Saab studerar från NEVS (och deras historia)

För en vecka sedan publicerade NEVS bilderna från två studier på ett Instagramkonto. De åkte jorden runt och väckte uppmärksamhet. Ett lyckat drag, men tyvärr förblev det oklart vad som fanns att se på bilderna. För det var en envis tystnad om detta i Sverige.

Publiceringen skedde förmodligen inte av en slump. För det handlade mindre om information än om att sprida en positiv anda av optimism med Evergrande-bidraget. Bilderna visades på bloggar och i forum, men inte här. För jag var bara intresserad av historien bakom. Alla i Trollhättan verkar inte ha gillat abstinensen på SaabBloggen.

Under dagarna som följde gjordes försök att regelbundet länka till bilderna med svensk IP och lämpliga kommentarer om en (möjlig) Saabs comeback för att kommunicera.

NEVS lermodell

Är det här Saab-studier?

Vad visar de två studierna från NEVS? Du kan rädda dig själv i stablebacka, åren har lärt dig. Tillsammans med en vän vågade jag på tolkningen och fann ett sammanhängande svar. Chronologin av ritningen, och egenskaperna hos sedan, hänvisar till det D1-projektet.

Med avsikten att kunna sälja elbilar till den kinesiska mobilitetsleverantören DiDi, arbetade Trollhättan med detta projekt i cirka 2018 månader från januari 3. Men sedan gav DiDi den till CHJ Automotive tilläggsavgift, projektet har slutat.

Saab Design i NEVS-studierna?

Salongen med förlängt hjulbas uppfyller kraven för den kinesiska förvaltningen för användning i persontransporter. Baserat på den kända plattformen för 9-3-elbilen är det en utveckling av befintliga komponenter. Även SUV med koden L113 talar för denna teori och bygger på den kända plattformen.

Båda bilderna visar lermodeller som endast visar exteriördesignen utan teknik och interiör. En eventuell produktion skulle kunna realiseras på 12 till 24 månader eller mindre. Utvecklingstiderna för elbilar blir kortare och kortare. Påminner designförslaget någon om Saab? En eller annan läsare skulle möjligen kunna se Saab-ekon, jag hittar dem inte.

Sedan har den nuvarande asiatiska bilmodellen. Toyota spelar också i nya modeller med funktioner som taket dras över C-pelaren. NEVS-konstruktörerna är sålunda ett bra företag. Åtminstone visar sedan den mest intressanta och progressiva designförslaget från NEVS-studiorna hittills.

I sammanfattningen visar de två lermodellerna inga aktuella arbeten utan kommer från ett avslutat projekt. Deras eventuella produktion är därför tveksam. Men mycket i Trollhättan borde sättas på prov i och med övertagandet av Evergrande. De kommande månaderna kommer att visa vad den nya huvudägaren kommer att göra med bolaget i framtiden.

Evergrande köper batterifabriken

På 31. Januari är den sista avbetalningen förfaller till förvärvet och Evergrande fortsätter att kartlägga en sammanhängande kurs. Efter att ha gått med i en av de största bilhandlarna i Kina och grundat ett företag för laddteknik sluter cirkeln.

Evergrande gör det som är väsentligt om du vill ha långsiktig framgång med elbilar. Företaget tog över för några dagar sedan majoritet aktierna i Shanghai CENAT New Energy Ltd. Företaget har fyra platser för produktion av litiumjonbatterier. I 2018 var CENAT 10 i Kina när det gäller installerad batterikapacitet.

Med den tidigare partnern till NEVS, CATL, kommer detta inte att mötas med entusiasm. Det är möjligt att produktionsstarten av 9-3 EV kommer att försenas ytterligare på grund av det förestående leverantörsbytet.

7 tankar om “Saab studerar från NEVS (och deras historia)"

 • blank

  Tack så mycket för att rapportera om NEVS. Även om jag aldrig kan träffa dig, är du alltid en del av Saab-märket, och ska NEVS någonsin bygga bilar igen, då kommer dessa bilar troligtvis att ha mer DNA från SAAB än från NEVS.

  Jag tror också det i bilarna men erkänner fortfarande SAABs förflutna. Även om NEVS har förändrat modellerna mycket.

 • blank

  Jag tackar också för informationen om NEVS, lite av Saab kan trots allt ses på SUV. Speglarna, den svarta A-pelaren och dörrhandtagen

 • blank

  Hej,

  bra inlägg, tack. Ämne SAAB-gener för de presenterade modellerna: Ritningen av sedanen och lermodellen är med en lätt böjd vindruta, och i fallet med ritningen med skalhuva är det kanske närmast. Passagerarcellen påminner lite om "nuvarande SAAB 93". Med SUV:n är det nog bara SAAB dörrhandtagen; annars ganska kantig, lådan. Jag förväntar mig inget av NEVS för tillfället, som snart kommer upp på våra gator och kanske visar något som SAAB-gener. Mina förväntningar kanske inte ens kan uppnås av NEVS. Men något verkar i alla fall röra på sig och jag bedömer Königseggs inträde/samarbete som positivt i alla fall. Det är en gammal bekant 🙂

  Tja, 31.01. är en viktig dag och kanske äntligen vad vi alla har förväntat vid flera tillfällen händer; en investerare med förmodad styrka håller sitt ord. Då kunde det fortsätta. En gnista av hopp? På något sätt ja.

  Hälsningar från Erik

 • blank

  Tack för infoen. Ge Jörg rätt, skissen från sidan, speciellt svansen jag tycker är intressant. Därefter en kontinuerlig ljusremsa! Jag gillar inte fronten. Ändå ett bra bidrag

 • blank

  SUV är inte ett problem för mig ändå ..., och med Limo är jag i sidan. Visa för många rynkor ...
  Jag är på den tiden, för att jag inte vill köpa några extra rynkor! 😉
  Tydlig SAAB-Line är annorlunda!
  Tack också till författarlaget för denna Nevs-artikel. Jag väntar på 31.1.19 (?) För att se om balansen är förfallen. Då fortsätter vi / jag.

 • blank

  Jag tror att det fortfarande finns Saabgene i yttre utseende. Sidofönstren i perspektivet av den vita modellen har fortfarande detta Saab-block, jfr. 9-4x. Men kanske ser jag också välvilligt ut med rosa Saab-glasögon ...
  Tack för det här inlägget.

  2
  1
 • blank

  Välskriven

  Jag gillar väldigt mycket att NEVZ-intresset för de kvarvarande NEVZ-intressenterna inom läsekretsen på den här bloggen fortfarande betjänas. Och att detta händer med kritiskt avstånd och känslomässigt neutralt. Och jag vet att detta innebär en viss mängd arbete ...

  Den egna investeringen av tid och intellekt för en artikel om det givna ämnet skulle kunna reduceras avsevärt om du helt enkelt följde (NEVZ) PR-avdelningens intentioner eller kopierade från andra "följare".

  Standarden och kravet på den här bloggen är dock uppenbarligen en högre. Tack för det!

  PS
  Ibland önskar jag att tvångsarbetaren i D skulle ta sitt uppdrag lika allvarligt som den här bloggen gör sina ämnen och läsare. Det skulle vara en journalistisk utveckling och skulle vara 4. Våld i staten (låt oss kalla det informativa eller media) är mycket bra för att mäta sina egna standarder för den här bloggen.

  PS II
  Jag kan inte tänka mig något annat om lermodellerna och föregående artikel ...

Kommentarer är stängda.