Saab 9000 CSE 2.3 turbo. En provkörningshistoria.

Himlen är grumlig över Rhen-Main-området. Ingen solstråle bryts genom molnen som Max och jag går till 9000-testenheten. Kort före julen fick jag oväntat erbjudandet att ersätta Maxs stulna årsdag med en intressant 9k. Men nyckeldata är något ...

På grund av den klassiska staden Frankfurt
På grund av den klassiska staden Frankfurt

År 97, förstahands och bara 77.000 kilometer på klockan. Innan nu börjar alla Mindkilometer skeptiker sin fria dans: med Saab är allt bra. För 21 år flyttades han regelbundet och på annat sätt parkerade alltid i ett garage. Två decennier utan intensiv UV-exponering och extrema värmeväxlingar påverkar detta tillståndet.

Inte vid första anblicken, för det visar 9000 som en typisk pensionärbil. Mindre spår av fiendens kontakt pryder karosseriet. Inget dramatiskt, bär Saab en vänlig Unilack som skulle hålla kostnaden för framtida reparationer i kontroll. Den fantastiska upplevelsen börjar vid ingången. Det tunga, svarta läderet på sittplatsen är lika smidigt som på den första dagen. Det finns inga tecken på slitage. Du sjunker in i Saab-stolen och vill aldrig lämna den igen. Ny-känslor? Visst! Utsikten sveper genom inredningen, han fastnar på instrumentbrädan.

20 år med låg UV-exponering, en sann garagebil. Dashboardets struktur är som ny, har leveranskvalitet. Fin strukturerad, ädel, hög kvalitet. Jag har inte sett någonting i denna riktning i åldrar. Max och jag kan knappast tro det och är nyfiken på hur Saab kör. 200 PS, Turbo, 4 växel automatisk. Det låter bra, men det fungerar bättre. Förskjutning är förskjutning och kan inte ersätta någonting. 9000 sätter upp, fullt och säkert, ZF-maskinen kramar med växlarna. En dröm!

Saab 9000 CSE 2.3 Turbo - En dröm

Långglömda saker kommer tillbaka till medvetandet. Vår Saab är en vanlig CSE. Ingen Aero, och tyvärr ingen årsdag - så optiskt inte så attraktiv. Men han kör bättre än någon Aero eller Anni med den tuffa, sportiga upphängningen. I 9000 gropar flyger mjukt fjädrade sin väg, nästan som en klassisk, stor Citroen med den legendariska hydropneumatisk. Min Anni skulle skaka på själva spåret, ramla och bli obekväma.

Kroppen räls inte, lasten kör mycket avslappnad och säker. Det är denna känsla som kännetecknar välmotoriserade fordon. Du slappnar av, slappna av, för att du kan kräva tillräcklig styrka nästan när som helst. Inte det vi är oroade över, men det är jättekul, den upphetsade nybilen armada med sina uppblåsta småmotorer låter bara den stå.

Tidigare var det många saker bättre. 9000 kvaliteterna är kända. Massor av utrymme, mycket ljus, en relativt klar kropp. Lite vikt, starka motorer, paketet har rätt. Det finns inget att klaga på på denna 9000. Han ligger suverän på gatan. Styrningen är om man kan tala i en 9k är mycket exakt. Nästan levererad stat, och för mig en lektion, som kan bli skör i 20 år av solljus, värme och kyla på bilen trots det bästa sköter allt.

Det blir riktigt klart om du kör fortare än motorvägsgränsen. Varje 9000 jag vet blir hög. Mer eller mindre, beroende på villkoret. Vindbrus dominerar, och det blir mycket tungt i fordon med soltak. Inte med denna kopia. Trots soltak, är interiören roligt tyst, ingen orkankastning, sann övre klassnivå. Logiskt, eftersom tätningarna på dörrar och fönster är silkeslena. De klamrar sig i kroppen, som det en gång var tänkt i Trollhättan. Varför 9000 vid den tiden nästan Mercedes-kvalitet var certifierad, vid en tidpunkt då de fortfarande levererade i Stuttgart, är återigen tydlig.

Berättelser kommer ibland till ett oväntat slut

Listan över brister, den är kort. När parkering av metalliskt ljud låter från styrområdet, skulle du behöva fortsätta. Och däcken ligger bakom dem, de är ute av runda.

Vad gör du med en sådan bil? Ingen rost, undergolvet är som fabrik, och förutom färgen inga tecken på slitage. En stat av museet, även utåt, om du behandlar Saab vackert. Max har ett problem med det. Kan man köra Saab i vardagen? Eller måste du behålla det unika tillståndet? Ett visst lyxproblem - från en fläkts perspektiv.

Frågan är öppen. Max måste tänka hårt om det. Det är den tysta tiden mellan åren, så vad ska hända? Samtidigt parkerade Saab 9000 CSE 2.3 Turbo säkert Saab Service Frankfurt, och Max tar några dagar bort. Kom på planet och försvinna i digital avstånd. Ingen smartphone, inget internet, bara slappna av. På returflyget vet han att han vill ha Saab. Endast, det finns redan 9k såld.

I Frankfurt försökte de förgäves för att nå Max. Och så kommer testdriftshistoriken till ett oväntat slut. En bra bil, en sällsynt möjlighet. Missade.

39 tankar om "Saab 9000 CSE 2.3 turbo. En provkörningshistoria."

 • Fram till dess jag förstod Max, men du kan vara där inte bättre men fortfarande köpa en 5-9 för varje dag och kör 5k på helgerna för 9k ... Hoppas den nya ägaren omhuldar honom och bryr sig.

 • Jag har inte varit intresserad av 9000ers än. Min första Convertible var 9-3 2001 jag gjorde. Efter att jag har 9-9 II och III ner, alltid som en cabriolet. Det finns också en företagsbil. Här har jag flirtade med den 9-5 NG, men tillgången på reservdelar har skjuta mig, och de många kilometer att jag skulle ta det där.

  Efter att ha läst den här artikeln fick jag nästan uppmaningen att köpa mig ett tredje fordon. Jag har sett 9000ers på marknaden, hur de ser ut, hur många miles de har och vad de kostar. Så om du är bättre på scenen kanske du tror att det finns många sådana möjligheter. Men efter vad jag hittade på webben, en sådan bil - för 5 tegelstenar? Hur kan man inte omedelbart göra inköpsavtalet och till och med betala, speciellt om du vet att du vill detoxa en vecka? Jag trodde redan att när du läste artikeln. Och nu förstår jag inte efter min forskning. Som jag sa - kanske kännare av scenen ser många fler sådana möjligheter, men jag hade inte hittat någon semester på semester. Tyst tid? Man vet att folk då har tid att gå på prowl. Och en bil med profilen är ganska snabbt borta. Kanske ska jag bara skriva det eftersom ingen i kommentarerna har sagt det så tydligt - så jag förstår inte tvekan. Var borde något bättre komma ifrån? Var 9000ern redan erbjuder skrot för 7000 +? Inget brott

 • Kan du Vi är glada att vidarebefordra adresser, om så önskas. Vi överväger också att skapa en chattfunktion för våra läsare på vår server. Då skulle allt bli lättare.

  @ Hans S.. Vi ses på festivalen!

 • Det skulle naturligtvis vara en bra film ...

  Jag måste lämna den under ett besök på museet på sommaren. Annars skulle jag nu ha letat efter sätt som vi befinner oss på plats och skakar hand. Kanske kan du i så fall fråga SAABBlog-teamet om att vidarebefordra ett e-postmeddelande från läsaren till läsaren?

  Tyvärr är cykelkedjan. Gilla min nya 9-5 SC eller mycket i samband med Trollhättan och SAAB ...

  Ha det roligt på festivalen på våren och självklart en bra resa.

 • anmärkning på grund av körskola är bra, när jag tog mitt körkort i november 1959 eftersom det inte fanns någon Saabs 9-5 SC med manuell D / M och M / D switch och paddlar på ratten, men här har slutligen omedelbart hantera. Förresten, Apropå moderna växellådor: Jag körde en hyrd helt ny BMW 118i maskin (min Saab att bevara och bevara kmmässig unga) somras 7500 km från Schweiz till Lofoten och tillbaka via Rostock, som hade verkligen M, S och D fungerar allt i joystick, kanske det var ett nöje ... Eftersom du kan känna dannso verkligen vilken skillnad det gjorde tekniken i 10 år ....

 • Den bra gamla motorbromsen är alltid användbar och bättre än bromsarna använder. Moderna transmissioner har programmerat detta, med gamla stycken gör du det manuellt. Om du har lärt dig detta i körskolan. 😉

  Så: alltid bra, och gör det!

 • Förhoppningsvis sedan över Saab-festivals dagar 😉
  Jag är definitivt där då, med en ankomst på runt 1600km, med automatisk växellåda i 93er-konvertibel, förhoppningsvis utan en uppdelning ... ..

 • Kan någon snälla gå in för mig?

  Jag kör mig själv och vill inte säga något fel Mr. Siegrist.

  Tack!

 • Jag skickade detta vidare till Max. Tack!

 • en fråga: Jag antar samma viskösa kopplingen är också ansvarig vid omkoppling från D (rive) till M (anual) respektive när återvänder från M till D. Om den förra är snabbare än från M tillbaka på D, där behov Växellådan är då ofta längre än hoppas. Jag använder M speciellt när berget avstängning en som en motorbroms, men även under inbromsning i normal trafik (i stället för fotbromsen) där du även kan se kommande orsaken till att sakta ner på avstånd och tid har skiftat ned med rocker växlar på styrväxlar. Går det förnuftigt eller behöver systemet systemet onödigt? Skulle det vara bättre att använda fotbromsen? Tack för din rådgivning.

 • Nu skrämmer du mig. Ingen bil är punkteringsskyddad ...

  Men lyckligtvis är det sommar till Sverige och resan till färjan är relativt kort. I Sverige borde jag vara i goda händer med min 9-5 SC. Också i händelse av en uppdelning. Och bäst av allt är huset inte långt från SAAB-museet. Trollhättan är äntligen på programmet för mig och för första gången.

  Du kör alltid bra med maskinen. Att han låser fast i sista växeln sänker bränsleförbrukningen och är smart. Hemma på långa resor. Bara mycket typiskt SAAB ...

 • Den 9000CSE med 2.3 Turbo med 200PS och automatisk växellåda är också en vinnande kombination i mina ögon, och jag finner honom i körning och njuta ännu en mer äta mer '9000 erfarenhet 100%' än med manuell växellåda varianter som jag har ovan Jag körde sålunda i åratal.
  Jag har för närvarande en mycket likartad bil - 1997er årsmodell, svart exteriör, svart interiör, CSE, 200PS automatisk, nästan full utrustning inklusive stora ljudsystem förutom metalliska färg och elmanövrerade stolar. - Jag skulle vilja göra inom en snar framtid. Den är lämplig med (till och med tekniskt mycket välskötta) om 320.000km mer än daglig förare och har en fortsatt bra, bevarad grundämne, och fungerar också tekniskt väldigt trevligt.
  Om Max da - Jag tror att jag har besökt honom för några år sedan en grön 9000-årsdag i Dresden - intresserad av det, kan han kontakta mig på den e-postadress som Tom har.

 • Det ser ut som det, hastigheten är alltid konstant om 134 km / h och han behärskar gradienterna med turboen, efter det, ja, gå ner igen och antalet varv faller. Tack för förklaringen till överföringsförlusten, som jag inte kände till hittills. men rimlig måttlig upp de enskilda växlarna ger en under redan - bara motsäger sådan dagens körstil, där förarna kan se den enda tillfredsställelse endast på snabbast möjliga acceleration på grund av att priserna i Schweiz är kraftigt begränsade överallt. Där är du ett hinder på vägarna, om du bara accelererar måttligt. Min nuvarande 2.3T släpptes ut på marknaden i mars 2009. För övrigt är Saabs med 150 - 200k km att köpa också riskabelt. Jag gjorde det två gånger, båda gånger bränslepumpen och även turboen dog. Det beror alltid på hur föregångaren gick .... Och om du då i en sådan uppdelning i den diesel-tunga Frankrike, där ingen har bensin reservdelar på lager, förlorar du 3 dagar för att fortsätta ... Inte kul ....

 • Om jag har rätt, är maskinen av 9-5 2,3T kopplad med en konstant och tillräckligt snabb enhet i det sista växeln ordentligt. I denna körläge är kraftöverföringen lika förlustfri som en omkopplare. Hennes exempel är nästan rosen i kakan ...

  Den extra förbrukningen sker i gångarna under och andra körsituationer när kraften överförs via den viskösa kopplingen. Den har en teknisk överföringsförlust på ca 10%, som inte kan kompenseras.

 • Den 1 liter mer kan kompenseras med rimlig körning mycket bra.
  Kör endast Saabs med maskiner sedan 20 år (sedan 2006 9-5 SC 2.3T med 260 PS)
  Om du kan köra 850 km med motorvägsgränsen 130 km / h i Frankrike med en förbrukning av 8 l / 100 km, är det mycket rimligt.

 • Imorgon Tom,

  ja, du måste köra, skydda och bevara.
  Så en förändring från gata och stängt garage - en UV- och väderbeständig parkeringsplats.
  Var det för att Då förstod jag slutligen scruples och reflektionstid.

 • God morgon Herbert!

  Priset var, som alla överenskomna, givetvis för lågt. 9.000, - skulle ha spolat, med lite smartrepair. Men här var det mindre om vinst eller att kräva så mycket pengar. En Saab borde stanna på gatan och gå i bästa möjliga händer.

 • Jag är nu också en stor fan av den automatiska, skulle vilja sakna detsamma inte längre.
  Kör 9-5 Aero med automat, passar perfekt ...... ..
  1Liter mer gör inte kålfettet 🙂
  € 5000, - skulle ha blivit bra använt 😉

 • Men nu är jag också förvirrad. Alla BAFF! ! !

  Alla de goda skälen jag letade efter, vilket skulle motivera en reflektionsperiod (fel växellåda plus kanske ett högt pris), försvinner gradvis här ...

  Jag skulle ha förväntat denna CSE snarare nära det femsiffriga sortimentet. Så mellan 9.500 och 9.900 €.

  Även om jag fortfarande kan förstå buksmärtarna, tycker de fortfarande sympatiskt, men Max har nu att göra med att ifrågasätta om detta fynd och det här exceptionellt bra och välbevarade SAABet verkligen kom i bättre händer än dangling i slutet av sina egna armar ...
  Så han och hans samvete är inte bättre, eller hur?

  Beslutet borde ha varit enkelt (och spontant). Hur som helst, önskar jag dig ett lyckligt slut på del 2 av den här historien. Och förstås för Max.

 • Det finns inget mot maskinen, endast förbrukningen är cirka 1 liter högre än strömbrytaren. Saab har visat sig ha en bra hand i omröstningen, automatisk och Turbo harmoniserar perfekt.

 • vackra 9000, jag skulle vilja det också. Vad skulle tala mot en automatisk? Jag kan förstå tiden att tänka på det, även som Saab-fläktar köper du inte längre bara en Saab. Jag har redan upplevt flera gånger att de intressanta Saaberna snabbt hittar en ny ägare, så om du hittar något, strejk. Bättre idag än imorgon, för då är han borta och i bästa fall kan du se bilen igen vid ett Saab-möte.

 • Hej Guido, 9k skulle ha varit mycket rättvist och billigt för 5k.

 • I princip var det några kilometer som gjorde magont. Kan och borde man köra ett sådant fordon dagligen? Med en 9k som hade en körsträcka på 200.000 + x hade beslutet varit lätt. Jag kan förstå det.

  När det gäller växellådan harmoniserar både automatisk och manuell växellåda perfekt. 5-växellådan är förmodligen den mest bekväma Saab som någonsin producerats. Kort, skarp rörelse, robust. Ingen jämförelse med Opel-överföringar på sena modeller. Och 4-växeln ZF automatiskt gör 9k till ett riktigt komfortmirakel. Vad du kör beror på din personliga smak. Och Max skulle ha föredragit maskinen.

 • Hej Tom.
  vad skulle den stora bilen kosta? Rolig historia ... .Du borde alltid ha omedelbar åtkomst, om något erbjuds!
  Hälsningar
  Guido

 • Det är andan! ! !

  Vem vet vilka skäl Max hade för sin reflektion? Lusten efter en omkopplare skulle vara en mycket bra för mig också. I artikeln finns en annan. Kanske är det en annan? Och vem vet vilka (bra) skäl Max fortfarande hade? Jag skulle i alla fall inte tänka på att ge honom tid att tänka på den lugna semestern.

  Tumlar upp för din 2nd kommentar ...

 • Redigera: Ebay grad är en 9000 med mycket liknande funktioner och en körsträcka på bara 114tkm. Han kan inte följa med 76.000 km, men om Max fortfarande är ute, kanske han ska kolla upp det!

 • Vilken tragisk ände. Förstår inte varför Max tvekade. Lusten och viljan att ersätta den stulna 9000 var där, och att få en 9000 i detta tillstånd är inte vanligt längre. Hade slagit omedelbart, även om jag hellre skulle ha tagit manuell växellåda på 9000.

 • Om jag har förstått och memorerat denna artikel och tidigare historia korrekt, söker Max en CSE, som han tycker om att flytta i vardagen (och parkera offentligt, men har inte [stulits] igen) vill ha ...

  "Lyxproblemet - från ett fläktperspektiv" som beskrivs av Tom kan förmodligen översättas som scruples och respekt. Jag tycker att det är mycket sympatiskt och reflektionstiden är förståelig.

 • Hi Tom
  Tack för din feedback. God notering med värderingsrapporten. Priserna på bra SAAB har stigit här i Schweiz de senaste åren, eftersom ingenting kommer upp och bra erbjudanden är sällsynta.

 • Åh Max ... det är verkligen dumt, men en toppbil med nästan ny bilkvalitet har den med dig. Okej, en 5min kort sömn för att lugna ditt samvete är okej.
  Jag gick så med en Turbo X. De erbjuds med SSD och som en kombination ganska ekonomiskt. Återförsäljare kallas, diskuterade staten, testkörningen kom överens om nästa lördag och köpte bilen nästan i telefon.
  Drivs upp för provkörning (600km) och köpte bilen trots den pågående motorns kontrollampa. Återförsäljare har gjort rep. Kurs.
  Resultat: Jag vill ha, ha och är nöjd med bilen

 • Jag köpte min första 5 år 9000 Saab, en CS 2.0t med rådjur, med även 1.5 år MFK (TÜV) för 800.- Fr. Den enda anledningen att det fanns ett hål i mitt kontor, så jag ville ha en Saab med en liten budget , då blev jag kär i bilen. Utrymme, kraft, förbrukning, underhåll, långväga, luftkonditionering, sätesuppvärmning och släpvagnsbelastning. Vid 35`000km ett år tog jag honom till 22 centimes per kilometer - otroligt.
  Innan nästa kontroll fick jag en 2.3t Anni erbjuds för mycket lite pengar och gav bort 2.0t. På Anni Jag har under 70`000km en uppsättning vinterdäck, 30l olja 6x oljefilter, luftfilter 1x, 1x kabin luftfilter, 16x ljus, 1x batteri 1x vattenpump behövs. Nu har han 250t och kör och kör. Efter vintern kommer jag att förnya alla chassi komponenter och bromsar. Sedan fortsätter resan och fortsätter .... Det finns ingen bättre bil för mig.

  6
  1
 • Hej Daniel, på grund av upphävandet hade jag bett extra i Frankfurt. Anni har hårdare aero suspension, den "normala" CSE har (även visuellt synlig) en längre resa.
  Det pris som 9k sålde på är inte känt för mig just nu (liksom köparen), jag vill inte lägga några fel nummer i världen.
  För mitt Anni (Anna-projekt) har jag haft en värdering gjord före 3 år, rekommenderas definitivt.

 • Mina (då nytt för mig) tu 9000 2 år sedan hade endast 32.000 km (en dröm, rött på utsidan, insidan beige), mellan TÜV möten bara cirka 1.000 km har alltid drivits. Till dess ligger jag till 1.000 km. Rensa felminnet och fortsätt. Men affären samlade fel kring misstag. I slutändan pressades en kabelnät under luftkonditionerings-kompressorn och brändes naket. Nu har han snart 50.000 och är mycket roligt (med undantag för ett oavbrutet wastegate). Ja, nästan Mercedes kvalitet (som det en gång var) och väldigt avslappnad körning.

 • Åh, ingen lycklig slut! Förhoppningsvis har den stora 9k kommit i omhändertagna händer som uppskattar fordonet. Två frågor uppstår fortfarande:
  1) Enligt min kunskap är den hårdare AERO-suspensionen inte installerad i Anni ... Jag ligger fel här?
  2) Vad var priset för den här 9k med sin extremt låga körsträcka?
  Kör dig själv en 9k Anni med AERO-maskinen som daglig drivrutin. Priset skulle vara intressant som en indikation på försäkringsvärdet.
  Den rätta 9k är bunden att komma.
  Håll saabing

 • Stor och spännande (kort) historia. Tack!

  Allt i det och allt. En aptitretande introduktion, en överraskande twist och ett oförutsägbart slut med klipphängare ...

  Det är inte bättre. Åtminstone inte för mig. En läsare. För huvudpersonen (Max), dock redan. Men det finns ingen klipphängare och ingen uppföljare till en lycklig avslutning, eller hur?

  Som läsare ser jag fram emot del 2. Och som huvudpersonens välvilliga och medlidande läsare hoppas jag att i del 2 av denna uppföljande roman för Max med "nya" fungerar. Kanske är erbjudandet jämförbart bra? Kanske Max föredrar en växel? Kanske får han precis vad han vill ha mest?

  Jag håller fortfarande mina fingrar korsade!

 • Jag vet det, jag ville bara "sova över det". Då var han borta, SAAB. Fröken inte!

 • Åh kära, den renaste skräckversionen! För lite klar kommunikation ...
  Det som återstår är förhoppningsvis hälsa och annat välbefinnande ... och vänta på ett annat tillfälle.
  Handlare handlar. En sak finner en köpare. "Vila" är känslor ..., smärtsamt.

 • Naturligtvis måste Max lära sig lite spontanitet, du köper den typen av saker på plats, genast.
  Speciellt med en sådan undersökningsrapport. Hur kan man bara be om reflektionstid? Och lämna ingen kontakt? En 9000 CSE 2.3 turbo är det bästa som producerades vid den tiden. Jag körde mig en CS 9000 2.3 turbo, men efter en stöld betrudad med trästrim på dörrar och instrumentbräda. Sedan gav den till vår dotter när hon fick sitt körkort, en underbar bil för livet ...

  5
  2

Kommentarer är stängda.