Nej det är inte Saab! Eller är det?

Nu börjar det igen! I svensk press pratar de om den elektriska Saab från Kina, som nu kan beställas. Det är svårt att ta för sanna vänner av märket. Rent skräp, som man skulle säga i Bayern. Eftersom NEVS EV inte har något att göra med Saab. Eller kanske ja?

NEVS 9-3 EV i Hangzhou
NEVS 9-3 EV i Hangzhou. Bild: NEVS

VD kan påminna tittaren av en åldrande diva som har haft sina bästa ögonblick för länge sedan. För hennes utseende framför en stor publik, är hon åter starkt uppbyggd. Och det är hur designen påverkar mig. Det passar bara inte, allt en gammal och gammal. Men det är inte vad det handlar om. Bedömningen av en design är oundvikligen subjektiv. Och du kan argumentera om det oändligt.

En svensk journalist skrev för några dagar sedan att han saknar Saab. Och att han undrar vad som skulle ha inträffat för utvecklare i Trollhättan på autonom körning. Jag känner mig på samma sätt. För att jag undrar vad en elbil från Saab skulle ha sett ut.

Kunskapen om sidodänkande

Saab var alltid annorlunda. Sidotänkare som inte var rädda för att omdefiniera uppenbarligen fixade saker. Jag minns min Saab 9-5 kombi. Han var också en åldrande diva, kromglasögonen var optiskt en touch för kraftigt sminkad. Men tekniken kompenserade mer än det. En biokraftmotor som kan köras på etanol. Vilket gav mer vridmoment och hästkrafter med vegetabiliskt bränsle än med fossil energi. Miljövänligt tankning belönas med mer körglädje. Bara Saab gjorde det. Jag gillade konceptet och lade upp mina rutter så att E85 kunde tankas så ofta som möjligt.

Saab 9-3 e-Power 2011. Den verkliga Saab elbilen
Saab 9-3 e-Power 2011. Den verkliga Saab elbilen. Bild: Saab Automobile AB / Arkiv saabblog.net

Den äkta Saab 9-3-elbilen, som gjordes som en liten flotta av handgjorda 2010 och 11, stod också i traditionen för sidodänkande. Batterierna i mittunneln kyldes av luftkonditioneringen. En idé som är så enkel som den är genial. Inget extra kylsystem, mindre energiförbrukning, minskad vikt. Få mer utbud med mindre batterier. Jag har ingen prognos om huruvida konceptet skulle råda på marknaden. Vi kommer aldrig heller att veta, för projektet avslutades med slutet av Saab. Utvecklarna av den verkliga elbilen från Saab hade aldrig haft någonting att göra med NEVS. De lämnade inte Stallbacka i bästa möjliga utsträckning.

En Phoenix som inte är en Phoenix

Jämfört med Saabs förhållanden har NEVS-elbilen blivit en mycket konventionell sak. Mer än 6 års mognad för att fästa batterier på underdelen och att ändra cockpit något är mycket. Du ser förgäves efter innovationer och lateralt tänkande. NEVS 9-3 EV står för en konventionell design som finns i otaliga startups i Kina. Så om det verkligen skulle vara en elbil, föredrar jag att köpa originalet. Det står Tesla och nummer 3 på det, och det kommer snart till Europa.

NEVS 9-3 EV är varken bättre eller mer innovativ på grund av att tillverkaren talar om en Phoenix-plattform. NEVS är naturligtvis fritt att sätta någon etikett på sin produkt. I sanning ligger den kraftigt modifierade basen på Saab 9-3 från 2003 under elbilen. Saab och Phoenix stod dock för modularitet och innovation. Ett framtidskoncept, vars grundidé vandrade med utvecklingsteamet från Trollhättan till Göteborg. Där blev det verklighet. Idag bär den namnet CMA Platform och utgör grunden för nya modeller från Volvo, Lynk & Co och inom en snar framtid kanske också från Lotus.

Kanske är det typiskt Saab

Om du är ärlig mot dig själv, föddes NEVS elbil av nödvändighet. För lite pengar möter en åldrande plattform från vilken något kan trollas fram. Du vet det från Saab, var som helst improviserat. Ett typiskt barn av detta behov är Saab 90. En Saab 900 på baksidan, en Saab 99 på framsidan. Född av brist - och för att det behövdes en billig lösning på grundnivå för den skandinaviska marknaden. Inte state-of-the-art eftersom den korta stammen inte uppfyllde amerikanska säkerhetsriktlinjer. Men fungerande för Europa.

Saab 90. En kompromiss född av nödvändighet
Saab 90. En kompromiss född av nödvändighet. Bild: Saab Automobile AB / Arkiv: saabblog.net

Och eftersom verktygen och pressarna fanns och investeringarna var hanterbara, föddes Saab 90 ... som den här elbilen från NEVS. Det är billigt eftersom du kan använda verktyg. En hybrid av en gammal Saab 9-3 och en elbil. Men kanske en byggsten som kan bli något.

23 tankar om “Nej det är inte Saab! Eller är det?"

 • blank

  du kan antagligen anta att bilen har utvecklats av förvärvade Saab-ingenjörer i Trollhättan, eller hur? Oavsett om det är byggt i Kina, och det för den kinesiska marknaden, är det inte så viktigt, det viktigaste sker någonting fortfarande i Trollhättan. Om bilen säljer bra kommer något så småningom till Europa.

  Vad som får mig mer buksmärta är användningen av en förbränningsplattform för en elbil. Det luktar mig väldigt dåligt, inte tillräckligt, eller inte bra, efter ett starkt freak med batterier här och där, även i bagaget. Eftersom en plats för några hundra kg batterier, har bilen inte så lätt.

 • blank

  Om pris och specifikationer (sortiment, prestanda, funktioner, garanti osv) är korrekta, skulle jag köpa NEVS omedelbart! Jag gillar precis designen eftersom minnen av SAAB väcktes 😉

  1
  2
 • blank

  Bilderna från det elektriska fordonet NEVS visar att damer och herrar "konstruktörer" inte förstod funktionen hos vissa komponenter på 9-3 och "målade" något som nu borde tippas ... Exempel: främre stötfångare med enorm "läpp ”, Vilket säkert kommer att ha frekvent kontakt med marken. Nej det har ingenting att göra med SAAB ...

  • blank

   Varför den "enorma läppen" nu borde ha mer markkontakt än motsvarigheten till 9-3 avslöjar inte för mig, eftersom den uppenbarligen inte sitter djupare. Mitt antagande är snarare att det beror på fotgängarskydd för att få rotation i testkroppen tidigt i händelse av en benstöt och för att hålla knädeformationen inom det tillåtna intervallet. Om så är fallet är det mer sannolikt en padda som damer och herrdesigners var tvungna att svälja motvilligt ...

   1
   1
   • blank

    Vidrör marken eller till och med med höga trottoarkanter och trottoarkanter vid parkering. Spelar ingen roll. Jag kan förstå argumentet att överhäng av fordon på golvytan kan vara kritisk ...

    Ditt argument, dock också. Det skulle vara spännande att veta om "bara" en padda svälgs här eller om NEVZ-designers gjorde eftergifter för den kinesiska smaken.

  • blank

   Bilderna visar bilen i parkeringsläge. I ritt ser han mycket bättre ut.

   Från 15 km / h faller läppen längre ner och sträcker sig till dubbelt så lång. Den bakre spoilern läggs till från 30 km / h. Säkra före det osäkra! Det är ju en lätt och snabb bil. Form följer funktion ...

 • blank

  Det skulle vara trevligt om NEVS äntligen kunde göra något av det

  4
  4
 • blank

  Om vi ​​tar hand om resten av SAAB, då har vi mycket att göra. Saab-bloggen ger det nödvändiga stödet .. Vad mer vill vi ha.

  12
 • blank

  Den har Saab Dna och utvecklats av Thn Engineers vad mer kan du begära?
  Lång levande nevs

  5
  11
  • blank

   "(...) vad mer kan du begära?"

   För lite mer värdighet och respekt. Kanske?

   6
   2
  • blank

   Ja, jag håller med, de kan köpa andra EV, så det kommer NEVS.

   3
   3
   • blank

    Oroa dig inte Mr. T. ...

    NEVZ skickar inte till Europa. När produktionen väl har börjat och om produktionen startar kommer du att ha all NEVZ du vill ha för dig själv. Jag hoppas att din kommentar (och tummen) betalas bra. Annars hade du inte råd med bara en enda av dem ...

    • blank

     bra, då kan vi få dem från thn istället. Jag vill ha en, dåligt kommer du inte.

     3
     2
 • blank

  Kära Saabgemeinde.

  Efter några - väl undersökta och välskrivna - bidrag till NEVS kan jag inte låta bli att dela några tankar med dig ...
  Skulle vi ha behandlat ämnet så mycket om SsangYong hade köpt Saabs varumärkesrättigheter och fastnat det heliga namnet på reviderade Rextons, Korrandos osv ...?
  Inte alls.

  Vad NEVS har eller inte har, jag har inget att göra med Saab sinne alls.
  Dåligt nog för NEVS att utnyttja resterna av 9-3-designen. Jag önskar att det inte var så, då skulle vi inte behöva uppleva "Saabsterben" om och om igen.

  Märket är borta. Tyvärr för alltid. Och det är upp till oss, dem med våra fordon och aktiviteter
  att hålla sig vid liv.

  Efter en trevlig resa i 9000 CSE hälsar du

  Lizi

  14
  4
 • blank

  Skrev mycket bra! Och underhållande också. Jag känner igen mig själv omedelbart när jag planerar en rutt för en BioPower. Med tanke på det tunna nätverket av E85 var mina handlingar och handlingar inte alltid rationella, men så länge man trodde på E85s framtida lönsamhet ersattes förhållandet med idealism ...

  Annars märker jag hur långt Tom var tvungen att bläddra tillbaka i SAAB: s modellhistoria för att hitta och skapa en analogi till NEVZ ...

  96 var i produktion fram till 1980 och drivs fortfarande av ”främmande” motorer. Producerad för 34 år sedan (från 1984) faller SAAB 90 nästan i kategorin barnskor. Och efter en helt atypisk kort produktionstid för SAAB var det historia igen.

  Om kompromissformlerna och den atypiskt korta produktionsperioden som realiseras i SAAB 90 representerar den bästa eller enda möjliga analogien mellan NEVZ och SAAB, så är det inte precis smickrande för NEVZ, är det?

  Och jag vill inte säga något mot SAAB 90. Men det är inte så att en NEVZ EV aldrig kommer till Europa och dess produktionsperiod skulle vara över redan efter 3 till 4 år, om 90s historia skulle kunna överföras profetiskt till NEVZ. Det har aldrig exporterats (till Amerika), men var endast för den inhemska europeiska marknaden en kortvarig interimslösning.

 • blank

  Exakt det är det slutliga utnyttjandet av en SAAB men från årets år 2002. Men det är en väldigt säker bil. Tyvärr kommer det här fordonet inte att vara tillgängligt i Europa för tillfället. Konstruktionen förväntas börja tidigt 2019. Leta efter information på sidan saabplanet.com som också erbjuder mycket information.
  Naturligtvis, tack vare Tom och Mark, gör denna blogg lika bra jobb som ny information.

  7
  3
 • blank

  NEVS E-bilen är bara den slutliga användningen av en Saab. Det är inte allt. Om det finns något kvar måste vi titta. Jag tror inte på det. Byggar de bilar eller inte? Jag tror inte det.

  6
  5
 • blank

  Sådana kommentarer som detta är bara inkompetenta. NEVS fick licensen för e-bilbyggande i Kina. Detta är värt guld. När fabriken i Kina är klar och den första 9-3 rullar av linjen, ska du döma slutprodukten. Allt annat är att läsa kaffe.
  Jag föredrar en stabilt byggd NEVS 9-3 som en e-bil i stället för de många små osäkra elektriska minis som för närvarande visas överallt. Vill du ha en krasch i dessa tider? Tesla spelar enligt min mening i en annan pris liga.

  17
  13
  • blank

   Sammanfattningsvis består NEVZs informationspolicy av få ord och förvånansvärt mycket varm luft ...

   På en punkt har NEVZ dock varit uppfriskande öppen och ärlig de senaste åren: Bilen är byggd i och för Kina. Och bara för Kina plus kanske de "utbrytande provinserna" ...

   Om NEVZ någonsin säger något och det finns ingen bra anledning att anta motsatsen, varför inte ta NEVZ med ordet?

   Mot denna bakgrund spelar det ingen roll om vi uttrycker oss "inkompetent" om en kinesisk EV eller kompetent talar om en "stabil" SAAB 20.0000-9 EV tillgänglig i Tyskland för 3 XNUMX € ...

   NEVZ har länge gjort det klart och ärligt att vi inte ingår i målgruppen alls och inte ingår i den önskade marknaden. Så varför ska SAAB-drivrutiner fortsätta att oroa sig för NEVZ?

   5
   2
   • blank

    Det handlar inte om förmögenhet eller faktum att vi inte kan köpa denna NEVS 9-3 i Tyskland ändå.
    Det är viktigt att notera att NEVS klarar av att starta 9-3 e-bilen. Även om det bara i Kina, men den här marknaden är den viktigaste just nu.

    Och jag är redan glad över att vår bra gamla 2003er-modell från SAAB hade så bra gener att vara i 2019-grund för en aktuell e-bil. En SAAB är bara tidlös.

    7
    4
    • blank

     Så väl och snyggt förklarat, jag kan till och med sympatisera med din tillfredsställelse.

     Men jag förstår också när du är mindre sparsam och mindre entusiastisk. Vi vet alla att NEVZ försökte få varumärket SAAB - och förgäves. Uttrycket Franken Trolls, ”NEVZ skulle verkligen vara väldigt glad om du var SAAB”, kan inte vara så fel att du måste anklaga honom för inkompetens.

     Den nu 4. eller 5. Life of 9-3, dess kinesiska reinkarnation som EV (som ännu inte har inträffat men vars födelse verkar nu initieras) påminner mig om tiden för det kalla kriget och Bloc.
     I den tyska transittrafiken mitt i Trabant, MZ, IFA och Wartburg såg man om och om igen bilar som verkade konstigt bekanta ...

     De var derivat och licensbyggnader från gamla och små Fiats och Renault. Folk vände sig inte till dessa bilar för att de trodde att de bara hade träffat bilteknikens spjutspet, utan för att de irriterades av mindre visuella förändringar och de ”felaktiga” varumärkena på gamla och välkända lådor.

     Jag känner ingen tillfredsställelse där och tycker det är ganska ledsen att SAAB-DNA följer detta historiska exempel. Självklart är du välkommen att se det annorlunda och mer positivt.

     2
     1
  • blank

   ... och bilderna från Tesla-kraschen ser inte alltid uppmuntrande ut heller, jag har Model S med taket avrivet framför ögonen ... 9-5NG såg bättre ut under lastbilen, till och med min 9-7x Krasch med två hästar. Med tre i rad måste vi vänta och se vad som händer.

   Men i princip är kritik berättigad ... vi ser ingen innovation hos NEVS, och även omotiverade ... ..., de "riktiga" SAAB: erna räckte ofta bara.

   Lyckligtvis har de alla en tidlös design och kan springa länge, det är därför jag väntar på utvecklingen, tar hand om mina SAABe och är glad över frågan om SAAB producerar igen ... när jag dyker upp med 9-5NG 😉

 • blank

  NEVZ skulle vara väldigt glad om du var SAAB. Då skulle du åtminstone vara någon. Det är så som ingen är.

  15
  8

Kommentarer är stängda.