10 år Saab 9-3 III

Hur snabbt 10 år passerar! Med modellår 2008 omarbetade svenskarna i princip Saab 9-3-serien. I Trollhättan var det mer än bara en ansiktslyftning, och fakta talar för det. Historien om 9-3 III är framför allt nära kopplad till ett namn.

Saab 9-3 Convertible, MY 2008
Saab 9-3 Convertible, MY 2008. Bild: Saab Automobile AB / Arkiv saabblog.net

Det var Carl Peter Forsters år, den kraftfulla GM-chefen som kunde ha vänt Saabs öde. Dess öppna plan är legendarisk Intervju med Svenska Dagbladet 2014, där han pratade om utgifterna i Trollhättan.

Resan till framtiden. 9-3 III var bara förspelet.

Saab var då dålig. Samarbeten med FIAT-gruppen och Subaru var inte fruktbara. 9-5 Jag var redo för ersättning, men inte en efterträdare i sikte. Den nya 9-3 besviken kvalitativt, förutom Saab hade bränt mycket pengar med egen utveckling.

2005 började Forster städa upp i den stabila backen. Kompetenser flyttades till Rüsselsheim, Saab integrerades i gruppstrukturen efter 15 år med GM. Flytten var länge försenad, men uppfylldes inte bara med godkännande. Och slutligen gjordes investeringar i modellserien. Saab 9-5 II och 9-4x är Carl Peter Forster-bilar - även om de kom för sent för att rädda märket.

Samtidigt har 9-3 blivit helt omformad i två steg: 2007 och 2008. Vanligtvis Saab, för även innan du hade större uppdateringar som fördelade över två modellår. Saabs egna bussystem bortskaffades, liksom den otillförlitliga navigeringen. I interiören tillsattes mer värdefulla material och förbättrade säten. Den fula, gråa Chevy-plasten från de tidiga åren var historia, dominerar bättre plast nu interiören.

Bioetanol och stark diesel. Saab var tillbaka!

Ännu viktigare: Nya, moderna diesel- och bioetanolmotorer sätter standarder. De gjorde en 9-3 "miljöbil", Som sponsrades av den svenska staten. Saab var plötsligt intressant igen, en pionjär inom miljövänlighet och prestanda.

Förutom många kvalitativa förbättringar fanns det mer kraftfulla bromsar. Dessutom, adaptiv bi-xenon kurva och motorväg ljus på begäran och ett däcktryck styrsystem. De mest slående förändringarna ägde rum på plåtklänningen. GM, som annars föredrog att segla på åtstramning, hade givarbyxor på och investerat i nya verktyg. Bonnet och fenders har omformats. Skalet, nu i form av ett skal, tog upp Saabs traditionella konstruktionsspråk igen.

Den blandar harmoniskt i linjen i 9-3 III som om den alltid varit där. Nya strålkastare, med LED-signaturer, avrundade det slående utseendet. De gav 9-3 III ett modernt utseende som har överlevt till denna dag.

9-3 III byggdes från modellåret 2008 till 2011 1/2. Det kunde ha varit inledningen till omstart av Saab som ett svenskt premiumvarumärke. Hade finanskrisen inte kommit 2008, hade 9-4x och 9-5 II startat tidigare. Saab skulle ha tänt ett fyrverkeri av nyheter. Och vi skulle också ha sett Saab 9-3 Griffin och den helt nya 9-3 generationen som följde. Saab kanske har överlevt och GM skulle fortfarande vara nummer 1 i bilvärlden.

Men investeringarna kom år för sent, vi vet resultatet av historien.

Det som återstår är en bil 10 år senare som är det mest avslappnade sättet att köra en Saab dag efter dag. 9-3 III är inte ett samlarobjekt som en 9-5 NG, men det är ett fordon som fortfarande är klädd i den ansiktslösa massan av moderna fordon.

Med en streck av svensk individualitet, stil, billig att underhålla och säker. Motorerna är robusta, särskilt de 4-cylindriga turbobensinmotorerna med Saabs egen Trionic-körning och -körning - om du behandlar dem ordentligt. De starka dieslarna är inte lika långlivade, här skiljer sig Saab knappt från konkurrensen. Den valfria fyrhjulsdrift är en historia i sig själv, en separat artikel kommer att visas. Kroppen i den lilla serien från Göta Älv verkar, till skillnad från tidigare antaganden, byggas för att hålla kvar. Det finns exempel med imponerande körsträcka som får nya motorer och transmissioner vid hög körsträcka. Eftersom det är värt det och eftersom ämnet är värt det.

22 tankar om “10 år Saab 9-3 III"

 • blank

  Vem såg 2.9.2018 på ZDF förra söndagen? Historien är inte värt ett ord, men killen körde en vacker Saab 9-3 II, en Aero-konvertibel med en mycket fin inredning.
  Vad vill jag säga? Formen på 93er är helt enkelt tidlöst vacker och elegant. Som en konvertibel ändå. Framsidan av 93 II trivs med personligen bättre än 93 III.
  Bilen visades 2-3 i bästa ljuset och gjorde också en skandalig figur över 10 år efter dess utseende! Roligt (eller ledsen?) För att se att etiketten var klistrad över med en ganska klumpig stjärna.

  • blank

   Roligt. Ganska roligt!

   Det här är en satir och en ledtråd med staketet till alla som ser och känner bara en enda stjärna i bilhimlen - speciellt sedan bilen visades i det bästa ljuset, som du skriver. En otroligt humoristisk detalj för en GEZ-ZDF-Schnulze.

 • blank

  Kör 2 SAAB 93 X 2011 / 2010 (178 PS 1,9 TTD 75 tkm / 220 PS-2,0 fyrhjuls 56 tkm). Jag ger inte dem båda i en dröm !!
  Pålitlig och inte stående framför varje dörr. Lyckligtvis har jag en TOP SAAB-verkstad i närheten och jag hoppas att det finns tillräckligt med reservdelar kvar i några år. Hälsningar från norr!

 • blank

  9-3 II “Sith” är ett av de få exempel på en framgångsrik ansiktslyftning där den nya bilen faktiskt ser bättre ut och mer sammanhängande än sin föregångare.

  Och interiören är världar bättre också. En av de få ”nya bilarna” med en jävla hög vilja-ha-faktor. Även efter tio år.

  • blank

   Du kan inte uttrycka det bättre! Eftersom det inte fanns någon efterträdare är 9-3 III förmodligen den sista Saab ny bil kan man gå i vardagen utan permanent ångest plåt som i 9-5 NG.

 • blank

  Efter att ha övervunnit min ”dieseldepression” för ungefär 1,5 år sedan genom att köpa en nu nästan 20 år gammal SAAB-insugsgrenrörsinjektor (9-5 bensinlimo, som verkligen knappast producerar sotpartiklar), kör jag fortfarande 2008 med stort nöje TTID Aero Cabriolet. Det är helt klart den minst problematiska bilen som jag hittills har kört. Det används emellertid nästan aldrig i stadstrafik eller kortdistans, så dieselfördelarna kommer fram.

  Jag tror fortfarande att den främre designen är enastående. Om designen av bakre änden kan du säkert dela upp meningen. Sammantaget en stor följeslagare på långa sträckor, oavsett om de är öppna eller stängda.

  6
  1
 • blank

  Eftersom vi också har en 9-3II TID sedan och en 9-3III Biopower XWD Sportcombi ser jag också skillnaderna. Interiören jag gillar i både bra, hög kvalitet och vacker är det av svart naturligtvis i ansiktslyftan, men jag tycker inte att det är så illa i det gamla.
  Åtminstone det stora navigationssystemet inuti, så ser hela instrumentbrädan fortfarande ut samtida. Genom SID i centrum har redan nästan en head-up display är Navipfeile tillsammans med Nighpanel stor, tycker jag att synd att det är omöjligt att hitta i 9-3III.
  Men om sätena jag måste säga att jag känner mig mer bekväm på tyget platser i 9-3II och mer och har en känsla av att sitta i stolen än i 9-3III.
  Varför du offrade plastskyddsremsan på tröskeln vid ansiktslyftan är ett mysterium för mig.

  • blank

   ”Varför du (...) är ett mysterium för mig. För showroom!

   Tyvärr mot någon övning. Med skydd förblir lastbågen vacker längre. Tyvärr är saker likartade med (döende ut) takskenor. Fler och fler tillverkare och modeller förlitar sig på skenor. Hur ska du trä en spännrem där? Riktigt praktiskt ...

 • blank

  Tom, du är ungefär ett år sen här, eller hur? Eftersom min, en av de första, blir 11 år imorgon (från EZ) ...

  • blank

   Grattis till din 11-årsdag! Hur tiden flyger ...

  • blank

   Artikeln är sen, och borde ha gått online före sommaruppehållet. Jag hoppas att han fortfarande ligger inom toleransgränsen.

   • blank

    Hirsch erbjuder mjukvaruuppgraderingar och rabatter för 9-5 SC enligt följande:

    "Uppgraderingar för MY'13- '14 (för nyare bilar: ordinarie priser enligt nedan)"

    Så en rabatt på upp till MY 14 och normala priser för ännu yngre människor. Jag tror att det finns stor tolerans inom SAAB-samhället när det gäller tidsfrågor och datum. Mycket, mycket stort ...

    Det viktigaste är att vi fortfarande har reservdelar, vackra bilder och ett läsningsnöje!

 • blank

  De isa bakljusen och hajens mun .... inte min grej, förlåt

  1
  8
 • blank

  Jag kör en 9-3-2 cabriolet, efter Faccelift ...... tycker att den är mycket mer sammanhängande än 9-3-3

  1
  1
 • blank

  För att fortsätta gåten med den fjärde modellen: Kanske skulle den fjärde modellen ha varit en elbil. Saab hade redan utvecklat en 2009-9 EV med en räckvidd på nästan 3 km 300. Och det var redan mer än vad vissa e-golf levererar idag i jämförelse. Kanske skulle denna enhet inte ha dykt upp på marknaden i påbyggnaden av 9-3 III, utan kanske i ett plagg modifierat från Phoenix. Hur som helst kunde Saab ha landat en stor hit med en elektrisk modell (igen) runt 2010 - precis som då med turboen när stjärnan verkligen steg för första gången. Kanske Phoenix som Saab kunde ha stigit upp från askan så här.

 • blank

  Hej till blogglaget!
  Jag har en 9-3 / 2 Sportcombi och en 9-3 / 3 Convertible. Kvalitetsintrycket av 9-3 / 2 jag kan inte riktigt bekräfta. Min GPS fungerar från första dagen utan problem. Sittäcken är definitivt av sämre kvalitet, precis som plastdelarna i inredningen, särskilt den mjuka färgen. Men karosseriet, särskilt underbenet, är toppen.
  Cabriolet 2008 har absolut bättre säten men problemet med den mjuka färgen har kvarstått. Mina två Saabs har 1,9 TID / TTID-motorer. Båda har fortfarande de första virvelklaffarna, turboladdare och injektionsmunstycken med över 240000 XNUMX km. Även här kan jag bara säga: mycket bra motorer utan problem, absolut ingen oljeförbrukning mellan servar. Det beror alltid på behandling och underhåll. Kvalitativt kan man verkligen diskutera några punkter. Men mätt mot problemen med tyska "premium" -märken är dessa försumbara.
  Alla Saab körs en trevlig vecka.

  11
  • blank

   Jag ser ingen hård / ingen riktig motsägelse till artikeln ...

   Tom har säkert skrivit några där 9-3 II fick mycket bra. Det är mitt problem (se ovan). Du vill ha dem alla ...

   Hänvisningen till skillnader och förbättringar som kan finnas mellan föregångare och föregångare eller efterträdare är aldrig att förstå som absolut. Aldrig i den meningen att den ena är en bra och den andra en absolut omöjlig bil ...

   Tvärtom menas detta förmodligen internt av SAAB, tror jag ...
   Så ganska i måttet av okej, kanske bra eller väldigt bra och i betydelsen av är eller var ännu bättre.

   Jag lärde mig här på den här bloggen att varje SAAB som någonsin har byggts är en riktig SAAB. Påverkan från GM eller de inbyggda motorerna (eller motorerna) kan variera, men så snart SAAB är någonstans på ett fordon eller flygplan är det också en SAAB. Och inte en enda har panorerats här så länge jag läser ...

   6
   2
   • blank

    Hej Herr Hürsch!
    Vem talar om hård motsägelse? Jag har bara beskrivit mina personliga erfarenheter. Inte mer och inte mindre. Några uttalanden om den kvalitet som jag kan bekräfta några lyckligtvis inte. Min slutsats 9-3 2 / 3 är en stor bil med ett mycket bra pris-prestanda-förhållande och distinkt utseende ..

    • blank

     Det var inte meningen så. Jag ville bara uttrycka att din kommentar, dina erfarenheter med 9-3 II / III och deras dieselmotorer passar ihop med artikeln enligt min mening. Som jag ser ser jag ingen (!) Motsägelse ...

     Detta inkluderar också och särskilt alla "uttalanden om kvalitet" som du eller författaren av artikeln har gjort. När man talar om kvalitet här på bloggen finns det faktiskt alltid på dissektionsbordet. Quasi gnälla på hög nivå. Bara på Saab-nivå. Det är åtminstone mitt intryck ...

     Du har sagt i allmänhet och helt rätt att vissa skulle önska de "problem" (oavsett vilken modell) som övervägs här under förstoringsglaset. Citat:

     ”Kvalitativt kan du verkligen diskutera om några punkter. Men mätt mot problemen med tyska "premium" -märken är dessa försumbara. "

     Jag tror att vi är överens om allting. Så fortsätt att ha kul och bra tid med de två vackra bilarna!

 • blank

  SAAB 93 III

  utmärkt skrivet, jag nästan från själen! Jag tyckte inte om 93 II direkt från början, tills den positiva combo kom. För liten SAAB-tradition, tråkig, billig, inredning och tråkig, vilken design som helst. Min fars kommentar då med 93 I på vägen, jag tar en paus och kör tills jag kommer tillbaka till vad SAAB gör rättvisa till.
  När 93 III presenterades var SAAB WORLD mer än bra för mig. Skal keps och interiör påminde om 900 / 93, kvaliteten synligt förbättrad, så han var tvungen att vara! Även om sedanen vann klart, men stationvagnen var i frånvaro av en återflöde 1. Choice. Så jag accepterade SAAB-erbjudandet, min SAAB 6 Zyl. Diesel för en Aero TTID-utbyte. Jag hade ingen ånger för ett ögonblick. Svart, bred och stark. Och sedan denna Aero X. Jag drömmer fortfarande om att äga en idag. Den senaste generationen av 93 har levt upp till SAABs rykte, och skulle verkligen vara förspelet till ett framgångsrikt SAAB-rally. Produkterna som kom då var och är fortfarande ett uttalande. Vi vet vad som har blivit av det. Men vem vet, kanske kommer jag att komplettera min samling igen i den här riktningen. Under alla omständigheter tappar Tom aptitret med sina vackra artiklar; Tack och hälsningar från
  ERIK900

  9
  1
 • blank

  Jag måste verkligen sluta läsa här ...

  Det är helt enkelt alltför aptitretande. Du kan inte få dem alla!
  Sammanfattningsvis är artikeln men det är precis vad du vill!

  Ibland vill du ha en NG, idag vill du ha en 9-3 III cabriolet och i förrgår ville du absolut ha en 9000. 48 timmar tidigare trodde man att personligt välbefinnande berodde på om du också ägde en Viggen Coupé ...

  Ha kul åt sidan, återigen skrivet bra. Kanske lite för bra?

  11
  1
 • blank

  Fin rapport! 9-3 är fortfarande en bra bil, jag kör den dagligen och det är roligt!

  16
  2

Kommentarer är stängda.