Digital liv och döende

Om något står för den digitala tiden, är det kortlivat. Digitala saker är övergående, speciellt när det gäller det slutna bilmärket Saab. Vi har förlorat många digitala fyrar i år. Samtidigt skapas dock alltid nya saker.

Allt Saab? 9-5 NG på stadens motorväg i Kiel
Allt Saab? 9-5 NG på stadens motorväg i Kiel

Digital döende

När jag pratar om en digital Saab fyr, tänker jag på Saabsunited. Det internationella flaggan i Saab gav sitt sista tecken på livet i januari. Då hände ingenting, projektet verkar dödat - som andra Saab-händelser. Det också Swedcarforum från Österrike gjorde det inte, tyvärr var det ingen som ville ta över. The Berliner Saab blogg av Dirk Krinelke slutade jobba i juli och Youngtimer Blog, en veteran i scenen, som hade Saab-innehåll om och om igen, gjorde skotten nära i augusti.

Varför är det att privata initiativ går offline? En huvudorsak är förmodligen den svampiga formulerade DSGVO. Som bloggare står du alltid med ett ben i Abmahnanwälts grop, inte alla gör det. En annan punkt är de stigande kostnaderna som gör hobbyen att blogga dyrt. Många saker var gratis före 6 eller 7 år. Förutom server- och domänkostnader var det inte mycket. Detta har intensifierats genom åren. Idag betalar du för säkerhet, säkerhetskopiering, design och för varje liten bit av komfort. Licensen kostar. Månadsvis, årligen eller en gång. Även med låga anspråk finns ovänliga 4-siffriga belopp på räkningen i slutet av året. Det ger inte någon hobbybudget.

Framför allt, eftersom motfinansieringen blir allt svårare. Jag tittar på välskötta bloggprojekt utöver Saab-världen som inte ens täcker hälften av sina kostnader trots högkvalitativt innehåll och många besökare. Dessa är marginella problem som diskuteras där. Ibland handlar det om kultur, ibland om gamla bilar. För ingen är så viktig. Men trenden är skrämmande, det förstör digital diversitet. Och han verkar vara giltig över hela världen. För några dagar sedan skrev marknadschefen WordPress i ett nyhetsbrev att du borde tänka över det bra innan du lägger din sida offline. Ovanliga ord från en leverantör som hade bokat framgången med årens tillväxt av sina mjukvaruprodukter.

Digitalt liv

Lyckligtvis finns det mycket digitalt liv i Saab-scenen. När något försvinner uppstår något nytt ofta. Eller projekt fortsätter, bibehålls. Ett bra projekt är 9-5sc-2012.com från Michèl. Det är tillägnad de sista bilarna från Trollhättan och för några dagar sedan produktionsrapporten för 9-4x och 9-5 NG publiceras.

Bakom denna unika statistik står Henrik Zaar och hans team, liksom Orio-anställda, som har samlat in data i flera månader.

Saab 9000 i vardagen? Inget problem. Frankens KS efter en frukost med Tom
Saab 9000 i vardagen? Inget problem. Frankens KS efter en frukost med Tom

Med en annan Saab, Frank och Michael of the 1. Tyska saabklubben, Du har skapat en digital köpguide för Saab 9000 på Youtube. Delarna 1, 2och 3, är redan online följer uppföljare. Mycket trevligt: ​​CC och CS diskuterar de två generationerna av de första stora Saabs.

Saab har ett digitalt liv i nischen, vars styrka härrör från scenens mångfald. Och alla är inbjudna, kan delta. Vare sig med oss Instagram-åtgärd, med videor, bloggar eller till och med i Facebook-grupper. Ju mer engagemang vi visar desto mer är varumärket kvar på webben och i vardagen.

17 tankar också "Digital liv och döende"

 • En kollega skrev också en liten regional blogg. Efter att han var varnad hade han ingen önskan. Jag kan förstå det.

 • Rapport från "West" ibz Nederländerna, min (saab) generation lärande i skolan Deutch. Dss jag använder medan du läser henne (vår!) Blogg. Även Erlastlog Jag tar med mina få € på bloggen.
  Håll Saab-enheten, håll dig bäst.
  Pieter Aandewiel
  almere

 • Kära Tom. Det är alltid ett nöje att läsa dina rapporter. För mig personligen är Saabs digitala närvaro avgörande för att hålla andan i varumärket och Saab-samhället vid liv. Har inte den minsta idén om hur den rättsliga situationen är. Men skulle vara villig att göra en medlemsavgift, så att din blogg följer med mig så länge som mina Saabs ......

  Hälsning.

 • Jag har inte en bestämd åsikt för det men alla fler frågor ...

  En konsolidering av scenen och dess digitala närvaro (s) Jag skulle inte ens såååå dåligt ...

  SAAB-chaufförens scen är tillräckligt liten, hur mycket konkurrens behöver du på nätet? En enda blogg (per språkområde) skulle vara min favorit. Å andra sidan, i denna blogg (och forum) men då skulle alla krafter och information behöva buntas ...

  Annars finns det risk för förlust. En förlust av kompetens, kompetens, information, nyheter och tankar ...

  Men vad händer om hela scenen hamnar i startfallen eller varningen-Hansel? Vad händer om royalties introduceras för gratis erbjudanden och äntligen lockar? Vad händer om bloggar blir allt svårare eller till och med omöjliga med licens- och serviceavgifter? Vad händer om Hansel tar en efter den andra Blogger och slutligen all önskan?

  Det skulle inte ha något att göra med konsolidering. Det skulle vara förödande. Och det skulle vara fruktansvärt ledsen ...

  ... för världen och Internet som helhet. SAAB skulle bara vara ett av otaliga ämnen som skulle offras!

  Så förhoppningsvis kommer det inte att komma så?

  • Jag tror att den grundläggande frågan kan vara vem som skulle starta idag ett projekt som heter "Saab". Målgruppen är så liten som en tysk liten stad, så knappt mätbar. Dessutom är ungefär en tredjedel av Saab-förare inte så unga längre. Under dessa omständigheter skulle knappast någon bygga ett större, långsiktigt projekt. Och det är problemet: Vad försvinner nu, det är borta. Det kommer inte fungera, och det gör utvecklingen tvivelaktig.

   • Bra politisk fråga. En omstart av noll? Nästan otänkbara ...

    Allt mer så att det finns en sofistikerad SAAB-blogg som tilltalar även de största entusiasterna i scenen och uppmuntrar sina egna kommentarer. Så här var bara att läsa att man håller en bevarad ny bil i reserven. Otroligt! Det är otroligt bra.

    Många läsare har mer än ett SAAB och / eller har många års erfarenhet av olika modeller av varumärket. Några kommentarer kommer mycket nära en artikel. Många är åtminstone halvvägs och kan dra på en hel del bakgrund och riklig erfarenhet. Allen har gemensamt att bilder saknas. Logiskt, eftersom det finns "bara" kommentarer.

    Massor av potential för läsare och många ämnen. Är vi lat läsare?

 • Trevligt att du och Mark håller Saab-flaggan fortfarande hög. Vad skulle vi vara utan din information och aktiviteter. Mycket intressant, ännu äldre tappning eller aktuell information från Trollhättan, var skulle vi få dem annars. Fortsätt det bra arbetet. Tack för ditt engagemang.

  10
 • Faktum är att bloggar ursprungligen är en personlig hobby och fungerar bara när det finns personer med passion bakom den. Slutet på Saabsunited var förutsebart senast när "Swade" bytte till den enda återstående svenska bilproducenten. Youngtimer (eller Fuelbrothers) Jag kommer att sakna - men precis som SaabBlog är något i en separat domän och inte i ett Facebook-behållarlandskap där varje steg och klick spelas in. Jag tycker att det är i grunden ganska irriterande när jag besöker en bil-affine-sida på FB och sedan skräp i avsnittet av algoritmen med oönskad bilannonsering.
  Vad som gör mig väldigt arg är dock att tack vare vår väl respekterade lagstiftare vår tidiga omsorgsfullhet, så här en så underbart omtänksam färgrik Bloomandschaft ausdörrt. Det är bara för att du kan och, som så ofta händer, hjälper det bara advokaterna och de företag som har råd med en juridisk avdelning. Breaking är bara enkelt - men vad bygger upp vad som har kontinuitet och kvalitet, det är konsten. Och det är därför jag värderar klassen och all respekt, vad du har byggt upp med dina kollegor och fortsätter trots alla motgångar. Visst - det du gör är också i intresse för Saabs rättighetsinnehavare - och Orio. Annars kan det enkelt göra ditt liv väldigt svårt - men det är precis vad som saknas i den digitala Saab-världen: en välgjord blogg som tar hand om de senaste generationerna av Saabs och den nuvarande reservdelsituationen. Jag hoppas att du inte kommer att förlora lusten och fortsätta.

  11
  • Tack och lov har vi saabblog men ... Vi inte Otto !!

   • Mycket bra poäng. Stumpar upp! Tack och lov har vi saabblog ...

    Jag antar att denna del av Ottos kommentar var tänkt att vara konjunktiv (om vi inte hade ...).

  • FB var en gång stor i kölvattnet av en hysteri som jag inte förstått förrän idag.

   Företagen körde fullsidiga annonser som de nu var i FB istället för att marknadsföra sin egen webbplats. Och du fick privata e-postmeddelanden som euforiskt inbjudits att gå med så att du kunde skriva. E-postmeddelandet var det bästa beviset på att du kunde göra det, men ...

   Jag förstår inte allt detta fram till idag.

   • FB är den mest geniala saken i världen. Användare ger gratis data utan begränsning, men de är duschade med reklam. En fantastisk affärsmodell, och nästan alla deltar. Men bara FB tjänade.

    6
    1
    • Jag förstår redan affärsmodellen. Men jag förstår inte varför världen gick igenom där ...

     Det var plötsligt som om Internet bara hade uppfunnits. Som om dess uppfinnare och ensamägare var en viss MZ, som verkligen skrattade att sova varje natt. Aldrig tidigare (eller någonsin) har någon varit mer framgångsrik i "kör på någon annans pissbåt".

     Plötsligt trodde hela världen att de inte skulle vara online längre, om inte på FB. Plötsligt kunde ingen hantera sin digitala adressbok eller skriva ett e-postmeddelande. Alla verktyg var redan tillgängliga och praktiserade. Än idag finns det fortfarande människor som (email) skapa adresser i grupper och kan skicka välriktade med ett enda klick nyhetsbrev eller inbjudningar till affärer eller till enskilda eller ett flertal avsedda mottagare ...

     Det fungerar! Det fungerar fortfarande. Ändå mäta statistiker och politik "digital kompetens" av en befolkning nu mycket hellre av hur högt förhållandet mellan FB-medlemmar än att framkalla ens vem är fortfarande vilken maskinvara och programvara självständigt utföra kunna ...

     FB / MZ: s framgång är ett mysterium för mig. Den enda giltiga förklaringen som jag finner mänskligt besviken, för att allt detta vuxit bara på komposten av en helt irrationell standardangst. Från privat till chef för en PR-avdelning var alla plötsligt förenade i panik. Antingen är du på FB, eller du är offline och inte längre av den här världen ...

     Som sagt har MZ garanterat att sova i många år varje natt. Och jag är rädd att han har helt rätt. att ta världssamfundet gång bara Internet (till stor del) ur handen, världssamfundet abzuerziehen e-posttrafik och att etablera sig som den enda relevanta stråtrövare och rövarbaroner framgångsrikt över hela världen, vilket är verkligen löjligt ...

     En sådan kup är fortfarande ingen högvakt eller rånare någonsin lyckats. Dimensionerna är episka ...

     Om det inte hade hänt för länge sedan, men bara en vision (till exempel av en författare), skulle ingen tro att en sådan sak skulle vara möjlig. En bok som skulle fiktivt göra det skulle vara ordentligt rippat och slits av någon granskare som oläslig eller oläslig ...

     Här är fiktionens verklighet (igen) väldigt, väldigt långt och på det mest underbara sättet framåt.

    • ... och "de" var också så "kloka" och har till exempel "WhatsApp" införlivad "....
     (så du får till och med "riktiga kontakter" till dina egna data) ... ..

 • Vad som försvinner är borta, är nonsens!
  Mina barn har blivit uppvuxna och omhändertagna i Saab.
  Den äldsta mannen driver en Saab 9-5, den första serien, som visas i Saab-museet.
  Den andra, fortfarande ingen körkort, hjälper redan noggrant med skruvarna.
  Hans Saab är redan löst och han ser fram emot det.

  Tja, det kommer det.

  • Trevligt att höra att dina avkommor kommer (ens) fortsätta med SAAB-batonet ...

   Men din kommentar handlar om analogt liv och körning. Artikeln handlade om digital, det samtidiga men smulerande kit av en krympande och åldrande gemenskap av intresse. Uttalandet var inte nonsens, jag är rädd.

   Jag skulle vilja läsa en artikel av din äldsta (läsarens bidrag) här. Jag var nog ungefär samma ålder som min far och jag körde den då helt nya 9 5 till provet. Jag fann det bra, men min far, som var ute efter en lämplig 3-tjänstebils ersättning efter 9000 år, inte längre ut från rytande.

   Tirade Jag finner orättvist idag och tror, ​​även min far har beklagat sitt beslut (varumärkesförändring) i efterhand, skulle hellre ha haft en 9-5 SC. Han köpte också senare en SAAB som privat fordon.

   Men han var mycket besviken (och arg) som SAAB hade weichgespült en del av vad som tidigare gillade det så mycket på 9000 och varumärke från andra tog betydligt. Han var helt enkelt tråkig ...

   Jag också Jag kör ett par kromglasögon idag och letar efter vad min far hade hållit undan från mig. Och jag tror även att min pappa gillar det. Han gillar min SC och det faktum att jag kör SAAB.

   Hur upplever din son 9-5? Vilka är anledningarna att föredra denna bil till otaliga alternativ?

  • Jag hoppas ärligt det är så. Jag skulle vara mer än glad om bedömningen är korrekt.

Kommentarer är stängda.