Rapportera om Saab Support Convoy 2019

Saab Support Convoy 12.01.2019Uhr i tjeckiska städerna Lednice och Valtice, nära den österrikiska gränsen, för redan 10ten tid istället: På lördagen avgick 30 9. Saab Support Convoy debuterade på 17.01.2010 för första gången, med fläktstyrda åkattraktioner runt om i världen för att demonstrera mot GM: s planer på att stänga Saab.

55-fordon på Saab Support Convoy 2019
55-fordon på Saab Support Convoy 2019

På grund av brist på tid och eget körkort kunde jag inte vara där själv då och först senare lärde mig det från foton och rapporter. Vad hände efter det vi vet och tyvärr är ledsen historia.

Även om inga bilar byggs längre, varken i Trollhättan, Graz eller Mexiko, lever vi Saab Spirit. Vi läser Saab bloggläsare skriva inlägg till bloggen så livlig och mångsidig som möjligt för att hålla, vi behålla våra bilar, leta efter en annan Saab att rädda andra Saab och distribuera kilometer. Saab mekaniker fortsätter att ta hand om våra bilar med kärlek och göra mycket för att fortsätta att njuta av vår bilhobby. I Tjeckien och Slovakien Saab har en stor passion för många, men båda länderna har en stor, välorganiserad Saab scen, med många entusiaster, på vissa mycket exklusiva sällsynta Saab och Saab värd stora möten. Saab session Slovakien lockar årligen upp till 91 Saabs från många länder som Saab Saab Moravian möte i Tjeckien drog förra året 135 Saabs vidare. Så det är inte förvånande att även fansen träffas på vintern och dels också ta dessa långa resor till Saab Support Convoy-mötet vid inköp.

Ett år, växelvis mellan Slovakien och Tjeckien sker stöd Convoy i januari, redan nu traditionella Saab. Det betyder fortfarande det, men nu är det bara ett mysigt halvdagsmöte med en liten utgång och ett litet turistprogram. Det är också möjligt att visa allmänheten att varumärket fortfarande är närvarande och lämpligt för daglig användning. Mötena i Slovakien arrangeras av Saab Club Slovakien, i Tjeckien av Saabunderground. Förra året ägde mötet rum i den slovakiska staden Skalica, där även en tv-kanal sände en liten artikel om mötet, hur vi besökte kyrkan i Skalica, sedan Holic Castle och sedan åkte vi till en sjö.

I år var mötet i Tjeckien Lednice och Valtice. Även om jag har mycket arbete att göra just nu satte jag upp det och tog ledigt. Jag gick strax efter 9 timmar hemifrån, denna gång för att hantera XWD Saab och körde ca 100km till startpunkten till Lednice. På utresan från Wien, på några vinter körförhållanden med snöblandat regn och snö drivor på motorvägen, gladdes jag ännu mer över fyrhjulsdrift och uppvärmningen uppvärmda säten. Annars attraktionen var tyst, som den här gången jag tog en annan, mindre gränsövergången fanns lyckligtvis ingen trafikstockning. När jag kom på parkeringen av slottet Lednice hade snöblandat regn lyckligtvis för - vädergudarna log på oss Saab förare och väntade där redan Saab drivrutinen från Slovakien, som träffades i Bratislava och sedan tillsammans i konvoj till den tjeckiska Lednice körde.

Strax före 11 kom den tjeckiska Saab-gruppen på parkeringen lite senare än planerat på grund av vädret och anlände där till den slovakiska gruppen. Den tjeckiska Saab-gruppen träffades i Brno, matchande varumärket på en svensk möbelaffärs parkeringsplats och gick sedan ner tillsammans till Lednice. Så stod då trots starka vindstrålar och temperaturer runt fryspunkten, totalt 55 Saabs, fördelade på flera rader, på den stora parkeringsplatsen. Bland dem var 6 9-5NG och även de yngre Saabs, eftersom de gamla Saabs, som 95. 96, 900 och konvertiblerna är i viloläge. Men en 900II-konvertibel kom också. Det visar ännu en gång, för Saab och deras förare, det finns inget dåligt väder. Naturligtvis gör de många bilarna av detsamma mycket uppmärksamhet, för på vintern brukar det inte hända mycket.

Efter hälsningarna, de redan något försenade grattis till nyår, utbyte av nyheter och vanliga bilfoton hölls en chatt på parkeringen och, som alltid, pratbutik. Därefter splittrade vi upp eftersom vi inte skulle passa alla deltagare till en restaurang och ha de flesta restaurangerna på grund av den allmänna vinterförslutningen av slott i Lednice och Valtice-området. På de få restauranger som fortfarande var öppna gick vi till fots och åt lunch där.

Stärkt efter en god lunch gjorde de flesta av oss vägen att köra i konvojen om 10KM till Valtice Castle. Valtice, i tyska Feldsberg tillhörde Nederre Österrike till 1919. Valtice Castle tillhör kulturlandskapet Lednice-Valtice. Det bildade äntligen en kontinuerlig Saabkette genom det något kuperade vinterlandskapet tills vi kom till slottet och parkerade där.

Sedan delades vi in ​​i två grupper och ledde genom det gamla slottskapellet från år 1730, sedan genom den renoverade slottsteatern, som öppnades speciellt för oss. Slottsteatern var inte tillgänglig under lång tid, och bara under de senaste åren har den återställts omfattande. I teaterens källare är den då använda scentekniken, och detta rekonstruerades också troget och visade oss.

Efter det intressanta besöket sa vi adjö till varandra och gick sedan ensam på vägen hem. Det här är det perfekta sättet att kombinera en vinterdag med ett kulturprogram och ett litet Saab-möte.


Tack till Ken-Daniel för hans Saab-berättelse! Har du också något att berätta om Saab?

Historien om en oförglömlig semesterresa, en restaurering eller en annan händelse i livet med kultmärket från Trollhättan? Skriv sedan oss, vi gillar att publicera på bloggen!

6 tankar om “Rapportera om Saab Support Convoy 2019"

 • blank

  Mycket bra rapport! Tack så mycket!

 • blank

  Bara bra och beundransvärt att så många år efter förlisningen fortfarande - så många entusiastiska Saab entusiaster att "Saab Support Convoy" möts - medveten om att åtgärder så motsats sköt sig från undergång! Och det med säsongen och vädret! Saab-samhället verkar vara väldigt starkt och förbinder sig med våra sydliga grannar. Jag skulle bli mycket glad om det skulle vara något som liknar ibland i norr (HH och omgivningen) - kändes i alla fall - i själva verket starkare Saab densitet än i söder. Tack till Ken-Daniel för denna uppmuntrande rapport! 🙂

  • blank

   Jag har aldrig varit där vid det angivna datumet, men jag känner till platsen ...

   I HH finns en historisk bensinstation. Såvitt jag vet är det den årliga platsen för SAAB-möten med mycket deltagande, inklusive historiska fordon. Så upphetsad att inte alla deltagare har utrymme på tanken. Kanske hittar du rapporter om tidigare möten via sökfunktionen i den här bloggen? Kanske får du evenemangsinformationen här i tid och deltar i 2019 själv?

   Det finns definitivt SAAB-möten norr om Turkiet (det var också ett mycket trevligt och oförglömligt läsarbidrag). Håll dig uppdaterad ...

   • blank

    Det stämde, det var något - jag uppdaterade bara ett svagt minne av ett blogginlägg om bensinstationens möte. Jag har aldrig varit där och har inte varit aktiv i Saab-scenen så länge. När det händer igen i år är jag där. Tack för ledtråden! 🙂

  • blank

   Saab-samhället är riktigt stort i Tjeckien och Slovakien, många entusiaster i alla åldrar. Om det visar sig, gå till ett möte.

 • blank

  Detta inlägg värmer mitt hjärta! Tack Ken-Daniel.

  Sitsuppvärmning, XWD, en spännande inblick i historiskt analog teaterteknik gjord av förnybara råvaror, en varm måltid och runt många SAAB på en vinterdag. Låter som en perfekt dag för mig ...

  12

Kommentarer är stängda.