Holden-Saab berättelsen

När jag köpte min första Saab, en klassisk 1992 S Sport 900, rullade den nya 9000 CS redan in i utställningsrummen. Med Trionic-motorer, unik och förmodligen det mest avancerade du kan få för pengar då.

En Saab-motor i Holden Commodore
En Saab-motor i Holden Commodore. Fotokredit: Neil Pogson

Det jag inte ville förstå vid den tiden var varför enheterna från Södertälje inte föreföll i andra modeller från GM-gruppen. Från 1990 och framåt var Saab 50% en av de amerikaner som hade haft ansvaret för Göta Älv sedan dess. Istället, med några få undantag, erbjöd Opel bara genomsnittliga varor och ingen gourmetmat från Sverige.

I min ungdomliga naivitet misstänkte jag att motorerna tillverkades exklusivt för Saab, men jag hade fel. I verkligheten saboterade Opel-ledningen redan Saab då den kunde och skulle ha föredragit att stänga motoranläggningen i Sverige idag snarare än i morgon.

En Saab-motor i Holden?

Den lilla kända historien bakom det var följande: Under år 1993 började GM-dotter Holden söka efter en mindre motor till Commodore. För en eventuell exportoffensiv i olika asiatiska länder var den använda 3.8 liter V6 från Buick inte lämplig, skatteregler krävde mindre förskjutningar. Hos Holden fanns det stort hopp på att öppna nya marknader, en kraftfull motor mindre än 2.4 liter förskjutning skulle ha varit idealisk. Utvecklarna identifierade två möjliga kandidater: Den lite för stora Opel 2.6 liter V6 från engelsk produktion. Eller Saab Turbo med 2.3 eller 2.0 liter.

Den direkta jämförelsen av båda maskinerna baserades tydligt på motorerna från Sverige. Mer modern, effektivare och med möjlighet att installera både den lilla och den stora maskinen i Commodore utan ändringar. Kostnaderna talade också för Saab-konstruktionen, och därför tog Neil Pogson och hans kollega Russ Little ut i Sverige i maj 1993.

De besökte den relativt nya produktionsanläggningen i Södertälje, som då var en imponerande högteknologisk fabrik. Produktionen var underutnyttjad vid den tiden och Saab Management var mycket intresserad av Holden-projektet. Nära samarbete verkade logiskt på båda sidor, och australierna skickade veckor senare två Commodore för motorinstallation i Sverige.

I februari 1994 var Pogson och Little tillbaka på Göta Älv och inspekterade framstegen inom prototypkonstruktion. B234-motorn måste installeras i längdriktningen och inte tvärs som vanligt, vilket resulterade i vissa modifieringar. Och då behövde du också en lämplig automatisk växellåda för Commodore. Inga problem, för GM-hyllan var full. Från Sverige reste australierna till Frankfurt och vidare till överföringsanläggningen i Strasbourg.

GM Hydramatic 350 transmissionen skulle installeras i Commodore med Saab-motor - och var uppenbarligen idealisk för 350 Nm av Turbo från Sverige. Men bara på papper. Utvecklarna hade specificerat sin växellåda med 350 Nm, men som du måste erkänna testade bara upp till 280 Nm. Vid den tiden användes den på Opel med en maximal belastning på 260 Nm.

Efter flera diskussioner 300 Nm vridmoment har accepterats som en release, skickade överföringen till Sverige, och strax efter den första Holden Commodore reste med Saab turbomotor från Trollhättan till Australien.

Opel gör fronten mot Holden-Saab-projektet

Under tiden var det dock starkt motstånd mot projektet. GM-provinsens prinsar ville att sina egna fabriker skulle fungera med full kapacitet. Vem var intresserad av Saab och Holdens planer? I förgrunden: Peter Hanenberger - vid den tiden GM Vice President och chef för Opel Development Center - tar ställning mot projektet. Hanenberger var på väg som en tuff renoverare och kostnadsreducerare, inträdet i nedgången av Opels varumärke kan också kopplas till hans person.

Han skulle ha velat ta bort Saab-motorn och ersätta turbotten från Södertälje av Opel-maskiner. Trots att han inte lyckades de följande åren, steg Saab till turbo kompetenscenter i GM-gruppen. Men han framgångsrikt torpederade Holden-Saab-projektet.

Även om utvecklarna i Australien var entusiastiska över Holden-Saab Commodore, måste prototyperna skrotas med ankomsten av det andra fordonet. Istället användes 2.6-liter V6. Ett mycket dåligt beslut, eftersom Opel-motorn inte uppfyllde alla skatte- och tullkrav i de riktade länderna. Framgången saknades, export offensiven från Holden till Asien ägde aldrig rum.

I slutändan bara förlorare

Till slut var det bara förlorare. Saab kunde inte öka antalet enheter inom motorkonstruktion, Holden kunde inte öppna några framtida marknader. Och Opel stannade kvar på maskinerna. Hanenberger exemplifierar det sorgliga faktum att Opel trakasserade Saab från första dagen när det var möjligt. I slutändan misslyckades han själv på grund av sitt brutala åtstramningsprogram och trots stöd från Detroit blev han inte Opel-chef 1998. De kraftfulla arbetstagarrepresentanterna i Opels tillsynsnämnd hade nog av sin destruktiva kurs och förhindrade hans utnämning till VD. Ironiskt nog berömdes Peter Hanenberger till Australien överallt. På Holden sägs han ha gjort ett bra jobb.

Saab överlevde inte GM, och heller inte Holden. I oktober stängde 2017 efter 69 år den sista Holdenfabriken sina dörrar. Och Opel? Efter att ha sålt till PSA-gruppen driver fransmännen en konsekvent kurs. De inser vad GM aldrig gjorde. Opel är fullt integrerad, utvecklingscentret i Rüsselsheim fileteras. PSA behåller endast en del i koncernen och överför resten till externa tjänsteleverantörer. Tiden för provinsiella prinsar, intriger och en-mot-en är över. Oberoende men också.

Den fullständiga Holden-Saab-berättelsen har skrivit ned ex-Holden-utvecklaren Neil Pogson i sina memoarer. 10-sidor med detaljer, unika bilder och en hittills lite känd del av Saab-historien finns här som Download.

17 tankar om “Holden-Saab berättelsen"

 • blank

  Min bilhistoria från 1985 var | Jag köpte min första Saab 1 9000, en 1985i, åh, jag tyckte inte att det var en bra bil, långt till långsam (ingen turbo) …………

  Jag hade sett en super snygg bil i söndagspappertillskotten i fullfärg och jag älskade utseendet på denna 1986 OPEL Monza GSE…. men hade inte pengar för att köpa nytt .... Jag hittade en 1 år - 2 månader gammal för 8000 £.

  Jag ägde den här Opel i ytterligare ett år, och jag måste säga, vi har ett ordstäv i Storbritannien att det var "det var en fredagseftermiddagsbil", och allt gick fel på den bilen, men det är en annan historia …… ..

  Sedan 1987 såg jag den här stora guldtingen, passerade mig en dag och jag tyckte att det ser bra ut, det var en SAAB 9000 SE (en speciell brittisk version, som hade de ursprungliga dörrlocken i träfanér / Dash & gear select etc, installerat speciellt i / för Storbritannien.
  Jag hade en Saab-kroppssats på bilen, vilket gjorde det till en Carlsson lookalike.

  Den B202 2L turbomotorn var som en eld i din rumpa, pojken satte ner foten @ 50 km / h, och näsan gick upp, rumpan satt på huk, och den tog fart ... .. outrunning allt annat runt ...…

  Minnes, eh !!

 • blank

  Mycket intressant, tack

 • blank

  För mig är det - såvitt jag vet eller har läst - snarare ”tvärtom” ...
  ... här är en "Holden" i Saab och tar mig vart jag vill varje dag ... .. 😉

  • blank

   Omvänt fungerade det. Och det är en bra motor!

  • blank

   Ja, omvänt, det fungerade. I min sista Saab var en 9-3 SC med 2,8 liters 6-cylinder Motorn i Holden. Bilen var rent körglädje. Jag lugar fortfarande för bilen, men i slutändan var det inte ekonomiskt längre. Tja, och du vet historien, för brist på förnödenheter sedan 2011, sitter jag nu i Volvo. Och den dåliga saken är att jag har blivit van vid det och tycker det är verkligen trevligt. Men bara det här, min sista Saab, var bara en bil som kunde väcka känslor.

   • blank

    När allt kommer omkring kör du fortfarande som svenska som den är på den nya bilmarknaden idag.

    På stora parkeringsplatser lät jag mina ögon vandra över och försöka upptäcka Sverige. Även om parkeringsplatsen är välfylld lyckas det ofta bara för att en av mina två är där.

    Jag känner inte till registreringsnumren, men det känns som om det blir färre och färre Volvo på vägen. Jag ser fler Volvo- och Scania-lastbilar än svenska bilar. Ledsen ...

    • blank

     Nuvarande volvos (V90, XC90, XC60) säljer bra. Speciellt med 90er-modellerna kunde Volvo bjuda på några kunder från tyska tillverkare.

     • blank

      Tack för informationen. Lugnande ...
      Med S90 hade jag två och V90 bara ett möte i naturen. Under samma period såg jag mer SAAB 9-5 NG än V & S90 tillsammans. Det gör dig fundersam ...

     • blank

      Enligt mitt - inte numeriskt verifierade - intryck ser jag alltid väldigt många Volvo-bilar här i HH på några kilometer till kontoret, åtminstone betydligt mer än till exempel Opel. 🙂 Även på min väg till HRO och tillbaka idag var det många av dem, men tyvärr inte en enda Saab 🙁 (förutom de få som du fortfarande kan se i HH, lyckligtvis). Även om jag personligen inte tycker att Volvos densitet är så bra: Du ser praktiskt taget bara dessa nya fula, helt klumpiga och på något sätt helt inkonsekventa i design av enorma SUV: er. Dessutom är de kinesiska ändå ...

      JAG HATAR SUV: ar (helt oestetiska blivande traktorer och ”off-road” sticklingar som är helt galna i staden och som ständigt blockerar din syn, särskilt eftersom deras förare alltid väljer modeller med mafiafönster och utan indikatorer) och ÄLSKAR dem Blogg! Åh, det var bra! 😉

 • blank

  Typiskt Opel stopp. Har aldrig letat efter de väsentliga.

 • blank

  Intressant artikel.
  GM har brutit Saab men även Opel GM skulle lägga vid dörren som Peter Hanenberger aldrig visste. Om han fortfarande lever, kommer han att uppträda, om han redan har lämnat kan han vända sig till graven.

 • blank

  Stor intressant historia! Först bilden pussel, nu bakgrundsinformation om det. Spänningsbågen har nu stängts. Tack!
  Jag älskar Saabblog!

  • blank

   Vem älskar inte honom?

   11
   • blank

    Tja, vad händer idag? Tack för det!

 • blank

  Ren spänning!
  Bra artikel, tack för den hittills okända informationen och detaljerna.
  Otroligt att sådana "destruktiva intressen hos en" provinsprins "var möjliga inom ett företag ...
  SAAB erbjuder verkligen mer sådan ”bakgrundsinformation”, till exempel om de olika SUV-försöken.
  Solig dag!

  11
 • blank

  Abyssal bakgrunder

  Jag förstod aldrig att SAAB-motorerna inte kunde segra inom (GM) -gruppen. Ännu mindre dock att SAAB-varumärket också urvattnades och dömdes att bygga och erbjuda 1993-cylindrar från GM i 1994 och 6 från 900/9000, som var sämre än deras egna fyrcylindriga i alla aspekter - ekologiskt ändå, trots fler cylindrar och förskjutning även när det gäller prestanda ...

  Påstås att gruppen ville understryka SAAB-märkets premiumkrav med högre antal cylindrar och "bättre" motorer. En trojansk häst. Det faktum att GM, Opel och Holden i slutändan sätter denna trojan på sin egen gård är bara en svag men också en viss tröst.

  Antingen det saknades på beslutsfattande nivå i (GM) konsoliderade faktiskt teknisk kompetens, algebra på låg- och mellanstadiet och den nödvändiga förutseende, eller om det var helt enkelt att även fortfarande tänker för mycket av sin egen personliga inflytande, inspirerad och drivs av interna maktfrågor klara och att kunna göra rätt?

  Bottom line är en väldigt ledsen post. Men också välforskat och upplysande. Tack!

  15
 • blank

  Detta är problemet som dåligt hanterade företag dör av - interna perspektiv läggs alltid över vad som kan vara till nytta för kunden.

Kommentarer är stängda.