10 år Saab 9-3 III

Hur snabbt 10 år passerar! Med modellår 2008 omarbetade svenskarna i princip Saab 9-3-serien. I Trollhättan var det mer än bara en ansiktslyftning, och fakta talar för det. Historien om 9-3 III är framför allt nära kopplad till ett namn.

Saab 9-3 Convertible, MY 2008
Saab 9-3 Convertible, MY 2008. Bild: Saab Automobile AB / Arkiv saabblog.net

Dessa var åren av Carl Peter Forster, den mäktiga GM-chefen som kunde ha blivit Saabs öde. Legendarisk är hans öppna Intervju med Svenska Dagbladet 2014, där han pratade om utgifterna i Trollhättan.

Resan till framtiden. 9-3 III var bara förspelet.

Saab var då dålig. Samarbeten med FIAT-gruppen och Subaru var inte fruktbara. 9-5 Jag var redo för ersättning, men inte en efterträdare i sikte. Den nya 9-3 besviken kvalitativt, förutom Saab hade bränt mycket pengar med egen utveckling.

2005 Forster startade rengöringsarbetet i stablebacka. Kompetencerna flyttades till Rüsselsheim, Saab integrerades i gruppstrukturen efter 15 års GM-anslutning. Flyttningen var försenad, men inte bara träffad med godkännande. Och slutligen satsade vi på modellutbudet. Saab 9-5 II och 9-4x är Carl Peter Forster-bilar - även om de kom för sent för att spara varumärket.

Samtidigt har 9-3 blivit helt omformad i två steg: 2007 och 2008. Vanligtvis Saab, för även innan du hade större uppdateringar som fördelade över två modellår. Saabs egna bussystem bortskaffades, liksom den otillförlitliga navigeringen. I interiören tillsattes mer värdefulla material och förbättrade säten. Den fula, gråa Chevy-plasten från de tidiga åren var historia, dominerar bättre plast nu interiören.

Bioetanol och stark diesel. Saab var tillbaka!

Ännu viktigare: Nya, moderna prestanda Diesel- och bioetanolmotorer sätter standarder. De gjorde 9-3 till en "miljöbil", Som finansierades av den svenska staten. Saab var plötsligt intressant igen, pionjär inom miljövänlighet och prestanda.

Förutom många kvalitativa förbättringar fanns det mer kraftfulla bromsar. Dessutom, adaptiv bi-xenon kurva och motorväg ljus på begäran och ett däcktryck styrsystem. De mest slående förändringarna ägde rum på plåtklänningen. GM, som annars föredrog att segla på åtstramning, hade givarbyxor på och investerat i nya verktyg. Bonnet och fenders har omformats. Skalet, nu i form av ett skal, tog upp Saabs traditionella konstruktionsspråk igen.

Den blandar harmoniskt i linjen i 9-3 III som om den alltid varit där. Nya strålkastare, med LED-signaturer, avrundade det slående utseendet. De gav 9-3 III ett modernt utseende som har överlevt till denna dag.

9-3 III byggdes från modellår 2008 till 2011 1 / 2. Han kunde ha varit föregångaren till omstart av Saab som ett svenskt premiummärke. Om 2008 inte hade kommit igenom finanskrisen skulle 9-4x och 9-5 II ha lanserats tidigare. Saab skulle ha antändat ett fyrverkeri av nyheter. Och vi såg också Saab 9-3 Griffin och den helt nya 9-3-generationen som följde. Kanske skulle Saab ha överlevt, och GM skulle fortfarande vara nummer 1 i bilindustrin.

Men investeringarna kom år för sent, vi vet resultatet av historien.

Det som återstår är 10 år senare en bil som representerar det mest avslappnade sättet att flytta en Saab dag för dag. 9-3 III är inte en samlarobjekt som en 9-5 NG, men det är ett fordon som fortfarande känns välklädd i moderna fordonets ansiktsmassa.

Med en nypa svensk individualitet, stil, billig att behålla och säker. Motorerna är robusta, särskilt de 4-drivna turboladdade bensinmotorerna körs och körs med Saabs egna Trionic - om du behandlar dem ordentligt. De starka dieslarna är inte lika hållbara, här skiljer Saab knappast från konkurrenten. Valfri fyrhjulsdrift är en historia i sig, det här är en separat artikel. Kroppen i Göta Älvs lilla serie verkar, i motsats till tidigare antagande, byggas för evigheten. Det finns exemplar med statliga körsträckor som får nya motorer och överföringar vid hög körsträcka. Eftersom det är värt det, och för att ämnet är värt det.

22 tankar om "10 år Saab 9-3 III"

 • Roligt. Ganska roligt!

  Det här är en satir och en ledtråd med staketet till alla som ser och känner bara en enda stjärna i bilhimlen - speciellt sedan bilen visades i det bästa ljuset, som du skriver. En otroligt humoristisk detalj för en GEZ-ZDF-Schnulze.

 • Vem såg 2.9.2018 på ZDF förra söndagen? Historien är inte värt ett ord, men killen körde en vacker Saab 9-3 II, en Aero-konvertibel med en mycket fin inredning.
  Vad vill jag säga? Formen på 93er är helt enkelt tidlöst vacker och elegant. Som en konvertibel ändå. Framsidan av 93 II trivs med personligen bättre än 93 III.
  Bilen visades 2-3 i bästa ljuset och gjorde också en skandalig figur över 10 år efter dess utseende! Roligt (eller ledsen?) För att se att etiketten var klistrad över med en ganska klumpig stjärna.

 • Kör 2 SAAB 93 X 2011 / 2010 (178 PS 1,9 TTD 75 tkm / 220 PS-2,0 fyrhjuls 56 tkm). Jag ger inte dem båda i en dröm !!
  Pålitlig och inte stående framför varje dörr. Lyckligtvis har jag en TOP SAAB-verkstad i närheten och jag hoppas att det finns tillräckligt med reservdelar kvar i några år. Hälsningar från norr!

 • "Varför du (...) är ett mysterium för mig. För showroom!

  Tyvärr, mot någon övning. Med skyddet förblir silmen snygg längre. Tyvärr är det likartat med de (utdöda) takskenorna. Fler och fler tillverkare och modeller är beroende av skenor. Hur ska du bara tråda genom ett spänningsbälte? Verkligen praktiskt ...

 • Du kan inte uttrycka det bättre! Eftersom det inte fanns någon efterträdare är 9-3 III förmodligen den sista Saab ny bil kan man gå i vardagen utan permanent ångest plåt som i 9-5 NG.

 • 9-3 II "Sith" är ett av de få exempel på en framgångsrik ansiktslyftning där den nya bilen faktiskt ser bättre ut och är mer konsekvent än sin föregångare.

  Och interiören är också världar bättre. En av de få "nya bilarna" med en jätte stor vilja. Även efter tio år.

 • Hirsch erbjuder mjukvaruuppgraderingar och rabatter för 9-5 SC enligt följande:

  "Uppgraderingar för MY'13- '14 (För nyare bilar: Vanliga priser enligt nedan)"

  Så en rabatt till MY 14 och normala priser för ännu yngre. Jag tror att toleransen inom SAAB-gemenskapen när det gäller tid och data är enorm. Mycket, väldigt stort ...

  Det viktigaste är att vi fortfarande har reservdelar, vackra bilder och ett läsningsnöje!

 • Artikeln är sen, och borde ha gått online före sommaruppehållet. Jag hoppas att han fortfarande ligger inom toleransgränsen.

 • Grattis till 11. Födelsedag! Med tiden går det ...

 • Efter att jag kommit över innan ca 1,5 år, min "Diesel Depression" genom att köpa en nu nästan 20 år gammal SAAB Saugrohreinspritzers (9-5 bensin limo som faktiskt genererar lite sot), jag rider fortfarande med stor glädje min 2008er TTID Aero cabriolet. Det är helt klart den värsta bilen jag någonsin har kört. Det är dock sällan används i staden eller korta sträckor, så att diesel fördelarna är fullt dagar.

  Jag tror fortfarande att den främre designen är enastående. Om designen av bakre änden kan du säkert dela upp meningen. Sammantaget en stor följeslagare på långa sträckor, oavsett om de är öppna eller stängda.

  6
  1
 • Eftersom vi också har en 9-3II TID sedan och en 9-3III Biopower XWD Sportcombi ser jag också skillnaderna. Interiören jag gillar i både bra, hög kvalitet och vacker är det av svart naturligtvis i ansiktslyftan, men jag tycker inte att det är så illa i det gamla.
  Åtminstone det stora navigationssystemet inuti, så ser hela instrumentbrädan fortfarande ut samtida. Genom SID i centrum har redan nästan en head-up display är Navipfeile tillsammans med Nighpanel stor, tycker jag att synd att det är omöjligt att hitta i 9-3III.
  Men om sätena jag måste säga att jag känner mig mer bekväm på tyget platser i 9-3II och mer och har en känsla av att sitta i stolen än i 9-3III.
  Varför du offrade plastskyddsremsan på tröskeln vid ansiktslyftan är ett mysterium för mig.

 • Det var inte meningen. Jag ville bara uttrycka att jag tror att din kommentar, din erfarenhet av 9-3 II / III och deras dieseldrivare passar ihop med artikeln under ett tak. Som sagt ser jag ingen (!) Motsägelse ...

  Detta inkluderar och alla "kvalitetsutlåtanden" som du eller författaren till artikeln har gjort. Om det pratar om kvalitet på bloggen är det alltid på dissekttabellen. Känner nästan på en hög nivå. På Saab-nivå. Det är åtminstone mitt intryck ...

  Du har sagt, och ganska rätt, att vissa skulle vilja "problem" (oavsett modell), som här betraktas under det brinnande glaset. citat:

  "Kvalitativt kan man säkert argumentera om några punkter. Men mätt mot problemen med tyska "premium" märken är dessa försumliga. "

  Jag tror att vi är överens om allting. Så fortsätt att ha kul och bra tid med de två vackra bilarna!

 • Tom, du är ett år för sent här, eller hur? Eftersom min, en av de första, i morgon 11 år gammal (från EZ) ...

 • Dessa is bakljus och hajens mun .... inte min sak, förlåt

  1
  8
 • Jag kör 9-3-2 konvertibel, efter Faccelift ...... hitta honom mycket mer sammanhängande än 9-3-3

  1
  1
 • Hej Herr Hürsch!
  Vem talar om hård motsägelse? Jag har bara beskrivit mina personliga erfarenheter. Inte mer och inte mindre. Några uttalanden om den kvalitet som jag kan bekräfta några lyckligtvis inte. Min slutsats 9-3 2 / 3 är en stor bil med ett mycket bra pris-prestanda-förhållande och distinkt utseende ..

 • Jag ser ingen hård / nej verklig motsättning till artikeln ...

  Visserligen har Tom redan skrivit de där 9-3 II gick bra ut. Det är mitt problem (se ovan). Du vill ha dem alla ...

  Hänvisningen till skillnader och förbättringar, som kan existera mellan föregångare och föregångare eller efterträdare, kommer troligen aldrig att förstås som absolut. Aldrig i den meningen att den är en bra och den andra en absolut omöjlig bil ...

  Tvärtom, det är förmodligen mer SAAB internt, tror jag ...
  Så ganska i måttet av okej, kanske bra eller väldigt bra och i betydelsen av är eller var ännu bättre.

  Jag lärde mig här på den här bloggen att varje SAAB som någonsin byggts är en sann SAAB. Påverkan av GM eller motorerna (eller motorerna) kan variera, men så snart SAAB står någonstans på en väg eller flygplan, är det också en SAAB. Och inte en enda har blivit panned här så länge jag läser ...

  6
  2
 • För att fortsätta mysteriet för den fjärde modellen: Kanske den fjärde modellen skulle ha blivit en elbil. Saab hade redan 2009 utvecklat en 9-3 EV med nästan 300 Km-serien. Och det var redan mer än vad många e-golfar levererar i jämförelse idag. Kanske skulle den här enheten inte ha dykt upp i 9-3 III-karosseriet på marknaden, men kanske presenteras i en modifierad av Phoenix-plagget. Hur som helst kunde Saab (igen) landa en stor hit med en elektrisk modell runt 2010 - ungefär som turbo gjorde när stjärnan först slog vägen. Kanske Phoenix-namnet Saab kunde ha uppstått från askan.

 • Hej till blogglaget!
  Jag har en 9-3 / 2 Sportcombi och en 9-3 / 3 Convertible. Kvalitetsintrycket av 9-3 / 2 jag kan inte riktigt bekräfta. Min GPS fungerar från första dagen utan problem. Sittäcken är definitivt av sämre kvalitet, precis som plastdelarna i inredningen, särskilt den mjuka färgen. Men karosseriet, särskilt underbenet, är toppen.
  Den konvertibla Bj. 2008 har absolut bättre sittplatser men problemet med den mjuka färgen har kvar. Mina två Saabs har 1,9 TID / TTID-motorerna. Båda har över 240000km fortfarande de första virvelklaffarna, turboladdarna och injektorerna. Återigen kan jag bara säga: Mycket bra motorer utan problem. Absolut ingen oljekonsumtion mellan serviserna Det beror alltid på behandling och underhåll. Kvalitativt kan man säkert argumentera över några punkter. Men mätt mot problemen med tyska "premium" märken är dessa försumbar.
  Alla Saab körs en trevlig vecka.

  11
 • SAAB 93 III

  utmärkt skrivet, jag nästan från själen! Jag tyckte inte om 93 II direkt från början, tills den positiva combo kom. För liten SAAB-tradition, tråkig, billig, inredning och tråkig, vilken design som helst. Min fars kommentar då med 93 I på vägen, jag tar en paus och kör tills jag kommer tillbaka till vad SAAB gör rättvisa till.
  När 93 III presenterades var SAAB WORLD mer än bra för mig. Skal keps och interiör påminde om 900 / 93, kvaliteten synligt förbättrad, så han var tvungen att vara! Även om sedanen vann klart, men stationvagnen var i frånvaro av en återflöde 1. Choice. Så jag accepterade SAAB-erbjudandet, min SAAB 6 Zyl. Diesel för en Aero TTID-utbyte. Jag hade ingen ånger för ett ögonblick. Svart, bred och stark. Och sedan denna Aero X. Jag drömmer fortfarande om att äga en idag. Den senaste generationen av 93 har levt upp till SAABs rykte, och skulle verkligen vara förspelet till ett framgångsrikt SAAB-rally. Produkterna som kom då var och är fortfarande ett uttalande. Vi vet vad som har blivit av det. Men vem vet, kanske kommer jag att komplettera min samling igen i den här riktningen. Under alla omständigheter tappar Tom aptitret med sina vackra artiklar; Tack och hälsningar från
  ERIK900

  9
  1
 • Jag måste absolut sluta läsa detta ...

  Det är helt enkelt alltför aptitretande. Du kan inte få dem alla!
  Sammanfattningsvis är artikeln men det är precis vad du vill!

  Ibland vill du ha en NG, idag en 9-3 III konvertibel och i förrgår du verkligen ville ha en 9000. 48 timmar sedan trodde man att personligt välbefinnande var beroende av om du också hade en Viggen coupe ...

  Ha kul åt sidan, återigen skrivet bra. Kanske lite för bra?

  11
  1
 • Fin rapport! 9-3 är fortfarande en bra bil, jag kör den dagligen och det är roligt!

  16
  2

Kommentarer är stängda.