fabriksskorstenar.

   Med tanke på den historiska bakgrunden har jag förmånlighet och min aversion mot dessa motorer löser sig i stor utsträckning i förståelse och nöje. Vid den tiden var det troligen tro. Jag har ingen aning om vilket jag skulle ha fallit för ...

  • PS ENGEN SVERIGE

   Det är omöjligt att prata om 2 och 4 klockningsprincipen utan att nämna Husqvarna ...
   De uppfann en slags hybrid. En 4-Takter, som har använt övergångskanalerna i en 2-klocka (dock stängd för förbränningskammaren) för smörjning. Så du kan spara en oljepump, flera rörliga delar, friktionstab och vikt. Cykeln var mycket framgångsrik åtminstone i tävlingar. Husqvarna är mer benägna att dela SAABs historia men lever under paraplyet av ett utländskt och utländskt företag
   som ett existerande varumärke fortfarande en skuggig existens. Trots allt ...

   Jag kunde inte lämna unmentioned här. Ursäkta. I mitt försvar:
   Efter WW II ser jag ett slags mönster i vad svenska designers och ingenjörer har producerat under flera årtionden. Det var improviserat och tinkered vad sakerna höll. Resultaten har ofta fastställt långsiktiga standarder inom alla möjliga områden. På fotografi, på vägen, på fältet, på byggarbetsplatser, till fots och på vatten ...
   I det överordnade mönstret är SAAB "bara" ett byggstenar för mig. Men en som fortfarande rör mig dagligen.

 • Verkligen värt att läsa. Tom har rätt: det måste vara på hyllan med alla Saab-fans. Jag vet också att det har förekommit kontakter mellan familjerna Walenberg och Volvo men tyvärr har det blivit ingenting. Men Saab skulle bli såld till GM vet alla; det var det största misstaget och faktiskt den förreste i slutet av Saab. Tyvärr sägs ingenting om samtalen mellan Saab och Volvo i boken.

 • Jag tror att jag ska fråga en vän att få mig boken när han är på Saabfestivalen

 • Pingback:

Kommentarer är stängda.