Saab 9000 CSE 2.3 turbo. En provkörningshistoria.

Himlen är molnig över Rhen-Main-området. Ingen solstråle bryter igenom molnen när Max och jag åker iväg för en 9000 testkörning. Strax före jul fick jag det oväntade erbjudandet att ersätta Maxs stulna årsdag med en intressant 9k. De viktigaste uppgifterna ensamma är tuffa ...

På grund av den klassiska staden Frankfurt
På grund av den klassiska staden Frankfurt

År 97, förstahands och bara 77.000 kilometer på klockan. Innan nu börjar alla Mindkilometer skeptiker sin fria dans: med Saab är allt bra. För 21 år flyttades han regelbundet och på annat sätt parkerade alltid i ett garage. Två decennier utan intensiv UV-exponering och extrema värmeväxlingar påverkar detta tillståndet.

Inte vid första anblicken, för 9000 är en typisk pensionärsbil. Mindre spår av fiendens kontakt pryder kroppen. Inget dramatiskt, Saab bär en vänlig unifärg som håller kostnaderna för framtida reparationer inom gränser. Aha-upplevelsen börjar när du kommer igång. Sittplatsens tunga, svarta läder är lika smidig som den första dagen. Det finns inga tecken på användning. Du sjunker ner i Saabs fåtölj och vill aldrig lämna den. Nya bilkänslor? Säkert! Utsikten vandrar genom interiören, den stannar på instrumentbrädan.

20 år med låg UV-exponering, en sann garagebil. Dashboardets struktur är som ny, har leveranskvalitet. Fin strukturerad, ädel, hög kvalitet. Jag har inte sett någonting i denna riktning i åldrar. Max och jag kan knappast tro det och är nyfiken på hur Saab kör. 200 PS, Turbo, 4 växel automatisk. Det låter bra, men det fungerar bättre. Förskjutning är förskjutning och kan inte ersätta någonting. 9000 sätter upp, fullt och säkert, ZF-maskinen kramar med växlarna. En dröm!

Saab 9000 CSE 2.3 Turbo - En dröm

Långt glömda saker kommer upp i minnet Vår Saab är en normal CSE. Ingen aero, och tyvärr ingen årsdag - så optiskt inte så attraktiv. Men han kör bättre än någon Aero eller Anni med det hårda, sportiga chassit. 9000 flyger sig försiktigt på pothole sluttningar, nästan som en klassisk, stor Citroen med den legendariska hydropneumatiken. Min Anni skakade, skramlade och blev obekväm på samma väg.

Kroppen raslar inte, lasten kör mycket enkelt och säkert. Det är denna känsla som kännetecknar välmotoriserade fordon. Du slappnar av, lossnar, eftersom du kan kräva tillräcklig styrka nästan när som helst. Inte för att det här är vår oro, men det är riktigt roligt att bara låta den glada armadan av nya bilar med sina uppblåsta små motorer stå.

Tidigare var vissa saker bättre. De 9000 kvaliteterna är välkända. Mycket utrymme, mycket ljus, en relativt klar kropp. Liten vikt, kraftfulla motorer, paketet är rätt. Det finns inget att klaga på med denna 9000. Han ligger tryggt på gatan. Styrningen är, om du kan tala om det med en 9k, mycket exakt. Nästan som levererat, och för mig en lektion om vad som kan bli sprött på 20 år från solljus, värme och kyla på bilen, trots den bästa vården.

Det blir väldigt tydligt när du kör snabbare än den rekommenderade motorvägshastigheten. Var 9000 9000 som jag vet blir högt då. Mer eller mindre, beroende på vårdtillståndet. Vindbuller dominerar och det blir riktigt intensivt i fordon med taklucka. Inte med denna kopia. Trots takluckan förblir interiören behagligt tyst, ingen orkan rasar, sann överklassnivå. Logiskt, eftersom tätningarna på dörrar och fönster är sammetsmjuka. De ligger inbäddade mot kroppen, som man en gång trodde i Trollhättan. Varför XNUMX nästan var certifierad som Mercedes-kvalitet då, vid en tidpunkt då den fortfarande levererades i Stuttgart, blir det klart igen.

Berättelser kommer ibland till ett oväntat slut

Listan över brister, den är kort. När parkering av metalliskt ljud låter från styrområdet, skulle du behöva fortsätta. Och däcken ligger bakom dem, de är ute av runda.

Vad gör du med en sådan bil? Ingen rost, underdelen är från fabrik, och förutom färgen, inga tecken på slitage. Ett museumstillstånd, även externt, om du förbereder Saab snyggt. Max har problem med det. Kan du, ska du köra Saab i vardagen? Eller måste du bevara det unika tillståndet? Ett visst lyxproblem - ur en fans synvinkel.

Frågan är öppen. Max måste tänka hårt om det. Det är den tysta tiden mellan åren, så vad ska hända? Samtidigt parkerade Saab 9000 CSE 2.3 Turbo säkert Saab Service Frankfurt, och Max tar några dagar bort. Kom på planet och försvinna i digital avstånd. Ingen smartphone, inget internet, bara slappna av. På returflyget vet han att han vill ha Saab. Endast, det finns redan 9k såld.

I Frankfurt försökte de förgäves för att nå Max. Och så kommer testdriftshistoriken till ett oväntat slut. En bra bil, en sällsynt möjlighet. Missade.

39 tankar om “Saab 9000 CSE 2.3 turbo. En provkörningshistoria."

 • blank

  Jag har inte varit intresserad av 9000ers än. Min första Convertible var 9-3 2001 jag gjorde. Efter att jag har 9-9 II och III ner, alltid som en cabriolet. Det finns också en företagsbil. Här har jag flirtade med den 9-5 NG, men tillgången på reservdelar har skjuta mig, och de många kilometer att jag skulle ta det där.

  Efter att ha läst den här artikeln kände jag mig nästan som att köpa ett tredje fordon. Jag såg en gång 9000-talet på marknaden, hur de ser ut, hur många kilometer de kan täcka och vad de kostar. Så om du känner dig bättre runt scenen kanske du tror att det finns flera möjligheter som detta. Men från vad jag har hittat på webben, en sådan bil - för 5 tegelstenar? Hur kan du inte omedelbart underteckna försäljningsavtalet och betala ner, särskilt när du vet att du vill avgifta i en vecka? Jag trodde redan det när jag läste artikeln. Och nu, efter min forskning, förstår jag inte det alls. Som jag sa - kanske de som känner till scenen kommer att se många fler sådana möjligheter, men jag skulle inte ha fått lugn på semester. Tyst tid? Du vet att då har människor tid att gå på jakt. Och en bil med profilen är borta ganska snabbt. Jag kanske bara skriver detta för att ingen har sagt det så tydligt i kommentarerna - så jag förstår inte tvekan på nolltid. Var ska något bättre komma ifrån? Var erbjuds skrot redan för 9000+ på 7000-talet? Inget illa menat….

 • blank

  9000CSE med 2.3 Turbo med 200PS och automatisk växellåda är också en mycket framgångsrik kombination i mina ögon, och jag tycker det är lite mer '9000-upplevelse 100%' när jag kör och njuter än med de manuella växellådsvarianterna som jag har om Jag har kört så här i flera år.
  Jag har för närvarande en mycket liknande bil - 1997 års modell, svart ute, svart insida, CSE, 200 hk automatisk, nästan full utrustning inklusive ett stort ljudsystem förutom metallfärg och elektriskt justerbara säten - som jag skulle vilja sälja inom en snar framtid. Den är lämplig som en daglig förare med (fram till nu också tekniskt mycket välskött) cirka 320.000 XNUMX km mer och har en bra, grundläggande substans som är värt att bevara och fungerar också mycket trevligt tekniskt.
  Om Max är intresserad av det - jag tror att jag besökte ett grönt 9000-årsjubileum i Dresden för honom för några år sedan - är han välkommen att kontakta mig på den e-postadress som Tom har.

  • blank

   Jag skickade detta vidare till Max. Tack!

 • blank

  Ser ut som det, hastigheten är konstant runt 134 km / h och han behärskar lutningarna med turbo, därefter går den ner igen och antalet turer sjunker. Tack för förklaringen för förlusten av överföring, som jag inte kände till förrän nu. En rimlig, måttlig ökning av de enskilda växlarna resulterar dock redan i lägre förbrukning - bara detta strider mot dagens körstil, där förarna bara ser den enda tillfredsställelsen att accelerera så snabbt som möjligt, eftersom hastigheterna i Schweiz är enormt begränsade överallt. Du är ett hinder på vägen om du bara accelererar måttligt. Min nuvarande 2.3T togs i bruk i mars 2009. Förresten, att köpa Saabs med 150 - 200 km är också riskabelt. Jag gjorde det två gånger, båda gångerna bränslepumpen dog och en till och med turboen dog. Det beror alltid på hur den tidigare föraren körde .... Och om du har en sådan haveri i tung diesel Frankrike, där ingen har bensinreservdelar i lager, förlorar du tre dagar tills du kan fortsätta din resa ... Inget kul ....

  • blank

   Nu skrämmer du mig. Ingen bil är punkteringssäker ...

   Men lyckligtvis är det sommar till Sverige och resan till färjan är relativt kort. I Sverige borde jag vara i goda händer med min 9-5 SC. Också i händelse av en uppdelning. Och bäst av allt är huset inte långt från SAAB-museet. Trollhättan är äntligen på programmet för mig och för första gången.

   Du har alltid en bra resa med maskinen. Det faktum att kopplingen sitter stadigt i sista växeln minskar bränsleförbrukningen och är smart. Hemma på långa resor. Typisk SAAB ...

   • blank

    Förhoppningsvis sedan över Saab-festivals dagar 😉
    I vilket fall som helst är jag där då, med en resa på cirka 1600 km, med automatisk växellåda i 93 cabriolet, förhoppningsvis utan haveri ...

    • blank

     Det skulle naturligtvis vara bra film ...

     Jag måste lämna den under ett besök på museet på sommaren. Annars skulle jag nu ha letat efter sätt som vi befinner oss på plats och skakar hand. Kanske kan du i så fall fråga SAABBlog-teamet om att vidarebefordra ett e-postmeddelande från läsaren till läsaren?

     Tyvärr är detta en cykelkedja. Som min nya 9-5 SC eller annars mycket i samband med Trollhättan och SAAB ...

     Ha det roligt på festivalen på våren och självklart en bra resa.

     • blank

      Kan du Vi är glada att vidarebefordra adresser, om så önskas. Vi överväger också att skapa en chattfunktion för våra läsare på vår server. Då skulle allt bli lättare.

      @ Hans S.. Vi ses på festivalen!

 • blank

  Den 1 liter mer kan kompenseras med rimlig körning mycket bra.
  Kör endast Saabs med maskiner sedan 20 år (sedan 2006 9-5 SC 2.3T med 260 PS)
  Om du kan köra 850 km med motorvägsgränsen 130 km / h i Frankrike med en förbrukning av 8 l / 100 km, är det mycket rimligt.

  • blank

   Om jag har rätt, går 9-5 2,3T-maskinen fast i sista växeln när du kör med konstant och tillräckligt snabb hastighet. I denna körsituation är kraftöverföringen lika förlustfri som med en brytare. Ditt exempel är russin i kakan ...

   Den extra förbrukningen sker i gångarna under och andra körsituationer när kraften överförs via den viskösa kopplingen. Den har en teknisk överföringsförlust på ca 10%, som inte kan kompenseras.

   • blank

    en fråga: Jag antar samma viskösa kopplingen är också ansvarig vid omkoppling från D (rive) till M (anual) respektive när återvänder från M till D. Om den förra är snabbare än från M tillbaka på D, där behov Växellådan är då ofta längre än hoppas. Jag använder M speciellt när berget avstängning en som en motorbroms, men även under inbromsning i normal trafik (i stället för fotbromsen) där du även kan se kommande orsaken till att sakta ner på avstånd och tid har skiftat ned med rocker växlar på styrväxlar. Går det förnuftigt eller behöver systemet systemet onödigt? Skulle det vara bättre att använda fotbromsen? Tack för din rådgivning.

    • blank

     Kan någon snälla gå in för mig?

     Jag kör mig själv och vill inte säga något fel Mr. Siegrist.

     Tack!

    • blank

     Den bra gamla motorbromsen är alltid användbar och bättre än bromsarna använder. Moderna transmissioner har programmerat detta, med gamla stycken gör du det manuellt. Om du har lärt dig detta i körskolan. 😉

     Så: alltid bra, och gör det!

     • blank

      Kommentaren om körskolan är bra när jag tog mitt körprov i november 1959, det fanns fortfarande inga Saabs 9-5 SC med manuell D / M och M / D-omkoppling och paddlarna på ratten, men det har du äntligen till slut Hantera. Förresten, när det gäller moderna transmissioner: Jag körde en hyrd helt ny BMW 118i-maskin (för att skydda min Saab och hålla den ung i kilometermängd) förra sommaren 7500 km från Schweiz till Lofoten och tillbaka via Rostock, den hade verkligen M, S och D fungerar allt i JoyStick, det var kanske ett nöje ... Då kan du verkligen känna skillnaden som tekniken gjorde på tio år ...

 • blank

  Jag är nu också en stor fan av den automatiska, skulle vilja sakna detsamma inte längre.
  Kör 9-5 Aero med automat, passar perfekt ...... ..
  1Liter mer gör inte kålfettet 🙂
  € 5000, - skulle ha blivit bra använt 😉

 • blank

  trevligt 9000, jag skulle också vilja det. Vad skulle tala mot en automatisk? Jag kan förstå tiden för eftertanke, även om Saabfan inte bara köper en Saab. Har redan upplevt flera gånger att de intressanta Saabs snabbt hittar en ny ägare, så om du hittar något, slå till. Bättre idag än imorgon, för då är han borta och du ser bilen i bästa fall igen vid ett Saab-möte.

  • blank

   Det finns inget mot maskinen, endast förbrukningen är cirka 1 liter högre än strömbrytaren. Saab har visat sig ha en bra hand i omröstningen, automatisk och Turbo harmoniserar perfekt.

 • blank

  Hej Tom.
  vad ska den stora bilen ha kostat? Rolig historia .... Du bör alltid ta tag i den omedelbart när något erbjuds!
  Hälsningar
  Guido

  • blank

   Hej Guido, 9k skulle ha varit mycket rättvist och billigt för 5k.

   • blank

    Då förstod jag Max, men för 5k ska du inte tänka på det utan köpa en 9-5 för varje dag och köra 9k på helgerna ... Hoppas att den nya ägaren tar hand om den.

 • blank

  Vilken tragisk ände. Förstår inte varför Max tvekade. Lusten och viljan att ersätta den stulna 9000 var där, och att få en 9000 i detta tillstånd är inte vanligt längre. Hade slagit omedelbart, även om jag hellre skulle ha tagit manuell växellåda på 9000.

  • blank

   Redigera: Ebay grad är en 9000 med mycket liknande funktioner och en körsträcka på bara 114tkm. Han kan inte följa med 76.000 km, men om Max fortfarande är ute, kanske han ska kolla upp det!

   • blank

    Så ska det låta! ! !

    Vem vet vilka skäl Max hade för sin tid att tänka igenom det? Lusten efter en switch skulle också vara mycket bra för mig. En annan är i artikeln. Kanske är det en annan? Och vem vet vilka andra (bra) skäl som Max hade? Hur som helst skulle jag inte ens börja anklaga honom för att han måste tänka på det mellan helgdagarna, som antas vara tysta ...

    Tummen upp för din andra kommentar ...

    • blank

     I princip var det några kilometer som gjorde magont. Kan och borde man köra ett sådant fordon dagligen? Med en 9k som hade en körsträcka på 200.000 + x hade beslutet varit lätt. Jag kan förstå det.

     När det gäller växellådan harmoniserar både automatisk och manuell växellåda perfekt. 5-växellådan är förmodligen den mest bekväma Saab som någonsin producerats. Kort, skarp rörelse, robust. Ingen jämförelse med Opel-överföringar på sena modeller. Och 4-växeln ZF automatiskt gör 9k till ett riktigt komfortmirakel. Vad du kör beror på din personliga smak. Och Max skulle ha föredragit maskinen.

     • blank

      Men nu är jag också förvirrad. Alla BAFF! ! !

      Alla de goda skäl som jag letade efter som skulle motivera en tid att tänka på det (fel växellåda plus kanske ett högt pris) försvinner gradvis i luften ...

      Jag skulle ha förväntat denna CSE snarare nära det femsiffriga sortimentet. Så mellan 9.500 och 9.900 €.

      Jag kan fortfarande förstå magont i viss utsträckning, jag tycker fortfarande att det är trevligt, men å andra sidan måste Max nu kämpa med frågan om detta fynd och denna exceptionellt bra och välbevarade SAAB verkligen kom i bättre händer än dinglande i slutet av sina egna armar ...
      Så han och hans samvete är inte bättre, eller hur?

      Beslutet borde ha varit enkelt (och spontant). Hur som helst, önskar jag dig ett lyckligt slut på del 2 av den här historien. Och förstås för Max.

      • blank

       God morgon Herbert!

       Alla är överens om att priset naturligtvis var för lågt. 9.000 XNUMX skulle ha varit riktiga, med lite smart reparation. Men här handlade det mindre om vinst eller att fråga så mycket pengar som möjligt. En Saab ska vara kvar på vägen och vara i bästa möjliga händer.

     • blank

      Imorgon Tom,

      ja, du måste köra, skydda och bevara.
      Så en förändring från gata och stängt garage - en UV- och väderbeständig parkeringsplats.
      Var det för att Då förstod jag slutligen scruples och reflektionstid.

 • blank

  Åh Max ... det är riktigt dumt, men du tar en toppbil som är nästan ny i kvalitet. Okej, en 5 minuters tupplur för att lugna ditt samvete är okej.
  Jag gick så med en Turbo X. De erbjuds med SSD och som en kombination ganska ekonomiskt. Återförsäljare kallas, diskuterade staten, testkörningen kom överens om nästa lördag och köpte bilen nästan i telefon.
  Drivs upp för provkörning (600km) och köpte bilen trots den pågående motorns kontrollampa. Återförsäljare har gjort rep. Kurs.
  Resultat: Jag vill ha, ha och är nöjd med bilen

 • blank

  Jag köpte min första Saab 5 för 9000 år sedan, en CS 2.0t med hjort, med 1.5 år MFK (TÜV) för CHF 800. Den enda anledningen var ett hål i min kassaapparat, varför jag köper en Saab för så lite pengar som möjligt då blev jag kär i bilen. Utrymme, prestanda, förbrukning, underhåll, lämplig för långa sträckor, luftkonditionering, sittvärme och släpbelastning. Med 35 000 km per år fick jag 22 cent per kilometer - otroligt.
  Före nästa inspektion erbjöds jag en 2.3 ton Anni för mycket lite pengar och gav bort 2.0 ton. På Anni använde jag en uppsättning vinterdäck, 70 liter olja, 000x oljefilter, 30x luftfilter, 6x interiörfilter, 1x ljus, 1x batteri, 16x vattenpump för 1 km. Nu har han 1 ton ner och springer och springer…. Efter vintern byter jag ut alla chassikomponenter och bromsar. Sedan fortsätter resan och fortsätter .... För mig finns det ingen bättre bil.

  6
  1
 • blank

  Mina (då nytt för mig) tu 9000 2 år sedan hade endast 32.000 km (en dröm, rött på utsidan, insidan beige), mellan TÜV möten bara cirka 1.000 km har alltid drivits. Till dess ligger jag till 1.000 km. Rensa felminnet och fortsätt. Men affären samlade fel kring misstag. I slutändan pressades en kabelnät under luftkonditionerings-kompressorn och brändes naket. Nu har han snart 50.000 och är mycket roligt (med undantag för ett oavbrutet wastegate). Ja, nästan Mercedes kvalitet (som det en gång var) och väldigt avslappnad körning.

 • blank

  Åh, ingen lycklig slut! Förhoppningsvis har den stora 9k kommit i omhändertagna händer som uppskattar fordonet. Två frågor uppstår fortfarande:
  1) Såvitt jag vet var den hårdare AERO-upphängningen inte installerad i Anni ... har jag fel här?
  2) Vad var priset för den här 9k med sin extremt låga körsträcka?
  Kör dig själv en 9k Anni med AERO-maskinen som daglig drivrutin. Priset skulle vara intressant som en indikation på försäkringsvärdet.
  Den rätta 9k är bunden att komma.
  Håll saabing

  • blank

   Hej Daniel, jag frågade specifikt om avstängningen i Frankfurt. Anni har den hårdare aero-upphängningen, den ”normala” CSE har (även visuellt synlig) en längre upphängning.
   Det pris som 9k sålde på är inte känt för mig just nu (liksom köparen), jag vill inte lägga några fel nummer i världen.
   För mitt Anni (Anna-projekt) har jag haft en värdering gjord före 3 år, rekommenderas definitivt.

   • blank

    Hi Tom
    Tack för din feedback. God notering med värderingsrapporten. Priserna på bra SAAB har stigit här i Schweiz de senaste åren, eftersom ingenting kommer upp och bra erbjudanden är sällsynta.

 • blank

  Stor och spännande (kort) historia. Tack!

  Allt i det och allt på det. En aptitretande introduktion, en överraskande twist och ett oförutsägbart slut med en klipphängare ...

  Det är inte bättre. Åtminstone inte för mig. En läsare. För huvudpersonen (Max), dock redan. Men det finns ingen klipphängare och ingen uppföljare till en lycklig avslutning, eller hur?

  Som läsare ser jag fram emot del 2. Och som huvudperson för den sympatiska och sympatiska läsaren hoppas jag att del 2 i denna uppföljningsroman kommer att fungera för Max med den "nya". Kanske är erbjudandet jämförbart bra? Kanske föredrar Max en omkopplare? Kanske får han exakt vad han vill ha mest?

  Jag håller fortfarande mina fingrar korsade!

 • blank

  Jag vet det, jag ville bara "sova på det". Sedan var det borta, SAAB. Oroa dig inte!

 • blank

  Åh kära, den renaste skräckversionen! För lite tydlig kommunikation ...
  Förhoppningsvis återstår det som är hälsa och annat välbefinnande ... och väntar på ytterligare en möjlighet.
  Handlare gör affärer. Något hittar en köpare. "Resten" är känslor ... smärtsamma.

 • blank

  Naturligtvis måste Max lära sig lite spontanitet, du köper den typen av saker på plats, genast.
  Speciellt med en sådan undersökningsrapport. Hur kan du be om tid att tänka igenom det? Och lämna inget kontaktalternativ? En 9000 CSE 2.3 turbo är det bästa som producerades vid den tiden. Jag körde en CS 9000 2.3 turbo själv, men efter en stöld var den vadderad med träpaneler på dörrarna och instrumentbrädan. Sedan gav den det till vår dotter när hon fick sitt körkort, en underbar bil för livet ...

  5
  2
  • blank

   Om jag har förstått eller memorerat den här artikeln och den tidigare historien korrekt, letar Max efter en CSE som han vill flytta runt i vardagen (och parkera offentligt, men inte ha stulit [igen]) ...

   ”Lyxproblemet - ur fläktens synvinkel” som beskrivs av Tom kan översättas som skrupler och respekt. Jag tycker att det är mycket omtyckt och tiden att tänka på det är förståelig.

Kommentarer är stängda.