Saab-taxi - 400.000 XNUMX kilometer och inget slut

Hur robust är en Saab 9-5 NG när den används som taxi? Och hur mycket är en begagnad diesel värd som har täckt många kilometer? Frågor efter frågor, och vi börjar våra korta meddelanden med skyldigheten att välja. Motor Klassik utdelar Motor Klassik Award 2019, och Saab har chanser - om vi lämnar våra röster.

Auto Klassik Award 2019
Auto Klassik Award 2019

Beviljas, tävlingen är hård. Saab 90-9 Aero Coupe går in i 3er-kategorin. En av de vackraste modellerna från Trollhättan och den sista hatchbacken. Bortsett från Jaguar XJ220 och Mitsubishi, känner jag tävlingen från min egen erfarenhet, och det är enormt. Har 9-3 chansen i Tyskland? Det beror på hur mycket vi kan mobilisera Saab-fansen. Det är alltid värt ett försök.

Här går det till Wahl, omröstningen löper till 13. Februari. Ran till tangentbordet!

Saab taxi Frankfurt

Mellan åren var den legendariska 9-5 NG Saab taxi på verkstaden i Frankfurt, En olycksfall på flygplatsen orsakade reparationer, taxi var på väg till återhämtning. Samtidigt förnyades folien samtidigt, hon var lite mer påverkad av mer än 400.000 kilometer.

Hur ser det ut under folien? Saab Taxi Frankfurt får en ny folie.
Hur ser det ut under folien? Saab Taxi Frankfurt får en ny folie.

I vilket skick är en Saab som byggdes i "liten serie" efter så många hårda kilometer? Interiören skiljer sig inte från en 9-5 som har 100.000 XNUMX kilometer på dygnet. Konkurrentprodukter ser ibland tydligt illa ut, men inte Saab. Den är färsk, med små tecken på slitage.

Naturligtvis arbetar den andra maskinen redan under aluminiumhuven. Jag fick höra i Fechenheim att det inte verkligen var nödvändigt. När motoroljan släppte upp uppstod frågan om tätning eller byte av motor. Eftersom 9-5 NG skulle förbli i bruk under lång tid beslutades det att köpa en ny maskin. Eftersom ägaren redan vet vad han har i sin 9-5. Knappast någon taxi i Frankfurt får så mycket uppmärksamhet och är en så populär figur.

9-5 NG Diesel är billiga. Nästan alla.

Dieseldiskussionen är en oändlig historia. Det handlar faktiskt om något annat. Avskedet från privat transport, som det var tidigare, ska inledas. Och dieselskandalen verkar vara rätt punkt att dra i spaken.

Diskreditering av diesel går så långt att värdena förstördes massivt. 9-5 NG-dieslar finns nu för mindre än 10.000 9 €, bensinmotorer är stabila i priset. För vissa fans av märket var detta tillfället att uppfylla sin dröm om 5-XNUMX NG till ett överkomligt pris.

Ägaren till den enda sportdräkten Laser-Red 9-5 NG är nog inte så glad över utvecklingen. TTID4, nu mer än 200.000 2018 kilometer dygnet runt, säljs fortfarande i Tjeckien på Saab Suchomel. Sedan oktober XNUMX och priset sjunker varje månad. För närvarande rapporterar 9-5sc2012.com en reducerad priside på endast 42.900,00 €. Till vilket pris går raritetsbonusen?

21 tankar om “Saab-taxi - 400.000 XNUMX kilometer och inget slut"

 • blank

  Bra att taxi fortfarande finns på gatorna!
  Jag hade också kommit överens. Det var inte så lätt i vissa kategorier.

 • blank

  Tack för det återigen stora bidraget! ... rösta klar. 93 vilken skönhet! ... Jag är glad om det finns en berättelse om Saab-taxin. ...

 • blank

  Taxi ser väldigt intressant ut! Kanske värt en historia för bloggen?

  • blank

   Ett skattenamn Ove

   Bilen har verkligen sett tillräckligt för en hel bok som är redo för en film. Jag föreställer mig åtminstone 400.000 XNUMX taxikilometer av en SAAB i Frankfurt på ett sådant sätt att de inte kan rullas upp utan intressanta möten, händelser och erfarna anekdoter ...

 • blank

  Ja, frågan om eftermontering av hårdvaran för våra dieslar är också av stort intresse för mig - jag har inte en, men jag skulle vilja skaffa en så snart jag hittar en lämplig för att skydda den sällsynta BioPower Griffin cabriolet. Företaget Twintec / Baumot erbjuder detta (hittills endast) från Euro 5. Kommer detta också att vara tekniskt möjligt för Euro 4-diesel snart? Även för våra Saab-motorer (Euro 5 och möjligen också för Euro 4)? Och hur är det med antagning? Jag skulle vara så tacksam om vi kunde få lite information om det - kanske en av läsarna vet om det? Eller kanske till och med en liten bloggrapport? 😉

  • blank

   Av eftermonteringslösningar är ännu inte kända. Detta är ämnet Orio. Ska vi höra något, så kommer det självklart på bloggen.

   • blank

    Och hur är det med GM-dieselmotorerna? Finns det något? Eller var de fortfarande alla Euro 4? Kommer de sista ”Pre-Griffins”, MJ 2011, inte från GM? De är redan Euro 5.

    • blank

     Om det fanns nyheter, skulle de ha publicerats här. I ett nytt samtal lärde jag mig att Orio har temat på skärmen. Det var innan lagstiftaren ställde in ramarna för eftermontering. Jag skulle inte ha mycket hopp. Dieselskandalen är främst ett tyskt problem. I andra EU-länder, med samma lagstiftning, verkar det inte vara ett problem.

     • blank

      För närvarande försöker man att irritera Diesel-drivarna igen i Österrike, är bensinen vid många bensinstationer plötsligt några cent dyrare än premium bensin, gav inget beslut, ingenting. Det är bara dyrare nu. Men annars kan du fortfarande enkelt köra diesel i Österrike. Tack gud

     • blank

      Jag skulle inte ha något hopp om att eftermontera de få SAAB-dieslarna i Tyskland. Det lönar sig inte för någon att utveckla, homologera och erbjuda en lösning - speciellt eftersom det inte längre finns en tillverkare som skulle frukta skada på deras image och därför skulle vara villiga att investera ...

      Man kan dock hoppas att för alla yngre dieslar från Euro 4 (green sticker) kommer det tyska vägnätet att vara tillgängligt i några år mer eller mindre obegränsat.

      Utsläppen av kväveoxider i dieselavgaser äldre standarder är bara absurt ofta lägre än i den yngre och även detta har uppnåtts även utan (illegal) mjukvara och avstängning.

      Detta har att göra med att mycket mer än kväveoxider och CO2 kommer från avgaserna, även om den aktuella debatten är begränsad till dessa två. Utsläppsnormerna är inte lika blygsamma som politik eller media.

      Tillverkare, deras ingenjörer och utvecklare måste också ta CO (kolmonoxid), kolväten och partiklar (fint damm) i beaktande och alltid få dem under kontroll ...

      De senaste decenniernas tekniska tillvägagångssätt (katalysatorer, avgasåtercirkulation, partikelfilter, direktinsprutning, ureainjektion - för att bara nämna några) är för olika och komplexa för att gå i detalj här. Men fysik och kemi är lika komplexa ...

      Och naturlagarna som ingenjörer och utvecklare måste följa är framförallt: de är oförstörbara. Nationellt oberoende och faktiskt helt oförgänglig.

      Kontrollera om vi är samtidigt beståndsdelarna av luft (till 78% kväve) och tankinnehållet (kolväten) och dess mest fullständiga integritet vid avgas (kväve) eller dess mest fullständig förbränning och oxidation (kolväten) ut även varje lekman bör förstå att en här har en mycket klassisk intressekonflikt.

      Ju mer fullständigt du förbränner kolväten till CO2 och H2O (för att undvika kolmonoxid och oförbrända kolväten vid avgaserna), desto bättre är energianvändningen av bränslet (kolvätena) och desto renare är avgaserna, åtminstone å ena sidan. Å andra sidan leder detta oundvikligen också till fler kväveoxider. 78% kvävet i luften som sugs in, laddas in i motorn via turbo eller kompressor eller till och med förbränns flera gånger via avgasåtercirkulation bränns / oxideras mer noggrant om förbränningen av andra komponenter i blandningen eller avgaserna ska vara så fullständig som möjligt ...

      Kärnan för mig är frågan: Hur lyckades USA göra det? När allt kommer omkring skapades dieselskandalen där ...

      Fysik och kemi och vem vet annars vilka naturlagar? Vad sägs om biologi och människors åldrande? Allt detta har framgångsrikt övervinnts i USA, tydligen redan idag!

      När allt kommer omkring borde D Trump ha en 20-årig kroppsbyggnad (enligt amerikanska läkare). Och även våra medier bekräftar med glädje åtminstone psyket hos en 14 till 20-åring ...

      Vem skulle bli förvånad om de amerikanska dieslarna som såldes i Tyskland faktiskt hade upphävt naturlagarna? Och innan vi alla äntligen sjunker i marken i vördnad, vill vi hellre inte mäta lådorna alls ...

 • blank

  Deltagande, förstås!
  För bidraget är jag särskilt intresserad av dieseltema (jag kör ju en av de sista stationsvagnarna med Euro4).
  Jag kommer definitivt inte "slå det i soptunnan". Det är inte alls miljövänligt att avskaffa bilar som kan köra utan problem, ekonomiskt och lyckligt under några år av tvivelaktiga skäl (NO²-förorening är bara en aspekt och CO² är viktigare av miljöskäl).
  Självklart skulle jag eftermontera! Men det verkar som om vi SAAB-drivrutiner inte kommer att stå chansen, eller har någon annan information? Kan SAAB-Frankfurt kanske prata med eftermonterare? Jag skulle verkligen vara intresserad!

 • blank

  Och ett nytt inlägg ...

  Efter läsarens bidrag (Ken-Daniel till ett möte) denna gång igen från laget och från redaktionen. Bloggen går över i början av året med nästan dagliga nya bidrag. Många tack till laget och grattis till nuvarande 1.100-abonnenter! ! !

  Förra gången jag såg en 1.096 eller 1.097 längst upp till höger i webbläsarfönstret. Är 1.100 en heltid? Efter donations- och deltagarrekordet för 2019 skulle det vara nästa ...

  SAAB lever. I D och bortom inte minst tack vare den här bloggen. Fantastiskt!

  PS
  Och återigen ett antal nyckelfraser och nyckelord om rörliga ämnen. För många och för snabbt för att en läsare ska kunna hämta sina egna kommentarer. Ändå (eller på grund av det) en fantastisk prestation. Du kan bara läsa och njuta ...

  • blank

   Okej, jag kan inte hjälpa det ...

   Citat: ”Dieseldebatten är en oändlig historia. Egentligen handlar det om något annat. "

   Och det är just därför jag letar allt oftare efter SAAB-dieselfordon. Var det som ett komplement eller till och med en ersättning för mina BioPower kromglasögon SC ...

   Så länge vi ägna sig åt privata transporter kan suga upp mer E85, men nu får hinterhergeschmissen nya och begagnade dieselfordon och diesel förare fortsätta att dra på pumpen från det lägsta priset och den högsta energiinnehållet per liter som det blivit kvasi alltmer en medborgerlig plikt att driva en diesel!

   Under tiden vet du naturligtvis inte längre om du lutar dig mot diesel av trass eller lydnad. Medie-, politiska och skattesignalerna är alltför motstridiga för att man ska kunna lokalisera sig meningsfullt. Lyssna bara inte längre ...

 • blank

  Bra! Uppenbarligen är aero den vackraste - samordnad och klar!

 • blank

  Jag gjorde också min "plikt" genom att avge min röst 🙂 Som ägare till en 93 Coupe med Viggenbody är det förmodligen klart vart min röst gick. Konkurrensen är dock mycket stark och jag har aldrig sett en icke-tysk bil vinna ett sådant betyg ;-(

  Saab 95NG Diesel… .., och jag sålde min med bara 43000 km för CHF 13500.-. Jag behövde det inte tillräckligt och det var alltid för stort för mig. Det gjorde fortfarande ont. Den nya ägaren kan se fram emot en mycket snygg 95er. Bilen var praktiskt taget ny.

  • blank

   Självklart har vi liten chans mot den överväldigande kraften. Men vi använder den 😉

 • blank

  Tyvärr är de flesta 9-5NG-tidtabellerna dåligt utrustade, Head Up Display och premiumsitsar ska vara i bilen.

  • blank

   Allt detta kan eftermonteras. Saab Kiel gör det väldigt bra.

   • blank

    Men kostar oproportionerligt. Om det då är nytt, men med ett utrustat begagnat fordon på ett lämpligt sätt, så kan "extra" avskrivas som det var.

    • blank

     Rätt formulerat, det är nu dyrt men möjligt. För några år sedan, när hyllorna fortfarande var väl fyllda, var det relativt billigt att ha en 9-5 NG uppgraderad individuellt. Idag är den begränsade tillgängligheten av önskade delar det största problemet.

 • blank

  Röstade för SAAB: gjort

  11
  1

Kommentarer är stängda.