Koenigsegg AB bildar ett strategiskt partnerskap med NEVS AB

Koenigsegg AB etablerar ett strategiskt partnerskap med NEVS AB, vilket möjliggör utveckling av parallella fordonsmodeller i något högre volymer med tonvikt på elektrifiering samt stärkt tillväxtmöjligheter inom hyperbilssegmentet.

Koenigsegg Regera
Koenigsegg Regera. Bild: Koenigsegg

NEVS gör en kapitaltillskott på EUR 150 miljoner, vilket tar 20 procent minoritetsandel i Koenigseggs moderbolag. 150 procent in och ut av 65 procent i form av 35 procent i form av eget kapital, teknologilicenser och produktdesign.

Partnerskapet kommer att fördjupa ett redan existerande samarbete mellan Koenigsegg och NEVS, vilket skapar synergier mellan sina geografiska fotspår, erfarenheter och kompetenser.

Koenigsegg har redan en unik marknadsposition för hyperbilar, och genom det kompletterande joint ventureet samarbetar NEVS och Koenigsegg med att utveckla en produkt för nya och outnyttjade segment.

Genom NEVS produktionsanläggningar i Trollhättan vill Koenigsegg få tillgång till ytterligare kapacitet samt dra nytta av den omfattande fordonsindustrin i regionen, samtidigt som man behåller sitt centrum för excellens i Ängelholm. Förutom NEVS-kapacitet för produktion i Trollhättan och Kina har NEVS genom majoritetsägaren Evergrande blivit en av Kinas största bilhandlare.

"Koenigsegg bryter ny mark, kapitaliserar på vår unika teknik, prestandapoäng och marknadsställning för att utforska och utveckla nya produkter. Det här partnerskapet syftar till att skapa de bästa förutsättningarna för eget kapital i ökad tillväxt på hyperbilmarknaden, samt att göra det möjligt att bryta in i ett outnyttjat marknadssegment tillsammans med NEVS. Vi ser fram emot att samarbeta med NEVS för att utveckla en hållbar framtid. "säger Christian von Koenigsegg, grundare och VD för Koenigsegg.

Koenigsegg är ett lockande företag som utvecklar avancerade bilar med unik teknik och med en kundbas som är en av ett slag. För att kunna expandera vår investering i den svenska fordonsindustrin. Koenigsegg på resan framåt, något vi ser fram emotsäger Kai Johan Jiang, styrelseordförande i NEVS AB.

22 tankar om "Koenigsegg AB bildar ett strategiskt partnerskap med NEVS AB"

 • Mycket spännande! Kommer NEVS ta tur igen? Koenigsegg är något väldigt bra, fortsätt att rapportera!

  2
  3
 • Jag skulle vara lite mer reserverad med vild spekulation! Avbrottet i bilindustrin är djupgående. Någonting rör sig här. Vänta, luta dig tillbaka och se vad som händer.

 • Jag vet inte.

  Men det skulle vara spännande att veta vad partnerna verkligen lovar varandra?
  Då kan man tänka på chansen att realisera sina respektive drömmar.
  Realistisk i en bransch som länge har präglats av förvärv, konsolidering och konkurser. En bransch som knappast kan lita på de politiska och sociala förutsättningarna för sina patent, utveckling och produkter på senare tid ...

  I detta avseende är det i och för sig tvivel om att KJJ och CvK verkligen vet vad de gör och vad de har kommit överens om. Om de inte förstår allt som ett spel och som en shunting yard för (privata) tillgångar och skulder. Det sker alltid något, oavsett om det är fastigheter eller bilar ...

  Kanske pratade de med varandra om whisky och cigarrer och sedan skrattade sig för att sova innan professionell personal hällde affären i fina, icke-hårda pressmeddelanden.

  Denna affärsbrott blir mer spännande.

  4
  1
 • Super formulerade!

  Om Koenigsegg vill delta i teknikutveckling, skulle inte Volvo vara en bättre partner? Speciellt med det nya delmärket Polestar skulle nya vägar ha kommit fram ...

  4
  1
 • Detta är intressant information och tankar.

  Ganska troligt att en Christian von Koenigsegg kan leta efter fler och överkomliga modeller för ett större marknadssegment.

  Det verkar som om hela bilindustrin och den motoriserade privata transporten ligger i förändringsbrott som kan jämföras med sjöfarten strax efter det senaste århundradet. Därefter lagde konservativa redare, även långt tillbaka i 1900, fortfarande ner fulla fartyg på mer än 100 m i längd och satte dem under segling med absurd stora besättningar. I den "moderna" ångan (expansionsmaskiner) hade ännu inte tagit förtroende. Andra samtidiga var två till tre steg framåt. Ångmotorer (än mindre fyrkantiga segel) betraktades inte längre som progressiva eller bara moderna. De satte redan på motorer eller till och med turbiner ...

  Som Hans S. skrev redan: "Frågan är och återstår; Är det någon som väntar på en sådan produkt och för sådant samarbete? "

  Det beror givetvis på produkten. Men alltmer också från de politiskt inställda och dagliga förändringsförhållandena. Svårt vatten ...

 • Kanske finns det ett annat ämne som kan vara en fördel för Koenigsegg. Kanske kan den ena eller den andra fortfarande komma ihåg Freevalve-tekniken som Koenigsegg har utvecklat för ventilstyrning utan kamaxel (ar). Förutom i sina egna motorer är det, så vitt jag vet, fortfarande används ingenstans, men har förmodligen licensierats till Qoros.
  När fordon med denna teknik kommer på marknaden och bevisar sin tillförlitlighet, kan Koenigsegg äntligen få den förväntade vinsten från de medel som följer med denna utveckling genom ytterligare licensiering.
  Hur framtiden ser ut, om det handlar om Qoros monterade i Trollhättan, en NEVS-hybrid med en Qoros-motor eller en Koenigsegg i Porsche-segmentet, kommer framtiden att visas.
  Under vissa omständigheter ser Koenigsegg också möjligheten att realisera en del av Saabs framtida plan, som han måste ha haft med sina övertagningsplaner vid den tiden. Oavsett produktens namn kommer han att ha sett någon marknad för ett andra svenskt bilmärke, annars hade han aldrig varit involverad.

 • ... vänta och se det sedan tumble från bandet, spännande!

  5
  1
 • Välvällt lejon, Herbert. Jag ser det på samma sätt, men jag kan inte beskriva det så mycket.

  6
  2
 • Jag var tvungen att läsa detta tre gånger för att bearbeta det till viss del ...

  Och ändå är visionen bakom den långt ifrån klar. Kai Johan Jiang är nu aktieägare i Koenigsegg. Spelpengarna kommer i slutändan från Evergrande.
  Den högfödda Christian von Koenigsegg-fablerna av accelererad tillväxt på hyperbilmarknaden, som om det här är en massmarknad och han Henry Ford ...

  Och eftersom det inte har någon mening alls, startar de ett joint venture som garanterar (men det är garanterat) någon form av olycklig produkt som vi alla vill ha (men självklart). Några högfödda idéer och 150 miljoner KJJ och redo. Det kommer något stort som kommer att förändra världen ...

  Allt detta är bara en järnvägsstation med höga vagnar, som överbelastas med miljoner, till och med miljarder, med byte av äganderätt, med slott i luften och en hel del fåfänga hos de involverade och skjuts upp i tid och omkopplas. Och allt detta mot bakgrund av enorm dynamik och politiska ramvillkor. SAAB-thrillerna bleknar till ett lugnande piller ...

  Vad kommer snart?

  10
  1
 • Spännande utveckling! Plötsligt har NEVS pengar och investerar i aktier i Koenigsegg. Slutligen kommer rörelsen in i berättelsen.

  2
  2
 • Min förutsägelse: Först och främst är Koenigsegganläggningen i Tianjin av intresse. Det öppnar tillgången till den största lyxbilmarknaden i världen. Trollhättan står bara på punkt 2 i listan.

 • Frågan är vilken produkt vi pratar om? Tillgång till delar av Koenigsegg-tekniken öppnar helt nya alternativ. Det beror på vad Evergrande-NEVS gör av det.

 • Visst är det intressant att Koenigsegg med affären verkar tillåtet att använda fabriken i Trollhättan. Vad är meningsfullt i den meningen. Hittills trodde jag att tillverkare som Tesla eller liknande kommer i stället här, men NEVS har förmodligen inte haft något intresse av att ha en direkt konkurrent i "förälderväxten" att producera. Vilka bilar Koenigsegg kommer att bygga är då den andra frågan. Det är svårt att tänka sig att bygga dessa "normala" bilar för alla.

 • Frågan är och är kvar; är det någon som väntar på en sådan produkt och för sådant samarbete?
  Jag tänker knappast det.
  Tåget är bara slutt och inte komma ikapp. Det har varit för många misstag under de senaste 7-8-åren. som det inte skulle påverka.

 • Vilken typ av vätgasdrift menar du?
  Rakettmotor, förbränningsmotor eller bränslecell?

  Enligt min kunskap är den senare energiskt det billigaste. Om det var en konventionell brännare, skulle termiska förluster och (låg) effektivitet vara som dagens motorer. Väte- och elfordon är inte ömsesidigt exklusiva. Tvärtom.

  Jag är inte heller övertygad av det nuvarande tillståndet för elbilar. Och jag skulle möta många problem om vi skulle vara lagligt föreskriven denna teknik med alla sina olösta frågor ...

  Tänk dig en e-bensinstation på motorvägen för semesterperioden. För att ersätta även en av de befintliga bränsledispensrarna (cirka 12 per tank), skulle du behöva om 20 laddstationer på grund av laddningstiderna. Så 240 för en normalstor motorvägsstation. Och bara "240" och lika många parkeringsplatser om alla är redo att ladda bilen snabbt i en timme och därmed förkorta livslängden för de dyra batterierna ...

  Annars skulle du behöva 480 eller till och med 960 laddstationer och parkeringsplatser för att ersätta en av dagens motorvägsstationer. För folkmassorna som skulle ackumulera där och vänta på laddningstiden skulle det behöva erbjudanden. Vid en genomsnittlig 3-passagerare och 0,1-hundar per fordon så för 1.440 till 2.880-personer och bara 50 till 100-hundar. Varje bensinstation skulle behöva ha en liten stads storlek och infrastruktur i framtiden. Madness. Ren galenskap!

  Vätgas kan faktiskt tankas - i motsats till el. Men även för bränsleceller. Och på grund av högre effektivitet skulle jag (med samma mängd) med detta ännu mycket längre än med en raketmotor eller en förbränningsmotor.

  Jag är ett bensinhuvud och jag gillar ljudet. Men med ett energieffektivt elfordon som skulle kunna tankas (till exempel bränslecellen) kunde jag faktiskt få vänner.

  Tyvärr styr vi för närvarande större sannolikhet för den timmars långa avbrottet av ankomst och avgång och artificiellt verkställda små städer. Energiens och miljöbalansen i denna galna, även om jag kunde bryta mig med lite ansträngning, men inte längre sova bra med det redan förutsägbara resultatet i åtanke idag. Så jag lämnar den ...

  11
 • Så Koenigsegg får 150 miljoner och kan använda fabriken (eller vad som finns kvar) i Trollhättan. Det skulle vara en mer realistisk chans för nya bilar "gjorda av Trolls". Men kommer förmodligen att vara för dyr för mig.

  1
  2
 • Lysande sak ... Jag är lite mållös! Den andra dagen var herr Koenigsegg hos Jay Lenos garage ... (omkring 4 månader sedan) för att jag undrade om en sådan kombination är möjlig, och nu det här meddelandet.
  I Koenigsegg-bloggen skrev Steven Wade meddelandet ... en galen kombination av allting.

  2
  2
 • Joint ventures, nya finansiärer eller nya konstruktioner men levererade av NEVS är för ingenting år sedan.
  Kanske blir det nog för en dålig film vid någon tidpunkt.

  6
  2
 • Jo, förhoppningsvis kommer Koenigsegg inte att försvinna i Kina. Visa sedan igen som en "drake racer" igen! Kanske kommer detta också att vara ett provfordon för den alternativa enheten: väte! Jag är inte övertygad om elbilen, men väteframdrivning, det skulle vara en intressant sak! Jag väntar fortfarande 5-6 år, sedan min 9-3er
  15 år gammal u. då har det mycket mer som 250.000 km på det och ser sedan ut.

  12
  1

Kommentarer är stängda.