Höstsöndagen i Trollhättan

Det är söndag och tyst i Stallbacka, industriområdet Trollhättan. Solen går igenom molnen, det drar ett känsligt höstljus på de gamla salarna i den tidigare Saab-fabriken. Som om hon ville täcka sin långsamma nedgång med ett nådigt ljus. Det är tyst, väldigt tyst även. Bara från det tidigare testspåret direkt vid fabriksordfragmenten flyger över.

Höstdagarna i Trollhättan. Volvo V60 framför den gamla Saab-fabriken.
Höstdagarna i Trollhättan. Volvo V60 framför den gamla Saab-fabriken.

Men det är inte en provoperation på webbplatsen. En sportevenemang, en halvmaraton, ger den dagen för ett visst liv. Men annars: tomhet och sorg. Några NEVS-fordon parkeras framför det tidigare huvudkontoret, och en ensam hög med helt nya Volvos parkeras på leveransområdet. Trollhättan i oktober 2018.

NEVS-fordon framför det tidigare huvudkontoret
NEVS-fordon framför det tidigare huvudkontoret.

Trollhättan i oktober 2011

Det är söndag i Trollhättan, stablebacka är övergiven. Saab-fabriken producerar inte längre bilar, insolvensförvaltaren har bytt den till standby. En människa i den stora växten finns alltid i bakgrunden. Fabriken sover, men hon är redo. Kunde bygga bilar, 150.000-bitar om året ... om någon kom och tryckte på strömbrytaren.

Saab-fabriken i oktober 2011
Saab-fabriken i oktober 2011

På de besökande parkeringsplatserna finns en 9-5 NG, två 9-4x och två före seriens sportkombinationer. De väntar på Saab Tysklands delegation, som kommer att hämta dem den här söndagen. Återförsäljarens turné är på väg att börja, en sista kamp för överlevnaden av Saab och fabriken. Nycklarna till bilarna finns hos säkerhetstjänsten. Den svenska höstsolen drar ett vackert ljus som täcker det drama som har pågått här i flera månader.

Saab Museum i oktober 2018

Saab-museet. Det är söndag, turistsäsongen är över. En familj och ett annat par promenerar genom utställningen. Besök är ögonblicksbilder, och på denna dag är stämningen matt. De frivilliga veteranerna är inte i stämningen för de få besökarna, de lämnar dem ensamma med sina frågor och intressen.

I mitten av utställningen står en NEVS prototyp. Donerat till museet, den sista ideen från Stallbacka, som bär Saab-bokstaven. Slutet på en berättelse 1947 började. Faktum är att 9-3-sedan med den iögonfallande Turbo-logotypen borde ha varit förspelet till en speciell serie. Designen blev inte realiserad, Saab varumärkesrättigheter försvann, produktionen gick aldrig riktigt igång. Det stannade med den ena designen som snart blev bortglömd och kom bara tillbaka till allmänheten för Saab Festival 2017. Där står det nu. Som en påminnelse och som slutet av en lång historia.

Saab Museum oktober 2018. Den sista Saab prototypen
Saab Museum oktober 2018. Den sista Saab prototypen. Egentligen borde det ha varit en turbospecial serie från NEVS, som skulle ha sett så här ut.

Saab Museum i oktober 2011

Saker är dåliga. Det är inte bara Saab-fabriken som har problem. Den historiska Saab-samlingen hör till Saab Automobile AB. Och så är Saab-museet också i trubbel. Hallen på Göta Älv hyrs endast, ägare till de tidigare NOHAB-hallen är fastighetsbolaget i staden Trollhättan. Hon har inte sett hyran i flera månader. Och även el, vatten, uppvärmning, allt är öppet.

Vad är nästa med samlingen, som Saabs historia sedan 1947 kartlägger helt? Kommer skatten att överleva och stanna på platsen? Eller kommer samlingen att distribueras över hela världen?

TTELA i oktober 2018

Trollhättans lokala tidning går en stenig väg. Hon har knappt överlevt sin förlags konkurs, och redaktörerna har genomgått ett tufft besparingsprogram de senaste åren. Borta är de spännande åren som kulminerade i 2010 genom 2012.

Tidningen har krympt till vad det alltid varit: det lokala bladet i en liten provinsby. Innehållet är vanligtvis föremål för en avgift, även om man bara reproducerar ett pressmeddelande. Ämnena är andra än 2011. Idag rapporterar man främst om katter, som sitter på träd och väntar på modiga räddare. Gilla också om älg. De som desperat vilse i stormarknader, kontor och främre trädgårdar i den heta, torra sommaren. Eftersom de inte klarar av torkan och med kimawandel. Eller om död älg. Eftersom höst är jaktsäsong, får stolta jägare döda stolta djur på dessa dagar.

TTELA. En gång skarp, medial svärd
TTELA. En gång skarp, medial svärd. Idag är det skrivet om kattungar och älg.

TTELA i oktober 2011

Tidningar gör åsikter. Och tidningar kan också vara skarpa vapen. TTELA är en. I månader är de senaste skräckmeddelandena knivstade dagligen från Saab-fabriken. När något går fel, när det kraschar in i ledningen eller när leverantörerna slår till strejk. Någon tar sedan upp telefonen, informerar redaktörerna och meddelandet går online.

Tyvärr slår nyheterna vanligtvis. Den dagliga fasaden från Saab-fabriken kan hämtas i realtid, snabbt, TTELA är källa till information för bloggare och Saab intresserad runt om i världen. Sidorna syns snabbt, reklamintäkterbubblan. Det förlorar alltmer det faktum att man kan skada bilindustrin och staden.

Trollhättans själ på hösten 2018

Varje stad har en själ. Trollhättan var i grunden en industristad. Inte trevligt, men beläget i ett underbart landskap. Staden skylder sin existens för vattenfallen, där allt började. Järnhammare, smeden - som senare bildade en industri. Kraftverksturbiner, flygplan, ånglok, diesel lokomotiv, flygplanmotorer, bilar. Namn som Nydqvist & Holm, Nohab, Saab och Volvo Aero är alla nära kopplade till stadens historia.

Trollhättan är inte dåligt. Sedan slutet av Saab och bilproduktionen har många nya företag anslutit sig. Trollhattan växer, nya byggnader överallt. Och ändå: själen - det verkar förlorad. Bilproducenterna, fackföreningsmedlemmarna, detta hårda men hjärtliga företag, var har den gått?

Trollhättan har blivit smartare. Nykomlingarna arbetar inte längre på arbetsbänkar. De kommer från IT, de är ingenjörer, programutvecklare. Det är konstigt tyst under veckan. Trollhättan förvandlas till den sovande staden. Bor i den gynnsamma provinsen, arbetar i storstaden. Pendeltåg transporterar människor snabbt till de industriella förorterna i Göteborg och Hisingen till Volvo. Knappast någon pendlar i motsatt riktning.

Och Stallbackas framtid?

Framtiden, när bilfabriken i stablebacka har en, bestäms i Kina. I sverige i Sverige spelar de kinesiska ägarna av Saab fastigheter inte längre någon roll i lång tid. TTELA har inte dem som ett problem, de nationella tidningarna ändå inte. Varför finns det inget att rapportera.

Frågan om framtiden är öppen, kanske har Trollhättan länge överskridit sin industriella topp. Som det står är det osannolikt att det någonsin kommer att bli en annan bilproduktion i staden. Unga, svenska nybörjare som Uniti bygger innovativa elbilar. Men de behöver inte några dinosaurkomplex som Stallbacka.

25 tankar också "Höstsöndagen i Trollhättan"

 • Från NEVS kommer förmodligen inget mer, vars hemsida inte är uppdaterad länge
  har förts.
  Det är synd att SAAB Defence inte deltar ekonomiskt i museet.
  Jag har alltid hoppats att kanske en bilproducent kanske är intresserad av SAAB-bilar, men jag har gett upp hopp.

 • "(...) eftersom stolta jägare får döda stolta djur på dessa dagar."

  Bra skrivet. Bidraget har ibland lyriska egenskaper. Att historien fortfarande är ledsen ligger bara om ämnet. Och jag behöver inte kommentera vidare. Allt är där. Så bara ett stort beröm och tack till författaren.

 • Det är synd att det hände så. NEVS är bara mer varm luft enligt min åsikt. Facebook-utseendet handlar bara om maratonracer eller andra händelser som inte har mycket att göra med bilproduktion.
  För SAAB-försvaret skulle museets bevarande förmodligen inte vara mycket pengar. Tydligen borde det inte se så bra där ekonomiskt, därför är sådana saker säkert den första som blir offer för besparingsstiftet.

 • Vad synd det slutar så. Och jag är övertygad om att det slutade när NEVS beslutade att investera i Kina och inte i Sverige. Varför det inte kunde gå på då är det bara företag att förklara. Ingen var villig att investera längre. Tyvärr var Geely och Tata redan nöjda och det var ingen tredje önskan att få ett lyxigt varumärke att ta. Önskar att endast mannen lät oss leva på det här museet åtminstone. Om Sverige och Trollhättans stad inte åtar sig att framföra denna demonstration av kreativitet och reform inom bilindustrin är det inte förståeligt. Drueccke mina fingrar korsade att det inte skulle komma så långt.

  4
  1
 • Tack, Tom för de efterföljande melankoliska linjerna. Alla sagt, väl taget.
  NEVS är "ur fönstret" ... tyvärr passar det in med berättelsen, som var totalt "olycklig" totalt (!).
  Något sådant kallas också förändring i ekonomin ...
  Det är vad vi letar efter i gamla (!) Tyskland ...
  Men det visar också att förändring är möjlig! Arbetslöshet är inte en tvångsmässig följd!
  Hur glädjande att Trollhättan uppenbarligen inte har skadats av förändring! Det borde därför också vara i stadens intresse att förstå detta bilmuseum som en separat historia och fortsätt att hålla i staden på Göta Alv !!!

 • och det gör det fortfarande och vihhh. Den gamla kärleken som du ser tvärs över gatan, och den egenföretagare går över. Allt är klart i huvudet, men vågan av ledsen strömmar igen. Särskilt efter ett sådant inlägg! Tom, tack för det. Sammantaget är jag glad att ha tillbringat en stor del av mitt motorliv med SAAB genußvol. Jag har fått dem, bilen kastar SAAB.

 • Tack för den här stora rapporten och hela sammanfattningen om Trollhäten!

 • Tack för den här själfulla rapporten. Det är mer än synd att SAAB gick under. Allt fler sonorösa namn går så här, nästa är förmodligen Alfa Romeo. Tidskurs, som tyvärr inte kan stoppas.

 • Finns det inget nytt på NEVS? Inte ens dåliga nyheter?

  • Ingenting som skulle vara relevant, eller vad skulle eller skulle hjälpa Trollhättan. Men: Vi har inte förlorat syn på NEVS och är fortfarande på ämnet.

 • I den amerikanska GM-gruppen har nedgången sitt ursprung - då var kedjan av olyckliga händelser, inkompetenta insolvensförvaltare och NEVS.

  För mig är emellertid den största frågan kvar på den dåvarande svenska regeringen - därifrån kom inget stöd. Till skillnad från till exempel Renault i Frankrike fanns det ingen hjälp från myndigheter. I grund och botten var det relativt lätt att acceptera att amerikansk missförvaltning tvingade ett traditionellt svenskt företag att stänga dörrarna. Detta beteende är fortfarande helt för mig
  obegripligt och förblir i detta sammanhang faktiskt det största frågetecknet.

  4
  1
  • Hej Herr Rudolf
   Jag tror att vi alla Saab fans inte har någon sympati för den svenska regeringens inställning. Men jämförelsen med Renault är svår här. Renault är trots allt en parastatalgrupp. Staten var tvungen att agera.
   Svårigheterna med Saab Jag ser också i det faktum att svenskarna och GM-personerna aldrig har fungerat bra tillsammans. De båda aktörernas mentalitet och intressen var alltid olika. Det kunde inte vara riktigt bra.
   Hälsningar till alla saabisterna

   • Rätt. Och så länge som SAAB var en del av GM skulle den svenska staten ha backat ett amerikanskt gruppmärke. Och om jag förstår korrekt har denna grupp dragit av sig åtminstone indirekt kapital från SAAB. Av z. Till exempel har tvivelaktiga licensavgifter redovisats i moderbolaget.

    Detta fortsatte under VM så vidare. En stationsvagn, som den svenska polisen kunde och inte ville köpa, existerade inte. Den nya sedan var ute av frågan. Och äntligen var det för sent. Leverantörerna var insolventa, licensfrågor obesvarade och alla nya modeller är fortfarande beroende av GM. Hållaren av hopp 9-4X med sin produktionsplats utomlands speciellt ...

    De senaste årens (katastrofala) försäljningssiffror är kända. Och även denna handfulla bilar har uppnåtts delvis endast med rabatter i absurd höjd. Eventuella försäljnings siffror under kommande år var bäst i kaffegrunderna. Från tid till annan kanske även svarta siffror för att inte tala om.

    Under många år förstod jag inte "bristen på hjälp" från den svenska staten. Så bra och korrekt vill jag inte erkänna det. Men genom åren och under många artiklar här på bloggen, bildade jag gradvis en annan bild med mig.

    Alternativet till "utelämnandet" skulle ha varit att den svenska skattebetalaren idag skulle sponsra Trumps Amerika och GM och kompensera SAAB: s förluster årligen. Vägen till självständighet SAABs var vid tiden för den sista konkursen ungefär samma som för varje start av egna och nya bilar.

    På vilken grund och på vilka grunder kan staten ha och bör tillåtas att fungera under dessa förhållanden? Jag ser det inte (mer) ...

    1
    1
    • Stöd från den svenska staten för ett traditionellt svenskt företag skulle ha varit förnuftigt efter "GM-moderskapet". Efter att ha sålt under en kort tid hade Spyker möjligheter att fortsätta varumärket - licenser för nyare modeller borde inte vidarebefordras till kineserna. Trollhättan behövde bara en större injektion för att hålla affären igång - 9-4 och 9-5-stationvagnar hade redan introducerats och skulle troligen ha gjort stora vinster i produktionen. Som en ryck var en rysk investerare känd att avvisas - förmodligen med rätta, eftersom han var inblandad i tvivelaktigt affärer. Senast vid denna tidpunkt kunde staten ha hoppat in. I SAAB reservdelar divisionen var det synonymt - även om det här är i mina ögon, bara en halvhjärtad strategi. Men åtminstone bättre än ingen statlig åtgärd.

     3
     1
     • Jag håller med Orio: Bättre än ingen regeringsåtgärd.

      Resultatområdet, ett utnyttjande av fabriken i Trollhättan och därmed svenska jobb och ett nationellt intresse var inte inom räckhåll. Att bevilja licenser för att leverera motorer eller till och med kompletta fordon (9-4) är en sak. Kostnaderna och villkoren är de andra. GM är inte exakt generös ...

      Om affärssaken och försäljningsprognoserna hade varit positiva (och korrekt kommunicerade) trots GM: s förhållanden, skulle investerarna ha kött upp. Den svenska staten skulle inte ha behövt det i vår globaliserade värld för att rädda SAAB.

      Nej, det är svårt och det gör ont, men det verkar inte för mig att svaret på frågan om de skyldiga är ganska så enkelt. Den successiva ökningen och nedgången i detta fina bilmärke presenterar mig mycket mer än en smidig övergång från den ena till den andra ...

      Eftersom alla huvudpersoner sitter från grundandet, över de första egna turbomotorerna, upp till den slutliga konkursen tillsammans i en båt och deras beslut kan endast meningsfullt ordnas och utvärderas mot bakgrund av de socialt och ekonomiskt giltiga ramvillkoren. Det har länge varit ofrivilligt att vilja göra en skyldig fest. Du måste titta på den holistiskt och samtidigt differentierad, du måste klassificera den korrekt. Konkursen sist hade helt olika ramvillkor än Sveriges etablering och nationella intressen kort efter andra världskriget.

      I delfasen (förvärv av GM) var återigen helt olika villkor.

      Till vem vill du tilldela vilken skuld? Och ändå skulle allt som hade lämnats ha varit cykelkedja ...

 • Hej Tom, tack för den här melankoliska atmosfäriska rapporten, tyvärr så lämplig för november-bluesen. Jag var chockad att höra att nu är museet också hotat. Kan vi som Saab fans göra något åt ​​det? Förhoppningsvis kommer festivalen nästa år inte att äventyras?

  • Museet var hotat i retrospektivet. Det finns ingen anledning att oroa sig för, sponsring av samhället är säkert.

   • Tack för den snabba och lugnande förtydligandet hade jag underrubriken 2011 glatt förbises, ledsen!

 • Det är synd att Herbert Hürsch inte kan svara direkt på sin senaste text (inget svar visas).

  I hans synpunkt är det nästan framför mig som VW samma illusion: det finns ingen ansvarig eller skyldig. I nedläggningen av SAAB Automobile, är sannolikt den verkliga förorenaren inte bara för mig, GM Group (år av misskötsel). Denna förening gick helt eller konkurs - var även sparas som amerikanska företag med skattepengar! Jag hävdar att denna frälsning sätt skulle ha fungerat även med Saab Automobile i Sverige - naturligtvis några siffror mindre. Men de hade enligt Spyker inte bara den nya 9-5 men redan skrivit 9-4 X och en ny vagn version av 9-5 på gång - något mer självförtroende framtida produktion i Sverige skulle bara ha varit nödvändigt.

  Med cykelkedjan skulle det inte ha något att göra med hela saken - men några diskussioner leder inte längre till något.

  • Jag klickar alltid alltid på den sista kommentaren om det, vilket fortfarande tillåter ett "svar". Då visas innehållsrelaterade kommentarer kronologiskt och mellan varandra. Inga problem ...

   Detta med dieselskandalen är lite polemisk av dig. Tvärtom ser jag SAAB som en mycket lång kedja och därmed också många medlemmar och ansvariga personer. Och självklart spelar GM en viktig roll i det. Jag gjorde också det mycket tydligt. Nyligen har licenser, royalties, motorer och 9-4X från utlandet ...

   Den svenska staten skulle ha varit tvungen att sponsra den amerikanska GM-gruppen för att rädda SAAB. Det är inte hans jobb. Jag har redan sagt allt och kan bara upprepa mig själv!

   Jag är ovillig att göra det. Jag har på denna punkt (INGEN SPONSORERING FÖR GM) yttersta förståelse för den svenska staten. Inte du Vi är glada att lämna den ...

   • Hej Herbert Hürsch,

    Tyvärr såg du inte att SAAB-bilar såldes av GM till en annan entreprenör (Spyker). Denna mycket mindre företagare, som den tidigare GM-mamman, ständigt hade ekonomiska problem och letade efter kapital. En inträde av investerare (eventuellt även statligt) skulle ha tagit GM vid denna tidpunkt inte mycket - men å andra sidan men var hos GM med den tidigare dotterens död helt nöjd eftersom påstådd senare konkurrens inte kunde betala mer.

    1
    3
    • Vill du gilla mig?

     Jag har specifikt tagit eran av VM (Spyker). Du kan läsa det själv och alla andra här på bloggen i kommentarerna ovan. Kan du inte läsa, eller vill du inte?

     Vi behöver inte komma överens om den svenska statens roll och de återstående möjligheterna i slutet av VM-eran. Det skulle vara helt okej för mig!

     Vad jag inte finner okej är att du föredrar att lämna den faktiska nivån och fortsätta med falska insinuationer. Jag tycker att det inte är okej alls och också intellektuellt nedslående ...

     Om Saab har att betala (beroende på modell och motortyp) ett visst pris per bil på GM (medan röda siffror uppdateras) när du vill (en svensk skattebetalare med en VW, Kia eller Toyota - i bästa fall en Geely - enheter Transfer)?

     Du kan inte ens ge det till mig trots att jag kör SAAB och inte betala skatt i Sverige. Du kan inte ens hålla faktiskt med mig ...

     Och ändå SAAB skulle troligen vara levande idag (levande och sparkande) och alla svenskar skulle vara glada om detlef Rudolf hade sagt någonting i tid. Ja, vad mer?

     1
     2
 • Anser du verkligen att med stora nya modeller var permanent röda siffror skulle ha dykt upp? Var får du den kunskapen från - är du psykisk eller snarare en bangbüx? Låt oss se vad som händer på NEVS (utan svenskt stöd). Om det fungerar där, skulle Sverige inte ha mycket av det - vem vågar inte, vem vinner inte!

  1
  2
 • Herr Rudolf,

  Jag tycker du ska hålla din världsliga förutseende föredrar svenskt eller vår staten finns (eller NEVZ) än här fortsätter om mina helt unauthoritative kalsonger (BUX) eller ränder i denna spekulera ...

  Förmodligen mer! Jag önskar dig mycket framgång. Och imorgon är världen mycket bättre. Tack på förhand. Särskilt för min nästa SAAB, som du ringde här. Han kan inte vara långt borta nu, efter att du redan hade det i munnen ...

  2
  2
 • . Nehe till ockupationen av SAAB fungerar genom NEVS kommer att fortsätta ett tag ... Jag hoppas att den här typen av kinesiska industripolitik närmar sig sitt slut hittar ... resten: enligt press nyligen Rapporterade elbilar i EU är för närvarande upp till 1 år Leveranstid - tyvärr inte har NEVS lyckades bygga vilket.

Kommentarer är stängda.