Koenigsegg AB bildar ett strategiskt partnerskap med NEVS AB

Koenigsegg AB etablerar ett strategiskt partnerskap med NEVS AB, vilket möjliggör utveckling av parallella fordonsmodeller i något högre volymer med tonvikt på elektrifiering samt stärkt tillväxtmöjligheter inom hyperbilssegmentet.

Koenigsegg Regera
Koenigsegg Regera. Bild: Koenigsegg

NEVS gör en kapitaltillskott på EUR 150 miljoner, vilket tar 20 procent minoritetsandel i Koenigseggs moderbolag. 150 procent in och ut av 65 procent i form av 35 procent i form av eget kapital, teknologilicenser och produktdesign.

Partnerskapet kommer att fördjupa ett redan existerande samarbete mellan Koenigsegg och NEVS, vilket skapar synergier mellan sina geografiska fotspår, erfarenheter och kompetenser.

Koenigsegg har redan en unik marknadsposition för hyperbilar, och genom det kompletterande joint ventureet samarbetar NEVS och Koenigsegg med att utveckla en produkt för nya och outnyttjade segment.

Genom NEVS produktionsanläggningar i Trollhättan vill Koenigsegg få tillgång till ytterligare kapacitet samt dra nytta av den omfattande fordonsindustrin i regionen, samtidigt som man behåller sitt centrum för excellens i Ängelholm. Förutom NEVS-kapacitet för produktion i Trollhättan och Kina har NEVS genom majoritetsägaren Evergrande blivit en av Kinas största bilhandlare.

"Koenigsegg bryter ny mark, kapitaliserar på vår unika teknik, prestandapoäng och marknadsställning för att utforska och utveckla nya produkter. Det här partnerskapet syftar till att skapa de bästa förutsättningarna för eget kapital i ökad tillväxt på hyperbilmarknaden, samt att göra det möjligt att bryta in i ett outnyttjat marknadssegment tillsammans med NEVS. Vi ser fram emot att samarbeta med NEVS för att utveckla en hållbar framtid. "säger Christian von Koenigsegg, grundare och VD för Koenigsegg.

Koenigsegg är ett lockande företag som utvecklar avancerade bilar med unik teknik och med en kundbas som är en av ett slag. För att kunna expandera vår investering i den svenska fordonsindustrin. Koenigsegg på resan framåt, något vi ser fram emotsäger Kai Johan Jiang, styrelseordförande i NEVS AB.

22 tankar om “Koenigsegg AB bildar ett strategiskt partnerskap med NEVS AB"

 • blank

  Mycket spännande! Kommer NEVS ta tur igen? Koenigsegg är något väldigt bra, fortsätt att rapportera!

  2
  3
 • blank

  ... vänta och se att det tumlar av transportbandet, spännande!

  5
  1
 • blank

  Välvällt lejon, Herbert. Jag ser det på samma sätt, men jag kan inte beskriva det så mycket.

  6
  2
 • blank

  Jag var tvungen att läsa det tre gånger för att bearbeta det till viss del ...

  Och ändå är visionen bakom den långt ifrån klar. Kai Johan Jiang är nu aktieägare i Koenigsegg. Spelpengarna kommer i slutändan från Evergrande.
  Den högfödda Christian von Koenigsegg talar om accelererad tillväxt på hyperbilmarknaden, som om det här var en massmarknad och han var Henry Ford ...

  Och eftersom det inte alls är vettigt, skapar du ett joint venture från vilket garanterat (men garanterat) någon illavarslande produkt kommer att dyka upp som vi alla vill ha (men något av absolut). Några välfödda idéer och 150 miljoner från KJJ och det är det. Något stort kommer att förändra världen ...

  Allt detta är bara en enda marshallgård med massor av vagnar som är överbelastade med miljoner, till och med miljarder, med byte av ägarandelar, med slott i luften och mycket fåfänga från de inblandade och flyttas och återkopplas i snabb rörelse. Och allt detta mot bakgrund av en enorm dynamik, även när det gäller politiska ramvillkor. SAAB-thrillern bleknar till ett lugnande piller ...

  Vad kommer snart?

  10
  1
  • blank

   Super formulerade!

   Om Koenigsegg ville delta i teknikutvecklingen, skulle inte Volvo vara en bättre partner? Speciellt med det nya undermärket Polestar skulle nya vägar ha dykt upp ...

   4
   1
   • blank

    Jag vet inte.

    Men det skulle vara spännande att veta vad partnerna verkligen lovar varandra?
    Då kan man tänka på chansen att realisera sina respektive drömmar.
    Realistisk i en bransch som länge har formats av övertaganden, konsolidering och konkurser. En bransch som nyligen kan och knappast får förlita sig på den politiska och sociala ramen för sina patent, utveckling och produkter ...

    I detta avseende indikeras tvivel i sig att KJJ och CvK verkligen vet vad de gör och vad de har kommit in i. Om de inte ser allt som bara ett spel och en marshall för (privata) tillgångar och skulder. Det händer alltid något, oavsett om det är fastigheter eller bilar ...

    Kanske pratade de med varandra om whisky och cigarrer och sedan skrattade sig för att sova innan professionell personal hällde affären i fina, icke-hårda pressmeddelanden.

    Denna affärsbrott blir mer spännande.

    4
    1
    • blank

     Jag skulle vara lite mer reserverad med vild spekulation! Avbrottet i bilindustrin är djupgående. Någonting rör sig här. Vänta, luta dig tillbaka och se vad som händer.

 • blank

  Spännande utveckling! Plötsligt har NEVS pengar och investerar i aktier i Koenigsegg. Slutligen kommer rörelsen in i berättelsen.

  2
  2
 • blank

  Det är verkligen intressant att Koenigsegg tydligen får använda anläggningen i Trollhättan med affären. Vilket är vettigt ur den synvinkeln. Hittills trodde jag att tillverkare som Tesla eller liknande skulle positionera sig här, men NEVS hade förmodligen inget intresse av att producera en direkt konkurrent i "huvudfabriken". Den andra frågan är vilken typ av bilar Koenigsegg kommer att bygga. Jag kan knappast tänka mig att bygga dessa "normala" bilar för alla.

  • blank

   Min förutsägelse: Först och främst är Koenigsegganläggningen i Tianjin av intresse. Det öppnar tillgången till den största lyxbilmarknaden i världen. Trollhättan står bara på punkt 2 i listan.

   • blank

    Kanske finns det ett annat ämne som kan vara en fördel för Koenigsegg. Kanske kan den ena eller den andra fortfarande komma ihåg Freevalve-tekniken som Koenigsegg har utvecklat för ventilstyrning utan kamaxel (ar). Förutom i sina egna motorer är det, så vitt jag vet, fortfarande används ingenstans, men har förmodligen licensierats till Qoros.
    När fordon med denna teknik kommer på marknaden och bevisar sin tillförlitlighet, kan Koenigsegg äntligen få den förväntade vinsten från de medel som följer med denna utveckling genom ytterligare licensiering.
    Framtiden kommer att visa hur det faktiskt kommer att se ut, om det är en Qoros monterad i Trollhättan, en NEVS Hybrid med en Qoros-motor eller en Koenigsegg i Porsche-segmentet.
    Under vissa omständigheter ser Koenigsegg också möjligheten att realisera en del av Saabs framtida plan, som han måste ha haft med sina övertagningsplaner vid den tiden. Oavsett produktens namn kommer han att ha sett någon marknad för ett andra svenskt bilmärke, annars hade han aldrig varit involverad.

    • blank

     Detta är intressant information och tankar.

     Ganska troligt att en Christian von Koenigsegg kan leta efter fler och överkomliga modeller för ett större marknadssegment.

     Det förefaller mig som om hela fordonsindustrin och den motoriserade individuella transporten står inför omvälvningar som kan jämföras med de inom sjöfarten strax efter sekelskiftet. Då, även långt efter 1900, lade konservativa rederier fortfarande fulla fartyg på mer än 100 m och lade dem under segel med absurd stora besättningar. Den "moderna" ångan (expansionsmaskiner) hade ännu inte litats på. Andra samtida var två eller tre steg längre. Ångmotorer (än mindre fyrkantiga segel) ansågs inte längre vara progressiva eller till och med bara moderna. De litade redan på motorer eller till och med turbiner ...

     Som Hans S. redan skrev: ”Frågan är och förblir; väntar någon på en sådan produkt och ett sådant samarbete? "

     Naturligtvis beror det på produkten. Men alltmer också från de politiskt inställda och dagliga förändrade ramvillkoren. Svårt vatten ...

 • blank

  Frågan är och är kvar; är det någon som väntar på en sådan produkt och för sådant samarbete?
  Jag tänker knappast det.
  Tåget är bara slutt och inte komma ikapp. Det har varit för många misstag under de senaste 7-8-åren. som det inte skulle påverka.

  • blank

   Frågan är vilken produkt vi pratar om? Tillgång till delar av Koenigsegg-tekniken öppnar helt nya alternativ. Det beror på vad Evergrande-NEVS gör av det.

 • blank

  Så Koenigsegg får 150 miljoner och kan använda fabriken (eller vad som finns kvar) i Trollhättan. Det skulle vara en mer realistisk chans för nya bilar "gjorda av Trolls". Men kommer förmodligen att vara för dyr för mig.

  1
  2
 • blank

  Bra ... Jag är lite mållös! Häromdagen var Mr. Koenigsegg i Jay Lenos garage ... (ungefär 4 månader sedan) Jag frågade mig själv om en sådan kombination är möjlig, ja och nu det här meddelandet.
  Steven Wade skrev meddelandet på Koenigseggs blogg ... en galen kombination av allt.

  2
  2
 • blank

  Joint ventures, nya finansiärer eller nya konstruktioner men levererade av NEVS är för ingenting år sedan.
  Kanske blir det nog för en dålig film vid någon tidpunkt.

  6
  2
 • blank

  Förhoppningsvis försvinner Koenigsegg inte i Kina och dyker sedan upp igen som en "dragon racer"! Kanske kommer detta också att vara ett testfordon för den alternativa körningen: väte! Jag är inte alls övertygad om elektriska fordon, men väteframdrivning skulle vara en intressant sak! Jag väntar ytterligare 5-6 år, då är det min 9-3er
  15 år gammal u. då har det mycket mer som 250.000 km på det och ser sedan ut.

  12
  1
  • blank

   Vilken typ av vätgasdrift menar du?
   Rakettmotor, förbränningsmotor eller bränslecell?

   Enligt min kunskap är den senare energiskt det billigaste. Om det var en konventionell brännare, skulle termiska förluster och (låg) effektivitet vara som dagens motorer. Väte- och elfordon är inte ömsesidigt exklusiva. Tvärtom.

   Jag är inte heller övertygad om elfordonens nuvarande tillstånd. Och jag skulle se en mängd problem närma sig oss om denna teknik med alla dess olösta frågor lagligen föreskrevs till oss ...

   Tänk dig en e-tankstation på motorvägen under semestern. För att byta ut till och med en av de bensinpumpar som finns idag (cirka 12 per tank) krävs cirka 20 laddstationer på grund av laddningstiderna. Så 240 för en normalstor motorvägsstation. Och bara "bara" 240 och samma antal parkeringsplatser om alla är redo att ladda bilen snabbt inom en timme och därmed förkorta livslängden för de dyra batterierna ...

   Annars skulle du behöva 480 eller till och med 960 laddstationer och parkeringsplatser för att ersätta en av dagens motorvägsstationer. För folkmassorna som skulle ackumulera där och vänta på laddningstiden skulle det behöva erbjudanden. Vid en genomsnittlig 3-passagerare och 0,1-hundar per fordon så för 1.440 till 2.880-personer och bara 50 till 100-hundar. Varje bensinstation skulle behöva ha en liten stads storlek och infrastruktur i framtiden. Madness. Ren galenskap!

   Vätgas kan faktiskt tankas - i motsats till el. Men även för bränsleceller. Och på grund av högre effektivitet skulle jag (med samma mängd) med detta ännu mycket längre än med en raketmotor eller en förbränningsmotor.

   Jag är ett bensinhuvud och jag gillar ljudet. Men med ett energieffektivt elfordon som skulle kunna tankas (till exempel bränslecellen) kunde jag faktiskt få vänner.

   Tyvärr är vi för närvarande mer benägna att gå mot det timme långa avbrottet mot ankomst och avresa och mot konstgjorda tvingade småstäder. Med en viss ansträngning kunde jag uppskatta energin och miljöbalansen i denna galenskap, men med det redan förutsägbara resultatet i mitt huvud kunde jag inte längre sova bra idag. Så jag lämnar det ...

   11

Kommentarer är stängda.