Elektrisk superbil från Trollhättan?

Januari var ett år i sig. Det fanns mer intressanta nyheter om några dagar än de senaste åren tillsammans från den gamla Saabfabriken i Trollhättan. Det är som om windows hade blivit öppet, vårluften hade släppts in och återupplivat den komatösa patienten NEVS.

Tesla Roadster 2020. Bild: Tesla
Tesla Roadster 2020. Bild: Tesla

Det skulle naturligtvis vara frågan om våren också leder till en underbar sommar. Eller om en annan kall snäpp kommer att förstöra allt. De viktigaste nyheterna i januari, efter förvärvet av NEVS, var NEVS-Evergendes inträde i supersportbilstillverkaren Koenigsegg. En av de finaste europeiska adresserna och den sista svenska tillverkaren utan utländskt deltagande.

Koenigsegg är en succeshistorie i toppsegmentet. Superbilar från Ängelholm är hemma i de rika världarna. Du måste vara mer än väl positionerad för att investera miljoner euro för en Koenigsegg. Ett tillräckligt arv, en stor årlig bonus eller ett bra jobb är vanligtvis inte tillräckligt. Det måste finnas mer. Följaktligen är publiken handplockad och Koenigsegg tänker på att expandera till billigare segment.

Var billig eller prisvärd här är trevligt att förstå som släkting. Från några miljoner kommer då bara några hundra tusen euro.

Elektrisk superbil från 2020 eller 2021

De nuvarande Koenigsegg-produkterna, såsom hybrid-super-sportbilen Regera, är filigran handgjorda i Ängelholm. En överenskommelse har nåtts med NEVS om att utveckla en elektrisk sportbil som kommer att rulla av produktionslinjen i Trollhättan från 2020 eller 2021. Elektriska sportbilar är på modet, Porsche Taycan ligger i startblocken, men med sitt pris på cirka 80.000 2020 euro kan det inte vara Koenigseggs föredragna motståndare. Branschen antar därför att de har den kommande Tesla Roadster i sikte, som också kommer att visas på marknaden från XNUMX.

I "Founders Series" kan du beställa roadster för 250.00 US $, en Koenigsegg från Trollhättan kan vara i en liknande region. Produktionen i Tianjin borde vara ännu mer intressant för Christian von Koenigsegg. Kina är världens största lyxbilsmarknad och växer stadigt. NEVS: s minoritetsandel kan vara inträdesbiljetten till denna marknad för tillverkaren från Ängelholm.

Distrubution i Trollhättan

För NEVS själv kan ett nytt kapitel börja som skulle störa den tidigare utvecklingen. Hittills har företaget uppmärksammat sig med högst genomsnittliga produkter, om alls. Grunden för NEVS 9-3 EV är åldrad, den tekniska informationen långt ifrån vad som en gång lovades. Nyligen och inte utan anledning talades det om Wartburg från Trollhättan i ett Tesla-forum. Om något sticker ut förutom brist på ambition är det viljan att erbjuda en produkt så billigt som möjligt.

Regera hybrid drivaggregat. Bild: Koenigsegg
Regera hybrid drivaggregat. Bild: Koenigsegg

Det kan förändras helt, eftersom Koenigsegg öppnar för NEVS. Åtminstone lite, och i en gemensam teknikuppstart ger Christian von Koenigsegg hög profilteknik. Oavsett teknik, licenser och design kommer flödet in i företaget är oklart men det skulle vara väldigt intressant att veta.

Koenigsegg har mycket att erbjuda. Förutom erfarenhet av att bygga absolut högpresterande fordon har Regera framgångsrikt elektrifierat en supersportbil. Vad andra tillverkare pratar om har varit på produktionsbänken på Koenigsegg lite längre. Naturligtvis, som alltid i Ängelholm, inte utan att gå din egen väg.

Kombinationen av en förbränningsanordning med V8 3 elmotorer och den patenterade Koenigsegg Direct Drive eliminerar nackdelarna hos traditionella hybrid och tillhandahåller en direkt förbindelse mellan den bakre axeln och förbrännaren. Drivförluster elimineras, fordonet är lättare genom att dispensera med den traditionella överföringen. Till skillnad från en parallell hybrid behöver Regera inte dra två framdrivningssystem.

Och kanske inte av misstag ligger batterierna i Regera, där de också är i Saab 9-3 ePower var.

Freewalve-teknik

Ett annat intressant företag kring Christian von Koenigsegg är Freewalve AB, Hon uppmärksammade 2011 genom ett spännande motor koncept som krediterades med stor potential. Tyvärr blev det lite tystare runt utvecklingen, och bara 2017 kom igenom samarbetet med Qoros i pressen igen.

Free-ventilsteknik. Bild: Freevalve AB
Free-ventilsteknik. Bild: Freevalve AB

På Guangzhou Motor Show för två år sedan presenterade Qoros en Freevalve-motor, vilken ansågs vara en prototyp för serien. Från 1.6 liter kubik kapacitet fick han en prestanda av 230 PS och 320 Nm vridmoment. Jämfört med en konventionell 1.6 liter talade Koenigsegg om en ökning av 47% hästkrafter och 45% vridmoment. Dessutom bör konsumtionen minska med 15%.

Under tiden uppnår konventionella turbos, såsom de från PSA-koncernen, liknande värden. Det skulle fortfarande vara bättre ekonomi, 20 Kg lägre vikt och de mer kompakta dimensionerna. Och frågan om huruvida freewalve, några e-motorer och batterier inte kunde bygga en fascinerande hybrid? Självklart i Trollhättan.

Spännande alternativ. Men även frågetecken.

blank
Vyn tillbaka, och den här gången in i framtiden. Bloggers backspegel

De alternativ som har dykt upp för Trollhättan är spännande. Som alltid beror det på vad du gör med dina möjligheter. Den ena känner igen möjligheterna, den andra inte. Som alltid är det största frågetecknet attityden hos administrationen i Kina. Min syn på det är utan någon illusion. Om hon är sympatisk mot Evergrande-projektet och om Xu Jiayin bildar en grupp för rörlighet, står lite i vägen för en framgångshistoria som Volvo och Li Shufu.

Frågetecken nummer 2 är finansiering. NEVS kom till ett stort försäljningsnätverk i Kina och en batterifabrik nästan över natten. Men att bygga upp produktion, utveckla nya produkter och nödvändiga medel för fabrikerna i Shanghai, Tianjin och Trollhättan kommer att kräva miljarder. För det handlar inte längre om en liten svensk fabrik och 150.000 12 fordon per år. Xu Jiayin tänker i andra dimensioner som kommer att kosta enorma summor pengar. De 13 eller XNUMX miljarder US-dollar som Li Shufu investerade i Volvo är ett grovt riktmärke.

Framtiden kommer att visa om det tidigare intetsägande NEVS AB kommer att bli ett företag med fascinerande produkter. Vägen, om du vill och kan gå den alls, är väldigt lång och du är (igen) i början.

8 tankar om “Elektrisk superbil från Trollhättan?"

 • blank

  Tack för den här artikeln. Förhoppningsvis gläder Christian von Koenigsegg ut sin 2009 Saab-plan och, efter uppdatering av tekniken, uppfyller de många Saab-förare med vilka NEVS inte vet vad de ska göra. Även om produkten inte heter Saab då. Men analog med Polestar I hela denna NEVS-historia finns det äntligen en riktig Saab-fan, Christian von Koenigsegg. Och en CO2 neutral förbränningshybrid låter som en innovation alla Saab igen.

 • blank

  Först av allt, tack för den här informationen, utan bloggen, skulle vi förmodligen inte veta allt sådant.
  Minst en kan nu drömma om att besöka museet samt ett besök på fabriken i Trollhättan.

 • blank

  Spännande artikel, även utan Saab-glasögon. Finns det fortfarande samarbete mellan Koenigsegg och Qoros? Båda har arbetat länge med motorn, men han har inte gjort det på vägen eller till serien hittills.

  • blank

   Det är troligt att projektet ligger på is. Qoros har ändrat ledningen flera gånger och har en ny ägare. Siffrorna har sedan dess blivit bättre.

   • blank

    Cirklarna blir större och större. SAAB - SPYKER - NEVZ - KOENIGSEGG ...

    Jag gillar de tre teasersna under varje artikel här, som påminner dig om äldre och mer eller mindre relaterade artiklar. Länken till ...

    ”En fest för Victor. Och motorer från Koenigsegg. "

    ... jag följde idag. Du undrar omedelbart vad som har blivit av VM, Spyker och deras samarbete med Koenigsegg? På något sätt har allt att göra med SAAB. Men som Anddeu redan skrev, spännande även utan SAAB-glasögon ...

 • blank

  Vilken komprimerad info-översvämning i början av veckan i februari! Fantastiskt! Bloggen är värd varje (!) Cent!
  Faktum är att många möjligheter till Nevs du. Co. En mer spännande än den andra.
  Det kommer att visa vem och hur möjligheterna närmar sig och implementeras. Bloggen är fortfarande intressant! 🙂
  Tack för den här artikeln!

 • blank

  STRATEGIN ...

  ... är därför verkligen för stor för att misslyckas. Men inte längre exklusivt. Att följa strategin att vilja blåsa upp dig själv till en ofelbar storlek i Kina med bara ett "E-Wartburg", om du vill bli för bra att misslyckas är det nästan som en förändring av strategin.

  Utan artikeln idag hade jag inte känt något om tidigare pressmeddelanden.

  Stor skriftlig och forskad. Hur mycket arbete finns det i det?

  Så man kan drömma om svenska bilar igen som kan komma dit. Stort tack till bloggen för allt arbete som går till att tolka pressmeddelanden, förklara och förmedla strategier och drömmar. Mycket, mycket spännande ...

 • blank

  Damn mycket läsning för en måndag. Alternativet med hybrid och Freevalve jag skulle hitta bra. Sedan med SAAB-bokstaven på huven. Världen skulle vara OK

  9
  1

Kommentarer är stängda.