Saab 900 - Hyllning till ett historiskt fordon som utopi

Varför kör du en Saab? En Saab är mer än bara en bil. Han är ett kärleksobjekt och ett uttalande. Kärleken till vackra saker som sträcker sig från konst till vardagen och gyllene livet i sina små stunder.

Saab 900 Cabriolet och dess stolta ägare
Saab 900 Cabriolet och dess stolta ägare

Och han är en förklaring för en hållbar användning av vår planets resurser: Jag använder varje dag cykel, buss eller spårvagn och en lång sträcka tåget, om det är nödvändigt, ibland planet och kör mina två Saab 900 endast med särskilda behov och speciella tillfällen , Till exempel för att transportera skrymmande saker, den vita Saab med sitt enorma lastutrymme av 1,80 m med vikta baksätare, eller i fint sommarvädret för rent nöje, den röda 900-konvertibelen. Båda har slutfört omkring 250.000 km, som fortfarande kör som en och väntar på sin officiella monumentala kultstatus på tre år: vintagebilar.

Först hade jag bara en Saab 900, bara den här praktiska med den stora bakluckan, svart, ädel, köpt 1992. Sedan för några år sedan var det en olycklig upplevelse med en SUV vars explorerförare träffade min bil när jag var tvungen att stanna på grund av vänster vridning i kommande trafik. Total förlust. Efter en månads tårar sökte jag efter en ersättare och fann slutligen det, bara inte i svart men i vitt. Mina döda sa: Åh, du har valt den nya modefärgen! Tja, det är så som det är.

Men att söka på verktygsmarknaden är på något sätt beroendeframkallande och jag kunde inte avstå från att rycka igenom motsvarande webbplatser. Och sedan hoppade en röd konvertibel 900 i mitt öga, blev jag förförd till ett möte - och kunde inte motstå det här fordonets elegans och skönhet bara. Så nu har jag bara två Saab 900.

De väcker beundran och respekt - och ja, de utför på något sätt ett sociopolitiskt program som mina vänner och bekanta förstår mycket bättre än en verbal hållbarhetspredikan. schizofreni av mobilitetspolitik de senaste decennierna är i viss mån nästan påtaglig signifikant vid de två Saabs: miljö- och energisparande argument vi kommer alltid igen lockade bilister på fel spår, som slutar igen på en återvändsgränd. Med argumentet om lägre gas körsträcka och skrotningspremie blev vi frestade att skrapa våra bilar tidigt och köpa en ny bil - vilket resulterade i betydande ytterligare förbrukning av resurser och energi i summan.

Med de lägre dieselpriserna blev vi förförda att konvertera från bensin till diesel, återigen för att köpa en ny bil. Samtidigt är alla dessa bilar utrustade med mycket elektronik, vilket har en avsevärt ökad förbrukning av sällsynta jordartsmetaller. Och under de senaste åren har vi högre trafiksäkerhet sedan bjudet av ökad överblick i SUV, så vänder ett nytt fordon på grund av - och nu övergången är på en e-bil ... Under lång tid hade jag medlidsamma blickar mina kära vänner om mig släppa taget när jag körde upp med min gamla Saab. Jag var någon som inte ville förstå hur mycket mer förnuftigt det är att köra bil med endast 5 liter bränsleförbrukning än de 9 liter som mina två darlings svälja.

Samtidigt börjar min miljö att förändras långsamt. Jag är nu i andras ögon, en älskare av vackra bilar - för engångsposter medan deras bilar bryts ned och deras ägare har urartat till konsumenter till konsumenter som har för att stimulera ekonomin - och naturligtvis fantastiska paroller de stora märken av bilindustrin och deras ekonomiska politiska överdrivning har gått till väggen. Minskningen av bränsleförbrukningen är till stor del förfalskad.

Den nya, förmodligen så energibesparande bilen (i vars produktion men så mycket resurser och energi hade varit inkopplad) visar sig vara en fin material smutsspinnare och faller nu för dieselförbudet. Och den nya komforten på ett högt säte och en bra överblick i den nya SUV kräver även ett större garage, många parkeringsgarage och allmän parkering är oroväckande små och gatorna i de gamla stadskärnorna är för smala ...

Nästa efterfrågan impuls, e-bilen, redan en del erkänner cloven hoven: igen med miljöargument för utbytet stimuleras till ett e-bil vems tur tidig avresa på grund av de många överanvändning (elnätet, sällsynta metaller) är som redan dyker i horisonten.

Min härjade miljö har nu flera gånger underlättar deras spargris och stödjer vår ekonomi - medan jag har fortfarande min miljövänliga och kärleksfull körglädje inbäddad i en kunnig fans både driva Saab 900.
De har sin plats som känslomässigt laddade föremål i mitt liv, som jag har ett förhållande som ett husdjur. Nu när jag närmar mig mina bekanta, ser min Saab med ett visst respektfullt intresse och ger tankeväckande uttryck, desto mer, när jag självklart nämna min uppfattning om auto-rörlighetens historia. Särskilt trevligt: ​​då och då blir jag uppmanad att ta en tur.

Jag är nyfiken på att se när det är dags för mig att få ett hållbarhetsmärke för mina trafikrörelser och den roll som mina två älskade Saab fortfarande spelar ...


Tack till Helga Fassbinder för den här Saab-berättelsen! Hur är det i vardagen med en äldre Saab? Vad upplever du, hur reagerar vänner, kollegor och familjen? Med överflöd, entusiasm eller medkänsla? Hur håller du Saab vid liv, vad gör du med reservdelar och workshops, hur optimerar du eller återställer de gamla svenskarna?

Ett brett ämne för "Saab berättelser 2019!". Utmanande, men också intressant. Hur ser det ut med fansen, hur stark gör Saabs hjärtslag i vardagen? Skriv det till oss, det är värt det!

19 tankar om "Saab 900 - Hyllning till ett historiskt fordon som utopi"

 • Fenomenet (den fortsatta) lojaliteten hos de lurade) stör mig också ...

  Det finns fortfarande ett irrationellt varumärke eller åtminstone företagets lojalitet mot de iberiska, tjeckiska eller tyska "vagnarna". Om det bara gällde förorenande utsläpp av en diesel skulle jag ha färre frågetecken i åtanke ...

  Men när en god vän en ung bensin efter en lång och misslyckad beväpnad (om du har en bil med en oljeförbrukningen i 1 L / 100 Km även fortfarande måste klassificeras som bensin), men i själva verket ersättas med nästa nya bilar i samma grupp och presenterade mig med stolthet , då är jag äntligen i förlust.

  Samtidigt det lyckas också mindre och mindre, buck fortfarande någon tillförlitligt tilldela mig. Och som en SAAB (EZ 2019 / 2020 MY) föreslår i detta spänningsfält mellan konsumenter, industrin och politiska krav och flera fronter inom denna bisarra triptyk, jag vet inte och vi kommer tyvärr aldrig veta ...

  Om vi ​​är alla ärliga, så har våra SAABs ärlighet något att göra med nådens tidiga födelse. Att de inte ens kan skämma bort den senaste politiska nonsens och de senaste trenderna.

  Tvisterna om "rätt" varumärke har länge sedan ofta och ofta ledt bittert och nådelöst våra fäder och farmödrar. Idag skulle de alla fortfarande vara i sina armar, med sina analoga och ärliga skalbaggar, BMW, SAAB, Volvos, ankor och vad som helst ...

  Med tanke på nuvarande oärlighet av politik och zeitgeist för förståeligt. Bara en tanke på kanten ...

 • Många många tack för dessa stora, så kortfattade och ändå respekt tagna ord Mrs. Cooper (eller Mary om du personligen skulle träffas på bensinstationen och igen "för att möta en bekant som aldrig har sett" denna saabige erfarna) ,

  Texten är vad man ska skriva ut inte de åtal för dem som kan vara bättre än de gör (det är så mycket kunskap och pseudo-visdom i denna värld vägen och examen i Tyskland verkar så många människor ännu så mjuk, så lämmel sätt och hänsynslös och även några riktigt dumma naivt att "agera" - hur annars kan förklaras att en själv efter tung förlust som bedrägeri när de tas emot bilen, en anti-social förekomst av tillverkaren i domstolsprocesser och och och sedan * igen * som en apparat av samma tillverkare köper, där även händerna gnuggas, också återigen på grund av 'konsument' förnyas efter självförvållad diesel sak och lanserade "miljö premium" belöning av svek blir pengar till bedragare och igen Mogelprodukt köper - där annars finns det så så uppenbart (okej i många många områden - och även då är den kunskap som finns och mer tillgängliga än j e innan, men det appliceras inte och gör visdom)?).

  Hos oss är det också en blandning av ett ge dig själv-do tron ​​att (900, 9000, även 9-5 ännu) är bara bra bilar, och att på konstgjord väg hypade New endast av den nya villig - utan av sig själv tala ut och övertyga att utan verkligt värde - den valda SAAB är vägrade att gå. Vi gör inte offer för en självvald ideologi, gör vi det som en medveten "förövarna", bara för att bilarna är riktigt bra, och - dessa var de ord som jag hörde i går vid en workshop med SAAB-entusiastiska skruvmejsel - eftersom de * ärlig * är. Verkliga, ärlig bilar, som inte bara handlar om gick att sätta några "produkt" till "slösa" i en värld som har därför inte begärt (men får höra att de skulle ha ...) men där övertygelsen en bra, ärlig och för att lindra (inte blind, men det lämnar mer koncentration för uppmärksam själv körning) konstruerad för föraren och bilen gjordes körning impulser.
  Jag tycker att det var något speciellt med SAAB, och över åren i världen har också spunnit ut med andra tillverkare:
  Det var några som ville bygga riktigt bra bilar med drivet att bygga riktigt bra bilar. Så enkelt, så äkta, så ärlig.
  Synd att det har blivit så oärligt i bilindustrin - och om vi inte är försiktiga, är det snabbare på interpersonella relationer än vad vi ens vet.
  Så medvetet så medförde.
  Mindful - och medvetet köra och få bra bilar.

 • Många många tack för dessa stora, så kortfattade och ändå respekt tagna ord Mrs. Cooper (eller Mary om du personligen skulle träffas på bensinstationen och igen "för att möta en bekant som aldrig har sett" denna saabige erfarna) ,

  Texten är vad man ska skriva ut inte de åtal för dem som kan vara bättre än de gör (det är så mycket kunskap och pseudo-visdom i denna värld vägen och examen i Tyskland verkar så många människor ännu så mjuk, så lämmel sätt och hänsynslös och även några riktigt dumma naivt att "agera" - hur annars kan förklaras att en själv efter tung förlust som bedrägeri när de tas emot bilen, en anti-social förekomst av tillverkaren i domstolsprocesser och och och sedan * igen * som en apparat av samma tillverkare köper, där även händerna gnuggas, också återigen på grund av 'konsument' förnyas efter självförvållad diesel sak och lanserade "miljö premium" belöning av svek blir pengar till bedragare och igen Mogelprodukt köper - där annars finns det så så uppenbart (okej i många många områden - och även då är den kunskap som finns och mer tillgängliga än j e innan, men det appliceras inte och gör visdom)?).

  Hos oss är det också en blandning av ett ge dig själv-do tron ​​att (900, 9000, även 9-5 ännu) är bara bra bilar, och att på konstgjord väg hypade New endast av den nya villig - utan av sig själv tala ut och övertyga att utan verkligt värde - den valda SAAB är vägrade att gå. Vi gör inte offer för en självvald ideologi, gör vi det som en medveten "förövarna", bara för att bilarna är riktigt bra, och - dessa var de ord som jag hörde i går vid en workshop med SAAB-entusiastiska skruvmejsel - eftersom de * ärlig * är. Verkliga, ärlig bilar, som inte bara handlar om gick att sätta några "produkt" till "slösa" i en värld som har därför inte begärt (men får höra att de skulle ha ...) men där övertygelsen en bra, ärlig och för att lindra (inte blind, men det lämnar mer koncentration för uppmärksam själv körning) konstruerad för föraren och bilen gjordes körning impulser.
  Jag tycker att det var något speciellt med SAAB, och över åren i världen har också spunnit ut med andra tillverkare:
  Det var några som ville bygga riktigt bra bilar med drivet att bygga riktigt bra bilar. Så enkelt, så äkta, så ärlig.
  Synd att det har blivit så oärligt i bilindustrin - och om vi inte är försiktiga, är det snabbare på interpersonella relationer än vad vi ens vet.
  Så medvetet så medförde.
  Mindful - och medvetet köra och få bra bilar.

 • Ja, jag var rädd för - så jag nu sätta honom på 'www.academia.edu' och 'facebook' med lite förord:
  "Denna text är både en personlig hyllning till en typ av bil det förflutna - men han är också en transportpolicyuttalande: från en massiv kritik av mobilitetspolitik den tyska regeringen (de andra europeiska regeringar är inte sämre) är en uppmaning till en synpunkt vår olja krävande bil inventering som ett kulturarv av det förflutna, vilket till viss del är i sin välbevarade och vackra kopior ett levande museum och en omvandling av det dagliga rörlighet till kollektivtrafik. "

  2
  2
 • Väl formulerad och tyvärr mycket sant. Allt som är berömt som miljöskydd är i sista hand baserat på ännu mer konsumtion. Vilket misstag!

 • Vad är allmänt kritiskt med nya bilar:
  För att producera en bil oavsett vad, genereras massor av CO2. Med 2l mindre konsumtion måste jag verkligen köra mycket för att rädda co2 som gick i produktion. Som regel är det begagnade fordonet bättre för miljön än att köpa en ny bil.

 • En riktigt bra historia, ämnen som hållbarhet, underdrivning och nonsensisk (miljö) politik i samband med SAAB har nog aldrig sammanfattats så bra i en text. Hats off, verkligen fantastiskt skrivet! Fortfarande roligt efter tredje gången.

 • Välskriven! Trevlig historia!

  Jag ser ut som:
  En gammal begagnad bil är i helhet men alltid mer ekonomisk och särskilt säker miljövänlig än helt nya bilar med den senaste miljötekniken!

  Jag hoppas kunna köra min nuvarande Saab åtminstone 10-15 år (som mer).

 • Hats off det är verkligen hållbar handling.

  Jag kan definitivt inte hålla koll på bilens ålder.

  Mina två 9-5-sedans kommer att bli 20 i år. Båda V6 bensinmotorerna ("ej kokta"), som endast kör över 80% långdistans. Den reala konsumtionen ligger strax över 9l. Man måste göra lite mer under de senaste 2-åren. Men nu är det bra och går säkert utan stor ansträngning i oktober av nästa HU. Den andra är rostig bättre där och har just fått nya TÜV. Även om jag skulle investera om 2TEUR per bil de närmaste åren, skulle det fortfarande vara mer ekonomiskt än att få en nyare bil för någon form av bil.

  Allt fungerar för båda fordonen och jag är alltid glad när jag kan höra mina gamla musikband i riktigt otroligt bra kvalitet. För 15 till 25 år sedan investerade jag månader och månader på att spela band och nu njuter jag av kickbacken.

  Åh och jag glömde nästan att min fru, som bara kan köra på grund av en handikapp bara automatiskt, med båda bilarna helt bra. Samtidigt parkerar hon bättre än mig och det utan någon "Park Becker Schicki-Micky".

  Äldre bilar håller bara bättre unga ..

  12
 • Tack för det här inlägget!
  Jag undrar allvar hur länge människor fortfarande tillåter sig att lura av ekonomiska intressen som miljöskydd ...

  11
 • Då ser artikeln bara inuti ...

  Inte alla SAAB vet hur och varför hon eller han kunde eller ska hantera sitt vardagsliv utan en ny bil och därmed utan varumärkesbyte. Ovan är mycket bra svar ...

 • Vackert skrivet, tack! Och de tre åren till H-markera de två Saabna ganska löst. Således skulle plackfrågan klargöras.
  Ha det roligt och en bra åktur!

 • Moin!
  Fullt godkännande från mig också. Tyvärr läser dessa artiklar förmodligen endast övertygade SAABists.

  13
 • Kära fru Fassbinder,

  Din SAAB-berättelse vittnar inte bara för en personlig preferens för ett visst varumärke utan också för en överlägsen förmåga att undersöka komplexa sammanhang och hantera dem positivt (inom sin egen inflytande)

  Vänligen expandera din aktivitetssfär. Skulle du stå inför valet som nästa kanslerkandidat, du och ditt parti skulle ha min röst.

  20
 • Super !! Stor historia.
  Även skildringen av hur mycket den så kallade konsumenten missbrukas som en "mjölkningsko" av politik och industri (och med vilje missbrukas) kan inte beskrivas bättre.
  För två månader sedan fick min dotter en 900 SoftTurbo (* 92, scarabgrön, fint skick) för 18. Födelsedag ges. Reaktionen var ambivalent. Optik framför allt tvivel, men på något sätt ganska mekanisk i körning, även om hon nästan inte vet något annat än Saab sedan födseln. Men föräldrarna 9-3 III och 9-5 I är tydligt modernare och körskolan ändå. Det former.
  Reaktionen av sina klasskamrater var dock fantastiskt, vissa ville ha ett provsäte eller bara lyssna på ljudet, en av dem erbjöd genast sin BMW för utbyte ....
  Koronationen var emellertid en av hennes lärare, som när han kom i balans, sade: "Den som inte gillar något sådant har förlorat sin rätt att existera."
  Wow, tänkte jag. Anmärkningsvärda lärare.
  Men det visar också SAAB LEBT

  26
  1
 • Vackert skrivet

 • Mycket välskriven

Kommentarer är stängda.