Saab 9000 och EDU

Dagarna blir varmare, termometern klättrar till över 35 grader. Midsommar i Tyskland och 9000 klarar sig riktigt bra. Medan mycket yngre fordon ger upp i värmen, verkar den gamla svenska damen ointresserad. Det förändras på en lördag eftermiddag ...

Saab 9000-cockpit med ny EDU
Saab 9000-cockpit med ny EDU

Äldre bilar är inte mindre pålitliga än moderna fordon. Tvärtom, för de kommunicerar med oss ​​innan saker och ting blir allvarliga. Du måste bara förstå dem. Sedan Anna har varit i min ägo har hon haft ett litet problem. EDU (Elektronisk displayenhet) i instrumentpanelen faller av då och då. Så varannan eller tre månader blir den svart i början. En liten handkant som träffas på locket på instrumentbrädan hjälper vanligtvis, att språket är över. Inte det bästa sättet att ta itu med en svensk dam. Men många Saab 9k-ryttare håller det här som jag, och det mesta fungerar det.

EDU = förhistoriskt nätverk i Saab 9000

Fram till denna lördag i midsommar. Vi börjar vid Saab-hangaren i riktning mot hemmet, och EDU är fortfarande mörk. Hållbar, och den berömda hand-kant stroke hjälper inte. Saken är inte trevlig, för i åren har EDU blivit ett slags förhistoriskt nätverkscentrum över 9000. Den styr den automatiska luftkonditionering plus fläkt på radiatorn och är därmed ansvarig för motorns termiska hälsa.

Det blir varmt inuti. I själva verket är det väldigt varmt och en oklimatiserad 9000 kan knappast köras på sommaren. Jag svettas - men jag är mycket mer bekymrad över motorn. Motorväg, midsommar, ingen kylning. Det kan sluta dåligt. Jag stannar - stoppar motorn - vänta några minuter. EDU flimrar i några sekunder. Sedan: mörker. Flera förbannelser, en svett T-shirt och ett halvt dussin hand blåser senare, Saab kör igen.

Klimatet svalnar, motorn rör sig i det termiskt hälsosamma området. Ett annat chockerande ögonblick senare på A3, när musmusiken visar sig vara kort. Ett slag, mycket försiktigt, och på det går. Efter denna erfarenhet är det tillräckligt för mig. En lösning måste vara där, spänning behöver inte vara.

EDU-verksamhet vid Saab Frankfurt
EDU-verksamhet vid Saab Frankfurt

Några dagar senare, på Saab Service Frankfurt. Anna får en ny, använd EDU, och en ny inbyggd dator. Den gamla EDU var aldrig riktigt ljus, som jag alltid pressade till åldern. I verkligheten slog förhistorisk nätverk också här. Lysdiodsensorn på den inbyggda datorn styr även ljusstyrkan hos EDU. Och sensorn har brutits i åldrarna.

Efter några timmars väntan är Anna redo för starten. Saab Service Frankfurt gjorde ett utmärkt jobb för lite pengar. Musbiografen tänds pålitligt, omborddatorn rapporterar med Saab-bokstäverna i början. Pre-digital animation, jag älskar det bara ... Den svenska damen knullar inte längre.

Jag tror ... Men sommaren är inte över ...

Temperaturer över 30 grader är vanliga, och jag tror att jag är väl utrustad med 9k. Äldre bilar är inte mindre pålitliga än moderna fordon, skrev jag i början av artikeln. Och när du flyttar en gammal bil under lång tid känner du naturligtvis också dess svagheter. Saab kommer att slå igen i den största värmen. Med en skillnad: den här gången förvånar det mig inte. Jag är förberedd. Allvarligt. Uppföljaren följer.

8 tankar om “Saab 9000 och EDU"

 • blank

  Bara ett fåtal blodfläckar saknas på den blå tyggen. Kanske 2 eller 3 kirurgiska bestick i bilden och denna OP skulle se ganska skrämmande äntligen. Jag ser fram emot uppföljaren.

 • blank

  Av erfarenheter behövde en gammal 9000 jag hade en ny termostat, eftersom den inte öppnade helt och fick motorn att gå varm.

  9000-talet bör alltid ha frostskydd fyllda regelbundet i kylaren, eftersom de annars utsätts för en huvudpackning (främst tidigare modeller).

  Kontrollera så att kylfläkten är på rätt spår, har vana att misslyckas. Om detta är klart styrs det fortfarande av termostatens temperatur.

  • blank

   Slutlig stycke har inte översatts rätt.

   Kontrollera därför att kylfläktens motstånd (ansluten till det inre fläktkåpan) är korrekt. Detta misstag är vanligt. Kan omkopplas och kringgå, men då går fläkten snabbare

 • blank

  Fortfarande en bra resa, en stor Saab,

 • blank

  Ett liknande problem som jag hade med min 9.3er konvertibel med automatisk. Efter parkering och en tidigare fullständigt problemfri kör, sade bilen inget ljud när man försökte starta om. Ut ur förtvivlan har jag alltid gjort allt som möjligt, t.ex. Tändning av, återlåst fordon, bromspåföring, automatisk väljare påslagen och så vidare. Plötsligt hoppade han oväntat lätt igen. Detta hände ungefär två gånger i månaden och när du inte behövde det. I verkstaden innan har jag låt söka felet, men utan framgång. Som Saab hoppade i princip tillförlitlig och lätt. Jag förbannade så många gånger och vågade nästan inte parkera bilen i explosiva platser. Slutligen erkände verkstaden då misstaget. En defekt växlingslägesgivare gav mig de oönskade adrenalinhopparna ... Jag ser fram emot din uppföljare!

 • blank

  Underbart att läsa. Min 9-3-konvertibel hade också sina brister. En efter en hade jag fixat dem. På något sätt hör det bara till en Saab. Precis som tidigare växte mina Moto Guzzi-motorcyklar med Saab med alla sina egenskaper och mjält i hjärtat. Jag ser fram emot uppföljaren.

 • blank

  Helt enkelt läcker! Jag kan verkligen känna desperationen när det blir hetare! Vänta nu otåligt för uppföljaren.

Kommentarer är stängda.