Förut i tiden - Saab 9-X BioHybrid Concept

Vi älskar alla Aero X - superbilen Saab som aldrig byggdes! En annan studie förblir något i sin skugga. Det var den mycket viktigare konceptbilen för märkets framtid. Vi pratar om Saab 9-X BioHybrid, som presenterades i Genève 2008.

För att förstå historien bakom konceptet måste du dyka djupt in i det förflutna i Saab-märket. 1990 skrev GM med 50% i Trollhättan, 10 år senare tog amerikanerna över resterande aktier. GM lät Saab springa på lång koppel, eller svenskarna tog helt enkelt sina friheter. Enligt läsningen, och från vilken sida tittar du på vad som händer.

9-4X BioHybrid Koncept på turbinfälgar framför turbinerna i den gamla kraftverket i Trollhättan
9-4X BioHybrid Concept på turbinfälgar - framför turbinerna i det gamla kraftverket i Trollhättan. Bild: Archive saabblog.net

Saab behöver en tredje modellserie

Relativ frihet hade fördelar och nackdelar. Saab kunde hjälpa sig själv på GM-hyllorna, men de nödvändiga investeringarna lyckades inte. 2005, 15 år efter att du kom igång, var du i princip fortfarande där du började. En tredje serie? Ingenting! Fortfarande två serier, hanterbara siffror och lite perspektiv. Bilden ska förändras under Carl Peter Forster, VD för Saab och General Manager för GM Europe sedan 2005. Den försenade integrationen av Trollhättan i hela koncernen började och med det ett stort investeringsprogram.

För Saab var förändringarna smärtsamma. Kompetenser överlämnades till Rüsselsheim, anställda avskedade, Trollhättan blev nästvalet. Designavdelningen var särskilt hårt slagen. Stora delar flyttades först till Göteborg, senare också till Rüsselsheim. I stablebacka var ett skrovslag som inte hade mycket inflytande. Efter behov har GM och Opel Designer tagits till Trollhättan i veckor eller månader för att ge hjälp.

Mot denna bakgrund av alla saker skapade Saab de vackraste studierna, som Aero X och 9-X BioHybrid Concept. Mannen bakom båda fordonen var Anthony Lo, dåvarande Director Advanced Design GM Europe. Lo började på Audi 1990 och bytte tre år senare till Mercedes i de nya studiorna i Yokohama. Där träffade han Michael Mauer och följde honom till Trollhättan år 2000. När Mauer flyttade från Göta Älv till Porsche 2004 stannade Lo, till branschens förvåning, kvar på GM och blev Director Advanced Design.

GM Design ger de vackraste Saab-studierna

Det som Saab hade förstått, kan du se i hans mönster. 9-X BioHybrid Concept är Saab genom och igenom. Passagerarutrymmet liknar, i den bästa Saab-traditionen, en cockpit. Avståelsen av dörrhandtag och ytterspeglar ökar ytterligare flygplanets intryck. Indragbara kameror överför händelserna till inredningen, vilket gör studien störande aktuell. Vad som planerades före 11 år, det är nu verklighet hos Audi och andra tillverkare.

På samma sätt motorkonceptet. En 1.4-liters turbo- och 4-elmotorer plus litiumjonbatterier ger frekvensomformaren och 215 Km / h topphastighet. Dagens plug-in hybrider kör med liknande parametrar. 105 gram CO2 Om Saab emitterar 100 kilometer i E85-drift, kan det naturligtvis också fylla på fossila bränslen. Med en längd på 4.42-meter riktade 9-X Hybrid Concept till kompakta klassens premiummodeller.

En speciell höjdpunkt, och utan chans i serien, är konceptets aktiva aerodynamik. Diffusorn på underdelen och en spoiler på baksidan anpassar sig till respektive hastighet och ger därmed ytterligare kontakttryck och effektivitet. Som en ytterligare liten extravagans bär undersökningen en kontinuerlig LED signatur på framsidan. I serie gick denna detalj 10 år senare på Hyundai Nexo, Och som med 9-5 NG, så pryder svansen en ljusstång. Det särdrag för den senaste Saab-generationen.

9-X BioHybrid Concept = Saab 9-1

En liten serie missades smärtfritt vid Saab i åratal, de kunde ha skaffat sig den nödvändiga volymen av varumärket. Baserat på GM: s då ganska nya Delta-plattform var konceptbilen mycket mer än bara en studie. Det förväntade sig många delar av den aldrig tidigare släppta Saab 9-1. 2010 eller 11 skulle ha kommit till den kompakta Saab utan finanskrisen 2008 och den efterföljande GM-konkursen 2009.

I efterhand måste det noteras att GM behövde 15 år för att förstå Saab och utveckla investeringsviljan. Åren mellan 2005 och 2008 var inte tillräckliga för att ändra ödet och göra förlorad tid.

Under Spykers riktning fortsatte arbetet med en liten Saab, halvhjärtad, utan de resurser som behövdes, men det är en annan historia. Saab 9-1 skulle ha tävlat mot Audi A3 och 1er BMW, och han skulle ha tagit livet till kompaktklassen. Dagens framgång hos Volvo visar att bilar från Sverige är välkomna alternativ till tysk premiummonokultur. 9-1 baserat på 9-X-hybridkonceptet skulle ha varit annorlunda. Polariserande, mer avancerad, före sin tid.

22 tankar om “Förut i tiden - Saab 9-X BioHybrid Concept"

 • blank

  Ingen förolämpning och självklart har du förstått allt korrekt! Menade ändå med en liten blinkning. Ibland känns det bara bra att låtsas - om än tyst eller ensam - att vara estetiskt överlägsen bling-bling SUV (Saab) - även lite medvetet artificiell. Särskilt eftersom ingen ört verkar ha vuxit mot den rådande sedan årtusendets SUV-trend. Det är roligare än att bara titta tyst på dessa svarta block och inte se någonting.

  Och känslomässigt förbundna är vi med våra Saabs så alltför, så att man på ett visst sätt "kärlek" (inte bara till bloggen, som nyligen flera gånger av vissa läsare uttryckt) kan prata. Som fru Faßbinder uttryckte nyligen det: hon har ett liknande förhållande till hennes två 900ers som ett husdjur! 🙂

  Och varför uppfann Gud för transportuppgifter (på asfalterade vägar och inte i fältet) för att slutligen stationvagnen - och varför hälldes han av de "kära trollarna" i en perfekt och estetisk form? (9-3 SC och 9-5 SC kromglasögon och 9-5 NG SC)?

  I denna mening och med flera blinkar önskar jag från imorgon redan en trevlig helg med och i kromglaset! 😉

  • blank

   Ja, du har också en trevlig WE.

   Vad du inte bör glömma är att dagens SUV bara har terrängkvaliteter och markfrigång från någon av de äldre Volvos. I den grundläggande motorversionen har dessa saker vanligtvis inte ens fyrhjulsdrift. Even Land Rover erbjuder 2 gånger 4 idag ...

   Det faktum att många tror och tror att de behöver en SUV idag har också att göra med att alla andra bilar nu bara är optimerade för motorvägen. Men även där fungerar inte alltid allt. Så snart du närmar dig ett viloplats riskerar du att förlora ditt främre förkläde till trottoaren när du parkerar ...

   Ibland måste jag köra grusvägar själv. Med min gamla Göteborg eftersom jag kan swish med 100 saker långa och får inte tänka på gropar. I SAAB 9-5 jag har på samma sätt, trots extrem koncentration och flera undanmanövrar även med takt 20 30 att känna att jag skulle dela den dåliga bilen helt alla objekt.

   Vad är mer hållbart och vilken övergripande balans ser bättre ut? Är det en värld där den ensamaste gården i Frankrike, Sverige eller Tyskland fortfarande har en bred asfalterad uppfart, uppfart och uppfart, eller en värld där du enkelt kan köpa en bil med 2 cm mer fjädring och markfrigång ? 10 km tjärväg vs. 2 cm fjäderresa ...

   Jag trodde aldrig att jag någonsin skulle uttrycka mig sympatiskt för SUV-förare. Men det finns något med dessa saker. Ju djupare alla andra bilar placeras, desto mer ...

 • blank

  ÖNSKAR jag att veta?

  Det är trevligt att du kan läsa artiklarna här flera gånger. De är spännande nog och man brukar inte förstå alla finesser vid första behandlingen ...

  Saab 9-4X BioHybrid (!) Eller bildtexten hade rymt mig. Det är här förutom konceptbilen så oavsiktligt till en produktionsklar (?) Prototyper. Hur nära är slutet på VM era / konkurs och en lansering av Saab BioHybrids isär?

  Jag har sett 9-4X och den nya 9-5 SC på återförsäljarturen. SC skulle ha blivit min nästa bil. Skulle de ha kommit som en BioHybride och när skulle det ha varit annorlunda? Vilken specifikation riktade sig, hur skulle fordonets data ha tittat? Och vill jag även veta eller gör det ont för mycket?

  Ja, ja, jag tror att jag vill veta ...

  Den enskilda biltrafiken är i övergång. Den politiska hanteringen av ämnet är otroligt nationellt. Vem skulle ha trott att Tyskland och Frankrike kunde behandla ämnet E 85 i motsatt riktning under EU: s gemensamma tak?

  Men det fungerar. Så vad framtidens drivkoncept och bränslen ser ut är långt ifrån. Och om Saabs ingenjörs vision överlever och överlever varumärkets konkurs, så formar Saab fortfarande framtiden posthumously, något som fortfarande talar. Spännande. Ja, jag vill verkligen veta!

  • blank

   Ja, det märkte jag också! Och ja, det vill jag också veta - trots min kvalitet som en berömd SUV-hatare! Kära Tom, finns det någon ytterligare information? Trots den mycket sorgliga eftersmaken skulle det vara intressant att veta vad som eventuellt stod i startblocken för 9-3 och 9-5.

   Och på Saab vill jag inte vara så när det gäller stadsjeepar ... 🙂 För en riktigt anständig “tirade” mot stadsjeepar (så kommentaren från Herbert H., som jag var mycket glad för :-)) kommer jag att erbjuda igen separat Ställ in möjligheten. Jag är lite sen, nu har den här bloggartikeln och kommentarerna redan tagits om av en nyare. (Tack så mycket för de många extremt intressanta artiklarna på så kort tid!) Men det kommer snart att finnas ytterligare en anledning till ett underbart allroundslag mot stadsjeepar, till exempel i fråga om hållbarhet! 🙂

   • blank

    Jag skulle inte arbeta med detta ämne (SUV) ...

    Jag förstår vad du menar och det finns mycket obehagliga typer (både bilar och förare). Men det finns också SUV och drivrutiner, till vilka jag inte har något att skylla på, som uppmärksammar trafiken och som faktiskt använder sina fordon för transportuppgifter som kan hantera en SUV bättre.

    För mig är lugn typisk SAAB (driver) och tolerans passar oss bättre än "hat". Och är vi inte alla beroende av dem, senast när vi kommer över en cyklist på en smal gata? Eller cyklisten när han möter fotgängare på en smal skogsväg som viker för honom?

    När det gäller hållbarhet en SUV förare kan också ta Cabrio Group riktade. Att sätta överföringskapacitet (5 att 7 platser vs 2 2 +, bagagekapacitet och bogsering kapacitet) med användning av resurser i proportion, ett konvertibelt nedskärningar fan illa. Att man på samma plattform och en kombi med AHK kunde ha ytterligare understryker vad de prioriteringar var. Ren (och öppen) körglädje!

    Det är också helt okej. Jag vill bara påminna er om att vi alla sitter i ett glashus innan du lyfter stenen och kastar den ...

    • blank

     Ja, naturligtvis, det finns viss sanning i det - men ibland tillåter jag mig att vara lite temperamentsfull och kanske lite ologisk. Bara i närmaste krets, naturligtvis, och på något sätt är vi alla ibland, eller hur?

     Även om jag knappast kan acceptera transportargumentet, ser du oftast bara enskilda förare eller ofta förare (uh, hur kvinnofient, jag är själv, men föreställ dig alltid att det här är de typiska tandläkarkvinnorna) som sitter i det enorma monsteret, som då alltid ha Mafia-glasrutan och modellen utan indikatorer. Då plötsligt bromsas på utan någon uppenbar anledning - och den lutande Saab-konvertibla föraren direkt bakom, som inte kan se någonting igen, frågar sig själv: Finns det ett trafikhinder framför den eller har damen precis upptäckt en skobutik igen? 😉

     Å ena sidan är jag bekymrad över denna säkerhetsaspekt av "att inte kunna se någonting framför och igenom" och å andra sidan med den estetiska impulsiviteten hos dessa saker. Jag kan inte rapportera betydligt mer negativa saker om förarens körstil (förutom att många av dem tydligen inte helt kontrollerar sitt fordon, till exempel vid parkering eller på smala motorvägsbyggnadsplatser, ser jag om och om igen). Ingen blinkning etc. är tyvärr nu utbredda. Förresten verkar de smarta förarna för mig som de mest brutala här i staden.

     Och när det gäller transport / hållbarhet tycker jag att stationvagnar är mycket mer förnuftiga och estetiska, men de är - tack vare SUV-manien som har svept över från USA - tyvärr dö ut. Jag hörde nyligen till exempel att VW vill avbryta Passat. Förresten, här i västra HH verkar det för mig vara den mest utbredda SUV-modellen av Porsche Cayenne, följt på ett visst avstånd av de största modellerna från BMW, Audi, Mercedes och Volvo (jag belastar inte mina hjärnceller med alla de stora X, Q eller andra modellnamn). Allt är helt nytt. Deras hållbarhet borde vara mycket tveksam ...

     Ingenting mot motsvarande följeslagare för lantbrukare, skogsmästare, veterinärer, djungelsafari etc. Men här i staden? En kombi kommer att göra lika bra. Men jag glömde: Vi har så många asfalterade vägar i HH, extrema lutningar, oförgänglig terräng, rasande vilda bäckar utan broar ... 😉

     Förlåt, nu har jag uppvärmt mig mycket! 🙂 Men det är det i ämnet. Förhoppningsvis kommer någon att läsa det alls ...

     PS Saab cabriolet har en riktigt stor bagageutrymme (med taket stängt), vilket är imponerande varje gång! Du kommer inte att tro vad vi redan har lagt in där, t.ex. meterlånga blomlådor etc. (Men det kommer snart ytterligare 9-3 SC.) Och på semester tar vi (eller jag tyvärr) alltid massor av kläder och annat Klimbim med - och när du har anlänt och är utanför autobahn, laddar du ner allt och kan kryssa öppet på plats. Detta är endast möjligt med Saab-konvertiblerna.

     Slutsats :: Jag ÄLSKAR SAAB och bloggen och fortfarande HATE SUV (inte deras förare)! 🙂

     • blank

      HATKÄRLEK ...

      ... Jag reserverar människor som verkligen har tjänat en av de två känslorna. Har inte inflationsanvändningen av dessa två och de mest extrema av alla ord sprutats över från USA till Europa? Kanske till och med samtidigt som SUV-vågen, vars ursprung du också hittar där?

      Jag gillar inte det. Den mildare formen med alla dess graderingar, lite mer eller mindre, kanske inte alls, "den gamla världen" borde definitivt bevaras. Bara en idé.

      Annars hade jag redan sagt allt som kom att tänka på SUV eller SUV-hatare ...
      Så jag stannar hos dig. Min slutsats är och förblir en önskan om mer tolerans och mindre hat.

      PS
      Jag tror att jag redan förstod henne korrekt. Men vet vi på ett tillförlitligt sätt att SUV, som för närvarande möter oss i innerstaden, underbemannade och på asfalterade vägar, aldrig tjänar något syfte? Och även om så är fallet och de flesta SUV är troliga, vad skulle ge mig rätt att skrämma alla andra från samma ås och hata dem alla i harmoni?

 • blank

  Bra artikel och speciellt bilder som jag inte visste. Skulle ha blivit en bra bil. Finns det faktiskt bilder av 9.3, som meddelades för 2012.

 • blank

  en sådan 9-1 skulle ha varit optimal, en kompakt vardagssam Saab, som många inte skulle behöva byta till ett utländskt varumärke. Betytt det inte heller att en 9-1 baserad på en Mini Cooper borde ha skapats?

  • blank

   Saab-Spyker ville bygga en 9-1 med (BMW) -Mini-motor baserat på Phoenix-plattformen. Det fanns redan prototyper. Och BMW planerade produktionen av mini i den tidigare Saab-fabriken och en Saab på mini-basis. Men det är en annan historia, med 9-X BioHybrid är inte direkt relaterad.

   • blank

    "Men det här är en annan historia (...)"

    Prima. Den aktuella historien var spännande och upplysande. Bra bilder. Tack. Och det är fantastiskt att det fortfarande är långt ifrån allt. Att du kan se fram emot fler SAAB-berättelser (och bilder). Perfect.

 • blank

  Formen så subtil, sammanhängande, kraftfull, elegant. Den sluttande framsidan är perfekt för mig. Tekniken Bio = vital, idag mer än någonsin. Det stimulerar mig att medvetet uppträda mig så hållbart, att vi inte gråter för andra, men ger oss vårt bästa.

 • blank

  Ett bra ämne, trevligt att Tom tar konceptbilarna från sjunken. Vi yngre Saab-förare känner dem högst upp till museet. Innan 11 år var licensen fortfarande långt borta 🙂 Vänligen fortsätt och ta med mer!

  11
 • blank

  Mycket intressant artikel. Det är fantastiskt att Anthony Lo såg och utvecklade Saabs möjligheter. Tyvärr var förvaltningen i USA inte övertygad om vad man skulle göra med Saab. Men bra att veta denna historia.

 • blank

  Åh, hur cool skulle ha varit min bil från utsidan. Bra alternativ till de etablerade bilarna i kompaktklassen. Interiören har bestämt mig för mycket digital, för mycket Bling Bling. Jag kör analogt och gillar analogi enkelt.

 • blank

  Tja, luta 11 år senare, skulle konceptbilen vara uppdaterad. Synd, så många bra tillvägagångssätt och ingenting blev verklighet. SAAB saknas fortfarande.

  21
  • blank

   Min tumme ...

   ... du har (hög) för den här kommentaren. Jag saknar SAAB och det har varit så många bra tillvägagångssätt ...

   Å andra sidan undrar jag allt oftare om det här fina varumärket skulle ha haft en chans i denna ofta omoderna värld? Vad är det bästa av alla möjliga tillvägagångssätt om den politiska ramen inte är rätt?

   Vad skulle vara "11 år senare (...) högst upp på linjen" på en BioHybrid om det inte finns fler biobränslen (i Tyskland)? Och att även om det finns ett antal bilar på väg som kan fylla E85 eller biodiesel ...

   Den koldioxidneutrala driften av alla dieslar och ”bensinmotorer” som är lämpliga för etanol hade sedan länge verkat inom räckhåll. Vi gjorde en (eller flera) rullar bakåt. Men hej, det var väldigt bra för den tyska ekonomin och statens intäkter, eller hur?

   10
   • blank

    Ja, jag har också tummen upp för den här kommentaren eller båda! Jag skulle inte behöva skicka ut det, ungefär samma innehåll, om jag hade läst din innan.

    • blank

     Trevligt att du har din egen kommentar online!

     Överlappningen och överlappningen av innehåll ligger i sakens natur. Får vi inte (abonnenter) alla ett e-mail samtidigt? Läser vi inte alla och skriver samtidigt?

     Och ändå skriver vi inte alla samma sak. Din kommentar med nuvarande syn på F och de senaste priserna på E 85 där (från 0,59 € / liter - otroligt!) Jag skulle annars ha missat mycket. Vänligen låt aldrig en av mina kommentarer eller någon annan kommentar avskräcka dig.

     Det skulle vara en förlust. Förresten, din senaste rant mot SUV var nästan profetisk i kvalitet. Jag måste åtminstone tänka på din kommentar när jag sa till Fassbinder igår att hon och resten av världen hade förlorat en vacker SAAB 900 som en ekonomisk totalförlust för en livlig SUV-förare ...

  • blank

   Om det hade haft för mycket digital och bling bling, skulle jag ha bestämt mig efter en lång 🙂 provkörning. I vilket fall som helst, en bra drivkoncept, bioetanol som en hybrid!

   Men skulle det ha förändrat något med den styva energipolitiken / kundpolitiken för den tyska bilindustrin i Tyskland? Skulle det fortfarande finnas bioetanol att köpa från oss? Ganska tvivelaktigt. Jag hoppas fortfarande att den franska energipolitiken kommer att gnugga av D. När jag känner mig som en blandning av dåligt humör och förväntan på nästa semester i Frankrike tittar jag på den officiella franska bränslepriswebbplatsen. I går kväll var det dags igen: ZT E85 erbjuds på mer än 1.000 0,59 bensinstationer för 0,70, priset går upp till max. cirka 25. Och försäljningen sägs ha ökat med XNUMX procent förra året, också tack vare godkännandet av en billig teknik. Eftermonteringsbox för vanliga bensinmotorer. Kanske borde vi gå ut på gatorna med gula västar och protestera FÖR den franska bränsleprispolitiken och dess överföring till D? 😉

   Alltför många "skulle", "skulle" och "borde" - tyvärr tyvärr! Och jag saknar inte bara Saab utan mer och mer - varje dag! Kanske borde man hoppas på en ny utveckling genom Koenigsegg trots allt (en liten bit)? En Saab-workshop som jag litade på nyligen fann att det inte var så absurt ... 🙂

Kommentarer är stängda.