En Saab-bok och vad planerar Koenigsegg?

Inte tidigare hade Evergrande och deltagandet i Koenigsegg blivit tillkännagav, då i Trollhättan torkades den tidigare hektiska aktiviteten på sociala medier. Sedan dess råder freden i den vanliga traditionen. Den enda anmärkningsvärda händelsen de senaste dagarna verkar vara NEVS: s uppgift som sponsor för en svensk idrottsförening vara.

Koenigsegg Agera RS
Koenigsegg Agera RS. Bild: Koenigsegg

Koenigsegg "made in Trollhättan"

Lugnet bör vara över senast 2021. Det är då Koenigsegg börjar tillverka supersportbilar i Trollhättan. Cirka 1.000 30.000 per år borde rinna av löpande band i den gamla Saabfabriken och vara mycket billigare än tidigare. En Koenigsegg ”made in Trollhättan” sägs kosta runt en miljon euro, och alltså bara drygt hälften av vad man tidigare fick lägga på bordet i Ängelholm. Den nya, lilla Koenigsegg är inriktad på den växande marknaden för ultrapremiumfordon, som omfattar cirka XNUMX XNUMX enheter över hela världen.

I en intervju med Direkt ger Christian von Koenigsegg inblick i sina planer och hur han vill göra poäng med innovationer mot Ferrari, Lamborghini och Bugatti. Det är också lite om NEVS. Stefan Tilk har konfronterats med arbetsansökningar sedan Evergrande. Han säger, för framtiden för NEVS och den gamla Saab-fabriken borde vara bra. Och senast 2020 för att köra banden och elbilar tillverkas med NEVS-logotypen.

Den som inte har någon 1 miljoner € för den framtida sportbilen från Trollhättan på kontot, och även med Dispo-undantagsgränsen är inte inom räckhåll, var inte irriterad. Stil, kul på bilen och individualitet har sällan att göra med kontosaldot.

Saab - vi gjorde det. Ny Saab bok
Saab - vi gjorde det. Ny Saab-bok

Trollhättan kunde i framtiden vara det andra hemmet för Koenigseggs fascinerande superbilar. Ett bra val, och kanske du fortsätter lite Saab-tradition. Ibland är en glimt av det förflutna användbart om du vill överleva i nuet. Med det stora varumärket, som inte alltid var så briljant, handlar en ny Saab-bok från Sverige.

Saab - VI gjorde det!

Från museets och veteranernas miljö kommer en andra bok som behandlar Ljungströmstiden. "VI" i titeln är medvetet versaler, eftersom det främst handlar om människorna som byggde Saab. Ett historiskt sökande efter spår, kanske precis i rätt tid.

Eftersom Saab-pionjärerna inte lever längre, men det finns fortfarande några ögonvittnen som kan intervjuas. De är också mycket gamla, och genom dem kan författarna Gunnar Larsson och Gunnar Johansson samla information första hand. Namn som är nära associerade med Saabs uppkomst registreras vidare i boken för eftertiden. Det svåra sättet från flygproducenten till Ursaab till 99 är dokumenterat.

Boken är skriven på engelska, vilket är en vinst för alla fans av varumärket på denna sida av Sverige. Det handlar om cirka 33,00 € i butiken för Saab Museum tillgänglig i Trollhattan. Jag har redan läst boken för fansen, en detaljerad diskussion följer de närmaste dagarna.

13 tankar om “En Saab-bok och vad planerar Koenigsegg?"

 • blank

  Om jag förstår rätt splittrar Koenigsegg och NEVS produktionsplatsen i Trollhättan.

  Naturligtvis vore det bara intressant att se vilka prisvärda elbilar med NEVS-logotypen som kommer att rulla av produktionslinjerna där i framtiden - en så kallad supersportbil från Koenigsegg är mer för en rik sheik eller liknande stickade samtida.

  Tom, snälla rapportera omedelbart om de första rapporterna om kommande NEVS-fordon från Trollhättan dyker upp - 2020 är inte länge borta!

  1
  1
 • blank

  Kanske kommer det att finnas en nattpanel i Koesnigg som visar 300km / h.

  3
  1
  • blank

   Och så snart du bryter ljudbarriären tänds ett rött horn med en linje genom det ...

   Det är ingen mening då. Från ljusets hastighet går displayen helt av och strålkastarna också.

 • blank

  Jag har redan köpt det och är på väg att läsa den. Jag hade redan läst den första delen. Jag rekommenderar starkt böckerna. De ger en hel del intressanta detaljer om varumärket men också om de människor som passionellt utvecklat varumärket och bilarna och förde dem framåt. Ett måste!

 • Det viktigaste är nyheten att det finns aktiviteter i Trollhaettan igen att skapa nya jobbmöjligheter. Det var verkligen synd att se denna fabrik utan mycket stress. Jag är verkligen glad över att det äntligen finns ljus i slutet av tunneln.

 • blank

  FÖR MOREN ...

  ... Jag har redan beställt en 5-sits Koenigsegg 9-5 SSC (SuperSportCombi) för mina barn och mig själv. Jag har dock ännu inte fått någon bekräftelse på när den kommer att levereras eller till och med att min beställning alls har mottagits ...

  Så kanske jag investera kanske en miljon eller två € i Saab och några andra bilar och på en torr och uppvärmd barn med en öppen spis, en fåtölj, en läslampa och golv till tak hyllor runt mina 20 bilar som jag då alltid Delar och Hitta litteratur.

  Jag har redan en bokrekommendation. Och då skulle jag äntligen ha en bra plats för originalbroschyren "SAAB 9000 - form och funktion" (minst 95 sidor), som jag redan kallar min egen.

  Med tanke på 9000 behöver det inte vara 9-5 SSC. Jag skulle också ta en 5-sitter 9000 SF (super hatchback). Eller en Koenigsegg 900 SF.

  Tja, vi får se vad och om vad som kommer från Trollhättan ...

  8
  1
  • blank

   En mycket fin bild med ladan! Jag föreställer mig mycket mysigt! Och då kommer det antagligen att finnas några Saabar per näsa för de många barnen och deras mor (åtminstone utlånade) ... 😉

 • blank

  Intressant rapport. Skulle vara trevligt om något rör sig i Trollhaettan igen. Kunde inte göra något baserat på Aero X Koenigsegg. Du hade redan uttryckt intresse ...

  • blank

   Aero X ska uteslutas. Designen tillhör GM, inte NEVS. Vad som än händer, för den gamla Saab-fabriken kan det bli räddning om Koenigsegg verkligen flyttar in i Trollhättan.

 • blank

  Flera tusen bitar per år, till enhetspris på en miljon euro. Vem ska tro det nu och ens tycker det är bra?
  Enligt min mening rena optimism. Att trycka på tummen och hoppas på ett mirakel är liten.

  Vi måste bara ta itu med det, det blir inte mer Saab, även om det kanske finns några exotiska bilar byggda i Trollhättans hallar. Jag skulle önska det där för folket där. Kanske ser vi mer på Saab-festivalen i juni. Fram till dess, vi ses där

 • blank

  Kanske en mycket liten stråle av hopp? Tack till Tom för denna intressanta rapport!

  Och "besparingen" är förstås en jättebra idé! Kanske kan vi slå samman? Om alla bloggläsare "bara" lade vantarna på 1.000 XNUMX euro skulle vi alla kunna köpa en av bilarna som tillverkats i den ursprungliga Saab-fabriken i Trollhättan – och vart tredje år skulle jag ha den i en dag.... 😉

 • blank

  Det är äntligen ett perspektiv. Om Koenigsegg bygger sportbilar där, så är växten inte längre död. Det är hälften av avståndet. Och kanske kommer NEVS ta den.

  Jag sparar det.

  6
  1
 • blank

  Jo det är försiktigt lite goda nyheter.
  Jag håller mina fingrar korsade för Koenigsegg och förhoppningsvis kommer de att steama på NEVS.
  Trevligt att det fortsätter i Trollhättan, om än i mycket mindre skala.
  Vem vet, kanske en annan biltillverkare kommer att investera i de två märkena någon gång och sedan en dag kommer vi att återuppliva vårt varumärke ...

Kommentarer är stängda.