Holden-Saab berättelsen

När jag köpte 1992 min första Saab, en klassisk 900 S Sport, rullade den nya 9000 CS redan in i showroomsna. Med trioniska motorer, unika och förmodligen det mest avancerade du kan få för pengar då.

En Saab-motor i Holden Commodore
En Saab-motor i Holden Commodore. Fotokredit: Neil Pogson

Det som jag inte ville förstå vid den tiden var varför körningarna från Södertälje inte kom upp i andra GM-modeller. Saab var 1990 50% till amerikanerna, som hade sagt till Göta Älv sedan dess. Istället hade Opel, med några få undantag, endast genomsnittliga varor och ingen gourmetmat från Sverige.

I min ungdomliga naivete misstänkte jag att motorerna tillverkades uteslutande för Saab, men jag hade fel. I själva verket saboterade Opel-ledningen Saab vid den tiden, var det var möjligt, och skulle ha stängt motoranläggningen i Sverige idag snarare än imorgon.

En Saab-motor i Holden?

Den lilla kända historien bakom det var följande: Under år 1993 började GM-dotter Holden söka efter en mindre motor till Commodore. För en eventuell exportoffensiv i olika asiatiska länder var den använda 3.8 liter V6 från Buick inte lämplig, skatteregler krävde mindre förskjutningar. Hos Holden fanns det stort hopp på att öppna nya marknader, en kraftfull motor mindre än 2.4 liter förskjutning skulle ha varit idealisk. Utvecklarna identifierade två möjliga kandidater: Den lite för stora Opel 2.6 liter V6 från engelsk produktion. Eller Saab Turbo med 2.3 eller 2.0 liter.

Den direkta jämförelsen mellan båda maskinerna var tydligt för motorerna från Sverige. Mer modern, effektivare och med möjlighet att installera både den lilla och den stora maskinen i Commodore utan modifiering. Kostnaderna talade också för Saabkonstruktionen, så Neil Pogson och hans kollega Russ Little satte sig för 1993 i Sverige i maj.

De besökte den relativt nya produktionsanläggningen i Södertälje, som då var en imponerande högteknologisk fabrik. Produktionen var underutnyttjad vid den tiden och Saab Management var mycket intresserad av Holden-projektet. Nära samarbete verkade logiskt på båda sidor, och australierna skickade veckor senare två Commodore för motorinstallation i Sverige.

I februari var 1994 Pogson och Little tillbaka på Göta Älv och granskade framstegen i prototypkonstruktion. B234-motorn måste installeras lång och inte som vanligt i tvärriktningen, vilket resulterade i vissa modifieringar. Och då behövde du en matchande automatisk växellåda till Commodore. Inget problem, eftersom GM-hyllan var väl fylld. Från Sverige reste australierna till Frankfurt och vidare till överföringsverket i Strasbourg.

GM Hydra Matic 350 redskap ska installeras på Commodore med Saab motor - och var uppenbarligen perfekt för 350 Nm turbo från Sverige. Men bara på papperet. Utvecklarna hade angivit sin överföring med 350 Nm, men som man måste erkänna, testades endast upp till 280 Nm. Den användes vid denna tidpunkt på Opel, med maximal belastning 260 Nm.

Efter flera diskussioner 300 Nm vridmoment har accepterats som en release, skickade överföringen till Sverige, och strax efter den första Holden Commodore reste med Saab turbomotor från Trollhättan till Australien.

Opel gör fronten mot Holden-Saab-projektet

Under tiden har dock starkt motstånd mot projektet bildats. GM-provinsens huvudmän ville se sina egna fabriker upptagna. Vem var intresserad av Saabs och Holdens planer? I framkant: Peter Hanenberger - vid den tiden GM Vice President och chef för Opel Development Center - står emot projektet. Hanenberger var på väg som en hård renoverare och kostnadsreducerare. Ingången till märket Opel kan också vara förtöjd med sin person.

Han skulle ha velat ta bort Saab-motorn och ersätta turbotten från Södertälje av Opel-maskiner. Trots att han inte lyckades de följande åren, steg Saab till turbo kompetenscenter i GM-gruppen. Men han framgångsrikt torpederade Holden-Saab-projektet.

Även om utvecklarna i Australien var entusiastiska över Holden-Saab Commodore, måste prototyperna skrotas med ankomsten av det andra fordonet. Istället användes 2.6-liter V6. Ett mycket dåligt beslut, eftersom Opel-motorn inte uppfyllde alla skatte- och tullkrav i de riktade länderna. Framgången saknades, export offensiven från Holden till Asien ägde aldrig rum.

I slutändan bara förlorare

Till slut var det bara förlorare. Saab kunde inte öka antalet motortillverkningar, Holden öppnade inte några framtida marknader. Och Opel stannade kvar på maskinerna. Hanenberger exemplifierar det sorgliga faktumet att Opel Saab trakasserade sedan den första dagen där det var möjligt. I slutändan misslyckades han även i hans brutala åtstramningskurs och trots uppbackning från Detroit 1998 var inte Opel-chefen. De kraftfulla medarbetarrepresentanterna i Opel-styrelsen hade tillräckligt med sin destruktiva kurs och förhindrade hans utnämning som VD. Peter Hanenberger, historiens ironi, pröts till Australien, av alla ställen. Men i Holden borde han ha gjort ett bra jobb.

Saab överlevde inte GM, och heller inte Holden. I oktober stängde 2017 efter 69 år den sista Holdenfabriken sina dörrar. Och Opel? Efter att ha sålt till PSA-gruppen driver fransmännen en konsekvent kurs. De inser vad GM aldrig gjorde. Opel är fullt integrerad, utvecklingscentret i Rüsselsheim fileteras. PSA behåller endast en del i koncernen och överför resten till externa tjänsteleverantörer. Tiden för provinsiella prinsar, intriger och en-mot-en är över. Oberoende men också.

Den fullständiga Holden-Saab-berättelsen har skrivit ned ex-Holden-utvecklaren Neil Pogson i sina memoarer. 10-sidor med detaljer, unika bilder och en hittills lite känd del av Saab-historien finns här som Download.

17 tankar om "Holden-Saab berättelsen"

 • Min bil historia från 1985 vad | Jag köpte min 1st Saab 9000 1985 i en 9000i, åh jag inte trodde att det var en bra bil, långt för att bromsa (ingen turbo) ............

  1986 OPEL Monza GSE ... Jag hade sett en snygg bil i fullfärg, och jag älskade utseendet på denna 1 OPEL Monza GSE .... men hade inte pengar att köpa nya .... Jag hittade en 2 yr-8000 månad gammal för £ XNUMX.

  Jag har den här Opel i ett annat år, och säg i Storbritannien är det "det var en fredag ​​eftermiddag bil", och det var en annan historia ...... ..

  Sedan på 1987 jag såg denna stora guld sak, passera mig en dag och jag trodde att ser bra ut, det var en SAAB 9000 SE (en speciell brittiska versionen, som hade den ursprungliga träfanér dörr caps / Dash & växel välj etc, installerat kärlek speciellt i / för Storbritannien.
  Jag hade en Saab-kroppssats på bilen, vilket gjorde det till en Carlsson lookalike.

  Att B202 2L turbomotor var en brand i din bum, satte pojke ner foten @ 50mph och näsan gick upp röven satt knäböj, och det tog bort ... .. outrunning något annat runt ......

  Minnes, eh !!

 • Efter min - inte numeriskt verifierad - intryck Jag ser här i HH på några kilometer till kontoret, alltid mycket Volvo, åtminstone betydligt mer än, till exempel, Opel. 🙂 Även på min nuvarande väg till HRO och tillbaka var det verkligen många, men tyvärr inte en enda Saab 🙁 (förutom de få som faktiskt fortfarande lyckligtvis ses i HH). Även om jag personligen inte tycker om Volvos täthet så mycket: Du kan nästan bara se dessa nya, perverterade, helt klumpiga och på något sätt helt i design inkonsekvent enorma SUV. Förutom, ja, kinesiska är ändå ....

  JAG HATAR SUV (absolut oestetiska i staden helt moronic wannabe testamentsexekutor och "terräng" -Verschnitte som ständigt hindra en vision, särskilt som deras förare så i princip välja modeller med maffiaskiv ton och utan blinkers) och älskar blogg! Hach, det var bra! 😉

 • Tack för infoen. Lugnande ...
  Med S90 hade jag två och V90 bara en möter i det vilda. Samtidigt såg jag mer SAAB 9-5 NG än V & S90 satt ihop. Det får dig att tänka ...

 • Nuvarande volvos (V90, XC90, XC60) säljer bra. Speciellt med 90er-modellerna kunde Volvo bjuda på några kunder från tyska tillverkare.

 • När allt kommer omkring kör du fortfarande som svenska som den är på den nya bilmarknaden idag.

  På stora parkeringsplatser lät jag mina ögon vandra över och försöka upptäcka Sverige. Även om parkeringsplatsen är välfylld lyckas det ofta bara för att en av mina två är där.

  Jag känner inte till registreringsnumren, men kände mig mindre och mindre Volvos är på väg. Jag ser fler lastbilar från Volvo och Scania än svenska bilar. Ledsen ...

 • Ja, omvänt, det fungerade. I min sista Saab var en 9-3 SC med 2,8 liters 6-cylinder Motorn i Holden. Bilen var rent körglädje. Jag lugar fortfarande för bilen, men i slutändan var det inte ekonomiskt längre. Tja, och du vet historien, för brist på förnödenheter sedan 2011, sitter jag nu i Volvo. Och den dåliga saken är att jag har blivit van vid det och tycker det är verkligen trevligt. Men bara det här, min sista Saab, var bara en bil som kunde väcka känslor.

 • Mycket intressant, tack

 • Tja, vad händer idag? Tack för det!

 • Omvänt fungerade det. Och det är en bra motor!

 • För mig är det - såvitt jag vet eller har läst - snarare "tvärtom" ...
  ... här är en "Holden" i Saab och tar mig dit jag vill varje dag ... .. 😉

 • Vem älskar inte honom?

  11
 • Typiskt Opel stopp. Har aldrig letat efter de väsentliga.

 • Intressant artikel.
  GM har brutit Saab men även Opel GM skulle lägga vid dörren som Peter Hanenberger aldrig visste. Om han fortfarande lever, kommer han att uppträda, om han redan har lämnat kan han vända sig till graven.

 • Stor intressant historia! Först bilden pussel, nu bakgrundsinformation om det. Spänningsbågen har nu stängts. Tack!
  Jag älskar Saabblog!

 • Ren spänning!
  Bra artikel, tack för den hittills okända informationen och detaljerna.
  Otroligt att inom ett bolag var sådana destruktiva intressen av en "provinsprins" möjliga ...
  SAAB erbjuder säkert ännu mer "bakgrundsinformation", till exempel om de olika SUV-försöken.
  Solig dag!

  11
 • Abyssal bakgrunder

  Att SAAB-motorerna inom GM-gruppen inte kunde råda, förstod jag aldrig. Än mindre var att varumärket SAAB urvattnas och dömda att hindra från 1993 / 1994 6-cylindrig från GM i 900 och 9000 och leverera som var sämre än sina egna fyra cylindrar i alla aspekter - ekologiska ändå men trots flera cylindrar och förskjutning även när det gäller prestanda ...

  Påståendet var att gruppen skulle framhäva premiumkravet för SAAB-märket med högre cylinderantal och "bättre" motorer. En trojansk häst. Att GM, Opel och Holden äntligen har satt den här trojanen på egen bondgård, är bara en svag, men också en viss komfort.

  Antingen det saknades på beslutsfattande nivå i (GM) konsoliderade faktiskt teknisk kompetens, algebra på låg- och mellanstadiet och den nödvändiga förutseende, eller om det var helt enkelt att även fortfarande tänker för mycket av sin egen personliga inflytande, inspirerad och drivs av interna maktfrågor klara och att kunna göra rätt?

  Bottom line är en väldigt ledsen post. Men också välforskat och upplysande. Tack!

  15
 • Det är bara det problem som den dåligt förvaltade bolaget dör för - det går alltid att göra interna åsikter om vad som kan gynna kunden.

Kommentarer är stängda.