Höstsöndagen i Trollhättan

Det är söndag och tyst i Stallbacka, industriområdet Trollhättan. Solen går igenom molnen, det drar ett känsligt höstljus på de gamla salarna i den tidigare Saab-fabriken. Som om hon ville täcka sin långsamma nedgång med ett nådigt ljus. Det är tyst, väldigt tyst även. Bara från det tidigare testspåret direkt vid fabriksordfragmenten flyger över.

Höstdagarna i Trollhättan. Volvo V60 framför den gamla Saab-fabriken.
Höstdagarna i Trollhättan. Volvo V60 framför den gamla Saab-fabriken.

Men det är inte en provoperation på webbplatsen. En sportevenemang, en halvmaraton, ger den dagen för ett visst liv. Men annars: tomhet och sorg. Några NEVS-fordon parkeras framför det tidigare huvudkontoret, och en ensam hög med helt nya Volvos parkeras på leveransområdet. Trollhättan i oktober 2018.

NEVS-fordon framför det tidigare huvudkontoret
NEVS-fordon framför det tidigare huvudkontoret.

Trollhättan i oktober 2011

Det är söndag i Trollhättan, Stallbacka är tom. Saab-fabriken producerar inte längre bilar, insolvensadministratören har bytt den till standby. En bakgrund av den enorma växten finns alltid i bakgrunden. Fabriken sover, men den skulle vara klar. Kan bygga bilar, 150.000 XNUMX per år ... om någon kom och tryckte på brytaren.

Saab-fabriken i oktober 2011
Saab-fabriken i oktober 2011

Det finns en 9-5 NG, två 9-4x och två pre-series sportdräkter på besökarens parkeringsplats. De väntar på att Saab Tyskland delegation ska hämta dem i söndags. Dealern turné pågår, en sista kamp för Saabs och fabrikens överlevnad. Nycklarna till fordonen är tillgängliga från säkerhetstjänsten. Den svenska höstsolen skapar ett vackert ljus som täcker det drama som har pågått här i flera månader.

Saab Museum i oktober 2018

Saab-museet. Det är söndag, turistsäsongen är över. En familj och ett annat par promenerar genom utställningen. Besök är ögonblicksbilder, och på denna dag är stämningen matt. De frivilliga veteranerna är inte i stämningen för de få besökarna, de lämnar dem ensamma med sina frågor och intressen.

Mitt i utställningen finns en NEVS-prototyp. Donerat till museet, den allra sista idén från Stallbacka, som bär Saabs bokstäver. Slutet på en berättelse som började 1947. Egentligen borde 9-3 sedan med iögonfallande Turbo-bokstäver ha varit början på en speciell serie. Designen implementerades inte, Saabs varumärkesrättigheter förlorades, produktionen kom aldrig riktigt igång. Det stannade med det utkast som snart glömdes bort och som bara kom tillbaka till allmänheten vid Saab Festival 2017. Där är han nu. Som en varning och som slutet på en lång historia.

Saab Museum oktober 2018. Den sista Saab prototypen
Saab Museum oktober 2018. Den sista Saab prototypen. Egentligen borde det ha varit en turbospecial serie från NEVS, som skulle ha sett så här ut.

Saab Museum i oktober 2011

Saker är dåliga. Det är inte bara Saab-fabriken som har problem. Den historiska Saab-samlingen hör till Saab Automobile AB. Och så är Saab-museet också i trubbel. Hallen på Göta Älv hyrs endast, ägare till de tidigare NOHAB-hallen är fastighetsbolaget i staden Trollhättan. Hon har inte sett hyran i flera månader. Och även el, vatten, uppvärmning, allt är öppet.

Vad är nästa med samlingen, som Saabs historia sedan 1947 kartlägger helt? Kommer skatten att överleva och stanna på platsen? Eller kommer samlingen att distribueras över hela världen?

TTELA i oktober 2018

Trollhättans lokala tidning går en stenig väg. Hon har knappt överlevt sin förlags konkurs, och redaktörerna har genomgått ett tufft besparingsprogram de senaste åren. Borta är de spännande åren som kulminerade i 2010 genom 2012.

Tidningen har krympt till vad den faktiskt alltid varit: den lokala tidningen i en liten provinsstad. Innehållet är vanligtvis avgiftsbelagt, även om du bara återger ett pressmeddelande. Ämnena är annorlunda än 2011. Idag rapporterar vi främst om katter som sitter i träd och väntar på modiga räddare. Glad också om älg. De som desperat går vilse i stormarknader, kontor och trädgårdar på den varma, torra sommaren. Eftersom de inte klarar torkan och Kima-förändringen. Eller död älg. Eftersom hösten är jaktsäsongen och för att stolta jägare får döda stolta djur dessa dagar.

TTELA. En gång skarp, medial svärd
TTELA. En gång skarp, medial svärd. Idag är det skrivet om kattungar och älg.

TTELA i oktober 2011

Tidningar gör åsikter. Och tidningar kan också vara skarpa vapen. TTELA är en. I månader är de senaste skräckmeddelandena knivstade dagligen från Saab-fabriken. När något går fel, när det kraschar in i ledningen eller när leverantörerna slår till strejk. Någon tar sedan upp telefonen, informerar redaktörerna och meddelandet går online.

Tyvärr slår nyheterna vanligtvis. Den dagliga fasaden från Saab-fabriken kan hämtas i realtid, snabbt, TTELA är källa till information för bloggare och Saab intresserad runt om i världen. Sidorna syns snabbt, reklamintäkterbubblan. Det förlorar alltmer det faktum att man kan skada bilindustrin och staden.

Trollhättans själ på hösten 2018

Varje stad har en själ. Trollhättan har alltid varit en industristad i sin kärna. Inte vackert, men ligger i ett underbart landskap. Staden är skyldig vattenfallen, där allt började. Järnhamrar, smeder - som senare blev en industri. Kraftverksturbiner, flygplan, ånglok, diesellok, flygmotorer, bilar. Namn som Nydqvist & Holm, Nohab, Saab och Volvo Aero - alla är nära kopplade till stadens historia.

Trollhättan är inte dålig. Sedan Saabs och bilproduktionens slut har många nya företag lagts till. Trollhättan växer, nya byggnader överallt. Och ändå: själen - den verkar förlorad. Bilarbetarna, fackföreningarna, detta grova men varma företag, vart har det gått?

Trollhättan har blivit smartare. Nykomlingarna arbetar inte längre på arbetsbänkar. De kommer från IT, de är ingenjörer, programutvecklare. Det är konstigt tyst under veckan. Trollhättan förvandlas till den sovande staden. Bor i den gynnsamma provinsen, arbetar i storstaden. Pendeltåg transporterar människor snabbt till de industriella förorterna i Göteborg och Hisingen till Volvo. Knappast någon pendlar i motsatt riktning.

Och Stallbackas framtid?

Framtiden, när bilfabriken i stablebacka har en, bestäms i Kina. I sverige i Sverige spelar de kinesiska ägarna av Saab fastigheter inte längre någon roll i lång tid. TTELA har inte dem som ett problem, de nationella tidningarna ändå inte. Varför finns det inget att rapportera.

Frågan om framtiden är öppen, kanske har Trollhättan länge överskridit sin industriella topp. Som det står är det osannolikt att det någonsin kommer att bli en annan bilproduktion i staden. Unga, svenska nybörjare som Uniti bygger innovativa elbilar. Men de behöver inte några dinosaurkomplex som Stallbacka.

25 tankar om “Höstsöndagen i Trollhättan"

 • blank

  Nära ockupationen av SAAB-verk av NEVS kommer att pågå en stund ... hoppas att den här typen av kinesisk industripolitik snart kommer att upphöra ... förresten: enligt nuvarande pressrapporter har elbilar i EU för närvarande en leveranstid på upp till 1 år - tyvärr har NEVS det inte lyckades bygga några.

 • blank

  Herr Rudolf,

  Jag tror att du hellre bör göra din kosmopolitiska framsyn tillgänglig för den svenska eller vår stat (eller NEVZ) än att spekulera här om mina helt irrelevanta underbyxor (Büx) eller ränder i dem ...

  Tja! Jag önskar er mycket framgång. Och imorgon blir världen mycket bättre. Jag tackar dig i förskott. Speciellt för min nästa SAAB som du pratar om här. Det kan inte vara långt borta nu när du redan har haft det i munnen ...

  2
  2
 • blank

  Antar du verkligen att fantastiska nya modeller skulle ha varit permanent i rött? Var får du den här kunskapen från - är du klarsynt eller mer Bangbüx? Låt oss se vad som fortfarande händer på NEVS (utan svenskt stöd). Om det fungerar där skulle inte Sverige ha mycket av det - om du inte vågar kommer du inte att vinna!

  1
  2
 • blank

  Det är synd att Herbert Hürsch inte kan svara direkt på sin senaste text (inget svar visas).

  När du tittar på det verkar det nästan som VW-dieselbedrägeriet: Det finns inga ansvariga eller skyldiga parter. Under bortgången av SAAB-Automobile är GM-gruppen förmodligen inte bara den verkliga skyldige för mig (år av dålig förvaltning). Denna förening gick till och med i konkurs som helhet - som ett amerikanskt företag sparades det till och med med skattebetalarnas pengar! Jag håller med om att detta sätt att rädda skulle ha fungerat med SAAB-Automobile i Sverige - naturligtvis några storlekar mindre. Men Spyker hade inte bara den nya 9-5 utan, som redan skrivits, 9-4 X och en ny kombiversion av 9-5 i rörelsen - detta skulle bara ha krävt lite mer självförtroende för framtida produktion i Sverige.

  Det hela har ingenting att göra med skulle ha, skulle ha - men alla diskussioner har under tiden inget att göra med saken.

  • blank

   Jag klickar bara alltid på den sista kommentaren om det som fortfarande tillåter ett ”svar”. Sedan visas innehållsrelaterade kommentarer kronologiskt och varandra under varandra. Inga problem …

   Du är lite polemisk om dieselskandalen. Tvärtom ser jag en mycket lång kedja hos SAAB och därför också många länkar och de ansvariga. Och naturligtvis spelar GM en viktig roll i detta. Jag gjorde det väldigt tydligt. Slutligen licenser, licensavgifter, motorer och 9-4X från utlandet ...

   Den svenska staten skulle ha varit tvungen att sponsra den amerikanska GM-gruppen för att rädda SAAB. Det är inte hans jobb. Jag har redan sagt allt och kan bara upprepa mig själv!

   Men jag gillar inte att göra det. På denna punkt (INGEN SPONSORERING FÖR GM) har jag den största förståelsen för den svenska staten. Det gör du inte. Vi kan lämna det där ...

   • blank

    Hej Herbert Hürsch,

    Tyvärr märkte du uppenbarligen inte att SAAB-bilar såldes av GM till en annan företagare (Spyker). Denna mycket mindre entreprenör, som det tidigare GM-moderbolaget, hade ständiga ekonomiska problem och letade efter kapital. Ett inträde för investerare (möjligen också från staten) skulle inte ha tagit in mycket för GM vid den tiden - å andra sidan var GM ganska nöjd med nedgången i det tidigare dotterbolaget, eftersom förmodad senare konkurrens inte längre kunde uppstå.

    1
    3
    • blank

     Vill du gilla mig?

     Jag har specifikt tagit eran av VM (Spyker). Du kan läsa det själv och alla andra här på bloggen i kommentarerna ovan. Kan du inte läsa, eller vill du inte?

     Vi behöver inte komma överens om den svenska statens roll och de återstående möjligheterna i slutet av VM-eran. Det skulle vara helt okej för mig!

     Vad jag inte tycker är okej är att du hellre vill lämna den faktiska nivån och fortsätta med falska antaganden. Jag tycker inte att det är okej alls och också intellektuellt nedslående ...

     Om Saab har att betala (beroende på modell och motortyp) ett visst pris per bil på GM (medan röda siffror uppdateras) när du vill (en svensk skattebetalare med en VW, Kia eller Toyota - i bästa fall en Geely - enheter Transfer)?

     Du kan inte ens förmedla det till mig, även om jag kör en SAAB och inte betalar någon skatt i Sverige. Du kan inte ens vara objektiv mot mig ...

     Och ändå SAAB skulle troligen vara levande idag (levande och sparkande) och alla svenskar skulle vara glada om detlef Rudolf hade sagt någonting i tid. Ja, vad mer?

     1
     2
 • blank

  Hej Tom, tack för den här melankoliska atmosfäriska rapporten, tyvärr så lämplig för november-bluesen. Jag var chockad att höra att nu är museet också hotat. Kan vi som Saab fans göra något åt ​​det? Förhoppningsvis kommer festivalen nästa år inte att äventyras?

  • blank

   Museet var hotat i retrospektivet. Det finns ingen anledning att oroa sig för, sponsring av samhället är säkert.

   • blank

    Tack för den snabba och lugnande förtydligandet hade jag underrubriken 2011 glatt förbises, ledsen!

 • blank

  Nedgången har sitt ursprung i den amerikanska GM-gruppen - då fanns en kedja av olyckliga händelser upp till inkompetenta insolvensadministratörer och NEVS.

  För mig kvarstår dock det största frågetecknet om den svenska regeringen vid den tiden - det fanns inget stöd därifrån. Till skillnad från Renault i Frankrike fanns det till exempel inget stöd från statliga myndigheter. I grund och botten var det relativt snabbt att komma överens med att ett traditionellt svenskt företag var tvungen att stänga sina dörrar på grund av amerikansk missförvaltning. Detta beteende är fortfarande komplett för mig
  obegripligt och förblir i detta sammanhang faktiskt det största frågetecknet.

  4
  1
  • blank

   Hej Herr Rudolf
   Jag tror att vi alla Saab fans inte har någon sympati för den svenska regeringens inställning. Men jämförelsen med Renault är svår här. Renault är trots allt en parastatalgrupp. Staten var tvungen att agera.
   Svårigheterna med Saab Jag ser också i det faktum att svenskarna och GM-personerna aldrig har fungerat bra tillsammans. De båda aktörernas mentalitet och intressen var alltid olika. Det kunde inte vara riktigt bra.
   Hälsningar till alla saabisterna

   • blank

    Rätt. Och så länge som SAAB var en del av GM skulle den svenska staten ha backat ett amerikanskt gruppmärke. Och om jag förstår korrekt har denna grupp dragit av sig åtminstone indirekt kapital från SAAB. Av z. Till exempel har tvivelaktiga licensavgifter redovisats i moderbolaget.

    Det fortsatte under VM. Det fanns ingen stationvagn som den svenska polisen kunde och skulle ha köpt. Den nya sedanen var utesluten. Och äntligen var det för sent. Leverantörerna var insolventa, licensfrågorna var inte lösta och alla nya modeller var fortfarande beroende av GM. Fönstret av hopp 9-4X med dess utländska produktionsanläggning i synnerhet ...

    De senaste årens (katastrofala) försäljningssiffror är kända. Och även denna handfulla bilar har uppnåtts delvis endast med rabatter i absurd höjd. Eventuella försäljnings siffror under kommande år var bäst i kaffegrunderna. Från tid till annan kanske även svarta siffror för att inte tala om.

    Under många år förstod jag inte den svenska regeringens ”underlåtenhet att tillhandahålla hjälp”. Jag ville verkligen inte erkänna det som bra och rätt. Men genom åren och under många artiklar här på bloggen bildades en annan bild för mig gradvis.

    Alternativet till "utelämnande" skulle ha varit att den svenska skattebetalaren sponsrade Trumps Amerika och GM idag och kompenserade årliga förluster vid SAAB. Vid tidpunkten för den senaste konkursen var vägen till självständighet för SAAB ungefär så långt som för start av egna och nya bilar.

    På vilken grund och med vilken motivering kunde och borde staten ha gått in under dessa förhållanden? Jag ser inte det (längre) ...

    1
    1
    • blank

     Hjälp från den svenska staten till ett traditionellt svenskt företag skulle ha varit meningsfullt efter ”GM-moderskapet”. Efter försäljningen av GM hade Spyker möjlighet att fortsätta varumärket under en kort tid - licenser för nyare modeller skulle helt enkelt inte överföras till kineserna. Det enda som saknades i Trollhättan var en stor insättning av kontanter för att hålla verksamheten igång - stationerna 9-4 och 9-5 hade redan presenterats och skulle förmodligen ha gjort stora vinster i produktionen. Som känt avvisades en rysk investerare som givare - troligen med rätta för att han var inblandad i tvivelaktiga affärer. Senast vid denna tidpunkt kunde staten ha gått in. SAAB: s reservdelsavdelning fungerade också - även om det enligt min mening bara är ett halvhjärtat tillvägagångssätt. Men ändå bättre än ingen regeringsåtgärd alls.

     3
     1
     • blank

      Jag håller med Orio: Bättre än ingen regeringsåtgärd.

      Resultatzonen, ett kapacitetsutnyttjande av anläggningen i Trollhättan och därmed svenska jobb och ett nationellt intresse var inte inom räckhåll. Att bevilja licenser för att leverera motorer eller till och med kompletta fordon (9-4) är en sak. Kostnaderna och villkoren för detta är en annan. GM anses inte exakt generöst ...

      Om affärssaken och försäljningsprognoserna hade varit positiva (och korrekt kommunicerade) trots GM: s förhållanden, skulle investerarna ha kött upp. Den svenska staten skulle inte ha behövt det i vår globaliserade värld för att rädda SAAB.

      Nej, det är svårt och det gör ont, men svaret på frågan om vem som är skyldig verkar inte vara så enkelt. Den gradvisa uppgången och nedgången för detta fina bilmärke är mycket mer än en smidig övergång från det ena till det andra ...

      Eftersom alla huvudpersoner sitter från grundandet, över de första egna turbomotorerna, upp till den slutliga konkursen tillsammans i en båt och deras beslut kan endast meningsfullt ordnas och utvärderas mot bakgrund av de socialt och ekonomiskt giltiga ramvillkoren. Det har länge varit ofrivilligt att vilja göra en skyldig fest. Du måste titta på den holistiskt och samtidigt differentierad, du måste klassificera den korrekt. Konkursen sist hade helt olika ramvillkor än Sveriges etablering och nationella intressen kort efter andra världskriget.

      I delfasen (förvärv av GM) var återigen helt olika villkor.

      Vem vill du tilldela vilken skuld? Och hur som helst, allt skulle bara ha, skulle ha, cykelkedja ...

 • blank

  Finns det inget nytt på NEVS? Inte ens dåliga nyheter?

  • blank

   Ingenting som skulle vara relevant, eller vad skulle eller skulle hjälpa Trollhättan. Men: Vi har inte förlorat syn på NEVS och är fortfarande på ämnet.

 • blank

  Tack för den här själfulla rapporten. Det är mer än synd att SAAB gick under. Allt fler sonorösa namn går så här, nästa är förmodligen Alfa Romeo. Tidskurs, som tyvärr inte kan stoppas.

 • blank

  Tack för den här stora rapporten och hela sammanfattningen om Trollhäten!

 • blank

  och det gör det fortfarande och vihhh. Den gamla kärleken som du ser tvärs över gatan, och den egenföretagare går över. Allt är klart i huvudet, men vågan av ledsen strömmar igen. Särskilt efter ett sådant inlägg! Tom, tack för det. Sammantaget är jag glad att ha tillbringat en stor del av mitt motorliv med SAAB genußvol. Jag har fått dem, bilen kastar SAAB.

 • blank

  Tack, Tom för de efterföljande melankoliska linjerna. Alla sagt, väl taget.
  NEVS är "borta från fönstret" ... tyvärr passar historien, som totalt sett var "olycklig" (!).
  Något liknande detta kallas förmodligen också förändring i ekonomin ...
  Det ligger fortfarande framför oss i gamla (!) Tyskland ...
  Men det visar också att förändring är möjlig! Arbetslöshet är inte en tvångsmässig följd!
  Hur glädjande att Trollhättan uppenbarligen inte har skadats av förändring! Det borde därför också vara i stadens intresse att förstå detta bilmuseum som en separat historia och fortsätt att hålla i staden på Göta Alv !!!

 • blank

  Vad synd det slutar så. Och jag är övertygad om att det slutade när NEVS beslutade att investera i Kina och inte i Sverige. Varför det inte kunde gå på då är det bara företag att förklara. Ingen var villig att investera längre. Tyvärr var Geely och Tata redan nöjda och det var ingen tredje önskan att få ett lyxigt varumärke att ta. Önskar att endast mannen lät oss leva på det här museet åtminstone. Om Sverige och Trollhättans stad inte åtar sig att framföra denna demonstration av kreativitet och reform inom bilindustrin är det inte förståeligt. Drueccke mina fingrar korsade att det inte skulle komma så långt.

  4
  1
 • blank

  Det är synd att det hände så. NEVS är bara mer varm luft enligt min åsikt. Facebook-utseendet handlar bara om maratonracer eller andra händelser som inte har mycket att göra med bilproduktion.
  För SAAB-försvaret skulle museets bevarande förmodligen inte vara mycket pengar. Tydligen borde det inte se så bra där ekonomiskt, därför är sådana saker säkert den första som blir offer för besparingsstiftet.

 • blank

  "(...) eftersom stolta jägare får döda stolta djur i dessa dagar."

  Bra skrivet. Bidraget har ibland lyriska egenskaper. Att historien fortfarande är ledsen ligger bara om ämnet. Och jag behöver inte kommentera vidare. Allt är där. Så bara ett stort beröm och tack till författaren.

 • blank

  Från NEVS kommer förmodligen inget mer, vars hemsida inte är uppdaterad länge
  har förts.
  Det är synd att SAAB Defence inte deltar ekonomiskt i museet.
  Jag har alltid hoppats att kanske en bilproducent kanske är intresserad av SAAB-bilar, men jag har gett upp hopp.

Kommentarer är stängda.