Den sanna Saab sagaen

Det har blivit tyst i Stallbacka i Trollhättan. Den gamla Saab-fabriken ligger trist och öde och humlar bort. Det är länge sedan den sista Saab lämnade fabriken. Vet du faktiskt varför Trollhättan kallas "Trollhättan"? Nej? Jag ska säga dig. Det har att göra med Saab och en sant myt.

Saab Troll Snurg
Saab Troll Snurg

Tidigare kallades Trollhättan helt enkelt "Hättan". Det har bara kallats Trollhättan sedan de legendariska turbomotorerna byggdes i Saab-fabriken. "Vad har turbomotorer att göra med troll?" - du kommer definitivt fråga nu. Det kan jag säga, men det är en stor hemlighet och knappast någon tror att det är sant. Jag måste gå tillbaka lite för att berätta det.

Du känner förmodligen alla trollsiffror som kan köpas i souvenirbutiker i Sverige eller Norge. De små killarna, knappt tio centimeter höga med knutna näsor, röda kinder, stora ögon, hårstrån och svans. Och du tror att de är gjorda av plast eller annan plast. Men det är fel, eftersom det är riktiga troll. Riktiga troll som frös för att människor såg dem i ögat. När det händer kommer ett troll att bli en souvenir. Och vara säker, inget troll kommer att ha kul ...

Tja, tillbaka till Trollhättan. Eller Hättan, som det kallades vid den tiden. Det visade sig att Per Gilbrand, ingenjör på Saab-fabriken, stod och fiskade nära vattenfallen vid stranden av Göta Älv. Det gjorde han alltid när han hade ett knepigt problem att lösa. Och han hade ett knepigt problem att lösa. Eftersom Saab gjorde det dåligt. En ny idé måste hittas, men pengarna saknades överallt. En ryck på fiskespöet slet Per Gillbrand från hans uppfödning. "Åtminstone biter fisken bra," tänkte han och han började rulla upp fiskelinjen för att han ville undvika att förlora sin fångst för världen. Inte det också ...

Och Per Gillbrand blev förvånad när han såg vad som vred på sin fiskestång. Det var inte en fisk, det var en troll! Och den trollen kallades Snurg. Per Gillbrand visste om trollens öde, när en person tittar in i ögonen, hade farfar ofta berättat för denna saga. Naturligtvis hade Per Gillbrand inte trott sin farfar. Från tidig barndom var han intresserad av fysik och matematik, maskiner och all teknisk utrustning. Det fanns inget utrymme för mytiska varelser som troll. Och idag var han ingenjör! Men instinktivt undvek Per Gillbrand ögonkontakt med Troll, för hans sinne var skarp och han hade omedelbart en aning om hur han löser elände på Saab och den lilla, fina biltillverkaren kunde hålla liv - åtminstone för en annan 35 år, som vi nu vet ,

Jag ser redan dina frågande ögon, du har fortfarande ingen aning om hur det är relaterat till bilar och troll. Jo, för att förstå detta måste man veta att en Troll att avsluta en man som har sinnesnärvaro att hålla honom från som en souvenir, en önskan uppfylld. Till ett högt pris för trollet och hela hans klan, för att han måste arbeta med sitt följe framöver dag i dag ut för att uppfylla denna önskan. Snurg, trollet, var det omedelbart klart att han var fångad i fiske av en man som visste om denna hemlighet, som Per Gillbrand såg så mycket bara för att Snurgs fötter trollet slutligen droppande våt upp på jorden framför sig. Vad har Snurg att göra där i Göta Älv, vill du veta?

Han bodde som så många trollar i området i grottor bakom vattenfall vars ingångar endast är tillgängliga genom dykning.

Snurg erbjöd genast sina tjänster till Per Gillbrand. "Kan du göra något så att vi bygger bilar igen som världen inte har sett och upplevt, och det går upp med Saab igen?" Frågade detta Snurg. "Ja", trollet svarade: "det kan fastställas att göra något." Och så det var, det var samma kväll Snurg med hela sin familj i slutet av kvällen skift när fabriken stilla och öde, tillsammans med Per Gillbrand smög in i verkstäderna. "Vi har byggt en ny del, en turboladdare, men den vill ändå inte arbeta," Per Gillbrand antog trollet. "Jag är säker på att jag kan göra något," svarade han igen.

Jag vill inte borra dig för mycket med detaljer, men trollarnas arbete på nattens fabrik fungerade. Sedan dess byggde Saab turboladdade motorer med obehandlad strömförsörjning. Ingen visste varför det plötsligt lyckades, som ingenjörerna hade arbetat så länge utan framgång. Varje kväll, efter slutet av senskiftet, kröp trollarna in i de övergivna fabrikshallarna och viskade sin kraft till turbomotorerna som producerades under dagen.

Om du någonsin kört en turbo kommer du ihåg whistling ljudet du hör när du går på gaspedalen. Det här är viskningen av trollarna, som du aktiverar när du accelererar och som hissar i turboladdaren och därmed utvecklar motorns kraft.

Per Gillbrand visade sin tacksamhet Snurg och hans klan att han hade avslutat klistermärken med slogan "Made in Trollhättan av Trolls". Och de mest dedikerade till Saab-entusiasterna klämde fast klistermärkena till sina bilar och visste att de hade mer än svensk teknik. Stadens fäder och mödrar Hättans inspirerades av myten på Saab har troll i spelet, infekterade fingrar och ändrade namnet på staden i Trollhättan, av tacksamhet för de många jobb och trevlig skatteintäkter i samband med plötsligt framgångsrika bilar "made av Trolls "berikade staden.

Du skulle vilja veta varför Saab slutligen gick i konkurs. Ja, det är en sorglig historia. Tiderna förändrats. Per Gillbrand gick i pension vid någon tidpunkt, även om han försenade tiden så länge som möjligt. När allt kommer omkring var det fortfarande möjligt att föra den stora motorn med Low Pressure Turbo ut på marknaden. Men vid någon tidpunkt måste han säga adjö till den stabila backen. Nya ägare från utlandet tog över Saab och införde en tredje skift. Nu arbetade människor också på fabriken på natten och trollarna kunde därför inte komma dit. Missöken tog sin gång ...

Idag står Snurg ofta på stablebacka och tittar längtat över de övergivna fabrikklokalerna. Han är uttråkad, för även om trollar aldrig arbetar frivilligt för människor, har hans arbete på nattens fabrik blivit vuxen kära för honom. När allt sedan, sedan måste han frukta igen att en person kommer att se honom i ögat och han kommer att bli en souvenir, för eftersom han inte längre tjänar en människa lyfts skydd mot detta förbud.

Men när han ser en av dessa fina bilar köra förbi med klistermärket "Made in Trollhättan by Trolls", värms hans hjärta ...


Tack till Laurenz för hans (fiktiva) Saab Story! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semesterresa, en restaurering eller ett annat evenemang i livet med kultmärket från Trollhättan?

Var vänlig uppmärksam! Under de närmaste dagarna lägger vi våra legendariska och exklusiva Saab boarding-filer Öppna och starta 2019 en ny läsarkampanj!

24 tankar om “Den sanna Saab sagaen"

 • blank

  Vacker historia !!! Tack!

  • blank

   Ganska underbart! Tack så mycket! 🙂 Var kan jag få ett riktigt roligt trollyklistermärke för min troll turbo? 🙂

   • blank

    Det finns nästan överallt.
    Antingen på nätet hos Skandix och många andra avsändare eller till och med den betrodda servicepartnern kommer du gärna att lägga ett klistermärke i serviceboken vid nästa inspektion, om man uttrycker en lämplig förfrågan när SAAB utfärdas.
    Den senare beställer delar varje dag i alla fall och om du inte vill beställa något annat än "bara" ett troll kan det välbekanta till och med vara det billigare sättet att komma till den roliga trollmytiska varelsen ...

   • blank

    PS

    Det finns förmodligen minst två versioner av klistermärkena. Som i omslagsbilden (vit bakgrund) på utsidan eller genomskinlig och sedan antagligen inverterad för inlägget på en skiva. Det bör övervägas.

    • blank

     Tack för hjälpsamma tips! Nästa gång jag besöker Freundlichen i Kiel, ber jag artigt om roliga turboladda klistermärken. När allt kommer omkring bör nya dimljus, nya fälgar och ett större bromssystem produceras för sommaren. Turbotrollen kommer att gilla det också - och jag ser dig aldrig i ögonen, jag lovar! 🙂

 • blank

  Trevlig berättelse, tack

 • blank

  Tack för de många fantastiska kommentarerna till min lilla saga ... 🙂
  Hälsningar från Laurenz

 • blank

  Världsklass. Jag kommer att läsa det för mina barn som en god natthistoria.

  • blank

   Bra idé. Tack!

   Jag ska göra det ikväll också. Du kommer att älska den här historien och vill säkert höra mer än en gång.
   Varför kom jag inte på det själv och redan igår? Jag är nu lite besviken på mig själv ...

  • blank

   PS

   Ett bra tillfälle att påminna mina killar i förväg om historien om hur en förbränningsmotor fungerar och tänka på turboprincipen.

   Det fanns en tid då motorerna var väldigt törstiga och inte kunde andas. Det var dinosauriens nyfikenhet. Så kallade naturligt aspirerade motorer som en gång styrde jordens gator. De fick gott om bensin och hur mycket de ville. Vissa drack alldeles för mycket, men de andades inte tillräckligt djupt, kunde knappt andas och elden i deras motorer var svag. Nyfikenheten för dinosaurier är nu (nästan) utrotad. SAAB byggde också en gång Dinosaugier. Men vet du faktiskt "varför Trollhättan heter Trollhättan"? Nej? "Osv ...

   Tack igen till Laurenz.

 • blank

  Vilken cool historia nu behöver jag bara ett klistermärke

 • blank

  Stor berättelse, i vår Saas-stick har Made i Trollhättan klistermärke bakåt vänster

 • blank

  Laurenz, underbart sagt !!!!
  vi säger ofta LOL: "skratta högt".

  • blank

   Eller LOL = Massor av kärlek ... ..

 • blank

  Jag vet äntligen var visselpipan kommer ifrån, "utvecklarna" ropar och säger tack! Jag hoppas att min 2.0T cabriolet kommer att glädja mig under lång tid framöver.

 • blank

  Häftigt ... från och med nu hör jag inte längre en turbo-visselpipa ... utan alltid ett trollviskning.

  Jag är säker på att jag kör Saab ännu mer uppmärksamt ... förmodligen med ett "dumt" * flin i ansiktet.

  * dumma bara från utsikten över inte Saabfahrern

 • blank

  … ..Jag har tårar i ögonen !!!!

 • blank

  Stor historia! Tack för den fantasifulla sinnebiografen. Äntligen är namnet på Trollhättan sammanhängande online ...
  Ändå är du i SAAB!

 • blank

  Bra skrivet! Eller troll skrivet?

  Vad är fiktion och vad är verklighet? Jag måste faktiskt omorientera mig en stund ...

  Gilla efter en kort men abysmal sömn, för att du slukade en fängslande bok på en enda natt och kom för nära ringningen av väckarklockan. Det var bara en novell. Men bara en bra skrivning. Tack för det!

 • blank

  Super! Bra historia!
  Och om det inte är sant, är det åtminstone väl uppfunnet
  Vi ses i juni på trollarna.

 • blank

  Schöööön !!

 • blank

  Tack! Bra skrivet

 • blank

  Trevligt och sorgligt, fick till och med lite gåshud ...

 • blank

  Det är verkligen "troll"!

Kommentarer är stängda.