Saab 9 3. Investera eller konsumera?

Saab 9-3 II är den trofasta arbetshästen för scenen. Han gillar, du ser från konvertiblerna och Turbo X, (fortfarande) ingen kultstatus. Stationvagnarna och limousinerna är den mest moderna lösningen, om du vill flytta en Saab i vardagen. De yngsta exemplen är nu 7 år gamla, den stora modellvården är redan 10 år tillbaka. Frågan är: investera eller konsumera?

Saab 9 3. Investera eller konsumera?
Saab 9 3. Investera eller konsumera?

Frågan är specifik, för något har byggts upp i vår 9-3 SC med sina 7 år och nästan 100.000 9 kilometer. Det finns ett behov av åtgärder, även om Saabs checkhäfte upprätthålls. Den senaste större besiktningen ägde rum i våras i Bamberg, 3-XNUMX:an fick även allround nya bromsar från Orio Regal, och uppdagade ett antal byggarbetsplatser.

Från och med sätesuppvärmningen, som inte fungerade längre, luftkonditioneringen med små svagheter, till wishbones med sidospåren. Och sen är det rosten. Ljus närmar dem på underredet, även om 9-3 2011 år hade fått en extra behandling omedelbart efter hans leverans.

7 år är ett magiskt tal. Saabs första ägare skilde sig från sina fordon, säger Ralf Muckelbauer. De första bristerna uppstod, dags för en ny bil. Om jag gjorde det kunde någon leverera ett Saab-modellår 2019.

Investera eller konsumera?

Önskelistor med sidodelar är TÜV-relevanta. Sittvärme och luftkonditionering är komfort. Rost? Det är synliga tillvägagångssätt, men de uppmanar inte till omedelbar handling. Du kan fortsätta köra, använda din bil - och det i flera år. Vid någon tidpunkt blir rosten ett hot, då kommer antingen en svetsmaskin, mycket pengar att hjälpa, eller så kommer TÜV att delas. Som en stor okänd förblir tillståndet under hjulbågens foder. Rostar 9-3 SC där också? Jag känner kopior före och efter ansiktslyftningen som rostade inifrån och ut.

Om du lägger till kostnaderna lägger allt upp till en 4-siffrig mängd. Och i princip har jag nu tre alternativ. Konsumtionsversionen: Låt bara wishbonen, TÜV på hösten vågar Saab då. Komfort variant skulle vara att investera i ytterligare stolsvärme och luft, eller ens ha det bort rostavlagringar i hållbarhets illusion.

5-års sorglös paket

Åh ja, det finns också versionsnummer 4. Köp en ny bil. En med 5 eller till och med 7 års garanti. Ett sorglöst löfte i ett halvt årtionde eller mer, som jag kan byta till nästa sorgfria efter utgången. Frestande, förutom en liten krok. Det skulle inte vara Saab längre.

I grund och botten är jag ovillig att investera på våren. Jag tröstade Ralf Muckelbauer med den antydan som jag måste tänka nu. Jag förblir ovanligt oanständig för de närmaste veckorna. Mark, som kör mycket mer mil än mig ett år, har länge sedan bytt till det andra svenska varumärket. Han lever bra med det, Saab förblir fri för fritid och hobby. På något sätt bor lusten efter någonting nytt, okomplicerat i mig. Saab körning har inte blivit lättare under senare år. Vid möten i verkstäderna väntar du längre och längre, mutationen av reservdelar muteras igen och igen till utmaningen. Visst, allt har gått bra hittills. Men behöver jag det?

Diskussionen sträcker sig över veckor. I familjen och med vänner. Yttrandet förblir alltid förvirrande. Man ber om en ny bil, den andra blir plötsligt förälskad i isblå strålkastarna i 9-3. Allt detta hjälper inte. Självklart är mitt beteende helt olagligt. Jag investerar tid, material och pengar i min 9000-flotta. Allt är gjort för att hålla klassikerna på vägen. Men i en relativt ny bil minskar viljan.

Ordet från giftskåpet

Å andra sidan är detta just det gift som har spridit bilindustrin i åratal. Bilar är bara konsumtionsvaror. Förutom smartphones, datorer, textilier. De bör konsumeras under en bestämd tidsperiod, snälla snälla. Bilar är bara transportlösningar, inte mer, som byts ut för nästa lösning efter en kort period av användning. I bästa fall hamnar den gamla produkten i export och nya bilar rullar över gatorna. En tydlig oändlig slinga som löper snabbare och snabbare.

Ordet hållbarhet förblir gömt djupt ner i giftskåpet, och ingen vågar använda det. Hållbarhet, längre livslängd, det skulle innebära mindre konsumtion, mindre produktion, mindre vinst. Ingen styrelse, ingen politiker som ens har en överlevnadsinstinkt vågar ta itu med denna fråga. Det skulle ifrågasätta för mycket. Tillväxt och kvartalsvisa siffror (fortfarande) förblir riktmärket för vårt samhälle. Vi behöver förmodligen mer än ett dussin heta, torra super somrar för modet att tänka om.

Lång livslängd för miljön

Bloggen skriver om livet med bilar av ett varumärke som inte längre finns. Utan något sociopolitiskt påstående fanns det aldrig en här. Ändå, och ju längre jag tänker på mitt problem, kommer hållbarhet fram. Saab kör fortfarande bra och bekvämt, det kan göra det under många år framöver. Som med alla bilar var den största koldioxidutsläppen under produktionen. Den längsta möjliga livslängden är bättre för vår planet än att ständigt konsumera på nytt.

Beslutet är taget, investeringar görs. Inte bara de TÜV-relevanta sakerna görs, även kapitlet om komfort och hållbarhet serveras. 9-3:an kommer till Bamberg, där den stannar några dagar. Ämnet rost är av intresse, Ralf Muckelbauer driver hela programmet. Vad han och hans anställda hittade och om 9-3 försiktighetsåtgärden är tillrådlig kommer jag att skriva på bloggen inom de närmaste dagarna.

48 tankar om “Saab 9 3. Investera eller konsumera?"

 • Vi har en fantastisk 2011 9-3X SC med cirka 100,000 161,000 miles (30,000 XNUMX km)... Hittills är nya bromsbelägg, framhjulslager och strålkastare det enda vi har behövt byta ut (och däck). Kör som om det vore nytt...ser fantastiskt ut. I USA anses en sju år gammal bil med den körsträckan vara "gammal". Men för mig verkar bilen inte vara en antikvitet. Dess stil ser fortfarande bättre ut än nästan allt annat på vägen, även om jag gillar Porsche Cayenne. Vi kommer att fortsätta köra den och lägga till XNUMX XNUMX km per år tills den blir opålitlig att ta med på långa resor. Och då? Jag vet inte. Det verkar förolämpande att denna underbara bil skulle bli vad vi på Martha's Vineyard kallar en "öbil" eller en "strandbil", som är typiskt gamla misshandlade bilar som folk har kvar när de inte vill använda sina " bra bil."

 • blank

  Efter att ha sett min vackra 9000 aero med mindre än 500 900 km och 1997 – han Cabrio 300 99 1.50 km med eftermontering av gasol (i Schweiz 2 centimes per liter istället för CHF 9 till CHF 5,–) med "flera organsvikt som gör ont i mitt hjärta och Jag kasserade den med tårar i ögonen eller gav bort den som reservdel, jag ångrar än i dag att jag inte fick en eller båda restaurerade för orimliga pengar. min tjugoåriga 18-9 kombi och 3-15 cabriolet (170 år) med XNUMX XNUMX km köpte jag i januari 'XNUMX i snöstormar och minus sex grader (inklusive ett fruset permanent leende, som har funnits kvar tills nu) jag kommer definitivt att köra så länge, hur Matthias Krauer, Bauma, CH får dem att arbeta säkert.
  Det spelar ingen roll om jag kör en helt ny Ford, en aktuell VW-modell, en Renault, etc. eller en spännande Cadillac som ägs av familj och vänner; med mina SAAB-enheter är jag bara säker och säker hemma igen. verkligen DAHOIM
  Varje investering har alltid varit värdefull när det gäller ekonomi, korrekt miljöskydd och ännu mer med avseende på känslor (det finns ingen tristess i SAAB)

 • blank

  Jag läser här hela tiden om det ekologiska fotavtrycket och en viss hållbarhet när man kör/flyttar på en Saab. Ibland finns det ett subliminalt ljud av "överlägsenhet". Jag vill inte spela spoilsport, men det verkar för mig att det här är något som kan jämföras med målmedveten optimism... Om Saab fortfarande skulle bygga bilar, skulle ekologi och hållbarhet inte spela någon roll för många... då måste det finnas en ny Saab 😉

  • blank

   En sanningsenlig kommentar ...

   Den överväldigande och långvarig sorg för varumärket (önskan om nya bilar) är i en konflikt med skenande beröm på hållbarhet och den ständigt variga som möjligt erhålla begagnat.

   • Kanske är denna motsägelse bara en tydlig?

   • Kanske för många SAABs har drivits för länge för att göra värdet bra?

   • Kanske hållbart tänkande har stått i vägen för ekonomisk framgång?

   Åtminstone skulle det lösa motsättningen. Det finns fortfarande 900- och 9000-talet i första hand. Jag hade intressanta samtal med några av deras ägare. Inte utan dolda motiv, men helt utan chans ...

   Mannen som heter Ove bor, distribueras globalt och har många ansikten och namn. Hållbarhet ingår redan i SAAB-DNA. Det verkar lite billigt idag, men det verkar mig mycket äldre än konkursen.

 • blank

  Kära Tom,
  Återigen har du sammanfattat den emotionella världen hos den inåt saktade Saab-föraren. Jag har en 9-3 II 1.8t Convertible (MY 2005) och 9-3 2.0 SC T (MY2009) både gehirscht och i utmärkt skick (både runt 45T km). Jag vill hålla dig på vägen så länge som möjligt. Min fru kör en bil med den gröna shamrocken, som inte fungerar lika bra här, till exempel skulle startstoppet automatiskt behöva en hel artikel. Så jag är mer än glad att sitta i mina två analoga fordon utan att kryssa irriterande peeping och nedlåtande genom landsbygden.
  Lg från Wien,
  Christian

 • blank

  Nyligen var jag den enda icke-VW-anställd vid en födelsedagsfest i WOB.
  När allt hade beskrivit omfattande, vad fungerade inte på deras nya (!) Modeller, sa jag kortfattat att i mina 9 och 11-år gamla Saabs verkar allting.
  Jag har sällan sett sådana skrämmande ansikten 🙂
  Okej, då skjutde jag det självklart från tid till annan, en eller annan reparation krävs, men allt inom rimliga gränser.
  Bortsett från denna otydliga dieselberättelse bygger de verkligen eleganta bilar här, men till vilket pris ...?!
  Jag menar inte bara inköpspriset (VW har inte varit ett fordon för folket på länge ...), men som redan nämnts ovan börjar det ekologiska fotavtrycket med produktion.
  Våra Saabs är individuella, bekväma och kraftfulla fordon vars underhåll kostar oss betydligt mindre än ett nytt köp.
  Det är därför vi undviker eftersläpningar och har haft konvertibel (MJ 06) behandlad med Mike Sanders för en tid sedan.
  I höstas letade vi efter en vinterbil för att skydda cabriolet och snubblade över en 9-3 Limo, MJ 11 till ett attraktivt pris. Du kan naturligtvis inte ignorera det :-). Eftersom den tidigare ägaren gled lite, måste vi också investera lite här, men allt är inom ramen och då är det alltid en snyggare "vinterbil" än en motsvarande Golf / Astra / etc ...
  Så vi fortsätter att köra, ta hand om och behålla våra suggor så länge som möjligt.

  Hälsningar till samhället
  Frank

  PS: Förresten är Saab-viruset smittsamt. Vår dotter (21) har nyligen efter en initial avvikelse (Skoda Fabia) med en 9-3, 1,8 08t MJ på vägen, med rådjur 🙂

  9
  1
 • blank

  Så länge jag kan tillåta mig kommer jag att behålla och ta hand om mina Saabs för miljöns skull såväl som för att upprätthålla traditionen, men framför allt mitt personliga flin när jag kör dem. Min 901 Coupé, 902 Cabrio och två 9000 är tillsammans 98 år och har 870.000 XNUMX km på klockorna. Jag hoppas dubbelt så mycket ... åtminstone. Hälsningar till samhället.

 • blank

  I ett gammalt häfte Saab stod en gång.

  Tjänsten är inte för vad du har kört men för vad du fortfarande vill köra.

  Eller något sånt.

  Så du borde sätta mål där jag vill gå med Saab. 300 Tkm, H-mark eller annat.
  Detta är utan tvekan förknippat med kostnader och frågan är då antingen regelbundet sätta något i tjänsten eller ta risken vid någon tidpunkt utan tidigare service för att reparera mycket och dyrt.

 • blank

  Jag trodde att 9-3 Combi såldes?
  Vi behåller våra två 9-3 och vill behålla dem, som intresserar oss annars lite, i Österrike behöver du inte ens förvänta dig dieselförbud, så du behöver inte ens oroa dig för det. 9-3II / 9-3III är bara en perfekt vardaglig bil, och något speciellt, för Saab och allt runt det, och han har allt du behöver. Uppfinningen av bilindustrin, som har varit så populär de senaste åren, behöver du nästan inte. Så saker som bak-kamera kan till och med bli retrofitted tack vare Saabexperten ja.
  Nyligen körde en bil med Virtual Cockpit och hitta det bara distraherande och störande. Var glad att se analoga instrument med nattpanel igen.
  Så jag säger, så länge det är möjligt att investera, ta hand om dig, kör framåt, sparar inte bara bränsle, utan sparar Saab och du trivs ännu längre.

 • blank

  Vi var i år också inför problemet att vår SAAB 9-5 2000 skrek ut för uppmärksamhet, ren Klma nya fjädrar och dämpare bak, sil, kylare och även ett par andra saker, totalt cirka 3.500 €. Men vi har också ansett att hålla honom eftersom han har låg körsträcka och därmed reparationen är fortfarande värt på lång sikt, har han Walk bara 387.000 km från 800.00 Sedan skulle jag göra upp mig när det gäller större reparationer

 • blank

  Med en 03-2011 byggs och 04-2012 TTiD SC erstzugelassenen jag ketzt 150.000 km och har aldrig haft en bil, som dittills hade så små reparationer förutom bromsskivor och belägg, nu kamremmen UMD två mekaniska "Außeneinwirkunfen" ingenting!
  Efter rost (ganska salt vinter hade) har jag inte sökt. Så för mig betyder det att fortsätta att använda (fordon, nej Stehzeug) och mottagna. Endast den antagligen minskade hastigheten på reservdelstillgången och möjligheten att jag skulle parkera från 1.9.2019 i grannplatsen, låt mig överväga ett extra (icke-Saab) förbrukningsfordon att köpa.

 • blank

  God kväll Tom,
  kör en 9.3 III TTiD med hjortpaket (200 PS) från 12 / 2007 (en ex SAAB-bil utan konkurs) med nuvarande 416.000 km.
  Större investeringar var en automatisk växellåda vid 385.000 km, två alternatorer, en starter och det vanliga
  Förnyelse av Domlagern och kopplingsstänger, men som kan vara skyldig del av hjort / Bilsteinfahrwerk med speciella fälgar.
  Rust vet inte denna SAAB fram till idag.
  Han rensar fortfarande som en bi och jag är glad varje dag för att få köra igen i bilen.
  En av dessa nyfångade paternaliska och uthålliga lådor med inbyggt distraktionskontor kommer aldrig att vara ett problem för mig.
  Därför köpte jag förra året en annan 9.3 NEVS ny bil med 500 km och i vår importerade jag en annan 9.3 NEVS från Sverige med 39.000 km.
  Dessa modeller visar märkbara förbättringar jämfört med den tidigare byggda 9.3 III när det gäller motor, upphängning, styrning, sittplatser och ljudkomfort.
  Båda NEVS "jagades" omedelbart och genomgick omfattande underkroppsbehandling med issprängning,
  Bevarande och kavitetsförsegling.
  Fordon nr 1 körs nu av min dotter (efter en tacksam 900 II, som fortsätter att springa med 280.000 2 km i släktingarna utan problem) och jag har lagt den XNUMX: a kopian i hörnet - för senare.
  Jag hoppas bara på en lång och tillräcklig grundleverans av Orio!
  Då skulle min vän på deras 9.3 III TTiD-konvertibla med inzwschen 210.000 km fortsätta att njuta av.
  Och ytterligare en kommentar i slutet:
  Jag hade mellan 1982 och 1992 en 900 Turbo och tre 900 Turbo 16 S med Heuschmid-förfinningar.
  Vid den tiden lysande Renner mot vilken en BMW hade ingen chans.
  Men reparationer vid den tiden var vanligare på motorn och speciellt överförings / kopplingsenheten än idag.
  Slutsats:
  Våra fordon är av grundläggande substans (med god omsorg) klassiska längdskidåkare och det skulle vara ett slöseri enligt min åsikt, det här goda ämnet är inte tillräckligt för att erhålla.
  En gång SAAB - alltid SAAB!
  Ha en trevlig kväll och hälsningar till samhället.
  Peter Witzel.

  15
  1
  • blank

   Även min oldtimer är knappt nere. Naturligtvis vet jag inte exakt, men om kilometern är korrekt är en halv miljon inte helt knäckt ...

   Vilket uttalande, vilket engagemang. Jag önskar dig en bra resa hela tiden. I alla fall, för nästa 416.000 Km. Great!

   5
   1
  • blank

   Anekdoten om 901 överraskar inte mig. Växellådan i 901 har alltid varit relativt svag, även för serieutgången. Om så är en så kallad Tuningspezialist-hand som sätter på förtidigt slitage, är det faktiskt oundvikligt. Det är inte för ingenting att utformningen av hjortprogrammet är vanligtvis ganska konservativ med avseende på växellådans last. Detta är inte fel, speciellt om du ger garanti på din produkt.

  • blank

   Hej Peter! "NEVS" 9-3 har det bästa chassit som 9-3 II - III någonsin har haft. Välkända Saab-komponenter har återmonterats och trimmats, resultatet är riktigt bra. Det är väldigt synd att det inte blev någon ny upplaga av kombibilen för MY 2015. Det var planerat, men av kända skäl blev det aldrig verklighet. Ha kul med plantorna!

 • blank

  För några tusen har du betalat högst ett års hyresavtal och du äger inte något än. Tydligt investera, särskilt rost och "säkerhet", klimat och sätesuppvärmning kunde. Vänta också en bra månad 🙂

  4
  1
 • blank

  För närvarande flyttar jag 5 Saab 9-3 I och II. Naturligtvis äter jag inte så många mil med alla, de är relativt blygsamma med 110000 till 140000km. Byggår är från 1998 till 2005. Men det kostar mig mycket tid och pengar för att hålla 9-3er levande. På våren 2019 måste jag bestämma för tre av fem, den ekonomiska bördan är bara för stor för mig. (det finns fortfarande en trevlig 95 NG och en 96er 1980 i min flotta)
  Jag kommer aldrig att dela med någon av 9-3er, det gula konvertibla året 6 / 1998 och den blå Aero Coupé med Viggenbody jag kommer att hålla mig säker.

  Ja, det kräver mycket entusiasm och ekonomisk ansträngning för att hålla Saab-flaggan hög. Är det värt det? Jag tror knappt att 9-3 II / III aldrig kommer att nå kultstatus.
  Tom skrev en gång; Du kan inte spara varje Saab. Två eller tre kommer säkert överleva med mig.

  Alltid bra resa till alla.

  9
  6
  • blank

   Jag förstår inte tummen (för närvarande 7 till 5) för den här kommentaren ...

   Här skriver en ägare av fem (!) 9-3 och andra SAABs (!) Att han personligen inte kan rädda dem och hålla dem permanent. Ja, vem av oss kunde göra det?

   Här skriver en entusiast två eller tre SAABs (eller betyder han två eller tre 9-3?) Kommer säkert överleva med honom. Han önskar oss alla en trevlig resa.

   Vem är 5-läsarna som har något att klaga på?
   Och vad stannar exakt?

   Jag förstår absolut inte tummen. En kommentar / svar skulle kanske hjälpa min förståelse? Kanske …

   En kommentar och negativ omröstning Jag tycker men inte ansatzweise förståelig. Det förblir helt oförståeligt för mig och verkar också lat och feg!

   Enligt min mening förtjänar alla SAAB-förare som vill skaffa en eller flera SAAB:er inget annat än tummen upp på en SAAB-blogg. I det här fallet minst 12 till 0. Det spelar ingen roll om du delar åsikten om den potentiella "kultstatusen" för "9-3 II/III" eller inte...

   Och om inte, snälla säg det. Som det är skulle man kunna tro att Hans S. skulle ha fått "sin" tummen ner för att han kallat flera SAAB för sin fastighet och planerat att behålla några av dem permanent. Och det skulle vara de i särklass dummaste tummen som någonsin funnits på den här bloggen...

   4
   1
   • blank

    Hej Herbert, jag läser bara ditt svar till mitt inlägg. Tack för ditt engagemang. Självklart är det snabbt med tummen, det är precis som det är idag. Vissa tror att jag är en rik showman. Långt från vad jag säger där skulle jag inte hålla Saab och Lancia-flaggan. Med dessa bilar är du långt ifrån en braggart eller en proletär. Saab / Lancia förkroppsligar individualism i ren kultur.
    Dagens värde på mina fordon, ja, jag kunde bara köpa en sådan ny iguana eller pelikan eller vad den här bilen betyder för det! Vill jag ha det? Absolut nej.
    Bra tid och bra resa
    Hans S.

    2
    1
 • blank

  Definitivt investera. Ha en 9-3 Aero Convertible från 2005 med hittills 460800 km, motor utan problem. Vad som är trasigt nu är skillnaden. Har en 6 växelväxellåda. Vem kan ge mig ett tips antingen för överföring eller reparation. Tack på förhand till alla läsare

  • blank

   Hej Michael!
   Jag vet en Saab Spezi nära Bremen. Han kan eventuellt hjälpa dig. Hoppas det här är inte långt från dig.
   Google letar efter telefonnummer till Claas Klreemann
   hälsning Björn

 • blank

  Så min "flotta" är mellan 10 och 20 år gammal. Rost är definitivt ett problem med en av de äldre 9-5:orna. Förra året gjordes det bakre vänstra hjulhuset och nästa år kommer reservhjulet definitivt att vara i sin ordning för att få TÜV igen. Men jag har också två insugningsrör för bensin som ger nästan inget sot. CO2 kanske "lite" mer, eftersom det är 3.0l 6-cylindrarna, som är impopulära bland SAABister. I slutändan, enligt mig, är underhållsinvesteringarna alltid lönsamma om man kör ganska mycket och inte hela tiden vill köpa en ny "hyvel". Körsträckor över 200 XNUMX km kan inte längre skrämma mig. De är trots allt fordon och inte "stående vittnen".

  I början av denna outsägliga dieseldiskussion funderade jag kort på att sälja min dieselcabriolet. Men de priser som då erbjöds fick mig snabbt att ta avstånd från mina tankar om att sälja. Fordonet används främst som "långvägsjägare". Jag struntar helt enkelt i städer som redan har körförbud eller vill införa ett snart. Även här märker man hela det absurda i den aktuella debatten om föroreningar. Med en reell förbrukning på 5,9l/100km (Euro 4) producerar jag ganska mycket CO2 men givetvis mer sotpartiklar än den allra senaste 6d temp dieseln, förutsatt att tillverkarna inte har ”fuskat” igen. Om andning kunde förbjudas genom förordning skulle all denna tekniska avgasuppgradering vara föråldrad. Kanske är det ett tillvägagångssätt som är värt att tänka på

 • blank

  Hej, tack för den här mycket intressanta artikeln! Jag kan bara hålla med helt och hållet: Investera och fortsätt - på grund av hållbarhet, men naturligtvis också av övertygelse och kärlek till god smak och stil, för väl genomtänkt, i bästa mening enkel och enkel design, självförklarande och funktionell, för pålitlig och - för idag efter så många år - fortfarande avancerad teknik. Sitt ner, må bra, kör iväg, njut - det är Saab för mig! Ren körglädje och tidlös skönhet. En Saab har alltid varit och är - och (tyvärr) mer och mer de senaste åren - något mycket speciellt! Det finns ett behov av att bevara så många av dessa underbara bilar och hålla dem på vägarna.

  Min fråga om rost: Är 9-3 III Griffin-konvertiblerna också problematiska i detta avseende? Jag anser mig vara oerhört lycklig att ha köpt en på våren efter en lång sökning (Bj. 04/2011, EZ 09/12 - ingen aning var det var tvungen att stå runt så länge under hans första "livsår"). Jag är - som du lätt kan se från linjerna ovan above - kär i mitt nya smycke! Griffins är från tiden efter GM och byggdes igen i Sverige, vilket jag tyckte var en fördel hittills. Eller byggde Magna bättre kvalitet? För Griffin Cabrio delade jag med min tidigare 9-3 II Cabrio byggd av Magna (MY 07, före den externa ansiktslyftningen, men redan inne med ett dubbelt DIN-navigationssystem, 300 watt etc.), som jag använde då när du beställde en ny bil. Efter 11 år och 110tkm såg det ut som nytt och hade ingen rost alls!

  Jag hade Griffin på scenen efter att ha köpt den från Lafrentz. Diagnos: Han måste ha varit ute längre i början, har avgassystemet satt rost. Jag hade sedan en kavitet och underkroppsskydd som gjordes där. Utsläppen måste säkerligen förnyas på lång sikt. Dessutom, vad mer kan och måste göra för försiktighetsåtgärder? Vilka positioner ska vara kritiskt synade? Jag undrar alltid vad som menas med anti-rostbehandlingar - ovannämnda kavitets- och underkroppsskyddsåtgärd? Tyvärr, även om jag är en entusiastisk Saab-älskare, men helt omedveten om sådana frågor. Dessutom har jag aldrig kört mina tidigare konvertibler så länge, men köpte mig en ny - som tyvärr inte längre fungerar. Griffin drivs därför så länge nu tills han eller jag ger upp spöken - vilket förhoppningsvis kan vara långt ifrån!

  • blank

   Fråga efter fråga ... 😉 Konvertibler är i allmänhet mindre benägna att rosta. Det finns två möjliga orsaker: du blir omhändertagen mer och mindre tränad. Eller: Magna levererade bättre kvalitet. 9-3 stationvagnen som beskrivs i artikeln rullade av produktionslinjen 12/2010, vilket gjorde den till ett ganska sent fordon. Det flyttades som ett vardagligt fordon och behandlades inte längre utanför det extra rostläget 2011. Det rostar på underkroppen efter 7 år, vilket är vad många fordon gör i den åldern. Vi kommer till hjulhusen och rosthärdningen i detalj i följande artikel.
   Jag tror att om du håller ögonen på underjorden, och Lafrentz redan har gjort något, då är allt bra. Eftersom, och du måste säga det klart, har Saab inte levererat en dålig kvalitet.

 • blank

  Jag tror att alla Saab har rätt att få. Det som är borta är borta och kommer inte att komma tillbaka. Speciellt med ett varumärke som redan var glesbefolket i Tyskland och skiljer sig från standardgrödet. Om du måste investera 7 eller 2Euro efter 3000 år är det bara en bråkdel av kostnaden för en sällsynt ny bil från ett annat varumärke.

  17
 • blank

  Mycket intressant skrivet. Ha med min fru från tid till annan diskussionen om nya bilar eller 9.3 Vector of 2004. Hittills och jag hoppas att det stannar så, har jag alltid råkat. Jag vill hellre investera en hanterbar mängd varje år än att spendera tiotusentals euro på en ny bil. Jag skulle inte veta vilket märke annat än Volvo. Även om min 9.3 har 200 T Km bort har det aldrig varit stora problem. Jag kör och tar det så länge som möjligt. Det är en Saab och det är synd att landa i någon press eller i avlägset Afrika. Var förra veckan på Darß på Östersjön. I 7-dagar träffade jag 9 Saabs. Alla förare har hälsat. Var annars finns det något sådant?
  Jag har också min konvertibla från 2000. Det gäller i samma utsträckning.

  11
 • blank

  Jag kan förstå dessa tankar mycket bra ...
  Vi flyttar för närvarande fyra av de gamla svenskarna i daglig drift och problemen och sjukdomarna är inte över trots bra underhåll och vård av Kaiser i Fischbach ...
  Speciellt med min frus 2009 Aero SC 1.9 TTID har vi nu bytt nästan allt som kan bryta med den här modellen (förhoppningsvis) ...
  Men - lönsamhet eller inte - de är helt enkelt fantastiska bilar med karaktär som har blivit kära för dig genom åren och som du inte vill ge tillbaka ...
  De verkliga alternativen är få och långt ifrån ... Så fortsätt att investera en orimlig summa pengar i underhåll och drift av våra SAAB och ser fram emot riktigt fina bilar varje dag!
  Fortsätt SAABin'

  • blank

   Jag investerar i min 2002 9-3 sedan och Turbo X är små rostfläckar bort omedelbart, och jag kommer att fortsätta att investera, är det värt det och om jag gör de är så tidlös look. För två veckor sedan, körde min granne gånger Turbo X, hade alltid gånger igen frågade om det var möjligt, skulle han vara så trevligt, dess form etc. Han är faktiskt en pratsam, AUDI förare, men i denna stund för utträde (eller bättre flygning) i den solneddragna Taunus var han tyst, med entusiasm, hans ansiktsuttryck var helt avslappnad och leendet var i hans ansikte fram till idag.

   11
 • blank

  Hi Tom
  Frågan om jag skulle investera i din bil svaras snabbt (åtminstone för mig). Naturligtvis !!!! Små värk och smärtor kan lösas hanteras, och körsträckan är det minsta problemet. För år sedan hade jag en 9-5 Aero med 379.000km på klockan. 1. Automatisk växellåda, 1. Turbo, 1. Engine. Varför ska en 9-3 inte kunna göra det här? Jag kommer att hålla lojalitet mot Saab tills det inte finns någon rullande Saab kvar. Du kan inte köra bil på ett mer ekonomiskt, hållbart och miljövänligt sätt.
  Håll roligt med dina Saabs

  10
 • blank

  Allt som kom till gatorna efter 9000 kan bara bevaras i museer och samlingar upp till H-märkskylten. Materialen som används från mitten av slutet av 1990-talet är inte avsedda att varas för olika orsaker. Detta påverkar alla tillverkare. Endast en undvika att importera: genom att förbjuda PVC kablage Njut kompost efter 10-20 år även när generad av 3 eller flera kilometer lång kabel strängar .. Därför: använd så länge som möjligt. Hitta den mest nödvändiga servicen och sedan nästa bevarade GM Saab och kör tills stora reparationer stoppar bilen.

  10
  • blank

   Det är något sant med det och ändå är det inte så ...

   1. Byggde jag en ledningsnät för ett annat sveriges motorrum (EZ 1984), eftersom isoleringen smulte efter cirka 15 år och det kom till kortslutning.

   Ja, rätt, PVC-förbudet hade konsekvenser, ledde till att vissa tillverkare åldras, vilket man inte visste hittills. Å andra sidan är kablar inte raketvetenskap och gör inte en bil en engångsprodukt.

   2. Var 9000 redan påverkat av PVC-förbudet.

   3. Finns det kablar och sladdar. Och det finns och har varit de som är tåliga även utan PVC ...

   Jag ser i kablarna (bättre: i deras isolering) snarare ett begränsat problem, som vissa modellår av vissa tillverkare har träffat. Andra mindre. Annars skulle man behöva ställa upp 9000 redan med problembilarna.

   Både på en gång (för att meddela PVC förbudet som en orsak till ohållbara bilar och att hylla den långsiktiga kvaliteten på [non-PVC] SAAB 9000) ger inga avgörande kommentar.

   • blank

    PVC-frågan var tänkt som ett allmänt exempel på flera tillverkare och inte specifikt riktat till 9000. Alla kan jämföra kvaliteten och hållbarheten för båda modellerna (9000 & 9-5). Det finns hundratals enskilda positioner som hos GM-Saab kan förvandlas till en ekonomisk totalförlust utöver det grundläggande underhållet. Tyvärr. Ju fler bilar flyttas i vardagen, desto snabbare når denna punkt. Om du fortfarande vill spendera dina pengar på det kan du göra det. Inte alla åtaganden gentemot Saab måste vara vettiga ur ekonomisk synvinkel. Men då skulle vi vara i älskarnas område. Och jag kommenterade den inkommande posten ur ekonomisk synvinkel.

    • blank

     "(...) leta sedan efter nästa GM Saab som är så välbevarad som möjligt och kör (...)"

     Frågan kvarstår, vilken SAAB det borde vara om du markerar varje SAB från 10 år som en engångsprodukt? Klockan tickar ...

     Som jag sa finner jag kommentaren otvivelaktig. Ändå har jag en viss förståelse för den försenade förklaringen. Ja, det är sant att du eventuellt kan flytta en bil billigare. Men vilken bil skulle det vara? En Dacia?

     För den stora majoriteten av något jämförbara nya bilar, det faktum att du kunde köra SAAB i flera år bara från värdeförlusten det första året ...

     Jag är verkligen inte en av de SAAB-förare som hävdar att det billigaste sättet att ta sig fram är att köra SAAB. Artikeln ("Inkommande post") angav inte heller detta, så det behövs inga argument på denna punkt.

     Ja, att köra SAAB är lite av en hobby. Att behålla din egen SAAB är dock fortfarande lite hållbarhet. Och ja, det kan faktiskt löna sig ...

 • blank

  Vackert och omfattande skrivet. Har du verkligen mycket rost på din hytt? Min hytt är från slutet av 2005 och hade bara problemet under tätningen på den konvertibla toppen. Jag fixade före 3,5 år och toppa allt igen. I juli hade jag min bil på scen med inbyggda skåp och här allt som nytt. Jag ser fram emot de andra rapporterna.

  Hälsningar Ralf

  • blank

   Nej, inte konvertibel. De byggdes på Magna, där de lägger större vikt vid rostförebyggande än i Sverige. Artikeln, och min kommentar på rostning, avser sedan och stationsvagn. När det är konvertibelt täcker topplocket, som beskrivs av dig, det mest kända problemet.

   • blank

    Jag ser fram emot uppföljaren ...

    Jag hoppas att det finns mycket att säga om limonerna och SC. Om inte, då är det fortfarande bra för sina ägare att veta var de svaga punkterna är, vad att överväga och observera.

    Som ägare till en 48-årig svensk (det finns äldre i min vänkrets) är jag nu ganska avslappnad med rost. Men du måste hålla ett öga på honom hela tiden. Utan tvekan ...
    Också är kroppsarbete på yngre bilar förmodligen svårare?

 • blank

  Trevlig artikel.
  Och bara 9-3 SC tycker jag väl värt att behålla !!!! 😉

  Jag tror att "närhet" - i många saker - nu är ganska viktigt.
  Jag försöker använda detta när jag köper produkter där det är möjligt.

  Så även med inköpet av min nuvarande Saabs 2014.
  Jag har (förhoppningsvis!) Planerat med minst 10-12 års användning. Glad också längre !!!!

  Han irriterar mig just nu med några dumma och irriterande små reparationer och "finheter".
  Men jag är av åsikten att "vård" är mer miljövänligt än att ständigt "köpa nytt"! 😉

  PS:
  När jag tänker på hur många "gamla" iPads och iPhones jag har liggandes här (men åtminstone fortfarande använder dem som fast telefon, TV, musikbibliotek eller fjärrkontroll etc.) …. och bara för att mitt "mobiltelefon"-kontrakt ger det så... "miljövänligt" är så deff. inte. 🙁

 • blank

  Mycket snygg artikel. Jag kom fram med samma idéer med min 9-3 2007-stationsvagn. Han har dock redan 325.000 km under bältet. Jag har också bestämt mig för att investera.
  På grund av vårt drag från staden till landsbygden behöver vi en andra bil. Självklart tänker du på en ny, men det är svårt efter så många år att engagera sig i något annat.

  10
 • blank

  Eftersom jag ska gå till Ralf och titta på SC. Skulle också vilja köpa en välbevarad,
  men min älskling drar inte. Därför underhålls och underhålls min 9-3 II Cabin (av Ralf). tills han, (eller jag). kan inte göra längre.
  Jag är väldigt glad över vagnen. Jag kan kryssa i timmar tills tanken är tom. Bensinpriset? Så vad!

  5
  1
  • blank

   Ralf ser fram emot ditt besök. Men 9-3 SC är inte där längre!

   • blank

    Och vad hittade de i rost?

 • blank

  Innan jag köper en chubby diesel för tiotusentals euro föredrar jag att investera i en framtida klassisk bil med mycket körglädje !!!

  13
 • blank

  Bra artikel. Talar till mitt hjärta med min 8/07 9-5 Aero med 90 20 km. Ett stycke i betänkandet fångar dock min uppmärksamhet. "... Lust efter något nytt, okomplicerat." okomplicerad? Verkligen? Jag tänker hela tiden på detta när jag kör hyrbil utomlands. En sådan "nedlåtande mobil" med alla trakasserier. Den blinkar och piper irriterande och konstant i ett konstant ackord på motorvägen, och vid parkering växlar allroundparkeringsassistenten till panikläge med löst XNUMX cm luft innan kontakt med fienden. Nej tack! Min underbart gammaldags Saabine kommer att få hålla i många år framöver.

  20
  1
 • blank

  När det är möjligt, få allt gjort. Om den sedan kör i ytterligare 7 år utan vård och reparationerna "amorterar" över den här tiden, så kör du en fantastisk bil till en besparingstakt, så att säga.

  18
 • blank

  Vår 9-SC är 11 år gammal, har bara 75TKm på klockan. Naturligtvis kommer över tiden att bero på arbete och därtill hörande kostnader. Men för mig finns det inget alternativ på marknaden. Jag är sjuk att ständigt behöva köpa saker igen, men du kan fixa dem.

  17
  • blank

   Min 9-5 SC är i samma ålder, men har en kringgående av världen (cirka 40 tusen km) nere ...

   Och jag känner på samma sätt. Jag är sjuk av högfrekvensen kasta bort. Men vad är det med! Trevligt, om du har något val *. På SAAB har du ett val.

   Gruvan (2.0 ton rådjur) behövde i år som Toms 9-3 en omfattande service på den sjuka luftkonditioneringen, en ny tändningskassett och även en ny koppling. Det senare uppgraderades vid tillfället (Aero 2.3T) och inklusive svänghjulet byttes. Inte billigt totalt ...

   Men det spinner, parar och svalnar igen som en jämförbar ny bil som skulle kosta 20 gånger så mycket. Den större kopplingsskivan håller förmodligen 200.000 XNUMX km ...

   Jag skulle inte ens boka det utförda arbetet under "reparation". Snarare under service och slitdelar. På den här punkten har väl samhället förändrats mycket? Så fort det ska bytas olja behövs en ny bil. Och när fjärrkontrollens batterier tar slut kommer en ny TV...

   *
   Med tanke på valet fick vi nyligen en ny torktumlare, som tyvärr gjordes. Förmodligen bara ett litet mjukvaruproblem. Enheten var fortfarande ersatt och berättade för oss att den andra (helt ny !!) nu landar på skrotet.
   Det är verkligt miljöskydd! Det är hållbarhet 4.0. De politiska ramvillkoren är inte rätta. Konsument- och bortkastningssamhället främjas medvetet ...

   21
   • blank

    Herbert Hürsch faktiskt jag var tvungen att presentera tid planerade sin egen kommentar (Ivrig att konsumera?, Hållbarhet, inexpensiveness hållbar få vår Saab), efter att ha läst inlägg i dagens lunchrast Toms men kunde inte kommentera bekväm.

    Din torktumlare kan utökas med otaliga andra exempel från min sida (och förmodligen din också) under det senaste decenniet ...

    Din tenor är min ("Service"), utan ytterligare ord, tack!

    • blank

     MER SERVICE! ! !

Kommentarer är stängda.