Elektrisk superbil från Trollhättan?

Januari var ett år i sig. Det fanns mer intressanta nyheter om några dagar än de senaste åren tillsammans från den gamla Saabfabriken i Trollhättan. Det är som om windows hade blivit öppet, vårluften hade släppts in och återupplivat den komatösa patienten NEVS.

Tesla Roadster 2020. Bild: Tesla
Tesla Roadster 2020. Bild: Tesla

Det är naturligtvis frågan om våren kommer att sluta i en fantastisk sommar. Eller om en annan kall snap förstör allt. De viktigaste nyheterna i januari, efter förvärvet av NEVS, var NEVS-Evergings tillträde till superbilstillverkaren Koenigsegg. En av de finaste europeiska adresserna, och den sista svenska tillverkaren utan utländskt deltagande.

Koenigsegg är en succeshistorie i toppsegmentet. Superbilar från Ängelholm är hemma i de rika världarna. Du måste vara mer än väl positionerad för att investera miljoner euro för en Koenigsegg. Ett tillräckligt arv, en stor årlig bonus eller ett bra jobb är vanligtvis inte tillräckligt. Det måste finnas mer. Följaktligen är publiken handplockad och Koenigsegg tänker på att expandera till billigare segment.

Var billig eller prisvärd här är trevligt att förstå som släkting. Från några miljoner kommer då bara några hundra tusen euro.

Elektrisk superbil från 2020 eller 2021

De nuvarande Koenigsegg-produkterna, såsom hybrid supersportbil Regera, tillverkas i filigranhantverk i Ängelholm. Med NEVS har man kommit överens om att utveckla en elektrisk sportbil som går från 2020 eller 2021 i Trollhättan utanför linjen. Elektriska sportbilar är på mode, Porsche Taycan är i startblocken, men med sitt pris uppskattat från 80.000 € kan det inte vara Koenigseggs önskemotståndare. Branschen antar därför att de har den kommande Tesla Roadster i sikten, vilket också kommer att visas från 2020 på marknaden.

I "Founders Series" kan du beställa Roadster för 250.00 US $, en Koenigsegg från Trollhättan kan vara i en liknande region. Ännu mer intressant för Christian von Koenigsegg bör vara produktionen i Tianjin. Kina är den största lyxbilmarknaden i världen, och den växer stadigt. Minoritetsandelen i NEVS kan bli biljett till marknaden för tillverkaren från Ängelholm.

Distrubution i Trollhättan

För NEVS i sig kan ett nytt kapitel börja, vilket skulle vara störande för den tidigare utvecklingen. Hittills har företaget, om någonsin, dragit uppmärksamhet med maximal genomsnittlig produkt. Grunden för NEVS 9-3 EV är gammal, de tekniska data som är långt borta från det som en gång lovades. I ett Tesla-forum var det nyligen, och inte utan anledning, från Wartburg från Trollhättan talet. Om något sticker ut på grund av brist på ambition, då viljan att erbjuda en produkt så billigt som möjligt.

Regera hybrid drivaggregat. Bild: Koenigsegg
Regera hybrid drivaggregat. Bild: Koenigsegg

Det kan förändras helt, eftersom Koenigsegg öppnar för NEVS. Åtminstone lite, och i en gemensam teknikuppstart ger Christian von Koenigsegg hög profilteknik. Oavsett teknik, licenser och design kommer flödet in i företaget är oklart men det skulle vara väldigt intressant att veta.

Koenigsegg har inte mycket att erbjuda. Förutom erfarenheten av konstruktion av absolut högpresterande fordon har man med Regera framgångsrikt elektrifierad en superbil. Vilka andra tillverkare talar om har länge varit på produktionsbänken vid Koenigsegg. Naturligtvis, som alltid i Ängelholm, inte utan egna sätt att slitna.

Kombinationen av en förbränningsanordning med V8 3 elmotorer och den patenterade Koenigsegg Direct Drive eliminerar nackdelarna hos traditionella hybrid och tillhandahåller en direkt förbindelse mellan den bakre axeln och förbrännaren. Drivförluster elimineras, fordonet är lättare genom att dispensera med den traditionella överföringen. Till skillnad från en parallell hybrid behöver Regera inte dra två framdrivningssystem.

Och kanske inte av misstag ligger batterierna i Regera, där de också är i Saab 9-3 ePower var.

Freewalve-teknik

Ett annat intressant företag kring Christian von Koenigsegg är Freewalve AB, Hon uppmärksammade 2011 genom ett spännande motor koncept som krediterades med stor potential. Tyvärr blev det lite tystare runt utvecklingen, och bara 2017 kom igenom samarbetet med Qoros i pressen igen.

Free-ventilsteknik. Bild: Freevalve AB
Free-ventilsteknik. Bild: Freevalve AB

På Guangzhou Motor Show för två år sedan presenterade Qoros en Freevalve-motor, vilken ansågs vara en prototyp för serien. Från 1.6 liter kubik kapacitet fick han en prestanda av 230 PS och 320 Nm vridmoment. Jämfört med en konventionell 1.6 liter talade Koenigsegg om en ökning av 47% hästkrafter och 45% vridmoment. Dessutom bör konsumtionen minska med 15%.

Under tiden uppnår konventionella turbos, såsom de från PSA-koncernen, liknande värden. Det skulle fortfarande vara bättre ekonomi, 20 Kg lägre vikt och de mer kompakta dimensionerna. Och frågan om huruvida freewalve, några e-motorer och batterier inte kunde bygga en fascinerande hybrid? Självklart i Trollhättan.

Spännande alternativ. Men även frågetecken.

Vyn tillbaka, och den här gången in i framtiden. Bloggers backspegel

De alternativ som har uppstått för Trollhättan är spännande. Som alltid beror det på vad du gör med dina alternativ. Man känner igen chanserna, den andra gör det inte. Som alltid är det största frågetecknet administrationens inställning i Kina. Min blick på det är utan illusion. Är hon sympatiserar med Evergrande Project, och det är acceptabelt att Xu Jiayin bildar en grupp för rörlighet, är sedan en framgångssaga som Volvo och Li Shufu lite i vägen.

Frågetecken nummer 2 är finansiering. Även om NEVS har kommit nästan över natten till ett stort försäljningsnätverk i Kina och en batterifabrik. Men byggproduktion, utveckling av nya produkter och finansiering av växterna i Shanghai, Tianjin och Trollhättan kommer att kräva miljarder. Eftersom det inte längre handlar om en liten svensk fabrik och 150.000-fordon per år. Xu Jiayin tänker i andra dimensioner som kostar stora summor pengar. Den 12 eller 13 miljarder US $ som Li Shufu investerade i Volvo är ett ungefärligt riktmärke.

Huruvida den hittills ganska blotta NEVS AB kommer att bli ett företag med fascinerande produkter framgår av framtiden. Vägen, om du vill och kan göra det alls, är väldigt lång och du är (igen) i början.

8 tankar också "Elektrisk superbil från Trollhättan?"

 • Damn mycket läsning för en måndag. Alternativet med hybrid och Freevalve jag skulle hitta bra. Sedan med SAAB-bokstaven på huven. Världen skulle vara OK

  9
  1
 • STRATEGINEN ...

  ... är därför verkligen för stor för att misslyckas. Men inte exklusivt. Efter strategin att blåsas upp endast med en "E-Wartburg" till en storlek som är ofelbar i Kina, motsvarar den nästan en förändring av strategin, om du vill bli för bra för att misslyckas.

  Utan artikeln idag hade jag inte känt något om tidigare pressmeddelanden.

  Stor skriftlig och forskad. Hur mycket arbete finns det i det?

  Så du kan drömma igen om svenska bilar som kunde komma dit. Ett stort tack till bloggen för allt arbete som går ut på att tolka pressmeddelanden, förklara och kommunicera strategier och drömmar. Mycket, väldigt spännande ...

 • Vilken komprimerad info-översvämning i början av veckan i februari! Fantastiskt! Bloggen är värd varje (!) Cent!
  Faktum är att många möjligheter till Nevs du. Co. En mer spännande än den andra.
  Det kommer att visa vem och hur möjligheterna närmar sig och implementeras. Bloggen är fortfarande intressant! 🙂
  Tack för den här artikeln!

 • Spännande artikel, även utan Saab-glasögon. Finns det fortfarande samarbete mellan Koenigsegg och Qoros? Båda har arbetat länge med motorn, men han har inte gjort det på vägen eller till serien hittills.

  • Det är troligt att projektet ligger på is. Qoros har ändrat ledningen flera gånger och har en ny ägare. Siffrorna har sedan dess blivit bättre.

   • Cirklarna blir större. SAAB - SPYKER - NEVZ - KOENIGSEGG ...

    Tja, jag hittar de tre teasrarna under varje artikel här, vilket påminner om äldre och mer eller mindre relaterade bidrag. Länken till ...

    "En fest för Victor. Och motorer från Koenigsegg. "

    ... Jag följde idag. Man undrar omedelbart vad som har blivit av VM, Spyker och deras samarbete med Koenigsegg? På något sätt har det allt att göra med SAAB. Men som Anddeu redan skrev, även utan SAAB-glasögon spännande ...

 • Först av allt, tack för den här informationen, utan bloggen, skulle vi förmodligen inte veta allt sådant.
  Minst en kan nu drömma om att besöka museet samt ett besök på fabriken i Trollhättan.

 • Tack för den här artikeln. Förhoppningsvis gläder Christian von Koenigsegg ut sin 2009 Saab-plan och, efter uppdatering av tekniken, uppfyller de många Saab-förare med vilka NEVS inte vet vad de ska göra. Även om produkten inte heter Saab då. Men analog med Polestar I hela denna NEVS-historia finns det äntligen en riktig Saab-fan, Christian von Koenigsegg. Och en CO2 neutral förbränningshybrid låter som en innovation alla Saab igen.

Kommentarer är stängda.