En 40-årsdag, en man, en bil.

1978 var länge sedan. 40 år, för att vara exakt. Men sedan gjorde Saab ett namn för sig med en liten innovation som är allmänt känd idag. Om du frågar dig själv hur du kan överleva som en liten tillverkare så länge, hittar du ett svar i de många större eller mindre idéerna.

Tidigare Saab 900. Han hade också ett luftfilter
Tidigare Saab 900. Han hade också ett luftfilter. Bild: Saab Automobile AB / Arkiv saabblog.net

En 40-årsdag

Som ett exempel skulle den automatiska sätesuppvärmningen vara. Eller så enkla saker som ett inre handtag för att stänga bakluckan eller ett inbyggt luftfilter. Det partikel-täta luftfilteret införde Saab redan under året 1978. Svenskarna beskrev sig som den första tillverkaren som installerade ett luftfilter mot pollen, sot och partikelformigt material för inredningen som standard i en familjesedja. En 40-årsdag som nästan passerade oss av.

Luftfilter för interiören är standard idag. Och under diskussionen om utsläpp, ett aktuellt ämne även 40 år senare. Hur rent är luften i en Saab 9-3? En viktig fråga som vi undersökte. Ämnet kommer i detalj de närmaste dagarna på bloggen.

JP Schuhmacher vid 10 Lakes Rally
JP Schuhmacher vid 10 Lakes Rally. Bild: R. Wagenheimer

En man rider en rally

Människor som arbetar inom bilindustrin sägs ha bensin i blodet. Det kan nästan alltid vara sant. När det gäller Orio Germany-chef Jan-Philipp Schuhmacher är det verkligen sant. Orio har tyvärr ingen egen tradition eller rallyavdelning - men med Team Wagenheimer är det ett slags inofficiellt tyskt arbetsteam.

Under tiden har rallyviruset hoppat i Wagenheimers i nästa generation, därför hittar du oftare med två Saabs vid evenemang. den 10 Lakes Classic Rally I slutet av säsongen konkurrerade Robert Wagenheimer med medföraren Jan-Philipp Schuhmacher i 96, Victoria Wagenheimer och Konstantin Friedrichs piloterade 99. Resultatet för 135 deltagare var imponerande. Laget i 96 ägde rum 8 av rankningen, 99 körde framåt för att rangordna 48.

En bil från 27

Det finns inte många Saab 9-5 NG-sportdräkter i den här världen. Bara 27 för att vara exakt, men dessa bilar är fantastiska. En 9-5 NG Kombi Linear TTID4 har varit till salu på Saab Suchomel i några dagar. Över hela världen den enda kombi i laserrött och en pre-serie bil. Den har, och detta är en av de förvånande funktionerna, redan 203.000 2011 kilometer dygnet runt. Jag minns fortfarande nervositeten hos Saab när jag fick nycklarna till en 9-5 NG-sportdräkt hösten XNUMX. Var försiktig, förserie, handgjord, känslig, inte helt utvecklad. Skämtar du med mig? Är du seriös när du säger det. Saab på Suchomel står för det motsatta.

Mycket Saab pre-serie i oktober 2011 i Trollhättan
Mycket Saab pre-serie i oktober 2011 i Trollhättan.

Det andra fantastiska är priset. Ägaren föreställer sig 64.000 200.000 euro. Vad som verkar dyra och där den ena eller den andra läsaren kan ha en tendens till arytmier. Eftersom "ny", och med 9 5 kilometer mindre, var XNUMX-XNUMX mycket billigare på KVD-auktionen.

Men det är en Saab. En av bara 27 och kanske drömmen om en eller annan läsare. Och vad är pengar? Endast tryckt papper, helt överskattat. Bilder på stationsvagnen är tillgängliga 9-5sc2012.com.

7 tankar om “En 40-årsdag, en man, en bil."

 • blank

  PS: I spänningen i 9-5 NG SC jag glömde att tacka Tom för de mest intressanta information om Saab innovation och pionjär och tänkte ledarskap med så många tekniska innovationer!

  Jag visste inte att Saab redan hade kabinluftfilter för 40 år sedan och är väldigt imponerande. Jag minns fortfarande exakt att på 80- eller 90-talet undersöktes vilka trafikanter som är mest utsatta för avgaser - fotgängare, cyklister eller (kanske inte) förarna som sitter varma och torra bakom ratten? Vid den tiden (efter att ha fått mitt körkort från mitten av 80-talet till min första Saab 2003) var jag galen på VW-varumärkeslojalitet och ganska förskräckt av resultatet, eftersom jag utsattes för de högsta utsläppen i mina - naturligtvis filterfria - Polos och Golfs (nya bilar!) var!

  Tja, då cyklade jag bara mer ... 😉

  God helg för alla Saab fans! 🙂

 • blank

  9-5NG Combis är en dröm, fick se svart och rött leva flera gånger.

 • blank

  Vad jag märkte här, som nyligen med den speciella USA 9-5: En försäljningspolicy som förmodligen bara fungerar på Saab: Vi pratar om fordon som delvis var unika i sitt leveransvillkor, delvis inte avsedda för regelbunden försäljning. Men vad gör ägarna? Delar byts vilt, uppgraderas till andra utrustningsnivåer etc. Jag tror att för andra fabrikat skulle detta vara en poäng för en betydande minskning av värdet.
  Jag föreställer mig hur jag målar en annan hatt för damen i Picasso-porträttet ... för att jag gillar det bättre. Inte för att jag ogillar detta i förhållande till Saab, det förvånar mig bara.

 • blank

  Jag har intrycket att 9-5 NG-stationsvagnarna blir allt dyrare. Bra investering, vilken retur!

 • blank

  Det är coolt att denna sällsynta pärla (NG SC) inom bilindustrin redan har visat en bra 200.000 XNUMX km-flagga istället för att vänta på sin egen värdeökning istället för att bevaras i ett luftkonditionerat "skåp" och UV-skyddat. Det är en riktig SAAB-anda.

  Och vad skulle det ha varit att inte köra honom? Kanske 20-25.000 € mer? Så mycket värdeförlust satser massproducerad under de avrundade kilometer på golvet.

  Trots intensiv användning finns det till och med en ökning av värdet här. SAAB-körning gratis. Och vilken a. Helt enkelt fantastisk.

  Jag tycker att det är bra och rätt när SAAB-älskares “auktionerade” mod lönar sig. Jag saknade honom då. Men jag hade aldrig vågat hoppas att skatterna kunde gå så billigt. En felbedömning ...

  • blank

   PS

   Jag glömde nästan det (inofficiella) fabriksteamet från Orio Tyskland om 9-5 NG SC (förlåt, men det är min drömbil) ...

   Också väldigt coolt. Så mycket engagemang och entusiasm gör att du undrar och hoppas. Eftersom reservdelstillförseln är förmodligen i mycket engagerade händer. Nyligen var luftkonditioneringen för en 9000 och sandkompressor här föremålet.

   Jag kan föreställa mig att en eller flera leverantörer (som Sanden) i samband med konkurs har tvingats söka efter nya och egna distributionskanaler. Att det inte är så lätt för Orio att erbjuda ett komplett utbud av nya och (exklusiva) kontrakt och distributörer?

   SAAB Spirit är uppenbarligen närvarande. Bra sak!

  • blank

   En vacker bil - speciellt i den fantastiska laserröden (som jag aldrig gillade för cabrioleten, men bara ser bra ut med Combis!). Stor värdeökning, det är en absolut sällsynthet. Jag är glad över den här utvecklingen för alla Saabs fans och varumärkets “själ”. Men jag kan inte hjälpa det, det gör mig alltid ledsen och bedrövad att sådana underbara bilar aldrig kommer att byggas igen (vilket naturligtvis är anledningen till denna värdeökning). Varför måste det hända? Vi känner alla till historien om sorgliga felaktiga beslut, GM: s otydliga beteende och den svenska statens obegripliga beteende. Allt kunde ha visat sig annorlunda och den fantastiska 9-5 NG SC skulle verkligen ha spelat sin roll för att upprätthålla Saab. Men överväganden som "skulle ha etc." är inaktiv och gör mig alltid ledsen ...

   Det återstår bara: Låt oss alla ta väl hand om våra skatter och värna om och ta hand om dem !!

   7
   1

Kommentarer är stängda.