Nej det är inte Saab! Eller är det?

Nu börjar det igen! I den svenska pressen fabulerar de om Electro-Saab från Kina, som nu kan beställas. För riktiga vänner i varumärket är det svårt att bära. Reiner Schmarrn, som man skulle säga i Bayern. För med Saab har NEVS EV inget att göra. Eller kanske?

NEVS 9-3 EV i Hangzhou
NEVS 9-3 EV i Hangzhou. Bild: NEVS

VD kan påminna tittaren av en åldrande diva som har haft sina bästa ögonblick för länge sedan. För hennes utseende framför en stor publik, är hon åter starkt uppbyggd. Och det är hur designen påverkar mig. Det passar bara inte, allt en gammal och gammal. Men det är inte vad det handlar om. Bedömningen av en design är oundvikligen subjektiv. Och du kan argumentera om det oändligt.

En svensk journalist skrev för några dagar sedan att han saknar Saab. Och att han undrar vad som skulle ha inträffat för utvecklare i Trollhättan på autonom körning. Jag känner mig på samma sätt. För att jag undrar vad en elbil från Saab skulle ha sett ut.

Kunskapen om sidodänkande

Saab var alltid annorlunda. Sidodänkare som inte var rädda för att omdefiniera till synes fasta saker. Jag kommer ihåg min Saab 9-5-stationsvagn. Han var också en åldrande diva, de krom-rimmade glasögonen visuellt en touch för starkt uppbyggd. Men tekniken mer än gjort upp för det. En Biopower-motor som du kan köra med etanol. Han tog mer vridmoment och hästkrafter med växtand än med fossil energi. Miljövänlig tankning belönas med mer körglädje. Det var bara möjligt med Saab. Jag gillade konceptet och lade ut mina vägar så att E85 kunde drivas så ofta som möjligt.

Saab 9-3 e-Power 2011. Den verkliga Saab elbilen
Saab 9-3 e-Power 2011. Den verkliga Saab elbilen. Bild: Saab Automobile AB / Arkiv saabblog.net

Den äkta Saab 9-3-elbilen, som gjordes som en liten flotta av handgjorda 2010 och 11, stod också i traditionen för sidodänkande. Batterierna i mittunneln kyldes av luftkonditioneringen. En idé som är så enkel som den är genial. Inget extra kylsystem, mindre energiförbrukning, minskad vikt. Få mer utbud med mindre batterier. Jag har ingen prognos om huruvida konceptet skulle råda på marknaden. Vi kommer aldrig heller att veta, för projektet avslutades med slutet av Saab. Utvecklarna av den verkliga elbilen från Saab hade aldrig haft någonting att göra med NEVS. De lämnade inte Stallbacka i bästa möjliga utsträckning.

En phoenix som inte är en phoenix

Mätt med Saab-förhållanden har NEVS elbil blivit en mycket vanlig sak. Mer än 6 års mognad för att fixa batterier till underdelen och lätt överbrygga cockpiten är mycket. Innovationer, söktänkande söks förgäves. NEVS 9-3 EV står för en konventionell design som finns i otaliga nystarter i Kina. Eftersom jag köper, om det nödvändigtvis skulle vara en elbil, men snarare originalet. Det finns Tesla och numret 3 på det, och snart kommer det till Europa.

Varken bättre eller mer innovativ är NEVS 9-3 EV av det faktum att tillverkaren talar om en Phoenix-plattform. Naturligtvis är NEVS fri att hålla några etiketter på sin produkt. Faktum är att den elektriska bilen är den kraftigt modifierade basen av Saab 9-3 2003. Men Saab och Phoenix stod för modularitet och innovation. Ett koncept för framtiden, vars idé flyttade med utvecklingslaget från Trollhättan till Göteborg. Det blev verklighet där. Den bär namnet CMA-plattformen idag och ligger till grund för nya modeller från Volvo, Lynk & Co och snart kanske också från Lotus.

Kanske är det typiskt Saab

Om du är ärlig mot dig själv, så föddes NEVS-elbilen av nödvändighet. För lite pengar träffar en åldrande plattform som gör dig magisk. Detta är känt från Saab, där det alltid improviserades. Ett typiskt barn av detta behov är Saab 90. Bakom en Saab 900, framför en Saab 99. Född av bristen - och för att du behövde en billig introduktionslösning för den skandinaviska marknaden. Inte state-of-the-art eftersom den korta stammen inte uppfyllde amerikanska säkerhetsstandarder. Men användbara för Europa.

Saab 90. En kompromiss född av nödvändighet
Saab 90. En kompromiss född av nödvändighet. Bild: Saab Automobile AB / Arkiv: saabblog.net

Och eftersom verktygen och pressen existerade och investeringarna kunde hanteras, föddes Saab 90 ... som den här elbilen från NEVS. Det här är billigt eftersom du kan använda uppverktyg. En hybrid av en gammal Saab 9-3 och en elbil. Men kanske ett byggstenar som kan bli något.

23 tankar också "Nej det är inte Saab! Eller är det?"

 • 15. November 2018 vid 10: 57 AM
  permalink

  NEVZ skulle vara väldigt glad om du var SAAB. Då skulle du åtminstone vara någon. Det är så som ingen är.

  15
  8
  Svara
 • 15. November 2018 vid 11: 12 AM
  permalink

  Sådana kommentarer som detta är bara inkompetenta. NEVS fick licensen för e-bilbyggande i Kina. Detta är värt guld. När fabriken i Kina är klar och den första 9-3 rullar av linjen, ska du döma slutprodukten. Allt annat är att läsa kaffe.
  Jag föredrar en stabilt byggd NEVS 9-3 som en e-bil i stället för de många små osäkra elektriska minis som för närvarande visas överallt. Vill du ha en krasch i dessa tider? Tesla spelar enligt min mening i en annan pris liga.

  17
  13
  Svara
  • 15. November 2018 på 10: 00 PM
   permalink

   NEVZs informationspolitik består av några ord och en överraskande hög mängd varmluft ...

   På en tid har NEVZ varit uppfriskande öppen och ärlig de senaste åren: bilen byggs in och för Kina. Och bara för Kina plus kanske "renegade provinserna" ...

   Om NEVZ någonsin säger något och det finns ingen bra anledning att anta motsatsen, varför inte ta NEVZ med ordet?

   Men detta, det spelar ingen roll om vi talar "inkompetent" till en kinesisk EV eller kunskap om en "välbyggd", och i Tyskland för € 20.0000 tillgängliga SAAB 9-3 EV fabulieren ...

   NEVZ har länge gjort det klart och ärligt att vi inte ingår i målgruppen alls och inte ingår i den önskade marknaden. Så varför ska SAAB-drivrutiner fortsätta att oroa sig för NEVZ?

   5
   2
   Svara
   • 15. November 2018 på 10: 50 PM
    permalink

    Det handlar inte om förmögenhet eller faktum att vi inte kan köpa denna NEVS 9-3 i Tyskland ändå.
    Det är viktigt att notera att NEVS klarar av att starta 9-3 e-bilen. Även om det bara i Kina, men den här marknaden är den viktigaste just nu.

    Och jag är redan glad över att vår bra gamla 2003er-modell från SAAB hade så bra gener att vara i 2019-grund för en aktuell e-bil. En SAAB är bara tidlös.

    7
    4
    Svara
    • 16. November 2018 vid 11: 21 AM
     permalink

     Så väl och snyggt förklarat, jag kan till och med sympatisera med din tillfredsställelse.

     Men jag förstår också när du är mindre sparsam och mindre entusiastisk. Vi vet alla att NEVZ har försökt att uppnå varumärket SAAB - förgäves. Så fel sats francs Trolls kan "NEVZ skulle säkert vara mycket glad om du skulle SAAB", så var inte att man skulle anklaga honom för inkompetens.

     Den nu 4. eller 5. Life of 9-3, dess kinesiska reinkarnation som EV (som ännu inte har inträffat men vars födelse verkar nu initieras) påminner mig om tiden för det kalla kriget och Bloc.
     I den tyska transittrafiken såg man i mitten av Trabant, MZ, IFA och Wartburg gång på gång bilar, som verkade konstigt bekant ...

     Det var derivat och licensierade byggnader av gamla och små Fiat och Renault. Det har som därför inte vändas för dessa bilar, eftersom det ansågs vara bara spjutspets fordons uppfyllda, men eftersom det var irriterad "fel" av mindre optiska förändringar och varumärket till det gamla och bekanta trodde lådor.

     Jag känner ingen tillfredsställelse där och tycker det är ganska ledsen att SAAB-DNA följer detta historiska exempel. Självklart är du välkommen att se det annorlunda och mer positivt.

     2
     1
     Svara
  • 16. November 2018 på 12: 41 PM
   permalink

   ... och bilderna av Tesla kraschen inte heller alltid uppmuntrande från Model S med torn tak eftersom jag har inför mina ögon ... .. eftersom såg 9-5NG under lastbilen bättre, även min 9-7x av Krasch med två hästar. Vi måste vänta på utvecklingen i serien i tre rader.

   Men i princip är kritik berättigad .... Vi ser ingen innovation på NEVS, och även obefogad ... .., de "riktiga" SAAB: erna var ofta bara susammengefrickelt.

   Lyckligtvis har de alla en engångsdesign och kan leverera långa körsträckor, så jag väntar på utvecklingen, tar hand om min SAABe och ser fram emot frågan om SAAB producerar igen .... när jag dyker upp med 9-5NG 😉

   Svara
 • 15. November 2018 vid 11: 17 AM
  permalink

  NEVS E-bilen är bara den slutliga användningen av en Saab. Det är inte allt. Om det finns något kvar måste vi titta. Jag tror inte på det. Byggar de bilar eller inte? Jag tror inte det.

  6
  5
  Svara
 • 15. November 2018 på 12: 12 PM
  permalink

  Exakt det är det slutliga utnyttjandet av en SAAB men från årets år 2002. Men det är en väldigt säker bil. Tyvärr kommer det här fordonet inte att vara tillgängligt i Europa för tillfället. Konstruktionen förväntas börja tidigt 2019. Leta efter information på sidan saabplanet.com som också erbjuder mycket information.
  Naturligtvis, tack vare Tom och Mark, gör denna blogg lika bra jobb som ny information.

  7
  3
  Svara
 • 15. November 2018 på 1: 04 PM
  permalink

  Mycket välskriven! Och också underhållande. I rutten planerar jag en BioPower känner jag mig genast. Trots att mina handlingar och handlingar inte alltid var rationella med tanke på E85 tunna väv, så länge man trodde på framtida livskraft för E85, ersattes förhållandet med idealism ...

  Bortsett från det märker jag hur långt Tom måste gå tillbaka i SAABs historia för att hitta och producera en analogi med NEVZ ...

  96 var förrän 1980 i produktion och drivs fortfarande av "utländska" motorer. Producerad före 34 år sedan (från 1984) faller SAAB 90 nästan i kategorin barnskor. Och efter en produktionstid som var okarakteristisk kort för SAAB, var det historia igen.

  Om kompromissformlerna och den atypiskt korta produktionsperioden som realiseras i SAAB 90 representerar den bästa eller enda möjliga analogien mellan NEVZ och SAAB, så är det inte precis smickrande för NEVZ, är det?

  Och jag vill inte säga något mot SAAB 90. Men det är inte så att en NEVZ EV aldrig kommer till Europa och dess produktionsperiod skulle vara över redan efter 3 till 4 år, om 90s historia skulle kunna överföras profetiskt till NEVZ. Det har aldrig exporterats (till Amerika), men var endast för den inhemska europeiska marknaden en kortvarig interimslösning.

  Svara
 • 15. November 2018 på 2: 09 PM
  permalink

  Kära Saabgemeinde.

  Efter några - välskötta och bra skrivna - bidrag till NEVS kan jag inte annat än att dela några tankar med dig ... ..
  Om vi ​​hade ockuperat oss så mycket med frågan när SsangYong hade köpt varumärket rättigheter Saab, och etc till reviderade Rextons hade Korrandos den heliga namn fastnat ......?
  Inte alls.

  Vad NEVS har eller inte har, jag har inget att göra med Saab sinne alls.
  Dåligt nog för NEVS att utnyttja resterna av 9-3-designen. Jag önskar att det inte var så, då skulle vi inte behöva uppleva "Saabsterben" om och om igen.

  Märket är borta. Tyvärr för alltid. Och det är upp till oss, dem med våra fordon och aktiviteter
  att hålla sig vid liv.

  Efter en trevlig resa i 9000 CSE hälsar du

  Lizi

  14
  4
  Svara
 • 15. November 2018 på 3: 02 PM
  permalink

  Den har Saab Dna och utvecklats av Thn Engineers vad mer kan du begära?
  Lång levande nevs

  5
  11
  Svara
  • 15. November 2018 på 4: 52 PM
   permalink

   "(...) Vad mer kan du begära?"

   För lite mer värdighet och respekt. Kanske?

   6
   2
   Svara
  • 16. November 2018 på 4: 40 PM
   permalink

   Ja, jag håller med, de kan köpa andra EV, så det kommer NEVS.

   3
   3
   Svara
   • 16. November 2018 på 6: 20 PM
    permalink

    Oroa dig inte Mr T.

    NEVZ vill inte skepp till Europa. När produktionen har börjat, vill du ha allt NEVZ du vill själv. Jag hoppas att din kommentar (och tummen) betalas bra. Annars hade du bara inte råd med en enda en av dem ...

    Svara
    • 16. November 2018 på 9: 38 PM
     permalink

     bra, då kan vi få dem från thn istället. Jag vill ha en, dåligt kommer du inte.

     3
     2
     Svara
 • 15. November 2018 på 6: 10 PM
  permalink

  Om vi ​​tar hand om resten av SAAB, då har vi mycket att göra. Saab-bloggen ger det nödvändiga stödet .. Vad mer vill vi ha.

  12
  Svara
 • 15. November 2018 på 8: 58 PM
  permalink

  Det skulle vara trevligt om NEVS äntligen kunde göra något av det

  4
  4
  Svara
 • 17. November 2018 vid 10: 54 AM
  permalink

  lääst erkännas från bilder av NEVS-elektriska fordon som damerna och herrarna "designer" inte förstå funktionen hos vissa komponenter på 9-3 och något "målade", som nu ska mixtrar ... Exempel: stötfångare fram med enorm "läpp ", Vilket kommer säkert att ha frekvent markkontakt. Nej, det har inget att göra med SAAB ...

  Svara
  • 17. November 2018 på 3: 05 PM
   permalink

   Varför den "mäktiga läppen" nu skulle ha mer jorda berör än motsvarande 9-3 öppnar inte för mig, eftersom det uppenbarligen inte riktigt djupare. Mitt gissning är snarare att det är på grund av att fotgängarskydd för att få tidigt i benets slagrotation i provet och för att hålla knädeformationen inom det tillåtna området. Om så är fallet, är det mer sannolikt att vara en padda som damer och herrar designers var tvungna att svälja med en grunt.

   1
   1
   Svara
   • 17. November 2018 på 3: 48 PM
    permalink

    Jordkontakt eller bara med high board och curb stenar vid parkering. Det spelar ingen roll. Jag kan förstå argumentet att fordonets överhäng på golvnivå kan vara kritiska ...

    Ditt argument, men också. Det skulle vara spännande att veta om "bara" en padda svalkades eller om NEVZ-konstruktören gjorde eftergifter för den kinesiska smaken.

    Svara
  • 17. November 2018 på 3: 10 PM
   permalink

   Bilderna visar bilen i parkeringsläge. I ritt ser han mycket bättre ut.

   Från 15 Km / h fortsätter läppen att sänka sig och sträcker sig till dubbelt så lång. Från 30 Km / h kommer bakspoilern. Visst är det säkert! Det är äntligen en lätt och snabb bil. Form följer funktion ...

   Svara
 • 19. November 2018 på 1: 41 PM
  permalink

  Om pris och specifikationer (sortiment, prestanda, funktioner, garanti osv) är korrekta, skulle jag köpa NEVS omedelbart! Jag gillar precis designen eftersom minnen av SAAB väcktes 😉

  1
  2
  Svara
 • 29. November 2018 på 2: 02 PM
  permalink

  du kan antagligen anta att bilen har utvecklats av förvärvade Saab-ingenjörer i Trollhättan, eller hur? Oavsett om det är byggt i Kina, och det för den kinesiska marknaden, är det inte så viktigt, det viktigaste sker någonting fortfarande i Trollhättan. Om bilen säljer bra kommer något så småningom till Europa.

  Vad som får mig mer buksmärta är användningen av en förbränningsplattform för en elbil. Det luktar mig väldigt dåligt, inte tillräckligt, eller inte bra, efter ett starkt freak med batterier här och där, även i bagaget. Eftersom en plats för några hundra kg batterier, har bilen inte så lätt.

  Svara

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.

ArabicDutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSwedish