Saab 9000 och EDU

Eftersom dagarna blir hetare klättrar termometern över 35 grader. Högsommar i Tyskland, och 9000 gör det väldigt bra. Medan betydligt yngre fordon ger upp i värmen, verkar den gamla svenska damen orimlig. Det ändras på en lördag eftermiddag ...

Saab 9000-cockpit med ny EDU
Saab 9000-cockpit med ny EDU

Äldre bilar är inte mindre tillförlitliga än moderna fordon. Egentligen, tvärtom, för att de kommunicerar med oss ​​innan det blir allvarligt. Du måste bara förstå dem. Eftersom Anna är i min besittning har hon ett litet problem. EDU (Elektronisk displayenhet) i instrumentpanelen faller av då och då. Så varannan eller tre månader blir den svart i början. En liten handkant som träffas på locket på instrumentbrädan hjälper vanligtvis, att språket är över. Inte det bästa sättet att ta itu med en svensk dam. Men många Saab 9k-ryttare håller det här som jag, och det mesta fungerar det.

EDU = förhistoriskt nätverk i Saab 9000

Fram till denna lördag i midsommar. Vi börjar vid Saab-hangaren i riktning mot hemmet, och EDU är fortfarande mörk. Hållbar, och den berömda hand-kant stroke hjälper inte. Saken är inte trevlig, för i åren har EDU blivit ett slags förhistoriskt nätverkscentrum över 9000. Den styr den automatiska luftkonditionering plus fläkt på radiatorn och är därmed ansvarig för motorns termiska hälsa.

Det blir varmt i inredningen. Mycket varmt, en unacclimated 9000 är knappt mobil på sommaren. Jag svettar - men jag är mycket mer oroad över motorn. Motorväg, midsommar, ingen kylning. Det kan bli dåligt. Jag slutar - stanna motorn - vänta några minuter. EDU blinkar i några sekunder. Då: mörkret. Flera förbanningar, en svettig T-shirt och ett halvt dussin handkant slår senare kör Saab igen.

Klimatet svalnar, motorn rör sig i det termiskt hälsosamma området. Ett annat chockerande ögonblick senare på A3, när musmusiken visar sig vara kort. Ett slag, mycket försiktigt, och på det går. Efter denna erfarenhet är det tillräckligt för mig. En lösning måste vara där, spänning behöver inte vara.

EDU-verksamhet vid Saab Frankfurt
EDU-verksamhet vid Saab Frankfurt

Några dagar senare, på Saab Service Frankfurt. Anna får en ny, använd EDU, och en ny inbyggd dator. Den gamla EDU var aldrig riktigt ljus, som jag alltid pressade till åldern. I verkligheten slog förhistorisk nätverk också här. Lysdiodsensorn på den inbyggda datorn styr även ljusstyrkan hos EDU. Och sensorn har brutits i åldrarna.

Efter några timmars väntan är Anna redo för starten. Saab Service Frankfurt har gjort utmärkt arbete för lite pengar. Muskiosken tänds på ett tillförlitligt sätt, den inbyggda datorn loggar in med Saab-logotypen i början. Predigitale animation, jag älskar bara det ... Den svenska damen gör inga fler fästingar.

Jag tror ... Men sommaren är inte över ännu ...

Temperaturer över 30 grader är varje dag, och jag trodde att jag var väl rustad med 9k. Äldre bilar är inte mindre tillförlitliga än moderna fordon, skrev jag i början av artikeln. Och en gång misstänker man, om man flyttar en gammal bil under en längre period, även dess svagheter. Saab kommer att slå igen i dagens värme. Med en skillnad: Den här gången överraskar han mig inte. Jag är beredd. Allvarligt. Att fortsätta

8 tankar om "Saab 9000 och EDU"

 • Bara ett fåtal blodfläckar saknas på den blå tyggen. Kanske 2 eller 3 kirurgiska bestick i bilden och denna OP skulle se ganska skrämmande äntligen. Jag ser fram emot uppföljaren.

 • Slutlig stycke har inte översatts rätt.

  Kontrollera därför att kylfläktens motstånd (ansluten till det inre fläktkåpan) är korrekt. Detta misstag är vanligt. Kan omkopplas och kringgå, men då går fläkten snabbare

 • Från erfarenheter till gamla 9000 hade jag behövde en ny termostat, eftersom den inte var helt öppen och orsakade att motorn var varm.

  9000: s bör alltid ha frostskyddad fyllning regelbundet i radiatorn, eftersom de är föremål för att blåsa en huvudpackning annars (huvudsakligen tidigare modeller).

  Kontrollera så att kylfläkten är på rätt spår, har vana att misslyckas. Om detta är klart styrs det fortfarande av termostatens temperatur.

 • Fortfarande en bra resa, en stor Saab,

 • Ett liknande problem som jag hade med min 9.3er konvertibel med automatisk. Efter parkering och en tidigare fullständigt problemfri kör, sade bilen inget ljud när man försökte starta om. Ut ur förtvivlan har jag alltid gjort allt som möjligt, t.ex. Tändning av, återlåst fordon, bromspåföring, automatisk väljare påslagen och så vidare. Plötsligt hoppade han oväntat lätt igen. Detta hände ungefär två gånger i månaden och när du inte behövde det. I verkstaden innan har jag låt söka felet, men utan framgång. Som Saab hoppade i princip tillförlitlig och lätt. Jag förbannade så många gånger och vågade nästan inte parkera bilen i explosiva platser. Slutligen erkände verkstaden då misstaget. En defekt växlingslägesgivare gav mig de oönskade adrenalinhopparna ... Jag ser fram emot din uppföljare!

 • Underbart att läsa. Min 9-3-konvertibel hade också sina brister. En efter en hade jag fixat dem. På något sätt hör det bara till en Saab. Precis som tidigare växte mina Moto Guzzi-motorcyklar med Saab med alla sina egenskaper och mjält i hjärtat. Jag ser fram emot uppföljaren.

 • Helt enkelt läcker! Jag kan verkligen känna desperationen när det blir hetare! Vänta nu otåligt för uppföljaren.

Kommentarer är stängda.