Saab 9000, värme och automatisk klimatkontroll

Den automatiska klimatkontrollen av 9000 var en av de mest innovativa lösningarna på marknaden vid tidpunkten för dess utsläpp. Italienarna, med Lancia Thema, Alfa 164 och Fiat Croma satte utvecklingen på partner Borletti. Saab kom dock ihop med Alperna och tog med sig egna idéer. Det magiska ordet i 80-åren: Solpositionssensorn.

Klimatkontroll i Saab 9000
Klimatkontroll i Saab 9000

En Saab-utveckling, som senare blev ett litet företag i Vänersborg - och den avgörande skillnaden för det automatiska klimatkontrollsystemet hos Lancia, Fiat och Alfa. Vem hade ingen solsensor, som är standard idag med alla leverantörer. Med hjälp är luftkonditioneringen i 9k väldigt effektiv. Det blir 9000 i midsommar i en frys på hjul, eller till en högpresterande bastu på vintern. Men allt står och faller med luftkonditioneringskompressorn, som vi skulle ha kommit till kärnan i berättelsen.

Tyvärr har Orio under de senaste åren inte haft ett bra grepp om det växande intresset för gamla Saabs. Medan företaget annars gör en hel del för varumärket och hjälper till att hålla våra bilar på vägen, har klassikerna svårt. Klassiska delar skrotas eller säljs någonstans för små pengar. De är delvis värda guld.

Liksom luftkompressorerna för Saab 9000, som inte längre är tillgängliga för många modeller. Vad är obegripligt, om du läser artikeln till slutet. I mitt Anna-projekt föll den första kompressorn ut på våren 2016. Ej repairable, ersättning ej tillgänglig. Point. Saab Service Frankfurt improviserad, en använd luftkonditioneringskompressor från en strid 9000 installerades. Tyvärr visade månaderna en läcka och den resulterande krypande förlusten av kylmedel. Den möjliga lösningen att fylla regelbundet var inte ett alternativ av miljöskäl.

Som en permanent lösning var det bara en ny del i fråga, men borde inte längre vara tillgänglig. De icke-leveransbara original-SAND-luftkompressorerna för 9k visas emellertid igen och igen på en Internetportal. På vintern 2017 saknar jag en chans i Italien, men på våren slår jag i Lettland.

Några dagar senare har jag paketet här. Slipa oskuld, inget klagomål. Kompressorn är lagrad, eftersom även 9000 kyls utan klagomål. Och som livet vill slutar den äldre svenska damen plötsligt att kyla i mitten av sommarvärmen. Istället för kall luft värmer en ström varm sommarluft inuti ytterligare, väl 3 veckor efter EDU drama.

Men nu är jag beredd! Saab reser inte till Frankfurt den här gången, jag är inte på humör för 60 kilometer i det kylda växthuset. Workshopen i närheten av vår hangar gör byten, inte utan att först kontrollera den gamla kompressorn och systemet för eventuella ytterligare skador. Inom kort tid är allting gjort, den snygga lådan på hjul rullar igen. Förhoppningsvis kommer ämnet att stå utanför bordet för de närmaste åren.

Den gamla kompressorn, med sin lilla läcka, lever i alla fall. En vän har honom nu. Hans 9k har inte kylt under en tid, han är tacksam för någon hjälp. Eftersom i Lettland såldes en gång efter några dagar.

Emellertid låter emnet mig inte gå. Eftersom kompressorn, som kallas i Nyköping inte längre tillgänglig, var ny och inte gammal lagervaror. En snabb internetsökning bekräftar att han på Sanden är tillgänglig. Kunder från USA och Kanada kan även gå online på tillverkare ordning. Varför Orio Sweden inte använder det goda gamla affärsrelationen med Sanden för att tjäna europeiska kunder är oklart.

Och det lämnar mig med en konstig känsla. Att beställa en rad kompressorer, fördela dem över Orio-nätverket kan inte vara så svårt. Marginalerna är bra, själva produkten är oproblematisk. Efterfrågan finns. Eller har du förlorat Saab-klassen nu ute ur fokus?

13 tankar om "Saab 9000, värme och automatisk klimatkontroll"

 • Intressant .......

  Bara ett litet tips Så, innan du skylla kompressorn När förlora Köld, köpa en uppsättning av '0' ringar för plattan där bilens rör fäste platta ansluta kompressorn. Dessa misslyckas efter ett tag och låta köld att fly.

  Det finns några tillgängliga på ebay UK ....

 • PS

  Kommentaren från Daniel är intressant.

  För det första är detta ett bra tips för dem som behöver en ny luftkonditioneringskompressor för en 9K, och för det andra, kanske förklaras så bra att och varför kompressorerna är så svårt att hitta och inte hittar i sortiment av Orio eller andra reservdelar distributörer ...

  Om företaget Weyra officiellt försäljning (och exklusiva!) Har inga andra flera kompressorer kan beställa direkt från sand och distribuera självständigt i D.
  Orio Tyskland, Skandix eller den som skulle beställa från Weyra ...

  Det kanske inte är så bra, men det är bra att veta det. Tack till Daniel.

 • Så förstod jag det.

  Den lettiska kompressorns kontingent gick tydligen bort som varma kakor. Det är svårt att tro att ingen i Tyskland vill sälja denna vara. Först och främst tänker man på Orio. Då också till Skanimport och Skandix.

  Alla tre borde ha en mycket stark egenintresse att så många SAABs så många som möjligt spolar många, många kilometer. Också en 9000. Det finns trots allt yngre SAAB som är ännu sällsynta.

  En icke-körbar SAAB (för varm eller vad som helst) bär ingenting. Det är dumt om du verkligen vill sälja slitdelarna till respektive bil - helst i stort antal ...

  En affärsmodell som selektivt fokuserar på sådana russin kommer inte att vara länge. Inte hos SAAB. Någon måste se till att lådorna körs. Annars behöver vi inga slitdelar och det är över med russinerna och de lätta pengarna.

  Tja, som jag sa kan det inte skada att läsa här. För det första är det roligt, alltid välskrivet, och för det andra kan kanske SAAB-kunniga köpare och säljare hitta några användbara förslag här?

 • 🙂
  Tyvärr tyvärr! 😉
  (Tja, lyckligtvis har bilen hittills fortfarande fått alla de delar han behövde ... puuh)

  Men så, till exempel, jag "faller" nästan "dessutom", även genom den trevliga Orio (hösten) erbjuder eller - åtgärder mm

 • Detta är knappast förvånande med dina moderensklassiker, som handplockas i en handplockad mängd 😉

 • Jag förstår det när Orio är oroad över reproduktioner. Ofta är siffrorna för små, målgruppen är också. För varor, som kompressorer, saknar jag förståelsen. Eftersom beslut fattas som är oförståeliga. Tyvärr på bekostnad av återförsäljare och Saab-körkunder. Vem kanske tror att det inte finns fler kompressorer. Och som svar skiljer sig från 9k, som inte är mobil utan klimat på sommaren.

 • "... Eller har du förlorat Saab klassiker ur fokus? ... "

  Tja, inte ALLA "nya" Saabs är alltid i fokus hos Orio, eller hur? 😉

 • Jag hoppas att Orio läser här ...

  Orio hjälper inte att behöva dra SAAB-ryttare eller garage som någonsin stiger för att få delar. Min bagare och min skomakare skickar inte heller mig till tävlingen. Nej, de hävdar att jag får vad jag behöver eller vill ha. Annars skulle jag inte vara tillbaka, men stanna med tävlingen ...

  Patents förklaring av den ekonomiska bärkraften hos befintliga eller inte ens hölls luftkompressorer hittills faller för kort. Det handlar om kundlojalitet. Om du arbetar och behärskar dem framgångsrikt, är guld värt det. Inte varje enskild reservdel, inte varje artikel och inte varje enskild tjänst måste betala för sig själv.

  Tvärtom. Det är vanlig praxis och strategi att betala lite här och där när det är värt botten och tjänar det övergripande paketet när det binder kunder eller till och med lockar nya. Detta är den allra minsta multiplikationstabellen för alla affärer ...

  Toms tankar är mer än motiverade och idag ovanligt kritiska för Orio.

  Som jag sa hoppas Orio här med (och lär sig).

  8
  2
 • Förra året köpte jag en ny 96 € sandspridare för en 9000er 249 över internet. Företaget Weyra har den officiella Sanden-försäljningen i D. Om det behövs, fråga bara ...

 • På min 9000 tu hade någon förnyat klimatkompressorn år sedan. Efter det hade förmodligen den tidigare ägaren (och då jag) efter varje 1.000 km överflödat ett nonsensmeddelande felminnet (med efterföljande nödoperation).
  I slutändan hittade Autodock (HH-Lohbrügge) en pressad under kompressorns monteringssele. Problemet som hade funnits många år (mellan TÜV-mötena var alltid täckt av den tidigare ägaren endast bara 1.000 km), blev sedan snabbt löst.

 • Solens sensor - klass, något du skulle behöva även med uppvärmning i huset.

 • Det viktigaste är kompressorerna. Om Orio avstår från försäljningen, så är det deras verksamhet. Verkstäderna organiserar sig på ett eller annat sätt, eller du kan få delarna själv. Nu gör jag mer och oftare, eftersom vid Orio tillgången nyligen har blivit mycket röd. Säg min verkstad, som tyvärr måste använda alternativa källor.

 • Enligt min åsikt är Orios inställning underordnad ekonomisk effektivitet. Delar som sällan beställts, faller ur sortimentet och släpper ut nytt värdefullt förvaringsutrymme. Det faktum att många delar som är viktiga för entusiasten bortskaffas eller säljs accepteras med godkännande. Även om 200-kunder letar efter en luftkonditioneringskompressor är upphandling och lagring inte värt att göra. Lägg till det här faktum att många 9000-drivrutiner fortfarande "driver bilen till slutet" och inte längre vill spendera stora mängder vid underhåll. Tyvärr har 9000er inte kommit till det klassiska området än. Varken förarna eller leverantörerna av delar ... och vi (för få) fans söker desperat efter delarna till vår välskötta Youngtimer.

  Det skulle vara bra om Orio åtminstone kunde hjälpa till med tillverkarens kontakter. Efter mottot: "Du behöver en luftkonditioneringskompressor? Beställning direkt från Sanden, vi har förberett möjligheten att leverera till den europeiska marknaden ». Jag tror att detta kan spara lagringskostnaderna för Orio och som söker en specifik, fortfarande tillgänglig, delen tar ordern genom en liten omväg vid inköp.

  10

Kommentarer är stängda.