Den sanna Saab sagaen

Det har blivit tyst i stallbacken i Trollhättan. Barren och övergiven ligger den gamla Saab-fabriken där och böjer sig själv. Det har varit länge sedan den sista Saab lämnade fabriken. Vet du varför Trollhättan kallas "Trollhättan"? Nej? Nå då ska jag berätta för dig. Detta har att göra med Saab och en myt som är sant.

Saab Troll Snurg
Saab Troll Snurg

Tidigare kallades Trollhättan helt enkelt "Hättan". Det kallas bara Trollhättan eftersom de legendariska turboladdade motorerna byggdes på Saab-fabriken. "Vad har turboladdade motorer att göra med troll?" - du kommer definitivt fråga. Tja, jag kan säga det, men det är en stor hemlighet och knappast någon tror att det är sant. Jag måste ta lite att berätta.

Du känner säkert alla trollfigurer som finns i souvenirbutiker i Sverige eller Norge. De små, knappt tio centimeter höga killarna med knobbiga näsor, röda kinder, stora ögon, rörigt hår och svans. Och du tror att de är gjorda av plast eller någon annan plast. Men det är fel, för det här är riktiga troll. Verkliga trollar som är frysta eftersom människor tittade i ögonen. När det händer, slutar en troll att hamna som en souvenir. Och vara säker, det är inte kul för en troll ...

Tja, tillbaka till Trollhättan. Eller Hättan, som det kallades vid den tiden. Det visade sig att Per Gilbrand, ingenjör i Saab-fabriken, stod och fiskade nära vattenfallen på Göta älv. Han gjorde alltid det när han hade ett knepigt problem att lösa. Och han hade ett knepigt problem att lösa. För Saab var dålig. Det hade en ny idé, men pengarna saknades överallt. En ryck på hans fiskehandtag rev Per Gillbrand ut ur hans musings. "Åtminstone biter fisken bra," tänkte han, och han började försiktigt rulla upp fiskelinjen för att han ville undvika någonting i världen att hans fångst förlorades för honom. Inte det också

Och Per Gillbrand blev förvånad när han såg vad som vred på sin fiskestång. Det var inte en fisk, det var en troll! Och den trollen kallades Snurg. Per Gillbrand visste om trollens öde, när en person tittar in i ögonen, hade farfar ofta berättat för denna saga. Naturligtvis hade Per Gillbrand inte trott sin farfar. Från tidig barndom var han intresserad av fysik och matematik, maskiner och all teknisk utrustning. Det fanns inget utrymme för mytiska varelser som troll. Och idag var han ingenjör! Men instinktivt undvek Per Gillbrand ögonkontakt med Troll, för hans sinne var skarp och han hade omedelbart en aning om hur han löser elände på Saab och den lilla, fina biltillverkaren kunde hålla liv - åtminstone för en annan 35 år, som vi nu vet ,

Jag ser redan dina frågande ögon, du har fortfarande ingen aning om hur det är relaterat till bilar och troll. Jo, för att förstå detta måste man veta att en Troll att avsluta en man som har sinnesnärvaro att hålla honom från som en souvenir, en önskan uppfylld. Till ett högt pris för trollet och hela hans klan, för att han måste arbeta med sitt följe framöver dag i dag ut för att uppfylla denna önskan. Snurg, trollet, var det omedelbart klart att han var fångad i fiske av en man som visste om denna hemlighet, som Per Gillbrand såg så mycket bara för att Snurgs fötter trollet slutligen droppande våt upp på jorden framför sig. Vad har Snurg att göra där i Göta Älv, vill du veta?

Han bodde som så många trollar i området i grottor bakom vattenfall vars ingångar endast är tillgängliga genom dykning.

Snurg erbjöd genast sina tjänster till Per Gillbrand. "Kan du göra något så att vi bygger bilar igen som världen inte har sett och upplevt, och det går upp med Saab igen?" Frågade detta Snurg. "Ja", trollet svarade: "det kan fastställas att göra något." Och så det var, det var samma kväll Snurg med hela sin familj i slutet av kvällen skift när fabriken stilla och öde, tillsammans med Per Gillbrand smög in i verkstäderna. "Vi har byggt en ny del, en turboladdare, men den vill ändå inte arbeta," Per Gillbrand antog trollet. "Jag är säker på att jag kan göra något," svarade han igen.

Jag vill inte borra dig för mycket med detaljer, men trollarnas arbete på nattens fabrik fungerade. Sedan dess byggde Saab turboladdade motorer med obehandlad strömförsörjning. Ingen visste varför det plötsligt lyckades, som ingenjörerna hade arbetat så länge utan framgång. Varje kväll, efter slutet av senskiftet, kröp trollarna in i de övergivna fabrikshallarna och viskade sin kraft till turbomotorerna som producerades under dagen.

Om du någonsin kört en turbo kommer du ihåg whistling ljudet du hör när du går på gaspedalen. Det här är viskningen av trollarna, som du aktiverar när du accelererar och som hissar i turboladdaren och därmed utvecklar motorns kraft.

Per Gillbrand visade sin tacksamhet Snurg och hans klan att han hade avslutat klistermärken med slogan "Made in Trollhättan av Trolls". Och de mest dedikerade till Saab-entusiasterna klämde fast klistermärkena till sina bilar och visste att de hade mer än svensk teknik. Stadens fäder och mödrar Hättans inspirerades av myten på Saab har troll i spelet, infekterade fingrar och ändrade namnet på staden i Trollhättan, av tacksamhet för de många jobb och trevlig skatteintäkter i samband med plötsligt framgångsrika bilar "made av Trolls "berikade staden.

Du vill veta varför Saab gick i konkurs trots allt. Ja, det är en sorglig historia. Tiderna ändrats. Per Gillbrand gick slutligen till pension, även om han försenade tiden så länge som möjligt. Så det var fortfarande möjligt att ta med den stora motorn med lågtrycksturbo på marknaden. Men vid något tillfälle var han tvungen att säga adjö till Stallbacka. Nya utländska ägare tog över Saab och introducerade ett tredje skifte. Nu arbetade folk också på fabriken på natten, så vägen till trollen var blockerad. Olyckan tog sin kurs ...

Idag står Snurg ofta på stablebacka och tittar längtat över de övergivna fabrikklokalerna. Han är uttråkad, för även om trollar aldrig arbetar frivilligt för människor, har hans arbete på nattens fabrik blivit vuxen kära för honom. När allt sedan, sedan måste han frukta igen att en person kommer att se honom i ögat och han kommer att bli en souvenir, för eftersom han inte längre tjänar en människa lyfts skydd mot detta förbud.

Men när han ser en av dessa fina bilar som passerar med etiketten "Made in Trollhättan by Trolls" värms hans hjärta ...


Tack till Laurenz för hans (fiktiva) Saab Story! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semesterresa, en restaurering eller ett annat evenemang i livet med kultmärket från Trollhättan?

Var vänlig uppmärksam! Under de närmaste dagarna lägger vi våra legendariska och exklusiva Saab boarding-filer Öppna och starta 2019 en ny läsarkampanj!

24 tankar om "Den sanna Saab sagaen"

 • Tack för de hjälpsamma tipsen! Jag frågar hövligt om droll trolly turbo trollklistermärkear nästa gång jag besöker den vänliga killen i Kiel. Slutligen, sommaren fortfarande nya dimma kanter, nya fälgar och ett större bromssystem sedan. Jag gillar också turbo trollerna - och jag ser aldrig dig i ögat, jag lovar! 🙂

 • PS

  Det finns förmodligen minst två versioner av klistermärkena. Som i omslagsbilden (vit bakgrund) på utsidan eller genomskinlig och sedan antagligen inverterad för inlägget på en skiva. Det bör övervägas.

 • Det finns nästan överallt.
  Antingen på nätet hos Skandix och många andra avsändare eller till och med den betrodda servicepartnern kommer du gärna att lägga ett klistermärke i serviceboken vid nästa inspektion, om man uttrycker en lämplig förfrågan när SAAB utfärdas.
  Den senare beställer delar varje dag ändå och om du inte vill beställa något annat än "bara" en troll, kan den välbekanta vara till och med det billigare sättet till den roliga trollymythiska varelsen ...

 • Ganska underbart! Tack så mycket! 🙂 Var kan jag få ett riktigt roligt trollyklistermärke för min troll turbo? 🙂

 • Vacker historia !!! Tack!

 • PS

  Ett bra tillfälle att påminna mina killar i förväg om historien om hur en förbränningsmotor fungerar och tänka på turboprincipen.

  Det var en tid då motorerna var mycket törstig och fick inte tillräckligt med luft. Dessa var dinosaurernas nyfikenhet. Så kallade naturligt aspirerade motorer som en gång styrde gatorna i denna jord. De fick massor av bensin och så mycket som de ville ha. Vissa drack för mycket, men de andades inte tillräckligt djupt, fick knappt någon luft och elden i motorerna var svag. Dinosaugierna anses idag vara (nästan) utdöda. Även SAAB en gång byggt dinosaurisk nyfikenhet. Men vet du faktiskt varför Trollhättan heter Trollhättan? Nej?

  Tack igen till Laurenz.

 • Bra idé. Tack!

  Jag ska göra det ikväll också. Du kommer att älska den här historien och vill säkert höra mer än en gång.
  Varför är jag inte där själv och har kommit igår igår? Jag är lite besviken med mig själv nu ...

 • Trevlig berättelse, tack

 • Tack för de många t (r) ollen kommentarerna på min lilla saga ... 🙂
  Hälsningar från Laurenz

 • Eller LOL = Massor av kärlek ... ..

 • Världsklass. Jag kommer att läsa det för mina barn som en god natthistoria.

 • Vilken cool historia nu behöver jag bara ett klistermärke

 • Stor berättelse, i vår Saas-stick har Made i Trollhättan klistermärke bakåt vänster

 • Laurenz, underbart sagt !!!!
  vi säger ofta LOL: "skratta högt".

 • Äntligen vet jag var whistling kommer från, kalla "utvecklarna" och säga tack! Jag hoppas att min 2.0T Cabriolet kommer att glädja mig länge.

 • Cool ... från och med nu hör jag inte en turbo visselpipa längre ... men alltid en troll viskar.

  Jag är säker på att jag nu är mycket mer uppmärksam Saab-enhet ... förmodligen med ett "dumt" * grin på ansiktet.

  * dumma bara från utsikten över inte Saabfahrern

 • ... .. jag har tårar i mina ögon !!!!

 • T (r) olle historia! Tack för den fantasifulla huvudfilmen. Slutligen är Trollhättans namn harmonisk online ...
  Ändå är du i SAAB!

 • Bra skrivet! Eller troll skrivet?

  Vad är fiktion och vad är verkligheten? Jag måste verkligen justera mig själv ett ögonblick ...

  Gilla efter en kort men abysmal sömn, för att du slukade en fängslande bok på en enda natt och kom för nära ringningen av väckarklockan. Det var bara en novell. Men bara en bra skrivning. Tack för det!

 • Super! Bra historia!
  Och om det inte är sant, är det åtminstone väl uppfunnet
  Vi ses i juni på trollarna.

 • Schöööön !!

 • Tack! Bra skrivet

 • Schöööön, och ledsen, har även lite gåsstötar ... ..

 • Är verkligen "trolly"!

Kommentarer är stängda.