Hårddiskar för Saab-drivrutiner!

Tillbaka från den korta sommarlovet! En blandning av teknik och sentimentalitet. Det handlar om brutna drömmar, i Sverige och på andra håll i världen. Och det finns en anledning till varför Saab 9-5 NG-ryttare ska hantera teknikproblemet. Och investera i hårddiskar.

Trollhättan och bilproduktion
Trollhättan och bilproduktion. Det ser inte bra ut.

Hårddiskar för Saab-drivrutiner!

Saab 9-5 NGs Denso Entertainment System använder små 40 GB hårddiskar från Hitachi. På den är bland annat navigationsprogramvaran. Hårddiskar, så mycket måste veta den absoluta lekmannen, har inget evigt liv. Vid något tillfälle blir de föremål, går defekt, och det vackra underhållningssystemet blir värdelöst. Clever, som lägger bort en hårddisk. Bara i fallet. Henrik Bloom erbjuder Hitachi-hårddiskar till Saab-Denso-systemet till ett litet pris. På det är, som en delikatess, 2013er navigationsprogram.

Runt 100,00 € är billiga eftersom de är specialplattor för bilindustrin. Konventionella hårddiskar, från datortillverkaren runt hörnet eller från nätet, fungerar inte i Denso. Dessutom erbjuder Henrik Bloom en reparationstjänst för ljusstrålen för 9-5 NG och förbättringar som minskar felfrekvensen.

Bursting Dreams (Story 1)

Det var klart att BMW letar efter en ny fabrik inom Europa. De tyska verken arbetar på gränsen, imperiet seglar mot en osäker framtid. Donald Trump skadar amerikanska platser med sitt handelskrig med kineserna. Plötsligt är gott, gammalt kärn Europa återigen en tillflyktsort och förstahandsval.

Mitt hopp, under de senaste månaderna, var Trollhattan. Beviljas, det var ett mycket litet, personligt hopp. Kineserna släpper ut den gamla Saab-fabriken, BMW tar över. Bygg äntligen bilar på Göta Älv. Och kanske Saabs.

Trollhättan har påtagliga fördelar. En grön produktion med vattenkraft, utbildad lokal personal, bra infrastruktur. Och inte långt till hamnarna. BMW bygger i Europa, men inte i Sverige. Ungern istället för Göta Älv, ett litet arbete för 150.000-enheter. Mycket flexibel, som det var den gamla Saab-fabriken, lämplig för elbilar, hybrider och brännare. En dröm är över. Och det kan vara den sista chansen för den gamla Saab-fabriken utanför bordet.

Eftersom det inte ser bra ut där.

Bursting Dreams (Story 2)

Det var det där miljardaffär från NEVS-partner GSR Capital med Nissan-batteriproduktionen. Nissan slutade verksamheten eftersom efter köp av 12 månader var inköpspriset inte betalt. GSR Capital, som planerar att bygga 3-fabriken i Kina för NEVS, har tydligen tomma konton och kunde inte höja de påstådda överenskomna 1-miljardarna.

Under tiden har Nissan valt den kinesiska Envision Group som köpare för batteridivisionen AESC. GSR Capital är ute. Vad som blir av NEVS fabriknummer 3, man kan vänta med spänning.

För kineserna i stablebacka verkar detta ha omedelbara konsekvenser. Chao Ma of Panda Ny energi bygger sitt inflytande och flyttas till 30. Juli i styrelsen i Stallbacka. Panda hade beställt 2015 150.000 elbilar i Sverige under året, men hittills fick inga varor. högt Servigesradio Chao Ma hjälper till med finansieringsfrågor. NEVS är fortfarande i likviditetsproblem och kämpar för att betjäna sina skulder.

22 tankar om "Hårddiskar för Saab-drivrutiner!"

 • Tack Tom. LG från Steiermark.

 • Hårddisken själv är plug and play. I tvivel skulle jag ta bort och installera Denso-enheten i en handling med Saabs verkstad av mitt förtroende.

 • Så här byter du ut den nya hårddisken mot den gamla. gruvan är 2011 TID

 • Min 95 NG var en av de sista, kunde inte välja någonting, tog honom när han stod vid Buser i Augst.

  Gammal skola, kör på kartor, men i städer är en sådan tomtom redan mycket bekvämt

  Jag är från Basel, jag reser mycket med min partner i södra Schwarzwald, men mestadels med Lime-färgad konvertibel eller Viggen. 95NG väntar lydigt i garaget för de stora utflykterna till Kiel eller Trollhättan!

 • Den gröna basradio har ingen hårddisk, du har ingen oro.

 • Trösta dig, jag är i norra CH kvar med min Saab, eftersom vi redan ett par att ha fått (i södra D vid södra foten av Schwarzwald) på längre sikt, Saab densitet upprätt .. Jag har i Även om min 95OG 2009 Navi, men jag behöver det aldrig eftersom jag föredrar kartor. Tydligen har vi det gemensamt.

 • På grund av en handfull 1,6 liters motorer? Det skulle vara ett ganska oprofessionellt öreantal. Auktioner av begagnade föremål eller fastigheter är inte heller en del av BMWs kärnverksamhet. Teorin som jag tycker är outlandish ...

  En hade haft negativa erfarenheter av GM och var kanske helt enkelt inte villig att återlämna och ansluta sig till ett stort företag. Det var inte för ingenting att det fanns en "Independence" -upplaga av konvertibellen under VM.

  Särskilt sedan BMW inte behöll alla löften när det gällde förvärv i Storbritannien (enligt min kunskap) uppfyllde det inte helt all skepsis och önskan om frihet för SAABians.

  Men om BMW - som Tom skriver - redan hade pratat med SAAB om temat sommaravbrott, var de redan oroade över anställningsavtal samt utnyttjande och lönsamhet hos anläggningen. Kanske skulle BMW ha varit det bästa och enda realistiska tillfället för SAAB då? Kanske?

  Jag gillar inte BMWs. Men jag gillar inte heller GM. Fortfarande gillar jag SAABs byggda under GM. Kanske skulle det ha kommit så synonymt med SAABs under BMW? Bättre än ingenting skulle de vara ...

 • Hej Tom, väl återhämtad? Trevligt att höra dig igen, resp. att läsa!

  Har inköp av hårddisk något, om det inte finns någon Navi i min 95NG? Radion och cd-spelaren körs oberoende av den här hårddisken eller?

  Jag försöker väldigt svårt att behålla Saab-tätheten i söder om D (i norra delen av CH), men tyvärr kan jag bara resa med en av mina Saab i taget 😉

 • Minnet ... är redan många år tillbaka, men BMW var inte relativt tidigt ut ur loppet, jag såg budgivningen vid den tiden, inte riktigt, låt oss säga VM trogen, stödd av visioner. Jag hade intrycket att München ville, som så många andra, billigt att sälja objekt, som motorleverantör av den sista timmen, hade man verkligen några öppna krav.

 • Är samma system som i 9-5 NG. 9-4x (?) Kommer förmodligen att ha en Denso med hårddisk.

 • Tyvärr finns inget som jag kan tjäna med. Skådespelarna är kinesiska företag, öppenhet enligt vår förståelse existerar inte. Mycket är möjligt, tydliga strategier som jag inte ser i åratal.

 • Fackföreningsmedlemmarna och de anställda skulle ha bättre råd att först göra ett bra ansikte för det dåliga spelet? Mot bakgrund av ett sparat märke och svarta nummer kunde man fortfarande ha sagt: "Knulla dig, BMW! Vi bygger SAABs. Med undantag för helgdagar ... "

  På ett eller annat sätt sägs SAABians ha gjort mot onkel Tom om och om igen. Så varför inte "samarbeta" med bavarianarna för att fortfarande bygga svenska bilar enligt svenska sociala normer utanför semester och sommaravbrott?

  Så ändå hans egen sak att gå igenom! Tja, skulle ha, skulle, skulle ha ...

  Sådana sinnen spel kunde räddas. Men ämnet har också efterverkningar och det fram till idag. Annars skulle Story 1 inte ha skrivits. Eftersom sådana tankar är redan nära ...

  2
  1
 • Hi Tom,

  Jag skulle vara tacksam för lite mer information om Panda New Energy. Kan det vara att den här gruppen själv har ambitioner att ta över hela butiken?

  3
  4
 • Det var förmodligen arbetstiden och den traditionella sommaruppehållet. Vid den tiden hade BMW olika idéer än fackförbundet och tidigare Saab-anställda. Det var åtminstone så vi fick höra. Resultatet kan ses nu, arbetet är demonterat och de värsta rädslorna har blivit sanna.

  Det hade mindre att göra med politik, och då, om än marginellt. Och ja det finns en AfD-kompatibel högerparti i Sverige: Sveriges demokrater.

 • Den "gamla" 9-5 har inte ett Denso-system med en hårddisk.

 • Vilken tjänst ...

  Vilket briljant slut på SSL ...

  Eftersom man önskar en gång, skulle man ha en NG på gården. Han är inte bara extremt vacker, men stöds även i hans kvitto på bloggen och är kompetent med detaljerad insiderinformation. Det är inte bättre. Chapeau!

  Må den här bloggen från SAAB-gruppen vara evig!

  Trots och särskilt på grund av de tråkiga men informativa berättelserna om sprängdrömmar ...

  Det faktum att de fortfarande finns, omvändt, och trots allt, att SAAB-drivrutiner fortfarande har drömmar. Egentligen fantastiskt. Men trevligt!

  5
  1
 • Intressant rapport, intressanta "historier".

  Hmmm ... och jag har med mitt "skepp" snart inspektion och Tüv ....
  Oavsett om du borde göra detsamma (eller om problemet sannolikt kommer att uppstå i "Mexiko Sverige" i framtiden)?

 • Tråkigt men sant ...

  Å andra sidan är man alltid smartare efteråt. BMW kunde ha en chans och vara ett mycket bättre alternativ till Kina (eller den sista ut). Personligen skulle jag ha varit nöjd om SAAB-märket hade överlevt under BMW ...

  Men vi vet inte i detalj hur BMW-personer har dykt upp och vilka möjligheter som SAAB har utforskat vid den tiden. Det är inte oundvikligt att nationella känsligheter och reservationer är ansvariga för resultatet och det sorgliga (slutliga) resultatet. Detta antagande går lite för långt.

  Hur som helst, åtminstone nu vet vi alla att SAAB antagligen har spelat för högt och satt på fel hästar. Tyvärr!

  7
  1
 • Kan jag fråga hur det står med någon hårddiskutbyte på en 9-5 2.3T 03.2009? De talar bara om 9-5 NG år 2010 / 2011. Begäran om ett svar. Tack Gruss Ulrich

 • Det fanns något i en tidigare artikel. BMW ville förmodligen gånger ta på Saab, men detta inte ske såväl människor som hade tid att besluta såg tyska svurna fiender, och det var så omöjligt för fd beslutet att sälja till BMW. Kan någon berätta för mig varför dessa människor kom upp med sådana tankar? Finns det en fest i Sverige nära AFDs idéer? Logiskt sett är det inte längre intressant för BMW-produktion i Sverige om du har hälsats där en gång så trevlig

  5
  2
 • På BMW hade jag redan hoppats på 2012 där oddsen var ännu bättre och det var på grund av personliga känslor ingenting. Jag tycker också att bilproduktionen i Throllhättan är genom.

  6
  1
 • Spännande artikel som med hårddiskarna ska redan använda 9-5 NG-drivrutiner. Om några år handlas sakerna till priset av guld 🙂

Kommentarer är stängda.