Saab 900 - Hyllning till ett historiskt fordon som utopi

Varför kör du en Saab? En Saab är mer än bara en bil. Han är ett kärleksobjekt och ett uttalande. Kärleken till vackra saker som sträcker sig från konst till vardagen och gyllene livet i sina små stunder.

Saab 900 Cabriolet och dess stolta ägare
Saab 900 Cabriolet och dess stolta ägare

Och han är en förklaring för en hållbar användning av vår planets resurser: Jag använder varje dag cykel, buss eller spårvagn och en lång sträcka tåget, om det är nödvändigt, ibland planet och kör mina två Saab 900 endast med särskilda behov och speciella tillfällen , Till exempel för att transportera skrymmande saker, den vita Saab med sitt enorma lastutrymme av 1,80 m med vikta baksätare, eller i fint sommarvädret för rent nöje, den röda 900-konvertibelen. Båda har slutfört omkring 250.000 km, som fortfarande kör som en och väntar på sin officiella monumentala kultstatus på tre år: vintagebilar.

Först hade jag bara en Saab 900, bara den här praktiska med den stora bakluckan, svart, ädel, köpt 1992. Sedan för några år sedan var det en olycklig upplevelse med en SUV vars explorerförare träffade min bil när jag var tvungen att stanna på grund av vänster vridning i kommande trafik. Total förlust. Efter en månads tårar sökte jag efter en ersättare och fann slutligen det, bara inte i svart men i vitt. Mina döda sa: Åh, du har valt den nya modefärgen! Tja, det är så som det är.

Men att söka på konsumentmarknaden är på något sätt beroendeframkallande och jag kunde inte avstå från att prata igenom motsvarande webbplatser. Och sedan fick en röd Cabriolet 900 mitt öga, jag låt mig frestas till ett möte - och kunde helt enkelt inte motstå elegansen och skönheten i detta fordon. Så nu har jag två Saab 900-tal.

De väcker beundran och respekt - och ja, de genomför på något sätt ett sociopolitiskt program som mina bekanta och vänner förstår mycket bättre än ett verbalt hållbarhetsanförande. På de två Saaberna är schizofrenin i mobilitetspolitiken under de senaste decennierna, som det var, tydligt tydligt: ​​med miljö- och energibesparingsargument lockas vi alltid förare tillbaka till ett fel spår som alltid slutar i en återvändsgränd. Med argumentet om lägre bensinförbrukning och en skrotningsbonus frestades vi att skrapa våra bilar tidigt och köpa en ny bil - med resultatet att en betydande totalförbrukning av resurser och energi användes.

Med de lägre dieselpriserna blev vi förförda att byta från bensin till diesel och köpa en ny bil. Under tiden är alla dessa bilar utrustade med mycket elektronik, vilket resulterar i en avsevärt ökad konsumtion av sällsynta jordar. Och under de senaste åren har vi annonserats för att ha en bättre överblick över trafiken i SUV, vilket innebär att ett nytt fordon beror på - och nu måste vi byta till en e-bil ... Under en lång tid var jag tvungen att titta på mina vänners medlidande ögon tappade med när jag körde upp med min gamla Saab. Jag var någon som inte ville förstå hur mycket förnuftigare det är att köra en bil som förbrukar bara 5 liter än de 9 liter som mina två älsklingar svalde.

Under tiden börjar min attityd till min miljö långsamt förändras. Jag är nu, i andras ögon, en älskare av vackra bilar - medan deras bilar har nedgraderats till engångsartiklar och deras ägare har degenererat till konsumenter, konsumenter som måste öka ekonomin - och uppenbarligen de fantastiska reklamslogorna för de stora varumärkena inom bilindustrin och deras ekonomisk-politiska överdrift har gått på limmet. Minskningen av bränsleförbrukningen har i stort sett förfalskats.

Den nya, förmodligen så energibesparande bilen (men vars produktion hade lagt så mycket resurser och energi i den) visar sig vara en smutsspinner och är nu föremål för dieselkörningsförbudet. Och den nya komforten med en hög plats och en bra översikt i den nya SUV kräver till och med ett större garage, många parkeringsgarage och offentliga parkeringsplatser är störande små och gatorna i de gamla stadskärnorna är för smala ...

Nästa efterfrågan impuls, e-bilen, redan en del erkänner cloven hoven: igen med miljöargument för utbytet stimuleras till ett e-bil vems tur tidig avresa på grund av de många överanvändning (elnätet, sällsynta metaller) är som redan dyker i horisonten.

Min hårda miljö har under tiden gjort det lättare för hennes pengar och stöttat vår ekonomi - medan jag fortfarande kör mina två Saab 900 i en miljövänlig och kärleksfull körupplevelse, inbäddad i ett kunnigt fan-community.
De har sin plats som känslomässigt laddade föremål i mitt liv, som jag har ett förhållande som ett husdjur. Nu när jag närmar mig mina bekanta, ser min Saab med ett visst respektfullt intresse och ger tankeväckande uttryck, desto mer, när jag självklart nämna min uppfattning om auto-rörlighetens historia. Särskilt trevligt: ​​då och då blir jag uppmanad att ta en tur.

Jag är glad att se när jag får ett hållbarhetsmärke för mina trafikrörelser och den roll som mina två älskade Saab fortfarande spelar ...


Tack till Helga Fassbinder för den här Saab-berättelsen! Hur är det i vardagen med en äldre Saab? Vad upplever du, hur reagerar vänner, kollegor och familjen? Med överflöd, entusiasm eller medkänsla? Hur håller du Saab vid liv, vad gör du med reservdelar och workshops, hur optimerar du eller återställer de gamla svenskarna?

Ett brett ämne för "Saab berättelser 2019!". Utmanande, men också intressant. Hur ser det ut med fansen, hur stark gör Saabs hjärtslag i vardagen? Skriv det till oss, det är värt det!

19 tankar om “Saab 900 - Hyllning till ett historiskt fordon som utopi"

 • blank

  Tack så mycket för dessa fantastiska, så kortfattade och ändå respektfulla ord, fru Fassbinder (eller Helga, om du träffas personligen på bensinstationen och återigen upplever denna sjaskiga "bekantskap som du aldrig sett tidigare").

  Texten är något att skriva ut, inte för att anklaga dem som skulle kunna göra bättre än de gör (det finns så mycket kunskap och pseudovisdom på gång i denna värld, och särskilt i Tyskland så många människor verkar så mjuka, så lemming och tanklöst, ja, ibland riktigt dumt -naivt att "agera" - hur kan man annars förklara att efter stora värdeförluster, bedrägerier i bilen mottagna, ett osocialt framträdande av tillverkaren i domstolsförfaranden och och sedan * igen * sådant köper en enhet från samma tillverkare, där händerna också gnuggas, eftersom "konsumenten", efter den självframkallade dieseln och de nya "miljöbonusarna" som har skapats, ger sig själv pengar till bedragaren som en belöning för att bli lurad och köpa en annan fuskprodukt - där det annars är så uppenbart (okej, på många, många områden - och där också: kunskapen finns där och lättare tillgänglig än någonsin tidigare, men den blir n ot tillämpat och därmed gjort visdom)?!).

  För oss är det också en blandning av en självöverlämnad övertygelse om att dessa (900, 9000, även 9-5) helt enkelt är bra bilar, och att det artificiellt hypade nya bara är för det nya-utan att det i sig kan att tala och övertyga utan verkligt mervärde - vägras köra den utvalda SAAB. Vi gör det inte som offer för en självpålagt ideologi, vi gör det som medvetna "gärningsmän", just för att bilarna är riktigt bra, och-det var ord jag hörde igen igår på en workshop med en SAAB-entusiastisk skruvmejsel - för att de * är ärliga *. Riktiga, ärliga bilar, som inte bara handlade om att sätta någon "produkt" i en värld som inte bad om det (men de sa att de hade det ...), men där övertygelsen var en bra, ärlig bil som var designad och tillverkad för avlastning (inte blinda, men den som möjliggör mer koncentration för uppmärksam självkörning) för att köra föraren.
  Jag tycker att det var något speciellt med SAAB, och över åren i världen har också spunnit ut med andra tillverkare:
  Det var några som ville bygga riktigt bra bilar med drivet att bygga riktigt bra bilar. Så enkelt, så äkta, så ärlig.
  Det är synd att saker och ting har blivit så mycket mer oärliga inom bilsektorn - och om vi inte är försiktiga, smittar det av mellanmänskliga relationer snabbare än vi ens märker.
  Så medvetet så medförde.
  Håll dig uppmärksam - och kör medvetet och underhålla bra bilar.

  • blank

   Fenomenet ([bedrägad] lojalitet hos den bedragna) berör mig också ...

   Det finns fortfarande en irrationell varumärkeslojalitet eller åtminstone företagslojalitet mot de iberiska, tjeckiska eller tyska ”folkvagnarna”. Om det bara handlade om föroreningar från en diesel skulle jag ha färre frågetecken i huvudet ...

   Men när en god vän en ung bensin efter en lång och misslyckad beväpnad (om du har en bil med en oljeförbrukningen i 1 L / 100 Km även fortfarande måste klassificeras som bensin), men i själva verket ersättas med nästa nya bilar i samma grupp och presenterade mig med stolthet , då är jag äntligen i förlust.

   Samtidigt är jag dock mindre och mindre i stånd att tilldela pengarna till vem som helst. Och hur en SAAB (EZ 2019 / MY 2020) skulle klara sig i denna spänning mellan konsumenter, industri och politiska krav och de många fronterna inom denna bisarra triptyk, vet jag inte heller och vi kommer tyvärr aldrig att ta reda på ...

   Om vi ​​är alla ärliga, så har våra SAABs ärlighet något att göra med nådens tidiga födelse. Att de inte ens kan skämma bort den senaste politiska nonsens och de senaste trenderna.

   Våra pappor och mormödrar har länge kämpat om det "rätta" märket, ofta mycket bittert och skoningslöst. Idag skulle de alla vara i varandras armar i alla fall, med sina analoga och ärliga skalbaggar, BMW, SAAB, Volvos, ankor och vad som helst ...

   Med tanke på den aktuella oärligheten hos politik och tidsgeist är detta alltför förståeligt. Bara en tanke på kanten ...

 • blank

  Väl formulerad och tyvärr mycket sant. Allt som är berömt som miljöskydd är i sista hand baserat på ännu mer konsumtion. Vilket misstag!

  • blank

   Tack så mycket för dessa fantastiska, så kortfattade och ändå respektfulla ord, fru Fassbinder (eller Helga, om du träffas personligen på bensinstationen och återigen upplever denna sjaskiga "bekantskap som du aldrig sett tidigare").

   Texten är något att skriva ut, inte för att anklaga dem som skulle kunna göra bättre än de gör (det finns så mycket kunskap och pseudovisdom på gång i denna värld, och särskilt i Tyskland så många människor verkar så mjuka, så lemming och tanklöst, ja, ibland riktigt dumt -naivt att "agera" - hur kan man annars förklara att efter stora värdeförluster, bedrägerier i bilen mottagna, ett osocialt framträdande av tillverkaren i domstolsförfaranden och och sedan * igen * sådant köper en enhet från samma tillverkare, där händerna också gnuggas, eftersom "konsumenten", efter den självframkallade dieseln och de nya "miljöbonusarna" som har skapats, ger sig själv pengar till bedragaren som en belöning för att bli lurad och köpa en annan fuskprodukt - där det annars är så uppenbart (okej, på många, många områden - och där också: kunskapen finns där och lättare tillgänglig än någonsin tidigare, men den blir n ot tillämpat och därmed gjort visdom)?!).

   För oss är det också en blandning av en självöverlämnad övertygelse om att dessa (900, 9000, även 9-5) helt enkelt är bra bilar, och att det artificiellt hypade nya bara är för det nya-utan att det i sig kan att tala och övertyga utan verkligt mervärde - vägras köra den utvalda SAAB. Vi gör det inte som offer för en självpålagt ideologi, vi gör det som medvetna "gärningsmän", just för att bilarna är riktigt bra, och-det var ord jag hörde igen igår på en workshop med en SAAB-entusiastisk skruvmejsel - för att de * är ärliga *. Riktiga, ärliga bilar, som inte bara handlade om att sätta någon "produkt" i en värld som inte bad om det (men de sa att de hade det ...), men där övertygelsen var en bra, ärlig bil som var designad och tillverkad för avlastning (inte blinda, men den som möjliggör mer koncentration för uppmärksam självkörning) för att köra föraren.
   Jag tycker att det var något speciellt med SAAB, och över åren i världen har också spunnit ut med andra tillverkare:
   Det var några som ville bygga riktigt bra bilar med drivet att bygga riktigt bra bilar. Så enkelt, så äkta, så ärlig.
   Det är synd att saker och ting har blivit så mycket mer oärliga inom bilsektorn - och om vi inte är försiktiga, smittar det av mellanmänskliga relationer snabbare än vi ens märker.
   Så medvetet så medförde.
   Håll dig uppmärksam - och kör medvetet och underhålla bra bilar.

 • blank

  Vad är allmänt kritiskt med nya bilar:
  För att producera en bil oavsett vad, genereras massor av CO2. Med 2l mindre konsumtion måste jag verkligen köra mycket för att rädda co2 som gick i produktion. Som regel är det begagnade fordonet bättre för miljön än att köpa en ny bil.

 • blank

  En riktigt bra historia, ämnen som hållbarhet, underdrivning och nonsensisk (miljö) politik i samband med SAAB har nog aldrig sammanfattats så bra i en text. Hats off, verkligen fantastiskt skrivet! Fortfarande roligt efter tredje gången.

 • blank

  Välskriven! Trevlig historia!

  Jag ser ut som:
  Som helhet är en gammal begagnad bil oftast mer ekonomisk och särskilt säker och miljövänlig än ständigt nya bilar med den senaste "miljö" -tekniken!

  Jag hoppas kunna köra min nuvarande Saab åtminstone 10-15 år (som mer).

 • blank

  Hats off det är verkligen hållbar handling.

  Jag kan definitivt inte hålla koll på bilens ålder.

  Mina två 9-5 sedaner blir bara 20. I år är båda B6-bensinmotorerna (de ”gillade inte”), varav mer än 80% bara kör långa sträckor. Den verkliga förbrukningen är drygt 9l. En av dem var tvungen att göra lite mer under de senaste 2 åren. Men nu är den i toppform och kommer säkert att gå igenom nästa HU i oktober utan mycket ansträngning. Den andra har det bättre rustmässigt och har precis fått en ny TÜV. Även om jag var tvungen att investera cirka 2 TEUR per bil i underhållet under de kommande åren, skulle det fortfarande vara mer ekonomiskt än att köpa någon nyare bil.

  Allt fungerar för båda fordonen och jag är alltid glad när jag kan höra mina gamla musikband i riktigt otroligt bra kvalitet. För 15 till 25 år sedan investerade jag månader och månader på att spela band och nu njuter jag av kickbacken.

  Åh, och jag glömde nästan att min fru, som på grund av ett handikapp bara kan köra automatbilar, klarar sig bra med båda bilarna. Samtidigt parkerar hon bättre än jag och det utan någon "parkeringssignal Schicki-Micky".

  Äldre bilar håller bara bättre unga ..

  12
 • blank

  Tack för det här inlägget!
  Jag undrar allvarligt hur länge människor fortfarande kan luras till ekonomiska intressen som miljöskydd ...

  11
 • blank

  Vackert skrivet, tack! Och de tre åren till H-markera de två Saabna ganska löst. Således skulle plackfrågan klargöras.
  Ha det roligt och en bra åktur!

 • blank

  Moin!
  Fullt godkännande från mig också. Tyvärr läser dessa artiklar förmodligen endast övertygade SAABists.

  13
  • blank

   Sedan fungerar artikeln inåt ...

   Inte alla SAABister vet hur och varför han eller hon kan eller borde klara vardagen utan en ny bil och därmed utan varumärkesbyte. Ovan är mycket bra svar ...

  • blank

   Ja, jag fruktade det också - därför har jag nu lagt det på 'www.academia.edu' och på 'facebook' med lite förord:
   "Å ena sidan är denna text en mycket personlig hyllning till en biltyp från det förflutna - men samtidigt är det ett transportpolitiskt uttalande: baserat på en massiv kritik av den tyska regeringens mobilitetspolitik (som andra Europeiska regeringar är inte sämre i det), det är en inbjudan att se saker i vårt oljeförbrukande bilbestånd som ett kulturarv från det förflutna, som i sina välbevarade och vackra exemplar till viss del är ett levande museum, och till en omvandling av vardagens rörlighet mot kollektivtrafik. "

   2
   2
 • blank

  Kära fru Fassbinder,

  Din SAAB-berättelse vittnar inte bara om en personlig preferens för ett visst varumärke, utan också om en förmåga över genomsnittet att förbise komplexa relationer och att hantera dem positivt (inom sin egen verksamhetssfär) ...

  Vänligen expandera din aktivitetssfär. Skulle du stå inför valet som nästa kanslerkandidat, du och ditt parti skulle ha min röst.

  20
 • blank

  Super !! Stor historia.
  Framställningen av hur mycket den så kallade konsumenten missbrukas som en ”mjölkko” av politik och industri (och villigt missbrukas) kan inte beskrivas bättre.
  För två månader sedan fick min dotter en 900 SoftTurbo (* 92, scarabgrön, fint skick) för 18. Födelsedag ges. Reaktionen var ambivalent. Optik framför allt tvivel, men på något sätt ganska mekanisk i körning, även om hon nästan inte vet något annat än Saab sedan födseln. Men föräldrarna 9-3 III och 9-5 I är tydligt modernare och körskolan ändå. Det former.
  Reaktionerna från deras klasskamrater var dock förvånande, en del av dem ville prova eller bara höra ljudet, man erbjöd omedelbart sin BMW för utbyte ...
  Kronans ära var dock en av deras lärare som - när han fick vågen på vågen - sa: den som inte hittar något sådant bra har förlorat sin existensrätt "
  Wow, tänkte jag. Anmärkningsvärda lärare.
  Men det visar också SAAB LEBT

  26
  1
 • blank

  Vackert skrivet

 • blank

  Mycket välskriven

Kommentarer är stängda.