Framför tid. Saab 9-X BioHybrid Concept.

Vi älskar alla Aero X - superbilen i Saab, som aldrig byggdes! En annan studie kvarstår i sin skugga. Hon var den viktigaste konceptbilen för varumärkets framtid. Talet är från Saab 9-X BioHybrid, som presenterades för 2008 i Genève.

9-4X BioHybrid Koncept på turbinfälgar framför turbinerna i den gamla kraftverket i Trollhättan
9-4X BioHybridkoncept på turbinfälgar - framför turbinerna i den gamla kraftverket i Trollhättan. Bild: Arkiv saabblog.net

För att förstå historien bakom konceptet måste du dyka djupt in i det förflutna i Saab-märket. 1990 skrev GM med 50% i Trollhättan, 10 år senare tog amerikanerna över resterande aktier. GM lät Saab springa på lång koppel, eller svenskarna tog helt enkelt sina friheter. Enligt läsningen, och från vilken sida tittar du på vad som händer.

Saab behöver en tredje modellserie

Den relativa friheten hade fördelar och nackdelar. Även om Saab kunde driva på GM-hyllorna, var de nödvändiga investeringarna inte gjorda. 2005, 15 Åren efter att ha börjat, var du i princip fortfarande där du började. En tredje modellserie? Fel! Fortfarande två serier, hanterbara kvantiteter och lite perspektiv. Under Carl Peter Forster, sedan 2005s president i Saab och generaldirektör för GM Europe, bör bilden förändras. Den försenade integrationen av Trollhättan i den övergripande gruppen började, och därmed ett stort investeringsprogram.

För Saab var förändringarna smärtsamma. Kompetenser överlämnades till Rüsselsheim, anställda avskedade, Trollhättan blev nästvalet. Designavdelningen var särskilt hårt slagen. Stora delar flyttades först till Göteborg, senare också till Rüsselsheim. I stablebacka var ett skrovslag som inte hade mycket inflytande. Efter behov har GM och Opel Designer tagits till Trollhättan i veckor eller månader för att ge hjälp.

Det var mot denna bakgrund som Saab skapade de vackraste studierna, såsom Aero X och 9-X BioHybrid Concept. Mannen bakom båda bilarna var Anthony Lo, då Director Advanced Design GM Europe. Lo hade startat 1990 på Audi och gick med i Mercedes tre år senare i de nya studiorna i Yokohama. Där träffade han Michael Maurer och följde honom till Trollhättan år 2000. När Maurer bytte 2004 från Göta Älv till Porsche förblev Lo förbluffad hos GM och blev Director Advanced Design.

GM Design ger de vackraste Saab-studierna

Det som Saab hade förstått, kan du se i hans mönster. 9-X BioHybrid Concept är Saab genom och igenom. Passagerarutrymmet liknar, i den bästa Saab-traditionen, en cockpit. Avståelsen av dörrhandtag och ytterspeglar ökar ytterligare flygplanets intryck. Indragbara kameror överför händelserna till inredningen, vilket gör studien störande aktuell. Vad som planerades före 11 år, det är nu verklighet hos Audi och andra tillverkare.

På samma sätt motorkonceptet. En 1.4-liters turbo- och 4-elmotorer plus litiumjonbatterier ger frekvensomformaren och 215 Km / h topphastighet. Dagens plug-in hybrider kör med liknande parametrar. 105 gram CO2 Om Saab emitterar 100 kilometer i E85-drift, kan det naturligtvis också fylla på fossila bränslen. Med en längd på 4.42-meter riktade 9-X Hybrid Concept till kompakta klassens premiummodeller.

En speciell höjdpunkt, och utan chans i serien, är konceptets aktiva aerodynamik. Diffusorn på underdelen och en spoiler på baksidan anpassar sig till respektive hastighet och ger därmed ytterligare kontakttryck och effektivitet. Som en ytterligare liten extravagans bär undersökningen en kontinuerlig LED signatur på framsidan. I serie gick denna detalj 10 år senare på Hyundai Nexo, Och som med 9-5 NG, så pryder svansen en ljusstång. Det särdrag för den senaste Saab-generationen.

9-X BioHybrid Concept = Saab 9-1

En liten serie missades smärtfritt vid Saab i åratal, de kunde ha skaffat sig den nödvändiga volymen av varumärket. Baserat på GM: s då ganska nya Delta-plattform var konceptbilen mycket mer än bara en studie. Det förväntade sig många delar av den aldrig tidigare släppta Saab 9-1. 2010 eller 11 skulle ha kommit till den kompakta Saab utan finanskrisen 2008 och den efterföljande GM-konkursen 2009.

I efterhand måste det noteras att GM behövde 15 år för att förstå Saab och utveckla investeringsviljan. Åren mellan 2005 och 2008 var inte tillräckliga för att ändra ödet och göra förlorad tid.

Under Spykers riktning fortsatte arbetet med en liten Saab, halvhjärtad, utan de resurser som behövdes, men det är en annan historia. Saab 9-1 skulle ha tävlat mot Audi A3 och 1er BMW, och han skulle ha tagit livet till kompaktklassen. Dagens framgång hos Volvo visar att bilar från Sverige är välkomna alternativ till tysk premiummonokultur. 9-1 baserat på 9-X-hybridkonceptet skulle ha varit annorlunda. Polariserande, mer avancerad, före sin tid.

22 tankar också "Framför tid. Saab 9-X BioHybrid Concept."

 • Tja, luta 11 år senare, skulle konceptbilen vara uppdaterad. Synd, så många bra tillvägagångssätt och ingenting blev verklighet. SAAB saknas fortfarande.

  21
  • Min tumme ...

   ... du har (hög) för den här kommentaren. Jag saknar SAAB och det fanns så många bra tillvägagångssätt ...

   Å andra sidan undrar jag allt oftare om det här fina varumärket skulle ha haft en chans i denna ofta omoderna värld? Vad är det bästa av alla möjliga tillvägagångssätt om den politiska ramen inte är rätt?

   Vad skulle vara på en BioHybrid "11 år senare (...) toppström", om det inte finns fler biobränslen (i D)? Och det, även om det finns flera bilar på vägen som skulle kunna fylla på E85 eller biodiesel ...

   Den CO2-neutrala driften av all diesel och etanolhaltig "bensin" verkade långt före någonsin inom räckhåll. Vi gjorde ett (eller några) roller bakåt. Men hej, den tyska ekonomin och regeringens intäkter har gjort mycket bra, eller hur?

   10
   • Ja, jag har också tummen upp för den här kommentaren eller båda! Jag skulle inte behöva skicka ut det, ungefär samma innehåll, om jag hade läst din innan.

    • Trevligt att du har din egen kommentar online!

     Överlappningen och överlappningen av innehåll ligger i sakens natur. Får vi inte (abonnenter) alla ett e-mail samtidigt? Läser vi inte alla och skriver samtidigt?

     Och ändå skriver vi inte alla samma sak. Din kommentar med nuvarande syn på F och de senaste priserna på E 85 där (från 0,59 € / liter - otroligt!) Jag skulle annars ha missat mycket. Vänligen låt aldrig en av mina kommentarer eller någon annan kommentar avskräcka dig.

     Det skulle vara en förlust. Förresten, även din senaste tirade mot SUV var redan av nästan profetisk kvalitet. Åtminstone var jag tvungen att tänka på din kommentar när jag lade igår av fru Fassbinder att hon och resten av världen skulle ha förlorat en vacker SAAB 900 som en total ekonomisk förlust för en robust SUV-förare ...

  • Om det hade haft för mycket digital och bling bling, skulle jag ha bestämt mig efter en lång 🙂 provkörning. I vilket fall som helst, en bra drivkoncept, bioetanol som en hybrid!

   Men skulle det ha förändrats något i den strikta energipolitiken / kundpolitiken för den tyska bilindustrin i Tyskland? Skulle du fortfarande kunna köpa bioetanol från oss? Mer tvivelaktigt. Jag hoppas fortfarande att gnugga frz energipolitiken på D. När jag känner mig som en blandning av dåligt humör och förväntan på nästa semester i Frankrike, tittar jag på den officiella frz gasprissidan på nätet. Igår kväll var det dags igen: ibland erbjuds E85 långt över 1.000 bensinstationer för 0,59, priset går upp till max. om 0,70. Och stycket sägs ha ökat med 25 procent förra året, också tack vare godkännandet av en gynnsam tekniker. Retrofit låda för normal bensin. Kanske borde vi också gå med gula västar på gatorna och protestera mot frz bränsleprispolitiken och deras överföring till D? 😉

   Alltför många "skulle ha", "skulle" och "borde" - tyvärr, tyvärr! Och Saab saknar inte bara, men mer och mer - varje dag! 🙂 Kanske bör man hoppas (en liten bit) för en ny utveckling av Koenigsegg? En pålitlig Saab-verkstad trodde inte det den andra dagen ... 🙂

 • Åh, hur cool skulle ha varit min bil från utsidan. Bra alternativ till de etablerade bilarna i kompaktklassen. Interiören har bestämt mig för mycket digital, för mycket Bling Bling. Jag kör analogt och gillar analogi enkelt.

 • Mycket intressant artikel. Det är fantastiskt att Anthony Lo såg och utvecklade Saabs möjligheter. Tyvärr var förvaltningen i USA inte övertygad om vad man skulle göra med Saab. Men bra att veta denna historia.

 • Ett bra ämne, trevligt att Tom tar konceptbilarna från sjunken. Vi yngre Saab-förare känner dem högst upp till museet. Innan 11 år var licensen fortfarande långt borta 🙂 Vänligen fortsätt och ta med mer!

  11
 • Formen så subtil, sammanhängande, kraftfull, elegant. Den sluttande framsidan är perfekt för mig. Tekniken Bio = vital, idag mer än någonsin. Det stimulerar mig att medvetet uppträda mig så hållbart, att vi inte gråter för andra, men ger oss vårt bästa.

 • en sådan 9-1 skulle ha varit optimal, en kompakt vardagssam Saab, som många inte skulle behöva byta till ett utländskt varumärke. Betytt det inte heller att en 9-1 baserad på en Mini Cooper borde ha skapats?

  • Saab-Spyker ville bygga en 9-1 med (BMW) -Mini-motor baserat på Phoenix-plattformen. Det fanns redan prototyper. Och BMW planerade produktionen av mini i den tidigare Saab-fabriken och en Saab på mini-basis. Men det är en annan historia, med 9-X BioHybrid är inte direkt relaterad.

   • "Men det är en annan historia (...)"

    Prima. Den aktuella historien var spännande och upplysande. Bra bilder. Tack. Och det är fantastiskt att det fortfarande är långt ifrån allt. Att du kan se fram emot fler SAAB-berättelser (och bilder). Perfect.

 • Bra artikel och speciellt bilder som jag inte visste. Skulle ha blivit en bra bil. Finns det faktiskt bilder av 9.3, som meddelades för 2012.

 • ÖNSKAR jag att veta?

  Trevligt att du kan läsa inläggen här flera gånger. De är spännande nog och man tenderar inte att förstå alla finesser vid första behandlingen ...

  Saab 9-4X BioHybrid (!) Eller bildtexten hade rymt mig. Det är här förutom konceptbilen så oavsiktligt till en produktionsklar (?) Prototyper. Hur nära är slutet på VM era / konkurs och en lansering av Saab BioHybrids isär?

  Jag har sett 9-4X och den nya 9-5 SC på återförsäljarturen. SC skulle ha blivit min nästa bil. Skulle de ha kommit som en BioHybride och när skulle det ha varit annorlunda? Vilken specifikation riktade sig, hur skulle fordonets data ha tittat? Och vill jag även veta eller gör det ont för mycket?

  Ja, jag tror jag vill veta ...

  Den enskilda biltrafiken är i övergång. Den politiska hanteringen av ämnet är otroligt nationellt. Vem skulle ha trott att Tyskland och Frankrike kunde behandla ämnet E 85 i motsatt riktning under EU: s gemensamma tak?

  Men det fungerar. Så vad framtidens drivkoncept och bränslen ser ut är långt ifrån. Och om Saabs ingenjörs vision överlever och överlever varumärkets konkurs, så formar Saab fortfarande framtiden posthumously, något som fortfarande talar. Spännande. Ja, jag vill verkligen veta!

  • Ja, det var också slog mig! Och ja, jag vill att - trots min egenskap av kända SUV hater - know !! Dear Tom, kanske det är att vara några extra information? Skulle vara intressant att veta, trots det mycket tråkigt bismak vad som eventuellt står i kulisserna för 9-3 och 9-5.

   Och Saab SUV Jag vill ha respekt. Bäst att inte vara ... 🙂 till en riktigt hygglig "tirad" mot SUV (så kommentaren från Herbert H., varav jag var mycket glad :-)) Jag kommer återigen separat med de möjligheter som börja tillfälle. Jag är lite sent, nu den här artikeln blogg och kommentarer om det har varit så omkörd igen av en nyare. (Tack för många spännande objekt inom en sådan kort tid!) Men en härlig svepande attack SUV finns det snart igen tillfälle för ämnen som hållbarhet! 🙂

   • Jag skulle inte arbeta med detta ämne (SUV) ...

    Jag förstår vad du menar och det finns mycket obehagliga typer (både bilar och förare). Men det finns också SUV och drivrutiner, till vilka jag inte har något att skylla på, som uppmärksammar trafiken och som faktiskt använder sina fordon för transportuppgifter som kan hantera en SUV bättre.

    Serenity är för mig typiskt SAAB (förare) och tolerans är bättre att möta än "hat". Och är vi inte alla beroende av dem, senast när vi hämtar en cyklist på en smal gata? Eller cyklisten, när han möter fotgängare på en smal skogsväg, som ger plats åt honom?

    När det gäller hållbarhet en SUV förare kan också ta Cabrio Group riktade. Att sätta överföringskapacitet (5 att 7 platser vs 2 2 +, bagagekapacitet och bogsering kapacitet) med användning av resurser i proportion, ett konvertibelt nedskärningar fan illa. Att man på samma plattform och en kombi med AHK kunde ha ytterligare understryker vad de prioriteringar var. Ren (och öppen) körglädje!

    Det är också bra. Jag ville bara påminna dig om att vi alla sitter i ett växthus innan du lyfter upp stenen och börjar kullet ...

    • Ja, det finns viss sanning till det - men jag tillåter mig ibland att vara lite livlig, och kanske en liten bit illogisk. Bara i närmaste cirkel, naturligtvis, och på något sätt är vi alla det ibland, eller hur?

     Där jag kan låta transport argumentet knappast tillämpas vanligtvis du bara se enskilda förare och ofta drivrutiner (Puh som misogynistic, själv är en, men alltid föreställa sig dessa är de typiska tandläkare fruar) sitter i den gigantiska monster, som då alltid har maffian glasrutor och modellen utan indikatorer. Sedan uppenbar anledning bromsas plötsligt utan - och den lutande Saab cabriolet förare bakom det som inte kan se något igen, fråga dig själv: Är framför en trafikincident eller har upptäckt damen endast en gång spontant en skoaffär ?? 😉

     Å ena sidan är jag bekymrad över denna säkerhetsaspekt av "före och genom ingenting" och å andra sidan med den estetiska införandet av dessa saker. Om förarens körstil kan jag inte väsentligt öka negativrapporten (förutom att många uppenbarligen inte helt mästerar sitt fordon, till exempel när de parkerar eller på smala motorvägsbyggarbetsplatser, ser jag säkert igen och igen). Blinkar inte och liknande är tyvärr nu utbredd. Förresten är de smartaste förarna här i staden de mest raka.

     Och med tanke på transport / hållbarhet tycker jag att stationsvagnar är mycket mer användbara och estetiska, men de är - tack vare den svepade över från US SUV mania - ja, tyvärr, i utrotning. Har nyligen hört att VW vill justera Passat. Här i västra HH den mest använda SUV modell, Porsche Cayenne (visas vägen till mig att vara en bit följt av respektive hugest modellerna från BMW, Audi, Mercedes och Volvo gör jag inte belasta mina hjärnceller nu med alla de stora X-Q eller andra modellbeteckningar). Alla är alltid helt nya. Deras hållbarhet borde vara mycket tvivelaktigt ...

     Ingenting mot motsvarande följeslagare för bönder, skogare, veterinärer, djungelsafari, etc. Men här i staden? På grund av att det verkligen är en stationvagn också. Men jag glömde: i HH har vi så många oförlagrade vägar, extrema lutningar, grov terräng, rasande Wilbach utan broar ... 😉

     Ursäkta, nu har jag blivit uppkastad! 🙂 Men det är det för ämnet. Jag hoppas att någon läser den ...

     PS Saab Cabriolet har vägen (med taket stängt) en riktigt stor trunk, som är varje gång imponerande! Du kommer inte tro vad vi har varit rent få allt, inklusive meter blomlådor, etc. (Men snart gibt är fortfarande en extra 9-3 SC.) Och på semester tar vi (eller jag tyvärr) alltid massor av kläder och annat smått och gott med - och när du kom och från motorvägen ner, du laddar ner från allt och kan kryssning öppet på plats. Detta är bara möjligt med utrymme mirakel-Saab cabriolet.

     Slutsats :: Jag ÄLSKAR SAAB och bloggen och fortfarande HATE SUV (inte deras förare)! 🙂

     • HATE & LOVE ...

      ... Jag håller människor som ärligt har tjänat båda känslorna. Har inte den inflationära användningen av dessa två och den mest extrema av alla ord som spillts från USA till Europa? Kanske även på samma gång med SUV-vågan, vars ursprung du också hittar där?

      Jag tycker inte om det. Den mildare formen med alla dess graderingar, lite mer eller mindre, eventuellt till och med ogilla, "den gamla världen" var nödvändigtvis bevarad. Bara en idé.

      Annars hade jag redan sagt allt som kom till mig om SUV eller SUV Hater ...
      Så jag stannar hos dig. Min slutsats är och förblir en önskan om mer tolerans och mindre hat.

      PS
      Jag tror att jag redan förstod henne korrekt. Men vet vi på ett tillförlitligt sätt att SUV, som för närvarande möter oss i innerstaden, underbemannade och på asfalterade vägar, aldrig tjänar något syfte? Och även om så är fallet och de flesta SUV är troliga, vad skulle ge mig rätt att skrämma alla andra från samma ås och hata dem alla i harmoni?

 • Ingen förolämpning och självklart har du förstått allt korrekt! Menade ändå med en liten blinkning. Ibland känns det bara bra att låtsas - om än tyst eller ensam - att vara estetiskt överlägsen bling-bling SUV (Saab) - även lite medvetet artificiell. Särskilt eftersom ingen ört verkar ha vuxit mot den rådande sedan årtusendets SUV-trend. Det är roligare än att bara titta tyst på dessa svarta block och inte se någonting.

  Och känslomässigt förbundna är vi med våra Saabs så alltför, så att man på ett visst sätt "kärlek" (inte bara till bloggen, som nyligen flera gånger av vissa läsare uttryckt) kan prata. Som fru Faßbinder uttryckte nyligen det: hon har ett liknande förhållande till hennes två 900ers som ett husdjur! 🙂

  Och varför uppfann Gud för transportuppgifter (på asfalterade vägar och inte i fältet) för att slutligen stationvagnen - och varför hälldes han av de "kära trollarna" i en perfekt och estetisk form? (9-3 SC och 9-5 SC kromglasögon och 9-5 NG SC)?

  I denna mening och med flera blinkar önskar jag från imorgon redan en trevlig helg med och i kromglaset! 😉

  • Ja, du har också en trevlig WE.

   Vad du inte bör glömma är att en SUV idag bara har terrängegenskaper och markklarhet hos någon av de äldre Volvo. I basmotorn har sakerna inte ens mer allhjulsdrift. Även Land Rover erbjuder idag 2 av 4 ...

   Att många människor idag tror och behöver en SUV, har att göra med att alla andra bilar nu är optimerade endast för motorvägen. Men även där jobbar allt inte alltid. Så fort du kör till ett viloprogram riskerar du att förlora ditt främre förkläde till kanten när du parkerar ...

   Ibland måste jag köra grusvägar själv. Med min gamla Göteborg eftersom jag kan swish med 100 saker långa och får inte tänka på gropar. I SAAB 9-5 jag har på samma sätt, trots extrem koncentration och flera undanmanövrar även med takt 20 30 att känna att jag skulle dela den dåliga bilen helt alla objekt.

   Vad är mer hållbart och vilket övergripande balans ser bättre ut? Är det en värld där även de mest ensamma gård i Frankrike, Sverige och Tyskland över ett brett tjärat köp, leverans och uppfart har eller en värld där man lätt kan köpa en bil med 2 cm längre fjädringsväg och markfrigång ? 10 Km Teerweg vs. 2 cm reser ...

   Jag tänkte aldrig någonsin uttrycka min sympati med SUV-drivrutiner. Men det finns något om dessa saker. Ju lägre alla andra bilar är placerade, ju mer ...

 • Pingback:

Kommentarer är stängda.