En 40-årsdag, en man, en bil.

1978 var länge sedan. 40 år, för att vara exakt. Men sedan gjorde Saab ett namn för sig med en liten innovation som är allmänt känd idag. Om du frågar dig själv hur du kan överleva som en liten tillverkare så länge, hittar du ett svar i de många större eller mindre idéerna.

Tidigare Saab 900. Han hade också ett luftfilter
Tidigare Saab 900. Han hade också ett luftfilter. Bild: Saab Automobile AB / Arkiv saabblog.net

En 40-årsdag

Som ett exempel skulle den automatiska sätesuppvärmningen vara. Eller så enkla saker som ett inre handtag för att stänga bakluckan eller ett inbyggt luftfilter. Det partikel-täta luftfilteret införde Saab redan under året 1978. Svenskarna beskrev sig som den första tillverkaren som installerade ett luftfilter mot pollen, sot och partikelformigt material för inredningen som standard i en familjesedja. En 40-årsdag som nästan passerade oss av.

Luftfilter för interiören är standard idag. Och under diskussionen om utsläpp, ett aktuellt ämne även 40 år senare. Hur rent är luften i en Saab 9-3? En viktig fråga som vi undersökte. Ämnet kommer i detalj de närmaste dagarna på bloggen.

JP Schuhmacher vid 10 Lakes Rally
JP Schuhmacher vid 10 Lakes Rally. Bild: R. Wagenheimer

En man rider en rally

Personer som arbetar inom bilindustrin sägs ha bensin i blodet. Det kan nästan alltid vara sant. I fråga om Orio Germany-chefen Jan-Philipp Schuhmacher är det sant. Tyvärr har Orio inte egen tradition eller rallyavdelning - men med Team Wagenheimer en slags inofficiellt tyskt fabrikslag.

Under tiden har rallyviruset hoppat i Wagenheimers i nästa generation, därför hittar du oftare med två Saabs vid evenemang. den 10 Lakes Classic Rally I slutet av säsongen konkurrerade Robert Wagenheimer med medföraren Jan-Philipp Schuhmacher i 96, Victoria Wagenheimer och Konstantin Friedrichs piloterade 99. Resultatet för 135 deltagare var imponerande. Laget i 96 ägde rum 8 av rankningen, 99 körde framåt för att rangordna 48.

En bil från 27

Det finns inte många Saab 9-5 NG-sportkläder i världen. Bara 27, för att vara exakt, men dessa bilar är fantastiska. vid Saab efternamn En 9-5 NG Kombi Linear TTID4 har varit tillgänglig för försäljning i flera dagar nu. Worldwide den enda stationen vagnen i Laserrot och en pre-serie bil. Han har, och det är förvånande, redan 203.000 kilometer är klockan. Jag kommer fortfarande ihåg nervositeten hos Saab när jag gavs nycklarna till en 2011-9 NG sportdräkt i höst 5. Var försiktig, förproduktion, handgjord, delikat, inte mogen. På grund av. Saab i Suchomel står för motsatsen.

Mycket Saab pre-serie i oktober 2011 i Trollhättan
Mycket Saab pre-serie i oktober 2011 i Trollhättan.

Den andra fantastiska är priset. 64.000 € introducerar ägaren. Vad som verkar dyrt och var en eller annan läsare kan vara benägen för hjärtarytmi. Eftersom "ny", och med 200.000 kilometer mindre, vid KVD-auktionen var 9-5 mycket billigare.

Men det är en Saab. En av bara 27 och kanske drömmen om en eller annan läsare. Och vad är pengar? Endast tryckt papper, helt överskattat. Bilder på stationsvagnen är tillgängliga 9-5sc2012.com.

7 tankar också "En 40-årsdag, en man, en bil."

 • Cool, att denna sällsynta pärla (NG SC) för bilindustrin redan har visat god 200.000 Km flagga istället bevaras i ett luftkonditionerat "locker" och UV skyddade väntar sin egen uppskattning. Detta är en riktig SAAB-anda.

  Och vad skulle det ha varit att inte köra honom? Kanske 20-25.000 € mer? Så mycket värdeförlust satser massproducerad under de avrundade kilometer på golvet.

  Trots intensiv användning finns det till och med en ökning av värdet här. SAAB-körning gratis. Och vilken a. Helt enkelt fantastisk.

  Jag tycker att det är bra och rätt när det "auktionerade" modet av en SAAB-älskare lönar sig. Jag saknade honom då. Men jag vågade aldrig att hoppas att skatterna kunde gå bort så billigt. En felbedömning ...

  • PS

   Det oofficiella fabrikslaget i Orio Germany Jag hade nästan glömt 9-5 NG SC (förlåt, men det är min drömbil) ...

   Också väldigt coolt. Så mycket engagemang och entusiasm gör att du undrar och hoppas. Eftersom reservdelstillförseln är förmodligen i mycket engagerade händer. Nyligen var luftkonditioneringen för en 9000 och sandkompressor här föremålet.

   Jag kan föreställa mig att en eller flera leverantörer (som Sanden) i samband med konkurs har tvingats söka efter nya och egna distributionskanaler. Att det inte är så lätt för Orio att erbjuda ett komplett utbud av nya och (exklusiva) kontrakt och distributörer?

   SAAB Spirit är uppenbarligen närvarande. Bra sak!

  • En vacker bil - speciellt i den stora laserrödan (som jag aldrig gillat för konvertibelt, men ser bra ut med Combis!). Stor värdeökning, han är bara en absolut sällsynthet. Denna utveckling gör mig glad för alla Saab-fans och "själen" av varumärket. Men jag kan inte hjälpa det, det gör mig alltid ledsen och wistful att aldrig igen kommer sådana underbara bilar att byggas (vilket givetvis är orsaken till denna värdeökning). Varför måste detta hända? Vi känner alla till historien om tråkiga felaktiga beslut, GM: s oförstörbara beteende och den oförståeliga beteendet hos den svenska staten. Allt kunde ha varit annorlunda och den fantastiska 9-5 NG SC skulle säkert ha gjort sin roll för att bevara Saab. Men överväganden som "skulle ha haft, etc." är ledig och gör mig alltid ledsen ...

   Det återstår bara: Låt oss alla ta väl hand om våra skatter och värna om och ta hand om dem !!

   7
   1
 • Jag har intrycket att 9-5 NG-stationsvagnarna blir allt dyrare. Bra investering, vilken retur!

 • Vad jag här, som också märkt nyligen i den speciella amerikanska 9-5: A försäljningspolicy, förmodligen så fungerar bara för Saab: Vi pratar om fordon som fanns i deras leverans, delvis unik, dels så inte i vanliga detaljhandeln. Men vad gör ägarna? Eftersom vilda delar byts ut, på andra utrustningsnivåer "uppgraderas" etc. Jag tror i andra märken som skulle vara en punkt för en betydande avskrivning.
  Jag kan tänka mig att måla en hatt för damen på Picasso porträttet ... eftersom jag gillar det bättre. Inte att jag inte godkänner det i förhållande till Saaben, det förvånar mig bara.

 • 9-5NG Combis är en dröm, fick se svart och rött leva flera gånger.

 • PS: I spänningen i 9-5 NG SC jag glömde att tacka Tom för de mest intressanta information om Saab innovation och pionjär och tänkte ledarskap med så många tekniska innovationer!

  Att Saab före 40 år hade till exempel kabinfilter, jag var inte känd och är väldigt imponerande. Jag minns fortfarande att det en gång var en undersökning över 80ern eller 90ern som trafikanter påverkas mest av avgaser - fotgängare, cyklister eller (kanske inte), bilister som sitter varmt och torrt bakom ratten? Jag var (post-licens från mitten 80er tills min första Saab 2003) vid tidpunkten en galen VW varumärkeslojalitet och ganska chockade av resultatet, som jag sa i mitt - utsatt Polos och Golfs (bilar!) De högsta avgasutsläpp - naturligtvis filter fritt var!

  Nå, jag redde bara mer cyklar än ... 😉

  God helg för alla Saab fans! 🙂

Kommentarer är stängda.